Diamond Themepark Awards 2012 - DTPA 2012/2013

In dit subforum staan onze uitgelichte reportage's over de Diamond Themepark Awards. Reageren in dit subforum is niet mogelijk. Na een (vrijblijvende) registratie kan u reageren op de andere delen van dit forum.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2628
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Diamond Themepark Awards 2012 - DTPA 2012/2013

Bericht door Laafsekikker »

Diamond Themepark Awards 2012 - DTPA 2012

Persbericht:
Bekendmaking van de nominaties voor de Diamond Theme Park Awards 2012
188 nominaties bekend

Introductie
De Diamond Theme Park Awards werden in 2010 voor het eerst georganiseerd. Organisatoren van het eerste uur, Parkworld.be – Zoo.be en Pretparkbeest.be, wilden met deze awards de (pret)parken in een positief licht plaatsen door hun verwezenlijkingen in de kijker te zetten.

Editie 2011
Afgelopen editie was bijzonder succesvol, met maar liefst 50.000 liefhebbers van pretparken en dierentuinen, die hun stem uitbrachten in één van de 18 verschillende categorieën. Tijdens een special evenement in Bobbejaanland werden de winnaars bekend gemaakt. Vele parken en pretparkbedrijven uit België en Nederland en de omliggende landen woonden de ceremonie bij. Efteling werd met vier awards de grote winnaar van de Lage Landen, onder meer als beste pretpark van België en Nederland, gevolgd door Bobbejaanland en de Plopsa Group met elk drie awards. In Europa won Phantasialand maar liefst twee awards en het Duitse Europa-Park werd tot beste park in Europa gestemd. De vraag is uiteraard of deze parken allemaal kunnen bevestigen.

Nieuw Concept
Het concept van de derde editie werd lichtjes gewijzigd ten opzichte van vorig jaar: met de introductie van een vakjury, bestaande uit diverse fansites met een sterke reputatie, verschillende personen met een jarenlange ervaring in de pretparkwereld, een gespecialiseerd reiskantoor met topaanbiedingen voor onder meer pretparkreizen en een team van enkele IT-vrienden. Dankzij hun input vanuit hun oogpunt werden verschillende pretparken, dierenparken, attracties, dierenverblijven,… genomineerd.

In totaal zijn er net als vorig seizoen 18 categorieën: 14 voor parken uit België en Nederland, en vier categorieën voor Europese parken in het algemeen. Door de uitgebreide vakjury, met elk oog voor andere criteria werden in de verschillende categorieën een diversiteit aan parken genomineerd.

Bovendien worden de Diamond Theme Park Awards over twee stemrondes gehouden. Tot en met de week van Halloween, de zogenaamde “Butcher’s Week”, kunnen de bezoekers stemmen, waarna de nominaties worden “afgeslacht” tot er nog maar 6 per categorie overblijven. Daarna volgt een tweede ronde. Het opsplitsen in twee rondes was een bewuste keuze om zo tijdens het parkenseizoen “reële” bezoekers aan te sporen om te stemmen.

Nominaties
De parken uit de Plopsa-groep zijn alvast grote slokkop met maar liefst 21 nominaties. Onder Plopsa worden volgende parken gerekend: Plopsaland De Panne, Plopsa Coo, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Indoor Coevoorden en Holiday-Park. Efteling scoort 1 nominatie minder met 20 nominaties, waaronder ook enkele nominaties in de Europese categorieën. Walibi Belgium (12 nominaties), Bellewaerde Park (11 nominaties) en Walibi Holland (10 nominaties) zijn alvast grote uitdagers. Bobbejaanland en Attractiepark Toverland met elk 9 nominaties zijn er in het verleden al in geslaagd om een award te behalen. Het wordt dus zeker en vast spannend.

Vakjury:
- Geert Smets (voormalig RC.be)
- Jo Pools (ECC)
- Jurnan Schilder (RideReview.nl)
- Kristof Holidays (expert voor Beste Resort)
- Laafse Kikkers (expert voor dierenparken)
- Ochtend in Pretparkland
- Parkspot.eu
- Parkworld.be - Zoo.be
- Pretparkbeest.be
- Pretparken.be
- Pretparkkriebels.be
- Pretwerk.nl
- Rik Engelen (gerenommeerd fotograaf)
- Theme Park Post
- Themepark.nl
- Themeparksnews.com
- IT-groep (werkgroep voor Beste Website )

