Algemeen Dierentuin-nieuws

Algemeen subforum over dieren en dierentuinen. Van de natuur, tot in een kooi, van een huisdier tot een wild dier.
Gebruikersavatar
Boomkangoeroe
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 2406
Lid geworden op: 23 okt 2011, 20:34
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza op de nr 1 en Burgerszoo op nr 2
Locatie: Vlaanderen

Re: Niveau van onze Belgische dierentuinen

Bericht door Boomkangoeroe »

ja dat is inderdaad ook mijn bevinding nu ja dat laat ik nog buiten beschouwing want aan het perk ernaast waren ze nog volop bezig met de afwerking en ook het eigenlijke pad en rand verharding/ ornamenten waren er nog niet aangebracht. Net als de planten er langs het pad nog niet stonden in deze hoek.

Harm
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1413
Lid geworden op: 12 nov 2010, 17:05
Favoriete dierentuin: -

EAZA-nieuws

Bericht door Harm »

Ik zat weer eens even op de EAZA-site te kijken. Er vielen me toch een paar opvallende wisselingen op in de Nederlandse tuinen.
Dierenpark Emmen heeft het EEP voor Humboldtpinguïn afgestoten, er is nog geen nieuwe coördinator. Hierdoor coördineert Emmen geen enkel fokprogramma meer, ook de Zodiac Zoos hebben geen enkel fokprogramma meer. Apenheul coördineert nog niet zo lang een ESB voor berberapen(!) en Artis coördineert sinds vorig jaar het EEP voor de Kaapse klipdas.

Gebruikersavatar
PairiDaizaFan
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 504
Lid geworden op: 04 mei 2012, 10:47
Favoriete dierentuin: PairiDaiza

re: Niveau van onze Belgische dierentuinen

Bericht door PairiDaizaFan »

Ik vind toch persoonlijk dat we in België niet moeten onderdoen tegenover ander landen wat ons
dierentuinen-wereldtje betreft :

- Zoo Antwerpen : is inderdaad momenteel wel de concurrentie met Pairi Daiza aan het verliezen,
maar dat heeft namelijk te maken met de enorme beperkte uitbreidingsmogelijkheden en hun nog véél te kleine dierenverblijven. Daarom dat ik denk dat hun masterplan hun erorm deugt gaat doen = minder diersoorten in optimaale verblijven. Maar toch zal de Zoo steeds een referentie blijven voor niet alleen Belgische maar alle andere dierentuinen door zijn ENORM verleden.

- Planckendael : is van een landgoed van de jaren 60' uitgegroeid tot een volwaardig dierenpark waar elk jaar nieuwigheden en verbeteringen.

- Pairi Daiza : volgens mij DE dierentuin van de toekomst = enorm domein, niet met 1.000 verschillende diersoorten allemaal aan elkaar "geplakt" maar grote thema gebieden waar niet alleen het dier maar ook de mens en zijn cultuur centraal staan.

- Olmen en Monde Sauvage : de kleine broertjes die met hun middelen van amateurparken zijn opgegroeit tot gerepecteerde dierenparken.

Dus het kan ALTIJD beter maar als je pak weg 20 jaar terug kijken tot een enorme vooruitgang !!!

PS = Dit is enkel mijn persoonlijke meinig uiteraard !!!
Laatst gewijzigd door Gorilla Gust op 07 feb 2013, 18:49, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Verplaatst vanaf http://www.laafsekikkers.be/forum/viewforum.php?f=84

Harm
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1413
Lid geworden op: 12 nov 2010, 17:05
Favoriete dierentuin: -

Dierentuinen moeten meer differentiëren

Bericht door Harm »

Dierentuinen moeten meer differentiëren
De Nederlandse (en internationale) dierentuinen moeten bewuster omgaan met belevingsinstrumenten. Dat blijkt uit een onderzoek van NHTV-docent Goof Lukken naar de strategische positionering van de Nederlandse zoo’s en de rol van de belevingseconomie hierbij. De meeste toekomstkansen voor dierentuinen liggen op het gebied van differentiatie (duidelijk onderscheidend vermogen zoals Safaripark Beekse Bergen) en specialisme (zoals Apenheul en Dolfinarium).
Door de inzet van de juiste instrumenten kunnen dierentuinen de consument een betekenisvolle beleving bieden. Als ze daarnaast nog een duidelijke keuze voor de regionale of (inter)nationale markt maken, kunnen de Nederlandse zoo’s hun leidende positie in de wereld behouden.

