EAZA

Algemeen subforum over dieren en dierentuinen. Van de natuur, tot in een kooi, van een huisdier tot een wild dier.
Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 7615
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: EAZA

Bericht door Limburg vooruit »

Zijn er kweekprogramma's waar particulieren aan mee werken? Zou voor veel vogels, reptielen enzo een goede basis zijn.
Waarom zijn er zoveel vragen
Waarom is er zoveel pijn
Waarom zijn er zoveel dingen
Die niet te begrijpen zijn

Gebruikersavatar
Asbolus
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 531
Lid geworden op: 04 jan 2022, 17:07
Favoriete dierentuin: Burgers' Zoo

Re: EAZA

Bericht door Asbolus »

Stichting Passiformes doet daar aan mee dacht ik? en dat zijn ook deels particulieren ?
Waar kan ik de [zeldzame soort] vinden?

Gebruikersavatar
rick04
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 2428
Lid geworden op: 06 apr 2020, 11:32
Favoriete dierentuin: The Living Coast
Locatie: Hoeksche Waard

Re: EAZA

Bericht door rick04 »

Jan Harteman van de watervogels ook met de Baers witoogeenden en Witvleugelboseenden.
You can find me in the zoo :)

Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3456
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: EAZA

Bericht door MennoPebesma »

EAZA heeft weer een nieuwe Best Practice Guidelines (BPG) gepubliceerd. Deze gaat over de jaguar.
https://www.eaza.net/assets/Uploads/CCC ... s-2022.pdf

Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3456
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: EAZA

Bericht door MennoPebesma »

Gisteren heeft de EAZA weer hun Annual Report en TAG Reports gepubliceerd voor het jaar 2021.

Annual Report 2021: https://www.eaza.net/assets/Uploads/Ann ... web-VF.pdf
TAG Reports 2021: https://www.eaza.net/assets/Uploads/Ann ... web-VF.pdf

Hierbij een aantal zaken die mij interessant leken of het vermelden waard leken uit de EAZA TAG Reports 2021:

Afkortingen:
TAG = Taxon Advisory Group
EEP = EAZA Ex-situ Programme
ESB = European Studbook
AZA = Association of Zoos and Aquariums (Verenigde staten)
ZAA = Zoo and Aquarium Association (Australazië)
ALPZA = Asociacion Latinoamericana de Parques Zoologicos y Acuarios (Latijns-Amerika)
MON-P = Monitored-by-designated-person Programme
SSP = Species Survival Plan
BPG = Best Practice Guidelines
RCP = Regional Collection Plan
LTMP = Long-Term Management Plan
GSMP = Global Species Management Plan

ELASMOBRANCH TAG
- In 2021 werden tijdens RCP-workshops 63 elasmobranch soorten beoordeeld op hun rol in aquaria. Het resultaat van deze workshops is een lijst van 27 soorten die op een EEP-niveau moeten worden beheerd. Er is besloten om EEP’s te hebben voor geslachtsniveau voor drie soortgroepen: Mustelus spp., Raja en Leucoraja spp. En Pristis spp.. De uitzondering bij Raja spp. Is Raja undulata, hiervoor wordt een afzonderlijk EEP opgesteld. De rest van de beoordeelde soorten zal door de TAG worden beheerd als MON-P.
- Drie soorten werden aanbevolen als ‘Do Not Obtain’. Dit zijn Aetobatus narinari, Atelomycterus macleaya en Triakis scyllium. In plaats daarvan word geadviseerd om soortgelijke soorten te houden zoals de Aetobatus ocellatus, Atelomycterus marmoratus en Triakis semifasciata.

AMPHIBIAN TAG
- Barcelona Zoo herintroduceerde 59 Balearenpadden in hun natuurlijke habitat op Mallorca en ontving 26 nieuwe individuen uit Mallorca als stichters voor een nieuwe fokpopupatie. Ook hebben ze met succes larven gekweekt van de Calotriton arnoldi en 79 dieren hiervan vrijgelaten in de natuur.
- Nordens Ark kweekte en zette 50.000 kikkervisjes van de groene pad (Bufotes viridis) uit in hun vroegere natuurlijke verspreidingsgebied op het eiland Öland in Zweden.
- De dierentuin van keulen kweekte met 12 amfibiesoorten, waaronder Kurixalus bisacculus, Tylototriton ziegleri, Tylototriton vietnamensis, Cornufer guentheri, en de Microhyla ninhthuanensis. Dieren van verschillende soorten gingen naar particulieren voor het Citizen Conservation initiatief.

REPTILE TAG
- Nieuwe EEP’s zijn goedgekeurd voor de Aldabra reuzenschildpad (Aldabrachelys
gigantea
), Geochelone platynota, Indische sterschildpad (Geochelone elegans) en Ambonese doosschildpad (Cuora amboinensis).
- Een aantal bijzondere foksuccessen vonden plaats in 2021, zoals de Bitis parviocula en Grootkopschildpad (Platysternon megacephalum) in ZSL London Zoo, alsook het succesvol fokken van de Filipijnse krokodil en het fokken van de ernstig bedreigde Geochelone platynota in de Dierentuin van Keulen.

PENGUIN TAG
- De EEP populatie van de zuidelijke rotsspringer zal in de komende jaren zeer waarschijnlijk afnemen indien het aantal broedsels nier verder wordt verhoogd. Op het einde van 2021 bedroeg de populatie 77 vogels.
- Sinds 2007 is de populatie noordelijke rotsspringers gestaag toegenomen dankzij een jaarlijks stijgend broedsucces. Op het einde van 2021 bedroeg de populatie 131 vogels en is demografisch stabiel.
- De Oostelijke rotsspringer was enkel aanwezig in Marineland Antibes. Daarom werd besloten om een reserve populatie te vestigen in Pairi Daiza met eieren uit Antibes. Op het einde van 2021 bedroeg de populatie 30 vogels.
- De populatie van de Afrikaanse pinguïn bleef min of meer gelijk in 2021 met 2184 vogels verspreid over 67 dierentuinen.
- Ook de populatie Humboldt pinguïns bleef stabiel in 2021 met meer dan 2500 vogels in meer dan 90 dierentuinen. Bovendien is er nog steeds een grote vraag naar deze soort binnen EAZA tuinen.
- Het Magelhaenpinguïn MON-P werd omgezet naar een EEP. Dit omdat de TAG van mening is dat de soort niet voor ruimte concurreerd met andere soorten en er waarschijnlijk voldoende aantallen zijn om een duurzame populatie op lange termijn in stand te houden. De populatie is in 2021 licht toegenomen.
- De nadruk binnen het ezelspinguïn EEP ligt op de taxonomie van de verschillende subpopulaties met als doel het herbeoordelen van beheersgroepen, het uitfaseren van sommige lijnen ten gunste van andere en de totale populatiegrootte op peil te houden. De beheersgroepen zijn Pygoscelis ellsworthi, P. papua en P. spp (zoals bijv. hybriden).
- Het koningspinguïn EEP bestaat uit ongeveer 350 vogels. Het doel is om de populatie te doen toenemen, de geslachtsverhouding in broedkolonies gelijk te trekken, vrijgezelle groepen in stand te houden en onderzoek aan te moedigen.
- Het aantal macaronipinguïns is nog steeds te laag om een duurzame populatie te vormen en zal waarschijnlijk blijven dalen door veroudering en kleine kolonies. De Penguin TAG is wel overeengekomen om te proberen door te gaan met de soort omdat het een charismatische soort is.
- De Penguin TAG rich zich op het zorgvuldig beheer van de pinguïnsoorten in de collecties van EAZA tuinen en ontmoedigd het houden van pinguïnsoorten die nog niet binnen de EAZA te vinden zijn. In deze context zijn zowel de Adeliepinguïn als de stormbandpinguïn aanbevolen om uit te faseren. De dwergpinguïn is de enige uitzondering aangezien de vogels afkomstig zijn van een zorgvuldig beheerde populatie in een andere regio. Een transfer van nieuwe vogels uit die regio zou gepland kunnen worden in 2023, of mogelijk al in 2022.

CICONIIFORMES AND PHOENICOPTERIFORMES TAG
- Een nieuwe EEP voor de Kaapse ibis is in 2021 van start gegaan met GaiaZOO als coördinator.
- Zlin-Lesna verving Paignton zoo als stamboekhouder voor de Javaanse maraboe.
- Dvur Kralove werd aangesteld als nieuwe stamboekhouder voor de reuzenreiger.

WATERFOWL AND PELECANIFORMES TAG
- De ESB’s voor de Chinese zaagbek, Baers witoogeend en witvleugelboseend zijn opgewaardeerd naar EEP’s. Voor het Baers witoogeend EEP wordt nog een coördinator gezocht.