Nominaties
 • Beste Pretpark (BeNe) (met onder andere Bellewaerde Park en Mondo Verde)
 • Meest Kindvriendelijke Park (BeNe) (met onder andere Bellewaerde Park)
 • Park met Beste Evenementen (BeNe ) (met onder andere Bellewaerde Park)
 • Park met Beste Horeca (NIEUW) (BeNe) (met onder andere Bellewaerde Park, Boudewijn Seapark, Mondo Verde)
 • Park met Beste Personeel (BeNe) (met onder andere Bellewaerde Park, Mondo Verde)
 • Beste Achtbaan (BeNe)
 • Beste Waterattractie (BeNe) (met onder andere de Jungle Mission van Bellewaerde Park)
 • Meest Sensationele Attractie (BeNe)
 • Beste Dierenpark (BeNe) (waar Apenheul, Burgers' Zoo, Dierenpark Amersfoort, Diergaarde Blijdorp, GaiaZOO, Olmense Zoo, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Pairi Daiza, Planckendael, Safaripark Beekse Bergen, Zoo Antwerpen en Zoo Emmen strijden om de titel)
 • Mooiste Dierenverblijf (BeNe) (waar het Bad van de heilige olifanten uit Pairi Daiza, De Afrikaanse savanne van Safaripark Beekse Bergen, de DolfijnenDelta uitDolfinarium Harderwijk, het Doodshoofdapenbos van Apenheul, het Berenbos van de Olmense Zoo, het Berenbos van Ouwehands Dierenpark Rhenen, het Rijk der Reuzen uit Dierenpark Amersfoort, de Kalihari Woestijn/Leeuwenperk uit de Zoo van Antwerpen, de Olifantentempel (nieuw) uit Planckendael en de Rimba van Burgers' Zoo strijden om te titel)
 • Mooiste park (NIEUW) (BeNe ) (met onder andere Bellewaerde Park, Burgers' Zoo, GaiaZOO, Mondo Verde, Pairi Daiza, Planckendael, Safaripark Beekse Bergen, Zoo Antwerpen)
 • Beste Sociale Media (BeNe) (met onder andere Bellewaerde Park, Dierenpark Amersfoort, Planckendael - Zoo Antwerpen)
 • Beste Website (BeNe) (met onder andere Apenheul, Artis Zoo, Burgers' Zoo, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Planckendael / Zoo Antwerpen)
 • Beste Park-Fansite (in het NL) (met onder andere Bellewaerdefun.be, dolfinariumweb.nl, vriendensafaribeeksebergen.nl)
 • Beste Pretpark van Europa
 • Beste Resort van Europa
 • Beste Attractie van Europa
 • Beste Nieuwigheid in Europa
Meer informatie over deze wedstrijd, een gedetailleerd overzicht van de nominaties dat verder reikt dat de dierentuinen, en de wedstrijd zelf kan u terugvinden op: http://www.diamondthemeparkawards.com

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2628
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Diamond Themepark Awards 2012 - DTPA 2012

Bericht door Laafsekikker »

De Diamond Theme Park Awards 2012
Vandaag werden de winnaars bekend gemaakt in de verschillende categorieën van de Diamond ThemePark Awards tijdens een speciaal evenement in het Nederlandse Attractiepark Toverland. Efteling en Plopsa haalden met respectievelijk 6 en 5 awards het grootste deel van de prijzen binnen. Disneyland Paris was dan weer oppermachtig in de Europese categorieën.

Introductie
De Diamond ThemePark Awards is een initiatief van enkele pretparken en dierenparken gerelateerde fansites, waarbij vooral parken uit België en Nederland beoordeeld worden in verschillende categorieën. Op korte tijd zijn de Diamond ThemePark Awards uitgegroeid tot één van de belangrijkste referenties voor pretparken en dierentuinen uit België en Nederland. Deze “Oscars voor de parken uit de Lage Landen” worden georganiseerd door de bezielers achter Parkworld.be - Zoo.be en Pretparkbeest.be
Via voorgestelde nominaties van een heuse vakjury konden de bezoekers stemmen in twee aparte stemrondes. Deze vakjury bestaat uit diverse fansites met een sterke reputatie, verschillende personen met een jarenlange ervaring in de pretparkwereld, een gespecialiseerd reiskantoor met topaanbiedingen voor onder meer pretparkreizen en een team van enkele IT-vrienden.

Winnaars
Wanneer we even de top 3 van alle categorieën bekijken, dan zagen we een sterke aanwezigheid van Efteling, met maar liefst 15 top 3 plaatsen. Zij werden ook in enkele Europese categorieën genomineerd. In totaal wisten ze zes Diamond ThemePark Awards te verzilveren, waaronder Beste Pretpark (BeNe), Beste Personeel (BeNe), Park met de beste Evenementen (BeNe), Park met de beste Horeca (BeNe). Met De Vliegende Hollander haalden ze opnieuw de eerste plaats binnen voor Beste Waterattractie (BeNe) en in de gemengde categorie voor Mooiste Park haalden ze ook de eerste plaats binnen.

