Dierentuinorganisaties & richtlijnen

Algemeen subforum over dieren en dierentuinen. Van de natuur, tot in een kooi, van een huisdier tot een wild dier.
cat-hater

Re: Dieren mutaties in Dierentuinen publicatieplicht

Bericht door cat-hater »

Alle zoo's in Nederland die onder het dierentuinbesluit vallen hebben jaarlijks meldingsplicht aan LNV en meer overheden zoals VWA. Daarnaast zijn alle ins en outs geregistreerd via ISIS. M.a.w. de vraag/stelling van dit topic is overbodig, want van alle tuinen in NL, BE, en de meeste EAZA-parken is totale openheid van zaken. Veel instanties kunnen te pas en onpas binnenvallen om alle gegevens in te kijken van ieder park in de EU, en zo hoort het ook!!
Maar .... wat ik niet snap is dat dit voor iedereen zou moeten gelden, en zo is dat voor alle takken van sport. De Nederlandsche Bank kan alles zien van alle banken. De EU-commissie kan alles opvragen over landbouw in alle landen. Openheid is er als dat moet.
Maar of je moet pleiten voor openheid van zaken voor leken is voor mij een grote vraag. T.a.v. stamboeken zeg ik dat enige voorzichtigheid geboden is, want het interpreteren van gegevens is specialistenwerk. En het is niet in het belang van wie dan ook als fout geïnterpreteerde gegevens een eigen leven gaan leiden, met name in de media. De geschiedenis heeft dat al vaak doen uitwijzen.

Wat ik dus wil zeggen is: ik pleit voor volledige transparantie van alle bedrijven voor degenen die met de gegevens kunnen omgaan..

My two coints...

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14914
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dieren mutaties in Dierentuinen publicatieplicht

Bericht door Gorilla Gust »

cat-hater schreef:want het interpreteren van gegevens is specialistenwerk. En het is niet in het belang van wie dan ook als fout geïnterpreteerde gegevens een eigen leven gaan leiden, met name in de media. De geschiedenis heeft dat al vaak doen uitwijzen.
Zeer recent nog. Dankzij sociale media zoals facebook en twitter kende we namelijk (alvast een eerste) Arabische lente. En ook de beursperikelen lijken dankzij de sociale media nog moeilijker te controleren.

Informatie kan zeer snel een eigen leven leiden. En wie kan zeggen wat klopt? Door de overdaad aan informatie is er ook een overdaad aan verkeerde of onvolledige informatie. Hou daarbij ook nog eens rekening met interpretatiefouten. En het wordt dan al vlug een onoverzichtelijk boeltje. Het is niet voor niets dat men soms zegt: "Schoenmaker, blijf bij je leest!"... ;)

Begrijp met niet verkeerd, ik ben voorstander van informatie vanuit de dierentuinen over hun dierbestanden. Maar ik zie zoiets minder groots en vergaand als de topicstarter denk ik. Af en toe had ik in sommige zaken ook meer openheid gewild, of nog meer informatie. Maar of die echt noodzakelijk is naar een leek toe?

Als iemand echt informatie "moet" hebben, en daar meer mee kan doen dan enkel zijn persoonlijke nieuwsgierigheid te stillen. Dan denk ik wel dat er aan dergelijke informatie te geraken is. Er zijn instanties en wegen die men kan raadplegen, er is een systeem dat informatie bezit. Het lijkt me dat noodzakelijke informatie ook daar bekomen kan worden. Al is de discussie dan wat juist "noodzakelijk" is. Ergens moet je ook vertrouwen hebben in "het systeem" denk ik dan maar. :anders:
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Wilfried