RAPTOR TAG
- Tijdens een RCP-workshop in 2021 zijn alle giersoorten behandeld, hierbij werd gesproken over de noodzaak van ex-situ behoud en de fokprogramma’s. Dit gaf de volgende uitslag:
Voor de vier Europese giersoorten werd een EEP bevestigd en/of opgericht.
Voor de Aziatische gieren werd besloten een Aziatische gieren EEP op te richten die alle vijf soorten omvat, ook al worden alleen de Indische oorgier en Himalayagier maar gehouden binnen de EAZA.
Bij de zeven Afrikaanse soorten wordt voor ernstig bedreigde kapgier een EEP aanbevolen.
Bij de zeven Amerikaanse soorten blijf het EEP voor de Andescondor gehandhaafd en is het koningsgier ESB opgewaardeerd tot EEP. Over de andere soorten was men het eens dat deze goed worden beheerd door de AZA en dus geen prioriteit zijn voor de EAZA.
Twee ‘Least Concern’ Amerikaanse gierensoorten zullen worde uitgefaseerd.
- Tijdens een andere RCP-workshop zijn de haviken, arenden en valken behandeld. Gezien de focus van de TAG op Europese soorten en de bedreigde soorten werden 19 soorten geselecteerd voor een individuele beoordeling. Dit resulteerde in aanbevelingen voor EEP’s voor negen soorten: secretarisvogel, bateleur, steller zeearend, zeearend, harpij, keizerarend en een gecombineerd EEP voor steppearend en savannearend. Het EEP voor de kleine torenvalk bleef gehandhaafd.
- De poging om Filipijnse oehoes vanuit de Filipijnen te importeren naar Singapore Zoo zijn nog steeds in behandeling.

GALLIFORMES TAG
- In een poging om de populatie Maleise vuurrugfazanten (Lophura e. erythropthalma) in Europa nieuw leven in te blazen is een unieke samenwerking tussen de dierentuin van Warschau en de Batu Secret Zoo in Indonisië tot stand gebracht. Warsaw Zoo sponsorde kweekvolières voor in Batu Secret Zoo. Het doel is dat nakomelingen uit deze volières naar Europa gebracht zullen worden om een reservepopulatie op te bouwen.
- De dierentuin van Moskou is de nieuwe ESB coördinator voor de argusfazant.
- Vanwege het ontbreken van een coördinator voor het fokprogramma van de congopauw in de AZA is Zoo Antwerpen hier tijdelijk de coördinator tot een nieuwe kandidaat gevonden is.

GRUIFORMES TAG
- Er wordt momenteel gezocht naar een nieuwe coördinator voor het EEP van de Chinese kraanvogel.
- Chester Zoo is de nieuwe zwarte kroonkraanvogel ESB coördinator.
- Een van de problemen van de kraanvogelprogramma is dat er gevallen zijn van EAZA-leden die vogels van buiten de fokprogramma’s naar hun dierentuin halen zonder vooraf toestemming te vragen aan de EEP-coördinatoren. Door te zorgen voor betere communicatie naar de EAZA-leden hopen ze dit aan te pakken.
- Het Gruiformes TAG steunt een onderzoeksproject dat gedaan wordt door de AZA SSP coördinator van de Chinese kraanvogel. Zij wil een document samenstellen met daarop diersoorten die ooit met kraanvogelsoorten gehuisvest zijn, zowel met succes als de mislukkingen. De hoop is dat dit document de mogelijkheden voor het huisvesten van kraanvogelsoorten (met andere bewoners) kan vergroten.

PIGEON AND DOVE TAG
- De Santacruzpatrijsduif werkgroep legt de laatste hand aan de plannen met de regering van de Solomoneilanden om de export van deze duivensoort naar EAZA-dierentuinen mogelijk te maken, waardoor de EEP populatie van ongeveer 100 vogels kan worden uitgebreid.
- Er wordt gewerkt aan een BPG voor de drie kroonduif soorten.
- De ex-situ populatie van de Socorroduif bedraagt nu wereldwijd 157 vogels, waarvan 90 in EAZA tuinen. De belangrijkste zorgen zijn het teveel aan mannetjes in de populatie en een verouderende populatie.
- In September 2021 werden zes Negrosdolksteekduiven overgedragen van de TALARAK Foundation in de Filipijnen aan Jurong Bird Park in Singapore als onderdeel van de eerste export van deze soort buiten zijn verspreidingsgebied. Deze soort zal samen met andere Gallicolumba deel uitmaken van een groter EEP. Na de export volgde al snel een succesvolle kweek.

PARROT TAG
- Twycross Zoo is de nieuwe EEP coördinator voor de Ecuadoriaanse amazone.
- Sosto Zoo is de nieuwe EEP coördinator voor de Witte kaketoe.
- Jurong Birdpark is de nieuwe EEP coördinator voor de Molukse kaketoe.
- Chester Zoo is de nieuwe EEP coördinator voor de Blauwkeelara.

TOUCAN AND TURACO TAG
- De EAZA Toucan and Turaco TAG werd eind 2021 opnieuw gelanceerd en zal nu voor een periode van drie jaar beheerd worden door de Hornbill TAG. De tijdelijke TAG voorzitters hebben een actieplan gelanceerd voor de komende drie jaar met daarin o.a.:
Een solide structuur ontwikkelen, met subgroepleiders voor de relevante taxa en nieuw leiderschap om klaar te zijn om de TAG in 2024 te beheren.
Intensief discussiëren over de toekomst van soorten die bij deze TAG betrokken zijn (is er voldoende belangstelling voor?; Zijn er voldoende vogels beschikbaar?).

SONGBIRD TAG
- In 2021 werden vier EEP’s goedgekeurd, twee reeds bestaande EEP’s en twee volledig nieuwe. De eerste nieuwe is een EEP voor de blauwe suikervogel. Deze soort is niet bedreigd maar is een zeer aantrekkelijke soort en een welkome aanvulling voor elke houder. De EEP coördinator is de dierentuin van Bazel. Het tweede nieuwe EEP is voor de Alpenkraai. De EEP coördinator is Paradise Park.
- Twee nieuwe studies hebben aangetoond dat de status van de Javaanse eksterspreeuw nu waarschijnlijk uitgestorven in het wild is. De rapporten benadrukten de grote rol van de illegale handel.

MONOTREME AND MARSUPIAL TAG
- Tasmaanse duivel EEP: aanvullen van de populatie in de dierentuin van Kopenhagen met dieren uit de ZAA. Plannen om naast Kopenhagen ook andere foksituaties te creëren.
- Koala EEP: Zoo Duisburg is de nieuwe EEP coördinator. Behoefte aan verdere import uit Australië om de genetische basis te verbreden. Een koala BPG zal in 2022 gepubliceerd worden.
- Wombat EEP: Zoo Duisburg is de nieuwe EEP coördinator. Blijvende behoefte aan nieuwe dieren. Mogelijkheid om Tasmaanse ondersoort te verkrijgen uit Tasmaanse dierentuinen. Mogelijkheid om Australische ondersoort te verkrijgen uit opvangcentra in Australië.
- Borstelstaartkangoeroerat EEP: Stabiele populatie. Behoefte aan nieuwe houders.
- Kamstaartbuidelrat ESB: Kleine Europese populatie neemt af. Nieuwe houders zijn geïntereseerd in het houden van deze soort. Voorstel om op te waarderen naar EEP.
- Goodfellowboomkangoeroe EEP: Kleine populatie met beperkte successen.
- Geelvoetkangoeroe EEP: Behoefte aan nieuwe houders. Een geschikte soort voor combi verblijven.
- Moeraswallaby ESB: AquaZoo Leeuwarden is de nieuwe ESB coördinator. Slechts bij 31% van de dieren is de afkomst bekend. Voorstel om op te waarderen naar EEP.
- Tammarwallaby ESB: Voorstel tot stopzetting van het ESB.
- Rode reuzenkangoeroe ESB: Grote populatie, moeite met het plaatsen van surplus dieren. Voorstel tot opwaardering naar EEP.
- Oostelijke grijze reuzenkangoeroe ESB & Westelijke grijze reuzenkangoeroe MON-P: Problemen met het uitplaatsen van surplus mannen. Voorstel tot opwaardering naar EEP.
- Mierenegel MON-P: Incidentele kweeksuccessen binnen EAZA. Voorstel voor genetische studies in samenwerking met de ZAA. Voorstel tot opwaardering naar EEP.
- Gevlekte buidelmarter MON-P: Kleine Europese populatie, maar met regelmatige kweeksuccessen. Voorstel tot opwaardering naar EEP.
- Er werd een overeenkomst gesloten met alle Europese koalahouders om alle koala’s die momenteel in Europa aanwezig zijn of die zullen worden geïmporteerd uit Australië, te laten testen op het koala retrovirus.

PROSIMIAN TAG
- Tierpark Berlin is de nieuwe EEP coördinator voor de Coquerel’s sifaka.
- Lyon Zoo is de nieuwe EEP coördinator voor de rode vari.
- Mulhouse Zoo is de nieuwe EEP coördinator voor de roodbuikmaki.
- Door de goede contacten met de AZA Prosimian TAG en hun bereidheid tot samenwerking zal het mogelijk maken om Mongozmaki’s uit het fokprogramma daar over te brengen naar Europa om de EAZA populatie te vergroten.

CALLITRICHID TAG
- Een bijzonder gebeurtenis aan het eind van het jaar was de geboorte van een zeer zeldzame roodstuitleeuwaapje in Jersey Zoo. Het jong word met de hand grootgebracht met de bedoeling het begin 2022 opnieuw bij de ouders te introduceren.

LARGER NEW WORLD MONKEY TAG
- Parc des Mamelles Guadeloupe is de nieuwe EEP coördinator voor het grijsgroen doodshoofdaapje.
- Binnen de verschillende EEP’s zijn er problemen met het uitplaatsen van (vaak mannelijke) surplus dieren en ook het zoeken van nieuwe houders.
- Er wordt gewerkt aan meer samenwerking met andere regio’s. Vooral de AZA, aangezien sommige soorten daar in fokprogramma’s gehouden worden die hier niet aangeraden worden om te houden. Deze samenwerking heeft al geleid tot genetisch belangrijke uitwisselingen in de afgelopen jaren.