Hoogste dierentuindichtheid van de wereld
Nederland kent de hoogste dierentuindichtheid per inwoner van de wereld, met maar liefst 16 erkende dierentuinen. Door de diversiteit en volwassenheid van de markt is ons land een representatief voorbeeld voor de wereldmarkt. Internationaal bezoeken meer dan 700 miljoen mensen jaarlijks een erkende dierentuin. Ruim 10 miljoen bezoeken vinden plaats in Nederland. Zo meent Lukken:
Dit geeft niet alleen het bereik aan van zoo’s, maar ook de grootte van deze leisurebedrijven. Verdere professionalisering van de dierentuinen op het bedrijfskundige en managementvlak is noodzakelijk. Daarnaast dwingen maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de sanering van de subsidies, de dierentuinen om ook meer bedrijfsmatig naar hun organisaties te gaan kijken.

Betekenisvolle beleving zowel commercieel als ideëel interessant
De belangrijkste aanbeveling uit het onderzoek is dat de collectie van de dieren niet meer leidend voor het management moet zijn, maar de betekenisvolle beleving die bezoeker mee krijgt.Dierentuinen blijken veel belevingsinstrumenten in handen te hebben. Zij kunnen door hun rol in zowel natuurbescherming als in natuureducatie een betekenis aan hun beleving meegeven. Hierdoor hebben zij een bijzondere rol in de vrijetijdsindustrie. Dierentuinen kunnen meer bewust gebruik maken van belevingstools als thematische keuzes, storytelling, spel en attracties. Uiteindelijk creëren ze op deze manier edutainement (leuk maar vooral betekenisvol leren). De onderzoeker ziet in de toekomst de grenzen tussen attractieparken, musea en dierentuinen dan ook verdwijnen.

Het onderzoek
Dit kwalitatieve onderzoek heeft in de afgelopen twee jaar plaatsgevonden. Er werden diepteinterviews gehouden met directies en marketingmanagers van een representatief aantal dierentuinen*, experts en de nationale dierentuinorganisaties. Daarnaast koppelde Lukken de verkregen data aan theorieën over belevings- en managementliteratuur. Het is wereldwijd het eerste onderzoek naar strategische positionering bij dierentuinen. Met dit onderzoek rondde Lukken zijn MBA-opleiding af.

Over de onderzoeker: Goof Lukken (MBA)
Goof Lukken is als hbo-docent verbonden aan de Academie voor toerisme van NTHV internationaal hoger onderwijs Breda. Daarnaast is hij de oprichter van het platform Vrijetijdskennis (VTK). Dit platform is een gids, kenner, link en specialist in de vrijetijdsindustrie en voor relevante organisaties met betrekking tot ontspanning, beleving, vakantie en tijdverdrijf. Lukken heeft meer dan 15 jaar ervaring in de vrijetijdsbranche, onder andere op het gebied van marketing en communicatie in dierentuinen. Hij behaalde eerder een Bachelor Degree in Management van recreatiebedrijven en Public Relations. Hij publiceert ook jaarlijks de VrijetijdsTrends. Hij is ook columnist voor diverse vakbladen en websites op het gebied van vrije tijd.
De uitkomsten van het onderzoek werden afgelopen donderdag 28 februari in Breda bij NHTV aan de tien* deelnemende dierentuindirecties en organisaties gepresenteerd. Ook gaan NHTV en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen kijken naar mogelijk verder onderzoek naar dierentuinen als leisurebedrijf.

*Aan het onderzoek hebben de volgende dierentuinen/organisaties meegewerkt: Dierenpark Amersfoort, Burgers Zoo, Safaripark Beekse Bergen, Dierenrijk (beide onderdeel van Libéma), Aquazoo Friesland, Zoopark Overloon en Dierenpark Wissel (allen onderdeel van Zodiac Zoos),Gaiazoo Kerkrade, Apenheul, Dolfinarium en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.
Bron: http://verkeersbureaus.info/nieuws/2013 ... rentieren/


Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 5898
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: EAZA-nieuws

Bericht door Limburg vooruit »

Harm schreef:Dierenpark Emmen heeft het EEP voor Humboldtpinguïn afgestoten, er is nog geen nieuwe coördinator. Hierdoor coördineert Emmen geen enkel fokprogramma meer.
Emmen heeft het kweekprogramma van de bruinkopslingeraap nog onder zich.


