Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Al het nieuws van de dierentuinen die binnen "De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen" (http://www.nvdzoos.nl) vallen.
Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 13100
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Gorilla Gust »

Plaats vanaf 2019 hier al het nieuws uit Ouwehands Dierenpark

Het oudere dierentuinnieuws van deze dierentuin vinden we terug in het Dierentuinnieuws Archief.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
zoofan
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1956
Lid geworden op: 11 nov 2010, 14:55

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door zoofan »

Een vrouwelijke giraffe is overleden. Ik dacht dat ze er meer dan 1 hadden maar er staat "onze vrouwelijke giraffe" dus alsof ze er maar 1 hadden. Navraag leert me dat ze nu enkel nog de man Zeus hebben.

https://www.ouwehand.nl/nl/nieuws/vrouw ... -overleden
Laatst gewijzigd door zoofan op 02 jan 2019, 10:01, 1 keer totaal gewijzigd.

Dustin1999
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 289
Lid geworden op: 16 mei 2018, 14:32
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp
Locatie: Amersfoort

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Dustin1999 »

OUWEHANDS DIERENPARK RHENEN DONEERDE AFGELOPEN JAAR € 1.100.000 AAN NATUURBESCHERMING

Natuurbescherming is één van de hoofddoelstellingen van Ouwehands Dierenpark. Het afgelopen jaar heeft Ouwehands Dierenpark via haar stichting Ouwehands Zoo Foundation € 1.100.000 gedoneerd aan natuurbeschermingsprojecten waaronder het natuurbeschermingsproject van de reuzenpanda, de orang oetan en de berberaap.

Ouwehands Dierenpark heeft in vele opzichten een mooi jaar achter de rug. Het dierenpark zag het bezoekersaantal groeien naar een recordaantal van 1.060.000 gasten in 2018. Nadat in 2017 een grote omzetgroei werd gerealiseerd, kon afgelopen jaar deze mooie omzet zelfs worden verhoogd.

Belangrijke ontwikkelingen 2018:
In april waren de reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen een jaar in Ouwehands Dierenpark te zien. Een succesvol jaar met vele unieke pandamomenten. Ook mocht Ouwehands Dierenpark het afgelopen jaar een bijzondere award in ontvangst nemen. Tijdens de Giant Panda Global Awards, te Berlijn, werd Pandasia namelijk verkozen tot mooiste reuzenpandaverblijf ter wereld.

Quote Robin de Lange, directeur Ouwehands Dierenpark

“Ik ben elke dag erg blij met de komst van de reuzenpanda’s. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat wij dagelijks onze gasten kunnen laten zien hoe bijzonder de natuur is en stelt ons in staat een grote bijdrage te kunnen doen aan natuurbescherming”.

China Light Festival
Ouwehands Dierenpark organiseerde dit jaar de eerste editie van het China Light Festival. Vele bezoekers wisten het dierenpark ook in de avond te vinden en kwamen het magische lichtfestival bewonderen. Ruim dertig verschillende landschappen met lichtkunstobjecten toverden het dierenpark om tot een spectaculair lichtfeest. Het lichtfestival is een groot succes en nog te zien t/m 6 januari 2019!

Geboortes
Bijzondere geboortes dit jaar waren o.a. de roze pelikaan (voor het eerst in de geschiedenis), 4 rendieren, 6 stokstaartjes, een Maleise neushoornvogel en 3 doodhoofdaapjes. Het dierenpark beleefde ook een bijzonder verdrietig moment. Nadat Ouwehands Dierenpark in januari het blijde geboortenieuws van de Afrikaanse olifant wereldkundig maakte, overleed het olifantje volkomen onverwacht.

Vooruitblik 2019

Bonobo’s
Ouwehands Dierenpark start in 2019 met de bouw van een nieuw te realiseren verblijf voor bonobo’s. In eerste instantie zal dat een onderkomen bieden aan zeven mensapen. Naar verwachting zal dit aantal snel uitgroeien naar een maximum van twintig dieren. Met de komst van de bonobo’s draagt Ouwehands Dierenpark wederom bij aan een internationaal fokprogramma voor een bedreigde diersoort (EEP). Hiermee levert het dierenpark een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van bedreigde diersoorten.

Schildpadden
In 2019 opent het dierenpark een nieuw verblijf voor Aldabra reuzenschildpadden. De reuzenschildpaddengroep zal bestaan uit 32 dieren. Deze landschildpad dankt zijn naam aan het gebied waar hij voorkomt: Aldabra, een eiland van de Seychellen. De dieren hebben een gewicht dat varieert van 150 tot wel 250 kilogram.