AFRO-EURASIAN MONKEY TAG (Voorheen OLD WORLD MONKEY)
- De TAG moedigt alle EAZA instellingen aan te overwegen Afro-Euraziatische apen die aanbevolen worden door de TAG aan hun collectie toe te voegen. Ze kunnen zeer goed samen gehuisvest worden met andere primatensoorten en hoefdieren.
- Artis is de nieuwe EEP coördinator voor de Dianameerkat.

GREAT APE TAG
- Münster Zoo is de nieuwe EEP coördinator voor de orang-oetan.
- De populatieaantallen eind 2021:
Bonobo: 144 (61,83) in 11 dierentuinen.
Chimpansee: 782 (290,488,4) in 94 dierentuinen.
Westelijke laaglandgorilla: 476 (219,256,1) in 74 dierentuinen.
Orang-oetan: 342 (68,97 Borneose; 63,96 Sumatraanse; 7,11 hybride) in 76 dierentuinen.

SMALL MAMMAL TAG
- Een javaans schubdier monitoring, inclusief stamboek, werd opgericht en Mandai Wildlife Reserve is verantwoordelijk voor deze soort. Een samenwerking tussen de dierentuin van Taipei en de dierentuin van Praag werd door de TAG gesteund. De hoop is dat er meer nieuwe dieren de Europese populatie zullen vergroten door aan te sluiten bij de groep die reeds in Zoo Leipzig wordt gehouden.

SMALL CARNIVORE TAG
- Er is voorgesteld om enkele EEP’s op te richten voor populaire niet bedreigde soorten die veel worden gehouden maar ook voor invasieve soorten. Dit om die populaties proactief te beheren. Bij kleine populaties van niet bedreigde soorten word voorgesteld om geleidelijk uit te faseren.
- Andere soorten worden beoordeeld op basis van hun verspreidingsgebied. Drie regio’s worden prioritair aangemerkt: Europa, Madagaskar en Zuidoost-Azië. Dit heeft geleid tot het voorstel voor het oprichten van tenminste zeven nieuwe EEP’s.

FELID TAG
- Randers Rainforest is de nieuwe EEP coördinator voor de jaguar.
- Zoo Dortmund is de nieuwe MON-P coördinator voor de serval.
- Singapore Zoo is nu co-coördinator voor het nevelpanter EEP.
- Er wordt nog onderzoek gedaan naar de taxonomie van Afrikaanse leeuwen onder leiding van Givskud Zoo, om zo besluiten te maken over populatiebeheer.

ELEPHANT TAG
- Afrikaanse olifant EEP: 5 geboortes (4,1) en 7 sterfgevallen (1,6). Aan het eind van 2021 waren er 194 (58,136) Afrikaanse olifanten in 46 dierentuinen. Het LTMP voor Afrikaanse olifanten toont aan dat, hoewel de soort zich nog steeds in een kwetsbare situatie bevindt, het populatieniveau van 200 dieren op lange termijn kan worden gehandhaafd indien de komende jaren zeven tot acht geboortes per jaar worden bereikt. Dit is mogelijk met de beschikbare fokkoeien en een goede samenwerking van de dierentuinen in het EEP.
- Aziatische olifant EEP: 7 geboortes (6,1) en 12 sterfgevallen (6,6). Aan het eind van 2021 waren er 316 (102,214) Aziatische olifanten. De populatie is licht afgenomen ten opzichte van de 322 dieren aan het begin van het jaar.

EQUID TAG
- De dierentuin van Moskou is de nieuwe EEP coördinator voor de kiang.
- Givskud Zoo is de nieuwe EEP coördinator voor de manenloze zebra.
- Het manenloze zebra EEP is er in geslaagd meerdere dieren te verkrijgen van particuliere houders in Polen.
- Meerdere houders van de Hartmanns bergzebra zijn gestopt met het houden van deze soort, maar er is hoop voor nieuwe houders onder geïnteresseerde dierentuinen. Het EEP roept op tot nieuwe houders, vooral voor vrijgezellengroepen. Maar ook roept het houders in het verenigd koninkrijk op om verplaatsingen tussen de EU en het VK te beperken omdat dit aanzienlijke vertragingen en moeilijkheden oplevert.

RHINOCEROS TAG
- Witte neushoorn: Het was een goed jaar voor de witte neushoorn populatie. Door de groei van de populatie van 345 dieren naar 354 dieren moet het EEP steeds creatiever worden. Alle houders wordt gevraagd om separatieverblijven te creëren voor eventuele surplus dieren. Daarnaast is het EEP pro-actief op zoek naar extra houders. Het evenwicht zoeken tussen fokken en de maximale capaciteit is lastig. Anticonceptie bij witte neushoorns is lastig, men riskeert daarbij een fokdier voor altijd te verliezen.
- Zwarte neushoorn: De visie en het doel van het EEP voor zwarte neushoorns is het verzekeren van een gezonde EAZA populatie, en het beheren van de populatie om een groeipercentage van >5% per jaar te halen. Het EEP werkt nauw samen met de IUCN SSC African Rhino Specialist Groeps en lokale regeringen om zwarte neushoorns beschikbaar te maken voor terugkeer naar Afrika om populaties daar aan te vullen waar nodig. Een goede ontwikkeling is de goedkeuring van twee nieuwe houders binnen het EEP.
- Indische neushoorn: De populatie is in 2021 niet veel veranderd. Het EEP vaardigde een fokstop uit die nog steeds van kracht is omdat het bijna onmogelijk is om nieuwe houders te vinden binnen de EAZA. Om deze situatie te verbeteren werd de samenwerking met niet EAZA houders in europa en Zuid-Amerika geïntensiveerd. En ook traden verschillende ALPZA leden toe tot het EEP. Overplaatsingen naar deze regio blijken echter moeilijk vanwege logistieke en administratieve problemen. Gehoopt wordt dat de samenwerking met andere regio’s kan worden geïntensiveerd.

CATTLE AND CAMELID TAG
- Het Anoa EEP heeft twee genetisch belangrijke vrouwtjes verloren die stierven tijdens het paren met een nieuw mannetje, wat een groot verlies is voor het EEP. Voorgesteld is dat er nieuwe richtlijnen ontwikkeld moeten worden voor het samen zetten van dieren.

DEER TAG
- In 2021 is het ESB voor het witliphert opgewaardeerd tot EEP.
- Een uitdaging voor de TAG is de EU-lijst van invasieve exoten. Op het moment staat van de beheerde soorten alleen de Chinese muntjak op die lijst. Omdat de soort nu als kwetsbaar wordt aangemerkt in China, het land van herkomst, is er een EEP opgericht voor deze soort. Het TAG werkt samen met het EAZA beleidsteam in een poging om steun te krijgen voor de afgifte van ex-situ vergunningen voor EAZA houders van deze soort, om toch een gezonde populatie te kunnen opbouwen/behouden. In 2021 werd ook voorgesteld om het axishert toe te voegen aan deze lijst. Het TAG heeft commentaar geleverd bij de risicobeoordeling van deze soort. Daarnaast kunnen EU-lidstaten ook zelf beslissen om soorten op te nemen in hun nationale lijst van invasieve exoten. Het sikahert staat nu bijvoorbeeld in vier lidstaten op zo’n lijst, wat betekend dat dierentuinen in die lidstaten officieel deze soort moeten uitfaseren ook al is het een EEP soort. Andere soorten zoals het Chinese waterree en het damhert zijn ook toegevoegd aan verschillende nationale lijsten. De TAG volgt dergelijke beslissingen en verleent waar nodig bijstand.

CAPRINAE TAG
- De laatste zes EEP’s nieuwe stijl van de TAG zijn in 2021 goedgekeurd. Dit zijn EEP’s voor de alpensteenbok (Goldau Zoo), manenschaap, blauwschaap (Menagerie du Jardin de Plantes), gems (Kosice Zoo), Chinese goral (Edingburgh Zoo) en de bezoargeit (Monde Sauvage). Van deze EEP’s is die van de Bezoargeit een bijzondere vanwege het voornemen om deze soort met behulp van het EEP actief uit te faseren binnen de EAZA tuinen. Dit om ruimte vrij te maken voor de overige soorten.
Laatst gewijzigd door MennoPebesma op 16 jul 2022, 15:25, 1 keer totaal gewijzigd.

Keith
Laafsekikker dikkopje (LC)
Laafsekikker dikkopje (LC)
Berichten: 131
Lid geworden op: 28 sep 2019, 22:02
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp

Re: EAZA

Bericht door Keith »

Mooie samenvatting! Altijd interessant om te lezen.

Joost
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 2837
Lid geworden op: 03 dec 2013, 17:15
Favoriete dierentuin: The Bronx Zoo, Wildlands

Re: EAZA

Bericht door Joost »

Puik werk weer Menno! Dank voor het uitzoeken!

Gebruikersavatar
Fryzers
Laafsekikker dikkopje (LC)
Laafsekikker dikkopje (LC)
Berichten: 105
Lid geworden op: 31 dec 2021, 18:41
Favoriete dierentuin: Burgers' Zoo

Re: EAZA

Bericht door Fryzers »

Wat een werk. Bedankt voor het delen.
- You dont take an animal picture, you make it!