Re: Dieren mutaties in Dierentuinen publicatieplicht

Bericht door Wilfried »

cat-hater schreef:Alle zoo's in Nederland die onder het dierentuinbesluit vallen hebben jaarlijks meldingsplicht aan LNV en meer overheden zoals VWA. Daarnaast zijn alle ins en outs geregistreerd via ISIS. M.a.w. de vraag/stelling van dit topic is overbodig, want van alle tuinen in NL, BE, en de meeste EAZA-parken is totale openheid van zaken. Veel instanties kunnen te pas en onpas binnenvallen om alle gegevens in te kijken van ieder park in de EU, en zo hoort het ook!!
Duidelijkheid naar het publiek was denk ik wat hier bedoeld word. Deze dragen daar niet toe bij.
cat-hater schreef:Maar .... wat ik niet snap is dat dit voor iedereen zou moeten gelden, en zo is dat voor alle takken van sport. De Nederlandsche Bank kan alles zien van alle banken. De EU-commissie kan alles opvragen over landbouw in alle landen. Openheid is er als dat moet.
Zie je vergelijking in zijn geheel niet.
cat-hater schreef:Maar of je moet pleiten voor openheid van zaken voor leken is voor mij een grote vraag. T.a.v. stamboeken zeg ik dat enige voorzichtigheid geboden is, want het interpreteren van gegevens is specialistenwerk. En het is niet in het belang van wie dan ook als fout geïnterpreteerde gegevens een eigen leven gaan leiden, met name in de media. De geschiedenis heeft dat al vaak doen uitwijzen.

Wat ik dus wil zeggen is: ik pleit voor volledige transparantie van alle bedrijven voor degenen die met de gegevens kunnen omgaan..
Nou trekt u weer een vergelijking die niet klopt. Banken en dergelijke zijn opener met hun gegevens dan dierentuinen.

Wie wel of niet een specialist is wordt niet bepaald door iemand die in een dierentuin werkt, maar door de tijd. Buiten de dierentuin werknemers zijn voldoende mensen die kunnen zien of er degelijk wordt gehandeld met dieren.

Denk zelfs dat je met levende wezens meer duidelijkheid moet verschaven dan met andere zaken. Zeker als deze wezens niet zelf kunnen beslissen waar ze heen gaan. Ik ben dus ook voor een publicatie plicht van geboortes, sterftes en verhuizingen van dieren in dierentuinen.

De publicatie van dieren die leven in een verblijf van een dierentuin kan zelfs naast het verblijf. Met hun naam, leeftijd, eventuele herkomst, namen ouders. Voorbeelden genoeg in Duitsland waar ze dit doen. Alleen in België en Nederland blijkt het moeilijk te zijn.

Je hoeft dan niet direct hele studbooks te publiceren.

@Gorilla Gust wat hebben de Arabische lente en beursperikelen met dierentuinen te maken?
De huidige manier van informatie verschaving zorgt juist voor cowboy verhalen en onjuistheden. Uit de topicstart begrijp ik juist dat hij openheid wil over de levendehave van een dierentuin en daarbij de herkomst, geboortedata en namen. Er worden nu hier in deze topic zaken bij gehaald waar niet naar gevraagd word.

Wanneer deze informatie door de dierentuinen op hun eigen internetsite worden geplaatst voorkom je de overdaad. Wanneer er foute informatie is. Is de dierentuin zelf schuld.

Tevens specialisten hoeven niet in de dierentuinwereld te werken om te weten wat ze zeggen.

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14914
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dieren mutaties in Dierentuinen publicatieplicht

Bericht door Gorilla Gust »

Daar we het in dit topic hebben over het publiceren/ vrijgeven van informatie vanuit dierentuinen, lijkt het dat we met 'snelle informatie-overdracht' nog steeds vrij ontopic zitten. ;)
Wilfried schreef: De huidige manier van informatie verschaving zorgt juist voor cowboy verhalen en onjuistheden.
Dat is dus geheel wat ik probeerde uit te leggen, maar het kwam blijkbaar niet zo goed over.

Ik gaf voorbeelden van recente en snelle informatie-overdracht. Iets wat zowel met correcte als met verkeerde informatie kan gebeuren. Maar het kan ook gebeuren met correcte informatie die verkeerd wordt geïnterpreteerd door anderen. En door (of dankzij) het internet verdwijnen zulke 'foute' verhalen niet makkelijk, en kunnen ze snel verder verspreid worden. Bij de beursperikelen had men ook vaak te maken met verkeerde informatie (geruchten) die voor onrust zorgde. Mede dankzij twitter, een sociaal medium waardoor informatie nog sneller verspreid word. Alle informatie, correct en incorrect...