En verder…
De doodshoofdaapjes krijgen en tweede buitenverblijf. De goudkopleeuwaapjes hebben intussen een buitenverblijf gekregen waar ze in het voorjaar gebruik van kunnen maken.

Entertainment
In 2019 is er wederom een nieuwe familieshow te zien. Wie de hoofdrol speelt blijft nog even een verrassing. Vanaf de Pasen zal er in het dierenpark een nieuw verrassend entertainmentconcept te zien zijn.
[/quote_pers]

Gebruikersavatar
Max
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 414
Lid geworden op: 27 okt 2015, 20:54
Favoriete dierentuin: Artis, Blijdorp

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Max »

Is het al bekend waar het verblijf voor de Aldabra reuzenschildpadden komt?
Dieren zijn het mooiste op de planeet!
Laten we ze dan ook beschermen!

Apenarend
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4153
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Apenarend »

zoofan schreef:Een vrouwelijke giraffe is overleden. Ik dacht dat ze er meer dan 1 hadden maar er staat "onze vrouwelijke giraffe" dus alsof ze er maar 1 hadden. Navraag leert me dat ze nu enkel nog de man Zeus hebben.

https://www.ouwehand.nl/nl/nieuws/vrouw ... -overleden
Uitdoofscenario in het licht van een renovatie van dat verblijf of zijn daar geen plannen toe? Ik vind het niet meteen het meest moderne deel van de zoo.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Jarne
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 537
Lid geworden op: 16 nov 2016, 21:00
Favoriete dierentuin: Burgers' Zoo
Locatie: Antwerpen

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Jarne »

Flinke groep, 32 reuzenschildpadden. Benieuwd waar ze dat gaan kwijtgeraken.

Dustin1999
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 289
Lid geworden op: 16 mei 2018, 14:32
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp
Locatie: Amersfoort

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Dustin1999 »

Nieuws uit Ouwehands:

Er zijn nieuwe goudkopleeuwaapjes in Ouwehands Dierenpark! In het voorjaar kan deze groep van 6 ook hun nieuwe buitenverblijf gaan ontdekken. Je kunt deze kleine aapjes vinden in Urucu, de Latijns-Amerikaanse jungle.

Bron: https://www.facebook.com/Ouwehandszoo/v ... 790832531/


Gebruikersavatar
zoofan
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1956
Lid geworden op: 11 nov 2010, 14:55

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door zoofan »

Ijsbeer Wolodja is vanuit Berlijn naar Rhenen gebracht om zich voort te planten.

http://www.abendblatt-berlin.de/2019/01 ... r-mission/

Joost
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1370
Lid geworden op: 03 dec 2013, 17:15
Favoriete dierentuin: The Bronx Zoo, Wildlands

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Joost »

Vandaag voor het eerst in jaren weer eens in Ouwehands geweest en ik moet zeggen dat het park mij positief verrast heeft. Ik moet ook eerlijk zeggen, de laatste keer dat ik in het park geweest ben moet rond 2005 geweest zijn, dus heel veel kan ik mij er niet van herinneren. Nu ook de panda's er een tijdje waren vond ik het hoog tijd om het park weer eens te bezoeken. Het park blijft voor mij een beetje vreemd, veel verschillende stijlen waardoor het park niet echt één sfeer heeft, desondanks wel een leuk park. Paar puntjes die opvielen:
- Wat is het panda verblijf goed geslaagd! Erg mooi geworden en het bewijs dat Ouwehands na het gedrocht van een Gorilla Adventure toch wel pareltjes kan afleveren! Wij hadden ook de mazzel dat net toen wij aankwamen Wu Wen net haar doldwaze kwartiertje had, ze rende rond rolde door de sneeuw en klom in een van de boompjes in het verblijf, dat is toch wel eens anders dan de slaperige bedoeling die je vaak ziet!
- De savanne met 1 giraffe doet wel een beetje triestig aan, zijn hier plannen voor of is hier nog niets over bekend?
- De nieuwe ijsbeer zat vandaag volgensmij nog lekker in zijn binnenverblijf.