Apenarend
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 6504
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: EAZA

Bericht door Apenarend »

Thanks voor het typwerk Menno, zeer interessant!
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
Max
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 666
Lid geworden op: 27 okt 2015, 20:54
Favoriete dierentuin: Artis, Blijdorp

Re: EAZA

Bericht door Max »

Mooie samenvatting Menno, ontzettend bedankt !
Dieren zijn het mooiste op de planeet!
Laten we ze dan ook beschermen!

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14914
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: EAZA

Bericht door Gorilla Gust »

Met de bouw van Tiger World zette het Franse Zoo d' Amneville zich af tegen de overkoepelende EAZA dierentuinorganisatie.

Geldproblemen en een nieuw bewind zorgen er echter voor dat het parcour van de dierenshow voorbij is, en dat de dierentuin zich terug wilt aansluiten bij het Europese samenwerkingsverband.
https://www.francebleu.fr/infos/culture ... 1664653109
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Waterbok
Laafsekikkerdril (NE)
Laafsekikkerdril (NE)
Berichten: 66
Lid geworden op: 03 mar 2019, 20:05
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza

Re: EAZA

Bericht door Waterbok »

Benieuwd wat er dan van dat gebouw gaat komen. Ik ben er zelf nog niet geweest maar op foto zag het er toch een vrij groot gegeven uit...iets wat niet zo eenvoudig lijkt om aan te passen lijkt me.

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14914
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: EAZA

Bericht door Gorilla Gust »

Ik ben er nog langsgeweest in de hoogdagen van het complex, maar een congres/evenementenhal ligt hier wellicht eenvoudig op tafel lijkt me. Het gebouw had best wat prestige en grandeur voor het publiek van de show.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Zoozot
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1556
Lid geworden op: 12 okt 2011, 20:52
Favoriete dierentuin: Berlijn, Antwerpen

Re: EAZA

Bericht door Zoozot »

Ik heb ook weleens wat gelezen over een mogelijke realisatie van verblijfsaccomodatie op de plek van de voormalige verblijven van de showtijgers. De exacte bron weet ik niet direct meer, maar het lijkt me wel dat men wel een lucratieve bestemming voor het complex zal weten te vinden.

Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3456
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: EAZA

Bericht door MennoPebesma »

Ook Zoo Ústí nad Labem heeft weer een volledig EAZA lidmaatschap nadat ze deze in 2019 kwijt waren geraakt.

Bron: https://www.zoousti.cz/novinky-v-zoo/no ... ke-asociac

Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3456
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: EAZA

Bericht door MennoPebesma »

Zoals de meesten waarschijnlijk wel weten brengt de EAZA viermaal per jaar een eigen magazine uit, genaamd ZOOQUARIA. Hierin worden o.a. updates gegeven over bepaalde EEP's/TAG's. Daarnaast updaten ze ook eens in de zoveel tijd de lijst met EEP's/managementprogramma's. Nu is er iemand op ZooChat die deze nieuwtjes/updates verzameld in een topic, en nu wilde ik een aantal daarvan die mij interessant leken ook hier delen.

SMALL CARNIVORE TAG
Er is voorgesteld om onder deze TAG 16 EEP's te gaan beheren. Acht daarvan komen voort uit al bestaande EEP's en ESB's. Dat zijn:
- Rode panda
- Beermarter
- Europese nerts
- Owstonpalmroller
- Europese otter
- Reuzenotter
- Fossa
- Veelvraat

Daarnaast werden nieuwe EEP's voorgesteld voor de volgende soorten of groepen van soorten:
- Sumatraanse otter
- Aziatische kleinklauwotter
- Slanke otter
- Kleinere Malagassische carnivoren
- Indonesische/Maleisische kleine carnivoren
- Invasieve kleine carnivoren
- Stokstaartje
- Afrikaanse mangoesten

Het Kleinere Malagassische carnivoren EEP zal betrekking hebben op alle inheemse kleine carnivoren van Madagaskar, met uitzondering van de fossa. Dit zijn de smalstreepmangoest, ringstaartmangoest, grandidiermangoest, vijfstreepmangoest, bruine mangoest, Westelijke falanouc, Oostelijke falanouc en fanaloka.

Het invasieve kleine carnivoren EEP wordt opgezet om ervoor te zorgen dat invasieve soorten zoals rode neusbeer, wasbeer en Indische mangoeste op verantwoorde wijze en geleidelijk worden uitgefaseerd, waarbij ervoor wordt gezorgd dat het welzijn van de dieren gedurende het hele proces wordt gehandhaafd, en te vervangen door andere kleine carnivoor soorten.

Het Indonesische/Maleisische kleine carnivoren EEP zal gericht zijn op soorten die momenteel niet in EAZA-dierentuinen worden gehouden. Het programma zal worden gebruikt om onderzoek naar deze dieren te financieren zodat op beslissingen kunnen worden genomen over de beste manier om de wilde populaties in stand te houden.

De EEP's voor stokstaartjes en Afrikaanse mangoesten worden opgezet om de populaties van deze soorten actiever te beheren, zodat er ruimte overblijft voor andere kleine carnivoren.

Bron: ZOOQUARIA #115


PIGEON AND DOVE TAG
Er is voorgesteld om onder deze TAG 16 EEP's te gaan beheren. Een aantal daarvan komen voort uit al bestaande EEP's en ESB's. De 16 EEP’s zijn:
- Dolksteekduif EEP (Omvat alle vijf de dolksteekduif soorten)
- Jufferduif EEP (Bestaande uit zwartnekjufferduif en kleine prachtjufferduif)
- Manenduif EEP
- Grote fruitetende duiven EEP (Bestaande uit hoefijzermuskaatduif, groene muskaatduif, bonte muskaatduif en olijfduif)
- Santacruzpatrijsduif EEP
- Fazantduif EEP
- Sclaters kroonduif EEP
- Gewone kroonduif EEP
- Victoria kroonduif EEP
- Socorroduif EEP
- Kuifkwartelduif EEP
- Carrikers kwartelduif EEP
- Zomertortel EEP
- Mauritiusduif EEP
- Uitgestorven duiven EEP (Een op educatie gebaseerd EEP voor de dodo en de trekduif)
- Blauwkopkwartelduif EEP

Voor het Blauwkopkwartelduif EEP geldt DNO (Do Not Optain), eerst moet de oorsprong en verwantschap van deze soort achterhaald worden voor een volwaardig EEP kan worden overwogen. De soort is illegaal ingevoerd en door private kwekers/niet-EAZA leden aan EAZA dierentuinen gegeven.


ANTELOPE AND GIRAFFID TAG
Ook binnen deze TAG is gekeken welke soorten een EEP behouden of nieuw krijgen. De TAG ging van 12 ESB’s en 11 EEP’s, naar 26 EEP’s. Zo zijn er nu EEP’s voor de geelrugduiker, impala en kropgazelle. De ESB’s van de kleine koedoe en de rode duiker zijn opgewaardeerd naar een EEP.

Er zijn ook twee ESB’s die juist niet geüpgrade zijn, maar zijn stopgezet. Het gaat hierbij om de ESB’s van de springbok en de thomsongazelle. Beide soorten hebben te maken met uitdagingen op het gebied van de houders, hebben geen levensvatbare Europese populatie en zijn niet bedreigd.

Bron: ZOOQUARIA #116

AFRO- EURASIAN MONKEY TAG
Er is een nieuw EEP voor de laponderaap. Eerder werd aanbevolen deze soort uit te faseren. Mogelijk heeft de recente wijziging van de IUCN-status naar ‘bedreigd’ er voor gezorgd dat er nu toch een EEP is.


MARINE MAMMAL TAG
Er is voorgesteld om onder deze TAG 8 EEP's te gaan beheren. Een aantal daarvan komen voort uit al bestaande EEP's en ESB's. De 8 EEP’s zijn:
- Patagonische zeeleeuw EEP
- Californische zeeleeuw EEP
- Grijze zeehond EEP
- Gewone zeehond EEP
- Zeebeer EEP (Bestaande uit Zuid-Amerikaanse zeebeer en Zuid-Afrikaanse zeebeer)
- Caribische lamantijn EEP
- Tuimelaar EEP
- Lahille tuimelaar EEP

Voor het nieuwe gewone zeehond EEP is een van de taken het verrichten en verzamelen van onderzoek via de houders van gewone zeehonden om de deskundigheid op het gebied van reddings- en rehabilitatietechnieken voor gewone zeehonden op peil te houden en uit te breiden.

Het Lahille tuimelaar EEP zal zich toespitsen op de ontwikkeling van activiteiten in het verspreidingsgebied ter ondersteuning van de instandhouding van de soort in situ. Het EEP zal de verschillende manieren onderzoeken waarop EAZA met haar expertise en kennis op het gebied van fondsenwerving en onderzoek kan bijdragen tot de instandhouding van deze dolfijnen.

Voor vinpotigen in het bijzonder wil de TAG werken aan een relatie met de IUCN SSC Pinniped Specialist Group om de essentiële boodschappen voor bezoekers aan EAZA-leden te versterken.


ELEPHANT TAG
Deze TAG heeft een nieuw lange termijn managementplan gemaakt. In de laatste ZOOQUARIA worden een aantal highlights hieruit besproken.