Soms heeft het een goede kant, soms een slechte kant. Het is een feit dat je gewoon moet opletten inzake het vrijgegeven van informatie. Dat is zo voor ons als modale internetgebruikers, maar zeker ook voor de dierentuinen.
:google:

Het lijkt me trouwens sterk (al wil ik niet zeggen dat het onmogelijk is) dat enkel dierentuinen in België en Nederland karig zijn met hun informatie. Maar ik neem aan dat we het vooral over Westerse tuinen hebben nu?
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
black-star
Laafsekikker Moderator
Laafsekikker Moderator
Berichten: 1842
Lid geworden op: 11 nov 2010, 15:12
Favoriete dierentuin: te veel
Locatie: Thuis

Re: Dieren mutaties in Dierentuinen publicatieplicht

Bericht door black-star »

Wilfried schreef: Banken en dergelijke zijn opener met hun gegevens dan dierentuinen.
O, dus ik kan bij uw bank al uw gegevens opvragen.
Dat is immers wat u hier zegt.

TIM

Re: Dieren mutaties in Dierentuinen publicatieplicht

Bericht door TIM »

Gorilla Gust schreef:Het lijkt me trouwens sterk (al wil ik niet zeggen dat het onmogelijk is) dat enkel dierentuinen in België en Nederland karig zijn met hun informatie. Maar ik neem aan dat we het vooral over Westerse tuinen hebben nu?
Deze ervaring heb ik intussen wel opgedaan. Op Diergaarde Blijdorp na is het zo dat ze geen of moeilijk gegevens vrijgeven. Diergaarde Blijdorp heeft zelfs na enig zoekwerk studbooks op hun eigen internetsite staan.

Vanuit andere landen heb ik tot nu toe altijd antwoord gehad op mijn vragen. Het kan soms even duren. Wat ik begrijp deze mensen hebben meer te doen.

Ook als je in een dierentuin op bezoek ben en je stel een vraag over de samenstelling van de groep krijg je antwoord. Natuurlijk ligt het ook er aan hoe je de vraag stelt. Heb op die manier ook al studbooks gekregen.
black-star schreef:
Wilfried schreef: Banken en dergelijke zijn opener met hun gegevens dan dierentuinen.
O, dus ik kan bij uw bank al uw gegevens opvragen.
Dat is immers wat u hier zegt.
Mag toch hopen dat ze mijn gegevens niet tussen hun te publiceren gegevens hebben staan. Helaas maar waar banken moeten meer gegevens over winst en verlies en hun waarden publiceren dan dierentuinen.

Dierentuinen hoeven dat meestal niet in Nederland door hun bedrijfsvorm. Stichting of Besloten vennootschap.

Jelle

Dierentuinen en dierentuinorganisaties

Bericht door Jelle »

Naar aanleiding van een discussie in het nieuwstopic Dierenpark Blanckendaell:
viewtopic.php?f=87&t=3943

Gorilla Gust schreef:
tovara schreef:maar is er al meer info over de savanne
Als die er is, komt die informatie vanzelf hier te staan. ;)

Dit soort parken heeft echter vaak grootse plannen, en mooie ideeën. Maar is zit vaak zeer veel tijd tussen de fase waarin men de plannen opmaakt, en de effectieve fase waarin we kunnen spreken van de verwezenlijking van die plannen. Als ze ooit doorheen het ondertussen standaard administratieve bos geraken, zullen we wel meer horen. Wie weet hebben ze tegen dan hun plannen moeten bijschaven... We wachten af. :)
Is het niet gewoon alle parken?
Laatst gewijzigd door Gorilla Gust op 24 okt 2011, 12:44, 2 keer totaal gewijzigd.
Reden: Topic afgesplitst

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14914
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re:Dierentuinen en dierentuinorganisaties

Bericht door Gorilla Gust »

Kleinere parken hebben het daarin nog wat moeilijker lijkt me. Een groot park heeft naast de ervaring in dergelijke zaken ook meestal beter financiële achtergronden om zoiets gegarandeerd te kunnen voltooien. Ik veralgemeen op die manier weliswaar de gehele situatie, maar het komt zo toch vaak over. ;)
Laatst gewijzigd door Gorilla Gust op 24 okt 2011, 12:44, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Post verplaatst
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Rutger

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties

Bericht door Rutger »

Ik krijg het gevoel dat hier een groot aantal leden een tunnel visie hebben over dierentuinen in Nederland. Er zijn in Nederland tussen de 70 en 80 dierentuinen, over een aantal is het niet duidelijk of ze wel of geen dierentuinvergunning hebben. Dat laat ik ook even buiten de discussie. Van deze dierentuinen zijn er 15 lid van de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) en 13 zijn er lid van Dier en Park.

