Nieuwstopic Kolner Zoo

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14903
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Gorilla Gust »

Plaats vanaf 2023 hier al het nieuws uit Zoo Keulen

Het oudere dierentuinnieuws van deze dierentuin vinden we terug in het Dierentuinnieuws Archief.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Amerikaan laat de dierentuin van Keulen een aanzienlijke erfenis na
De Zoo ontvangt het bedrag niet eenmalig, maar gespreid over vele jaren. De nalatenschap is ingebracht in een stichting, waaruit de dierentuin jaarlijks een dividend ontvangt, welke op vraag van de erflater wordt gebruikt voor nieuwe dierenverblijven.

De dierentuin van Keulen rouwt om het verlies van Elizabeth Reichert. De Amerikaanse – een inwoner van Keulen die na de Tweede Wereldoorlog met haar man Arnulf naar de Verenigde Staten verhuisde – overleed half februari 2022 in de Verenigde Staten. Ze werd 96 jaar oud. Mevrouw Reichert laat de dierentuin ongeveer 26 miljoen dollar na. Het bedrag werd ingebracht in een stichting waarvan de dierentuin voortaan een jaarlijkse dividenduitkering ontvangt. De dierentuin heeft nu zijn eerste dividendbetaling van $ 700.000 ontvangen.

Christopher Landsberg, hoofd van de dierentuin van Keulen, onderhoudt namens de dierentuin al jaren nauw contact met Reichert. Landsberg, jurist van opleiding, regelde onder meer de oprichting van de stichting, waarin nu het vermogen werd ingebracht. Afhankelijk van de ontwikkeling van de kapitaalmarkten zal de jaarlijkse dividenduitkering de komende jaren waarschijnlijk toenemen van USD 700.000 vandaag tot tussen de EUR 1 en 1,5 miljoen. Het verschil tussen de eerste inkomsten en de toekomstige inkomsten wordt veroorzaakt doordat een aanzienlijk deel van het vermogen pas in het jaar na het overlijden van mevrouw Reichert in de stichting kon worden gebracht. “Mevrouw Reichert leidde bijna tot het einde een zelfbepaald leven en regelde haar financiële zaken zelfstandig. Na haar dood konden de kwesties van de nalatenschap worden geregeld zoals eerder bepaald. De organisatorische trajecten hiervoor namen enkele maanden in beslag vanwege de nodige due diligence en de vergelijking tussen Amerikaanse en Duitse regelgeving. Het volledige verdienvermogen van de stichting zal zich de komende jaren ontvouwen”, zegt Landsberg.

dr Ralf Unna, voorzitter van de Raad van Toezicht van de dierentuin: "We herdenken de heer en mevrouw Reichert met eer. Tegelijkertijd wil ik namens de Raad van Commissarissen onze CEO, Christopher Landsberg, bedanken voor het vele jaren succesvol omgaan met alle kwesties die verband houden met deze nalatenschap, met doorzettingsvermogen en expertise en die geleid hebben tot een deal die zo belangrijk is voor onze dierentuin van Keulen.”

Alles voor de Dieren

Half december informeerden de Amerikaanse beheerders de dierentuindirecteuren over de huidige situatie. Ze schatten het fortuin op ongeveer $ 26 miljoen. Dit geld vormt de basis van een stichting en alle toekomstige dividenden. Deze regel van de eeuwigheid zorgt ervoor dat de dierentuin gedurende een zeer lange periode en vele generaties kan profiteren van dit erfgoed. Het was ook de wens van de erflater dat de fondsen uitsluitend zouden vloeien naar de verdere ontwikkeling van de veehouderij van de dierentuin - alles "voor de Dieren" dus. Christopher Landsberg: “Met de dividenden zorgen we voor aanzienlijke extra inkomsten voor de dierentuin. In de toekomst kunnen we nog flexibeler omgaan met financieringsmodellen.”

Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde Elizabeth Reichert samen met haar man Arnulf (1924 tot 1998) naar de VS. Ze overleefden de oorlog in Duitsland alleen dankzij de hulp van moedige mensen uit Keulen, die onderduikadressen aanboden aan de jood Arnulf Reichert. In de Verenigde Staten hebben Arnulf en Elizabeth Reichert met groot commercieel inzicht een dierengroothandel opgebouwd. Het kinderloze echtpaar overwoog de dierentuin van Keulen vanwege hun dankbaarheid jegens Keulen en hun liefde voor dieren. Ze kozen ook voor de dierentuin van Keulen omdat ze op lange termijn zoveel mogelijk mensen in het Rijnland willen laten profiteren van het erfgoed. Jaarlijks vinden hier ongeveer een miljoen mensen ontspanning en recreatie met familie en vrienden.

De opbrengsten van de stichting vloeien naar de verdere ontwikkeling van de dierentuin
Met je eigen landgoed aan de dierentuin denken - en zoveel mogelijk goed doen en op veel niveaus: Arnulf en Elizabeth Reichert zijn niet de enigen met deze wens. De dierentuin van Keulen kan zich momenteel verheugen op verdere nieuwe stichtingsinkomsten van aanzienlijke omvang. De "Hans-und-Waltraud-Korbmacher-Stichting" betaalde in 2022 ongeveer 250.000 euro uit. De stichting is opgericht door Hans Korbmacher (1924 tot 2012) ten behoeve van de dierentuin. Ook toen had Landsberg alles geregeld en ervoor gezorgd dat de stichting ten behoeve van de dierentuin kon worden opgericht, en in dit geval pas na het overlijden van de vrouw van de oprichter. Met het overlijden van Waltraud Korbmacher eind december 2021 konden in de maanden die volgden alle noodzakelijke formaliteiten worden geregeld, zodat voor het eerst een uitkering van dit bedrag mogelijk was.

