Nieuwstopic Zoo Duisburg

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14914
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Gorilla Gust »

Plaats vanaf 2023 hier al het nieuws uit Zoo Duisburg

Het oudere dierentuinnieuws van deze dierentuin vinden we terug in het Dierentuinnieuws Archief.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Kleine dolfijn in dierentuin Duisburg wordt aan het publiek gepresenteerd
In het dolfinarium van Duisburg wordt een goede traditie voortgezet.

Op 4 september 2022 werd de kleine dolfijn geboren. De afgelopen weken heeft de jong kennis gemaakt met de andere gezinsleden en is nu te zien voor bezoekers van de dierentuin. Het jongste lid van de Duisburgse dolfijnenfamilie kreeg ook zijn naam: 'Domingo' is afgeleid van de Spaanse taal en betekent 'zondag' - de dag dat het jonge dier werd geboren. De naamgeving volgde een goed onderhouden traditie, legt manager Roland Edler uit: "Alle dolfijnen die hier geboren worden hebben een naam die begint met de letter 'D' - 'D' zoals Duisburg. Dat hebben we behouden."

Het dierentuinteam is zeer tevreden over de ontwikkeling van het jongste gezinslid. De afgelopen weken leerde Domingo de andere gezinsleden kennen - stap voor stap, met veel gevoeligheid en onder toezicht van de ervaren dierenverzorgers. “Bij het leren kennen van de gezinsleden zorgen we ervoor dat de dieren die het dichtst bij de moeder staan ​​als eerste worden voorgesteld. Onze jarenlange ervaring heeft aangetoond dat dit het beste werkt en het jonge dier niet overweldigt”, legt Roland Edler uit.

Altijd aan de zijde van Domingo is Debbie, die op zevenjarige leeftijd nog een heel jonge moeder is. “Debbie gedroeg zich voorbeeldig en was te allen tijde absoluut soeverein. De basis hiervoor is dat ze veel heeft geleerd over het hanteren en opvoeden van jonge dieren binnen de familiegroep door ze te observeren en deze kennis heeft toegepast. Dat onze gegroeide familiegroep zoiets mogelijk maakt, maakt me erg trots", zegt dr. Kerstin Ternes, dierentuindierenarts en dolfijnexpert. Met de succesvolle hereniging van de familiegroep hebben bezoekers van de dierentuin van Duisburg nu de mogelijkheid om Domingo te observeren en zijn opvoeding te volgen.

Net als in de eerste levensweken zal het dierentuinteam de verdere groei nauwlettend volgen en wetenschappelijke gegevens verzamelen. De verzamelde gegevens breiden de kennis over dolfijnen uit en worden beschikbaar gesteld aan internationale experts. Maar niet alleen het opfokken van jonge dieren behoort tot de studie-inhoud in het Dolfinarium van Duisburg. Het wetenschappelijke werk met de dieren dient wereldwijd als basis voor natuurbeschermers. Zo werd in Duisburg de aansprakelijkheid van gps-trackers getest op dolfijnenhuid met behulp van een zuignap. De apparaten kunnen onder meer worden gebruikt om de trekroutes van walvissen en dolfijnen te volgen. Maar dat werkt alleen als de apparaten het houden. Een studie die in de oorspronkelijke habitat onmogelijk zou zijn geweest. Het Dolfinarium van Duisburg testte ook hoe dolfijnen reageren op reflecterende netten. Als de dieren via echolocatie zulke speciaal gecoate visnetten kunnen herkennen, kan dat helpen dat er minder dolfijnen in zulke netten sterven. Daarnaast konden onderzoekers fundamentele inzichten verwerven in het communicatiegedrag van dolfijnen. Met deze kennis kan het groepslidmaatschap van dolfijnen worden bepaald en helpt het leven in de familiegroep nog beter te begrijpen. Deze voorbeelden onderstrepen het belang van het wetenschappelijk werk van erkende dolfinaria.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Babyboom: Zoo Duisburg verwacht 22 baby's
De kleine haaien ontwikkelen zich nog in hun eikapsels. De kleine haaitjes fungeren als ambassadeurs voor veel van hun bedreigde diersoorten. Bezoekers kunnen de ontwikkeling live volgen.

Bamboehaai Nadja verhuisde een jaar geleden naar de Zoo Duisburg op de Kaiserberg. Hier ontmoette ze haar landgenoot Lenny. Kort na hun aankomst observeerde het verpleegkundig team de eerste toenaderingen. Nu zijn er nakomelingen, maar ze zitten nog in eieren.

De bruinachtige eicapsules van de bamboehaaien zijn ongeveer zes centimeter lang. In elk van hen groeit een kleine haai. Maik Peschke verwacht dat de mini-haaien binnen enkele weken zullen uitkomen. "We hopen dat over een periode van enkele dagen steeds weer jonge dieren uit het ei zullen komen". De manager van het Duisburg Aquarium kent ook de uitdagingen van het kweken van kleine haaien: "Het uit het ei komen kost veel energie, dus de jonge dieren moeten snel beginnen met eten". In de eerste levensweken staan ​​kleine garnalen op het menu. Later voeden de jonge bamboehaaien zich bijvoorbeeld met kleine visjes en mosselen, voedsel dat ook op het menu van hun ouders staat.