Deze lidmaatschappen zeggen niks over hun situatie op dierenwelzijn en financieel gebied. Ik ga de voorbeelden ook niet aanhalen. De dierentuinen zijn op verschillende manieren ontstaan, maar meestal uit hobby. De laatste jaren zijn er enkele welgestelde personen een eigen dierentuin begonnen. Deze mensen kunnen makkelijker een nieuw verblijf realiseren dan een ander.

Het niet aan gesloten zijn bij een organisatie wil niet zeggen dat een dierentuin slecht is. Soms zijn de eisen om lid te worden te hoog. Bij andere is het weer geen toegevoegde waarde voor hun park gezien de diersoorten die gehouden worden.

Het realiseren van plannen gemaakt door dierentuinen duren nou éénmaal een bepaalde periode. De administratieve uitvoering duurt soms langer dan de werkelijke bouw van een plan. Dit verschild per dierentuin en gemeente. Natuurlijk ook met wanneer een plan naar buiten kom. Uitbreidings plannen duren éénmaal langer dan wijzigingen binnen een dierentuin.
Laatst gewijzigd door Gorilla Gust op 25 okt 2011, 12:37, 2 keer totaal gewijzigd.
Reden: Post verplaatst (en deels afgesplitst naar het Blanckendaell-topic)

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14914
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dierentuin-organisaties

Bericht door Gorilla Gust »

Als ik in een eerdere post spreek over de ervaring die een grotere dierentuin vaak heeft in dergelijke dossiers, dan refereer ik ook naar bijvoorbeeld de juiste contacten. In principe is elke dierentuin gelijk voor de wet. Maar je kan niet ontkennen dat als je eenmaal de juiste contacten hebt, en goed kan samenwerken met bepaalde mensen en/of instanties, dat er dan vlugger deuren voor je opengaan. Een dierentuin met ervaring in dit soort dossiers weet meestal (of dat zouden ze toch moeten weten) wanneer ze zulke berichten best communiceren naar het publiek. Zodat er niet teveel plannen die het publiek heeft kunnen zien in de prullenbak verdwijnen. Maar goed, ik gaf zelf al aan dat ik het geheel aan het veralgemenen was.

Of een dierentuin goed of slecht is, staat inderdaad los van enig lidmaatschap bij een organisatie. Je kan heel goede kleine dierentuinen hebben die niet tot zo een organisatie behoren. Doch is het vaak ook een goed e, reeël keurlabel.

Voor iemand die een grotere dierentuin wil bezoeken in Nederland, is een NVD-tuin immers toch wel een zeer goede optie. En binnen Nederland vertegenwoordigen ze toch bijna alle grotere dierentuinen. Als tuinen de criteria niet halen voor zo een keurlabel, is dat vaak niet zonder reden. En geregeld kan je dat dan als bezoeker ook terugzien in het park aan bijvoorbeeld de parkfaciliteiten en/of het dierenbestand en de plaatsing van hun dieren.



PS:Het topic staat nu trouwens ook gescheiden van het Dierenpark Blanckendaell-topic. Wie graag over een discussie over de EAZA verderzet is er nog een specifieker topic: viewtopic.php?f=94&t=4083
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Harald
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 451
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:14

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties

Bericht door Harald »

even over keurlabels..
Dier en park heeft als één van hun eisen dat de aangesloten dierentuin minimaal 20.000 bezoekers per jaar heeft.
Dit zegt dus niet over de dierentuin zelf.

