Dierentuinorganisaties & richtlijnen

Algemeen subforum over dieren en dierentuinen. Van de natuur, tot in een kooi, van een huisdier tot een wild dier.
Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12796
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties

Bericht door Gorilla Gust » oktober 26, 2011, 12:33

TIM schreef:@Gorilla Gust je wil mijn toch niet vertellen dat een uitbreidingsplan bij een grotere dierentuin sneller door de juridische molen is dan bij een kleine. Voor een uitbreiding moeten bestemmingsplannen gewijzigd worden deze gaan pas gewijzigd worden naar inspraakrondes door burgers. Deze kunnen daarna nog bezwaar maken.
Kort gezegd niet. Maar ze hebben er in mijn ogen wel vlugger een beter draagvlak voor. En ze weten beter welke juridische wegen de kortste afstanden hebben. Er zijn soms meerder mogelijkheden in dergelijke dossiers, en die verschillen dan ook soms in de doorlooptijden. Al blijft het voor zowel grote als kleine dierentuinen een gigantische papier-jungle om juridisch alles in orde te krijgen. In mijn ogen zijn grotere dierentuinen beter gewapend tegen deze spreekwoordelijke jungle dan sommige kleinere dierentuinen. Al wil ik die veralgemening niet doortrekken naar elke dierentuin.

Maar goed, dat is slechts mijn visie erop. Iedereen staat vrij te denken wat hij of zij wil. ;)Maar even iets anders. Is er iemand bekend met de grote lijnen waaraan je moet voldoen om een NVD-lidmaatschap of het dier-en park lidmaatschap te bekomen als dierentuin?
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gerald
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 4573
Lid geworden op: november 11, 2010, 15:07
Favoriete dierentuin: 1
Abonnement dierentuin: Meerdere

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties

Bericht door Gerald » oktober 26, 2011, 19:00

Gorilla Gust schreef: Maar even iets anders. Is er iemand bekend met de grote lijnen waaraan je moet voldoen om een NVD-lidmaatschap of het dier-en park lidmaatschap te bekomen als dierentuin?
Kijk hier eens, wellicht geeft dat een antwoord op je vraag: http://www.nvddierentuinen.nl/nvd/beleid/

Gebruikersavatar
Indian rhino
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 349
Lid geworden op: februari 18, 2011, 16:36

Re: Discussietopic EAZA

Bericht door Indian rhino » oktober 26, 2011, 22:14

Er zijn verschillende grote dierentuinen die met kleinere dierentuinen en particulieren samenwerken. Het is nog geen algemeen gangbare zaak, maar er komt langzaam beweging in. Natuurlijk zal je altijd uitzonderingen houden.
Fouten van een ander ziet men vlugger dan eigen fouten.
"Er is geen weg naar Vrede. Vrede is de weg." Mahatma Gandhi

Gebruikersavatar
Indian rhino
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 349
Lid geworden op: februari 18, 2011, 16:36

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties

Bericht door Indian rhino » oktober 26, 2011, 22:38

Rutger schreef:Ik krijg het gevoel dat hier een groot aantal leden een tunnel visie hebben over dierentuinen in Nederland. Er zijn in Nederland tussen de 70 en 80 dierentuinen, over een aantal is het niet duidelijk of ze wel of geen dierentuinvergunning hebben. Dat laat ik ook even buiten de discussie. Van deze dierentuinen zijn er 15 lid van de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) en 13 zijn er lid van Dier en Park.
Het verbaasd mij dat er zo weinig dierentuinen zich organiseren. Had het ledental van Dier en park hoger verwacht.
Gorilla Gust schreef:Of een dierentuin goed of slecht is, staat inderdaad los van enig lidmaatschap bij een organisatie. Je kan heel goede kleine dierentuinen hebben die niet tot zo een organisatie behoren. Doch is het vaak ook een goed e, reeël keurlabel.