Met een lengte van ongeveer 80-90 cm behoren bamboehaaien tot de kleinere haaiensoorten. De nachtdieren leven in de riffen van de kustgebieden van de Indische Oceaan, waar ze zich ook overdag verstoppen. Door de vernietiging van de koraalriffen en de vangst als voedselvis slinkt het bestand van de bamboehaai. Over het algemeen hebben haaien meestal een ongegronde slechte reputatie: ze worden niet als populair beschouwd en worden daarom vaak niet goed genoeg beschermd en meedogenloos bejaagd. Naar schatting doden mensen elk jaar ongeveer 100 miljoen haaien. Hierdoor staat ongeveer 75% van alle haaiensoorten op de zogenaamde Rode Lijst. De redenen voor de bedreiging zijn talrijk: haaien komen onbedoeld terecht als zogenaamde bijvangst in netten en aan lijnen, hun leefgebied is vervuild en riffen worden vernietigd. Ook de kraamkamer van veel haaiensoorten wordt steeds kleiner, omdat de mangrovebossen, die zo belangrijk zijn voor babyhaaien, worden gekapt. De belangrijkste reden voor het verdwijnen van zeeroofdieren ligt echter in de gerichte visserij. Haaien worden specifiek gevangen vanwege hun vinnen. De vinnen, die meestal nog in leven zijn, worden van de dieren gescheiden - het lichaam wordt vervolgens overboord gegooid, waar ze in doodsangst sterven. Na het drogen worden de vinnen voornamelijk geëxporteerd naar Aziatische landen. Daar worden ze gebruikt in haaienvinnensoep en traditionele geneeskunde. Maar ook binnen Europa worden haaien commercieel verhandeld en wordt het vlees verkocht. Daaronder valt onder andere de zogenaamde Schillerlocke, wat verwijst naar de gerookte buiklappen van de hondshaai. Maar het vlees vindt ook kopers als haaienbiefstuk.

De gestage afname van haaien heeft gevolgen voor het mariene ecosysteem. Met name de grote haaiensoorten spelen een belangrijke rol als predatoren aan het einde van de voedselketen. Ze beheersen de populatie van hun prooi. Als de haai ontbreekt, raken de gevoelige voedselrelaties en uiteindelijk het hele ecosysteem van de zee uit balans.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Vier kleine dwergotters knuffelen samen in de dierentuin van Duisburg
De karakters van Sesamstraat inspireerden de dierentuinhouders bij het kiezen van de naam. Met een beetje geluk en geduld kunnen de nakomelingen in de buitenruimte worden geobserveerd.

Vier kleine dwergotters banen zich een weg door het nest, kijken met hun kraaloogjes en zachtjes piepend om zich heen. Samson, Tiffy, Elma en Finchen zijn eind november geboren in de dierentuin van Duisburg. Sindsdien bewaakt het kwartet het beschermende hol. Nu was er een eerste bezoek van dierentuindierenarts Dr. Carolin Bunert op het programma. Daarna volgde de naamkeuze voor de toezichthoudende dierhouders.

Bij de eerste medische controle werd er geluisterd naar de longen en het hart, de navel gecontroleerd en een kijkje in het mondje genomen. "Alle vier zijn alert, goed en hebben het onderzoek voorbeeldig en zonder veel gezeur doorstaan", zegt dr. Caroline Bunert. De dierentuindierenarts kon ook samen met de dierenverzorgers het geslacht van de kleintjes bepalen: een mannetje en drie vrouwtjes breiden de bestaande dwergotterfamilie op de Kaiserberg uit.

"Nog voordat we het geslacht van de huidige nakomelingen wisten, besloten we de kleintjes te vernoemen naar personages uit Sesamstraat", zegt districtsmanager Philipp Goralski. "De doorslaggevende factor was dat de serie dit jaar zijn 50e verjaardag viert en ons allemaal inspireerde en begeleidde in onze jeugd". De keuze viel op Samson, Tiffy, Elma en Finchen. "Natuurlijk stonden Oscar en Koekjesmonster ook op de shortlist", verklapt de dierenverzorger lachend.

Aziatische dwergotters leven in familiegroepen van ongeveer 12 dieren en worden beschouwd als een zeer sociale diersoort. De leden van een groep communiceren met elkaar met luide oproepen. In hun oorspronkelijke verspreidingsgebied hebben het verlies van leefgebied en de illegale dierenhandel in Azië steeds meer gevolgen voor de sympathieke dwergotters. Daarom wordt de soort geclassificeerd als "kwetsbaar".


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Uit het ei, de kleine bamboehaai wacht op broers en zussen
Moederhaai Nadja legde in totaal 22 eieren in de dierentuin van Duisburg. De kleine wezens fungeren als ambassadeurs voor veel van hun bedreigde diersoorten.

Wekenlang keek het Zoo-team uit naar het evenement, nu is de eerste van hopelijk 22 kleine haaien uitgekomen in de dierentuin van Duisburg. De mini-rover is ongeveer 18 centimeter lang. Zandgarnalen staan ​​binnenkort op zijn menu.

In de vroege ochtend was hij daar, de kleine haai. Het jonge dier doorboorde vanzelf de leerachtige schaal van het ei. “Wekenlang hebben we de ontwikkeling van ei tot jonge haai gevolgd. Het maakt ons erg trots om het kleine wezentje te zien zwemmen", zegt Maik Peschke, verantwoordelijke van het Duisburg Zoo-aquarium. Voor de dierenverzorger breekt nu een spannende tijd aan. "Het uitkomen kost de jonge haaien veel energie, ze moeten nu snel gaan eten", zegt Peschke over de uitdagingen van het grootbrengen. Zandgarnalen moeten worden gevonden en gevangen. Ze staan ​​de eerste levensweken op het menu. Met toenemende leeftijd breidt het voedingsspectrum zich uit met kleine vis en mosselvlees. Om de opvoeding beter te begeleiden en de voedselopname zo goed mogelijk te kunnen organiseren, leeft de kleine haai in de kinderkamer - een transparant inzetstuk dat in het aquarium wordt geïnstalleerd en zichtbaar is voor de dierentuinbezoekers.