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 7615
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Nieuwstopic Olmense Zoo (2011)

Bericht door Limburg vooruit »

Edit Gorilla Gust:
Naar aanleiding van een vraag uit het Olmense Zoo topic: viewtopic.php?f=86&t=4017&p=16970#p16970


motteke schreef:kan iemand me is in mensen taal uitleggen waarom olmen niet lid is van eaza ?
Heel eenvoudig, omdat ze voorlopig al hun plannen kunnen verwezelijken zonder de nadelen van EAZA te ondervinden. MAar ooit zou het (spijtig genoeg) de bedoeling zijn om wel lid te worden. En dit op het moment dat de nadelen niet meer overwegen op de voordelen.

Nu doen ze zonder EAZA toch mee aan enkele EEP's zoals nu de giraffen, zoals de vale gieren en de hoornraven.
Waarom zijn er zoveel vragen
Waarom is er zoveel pijn
Waarom zijn er zoveel dingen
Die niet te begrijpen zijn

Gebruikersavatar
Samberto
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 381
Lid geworden op: 11 nov 2010, 14:55

Re: Nieuwstopic Olmense Zoo (2011)

Bericht door Samberto »

Ik ken de werking van de EAZA niet zo goed, dus ook niet alle voor- en nadelen,
maar ik hoop in ieder geval dat de Olmense Zoo in meer kweekprogramma's zullen stappen.
Ook al ben ik een Olmen-fan, ik ben absoluut een tegenstander van hun beleid inzake het kweken van tijgers, luipaarden e.a.

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 7615
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Nieuwstopic Olmense Zoo (2011)

Bericht door Limburg vooruit »

Als Olmen lid wil worden van EAZA zal er veel moeten veranderen. Zoals het kweken met tijgers, panters en de witte dieren. Maar tuinen die reeds lid van EAZA zijn mogen dan wel kweken met hybride dieren en witte dieren. Zo malafiede is die organisatie.

De mooiste dierentuinen of parkjes zijn geen lid van EAZA, kan iemand dit eens uitleggen of moet ik het doen?

Vele vogelparkjes of kleinere dierentuinen zijn geen lid en doen dus wat ze willen. En dit vertaald zich ook in het dierenbestand. Zonder deze dierentuinen waren veel diersoorten in europese dierentuinen al lang verdwenen. Ik denk dan maar aan de Zuidelijke kaalkopibis, Aziatische wolnekooievaar en 2 van de 3 frequent voorkomende soorten ralreigers, de 2 overige soorten zijn enkel in walsrode te zien, hiervan heeft 1 soort kans op overleven. En dan weet ik niet of Walsrode lid is van EAZA.
De tijgergenetkat was al lang verdwenen geweest zonder deze kleine parkjes.

Eaza kijkt enkel naar soorten waar geld mee te verdienen is (door middel van bezoekers lokken natuurlijk). Waarom is er anders maar 1 EEP voor een eendensoort.
Waarom zijn er zoveel vragen
Waarom is er zoveel pijn
Waarom zijn er zoveel dingen
Die niet te begrijpen zijn

Theo

Re: Nieuwstopic Olmense Zoo (2011)

Bericht door Theo »

Walsrode is EAZA-lid..... en sorry maar ik krijg een beetje genoeg van dit anti-EAZA betoog in elk topic. Los van of je uitspraken überhaupt kloppen.....

vermillio

Re: Nieuwstopic Olmense Zoo (2011)

Bericht door vermillio »

De Eaza beslist toch niet welke soorten een dierentuin moet houden (mogen misschien wel als ze de verhuis van dieren bepalen). Dus als er bepaalde soorten minder vertegenwoordigd worden in de grotere dierentuinen dan ligt dit aan deze tuinen zelf en niet aan de Eaza als organisatie.