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2554
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Laafsekikker »

Happy Valentine voor de reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark Rhenen?
Voor Ouwehands Dierenpark breekt een spannende periode aan. De reuzenpandaverzorgers zijn volop bezig om de reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen voor te bereiden op een paring. Achter de schermen treffen de verzorgers diverse voorbereidingen om de toenadering tussen de dieren te stimuleren. In de afgelopen maanden is er meerdere malen urine van beide dieren verspreid in elkaars verblijven, heeft het mannetje Xing Ya geluidsopnames te horen gekregen van reuzenpandamannen in de paartijd en heeft hij mogen ruiken aan urine van pandamannen in paartijd.

Love is in the air?
Op basis van stamboekgegevens zijn Xing Ya en Wu Wen in het Wolong Giant Panda Centre in China aan elkaar gematcht. Xing Ya en Wu Wen toonden vorig jaar al zichtbaar interesse in elkaar. Het mannetje Xing Ya vertoonde toen echter nog meer speelgedrag dan paargedrag. Voorbereidingen als het aanbieden van urine van andere reuzenpanda’s in de paartijd en het laten luisteren naar een geluidsfragment van pandamannen die in de voortplantingstijd strijden om een vrouw, zullen hem hopelijk stimuleren om meer voortplantingsgedrag te gaan vertonen dit voorjaar. Zijn reactie stemt de verzorgers voorzichtig hoopvol. Xing Ya reageert op het geluid door er aandachtig naar te luisteren en vervolgens zijn gebied af te bakenen door middel van geurvlaggen. De urinesporen inspecteert hij met volle aandacht. Het is nu wachten op het moment dat de paartijd daadwerkelijk aanbreekt, dan zullen de ‘flirttechnieken’ van Xing Ya op de proef worden gesteld.

Spannende periode
De reuzenpanda’s leven apart van elkaar en beschikken in Pandasia beiden over een eigen binnen- en buitenverblijf. De pandaverzorgers houden hun gedrag nauwlettend in de gaten. Ze kunnen aan het gedrag van het vrouwtje zien dat haar vruchtbare periode eraan komt. Achter de schermen werken de dierverzorgers de komende periode toe naar een paring. Het moment van de paring zal het dierenpark later bekend maken. De verwachting is dat dit in maart zal zijn.

Voortplanting
De voortplanting van de reuzenpanda is zeer complex. De vruchtbaarheidsperiode is kort, slechts 2 tot 7 dagen. Een vrouwtje is maar één keer per jaar vruchtbaar. De reuzenpandaverzorgers trainen Wu Wen zodat ze haar urine kunnen opvangen. Haar urine wordt vervolgens onderzocht en aan de hand van een hormoonbepaling wordt bekeken of dat ze in haar vruchtbaarheidsperiode zit.

Pandagym
De pandaverzorgers trainen achter de schermen het mannetje regelmatig om op zijn achterpoten te staan. Op deze manier bouwt hij spiermassa op. Mocht het moment daar zijn, dan heeft hij in ieder geval genoeg kracht om de paring daadwerkelijk te volbrengen.

Brenda van Ekeren reuzenpandaverzorger in Ouwehands Dierenpark: “We zien dat Xing Ya en Wu Wen nieuwsgierig zijn naar elkaar. Het is nu wachten op de signalen van beide dieren waarop wij kunnen opmaken dat de paartijd eraan komt. Voorbeelden hiervan zijn het maken van hoge piepende geluiden, vanuit hun eigen verblijven naar elkaar kijken en onderzoekend gedrag vertonen. We zijn erg benieuwd welk effect de hormonen tijdens de start van de paartijd op het gedrag van de dieren zullen hebben. Uiteraard hopen we dat er iets moois tussen Xing Ya en Wu Wen ontstaat!”
[/quote_pers]

Joost
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1370
Lid geworden op: 03 dec 2013, 17:15
Favoriete dierentuin: The Bronx Zoo, Wildlands

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Joost »

Een van de orang oetans is drachtig en we verwachten binnenkort een jong. Vorige week is er een echo gemaakt, op de foto kun je de ruggenwervel goed zien.

FB Ouwehands


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2554
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Laafsekikker »

Reuzenpandaverblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark Rhenen verkozen tot mooiste verblijf van de wereld
Tijdens de Giant Panda Global Awards in Ouwehands Dierenpark is het reuzenpandaverblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark uitgeroepen tot mooiste reuzenpandaverblijf ter wereld. Van 18 januari 2019 tot 10 februari 2019 konden Panda-experts én fans van over de hele wereld stemmen.