- De populatie Aziatische olifanten is op dit moment groot genoeg om ‘zelfvoorzienend’ te zijn, wat wil zeggen dat er genoeg jongen geboren worden om het aantal sterfgevallen te compenseren. Voor de populatie Afrikaanse olifanten zag de toekomst er zo’n 10 jaar geleden minder goed uit. Afgelopen jaren is het door verschillende aanpassingen er een stuk beter uit gaan zien. De populatie zou mogelijk in de volgende vijf tot tien jaar zelfs ook zelfvoorzienend kunnen worden.

- De goede fokresultaten binnen het Aziatische olifanten EEP zorgt ook voor een probleem, namelijk een steeds groter wordende hoeveelheid bullen. Het EEP telt inmiddels 99 mannetjes, waarvan 67% 12 jaar of jonger is. Dit heeft geleid tot het besluit om het aantal geboortes per jaar te verlagen. Vrouwtjes moeten acht jaar oud zijn voordat ze voor het eerst mogen voortplanten, en vrouwtjes ouder dan 25 jaar mogen zich niet meer voortplanten. Na de geboorte van een kalf mag een vrouwtje pas na 7 jaar weer een kalf krijgen.

- De kweekfaciliteiten voor olifanten van de toekomst zullen plaats bieden aan een groep fokkoeien met kalfjes, alsook aan één volwassen stier en minimaal twee sub-adulte stieren. Mannetjes die in de groep geboren worden kunnen naarmate ze ouder worden wisselen tussen de familiegroep en de bullengroep. Dit kan zo blijven tot de familiegroep zo’n mannetje niet meer accepteert in de groep (vaak rond de leeftijd van 12 jaar). Op zo’n moment verhuizen ze naar een dierentuin met een bullengroep. Er zodra ze nodig zijn voor de fok verhuizen ze naar een kweekfaciliteit.

- Een dierentuin die geen ruimte heeft voor een familiegroep kan een bullengroep gaan houden. Elke toekomstige bullengroep dient uit minimaal drie mannetjes te bestaan, waarvan tenminste één ouder volwassen mannetje en de rest jongere bullen van verschillende leeftijden. Dit zorgt voor een goede sociale opvoeding van de jongere bullen.

Bron: ZOOQUARIA #117

Joost
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 2837
Lid geworden op: 03 dec 2013, 17:15
Favoriete dierentuin: The Bronx Zoo, Wildlands

Re: EAZA

Bericht door Joost »

Bedankt voor de uitgebreide update Menno!
MennoPebesma schreef:
23 apr 2023, 22:05
- De goede fokresultaten binnen het Aziatische olifanten EEP zorgt ook voor een probleem, namelijk een steeds groter wordende hoeveelheid bullen. Het EEP telt inmiddels 99 mannetjes, waarvan 67% 12 jaar of jonger is. Dit heeft geleid tot het besluit om het aantal geboortes per jaar te verlagen. Vrouwtjes moeten acht jaar oud zijn voordat ze voor het eerst mogen voortplanten, en vrouwtjes ouder dan 25 jaar mogen zich niet meer voortplanten. Na de geboorte van een kalf mag een vrouwtje pas na 7 jaar weer een kalf krijgen.
Dus dat betekent eigenlijk max 2/3 jongen per koe. Ergens logisch, maar ik ben benieuwd hoe dit effectief gaat uitpakken. Er zijn koeien die pas op late leeftijd een jong krijgen, die zouden dan mogelijk door de "7 jaar-regel" daarna geen jong meer mogen krijgen, maar ik kan me voorstellen dat ze daar wel een uitzondering voor maken als het bijvoorbeeld een genetisch belangrijk dier is.

Ook interessant of ze dan ook effectief fokgroepen durven op te gaan geven. In het geval van Wildlands zou dat dan bijvoorbeeld betekenen dat Swe Zin (in 2030) nog 1 jong mag krijgen en als dat geen vrouwtje is het klaar is voor deze fokgroep. Het geeft in elk geval genoeg stof tot nadenken. Mogelijk dat ze tegen die tijd al wel weer andere regels hebben bedacht..

Apenarend
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 6504
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: EAZA

Bericht door Apenarend »

Mooie update Menno. Ik had wel meer jufferduif-EEP's verwacht gelet op de toenemende kweekresultaten in een paar zoos.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3456
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: EAZA

Bericht door MennoPebesma »

Gisteren heeft de EAZA weer hun Annual Report en TAG Reports gepubliceerd voor het jaar 2022.

Annual Report 2022: https://www.eaza.net/assets/Uploads/Ann ... rt-WEB.pdf
TAG Reports 2022: https://www.eaza.net/assets/Uploads/Ann ... ts-web.pdf

Hierbij een aantal zaken die mij interessant leken of het vermelden waard leken uit de EAZA TAG Reports 2022. Het betreft dus zaken uit 2022, dus sommige onderdelen zullen mogelijk al bekend zijn:

Afkortingen:
TAG = Taxon Advisory Group
EEP = EAZA Ex-situ Programme
ESB = European Studbook
AZA = Association of Zoos and Aquariums (Verenigde staten)
MON-P = Monitored-by-designated-person Programme
MON-T = Monitored-by-TAG Programme, incl.: MON-T REPLw = vervangen voor andere soort, MON-T Phase Out = soort uitfaseren & MON-T DNO = soort niet gaan houden.
SSP = Species Survival Plan
BPG = Best Practice Guidelines
RCP = Regional Collection Plan
LTMP = Long-Term Management Plan
GSMP = Global Species Management Plan

TERRESTRIAL INVERTEBRATE TAG
- De Polynesian tree snail EEP heeft in de loop van het jaar een aantal interessante ontwikkelingen doorgemaakt, met een toename van 15% in de totale populaties van soorten tot in totaal 10.526 slakken. Er zijn geplande uitzettingen in 2023.
- De Fregateilandkever EEP is naar de dierentuin van Jersey gegaan. De populatie onder menselijke zorg is een tijdje vrij klein geweest, maar met extra collecties zou de populatie weer moeten opkrabbelen.
- Het Lord Howe wandelende tak EEP blijft het goed doen, hoewel er nog steeds maar één collectie (Bristol Zoo) is met de soort. Het aantal is gestegen tot meer dan 150 dieren en in 2022 werd de zesde generatie geproduceerd. Er zijn plannen om in 2023 nog meer collecties aan het EEP te laten deelnemen, waaronder de dierentuin van Praag, en om eitjes uit te wisselen tussen de dierentuin van Bristol en de dierentuin van San Diego.
- Het Desertas wolf spider EEP heeft een toename van holdingcollecties gezien tot een totaal van 13 en een populatie van 1.140 individuen onder menselijke zorg. Verwacht wordt dat andere zoölogische collecties zich in 2023 bij het EEP zullen aansluiten.

AMPHIBIAN TAG
- Er zijn EAZA BPG gepubliceerd voor de zwartoogmakikikker (Agalychnis moreletii), waarvan het beheer is overgedragen van Chester Zoo naar Paris Zoo.
- De Borneo pygmy toad (Ingerophrynus divergens) heeft zich voor het eerst voortgeplant in de dierentuin van Keulen. De dierentuin heeft ook voor het eerst de Mayotte frog (Blommersia transmarina) gekweekt.

REPTILE TAG
- Twee nieuwe EEP's voor de Aziatische rivierschildpad (genus Batagur) en de Geelkoplandschildpad (Indotestudo elongata) werden goedgekeurd. De ESB's voor de Reuzenschildpad van Maleisië (Orlitia borneensis) en de Stekelaardschildpad (Heosemys spinosa) werden opgewaardeerd tot EEP's.
- Chester Zoo heeft de eerste proefuitzetting van Bermuda skinks (Plestiodon longirostris), gekweekt in menselijke zorg, in het wild uitgevoerd. De juvenielen van de West-Afrikaanse krokodil (Crocodylus suchus), geboren in AQUATIS Aquarium-Vivarium, zullen worden overgebracht naar de dierentuin in Abidjan voor hun terugplaatsing in het wild. Jersey Zoo, EEP-coördinator voor de Madagaskarschildpadden (Astrochelys yniphora), bouwde een eerste 8-ha lang veiligheidshek in Baly Bay (Madagaskar), voor de toekomstige vrijlating van deze kritisch bedreigde schildpadden terug in hun oorspronkelijke habitat.

RATITE TAG
- Het Darwins nandoe ESB ging van Paignton Zoo naar Dierenrijk.
- De bruine kiwi (Apteryx mantelli) wordt beheerd onder de paraplu van een AZA Species Survival Plan, gecoördineerd door Smithsonian National Zoo. Het SSP omvat alle vogels buiten Nieuw-Zeeland, inclusief de vogels in EAZA-dierentuinen. Aangezien AZA zijn populatiebeheerstructuur aanzienlijk wijzigt, wordt dit programma een Studbook zonder toegang tot het Population Management Centre. Smithsonian National Zoo zal het voorlopig blijven beheren zoals het is, maar een hernieuwde discussie om uiteindelijk een EEP voor de soort te starten lijkt in dit stadium gerechtvaardigd.