Tevens weet je niet met welke methode dergelijke kleine parkjes dergelijke soorten in leven houden. Als jij zegt "Ze doen wat ze willen", dan begin ik er mij vragen bij te stellen of hun kweekprogrmma's wel zo zuiver gebeurt.
Als Olmen lid wil worden van EAZA zal er veel moeten veranderen. Zoals het kweken met tijgers, panters en de witte dieren. Maar tuinen die reeds lid van EAZA zijn mogen dan wel kweken met hybride dieren en witte dieren. Zo malafiede is die organisatie.
Je hebt gelijk als je zegt dat er een vreemd kantje aan dit verhaal is, maar ergens is deze situatie normaal. Ik zal het misschien uitleggen aan de hand van een politiek voorbeeld, de Europese Unie.
Alle landen die op dit moment willen toetreden tot de EU moeten aan hele hoge eisen voldoen om wanpraktijken zoals momenteel in Griekenland te voorkomen, terwijl er landen zijn, lid van de EU, die misschien zelf niet aan deze eisen voldoen. Hoe komt dit? De EU stelt deze eisen nog niet zo lang, terwijl deze landen al langer lid zijn van de EU. De EU gaat dan echt niet aan deze landen zeggen van "Zeg, jullie moeten jullie ook aan deze voorwaarden houden, anders worden jullie eruit gegooid". Ze zullen eerder zeggen "Je zou u aan deze voorwaarden moeten houden, maar zorg ervoor dat je het afbouwt en dat je op langere termijn aan deze voorwaarde voldoet". Ook de Eaza neemt dergelijke houding aan tegen parken die al langer lid zijn. Waarom? Van wegen het belang van deze dierentuinen voor de Eaza. Het zijn de grotere tuinen die mischien momenteel nog op een foute manier kweken, maar het zijn ook deze parken die wetenschappelijk onderzoek kunnen verrichten door de inkomsten en subsidies die ze hebben, het zijn deze parken die het stamboekhouderschap van een soort kunnen dragen. Deze twee dingen kunnen kleinere parken niet omdat hun financieel draagvlak niet zo groot is. Dus de malafiede praktijk is ergens normaal en te rechtvaardigen.

Tevens is het zo dat het niet is omdat er vb. slechts 1 EEP is voor een eendensoort dat er niet wordt gekweekt met eenden. Denk maar aan de eendenkwekerij in PLD. Tevens is het zo dat deze soorten ook bij particulieren vaker worden gekweekt, wat ook legaal toegelaten is, terwijl er bij zoogdieren slechts een beperkt aantal soorten mag gehouden worden.
Projecten ivm met kweekcentra op privé vlak zouden meer van de grond komen als de overheden anders regels zou hanteren. Momenteel mag je slechts van een bepaalde lijst zoogdieren houden, dit maakt het natuurlijk zeer moeilijk om een kweekcentrum voor dieren buiten deze lijst op te zetten. Als de overheid dit zou aanpassen aan de noden, dan zou er perfect meer projecten zoals dat van Kevin L. op poten kunnen worden gezet.

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 7615
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Nieuwstopic Olmense Zoo (2011)

Bericht door Limburg vooruit »