Met een lengte van ongeveer 80-90 cm behoren bamboehaaien tot de kleinere haaiensoorten. De nachtdieren leven in de riffen van de kustgebieden van de Indische Oceaan, waar ze zich ook overdag verstoppen. Door de vernietiging van de koraalriffen en de vangst als voedselvis slinkt het bestand van de bamboehaai. Over het algemeen hebben haaien meestal een ongegronde slechte reputatie: ze worden niet als populair beschouwd en worden daarom vaak niet goed genoeg beschermd en meedogenloos bejaagd. Naar schatting doden mensen elk jaar ongeveer 100 miljoen haaien. Als gevolg hiervan wordt ongeveer 75 procent van de tropische haaien en roggen aan de kust bedreigd. De redenen voor de bedreiging van alle haaiensoorten zijn divers: haaien komen onbedoeld als zogenaamde bijvangst terecht in netten zoals op beuglijnen, hun leefgebied wordt vervuild en riffen worden vernietigd. Ook de kraamkamer van veel haaiensoorten wordt steeds kleiner, omdat de mangrovebossen, die zo belangrijk zijn voor babyhaaien, worden gekapt. De belangrijkste reden voor het verdwijnen van zeeroofdieren ligt echter in de gerichte visserij. Haaien worden specifiek gevangen vanwege hun vinnen. De vinnen, die meestal nog in leven zijn, worden van de dieren gescheiden - het lichaam wordt vervolgens overboord gegooid, waar ze in doodsangst sterven. Na het drogen worden de vinnen voornamelijk geëxporteerd naar Aziatische landen. Daar worden ze gebruikt in haaienvinnensoep en traditionele geneeskunde. Maar ook binnen Europa worden haaien commercieel verhandeld en wordt het vlees verkocht. Daaronder valt onder andere de zogenaamde Schillerlocke, wat verwijst naar de gerookte buiklappen van de hondshaai. Maar het vlees vindt ook kopers als haaienbiefstuk.

De gestage afname van haaien heeft gevolgen voor het mariene ecosysteem. Met name de grote haaiensoorten spelen een belangrijke rol als predatoren aan het einde van de voedselketen. Ze beheersen de populatie van hun prooi. Als de haai ontbreekt, raken de gevoelige voedselrelaties en uiteindelijk het hele ecosysteem van de zee uit balans.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Diereninventarisatie: de dierentuin van Duisburg telde zijn dieren
Met klembord en pen werd vier weken lang het aantal dieren op de Kaiserberg geteld. Het resultaat: in de dierentuin van Duisburg leven bijna 5.000 dieren van 369 soorten.

Aan het einde van elk jaar begint de diereninventaris in de dierentuin van Duisburg. Van mieren tot dwergmangoesten – alles wat zwemt, rent, kruipt en vliegt in de verblijven op de Kaiserberg wordt geteld. Het resultaat is nu duidelijk: op 31 december 2022 leefden er bijna 5.000 individuen van 396 soorten in de dierentuin van Duisburg.

Als het om diereninventaris gaat, hebben sommige dierenverzorgers het gemakkelijker, andere veel moeilijker. Kleine, bijzonder behendige of goed gecamoufleerde dieren worden meerdere keren geteld. Zo gaat het in het aquarium: de populatie in de afzonderlijke systemen wordt gedurende meerdere dagen en met vaste tussenpozen geregistreerd. Foto's zijn ook handig om elk individu van de scholen vissen te documenteren. Nadat alle dieren zijn geteld, vergelijken de zoölogen de verzamelde gegevens met de gegevens die het hele jaar door worden bijgehouden. Want elke dag registreert het dierentuinteam welke dieren er geboren, gestorven, aangekomen of vertrokken zijn.

Bioloog Oliver Mojecki legt uit: "De dierenpopulatie is onderhevig aan constante veranderingen - dieren komen aan, sommigen vinden een nieuw thuis in andere zoölogische instellingen. Door dieren tussen dierentuinen uit te wisselen, wordt de voorraad onder beschermde omstandigheden in stand gehouden. Met de verkoop van onze nakomelingen dragen we bij aan het behoud van de soort". In 2022 verlieten twee Duisburgse koala's de Kaiserberg om hun eigen gezin te stichten in andere dierentuinen. Terwijl 'Tarnis' het nieuwe geadopteerde huis van de dierentuin van Zürich is, belandde de vrouwelijke koala 'Eerin' in Dresden, ongeveer 600 km verderop. Daarnaast is de visvoorraad in het aquarium tijdelijk verminderd omdat een voorziening wordt verbouwd.

Vorig jaar verwelkomde het dierentuinteam echter ook tal van nieuwkomers. Waarschijnlijk de meest ingrijpende verandering in de dierenpopulatie vond plaats in de zomer: de lamantijnbroers Manfred en Pablo reisden van de Deense dierentuin in Odense naar de Kaiserberg en veroverden de harten van zowel het dierentuinpersoneel als de bezoekers stormenderhand. Met de voltooiing van de Outback-volière kwamen er andere diersoorten uit andere dierentuinen naar Duisburg. Zo bevolken behendige wallaby's, manenganzen en maskerkieviten de nieuw gecreëerde themavolière met zijn kenmerkende ronde bogen en lijken ze zich meteen thuis te voelen. Kort na hun intrek meldden de dierentuinhouders de eerste nakomelingen van onder meer kuifduiven, die ook een thuis hebben gevonden in het Australische landschapspark. Ook in de Aziatische volière van het apenhuis zaten gevederde nakomelingen: Beide gekroonde duivenouders verzorgden hun kuikens op een aandoenlijke manier. Net als de volwassen vogels dragen ook de kuikens na het uitkomen de gelijknamige verenkroon op hun kop.

In het koalahuis klimmen drie jonge buideldieren, 'Godarra', 'Erlinga' en 'Yunga' door de takken en worden steeds zelfstandiger. Tegelijkertijd groeit de volgende generatie koala's verborgen in de buidels van 'Gooni' en 'Eora'. Ook de dolfijnenfamilie is gegroeid: in september is het vrouwtje Debbie bevallen van een jong. Sindsdien brengt de kleine 'Domingo' de familiegroep in beroering. Ook waren er bijzondere nakomelingen in het Duisburgse apenhuis. Bij zowel de zeer bedreigde Roloway-apen als de colobus-apen werd één jong geboren. Ook bij de Oost-Afrikaanse bongo's verschenen nakomelingen van de bedreigde soort: na een pauze van 11 jaar werd in de zomer een klein bongo-vrouwtje geboren, dat door het personeel liefkozend 'kleine vleermuis' wordt genoemd vanwege haar grote oren. Het nageslacht is enorm belangrijk voor het behoud van de charismatische antilopen, zoals Oliver Mojecki uitlegt: “Schattingen gaan ervan uit dat er nog maar 70-80 Oost-Afrikaanse bongo's over zijn in de regenwouden van Kenia. De dieren staan ​​dan ook op het punt van uitsterven. Elk nageslacht onder beschermde omstandigheden in de dierentuin versterkt de reservepopulatie en voedt de hoop dat de dieren in ieder geval in dierentuinen kunnen overleven.”