PENGUIN TAG
- Eind 2022 bestond de totale populatie Humboldtpinguïns uit 2575 vogels. Ondanks dit hoge aantal is er in het algemeen nog steeds een grote vraag naar vogels binnen EAZA. In de loop van het jaar zijn er 321 Humboldtpinguïns uit het ei gekropen, waarvan 60% nog in leven was op het einde van het jaar. In 2022 stierven 229 volwassen vogels om verschillende redenen. Zestig vogels werden getransporteerd tussen acht EAZA-instellingen.
- De Afrikaanse pinguïnpopulatie bleef stabiel rond 2200 vogels in 2022. Enkele instellingen toonden een hoog broedsucces.
- De populatie Magelhaenpinguïns bleef stabiel op 110 vogels.
- Sinds 2007 is de populatiegrootte van de noordelijke rotsspringer gestaag toegenomen dankzij een stijgend aantal broedsels per jaar. Eind 2022 telde de populatie 137 vogels.
- De populatie van de zuidelijke rotsspringer zal de volgende jaren zeer waarschijnlijk afnemen als het aantal broedsels niet verder verhoogd kan worden. Eind 2022 werden er in totaal 78 vogels gehouden in vier instellingen, met vijf succesvolle nakomelingen dat jaar.
- De oostelijke rotsspringer is aanwezig in twee voorzieningen. Eind 2022 hielden deze voorzieningen samen 36 vogels.
- De populatie koningspinguïns bedroeg eind 2022 317 vogels (175.132.10) met meer dan 20 houders.
- De ESB voor ezelspinguïns werd veranderd in een EEP. De totale populatie aan het einde van 2022 telde 857 individuen (389.439.29), binnen 30 verschillende instellingen en bestond uit drie verschillende ondersoorten:
- Falkland ezelspinguïn (P. papua papua): 189 dieren (90,94,5) in zes instellingen, waarvan er drie alleen deze ondersoort presenteren.
- Antarctische Ezelspinguïn (P. papua ellsworthi): 44 dieren in negen instellingen (20,21,3)
- P. papua (ondersoort onzeker, momenteel beheerd als P. p. ellsworthi, misschien voorgestelde nieuwe P. p. poncetii ( Zuid-Georgische ezelspinguïn): 557 dieren in 24 instellingen (251.297.9)
- Er waren 60 broedsels in 12 instellingen, waarvan er 42 overleefden. Het EEP heeft twee nieuwe houders verwelkomd en meer ezelspinguïns zijn beschikbaar voor nieuwe houders.
- In 2022 bleef de Penguin TAG in nauw contact met de ZAA in Australazië over de mogelijkheid om in de toekomst dwergpinguïns te importeren. In Australië is de beschikbare ruimte voor continue kweek beperkt, dus een overbrenging naar de EAZA regio kan hierbij helpen. ZAA mikt momenteel op een export in 2024. De EAZA-instellingen die geïnteresseerd zijn om met de soort te beginnen, kregen van de TAG de houderijvereisten.

CICONIIFORMES AND PHOENICOPTERIFORMES TAG
- Het ESB voor de Puna ibis werd getroffen door vogelgriep toen een belangrijke groep van 10 vogels, nestelend en met kuikens, moest worden geruimd. Desondanks hadden vier andere instellingen goede broedsuccessen en de Stamboekhouder (GaiaZOO) was blij te kunnen melden dat ondanks deze tegenslag de populatie groeide van 102 vogels naar 105 vogels in 2022.
- De inspanningen van de EAZA Lesser Flamingo Working Group om het fokken van deze soort te verbeteren worden beperkt door de geslachtsverhouding, aangezien er meer dan twee mannetjes (335 in totaal) zijn voor elk vrouwtje in de EAZA-populatie, en het fokken lijkt te verbeteren als er meer vrouwtjes dan mannetjes zijn. Bijna de helft van de 146 vrouwtjes komt voor in slechts twee dierentuinen, Karlsruhe Zoo en Leipzig Zoo, maar er worden inspanningen gedaan om dierentuinen met een goed fokpotentieel te helpen er meer te krijgen. Het identificeren van het geslacht van de 74 momenteel niet gesekste vogels zou hierbij kunnen helpen, maar het is waarschijnlijk dat de meeste van hen ook mannetjes zijn, aangezien dit een hardnekkig probleem is in de populatie, ook in AZA-dierentuinen.

WATERFOWL AND PELECANIFORMES TAG
- Het Baers witoogeend EEP wordt nu gecoördineerd door Saarbrücken Zoo.

RAPTOR TAG
- In het EEP voor de lammergier overleefden in totaal 27 jongen in 2022. Veertien zijn gebruikt voor vijf lopende projecten en de resterende 13 jongen voor het EEP. Helaas leed het programma veel verliezen: in totaal stierven acht vogels door ziekte en vijf jongen door andere oorzaken. Er wordt onderzocht hoe de sterfte van deze gieren tijdens de zomermaanden kan worden voorkomen.
- Het broedsucces in het EEP van de monniksgier was goed in 2022: 13 kuikens kwamen uit het ei en 11 overleefden.
- Diergaarde Rotterdam en Wageningen Universiteit zijn in samenwerking met de EAZA Biobank een genetisch onderzoeksproject gestart voor het Rüppells gier EEP. De focus zal liggen op het bepalen van genetische diversiteit, aanwezigheid van ondersoorten, onderlinge verwantschap en herintroductiepotentieel voor het EEP.

GRUIFORMES TAG
- Zoo Brno is de nieuwe coördinator voor het EEP van de Chinese kraanvogel.
- Het ESB van de paradijskraanvogel ging van Zamosc Zoo naar Warsaw Zoo.
- Longleat Safari Park houdt grijze kraanvogels in de gaten. Ze onderzoeken momenteel welke van de twee ondersoorten momenteel in EAZA-collecties voorkomen. De houders is gevraagd om foto's van de wanglellen. De hoeveelheid rood op de wanglellen geeft aan welke ondersoort je hebt, waarbij de Oost-Afrikaanse ondersoort (B. r. gibbericeps) meer rood op de lellen laat zien dan de zuidelijke ondersoort (B. r. regulorum).

PARROT TAG
- Het roodstaartamazone EEP ging van Paignton Zoo naar Zoo Zürich.
- Het kea ESB ging van Bristol Zoo naar Parrot World.

TOUCAN AND TURACO TAG
- Verschillende toerako soorten worden nog steeds beheerd als ESB, zoals de violette toerako. Het ESB wordt beheerd door de dierentuin van Warschau. Er is een grote populatie van deze vogels (74.78.22) in 78 EAZA-instellingen met helaas weinig interesse van potentiële nieuwe houders, waardoor het moeilijk is om goede huizen te vinden voor vogels die moeten worden uitgeplaatst.
- De Fischers toerako ESB - beheerd door Waddesdon Manor Aviary - zag ook een lichte toename van het aantal vogels, maar met een tekort aan vrouwtjes. Er zijn nog geen serieuze problemen gemeld bij het vinden van EAZA dierentuinen die geïnteresseerd zijn in het houden van deze soort.
- Het eerste Europese stamboek voor Groefsnaveltoekans werd in 2022 gepubliceerd door de dierentuin van Zagreb. Momenteel zijn er 45 (21,15,9) individuen in 19 instellingen, waarvan slechts 28 (21,7,0) in 11 EAZA Lid instellingen. In 2022 werden geen kweekresultaten behaald en er zijn drastische maatregelen nodig om de soort in EAZA-collecties te behouden.
- Er werd ook een stamboek gepubliceerd voor de roodsnaveltoekan door ESB-coördinator Attica Zoological Park. 36 (19.16.1) vogels leven in 17 instellingen, waarvan 10 EAZA dierentuinen slechts 18 vogels (10.8.0) houden.
- Er zijn ook een paar "succes" verhalen van toekans in EAZA dierentuinen, zoals de Zwavelborsttoekans in Ouwehands Dierenpark. Hun huidige paar produceerde 12 kuikens in een periode van drie jaar (2019-2021). Helaas, en ondanks het succes in Ouwehands Dierenpark, is de toekomst voor deze soort in EAZA niet rooskleurig met slechts 5,3 vogels in zes collecties.