Heb ook eens zitten kijken, en wat me opvalt is dat er verschillende kweekprogramma's zonder beheer zitten terwijl alle parken reclame maken dat ze met de soort in een kweekprogramma zitten.
Volgende soorten hebben geen beheerder:
*Goura cristata (1990)-> deed Blijdorp dit programma niet?
*Goura scheepmakeri (1990) -> deed Blijdorp dit programma niet?
*Spheniscus humboldti (1992) -> werd door Emmen gedaan.
*Callimico goeldii (1992)
*Cercocebus chrysogaster (1995) -> werd door gaiapark gedaan, een soort met zo weinig werk.
*Arctictis binturong (1997)
*Upupa epops (1999)
*Hylobates lar (1999)
*Saimiri boliviensis (2000)
*Lophura e. erythropthalma (2002)
*Heterohyrax brucei (2008) -> werd door Amsterdam gedaan.

Is het misschien niet tijd om meer met privépersonen te gaan werken zoals nu reeds gedaan word met de kagoe. Dit kweekprogramma word beheerd door het kweekstation in Zutendaal (B). Als er meer vogel-, vis- en reptielensoorten door privéinstellingen gedaan worden kunnen de dierentuinen zich meer richten op de zoogdieren.
Je weet pas wat je mist als het er niet meer is!

Harm
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1413
Lid geworden op: 12 nov 2010, 17:05
Favoriete dierentuin: -

Re: EAZA-nieuws

Bericht door Harm »

Limburg vooruit schreef:
Harm schreef:Dierenpark Emmen heeft het EEP voor Humboldtpinguïn afgestoten, er is nog geen nieuwe coördinator. Hierdoor coördineert Emmen geen enkel fokprogramma meer.
Emmen heeft het kweekprogramma van de bruinkopslingeraap nog onder zich.
Dat is dan nieuw volgens mij.

Sommige dierentuinen zoals Blijdorp en Emmen moeten bezuinigen en dan hebben de fokprogramma's daar onder te lijden. Dat zal ongetwijfeld voor meer dierentuinen in Europa gelden.

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 5898
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: EAZA-nieuws

Bericht door Limburg vooruit »

Harm schreef:
Limburg vooruit schreef:
Harm schreef:Dierenpark Emmen heeft het EEP voor Humboldtpinguïn afgestoten, er is nog geen nieuwe coördinator. Hierdoor coördineert Emmen geen enkel fokprogramma meer.
Emmen heeft het kweekprogramma van de bruinkopslingeraap nog onder zich.
Dat is dan nieuw volgens mij.

Sommige dierentuinen zoals Blijdorp en Emmen moeten bezuinigen en dan hebben de fokprogramma's daar onder te lijden. Dat zal ongetwijfeld voor meer dierentuinen in Europa gelden.
Ze kunnen zonder veel moeite eaza-leden opleggen 1 of enkele fokprogramma's te beheren. Ook zei hebben er baat bij dat deze programma's op een degelijke manier worden beheerd.
Hoeveel leden telt EAZA? En hoeveel kweekprogramma's hebben ze?
Je weet pas wat je mist als het er niet meer is!

Apenarend
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4318
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: EAZA-nieuws

Bericht door Apenarend »

Limburg vooruit schreef:
Harm schreef:
Limburg vooruit schreef:
Harm schreef:Dierenpark Emmen heeft het EEP voor Humboldtpinguïn afgestoten, er is nog geen nieuwe coördinator. Hierdoor coördineert Emmen geen enkel fokprogramma meer.
Emmen heeft het kweekprogramma van de bruinkopslingeraap nog onder zich.
Dat is dan nieuw volgens mij.

Sommige dierentuinen zoals Blijdorp en Emmen moeten bezuinigen en dan hebben de fokprogramma's daar onder te lijden. Dat zal ongetwijfeld voor meer dierentuinen in Europa gelden.
Ze kunnen zonder veel moeite eaza-leden opleggen 1 of enkele fokprogramma's te beheren. Ook zei hebben er baat bij dat deze programma's op een degelijke manier worden beheerd.
Hoeveel leden telt EAZA? En hoeveel kweekprogramma's hebben ze?
De EEP en ESB programma's vind je hier: http://www.eaza.net/activities/cp/Pages/EEPs.aspx
Verder ben ik ook gewonnen om particulieren ala Zutendaal te laten participeren, er zit nu eenmaal nog veel kapitaal bij rijke privé kwekers.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

girafon
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 443
Lid geworden op: 04 mei 2013, 16:59
Favoriete dierentuin: Chester, Port Lympne WAP, Koelner Zoo, Tierpark Berlin

Re: EAZA-nieuws

Bericht door girafon »

Apenarend schreef:
Limburg vooruit schreef:
Harm schreef:
Limburg vooruit schreef:
Harm schreef:Dierenpark Emmen heeft het EEP voor Humboldtpinguïn afgestoten, er is nog geen nieuwe coördinator. Hierdoor coördineert Emmen geen enkel fokprogramma meer.
Emmen heeft het kweekprogramma van de bruinkopslingeraap nog onder zich.
Dat is dan nieuw volgens mij.

