Dierentuinen en privéhouders

Algemeen subforum over dieren en dierentuinen. Van de natuur, tot in een kooi, van een huisdier tot een wild dier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rafiaan
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 720
Lid geworden op: juli 24, 2013, 14:35
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp, Zoologischer Garten Köln
Abonnement dierentuin: Ja

Dierentuinen en privéhouders

Bericht door Rafiaan » februari 1, 2018, 17:21

In dit topic is er plaats voor posts aangaande 'samenwerkingen' tussen dierentuinen en privéhouders.
Enkele vragen die hier behandeld kunnen worden:
- Worden er vaak dieren uitgewisseld tussen dierentuinen en privéhouders?
- Vinden jullie het goed dat dierentuinen en privéhouders dieren uitwisselen? Vinden jullie dat dit vaker of juist minder vaak moet gebeuren? Vinden jullie dat dit op één of andere manier gecoördineerd zou moeten worden?
- Kennen jullie concrete voorbeelden van dieren in Belgische of Nederlandse zoos die uit privéhanden komen? Of voorbeelden van dieren die uit één van 'onze' dierentuinen naar een privécollectie vertrokken zijn?

Om het topic op gang te trappen: gisteren kwam ik terecht op de website van Kooy and Sons, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van dieren (vooral vogels), zowel uit eigen kweek als geïmporteerd. Zo is hun collectie watervogels indrukwekkend te noemen en ze bieden ook verschillende soorten kraanvogels aan. Volgens hun website rekenen ze ook dierentuinen tot hun klanten. Ik kwam terecht op het ZooSite Forum waar ik las dat Van Blanckendaell Park haar pinguïns van dit bedrijf heeft verkregen. Dus is mijn vraag: halen dierentuinen hun dieren vaak bij dit soort bedrijven? Doen kleinere parken dit vaker, omdat ze sommige soorten anders niet of moeilijker kunnen verkrijgen? Kennen jullie voorbeelden? Ik weet dat dit voor aquaria gebruikelijk is, als er iemand hierover meer informatie kan posten, is dat ook welkom.

Jarne
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 495
Lid geworden op: november 16, 2016, 21:00
Favoriete dierentuin: Burgers' Zoo
Abonnement dierentuin: Ja
Locatie: Antwerpen

Re: Dierentuinen en privéhouders

Bericht door Jarne » februari 1, 2018, 18:47

In de zoo zit er 1 (aanvankelijk 2) hadada ibis die van privaat afkomstig is en een aantal maanden geleden hebben ze cichliden aangekocht bij een Brugse kweker. Pairi daiza heeft ongetwijfeld meerdere dieren zitten die van privaat afkomstig zijn, maar zij hebben daar dan ook geen probleem mee.

Het is niet echt de scheiding grote en kleine parken, maar meer afhankelijk van de mentaliteit van de directeur. Er zijn ook grote parken zoals Walsrode die samenwerken met privaat.

Zelf ben ik groot voorstander van uitwisseling tussen privaat en publiek voor bepaalde soorten. Vooral voor ongewervelden, vogels, reptielen en vissen en in mindere mate kleine zoogdieren lijkt het mij logisch om met particulieren samen een fokprogramma te hebben. In vele gevallen kweken de "professionele" particulieren ook net zo goed, zo niet beter dan dierentuinen. Anderzijds vind ik het persoonlijk wel belangrijk dat er ook wordt gekeken naar hoe de particulieren hun dieren houden. als zoo moet je toch een bepaalde standaard eisen van de particulieren waar je mee werkt.

aaronwwf
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 448
Lid geworden op: oktober 4, 2015, 20:17
Favoriete dierentuin: pairi daiza
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Dierentuinen en privéhouders

Bericht door aaronwwf » februari 1, 2018, 20:19

Zeer interessant nieuw topic vind ik!!
-Tsjechische zoo's doen het zeer vaak.
-Ik ben ook voorstander van de privéhouders, maar niet met dieren die nog steeds uit het wild gehaald worden of via Oost-Europa komen. De "deftige" houders daarentegen zouden wel nog eens een zeer belangrijke rol kunnen spelen in het behouden van bepaalde soorten (dieren die zeer moeilijk te kweken zijn in dierentuinen en het wel goed doen bij privéhouders).
Onlangs vroeg ik nog of iemand iets meer weet over het Cracid breeding center in Zutendaal. Buiten deze ken ik enkel nog Herne Breeding Center waar ik al helemaal niks over vind. Ik weet dat er in CBC kagoe's, verschillende soorten hokko's, kraanvogels (waaronder Siberische en monniks) en nog allerlei hoenderachtigen. HBC heeft naar mijn weten verschillende soorten roofvogels, zeer veel eendensoorten en maguari ooievaars.

NickVanEeuwijk
Laafsekikkerdril
Laafsekikkerdril
Berichten: 15
Lid geworden op: februari 7, 2017, 19:40
Favoriete dierentuin: Zoo Köln
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Dierentuinen en privéhouders

Bericht door NickVanEeuwijk » februari 2, 2018, 00:26

Interessant topic.

-Ik hou zelf reptielen en daarmee gebeurt het wel vrij veel. Vooral omdat de particuliere houder vaak veel meer kennis over zn dieren heeft omdat het toch wel een specialistische tak in de dierhouderij is. Ook zitten reptielen particulier vaak wel wat beter (veel dierentuinen lopen nogal achter wat betreft het gebruik van correcte UV lampen).

-Zeker goed dat het gebeurt, zo heb je toch weer wat extra bloedlijnen erbij en heb je toch weer een grotere groep mensen die allemaal van elkaar kunnen leren. Voor de bedreigde soorten kan het best van belang zijn om dit te coördineren door middel van een stamboek. Met schildpadden wordt dit particulier al wel redelijk gedaan.

-Ik houd zelf fiji leguanen en weet dat die allemaal via particulieren (enkele onderschepte smokkelpogingen na dan) in de dierentuinen gekomen zijn. Dus oa die van reptielenhuis de Aarde, Oliemeulen, Artis en ook Blijdorp destijds. Vaak wisselen de kleine parken ook gewoon met particulieren, bijvoorbeeld de schneiders gladvoorhoofdkaaiman die de Oliemeulen nu te koop heeft staan.

Jarne
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 495
Lid geworden op: november 16, 2016, 21:00
Favoriete dierentuin: Burgers' Zoo
Abonnement dierentuin: Ja
Locatie: Antwerpen

Re: Dierentuinen en privéhouders

Bericht door Jarne » februari 2, 2018, 15:44

Veel dierenparken die haaien kweken (Burgers, Artis, Antwerpen,...) werken met particulieren. Zo werkt Antwerpen samen met de Jong marine life waar onder meer nakweek bamboehaaien en koraalkathaaien naartoegaan.

Plaats reactie