MONOTREME AND MARSUPIAL TAG
- Tasmaanse duivel EEP: Nieuwe importen zijn aangekomen in de dierentuin van Kopenhagen om de EAZA-populatie te stabiliseren en opnieuw te beginnen met fokken.
- Koala EEP: Kleine genetische basis van de huidige populatie in EAZA. Nieuwe import uit Australië nodig, idealiter dieren die vrij zijn van het dodelijke koala retrovirus. Er is een definitieve overeenkomst gesloten met San Diego Zoo om het eigendom van alle koala's die in Europa worden gehouden, dat oorspronkelijk bij San Diego Zoo lag, over te dragen aan de verschillende Europese houders, zodat het Koala EEP onafhankelijk kan worden beheerd.
- Wombat EEP: De huidige populatie in EAZA bestaat uit kleine aantallen Australische wombats en Tasmaanse wombats. Nieuwe invoer nodig. Invoer in EAZA van 2,2 wombats van de Tasmaanse ondersoort uit Tasmanië in september.
- Langoorbuideldas EEP: Soort die momenteel niet in EAZA wordt gehouden en waarvoor geen dieren uit Australië beschikbaar zijn. In het wild afnemende diersoort.
- Beerkoeskoes EEP: Nieuw EEP. Zeer kleine populatie binnen EAZA. Coördinatorpositie open.
- Langneuspotoroe MON-P: Nieuw MON-P. EAZA-populatie breidt zich uit. Er lopen genetische studies om de ondersoortstatus te bepalen van de dieren die in Europa worden gehouden. Voorlopige resultaten tonen aan dat de ondersoort in EAZA de Tasmaanse ondersoort is (Potorous tridactylus apicalis).
- Borstelstaartkangoeroerat EEP: Herplaatsing van dieren moeilijk. Fokinstellingen moeten nakomelingen langer kunnen houden of moeten een fok- en ruimingsbeleid overwegen, wat wordt beschouwd als de meest geschikte aanpak voor populatiebeheer voor de soort.
- Kamstaartbuidelrat EEP: Kleine Europese populatie. Opgewaardeerd van ESB naar EEP.
- Goodfellowboomkangoeroe EEP: Kleine populatie met beperkte kweeksuccessen. Nieuwe founders nodig.
- Geelvoetkangoeroe EEP: Groeiende populatie. Behoefte aan nieuwe houders.
- Moeraswallaby ESB: Stabiele populatie. Onderzoek aan de gang om een beter overzicht te krijgen van de afkomst van de huidige populatie in EAZA.
- Tammarwallaby ESB: Wordt gedegradeerd van ESB naar MON-T, vanwege de niet-bedreigde status van de soort in het wild.
- Parma wallaby EEP: Nieuw EEP. Grote populatie in EAZA. Coördinator nodig.
- Rode reuzenkangoeroe ESB: Grote populatie. Moeilijke herplaatsing van dieren.
- Oostelijke grijze reuzenkangoeroe ESB & Westelijke grijze reuzenkangoeroe MON-P: Grote populaties. Verduidelijking nodig over de ondersoortstatus van sommige dieren. Moeilijke herplaatsing van mannetjes.
- Mierenegel MON-P: Twee ondersoorten mierenegels worden gehouden in de EAZA-regio met af en toe broedsuccessen. Plannen voor de gewone vachtegel, hoewel momenteel niet in EAZA gehouden.
- Gevlekte buidelmarter MON-P: De populatie buidelmarters is uitgebreid dankzij foksuccessen in de dierentuinen van Leipzig en Frankfurt. Vanwege de korte levensduur zijn nieuwe importen nodig om een gezonde genetische basis te behouden.
- Zuid-Amerikaanse buideldieren: Coördinatie van vier bedreigde opossums wordt beschouwd als één enkel programma, vanwege het lage aantal dieren dat momenteel binnen EAZA wordt gehouden. Coördinator nodig.

PROSIMIAN TAG
- Het meest complexe LTMP is dat voor de bonte vari's, dat twee EEP's omvat voor zwart-witte vari (V. v. variegata) en gordelvari (V. v. subcincta). Gezien de hoge mate van inteelt en de sombere vooruitzichten, identificeerde het LTMP - met bijdrage en steun van populatiebiologen en externe genetici en taxonomen - de behoefte aan nieuwe founders in de populatie van gordelvari's. Het LTMP stelt een gecontroleerde samenvoeging van de twee EEP's voor totdat er meer resultaten van de genetische studies beschikbaar zijn. Hierdoor zijn er nog steeds opties voor een toekomstig gesplitst of volledig samengevoegd populatiebeheer, maar voor nu zal dit een genetisch verlies door extreme inteelt voorkomen.
- Een onderwerp dat moest worden behandeld was de uitbreiding van de beschikbare ruimte voor de afzonderlijke EEP-soorten - in de eerste plaats voor de Eulemur soorten die allemaal moeten worden uitgebreid of stabiel moeten blijven om duurzame populaties te garanderen. Hiertoe zullen richtlijnen voor gemengde leefruimten en nieuwe benaderingen worden ontwikkeld.

CALLITRICHID TAG
- Twycross Zoo is afgetreden als EEP-coördinator voor de invasieve penseelaapjes. Er wordt nog gezocht naar een opvolger.
- Het dwergoeistiti EEP ging van Belfast Zoo naar Newquay Zoo.

LARGER NEW WORLD MONKEY TAG
- Het zwarte brulaap EEP ging van Wroclaw Zoo naar Twycross Zoo.
- Voor verschillende soorten blijft het een uitdaging om dieren te verplaatsen, vooral voor mannetjes. Daarom zal de TAG werken aan richtlijnen voor het houden van deze soorten in gemengde verblijven, om nieuwe houders te werven en hopelijk het probleem wat te verlichten.
- De populaties van de meeste soorten bleven het afgelopen jaar stabiel.

AFRO-EURASIAN MONKEY TAG
- De TAG moedigt opnieuw alle EAZA instellingen aan te overwegen Afro-Euraziatische apen die aanbevolen worden door de TAG aan hun collectie toe te voegen. Ze kunnen zeer goed samen gehuisvest worden met andere primatensoorten en hoefdieren.

GREAT APE TAG
- De huidige EEP-populatiegrootte van de westelijke gorilla wordt gehandhaafd. In de komende decennia is er echter nog steeds behoefte aan meer houders en flexibiliteit om individuele mannetjes te houden.
- De Borneose en Sumatraanse orang-oetan EEP's hebben behoefte aan extra mogelijkheden om met name mannetjes te huisvesten, wat kan worden gerealiseerd door nieuwe houders en door het herinrichten van bestaande leefruimten met het oog op meer flexibiliteit. Zodra alle bestaande mannetjes zijn gehuisvest, zouden er in de toekomst geen ruimteproblemen meer moeten zijn, aangezien de populatieomvang wordt gehandhaafd.
- Voor het Chimpansee EEP willen verschillende houders uiteindelijk stoppen met de soort, vaak omdat het niet haalbaar is om hun bestaande faciliteiten te upgraden. Tegelijkertijd neemt de totale populatie de komende 20 jaar met honderden individuen af omdat de populatie vergrijst en er niet met hybride chimpansees wordt gefokt. In plaats daarvan zal de uitdaging zijn om overgebleven groepen samen te voegen, waarvoor flexibelere leefruimten nodig zijn.
- Het Bonobo EEP zit op dit moment aan zijn capaciteit, maar de verwachting is dat er de komende 15 jaar een paar nieuwe houders kunnen toetreden tot het EEP, zodat de populatie kan groeien van de huidige 145 naar 200 individuen. Het EEP streeft ernaar om in de komende tien tot vijftien jaar nog vijf EAZA-leden te vinden die geïnteresseerd zijn om bonobo's te houden, zodat er voldoende ruimte ontstaat om ongeveer 200 bonobo's binnen EAZA te houden.

SMALL MAMMAL TAG
- In 2022 werden twee nieuwe soorten voor monitoring officieel vastgesteld, namelijk de slurfspitsmuis en de Australische springmuis.

BEAR TAG
- Het RCP-verslag van de Bear TAG werd in augustus 2022 afgerond dankzij intensieve en constructieve bijeenkomsten. In het RCP-rapport werd het volgende voorgesteld:
- Zes EEP's voor Bruine beer (gericht op Europese bruine beer en Syrische bruine beer), IJsbeer, Maleise beer, Lippenbeer, brilbeer en Aziatische zwarte beer.
- Eén MON-T REPLw voor de Amerikaanse zwarte beer.
- Eén MON-T Uitfasering voor Reuzenpanda.

FELID TAG
- Verschillende TAG-leden en coördinatoren spelen een belangrijke rol in het bevorderen van onderzoek naar de genetische structuur van EAZA-kattenpopulaties, waaronder de Euraziatische lynx (Lynx lynx), of het testen op subspecifieke zuiverheid van Karpatische lynxen (L. l. carpathicus) en leeuwen (Panthera leo leo en P. l. melanochaita).

MARINE MAMMAL TAG
- De populatie tuimelaars neemt langzaam af (zoals gepland) om het ruimteprobleem aan te pakken. Het fokken is niet volledig onderbroken, maar is met ongeveer 80% verminderd. Het EEP helpt houders om hun populatie te beheren in overeenstemming met de beschikbare ruimte. Tegelijkertijd wordt er hard gezocht naar nieuwe houders.
- Er zullen twee nieuwe EEP's worden opgezet voor gewone zeehonden (Phoca vitulina) en Lahille tuimelaardolfijn (Tursiops truncatus gephyreus).
- Er zal een gecombineerd zeeberen EEP voor Zuid-Amerikaanse zeeberen (Arctocephalus australis) en Zuid-Afrikaanse zeeberen (A. pusillus) worden opgezet.
- Het walrus ESB is stopgezet.

ELEPHANT TAG
- In 2022 had het EEP voor Afrikaanse olifanten 2,3 geboortes, 4,4 sterfgevallen en werden 3,1 olifanten overgeplaatst. Eind 2022 worden 57.136 (193) Afrikaanse olifanten in 46 instellingen gecoördineerd als onderdeel van het EEP.
- In 2022 had het EEP voor Aziatische olifanten 3,2 geboortes, 5,5 sterfgevallen, 0,4 uittredingen uit het EEP en 9,0 overplaatsingen. Het EEP eindigde het jaar met 100.207 (307) Aziatische olifanten verdeeld over 75 instellingen.