Met een ruime meerderheid van de 303.496 stemmen eindigde Ouwehands Dierenpark als eerste. De 2de en 3de prijs in deze categorie gingen naar Zoo Berlin en Ahtari Zoo. In de categorie mooiste reuzenpandaverblijf waren wereldwijd 10 dierenparken genomineerd. Ouwehands Dierenpark viel ook bij andere categorieën in de prijs en behaalde tweemaal de tweede plaats bij de awards 'Favorite panda zoo restaurant' en 'Favorite Light Festival'.

Quote
Robin de Lange, directeur Ouwehands Dierenpark: “Wij zijn enorm blij met deze prijzen. Voor deze verkiezing hebben meer dan 300.000 pandafans hun stem uitgebracht. Om voor de tweede maal verkozen te worden tot ‘Mooiste pandaverblijf ter wereld’ is een grote eer. Het is een waardering van de creativiteit en de inzet van het bouwteam van Ouwehands Dierenpark, onze Nederlandse aannemer Volker Wessels Rijssen en onze Chinese bouwpartner CZICC. Ook de prijzen voor ‘Favorite panda zoo restaurant’ en ‘Favorite Light Festival’ zijn met trots door ons in ontvangst genomen.

Giant Panda Global Awards
De Giant Panda Global Awards werden georganiseerd door www.GiantPandaGlobal.com, een website over de reuzenpanda's wereldwijd, om het behoud van deze diersoort onder de aandacht te brengen. "We willen dat de Giant Panda Global Awards aandacht vragen voor alle inspanningen die in het verleden, heden en de toekomst zijn of worden gedaan om deze bijzondere diersoort in stand te houden” zei Jeroen Jacobs, de man achter www.GiantPandaGlobal.com.

Pandasia
Pandasia is in traditioneel Chinese stijl gebouwd. Het project bestaat uit twee schitterende Chinese gebouwen, die door een houten brug met elkaar zijn verbonden. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m². In Pandasia is een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje, meerdere nachtverblijven, een kraamkamer en een koelcel voor bamboe-opslag gerealiseerd. De dak- en gevelconstructies zijn in China op traditionele wijze gemaakt en hebben een passende authentieke kleurstelling gekregen. De vorm, constructie, verhoudingen, materiaal, symboliek en kleur van de gebouwen zijn afgeleid van een Chinese tempel. Daarnaast maken een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een Pandashop het project compleet.

Natuurbescherming reuzenpanda
De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling heeft aangetoond dat er nog 1.864 reuzenpanda’s in het wild leven. Naast de komst van de reuzenpanda’s naar Rhenen wordt er door Ouwehands Dierenpark jaarlijks een grote financiële bijdrage gedaan om de natuurbeschermingsactiviteiten in China te ondersteunen.


Joost
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1370
Lid geworden op: 03 dec 2013, 17:15
Favoriete dierentuin: The Bronx Zoo, Wildlands

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Joost »

Mooie geboortes voor Ouwehands: Er zijn 3 nevelpanters en een orang oetan geboren!

GEBOORTEGOLF IN OUWEHANDS DIERENPARK
Bron en meer: https://www.ouwehand.nl/nl/nieuws/geboo ... erenpark-1


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2554
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Laafsekikker »

Geboortegolf in Ouwehands Dierenpark Rhenen
De afgelopen twee weken is Ouwehands Dierenpark verblijd met twee bijzondere geboortes.

Nevelpanter-drieling geboren
Op donderdag 28 februari zijn er drie nevelpanters geboren. De moeder en drieling maken het goed en verblijven voorlopig op een rustige plaats achter de schermen in één van de binnenverblijven. Omdat dit het eerste nest van deze nevelpantervrouw is, blijft het spannend hoe zij zonder ervaring haar jongen verzorgt. De verzorgers houden via camera’s alles nauwlettend in de gaten.

Nevelpanters in Ouwehands Dierenpark

In Ouwehands Dierenpark verblijven drie volwassen nevelpanters, twee vrouwen en één man. De twee vrouwen zijn in 2015 in een Engelse dierentuin geboren en in datzelfde jaar naar Ouwehands Dierenpark verhuisd. In 2017 hebben zij gezelschap gekregen van het mannetje. De eerste paringen zijn in november en december 2018 waargenomen.