Sommige dierentuinen zoals Blijdorp en Emmen moeten bezuinigen en dan hebben de fokprogramma's daar onder te lijden. Dat zal ongetwijfeld voor meer dierentuinen in Europa gelden.
Ze kunnen zonder veel moeite eaza-leden opleggen 1 of enkele fokprogramma's te beheren. Ook zei hebben er baat bij dat deze programma's op een degelijke manier worden beheerd.
Hoeveel leden telt EAZA? En hoeveel kweekprogramma's hebben ze?
De EEP en ESB programma's vind je hier: http://www.eaza.net/activities/cp/Pages/EEPs.aspx
Verder ben ik ook gewonnen om particulieren ala Zutendaal te laten participeren, er zit nu eenmaal nog veel kapitaal bij rijke privé kwekers.
Op zich ben ik het wel met je eens alleen spelen binnen deze kweekprogrammas vaak bij particulieren ook economische motieven een rol. Dus financieel, met als gevolg dat men niet de adviezen of fokleen en -ruil praktiseert zoals dat wenselijk is (uitzonderingen daargelaten). Er is dus wel een spanningsveld.

Dat Emmen een fokprogramma opgeeft is meer dan jammer en een gemiste kans. Het doet mij pijn dat Emmen haar rol hierin zo licht begint op te vatten .. ondanks dat men miljoenen van Provincie krijgt. Kennelijk lijdt ook hier de EAZA gedachtengoed onder puur economische motieven. Jammer en spijtig.

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 5898
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: EAZA-nieuws

Bericht door Limburg vooruit »

girafon schreef:Op zich ben ik het wel met je eens alleen spelen binnen deze kweekprogrammas vaak bij particulieren ook economische motieven een rol. Dus financieel, met als gevolg dat men niet de adviezen of fokleen en -ruil praktiseert zoals dat wenselijk is (uitzonderingen daargelaten). Er is dus wel een spanningsveld.
Ik ken mensen genoeg die kosteloos dieren willen ruilen om zo hun groep genetisch gezond te houden. En dat was toch de bedoeling van een kweekprogramma. Niet iedereen zal zo zijn,maar kwekers die er financieel beter van willen worden kan je er altijd uitwerken.
Je weet pas wat je mist als het er niet meer is!

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 13281
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Dierentuinen in Google Streetview

Bericht door Gorilla Gust »

Ondertussen bieden taloze dierentuinen de mogelijkheid om vanaf je thuiscomputer een kijkje te nemen in hun dierentuin (langs Google Streeview). Het lijkt me hoog tijd om daar eens een apart topic voor aan te maken, zeker nu ik dit bericht las:

Google Street View toont nieuwe dierentuinen
Een rondje dierentuinen over de hele wereld, kun je vanaf nu achter je computer doen: Google heeft nieuwe dierentuinen toegevoegd aan Street View waardoor je een virtuele wandeling maakt door dierentuinen van over de hele wereld.

Google Street View bevatte al een aantal dierentuinen die virtueel bezocht konden worden maar daar zijn nu een aantal nieuwe dierentuinen aan toegevoegd.

Bron en meer:
http://www.computeridee.nl/nieuws/googl ... erentuinen

Waaronder ook bijvoorbeeld Hagenbecks Tierpark Zoo in Duitsland, zeker eens kijken! ;)
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Rafiaan
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 726
Lid geworden op: 24 jul 2013, 14:35
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp, Zoologischer Garten Köln

Re: Dierentuinen in Google Streetview

Bericht door Rafiaan »

In Nederland kunnen we de volgende dierentuinen bezoeken via Street View: Apenheul, Diergaarde Blijdorp, Beekse Bergen, Burgers, Overloon, Dierenrijk en (vandaag ontdekt) Emmen.
In België hebben we minder keuze: Pairi Daiza en Olmen zijn de enigen waar ik weet van heb.
Als er iemand aanvullingen heeft...