Talrijke andere babydieren brachten de bezoekers en het dierentuinteam in verrukking: vorig jaar waren er bijvoorbeeld nakomelingen tussen alpaca's, Meißner-schapen, stokstaartjes, wilde katten en Afrikaanse pinguïns. En de Pickerings muskaatduiven, die in 2021 voor het eerst succesvol werden gekweekt in het dierentuinlandschap in Duisburg, brachten weer jonge dieren groot.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Luister naar dierenverhalen: auditour doorheen de dierentuinen
Het aanbod is geschikt voor het hele gezin en biedt bijzondere indrukken van de natuur op de Kaiserberg.


Scannen, luisteren, puzzels oplossen: gasten van de dierentuin van Duisburg kunnen nu deelnemen aan een audiotour. Voor het scannen van QR-codes is een smartphone met internet vereist. Een koptelefoon meenemen wordt aangeraden.

In de eerste van verschillende geplande audiotours worden dierentuingasten naar geselecteerde dierenverblijven gebracht. Vooraf heeft het dierentuinteam interessante weetjes en wetenswaardigheden over verschillende diersoorten op muziek gezet, die via QR-codes met de smartphone toegankelijk zijn. Aan het einde van elk van de 12 korte verhalen zijn er vragen die de luisteraars alleen of samen moeten oplossen. "Ons doel is om de audiopuzzel te gebruiken om interessante feiten over verschillende diersoorten en biologische relaties op een leuke en subliminale manier aan onze gasten over te brengen", legt Anne Walter, dierentuinopvoeder bij de Kaiserberg uit. “Er zijn twee moeilijkheidsgraden – voor kleine en grote ontdekkingsreizigers. Zo is er voor ieder wat wils."

Naast een bezoek aan de giraffen, zeekoeien en koala's, brengt de eerste audiotour de deelnemers onder meer naar het aquarium, het leguaneneiland en de 'lokale' roofdieren. In de loop van het jaar is het Zoo-team van plan om meer gratis luisterervaringen aan te bieden. Er zijn onder meer plannen om in te zetten op de wereldwijde inzet van dierentuinen bij de bescherming van soorten en de meer bekende bewoners van de Kaiserberg.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Vastgelegd: Een kleine koala piept uit de buidel in de dierentuin van Duisburg
Het jonge dier maakte ook een eerste tocht op de rug van zijn moeder. Dierenverzorgers zijn zeer tevreden over de ontwikkeling en maken het geslacht bekend.

Een klein koala-jong kijkt nog dromerig uit de buidel van zijn moeder. Het nageslacht werd vorig jaar juli geboren. Op dat moment slechts zo groot als een gummibeer, vond het jong op eigen kracht zijn weg naar moeder Gooni's beschermende buidel. "Sindsdien heeft het koalajong zich voor ons allemaal onzichtbaar ontwikkeld", zegt dierenverzorger Mario Chindemi. Op de leeftijd van 190 dagen wordt het nageslacht steeds behendiger en heeft het zijn eerste uitstapje gemaakt. Ook het geslacht is bekend: Het is een klein mannetje.

"Het maakt niet uit of het een jongen of een meisje is, het belangrijkste is gezond", lacht dierenverzorger Chindemi, die zeer tevreden is over de ontwikkeling tot nu toe. De koala-kenner kent ook de uitdagingen van het grootbrengen van gevoelige buideldieren. Daarom volgt het verpleegkundig team het opgroeien op de voet. Chindemi beschrijft de procedure: “We wegen routinematig al onze dieren, en de moeders en hun jonge dieren met bijzonder korte tussenpozen. Uit het gewicht van het betreffende vrouwtje, dat wordt gewogen met de jongen in de buidel, kunnen conclusies worden getrokken over de ontwikkeling van de nakomelingen". Een kleine koala komt ongeveer 30 gram per week aan op een leeftijd van ongeveer 190 dagen. “Ook door de buitenkant van de tas aan te raken kunnen we een goede indruk krijgen. We gaan er niet op in", zegt Chindemi, die te zijner tijd ook de naam van het jonge dier zal bepalen met zijn collega's.

De komende weken verwacht het dierentuinteam dat de kleine koala steeds vaker op de rug van moeder Gooni zal rijden. Met een beetje geluk vang je al een glimp op van de nieuwe bewoner van het koalahuis. Elke woensdag en zondag is de kans bijzonder groot, want dan worden de koala's in de dierentuin van Duisburg publiekelijk gewogen. Terwijl de buideldieren op de weegschaal zitten, vertellen de dierenverzorgers allerlei wetenswaardigheden over hun beschermelingen. Het begint altijd om 11.00 uur.

Koala's staan ​​op de zogenaamde Rode Lijst en behoren tot de bedreigde diersoorten. Habitatverlies en verwoestende bosbranden treffen de bevolking in Australië. De sympathieke buideldieren leven sinds 1994 in Duisburg. In de loop der jaren hebben meer dan 40 kleine koala's het levenslicht gezien in het koalahuis. De successen zijn een van de redenen waarom Duisburg Zoo in heel Europa naam heeft gemaakt als fok- en competentiecentrum. Met momenteel in totaal 10 koala's herbergt de Kaiserberg momenteel de grootste groep koala's van heel Europa.


Zoozot
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1556
Lid geworden op: 12 okt 2011, 20:52
Favoriete dierentuin: Berlijn, Antwerpen

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Zoozot »

In Duisburg is de 23-jarige giraffenstier Kiringo overleden.