Voor iemand die een grotere dierentuin wil bezoeken in Nederland, is een NVD-tuin immers toch wel een zeer goede optie. En binnen Nederland vertegenwoordigen ze toch bijna alle grotere dierentuinen. Als tuinen de criteria niet halen voor zo een keurlabel, is dat vaak niet zonder reden. En geregeld kan je dat dan als bezoeker ook terugzien in het park aan bijvoorbeeld de parkfaciliteiten en/of het dierenbestand en de plaatsing van hun dieren.
Het lid zijn van NVD of Dier en park wil volgens mijn nog niks zeggen over de kwaliteit van een dierentuin. Dus het lid zijn van NVD of Dier en Park wil nog niet zeggen dat je een keurlabel hebt.
Gorilla Gust schreef:Maar even iets anders. Is er iemand bekend met de grote lijnen waaraan je moet voldoen om een NVD-lidmaatschap of het dier-en park lidmaatschap te bekomen als dierentuin?
Deze zijn volgens mijn het hebben van een minimaal aantal bezoekers. Voor Dier en Park heb ik begrepen dat het ging om 25.000 betalende bezoekers. (Harald meld 20.000 bezoekers) Voor de NVD moet je dacht ik minimaal 100.000 betalende bezoekers hebben. Daarbij zijn er dacht ik bij de NVD enkele minimale personele eisen.
Gerald schreef:Kijk hier eens, wellicht geeft dat een antwoord op je vraag: http://www.nvddierentuinen.nl/nvd/beleid/
Dat zijn meer zaken in het beleid dat de NVD en de leden willen uitvoeren of reeds uitvoeren.

Wat ik mijn steeds verbazender aan het afvragen ben is. Waarom een vereniging Nederlandse Vereniging van Dierentuinen maar 15 leden heeft. Terwijl je in Nederland meer dan 70 organisaties zijn met een dierentuin vergunning. Je zou gezien de naam denken dat juist daar alle houders van een dierentuin vergunning juist lid kunnen worden van deze vereniging. Dit zonder de beperking van een minimaal aantal bezoekers.

Natuurlijk begrijp ik dat niet iedereen er lid van zou gaan worden.
Fouten van een ander ziet men vlugger dan eigen fouten.
"Er is geen weg naar Vrede. Vrede is de weg." Mahatma Gandhi

Gebruikersavatar
Rutger
Laafsekikker(dik)kopje
Laafsekikker(dik)kopje
Berichten: 113
Lid geworden op: november 26, 2010, 10:40

Nederlandse dierentuinvergunning

Bericht door Rutger » november 14, 2011, 11:16

Vraag mij af wat het nut is van zo'n vergunning. Zeker als je ziet dat er geen handhaving wordt toe gepast bij organisaties die zo'n vergunning moeten hebben en toch open zijn. Weet enkele organisaties die gezien hun bestand een vergunning nodig hebben, maar deze niet hebben. Terwijl deze gewoon bezoekers blijven ontvangen betalend en niet betalend.

Een organisatie of persoon die geen dierentuin vergunning heeft blijft wel open en mag verder gaan zonder dat hij een dierentuinvergunning heeft. Weet zelfs dat er geen eens een aanvraag loopt tot een vergunning.

Dat terwijl ook organisaties een dierentuinvergunning hebben en niet eens aan de voorwaarde voldoen om zo'n vergunning te krijgen.

Hierdoor wordt zo'n vergunning in mijn ogen waardeloos. We hebben een dierentuinvergunning in het leven geroepen, maar handhaven en alles controleren doen we niet. Verschillende inbreuken zijn ook gemeld bij het LNV, maar je hoort nooit meer iets.

Gebruikersavatar
Indian rhino
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 349
Lid geworden op: februari 18, 2011, 16:36

Re: Nederlandse dierentuinvergunning

Bericht door Indian rhino » november 14, 2011, 22:11

Snap hier de logica niet helemaal. Wat is hier de bedoeling van?
Fouten van een ander ziet men vlugger dan eigen fouten.
"Er is geen weg naar Vrede. Vrede is de weg." Mahatma Gandhi

Harm
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 1413
Lid geworden op: november 12, 2010, 17:05
Favoriete dierentuin: -

Nieuwstopic EAZA

Bericht door Harm » maart 20, 2012, 10:01

Ik zag op de website van EAZA dat er weer verschillende nieuwe ESBs zijn opgericht:

Saharan Barbary sheep, Ammotragus lervia sahariensis, Almeria, Gerardo Espeso Pajares
Yellow-throated marten, Martes flavigula borealis/aterrima, Hunnebostrand, Ewa Wikberg
White‐winged wood duck, Cairina scutulata, EAZA, William van Lint

Harm
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 1413
Lid geworden op: november 12, 2010, 17:05
Favoriete dierentuin: -

Re: Nieuwstopic EAZA

Bericht door Harm » april 27, 2012, 12:13

Er is een nieuwe ESB voor de:
Philippine crocodile, Crocodylus mindorensis, Koln, Thomas Ziegler.