EQUID TAG
- Wroclaw Zoo is de nieuwe coördinator van het kulan EEP.
- Het Grevy's zebra EEP-populatie bevindt zich op het laagste niveau in jaren en er zijn geen dieren beschikbaar. Om dit tegen te gaan werden aanbevelingen gedaan om het fokken op te voeren.
- Het Kiang EEP-populatie in Europese dierentuinen neemt af door de geringe belangstelling van dierentuinen voor deze soort. Er zullen kweekaanbevelingen worden gedaan om deze trend te stoppen.
- De manenloze zebra EEP heeft niet genoeg volwassen mannetjes en daardoor is er een ernstig gebrek aan nakweek.
- De Hartmann's bergzebra EEP kreeg er in 2022 verschillende nieuwe houders bij en heeft nu 28 deelnemers.

RHINOCEROS TAG
- Het was weer een heel goed jaar voor de witte neushoornpopulatie. De EEP-populatie ontwikkelde zich sterk met 13 (7,6) geboortes (2,0 DNS). Twaalf dieren (5,7) werden uitgewisseld tussen de EEP-deelnemers en zeven (4,3) dieren stierven. De populatie is gegroeid tot 360 dieren, waardoor het EEP extreem creatief moet worden. Alle deelnemers wordt gevraagd om een afscheiding te creëren voor dieren die mogelijk moeten worden herplaatst en het EEP is proactief op zoek naar extra houders. De balans tussen fokken (zowel om gezondheids- en gedragsredenen als om demografische redenen) en maximale capaciteit is lastig. Anticonceptie is niet eenvoudig en men loopt het risico om fokdieren voor het leven te verliezen.
- 2022 was een uitdagend jaar voor de EEP-populatie van de zwarte neushoorn. Jonge zwarte neushoorns moeten meestal worden verplaatst uit hun geboorteplaats zodra ze onafhankelijk worden van hun moeder als ze ongeveer drie jaar oud zijn. Omdat het aantal geboortes elk jaar groter is dan het aantal sterfgevallen, is er extra ruimte nodig bij de huidige houders of door nieuwe houders te vinden. Net als voor witte neushoorns is anticonceptie van zwarte neushoorns te riskant voor de fokgezondheid op lange termijn van deze uiterst belangrijke dierentuinpopulatie. Door de financiële en praktische uitdagingen voor dierentuinen veroorzaakt door COVID-19, werden een aantal bouwprojecten voor nieuwe neushoornfaciliteiten uitgesteld. De geplande overplaatsing van het EEP naar het Grumeti wildreservaat in Tanzania werd in 2022 ook uitgesteld, waardoor het probleem nog groter werd. Dit veroorzaakte een aantal moeilijke situaties voor dierentuinen die de dieren niet volgens plan konden verplaatsen. Hopelijk zijn deze nieuwe faciliteiten in 2023 klaar en kan de translocatie naar Grumeti plaatsvinden, waardoor cruciale ruimte vrijkomt voor de ontwikkeling van de EEP-populatie. In 2022 waren er drie geboorten (1,2) en drie sterfgevallen (1,2). Vier dieren werden overgeplaatst (4,0). Over het geheel genomen bleven de populatieaantallen onveranderd met een eindejaarspopulatie van 90 (40,50).
- In 2022 werden de Indische neushoornverblijven van Zoo Guadalajara (Mexico) en Zoosafari Fasano (Italië) goedgekeurd. Guadalajara Zoo werd begin 2022 door het EEP-comité goedgekeurd als niet-EAZA EEP-deelnemer. In februari 2022 kon de fokstop - opgelegd in 2019 omdat het steeds moeilijker werd om nieuwe houders voor deze soort te vinden - gedeeltelijk worden opgeheven en werden gedetailleerde fokadviezen naar alle houders gestuurd. Dit jaar werden er 5,1 dieren geboren en 4,1 overleefden. Deze scheve seksratio en het toenemende aantal mannelijke kalveren vormen een ernstig probleem in dit EEP en er zullen oplossingen moeten worden gevonden om afzonderlijke stieren of stierengroepen te huisvesten. Wat de genetica betreft, is het belangrijk om de vertegenwoordiging van ondervertegenwoordigde bloedlijnen te blijven verbeteren. Drie potentiële founders hebben nog steeds niet succesvol gefokt en zullen dat in de toekomst waarschijnlijk ook niet doen. Nauwere samenwerking en intensievere uitwisseling van dieren tussen het EEP en SSP is belangrijk om het fundament van de founders te verbeteren.

TAPIR AND SUIFORM TAG
- Deze TAG bevat negen EEP’s. De plannen voor de populatiegrootte per EEP zijn in het RCP voor deze TAG zijn recent online gepubliceerd. In het RCP-rapport staan de volgende plannen:
- Maleise tapir EEP: populatie vergroten.
- Zuid-Amerikaanse tapir EEP: populatie licht vergroten.
- Dwergnijlpaard EEP: populatie vergroten.
- Nijlpaard EEP: populatie gelijk houden.
- Chacopekari EEP: populatie langzaam vergroten.
- Visayawrattenzwijn EEP: populatie licht vergroten.
- Babiroesa EEP: Noordelijke babiroesa: populatie vergroten, gouden babiroesa en togianbabiroesa: DNO.
- Knobbelzwijn EEP: populatie gelijk houden met penseelzwijn.
- Penseelzwijn EEP: populatie gelijk houden met knobbelzwijn.
- Drie aanvullende soorten zullen door de TAG worden gemonitord zonder dat er specifieke beheerplannen zijn vastgesteld: witlippekari, wild zwijn en javaans wrattenzwijn. Voor halsbandpekari's beveelt de TAG een gedeeltelijke/langzame vervanging door Chacoaanse pekari's aan.

CATTLE AND CAMELID TAG
- De Gaur EEP is overgegaan op een MON-T soort, waarbij de Ménagerie du Jardin des Plantes het proces zorgvuldig begeleid en de houders aanmoedigd om het te volgen.

DEER TAG
- In 2022 voegde de TAG nog twee programma's toe die door het RCP waren aanbevolen: het Sambar EEP, dat wordt gecoördineerd door Port Lympne Safari Park en het Largeantlered muntjac EEP, dat wordt gecoördineerd door het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research. Het laatste is een uniek programma omdat er geen dieren in menselijke zorg worden gehouden en de belangrijkste taken van de coördinator zullen bestaan uit het werven van steun voor beschermingswerk en het helpen opbouwen van professionele kennis voor wanneer dieren in fokfaciliteiten worden gebracht, zoals aanbevolen door de IUCN SSC Deer SG.
- Het EEP voor het witliphert kende een verandering in het leiderschap. Het wordt nu gecoördineerd door de Zoo Mulhouse.

ANTELOPE AND GIRAFFID TAG
- Alle TAG ESB's werden opgewaardeerd tot EEP's, behalve die voor Springbok en Thomson's gazelle. Deze soorten hebben geen duurzame populaties in de EAZA-regio en zijn volgens de Rode Lijst van de IUCN gecategoriseerd als 'Least Concern'. Daarom heeft de TAG besloten om prioriteit te geven aan andere soorten.
- Er is nu een EEP voor witstaartgnoes omdat de genen in EAZA-dierentuinen mogelijk zuiverder zijn dan die in Zuid-Afrika. Dit betekent dat er meer potentieel is voor deze soort in de toekomst en dat populatiebeheer belangrijk is.
- Impala's werden ook een EEP. Net als springbokken en Thomson's gazellen zijn ze een soort die het goed doet, maar qua beheer doen ze het beter, en de EAZA-populatie is groter.
- Tot slot werd er een EEP voor de Yellow-backed duiker gecreëerd, omdat deze soort fungeert als ex situ beheermodel voor andere, meer bedreigde duikersoorten en een groot onderzoekspotentieel heeft.

Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3456
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: EAZA

Bericht door MennoPebesma »

De EAZA Amphibian TAG heeft een nieuw Regional Collection Programme (RCP) opgesteld voor de midden- en Zuid-Amerikaanse kikkersoorten. Als leidraad voor dit proces werdt o.a gekeken naar de Rode lijst van de IUCN. In het RCP zijn 65 soorten opgenomen. 61 soorten daarvan komen uit de familie Dendrobatinae (gifkikkers), de overige vier soorten zijn de Montserratfluitkikker, Titicacakikker, Lemur boomkikker (Agalychnis lemur) en Morelet’s boomkikker (Agalychnis moreletii). De evaluatie van deze 65 soorten heeft geleid tot vier nieuwe EEP’s, 21 Mon-T (Monitored by TAG) en 36 soorten met een Mon-T DNO status (Do Not Obtain).

De nieuwe EEP’s zijn voor:
- Marañón gifkikker (Excidobates mysteriosus)
- Oophaga anchicayensis
- Vicente’s gifkikker (Oophaga vicentei)
- Gecombineerd EEP voor de Phyllobates terribilis en Phyllobates bicolor

De EEP’s voor de Montserratfluitkikker (Leptodactylus fallax), Lemur boomkikker (Agalychnis lemur) en Morelet’s boomkikker (Agalychnis moreletii) blijven bestaan.

De 36 soorten met een Mon-T DNO status worden momenteel niet in Europese dierentuinen gehouden; de EAZA wil de handel in de soorten niet stimuleren en kan niet zeker zijn van de herkomst van dieren in de particuliere sector.

De EEP’s van de Montserratfluitkikker (Leptodactylus fallax) en de Morelet’s boomkikker (Agalychnis moreletii) hebben al een coördinator. Voor de overige EEP’s is de TAG nog op zoek naar een coördinator.

Bron: Zooquaria #119

Plaats reactie