Ook Plopsa scoorde bijzonder goed met maar liefst 5 awards (negen top 3 plaatsen). Plopsaland De Panne werd aanzien als Meest Kindvriendelijke Park (BeNe), maar ook voor Beste Social Media (BeNe) en Beste Website (BeNe) mocht de pretparkengroep van Studio 100 juichen. Met ook een eerste plaats voor Beste Fansite (Plopsa Fansite), haalde Plopsa alle internet gerelateerde prijzen binnen. Bovendien wist het park in de ultraspannende categorie voor Beste Achtbaan (BeNe) de eerste plaats te veroveren met Anubis The Ride.

Bij de dierenparken was het dit jaar Pairi Daiza dat met alle prijzen ging lopen. Zij werden niet alleen als Beste Dierentuin (BeNe) aanzien, ze eindigden net voor Safaripark Beekse Bergen en Burgers’ Zoo, winnaar van vorig jaar, maar ook het Bad van de heilige olifanten wist de bezoekers te overtuigen als Mooiste Dierenverblijf. In de Categorie voor Mooiste Park werden ze bovendien nipt geklopt door de Efteling.

Door de overmacht van deze parken, lijkt het wel dat andere parken er niet aan te pas kwamen. De waarheid is anders: Bellewaerde Park haalde bijvoorbeeld zes maal de top 3. Maar in sommige categorieën moest het sympathieke dierenpark/pretpark uit de Westhoek nipt de duimen leggen. Walibi Belgium wist wel één van haar nominaties te verzilveren, met name voor Dalton Terror in de categorie van Meest Sensationele Attractie (BeNe).

Voor de Europese parken waren er in totaal 4 categorieën. De voorbije jaren leverde dit steeds een spannende strijd op met vooral enkele parken uit Duitsland. Dit jaar mengde Disneyland Paris zich in de debatten en wisten ze maar liefst viermaal te scoren,als Beste Europese Pretpark, als Beste Europese Resort en met Disney Dreams! wisten ze ook de bezoekers te overtuigen als Beste Attractie. Die fantastische show werd in de categorie voor Beste Nieuwe Attractie verslagen door OzIris, de indrukwekkend mooie achtbaan van Parc Astérix die vorig seizoen werd ingehuldigd.

Spotlight Award en de Vakjuryprijs
Behalve de 18 categorieën waarop de mensen kunnen stemmen, zijn er ook twee Spotlight Awards dit jaar. Met de Spotlight Award willen we een park, een show of een persoon in de kijker zetten, die een award zou verdienen, maar ergens toch niet meteen thuishoort in dit rijtje van categorieën. Dit seizoen is er een nationale en internationale Spotlight Award.

De eerste gaat naar Thierry Meeùs, bezieler achter Mini-Europe en Océade en al maanden in een gevecht gewikkeld met de politiek in de hoop om de parken aan de Brusselse Heizel te mogen behouden. Beide parken mogen jaarlijks vele bezoekers ontvangen; bovendien genereren ze mooie winstcijfers. Daarom is het ook dubbel jammer dat deze parken zouden verdwijnen uit het beeld van Brussel. Wij hopen met deze Spotlight Award een steuntje in de rug te kunnen geven aan Dhr. Meeùs.

Internationaal ging onze bewondering dan weer uit naar Dhr. Roland Mack. Als eerste Europeaan mocht hij het voorzitterschap van IAAPA dragen, de overkoepelende organisatie achter de pretparken, waterparken en de industrie. Bovendien wist de man Europa-Park heel sterk uit te bouwen tot een indrukwekkend resort, waardoor het park ondertussen in Europa één van de meest populaire bestemmingen is geworden. Het merendeel van de attracties in het park wordt bovendien ook nog eens zelf gefabriceerd door Mack Rides, een bedrijf dat internationaal een enorm goede reputatie geniet.

Tot slot werd er dit jaar ook een vakjuryprijs in het leven geroepen. Deze prijs kan een park/attractie slechts eenmaal verdienen. In elke categorie heeft de vakjury zelf aan elke mogelijke kandidaat stemmen gegeven. Het kon zijn dat de nummer 1 van de vakjury in een bepaalde categorie uit de top 3 tuimelde wanneer de bezoekers stemden. We telden immers 40.000 geregistreerden die hun stem hebben uitgebracht.
Het tuimelen van een nominatie uit de top 3 kon gebeuren omwille van het feit dat die bepaalde nominatie net iets minder bekend was voor het publiek, of omdat de concurrentie in een bepaalde categorie ongemeen spannend was.
Dit jaar gaat deze Vakjuryprijs naar de houten achtbaan Troy in Attractiepark Toverland.