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5485
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Discussietopic EAZA

Bericht door Limburg vooruit » december 1, 2012, 08:25

Na volgende post van G.G. in het okapitopic:
Gorilla Gust schreef:

Suite à son éviction de l'EAZA, le Zoo de Dvur Kralove (République Tchèque) a perdu son couple reproducteur d'okapis, le mâle avait été envoyé en mai à Bâle, la femelle a rejoint Francfort cette semaine. Le Zoo de Dvur Kralove n'a le droit de garder que les deux petits nés sur place "Ewango" (né en 2008) et "Ebony" (née en 2011). Frère et soeur, ils ne pourront pas se reproduire et aucun autre okapi sera confié au zoo tchèque.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 318&type=1


Vrij vertaald komt het volgens mij op dit neer. Na het ontslag uit de EAZA (?) van Zoo Dvur Kralove (Tsjechië) is deze dierentuin nu ook haar okapi kweekkoppel verloren. Het mannetje was reeds verzonden naar Basel, het vrouwtje is deze week naar Frankfurt gebracht. De twee jongen (1.1) Ewango (°2008) en Ebony (°2011) mogen ze schijnbaar wel behouden. Daar deze broer en zus zijn mogen zich namelijk toch niet reproduceren.
heb ik toch eens een vraag.

Wat gaan ze me alle andere dieren doen die in Dvur Kralov zitten waar een EEP voor bestaat. Ze kunnen die onmogelijk allemaal herplaatsen want de groepen zijn in Dvur Kralov enorm groot. Soms zit de helft van de Europese populatie in deze zoo.

Die gaan echt niet al hun dieren afstaan hoor, vergeet niet dat zo'n 60% van de Afrikaanse soorten die in Europa zitten voor een groot deel via Dvur Kralov verkregen zijn. Deze tuin gaat zich niet opzij laten zetten, persoonlijk vind ik dat EAZA de EEP en ESB van verschillende soorten in gedrang brengt.

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12796
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Discussietopic EAZA

Bericht door Gorilla Gust » december 1, 2012, 08:51

Als deze organisatie bij misbruik niet optreed hoor je enkel maar kritiek (van iedereen), als ze nu optreden (naar mijn idee valt dat niet erg vaak voor?) is er wederom kritiek. Waarmee ik de kritiek die je nu hebt zeker niet onterecht wil noemen. Verre van zelfs.

Maar naar mijn idee is het gewoon moeilijk om goed te handelen in deze kwesties. Een grijze zaak, in een wereld van zwart-witte stellingen...

:s
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5485
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Discussietopic EAZA

Bericht door Limburg vooruit » december 1, 2012, 20:27

Heb niet echt kritiek, had gewoon een vraag. Probeer namelijk al een tijdje het nut van die organisatie in te zien. heb er de laatste tijd veel over gelezen, maar ik blijf met bedenkingen zitten.

Mijn bovenstaand bericht was er echt één uit intresse en niet als kritiek bedoeld.

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12796
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Discussietopic EAZA

Bericht door Gorilla Gust » december 1, 2012, 22:08

Je vraag werd gevolgd door een stelling die ik ervaarde als een puntje van (terechte) kritiek. Maar dan gaan we eerder een discussie aan over wat kritiek is, en wat niet. Het woord op zichzelf klinkt vrij negatief, maar hoeft dat zeker en vast niet te zijn. Je bedoeld het dus niet als kritiek... Dat is nu duidelijk. ;)


Maar om toch op je vraag te antwoorden. Hoe zouden tuinen onderling met elkaar werken zonder zo een controlerend orgaan? Het lijkt me dat in zo een klimaat resoluut de economen en marketingspecialisten binnen de dierentuinwereld met de scepter zouden zwaaien. Iets wat sommige nu al ervaren naar hun opinie. De regels worden misschien niet streng genoeg gehandhaafd, maar zonder regels komen we naar mijn idee helemaal nergens...
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12796
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties (oa EAZA)

Bericht door Gorilla Gust » januari 15, 2014, 17:40

Niet over een organisatie zoals de Eaza, maar ook de KMDA en in dit geval Parques Reunido zijn een organisatie die met dierentuinen bezig zijn.