Bedreigd
Ouwehands Dierenpark doet mee aan het EEP fokprogramma en levert met deze geboorte een mooie bijdrage aan de instandhouding van deze bedreigde diersoort. De nevelpanter staat op de IUCN Rode Lijst in de categorie ‘kwetsbaar’. Menigeen is van mening dat opname in de categorie ‘bedreigd’ beter zou zijn. De nevelpanter komt voor in de bossen van Zuidoost-Azië, maar hij wordt ook wel in graslanden en zelfs de Himalaya gezien. Het aantal dieren is de afgelopen twintig jaar met zo’n 30% afgenomen als gevolg van verlies van leefgebied door ontbossing, maar vooral ook commerciële stroperij. Vacht, vlees en botten worden verhandeld en brengen flink geld op.

Orang oetan geboren
Na een draagtijd van ruim acht maanden was het zondag 10 maart zover. Orang oetan Tjintha heeft vroeg in de morgen een jong gekregen. Moeder en jong maken het uitstekend. Op dit moment verblijft Tjintha met haar jong in een binnenverblijf, gescheiden van de rest van de groep. De andere orang oetans zijn heel nieuwsgierig en proberen een glimp op te vangen van het kersverse jong.

Groep
In Ouwehands Dierenpark verblijven acht orang oetans. Bako is de man van de groep, hij is tevens de vader van het jong. Verder bestaat de groep uit nog twee volwassen vrouwen, een volwassen man en twee jongen.

Fokprogramma
De orang oetans in Ouwehands Dierenpark maken deel uit van het fokprogramma voor bedreigde diersoorten, het Europese Endangered Species Programma (EEP). Door middel van fokprogramma’s houden we diersoorten in dierentuinen in stand.

Bedreigde diersoort
De orang oetan wordt in het wild in zijn voortbestaan bedreigd. Zijn leefgebied wordt sterk aangetast als gevolg van houtkap ten behoeve van palmolieteelt. Daarnaast worden orang oetans nog steeds gevangen om als huisdier gehouden te worden.


Gebruikersavatar
Max
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 414
Lid geworden op: 27 okt 2015, 20:54
Favoriete dierentuin: Artis, Blijdorp

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Max »

Ouwehands Dierenpark heet nu Hema Dierenpark! :lala
In mijn ogen een best leuke 1 aprilgrap, alleen wel een beetje te vroeg.

Afbeelding
Ouwehands Dierenpark gaat voortaan door het leven als Hema Dierenpark. Althans, dat heeft winkelketen Hema vandaag bekendgemaakt. In een video kondigt Hema-directeur Tjeerd Jegen aan dat de bekende dierentuin in Rhenen een transformatie zal ondergaan. Uiteraard gaat het om een 1 aprilgrap.

"Marcel Boekhoorn is de eigenaar van Hema, maar hij is ook de eigenaar van Ouwehands Dierenpark", vertelt Jegen in de videoboodschap. "En daar zagen wij kansen."

Voor bezoekers zou er weinig veranderen. Volgens de Hema-directeur kunnen zij binnenkort naar de dieren kijken onder het genot van Hema-tompoezen en -rookworsten. "Begin april hopen we de allereerste klanten officieel te mogen begroeten."

Bron: https://www.looopings.nl/weblog/11877/1 ... -over.html

Dieren zijn het mooiste op de planeet!
Laten we ze dan ook beschermen!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2554
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Laafsekikker »

Paring reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark Rhenen gelukt?
De afgelopen weken was het een spannende tijd voor Ouwehands Dierenpark. Het was namelijk paringstijd bij de reuzenpanda’s. De dierverzorgers van Xing Ya en Wu Wen hebben voor én achter de schermen verschillende maatregelen getroffen om een paring bij de reuzenpanda's te stimuleren. Zij hebben urine van beide dieren in elkaars verblijf verspreid en het mannetje Xing Ya heeft geluidsopnames te horen gekregen van reuzenpandamannen in de paartijd. De urine van Wu Wen is bijna dagelijks onderzocht om haar hormoonpiek te bepalen. Afgelopen week was het moment daar.

Ondanks deze voorbereidingen heeft het helaas niet geleid tot een paring. Het mannetje Xing Ya blijkt toch nog te jong te zijn en met name speelgedrag i.p.v. paargedrag te vertonen.

In augustus van dit jaar worden beide reuzenpanda's 6 jaar. We verwachten dat met de ervaring van nu en het volwassen worden van Xing Ya de kans op paring volgend jaar aanzienlijk groter is.