Theo schreef:Walsrode is EAZA-lid..... en sorry maar ik krijg een beetje genoeg van dit anti-EAZA betoog in elk topic. Los van of je uitspraken überhaupt kloppen.....
Bedankt, ik wist niet dat Walsrode lid was. Ik ben niet aan een anti-EAZA betoog bezig. Het zijn feiten die ik weergeef. Ik ben zelfs licht van mening aan het veranderen i.v.m. EAZA, ze hebben ook possitieve punten.
vermillio schreef:De Eaza beslist toch niet welke soorten een dierentuin moet houden (mogen misschien wel als ze de verhuis van dieren bepalen). Dus als er bepaalde soorten minder vertegenwoordigd worden in de grotere dierentuinen dan ligt dit aan deze tuinen zelf en niet aan de Eaza als organisatie.
Ben ik het niet 100% mee eens, EAZA wil enkel soorten waarvan er een zekerheid is voor de toekomst. Moesten ze als organisatie achter de kleinere parken staan zou het (volgens mij) veel makelijker worden om bepaalde soorten in te voeren. En dan heb ik het echt niet over wildvang!
vermillio schreef:Tevens weet je niet met welke methode dergelijke kleine parkjes dergelijke soorten in leven houden. Als jij zegt "Ze doen wat ze willen", dan begin ik er mij vragen bij te stellen of hun kweekprogrmma's wel zo zuiver gebeurt.
“Ze doen wat ze willen” is een gezegswijze. Ik ga steeds uit van het possitieve, deze privéparken werken ook intensief samen met privé personen. Zo gaan ze altijd trachten om zuiver te kweken. Maar ik ga zwijgen over de grote tuinen of ik krijg weer te horen dat ik anti ben. Maar kijk eens naar de takins, in welk soort tuinen zitten die en hoe worden die gekweekt?? Van elke soort is er maar 1 à 2 koppels ingevoerd geweest, de chinese tijger, waar zit deze soort, en hoeveel dieren zijn er ingevoerd?? Dus ga hier niet de kleine tuinen zwart maken a.u.b. want ik denk dat ze hier meer naar de zuiverheid en verwantschap kijken dan bepaalde grote tuinen.
vermillio schreef:
Als Olmen lid wil worden van EAZA zal er veel moeten veranderen. Zoals het kweken met tijgers, panters en de witte dieren. Maar tuinen die reeds lid van EAZA zijn mogen dan wel kweken met hybride dieren en witte dieren. Zo malafiede is die organisatie.
Je hebt gelijk als je zegt dat er een vreemd kantje aan dit verhaal is, maar ergens is deze situatie normaal. Ik zal het misschien uitleggen aan de hand van een politiek voorbeeld, de Europese Unie.
Alle landen die op dit moment willen toetreden tot de EU moeten aan hele hoge eisen voldoen om wanpraktijken zoals momenteel in Griekenland te voorkomen, terwijl er landen zijn, lid van de EU, die misschien zelf niet aan deze eisen voldoen. Hoe komt dit? De EU stelt deze eisen nog niet zo lang, terwijl deze landen al langer lid zijn van de EU. De EU gaat dan echt niet aan deze landen zeggen van "Zeg, jullie moeten jullie ook aan deze voorwaarden houden, anders worden jullie eruit gegooid". Ze zullen eerder zeggen "Je zou u aan deze voorwaarden moeten houden, maar zorg ervoor dat je het afbouwt en dat je op langere termijn aan deze voorwaarde voldoet". Ook de Eaza neemt dergelijke houding aan tegen parken die al langer lid zijn. Waarom? Van wegen het belang van deze dierentuinen voor de Eaza. Het zijn de grotere tuinen die mischien momenteel nog op een foute manier kweken, maar het zijn ook deze parken die wetenschappelijk onderzoek kunnen verrichten door de inkomsten en subsidies die ze hebben, het zijn deze parken die het stamboekhouderschap van een soort kunnen dragen. Deze twee dingen kunnen kleinere parken niet omdat hun financieel draagvlak niet zo groot is. Dus de malafiede praktijk is ergens normaal en te rechtvaardigen.
Hier ga ik mij nu niet over uitspreken, er is nog steeds sprake om Griekenland uit de eurozone te flikkeren. Maar verder onthoud ik mij van uitspraken over Europa!
vermillio schreef: Tevens is het zo dat het niet is omdat er vb. slechts 1 EEP is voor een eendensoort dat er niet wordt gekweekt met eenden. Denk maar aan de eendenkwekerij in PLD. Tevens is het zo dat deze soorten ook bij particulieren vaker worden gekweekt, wat ook legaal toegelaten is, terwijl er bij zoogdieren slechts een beperkt aantal soorten mag gehouden worden.
De eendenkwekerij in planckendael is opgedoekt, en niet alleen omdat ze verouderd was. Ook omdat er geen kat naar ging kijken. Dus deze uitspraak klopt niet volledig, sorry.
vermillio schreef: Projecten ivm met kweekcentra op privé vlak zouden meer van de grond komen als de overheden anders regels zou hanteren.
Enkel op vlak van vogels (zoogdieren is hopeloos, zeker in België) heeft dit niets met de overheid te maken. Particulieren kweken veel beter met vogels dan dierentuinen, en toch weigeren dierentuinen vaak met particulieren samen te werken. Vreemd vind je niet??
Waarom zijn er zoveel vragen
Waarom is er zoveel pijn
Waarom zijn er zoveel dingen
Die niet te begrijpen zijn

TIM

Re: Discussietopic EAZA

Bericht door TIM »