Nieuwe CEO voor pretparkketen Parques Reunidos

Pretparkketen Parques Reunidos heeft laten weten dat het de Fransman Yann Caillère aangetrokken heeft als nieuwe Chief Executive Officer, kortweg CEO. Callère heeft een lange geschiedenis in de leisure-industrie wereldwijd. Zo had hij bijvoorbeeld leidinggevende functies bij de Accor Group, Disney en Louvre Hotels. Voor Accor en Louvre was hij net zoals nu de CEO en voor Euro Disney S.C.A. was hij Chief Operating Officer, hoe dan ook een hoge functie.

Bron & meer op Parkspot.eu
http://www.parkspot.eu/nl/2013/12/parqu ... -ceo-2014/

Deze keten heeft ook aardig wat dierenparken onder haar vleugels. Waaronder bijvoorbeeld ook, L'Oceanogràfic, Zoo Aquarium de Madrid, Faunia, Selwo Aventura, Marineland, BlackPool Zoo of Sea Life Park Hawaii. Zie ook http://www.parquesreunidos.com/parques- ... raleza.php

Een park zoals Boudewijn Seapark hierin België of Neeltje Jans in Nederland horen tot de Aspro-group. Dat even terzijde. ;)
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5485
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties (oa EAZA)

Bericht door Limburg vooruit » februari 9, 2014, 13:15

Heb mijn post hier maar neergezet om niet te ver off-topic te gaan in het Scandinavisch nieuwstopic.
Gerald schreef:Giraffe Marius toch afgemaakt

http://www.telegraaf.nl/buitenland/2228 ... akt__.html
Onbegrijpelijk dat dit in een EAZA-tuin mogelijk is. Een volledige boycotv van deze tuin en bijbehorende organisatie zou niet slecht zijn. Elke tuin en mens moet nu toch eindelijk gaan inzien dat het lidmaatschap bij EAZA weggegooid geld is.

Als er tuinen zijn die de plaats hebben om dieren uit een kweekprogramma op te nemen, maar die geen lid zijn van EAZA in de kou worden gelaten. Nu gaat het over een giraf, dit dier is voor veel mensen een brug te ver. Maar hoeveel hoefdieren worden er niet jaarlijks geslacht omdat er geen plaats is in het beperkte milieu van EAZA.

Er zijn in Duitsland alleen al 3x meer dierenparken dan er leden zijn van EAZA, en toch slaan die hun handen niet in elkaar om deze organisatie monddood te maken.

Er zijn dierentuinen die geen lid zijn, die dieren importeren wat een eaza-tuin niet doet. Maar de eaza-dierentuinen aanvaarden deze dieren daarna wel met open armen. Hoe kleingeestig kan je zijn.

Mijn zoveelste betoog tegen het bestaan van deze organisatie, maar wie nu nog zulke organisatie's verdedigd doet dit ook voor het nodeloos slachten van wie weet hoeveel dieren per jaar. Ik vrees dat de stap gezet is naar het afslachten van overschotten zoals de bullenpopulatie bij olifanten en dergelijke.

Gebruikersavatar
cat-hater
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 466
Lid geworden op: november 12, 2010, 16:39

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties (oa EAZA)

Bericht door cat-hater » februari 9, 2014, 13:41

Uhh, en wie heeft er baad bij een boycot van de EAZA? Wie zit de EAZA in godsnaam in de weg?
Wie constant achter de kudde aan loopt, sjouwt altijd door de stront.