Bron: https://www.facebook.com/ZooDuisburg/po ... mhs5bZfLnl

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 7615
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Limburg vooruit »

Iemand enig idee hoe het met Ivo (dolfijn uit Antwerpen) gaat? Die is intussen over de 40 jaar dacht ik.
Waarom zijn er zoveel vragen
Waarom is er zoveel pijn
Waarom zijn er zoveel dingen
Die niet te begrijpen zijn

Zoozot
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1556
Lid geworden op: 12 okt 2011, 20:52
Favoriete dierentuin: Berlijn, Antwerpen

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Zoozot »

Limburg vooruit schreef:
15 feb 2023, 17:47
Iemand enig idee hoe het met Ivo (dolfijn uit Antwerpen) gaat? Die is intussen over de 40 jaar dacht ik.
Still going strong heb ik de indruk. Hij zou nog steeds hoogste in rang en kweekman zijn daar (al weet ik niet of laatste jong van dit jaar ook van hem is; de moeder daarvan is zijn dochter). Zijn geboortejaar wordt overigens geschat op 1979, dus maakt hem nu ca. 43 jaar.

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 7615
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Limburg vooruit »

Zoozot schreef:
15 feb 2023, 19:06
Limburg vooruit schreef:
15 feb 2023, 17:47
Iemand enig idee hoe het met Ivo (dolfijn uit Antwerpen) gaat? Die is intussen over de 40 jaar dacht ik.
Still going strong heb ik de indruk. Hij zou nog steeds hoogste in rang en kweekman zijn daar (al weet ik niet of laatste jong van dit jaar ook van hem is; de moeder daarvan is zijn dochter). Zijn geboortejaar wordt overigens geschat op 1979, dus maakt hem nu ca. 43 jaar.
Bedankt, hij is zijn moeder sterk voorbij qua leeftijd.

Ik vrees dat het laatste jong altijd inteelt is, ofwel pa ofwel (half)broer zijn de vader. Voor zover ik weet zijn er geen onverwante mannen voor de moeder aanwezig in Duisburg.
Waarom zijn er zoveel vragen
Waarom is er zoveel pijn
Waarom zijn er zoveel dingen
Die niet te begrijpen zijn

Zoozot
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1556
Lid geworden op: 12 okt 2011, 20:52
Favoriete dierentuin: Berlijn, Antwerpen

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Zoozot »

Limburg vooruit schreef:
15 feb 2023, 20:44
Ik vrees dat het laatste jong altijd inteelt is, ofwel pa ofwel (half)broer zijn de vader. Voor zover ik weet zijn er geen onverwante mannen voor de moeder aanwezig in Duisburg.
Dat zou goed kunnen. Het verklaart misschien ook wel waarom in alle persartikelen over de geboorte met geen woord gerept werd over de vader van het jong... :s :sssst:

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Kleine springers: twee nakomelingen bij een schuwe diersoort
In de dierentuin van Duisburg groeien twee jonge Borstelstaartkangoeroeratten op. De diersoort wordt als bedreigd beschouwd en staat op de zogenaamde 'Rode Lijst'.

Zwarte kraaloogjes, bruine vacht en meestal nachtdieren: de Borstelstaartkangoeroeratten behoren tot de onopvallende bewoners van de dierentuin van Duisburg. Er zijn weer nakomelingen in deze buideldierenfamilie.

De kleine borstelstaartrattenkangoeroes zijn vorig jaar december geboren. De nakomelingen ontwikkelden zich vervolgens in de beschermende buidels van hun moeders en waren lange tijd onzichtbaar voor het dierentuinteam. “Na een zeer korte periode van slechts drie maanden dragen van de buidel, zijn de kleintjes nu steeds zelfstandiger en ook op pad zonder hun moeder. Met een beetje geluk zijn ze vooral in de ochtenduren te zien", legt verzorger Mario Chindemi uit, die ook het geslacht van de jonge dieren onthult: "Een jongen en een meisje - allebei mooi om verliefd op te worden".

Er zijn momenteel acht dieren in de groep borstelstaartrattenkangoeroes op de Kaiserberg die als kostgangers in het voorverblijf van het koalahuis leven. Terwijl Koala Yuma in de bomen gymnastiekt, rennen de kleine Borstelstaartkangoeroeratten in het kreupelhout rond op zoek naar voedsel. Op hun menu staan ​​bijvoorbeeld knollen, kruiden, paddenstoelen, granen en insecten. Vooral sprinkhanen en meelwormen zijn dol op de lenige buideldieren. "We verspreiden insecten in het zand om de Borstelstaartkangoeroeratten aan te moedigen voedsel te zoeken en ze op een natuurlijke manier bezig te houden", zegt Chindemi. Net als hamsters, slaan ook Borstelstaartkangoeroeratten voedsel in. "Ze graven met hun kleine voorpootjes kuilen in het zand en stoppen daar hun eten in", vertelt de dierenverzorger. De holen worden dan met de sterke achterpoten afgesloten en worden pas in de schemering weer bezocht - op het moment van de hoofdactiviteit van de borstelstaartratkangoeroes, en daarom kunnen ze alleen met geduld en tijd worden geobserveerd.

Borstelstaartkangoeroeratten hebben hun ongebruikelijke naam vanwege hun lange, borstelachtige harige staart. Het opgestoken haar lijkt op een tandenborstel. Oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten van Australië, worden borstelstaartkangoeroes ernstig bedreigd. De ICUN (International Union for Conservation of Nature) schat dat de kleine, gescheiden habitats slechts de thuisbasis zijn van ongeveer 12.000 dieren - en de trend is dalend. De belangrijkste reden voor de gestage achteruitgang van de populatie zijn vossen en wilde huiskatten, die door mensen naar Australië zijn gebracht en op kleine kangoeroesoorten jagen. Maar ook het verlies van hun leefgebieden en langdurige bosbranden behoren tot de redenen voor bedreiging.

In de dierentuin van Duisburg worden sinds 1995 Borstelstaartkangoeroeratten gehouden. De sympathieke buideldieren krijgen steeds nakomelingen. Als onderdeel van het European Conservation Breeding Program (EEP) is Duisburg Zoo actief betrokken bij het opbouwen en in stand houden van een reservepopulatie onder beschermde omstandigheden.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Digitaal röntgenapparaat breidt de diagnostieke mogelijkheden in de dierentuin van Duisburg uit
De eerste patiënten hebben al geprofiteerd van de nieuwe aanwinst. De vriendenvereniging van Duisburger Tierpark e.V. realiseerde de aanschaf van deze complexe röntgentechniek.