Gebruikersavatar
Rafiaan
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 726
Lid geworden op: 24 jul 2013, 14:35
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp, Zoologischer Garten Köln

Re: Dierentuinen in Google Streetview

Bericht door Rafiaan »

Ook de apeneilanden van AAP zijn te zien via Google Street View.
Ook leuk om eens te bekijken: Doué, Amnéville, Bioparc Valencia/Fuengirola, Basel.

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 13281
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Niveau van onze Belgische dierentuinen

Bericht door Gorilla Gust »

Momenteel investeren diverse tuinen volop in nieuwe zaken, en blijven ze aan een sterke stroom inzetten op vernieuwing.

Denk maar aan Pairi Daiza (bijna niet bij te benen), maar ook Planckendael gaat gezien de traagheid uit haar verleden met enorme vaart verder. Helaas heb ik de indruk dat men in ons landje momenteel teveel de nadruk legt op nieuwe zaken, en niet op het verbeteren van de huidige zaken. Het speelt een beetje in op hetgeen zoofreak elders ook ongeveer reeds zei.( Zie: viewtopic.php?p=45638#p45638 )

Is al die vernieuwing noodzakelijk, en vergeet men niet de oude zaken, de basis? Het recente verslag van Pairi Daiza waarin Apenarend enkel zaken kritisch bekijkt (zie: viewtopic.php?f=98&t=4715 ) laat goed zien dat als je diverse kleinere onzorgvuldigheden/ zaken links laat liggen, er toch ook een negatief gevoel kan achterblijven bij de bezoeker.

En het is net die ervaring/ indruk van de bezoeker die zal bepalen of een dagje uit in de dierentuin succesvol en geslaagd was. Voor de ene is daar absoluut een sterke beleving voor nodig, voor anderen is daar weer een zeer hoge norm van dierenwelzijn nodig. Maar in beide gevallen mag je ook de rest van het park niet vergeten, iets wat naar mijn idee nu wel vaak gebeurd. Ook in Olmen zien we sterke (binnen hun normen) zaken verschijnen, terwijl er toch ook andere langdurige pijnpunten in het park zijn. Pijnpunten die je op de lange duur (zie Pairi Daiza, of gelijksoortig getsjangel-tsingel in Planckendael helaas) niet kan camoufleren met een streepje muziek…

Daarom vraag ik me af of al die (dwangmatige?) vernieuwingen niet op lange termijn het hoge (huidige) niveau van onze dierentuinen gaat hypothekeren. Elke grotere dierentuin (Antwerpse Zoo, Planckendael, Pairi Daiza, Olmen) van ons landje zondigt hieraan in mijn ogen (Monde Sauvage buiten beschouwing, simpelweg omdat er daar geen gigantische investeringen gebeuren of mogelijk zijn). Als je iets laat links liggen, dan gaat dat er sowieso op achteruit. En zulke zaken gaan soms nog sneller dan een vernieuwing.

Hoog onkruid rondom een gigantisch dierenperk zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je de dieren binnen een geweldig perk niet meer kan zien… En we weten allemaal hoe de bezoekers dan het verblijf zullen gaan ‘waarderen’. Maar ook stukken met smalle paden, vuile paden, vervallen hekwerken, stukken met minder tuinonderhoud, onderhoud aan gebouwen, etc…

Het zijn soms net van die kleine dingen die belangrijker zijn dan men soms denkt… ;)
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 13281
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dierentuinen moeten meer differentiëren

Bericht door Gorilla Gust »

Je kan je als dierentuin ook duidelijk onderscheiden van de rest door gebruik te maken van opvallende reclamecampagne's. Dat kan door grootse en massaal aanwezige campagne's (denk aan Kai Mook in Antwerpen destijds), maar ook door eenvoudigweg en grappige reclamecampagnes.

Hier een voorbeeld van de Calgary Zoo omtrent een giraffe-geboorte:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Apenarend
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4318
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Dierentuinen moeten meer differentiëren

Bericht door Apenarend »

Gorilla Gust schreef:Je kan je als dierentuin ook duidelijk onderscheiden van de rest door gebruik te maken van opvallende reclamecampagne's. Dat kan door grootse en massaal aanwezige campagne's (denk aan Kai Mook in Antwerpen destijds), maar ook door eenvoudigweg en grappige reclamecampagnes.