Bron & meer informatie kan je terugvinden op:
http://www.diamondthemeparkawards.com/n ... wards-2012

Afbeelding

Een overzicht van de winnaars van de Diamond Themepark Awards 2012, welke vandaag in het gastpark Toverland (Sevenum, Nederland) werden uitgereikt tijdens een goed en aangenaam verzorgd evenement:
 • Beste Dierenpark (BeNe)
  • 1 Pairi Daiza
  • 2 Safaripark Beekse Bergen
  • 3 Burgers' Zoo
 • Mooiste Dierenverblijf (BeNe)
  • 1 Bad van de heilige olifanten (Pairi Daiza)
  • 2 Olifantentempel (Planckendael)
  • 3 Afrikaanse savanne (Safaripark Beekse Bergen)
 • Mooiste park (BeNe):
  • 1 Efteling
  • 2 Pairi Daiza
  • 3 Bellewaerde Park
Afbeelding

Pairi Daiza werd vorig jaar het beste dierenpark binnen de Belgische landsgrenzen, daar Burgers' Zoo toen de hoofdprijs kon wegkapen. Dit jaar is Pairi Daiza echter niet enkel het beste dierenpark van België, maar ook het beste dierenpark van België en Nederland! Pairi Daiza haalde de meeste stemmen binnen, dus mochten we namens de Laafsekikkers de gouden Diamond themepark Award voor "Beste dierenpark" overhandigen aan het dierenpark. Burgers' Zoo moest haar eerste plaats van vorig jaar inruilen met een derde plaats. Wat uiteraard ook een mooie verdienste is.

Pairi Daiza haalde echter ook nog andere prijzen binnen, zoals die van het "Mooiste dierenverblijf", waarbij ze onder andere het nieuwe olifantenperk van Planckendael (2de plaats) of de Afrikaanse savanne van Safaripark de Beekse Bergen achter zich konden laten. Het Safaripark kon zich met een derde prijs in deze categorie, en een tweede prijs in de categorie "Beste dierenpark" wel comfortabel troosten. Het geeft immers ook aan dat ze zichzelf binnen de Nederlandse landsgrenzen het "Beste dierenpark" kunnen noemen.

In de categorie van het "Mooiste park moest Pairi Daiza genoegen nemen met een mooie tweede plaats. Deze categorie moest de dierentuin immers delen met geduchte pretpark concurrenten zoals de Efteling en Bellewaerde.

Maar de Diamond Themepark Awards omkaderen veel meer dan deze dierentuin gerelateerde prijzen, de volgende prijzen werden vandaag eveneens met plezier verzilverd:
 • Beste Pretpark (BeNe): Efteling
 • Meest Kindvriendelijke Park (BeNe): Plopsaland De Panne
 • Park met Beste Evenementen (BeNe): Efteling
 • Park met Beste Horeca (BeNe): Efteling
 • Park met Beste Personeel (BeNe): Efteling
 • Beste Achtbaan (BeNe): Anubis the Ride (Plopsaland De Panne)
 • Beste Waterattractie (BeNe): De Vliegende Hollander (Efteling)
 • Meest Sensationele Attractie (BeNe): Dalton Terror (Walibi Belgium)
 • Beste Sociale Media (BeNe): Plopsa
 • Beste Website (BeNe): Plopsa
 • Beste Park-Fansite:Plopsa Fansite
 • Beste Pretpark van Europa: Disneyland Paris
 • Beste Resort van Europa: Disneyland Paris
 • Beste Attractie van Europa: Disney Dreams! (Disneyland Paris)
 • Beste Nieuwigheid in Europa: OzIris (Parc Astérix)
 • Spotlight Award (BeNe): Thierry Meeùs
 • Spotlight Award (EU): Roland Mack
 • VakjuryPrijs: Troy (Attractiepark Toverland)
Hiermee resten ons enkel nog welgemeende felicitaties aan de terechte winnaars, alsook aan de parken die genomineerd waren in deze wedstrijd (gezien het aantal parken binnen België en Nederland is een nominatie reeds een kleine overwinning). Tevens willen wij de organisatie van de Diamond Themepark Awards en het gastpark Toverland bedanken voor dit aangename evenement. Op naar de volgende editie!

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 13189
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Diamond Themepark Awards 2012 - DTPA 2012

Bericht door Gorilla Gust »

Reacties op dit evenement zijn ten alle tijde welkom in ons Dierentuin awards & prijzen topic:
viewtopic.php?f=94&t=4437
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Plaats reactie