Of het nu gaat om hoofdpijn bij een Cubaanse Hutia of een vastzittend ei bij neushoornvogel Margot: het nieuwe digitale röntgenapparaat is een paar weken in gebruik en zorgt voor snelle röntgenbeelden. De aankoop komt ten goede aan de hele dierenpopulatie, en werd volledig gefinancierd door donaties van ongeveer 22.000 euro en is de start voor nog meer geavanceerde veterinaire zorg voor de dierentuinbewoners.

Al na twee seconden licht het röntgenbeeld op de laptop op. De dierentuindierenarts Dr. Caroline Bunert en Dr. Kerstin Ternes is enthousiast over de nieuwe aanwinst: "De digitale röntgentechnologie is een enorme verrijking. Hij is snel, levert gedetailleerde opnames en is bovendien draagbaar, spatwaterdicht en werkt zonder kabels". De dierenartsen hebben de nieuwe technologie al meerdere keren toegepast. Dit geldt ook voor de behandeling van Hutia Chico. Het grote knaagdier gleed uit tijdens het klimmen van grote hoogte en kwam ongunstig terecht. “Hoewel de grond in de faciliteit zacht is, hebben we Chico's röntgenfoto gemaakt als voorzorgsmaatregel om schade aan zijn botten uit te sluiten. Hij kon toen terugkeren naar zijn instelling - er gebeurde niets ', beschrijven de artsen. Het dierentuinteam maakte ook met succes gebruik van de moderne technologie voor de neushoornvogel Margot. De reden: de vogel, die anders als alert en vertrouwend wordt beschouwd, vertoonde atypisch gereserveerd gedrag. "Op de röntgenfoto zagen we toen een ei dat vast zat in het legapparaat", zegt dr. Caroline Bunert. "Door calcium toe te voegen, stimuleerden we de spieractiviteit, zodat Margot twee dagen later het ei legde."

“Het nieuwe digitale röntgenapparaat is een grote aanwinst in de veterinaire zorg. Het is een duurzame, verstandige aankoop voor meer geavanceerde diagnostiek, waar al onze dieren van kunnen profiteren, en ik wil onze steunvereniging bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt", zegt dierentuindirecteur Astrid Stewin. De vereniging Vrienden van de Duisburg Tierpark e.V. stelde ongeveer 22.000 euro beschikbaar voor de aankoop. Een schenking die het waard was, benadrukt de 1e voorzitter Frank Schlawe. “Geavanceerde veehouderij heeft ook uitstekende medische opties nodig in geval van nood. Daarom ondersteunden wij graag de aanschaf van het digitale röntgenapparaat. En als je hoort over het brede scala aan toepassingen, is het duidelijk dat het op de lange termijn een goede beslissing was.

Maandenlang zamelden de vrijwillige helpers van de vereniging op verschillende manieren donaties in en organiseerden zelfs hun eigen golftoernooi ten voordele van Duisburg Zoo. "Alleen door de inzet van talrijke helpers konden wij als vereniging dit geweldige project ten volle steunen. En misschien wil de een of de ander tijd vrijmaken voor diverse activiteiten van de vereniging, zodat we mooie projecten in de dierentuin kunnen blijven steunen. Daar zou ik heel blij van worden”, zegt Frank Schlawe.

Naast de digitale röntgenplaat kon de dierentuin met behulp van een donatie van de vereniging de bijbehorende laptop en software aanschaffen. Het samenspel van de afzonderlijke componenten is de sleutel tot succes: de reeds geplaatste röntgenbuis maakt röntgenfoto's van de patiënt. De digitale röntgenplaat verwerkt de informatie en stuurt het röntgenbeeld binnen twee seconden via een WLAN-verbinding naar de betreffende laptop – datakabels zijn niet nodig, de laptop genereert zelfstandig het datanetwerk voor de overdracht van de beelden. Dankzij de geïntegreerde oplaadbare batterijen kunnen de laptop en de röntgenplaat ook zonder stroomkabel worden gebruikt, wat vooral bij gebruik in stallen een groot voordeel is. Met het nieuwe systeem behoren ook complexe ontwikkelstappen, ontwikkeltijden van circa 15 minuten per beeld en onscherpe beelden tot het verleden. "Hierdoor kunnen we in korte tijd meerdere foto's vanuit verschillende hoeken maken - dat is gewoon geweldig", benadrukte de dierenarts van de dierentuin van Duisburg Dr. Bunert en dr. drieën De nieuwe technologie is niet alleen snel, maar ook erg gevoelig. Lagere doses röntgenstraling zijn voldoende om uitstekende beelden te krijgen voor geavanceerde diagnostiek. Als er eenmaal een opname is gemaakt, kan deze ook achteraf digitaal worden verwerkt en worden toegevoegd aan het betreffende medische dossier van een dier.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

De nieuwe bewoner van Duisburg Zoo is behoorlijk lui
'Obi' reisde van de dierentuin van Herberstein naar de Kaiserberg. In Duisburg gaat de luiaarddame in de tropenzaal Rio Negro wonen, partner Matze wacht ze al op.

Beige vacht, lange klauwen en zelden gezien: luiaard Matze is een goed gecamoufleerde bewoner van de tropische zaal Rio Negro in Duisburg. Tot nu toe dwaalt de trage kerel alleen door de boomtoppen en hangt hij in de takken. Luiaarddame Obi zou nu een nieuw momentum in zijn liefdesleven moeten brengen.