Hier een voorbeeld van de Calgary Zoo omtrent een giraffe-geboorte:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Mja, maar als die reclamecampagne niet de werkelijkheid weerspiegelt in je tuin, krijg je toch maar teleurgestelde bezoekers. NL dierentuinen moeten inderdaad nog meer diversifiëren gezien de hoge concentratie aan zoos, vele daarvan hebben op dat vlak ook goede uitgangspunten:
- Artis: 19e stadstuin met volledige collectie
- Burgers': ecosystemen
- SBB: Afrika
- Harderwijk: zeezoogdieren
- Blijdorp: continentale indeling met volledige collectie, biodiversiteit (veel soorten, veel kweekprogramma's)
- etc.
Dierenrijk doet daar overigens een eerste prima aanzet toe, door zich als kinderdierentuin te profileren. Zij hebben goed ingezien dat ze op het vlak van collectie en verblijven toch nooit zullen kunnen concurreren met de grote tuinen.
De moeilijkste opdracht lijkt me te worden voor de Zodiac tuinen. Hoe leuk ik ze ook vind, ik zie niet meteen voor de hand liggende mogelijkheden om een eigen smoel te creeëren.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 13281
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dierentuinen moeten meer differentiëren

Bericht door Gorilla Gust »

Apenarend schreef:Mja, maar als die reclamecampagne niet de werkelijkheid weerspiegelt in je tuin, krijg je toch maar teleurgestelde bezoekers. .
Kan ik van meespreken, de diverse folders en flyers van het Domaine Bourbansais (Bretagne) heeft me zo ook bijvoorbeeld best teleurgesteld deze zomer. De foto's lieten giraffen zien bij een kasteelachtergrond. In het park aangekomen bleek het daadwerkelijk wel om een dierentuin grenzend aan een kasteel te gaan. Maar vanuit de dierentuin (ook bij de giraffen) kon je daar weinig of niets van meekrijgen... Enkel bij speciale fotomomenten (niet dagelijks georganiseerd) waren de dieren 'samen' met het kasteel te zien. Zie: http://www.labourbansais.com/zoo.php

Een reclamecampgane die in mijn geval er in voor gezorgd heeft dat ik er niet meer vlug terugkom. Want voor de rest was het maar 13 in een dozijn...
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Apenarend
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4318
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Dierentuinen moeten meer differentiëren

Bericht door Apenarend »

Gorilla Gust schreef:
Apenarend schreef:Mja, maar als die reclamecampagne niet de werkelijkheid weerspiegelt in je tuin, krijg je toch maar teleurgestelde bezoekers. .
Kan ik van meespreken, de diverse folders en flyers van het Domaine Bourbansais (Bretagne) heeft me zo ook bijvoorbeeld best teleurgesteld deze zomer. De foto's lieten giraffen zien bij een kasteelachtergrond. In het park aangekomen bleek het daadwerkelijk wel om een dierentuin grenzend aan een kasteel te gaan. Maar vanuit de dierentuin (ook bij de giraffen) kon je daar weinig of niets van meekrijgen... Enkel bij speciale fotomomenten (niet dagelijks georganiseerd) waren de dieren 'samen' met het kasteel te zien. Zie: http://www.labourbansais.com/zoo.php

Een reclamecampgane die in mijn geval er in voor gezorgd heeft dat ik er niet meer vlug terugkom. Want voor de rest was het maar 13 in een dozijn...
Mja, ik moet zeggen dat ik dierentuinreisjes toch behoorlijk intensief plan via Zootierliste, krijg je toch al een heel aardig beeld van de collectie. Al kan het natuurlijk altijd dat net die ene vink waarin ik geïnteresseerd ben, vertrokken is.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
Rafiaan
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 726
Lid geworden op: 24 jul 2013, 14:35
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp, Zoologischer Garten Köln

Re: Dierentuinen in Google Streetview

Bericht door Rafiaan »

Lang op gewacht: Praag is nu ook te zien!

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 13281
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dierentuinen in Google Streetview

Bericht door Gorilla Gust »

Geen streetvieuw...

Maar wel nieuwe luchtfoto's op Google-maps, met het olifantenverblijf en het nieuwe flamingo & pinguïnperk in Planckendael: http://goo.gl/maps/Xepd7

In de Antwerpse zoo kunnen we ook al naar de leeuwen kijken: http://goo.gl/maps/E0H22

En de Olmense zoo kunnen we het recentst bewonderen via bing-maps: http://www.bing.com/maps/?v=2&cp=51.127 ... orm=LMLTCC
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Plaats reactie