Natuurbescherming
De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor.
De laatste telling heeft aangetoond dat er nog 1.864 reuzenpanda’s in het wild leven. Ouwehands Dierenpark draagt bij aan het beschermen van de reuzenpanda in het wild. Het dierenpark doneert jaarlijks bijna één miljoen euro om de natuurbeschermingsactiviteiten in China te ondersteunen. Dit bedrag wordt besteed aan het verbeteren van het leefgebied van deze unieke diersoort in Sichuan, wetenschappelijk onderzoek gericht op voortplanting en het terugplaatsen van reuzenpanda’s in het wild.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2554
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Laafsekikker »

Tweede nest nevelpanters geboren in Ouwehands Dierenpark Rhenen

Naast de geboorte van de drie nevelpanters op donderdag 28 februari in Ouwehands Dierenpark kan het dierenpark met trots mededelen dat er voor de tweede keer nevelpanters zijn geboren. Het is uniek binnen Europa dat er zoveel jongen worden geboren in één dierentuin. Het tweede nest bestaat uit twee jongen. Moeder en kroost maken het goed en verblijven op dit moment in het binnenverblijf in een werpkist. Ook voor deze moeder is het haar eerste nest en blijft het spannend hoe zij zonder ervaring de jongen verzorgt.

Vandaag zijn de jongen uit het eerste nest door onze dierenarts ontwormd, gewogen en gechipt. Alle jongen zijn mooi op gewicht en we weten nu dat onze groep nevelpanters is uitgebreid met twee vrouwtjes, een mannetje en twee jongen waarvan het geslacht nog onbekend is.

Nevelpanters in Ouwehands Dierenpark
In Ouwehands Dierenpark verblijven drie volwassen nevelpanters, twee vrouwen en één man. De twee vrouwen zijn in 2015 in een Engelse dierentuin geboren en in datzelfde jaar naar Ouwehands Dierenpark verhuisd. In 2017 hebben zij gezelschap gekregen van het mannetje. De eerste paringen zijn in november en december 2018 waargenomen. Deze groep is nu dus uitgebreid met vijf jongen.

Bedreigd
Ouwehands Dierenpark doet mee aan het EEP fokprogramma en levert met deze geboorte een mooie bijdrage aan de instandhouding van deze bedreigde diersoort. De nevelpanter staat op de IUCN Rode Lijst in de categorie ‘kwetsbaar’. Menigeen is van mening dat opname in de categorie ‘bedreigd’ beter zou zijn. De nevelpanter komt voor in de bossen van Zuidoost-Azië, maar hij wordt ook wel in graslanden en zelfs de Himalaya gezien. Het aantal dieren is de afgelopen twintig jaar met zo’n 30% afgenomen als gevolg van verlies van leefgebied door ontbossing, maar vooral ook commerciële stroperij. Vacht, vlees en botten worden verhandeld en brengen flink geld op.


Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 13100
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Gorilla Gust »

De bouw van het nieuwe bonoboverblijf is begonnen! Het verblijf wordt gerealiseerd achter RavotAapia in Ouwehands Dierenpark. Op dit moment worden er werkzaamheden uitgevoerd om het terrein bouwrijp te maken.

De oorspronkelijke locatie van het bonoboverblijf was op de speelweide aan de andere kant van RavotAapia. Op deze locatie is tijdelijk een springkussen aangezien deze locatie al bouwrijp was gemaakt. Het springkussen wordt zo goed gewaardeerd door onze bezoekers dat er is besloten deze te behouden en de speelweide zelfs uit te breiden met een horecalocatie.

We lezen er alles over op https://www.ouwehand.nl/nl/nieuws/de-bo ... s-begonnen
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Dustin1999
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 289
Lid geworden op: 16 mei 2018, 14:32
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp
Locatie: Amersfoort

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door Dustin1999 »

Voor wie het ontwerp wil zien klik dan op deze link: https://www.croonenarchitecten.nl/image ... BNB31.html

Ik vind het persoonlijk er veel mooier en natuurlijker ogen met een gracht als natuurlijke afscheiding, mooie rotsen, grasveld en oogt gewoon meer van deze tijd. Bij het eerste ontwerp is er echt veel hekwerk en tralies. Dat is hier helemaal niet het geval.

Ik ben echt blij dat ze voor dit ontwerp gekozen hebben. Maar vraag me alleen af waar de huidige bewoners als zadelbekooievaars en zeehonden enzo naar toe gaan?

Gebruikersavatar
zoofan
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1956
Lid geworden op: 11 nov 2010, 14:55

Re: Nieuwstopic Ouwehands Dierenpark

Bericht door zoofan »

Wel goed dat ze blijkbaar twee gescheiden gedeeltes hebben zodat de groep zich kan opsplitsen als ze dat willen.

Plaats reactie