Limburg vooruit schreef:Nu doen ze zonder EAZA toch mee aan enkele EEP's zoals nu de giraffen, zoals de vale gieren en de hoornraven.
Om deel te nemen aan een studbook ISB, EEP of ESB is een lidmaatschap van de EAZA of een andere dierentuin organisatie verplicht. Bij enkele studbooks doen zelfs privékwekers mee.
Limburg vooruit schreef:Als Olmen lid wil worden van EAZA zal er veel moeten veranderen. Zoals het kweken met tijgers, panters en de witte dieren. Maar tuinen die reeds lid van EAZA zijn mogen dan wel kweken met hybride dieren en witte dieren. Zo malafiede is die organisatie.
De EAZA adviseert om niet met hybrides te kweken. Helaas zijn er zelfs EEP en ESB waar gewoon gekweekt wordt met hybrides. EEP en ESB zijn alleen maar hulpmiddelen om een zo zuiver mogelijke kweek te krijgen.
Limburg vooruit schreef:Vele vogelparkjes of kleinere dierentuinen zijn geen lid en doen dus wat ze willen.


Ze kunnen vaak geen lid worden omdat ze het lidmaatschapgeld niet kunnen of willen betalen. Daarbij meestal ook te weinig betalende bezoekers in hun park krijgen. Daarbij zijn er gelukkig veel kleine parken die het wel goed doen alleen het duurt even voor er geïnvesteerd kan worden door de lagere inkomsten.

Limburg vooruit schreef: Waarom is er anders maar 1 EEP voor een eendensoort.
Voor vogels zijn er gelukkig meerdere soorten kweekprogramma's. Hier doen gelukkig ook verschillende dierentuinen aan mee.
Laatst gewijzigd door Gorilla Gust op 26 okt 2011, 12:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Bericht aangepast nadat het verplaatst werd

TIM

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties

Bericht door TIM »

@Gorilla Gust je wil mijn toch niet vertellen dat een uitbreidingsplan bij een grotere dierentuin sneller door de juridische molen is dan bij een kleine. Voor een uitbreiding moeten bestemmingsplannen gewijzigd worden deze gaan pas gewijzigd worden naar inspraakrondes door burgers. Deze kunnen daarna nog bezwaar maken.

Deze zorgen nu éénmaal voor publiciteit. Dit geld voor Blanckendaell, maar ook voor Ouwehands Dierenpark. Hierdoor duurt de verhuizing in Emmen ook al een aantal jaar. Daar de financiële nog niet bij gerekend. Alleen kunnen veelvuldig je plannen publiceren helpen om de besluitvorming te versnellen.

Bij veranderingen binnen een bestemmingsplan zijn geen inspraak rondes nodig en zullen dierenparken pas publiceren als ze een (ver)bouwproject starten. Veel dierentuinen publiceren grote projecten op voorhand en kleinere meestal bij realisatie en opening. Dit omdat een dierenpark weet dat het even duurt voor ze een bouwvergunning krijgen.

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 7615
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Discussietopic EAZA

Bericht door Limburg vooruit »

Ok, maar ook al zijn ze geen lid. Waarom werken de grote broers in het dierentuinmilieu dan niet met ze samen.
Waar komen somigge soorten in de grote tuinen vandaan denk je? Maar luidop word dit niet vaak gezegd. Berlijn heeft vorig jaar nog een koppel afrikaanse gapers (Anastomus lamelligerus) verkregen via een particulier. Keulen heeft vorig jaar een mannelijke zuidelijke kaalkopibis (Geronticus calvus) verkocht (of geruild). Mannheim (geen EAZA lid denk ik) heeft 2 kustreigers verkocht, deze dieren zijn zo goed als zeker bij particulieren terecht gekomen (kleine vogelparkjes tel ik ook als particulier trouwens).

Het kan dus, maar het word veel te weinig gedaan. En daar is in mijn ogen (en niet enkel mijn ogen hoor) EAZA een grote fout van. MAar ik herhaal, ik begin ook enkele possitieve aspecten van de organisatie in te zien, al is er nog een lange weg te gaan.
Waarom zijn er zoveel vragen
Waarom is er zoveel pijn
Waarom zijn er zoveel dingen
Die niet te begrijpen zijn

Plaats reactie