Eind januari reisde de tweejarige Obi uit de dierenwereld van Herberstein (Oostenrijk) naar het Ruhrgebied. De vrouwelijke luiaard maakte de weg naar de Kaiserberg door in haar met takken uitgeruste transportbox en verhuisde aanvankelijk achter de schermen naar haar eigen faciliteit. Hier leert de verlegen vrouwelijke luiaard de verzorgers kennen die voor haar zorgen – heel langzaam, op de manier van een luiaard. "Obi hangt meestal in de bovenste delen van de faciliteit en komt alleen 's nachts naar het voerstation om te eten", zegt bioloog Sandra Dollhäupl. Vooral gekookte aardappelen zijn erg populair bij Obi, maar ook wortelen, komkommers en paprika's worden met veel plezier gegeten. Zoals Dollhäupl weet, is de juiste bereiding van het voer belangrijk: "De verzorgers snijden het voer in lange repen die een 'chipachtige' vorm hebben. De luiaards kunnen het grijpen met hun lange, gebogen klauwen."

Nadat ze zich heeft gesetteld, verlaat Obi haar overgangsvertrekken en verhuist ze naar het ruime gedeelte van de tropische hal Rio Negro, waar ze ook haar partner Matze zal leren kennen. Samen moet het duo dan door de boomtoppen zwerven en in het beste geval ook voor nageslacht zorgen. Net als veel andere regenwoudbewoners lijden luiaards onder het constante verlies van hun leefgebied. Een stabiele reservepopulatie onder beschermde omstandigheden moet hen op lange termijn voor uitsterven behoeden.

Luiaards brengen het grootste deel van hun leven door in boomtoppen en slapen het grootste deel van de dag. Als ze actief zijn, slingeren de dieren met een snelheid van ongeveer 2 km/u in slow motion door de takken. De lange, gebogen klauwen geven ze een stevige houvast. De tweetenige luiaards, die ook in de dierentuin van Duisburg leven, hebben twee van deze klauwen aan hun voorste ledematen - de reden voor hun naam. Slechts in zeldzame gevallen verlaten luiaards hun boom. Vooral als ze naar het toilet gaan. De dieren poepen en urineren ongeveer elke drie tot acht dagen op de grond. Op deze momenten zijn luiaards een gemakkelijke prooi voor roofdieren zoals de jaguar. In de boomtoppen lopen de luiaards zelden gevaar. Niet alleen zijn de dieren door hun langzame beweging goed gecamoufleerd, ook groeien er vaak algen in de luiaardvacht, wat de camouflage in het struikgewas van bladeren perfect maakt. En er zijn nog meer bijzonderheden: Vanwege hun 'hangende' manier van leven hebben luiaards, in tegenstelling tot andere diersoorten, hun haarscheiding op hun buik en niet op hun rug. Dit zorgt ervoor dat regenwater goed wordt afgevoerd en de dieren niet tot op de huid doorweekt raken. In de eerste paar maanden van hun leven hebben jonge luiaards hun vacht gescheiden op hun rug omdat ze op de buik van hun moeder worden rondgedragen. De haarscheiding verandert in de loop van de tijd van positie.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Zoo Duisburg bouwt Eucalyptus-gebied
Het gebied naast het bestaande outback wordt aangeplant met eucalyptusbomen, ontworpen in de stijl van een zonnig Australisch bos

In de Duisburg -dierentuin kunnen bezoekers binnenkort Australische boslucht opsnuiven, en picknicken tussen eucalyptusbomen: een eucalyptus-bos zal in de nabije toekomst worden gecreëerd. Er worden speciale eucalyptussoorten geplant, die ook zullen dienen als voedsel voor de koala's van de dierentuin. Deze nieuwigheid wordt uitsluitend gefinancierd door donaties.

De gelijknamige plant van het Eucalyptus-bos is de eucalyptus zelf: ongeveer 50 zaailingen komen er om het landschap van het lichte Australische bos in de dierentuin vorm te geven. Ze werden zorgvuldig geselecteerd. Alleen winterharde eucalyptuslocaties die zonder kas worden gekweekt en ook door de koala's van de dierentuin worden gegeten, worden als zaailingen geplant. Zodra de zaailingen een overeenkomstige grootte hebben bereikt, kunnen de bladeren steeds opnieuw worden gesneden en worden de grijze klimtassen aangeboden als voedsel.

Een gebogen pad kronkelt tussen eucalyptusbomen en lage groeiende struiken. Picknickzones, loungers en hangmatten nodigen je uit om te blijven hangen tussen de plantenbakken. "Dit Eucalyptusbos is naadloos geïntegreerd in de Australische focus van de dierentuin, en is van toegevoegde waarde voor onze koala's en alle gasten", zegt Zoodirecteur Astrid Stewin. De maatregel kan exclusief worden gerealiseerd door donaties. "Financiering en partners zijn uiterst belangrijk voor onze dierentuin en ik dank alle supporters uit harten die dit project ondersteunen ten behoeve van onze dieren en de aantrekkelijkheid van onze dierentuin", benadrukt de dierentuinen.

De planning en structurele implementatie van dit bos word uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen de verschillende gebieden van de dierentuin en exclusief alleen. Naast de bruikbaarheid van de planten voor de koala's en een hoge verblijfskwaliteit voor de gasten, concentreerde het dierentuin ook zich op didactische elementen tijdens het plannen. Naast een Australisch geheugen zouden verschillende informatieborden inzicht geven in de habitat en de eucalyptus als voederplant.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Babyboom op de Kaiserberg: babydieren groeien momenteel op in de Zoo van Duisburg

De dierentuin van Duisburg is verheugd met twee nakomelingen bij de witstaartstekelvarkens. De twee vrouwtjes werden begin maart geboren - in hun familiegroep, die inmiddels is uitgegroeid tot zeven dieren. Sindsdien hebben de kleintjes zich geweldig ontwikkeld en doen ze al hun eerste ontdekkingstochten in de beschermde stal. Maar haar favoriete plek is nog steeds aan de zijde van haar moeder. Samen knuffelt het gezin samen en slaapt samen in het hooi. Bij goed weer gaan de stekelige babydieren binnen enkele weken samen met de andere witstaartstekelvarkens hun buitenverblijf verkennen. Daar ontmoeten de jonge dieren voor het eerst de maraboe, de helmparelhoenders en de vale gieren, met wie ze een ruime gemeenschappelijke verblijf delen.