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5485
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties (oa EAZA)

Bericht door Limburg vooruit » februari 9, 2014, 13:52

cat-hater schreef:Uhh, en wie heeft er baad bij een boycot van de EAZA? Wie zit de EAZA in godsnaam in de weg?
Lees mijn bovenstaand bericht, dan weet je waar het mij om te doen is. Als je als dierentuinorganisatie liever dieren afmaakt dan ze in een park te stallen dat geen lid is denk ik dat er iets grondig scheelt niet?
Je gaat me niet vertellen dat je zulke praktijken goedkeurt. Dat de beheerder van dit EEP dit goedkeurt kan ik niet begrijpen. En tot op heden niemand die me al aansprak over dit onderwerp. Meestal kan ik me wel redden in een gesprek tegen het houden van dieren in dierentuinen, maar dit keer niet. Dit kan je niet uitleggen aan mensen!

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12796
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties (oa EAZA)

Bericht door Gorilla Gust » februari 9, 2014, 18:20

Voor wie geïnteresseerd is in de mening (Engelstalig) van de EAZA over dit voorval:
https://www.facebook.com/EAZA01/posts/2 ... ream_ref=5

In een notendop staat de Eaza dus achter deze moeilijke beslissing. Dit omwille van de beperkte ruimte en middelen voor de huisvesting van dergelijke dieren, en om een gezonde populatie (alsook toekomst) te kunnen garanderen. Zolang de mens de oorspronkelijke habitat van de dieren stuk maakt in het wild, zullen dergelijke keuze's gemaakt moeten worden.

Eaza juicht trouwens wel de openheid van de Zoo in dit voorval toe, de Zoo heeft zeer open gecommuniceerd over dit vooral. Eveneens is de beslissing vandaag educatief verantwoord uitgelegd aan de meer dan 7000 bezoekers van het park. De lessen en informatie die men uit deze autopsie kan trekken, kunnen trouwens de gezonde dieren alleen maar ten goede komen. En kan de mens leren hoe ze de dieren nog beter kan bijstaan en helpen. Aldus Eaza.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5485
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties (oa EAZA)

Bericht door Limburg vooruit » februari 9, 2014, 18:24

Zever in een notendop (vanuit EAZA he G.G.), er stonden minstens 2 parken te springen om het dier op te nemen.

Pff, ik zwijg beter. Er zijn hier enkele mensen die eaza aanbidden als de kerk 150 jaar geleden hier aanbeden werd in dit land. Alles wat meneer pastoor zei en deed werd aanvaard, dit is hier net hetzelfde. Alles wat EAZA zegt word aanvaard, we weten natuurlijk wel wat er met de kerk gebeurd is intussen.

Gerald
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 4573
Lid geworden op: november 11, 2010, 15:07
Favoriete dierentuin: 1
Abonnement dierentuin: Meerdere

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties (oa EAZA)

Bericht door Gerald » februari 9, 2014, 18:50

Ik zal even herhalen wat ik zojuist op mijn Facebookpagina heb gezet n.a.v. de reactie van de EAZA:

"Tja, zo kan je alles recht breien wat krom is. We moeten Marius dus dankbaar zijn dat hij ons "waardevolle" informatie kan geven na z'n onvrijwillige dood. Volgens mij worden de meeste dieren die een al dan niet natuurlijke dood sterven in een dierentuin, nader onderzocht. Vooral dieren met een ziekte kunnen zo een bijdrage leveren aan het oplossen van die ziektes. Maar welke informatie kan een gezond dier ons na z'n dood nog geven anders dan hoe zo'n dier in elkaar zit? Alsof hij de eerste giraffe is die is onderzocht. Nee, deze verklaring van de EAZA is onvoldoende. Hebben ze wel goed gekeken naar alternatieven? Ik geloof het allemaal niet."

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12796
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dierentuinen en dierentuinorganisaties (oa EAZA)

Bericht door Gorilla Gust » februari 9, 2014, 18:53

Als andere dierentuinen effectief staan te 'springen' om het dier alsnog op te vangen. Dan blijft het verhaal dat je (als organisatie) hier bij verteld, ongeacht of het nu goed of slecht is, toch altijd een nare bijklank hebben.

Het één spreekt het ander toch wel deels (middelen, plaatsgebrek) tegen naar mijn idee... En dat werkt boze (begrijpelijke) tegenreactie enkel maar in de hand.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Plaats reactie