Ook de familie van de Bennett-kangoeroes groeit: sinds een paar dagen kijken twee jongen met hun grote zwarte oogjes uit de buidels van hun moeder. De kleine springers waren lange tijd onzichtbaar voor het dierentuinteam. De reden: "Bij de geboorte zijn jonge buideldieren ongeveer zo groot als een gummibeer, naakt en volledig blind. Ze kruipen vanzelf in de buidel van hun moeder en groeien hier maandenlang op, onzichtbaar voor ons", leggen de dierenverzorgers uit. Pas na een paar levensmaanden duiden de eerste bewegingen in de buidel op geluk als moeder, tot het hoofdje uitsteekt op een leeftijd van ongeveer zes maanden. Dan duurt het niet lang meer voordat de kleine kangoeroes hun eerste huppeltjes in de frisse lucht wagen.

Eind januari werd het jongste lid van de stokstaartjesfamilie geboren. Terwijl het jonge dier de eerste weken nog voor de beschermende stal zorgde, houden de nakomelingen nu de hele stokstaartjesfamilie bezig en rennen ze rond in het buitengebied. Altijd aan de kant van het kleine stokstaartje - de soortgenoten. Omdat de sociale miniatuurroofdieren buitengewoon zorgzaam zijn. Curator en bioloog Taissa Faust legt uit: “Jonge dieren opvoeden is niet alleen de taak van de ouders, alle gezinsleden zorgen voor de nakomelingen. Er is altijd minimaal één volwassen dier in de directe omgeving”.

Terwijl het stokstaartje vrolijk de wereld verkent, kijkt een kleine Katta of ringstaartmaki met dromerige ogen rond. Meestal nestelt de kleine, die net 1 ½ week oud is, zich tegen de borst van moeder Katja. Het jonge dier heeft al contact met de andere gezinsleden. Want de dochters van groepsmanager Katja mogen het jongste gezinslid regelmatig snuffelen en schoonmaken. “Bij sociale maki's spelen kinderloze vrouwtjes een belangrijke rol bij het grootbrengen van jongen en het zorgen voor hun kroost. Dat bevordert de cohesie in de groep en leert omgaan met jonge dieren”, zegt Taissa Faust. Dit geldt echter niet voor Herrmann. Het enige mannetje in de groep mag alleen van een afstandje de drukte gadeslaan. Zoals gebruikelijk bij ringstaartmaki's, is het mannetje het dier met de laagste rang in de groep en moet hij dienovereenkomstig afstand houden. Ringstaartmaki's zijn de bekendste vertegenwoordigers van de maki's, die alleen in Madagaskar voorkomen. Kenmerkend is hun lange, zwart-wit gekrulde staart, die rechtop wordt gedragen als de dieren over de grond lopen. De diersoort wordt vaak in dierentuinen gehouden en krijgt regelmatig nakomelingen. In Madagaskar, het oorspronkelijke leefgebied, zijn de dieren echter slechts in bepaalde gebieden in grote aantallen vertegenwoordigd. Verschillende populaties worden ernstig bedreigd door vernietiging van leefgebieden.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Dierentuin Duisburg viert Wereldotterdag
Becommentarieerde voedingen en nog veel meer wachten op dierentuingasten op 27 mei 2023.

Op Wereldotterdag zet Duisburg Zoo de charismatische roofdieren in de schijnwerpers. Een kleurrijk programma moet de bezoekers motiveren om ze te beschermen en geeft fascinerende inzichten in de leefomgeving van reuzen- en miniatuurotters.

Bij de informatiestand zijn indrukwekkende exposities te ontdekken: pootafdrukken kunnen worden onderzocht en de anatomie van otters kan op schaalmodellen worden verkend. Bij de schilder- en knutselstand worden ottermaskers gemaakt, otterplaatjes geschilderd en andere creatieve activiteiten aangeboden. In de grote otterbijeenkomst is het belangrijk om vragen over deze behendige overvallers te beantwoorden. Als alle vragen goed zijn beantwoord, krijgen de deelnemers een eigen 'expeditiecertificaat' en een button in otterdesign. Spannende achtergrondinformatie over de gewoonten van de Duisburgse reuzenotters Guapo en Maldito, evenals de levendige familie van dwergotters, wordt gegeven als onderdeel van de voederpraatjes tijdens het attractieve voedermoment. De dierentuinverzorgers die voor hen zorgen, vertellen over het leven van hun beschermelingen en zijn beschikbaar om vragen te beantwoorden.

Activiteiten op Wereldotterdag zijn gratis. De dierentuin van Duisburg stelt vanaf deze dag de donaties aan de actiestands en de opbrengst van de soortenbeschermingseuro ter beschikking aan de natuurbeschermingsorganisatie Rewilding Argentinia. In het noordoosten van Argentinië doet de organisatie verschillende pogingen om voor het eerst reuzenotters te hervestigen in een nationaal park. De gigantische otter Alondra legde de basis voor het ambitieuze project. De vrouwelijke otter werd in 2011 geboren in de dierentuin van Duisburg. Alondra reisde in 2019 naar Argentinië op aanbeveling van het European Giant Otter Conservation Breeding Programme. Samen met haar partner Coco - ook een in de dierentuin geboren reuzenotter - bracht Alondra drie welpen groot. Het zijn de eerste reuzenotters die in meer dan 50 jaar in het noordoosten van Argentinië zijn geboren. Het project voor de herintroductie van gigantische otters onderstreept de rol die wetenschappelijk beheerde dierentuinen spelen bij wereldwijde inspanningen voor natuurbehoud.


Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14914
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Gorilla Gust »

Helaas is de jonge dolfijn Domingo (*04.09.2022) in Zoo Duisburg komen te overlijden na een noodlottig incident tijdens een interactie met de oudere dieren. Wellicht een speelse oorzaak, doch met grote gevolgen. Een trauma op de schedel. De dierenarts en het team konden desondanks snel ingrijpen niet verhinderen dat het jonge dier kwam te overlijden.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Plaats reactie