Dankzij een uitkering van de "Blumberg Foundation", die ook is opgericht ten behoeve van de dierentuin en de "SOS Kinderdorpen", tellen de bedragen op De inkomsten van de door Landsberg beheerde stichtingen bedroegen rond de jaarwisseling bijna EUR 1 miljoen. Hierdoor kan de dierentuin blijven investeren in nieuwe dierverblijven. “De dierentuin is erg blij om op deze manier behandeld te worden. Het laat zien hoeveel vertrouwen in ons als Keulse instelling wordt gesteld en dat we professioneel gepositioneerd zijn als het gaat om erfenissen en fondsenwerving. Hier kunnen legaten een blijvend en productief effect hebben waar veel mensen baat bij hebben. We willen de donateurs namens alle medewerkers bedanken en hun nagedachtenis in ere houden”, aldus de directeuren van de dierentuin, prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg.


Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3427
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door MennoPebesma »

In de Kölner Zoo is Okapi Kisanga overleden. Kisanga werd 12 april 1995 geboren in Diergaarde Blijdorp, en met bijna 28 jaar was ze verreweg de oudste Okapi in Europa. Haar gebit werd steeds slechter waardoor ze niet goed op haar eten kon kauwen en bleef afvallen. Onlangs kreeg ze ook artrose in haar linker voorpoot, waardoor ze minder en met moeite kon bewegen. Daarom is besloten om haar in te laten slapen.

Bron: Facebook Kölner Zoo

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

in de dierentuin van Keulen zijn tien Schwäbisch-Hällisches-biggen geboren

Tien geluksvarkens voor de dierentuin van Keulen: Precies op tijd voor de jaarwisseling zijn in de dierentuin van Keulen tien biggetjes geboren. Ze behoren tot het met uitsterven bedreigde oude veeras van de Schwäbisch-Hällisches-varkens. Moederzeug "Uschi" is eind december bevallen van de kleintjes. Vader is de imposante fokbeer "Eberhardt". Ze wonen allemaal op de Clemenshof in de dierentuin.

333 - groot varkensei
Varkens hebben precies drie maanden, drie weken en drie dagen nodig om hun biggetjes te baren. Hetzelfde geldt voor de Schwäbisch-Hällisches-varkens in de dierentuin. De Schwäbisch-Hällisches zijn een oud veeras. Kenmerkend is dat hun zwarte kop, nek en achterpoten opvallen. Vanwege het vette vlees waren ze vroeger erg populair. Sinds consumenten het slankere mooi gaan vinden, neemt het aantal houders af. Tegenwoordig wordt het traditionele ras met uitsterven bedreigd. Met zijn kweek zet de dierentuin van Keulen zich in voor het behoud van deze intelligente dieren. Des te blijer zijn de verantwoordelijken met de levendige biggennakomelingen.

De Clemenshof in de dierentuin van Keulen is een boerderij naar Bergiaans model. Op meer dan 4.000 vierkante meter leven er verschillende gedomesticeerde soorten - vooral die met uitsterven worden bedreigd. Grote en kleine dierentuinbezoekers komen alles te weten over zeldzame inheemse diersoorten en kleinschalige voedselproductie. Hier zie je ook "Hennes IX", de beroemdste dierenmascotte ter wereld.


Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14903
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Gorilla Gust »

Helaas is er een recente boreling bij de luiaards van het recent gerenoveerde Zuid-Amerika huis in Zoo Keulen overleden. Het sterftecijfer onder het eerste nageslacht van een kersverse luiaard-moeder is sowieso vrij hoog. Om alles correct te onderzoeken, en de rust te bewaken, is het gebouw tijdelijk afgesloten voor bezoekers. Zo stonden we gisteren voor een gesloten deur bij dit gebouw...

Wat wel een meevallers was, wat het nagenieten van de Christmas Garden. Een mengeling van de sfeervolle avondevenementen in Burgers'Zoo van weleer, en een beetje een 'glow' gevoel van tijd tot tijd. Verfrissend na de vele gekende drukke China-Light evenementen in onze Benelux

https://www.facebook.com/laafsekikkers/ ... BJbJqFV8Ml
https://www.facebook.com/brebelsbart/vi ... %2CO%2CP-R
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

De ara is dierentuindier van het jaar 2023: kleurrijke schoonheden bedreigd door woningnood
De dierentuin van Keulen ondersteunt de bescherming van ara's

Het dierentuindier van het jaar 2023, de ara, werd vandaag gepresenteerd in de dierentuin van Wuppertal. In Aralandia, de ara-volière van de dierentuin, kon de beschermheer van de campagne, Oliver Krischer, minister van Milieu, Natuurbehoud en Transport in Noordrijn-Westfalen, de met uitsterven bedreigde hyacintara's tijdens de vlucht bewonderen. De thuisbasis van de grote, kleurrijke papegaaien is in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Verschillende soorten van deze charismatische vogels worstelen momenteel om te overleven. Daarom zal de campagne van de Zoological Society for the Protection of Species and Populations (ZGAP) dit jaar intensief campagne voeren voor de bescherming van de ara's. Partners zijn de vereniging van dierentuinsponsors (GdZ), de Duitse dierentuinvereniging (DTG) en de vereniging van dierentuinen (VdZ).

Ook de dierentuin van Keulen steunt het initiatief. “Iedereen kent de ara en heeft meteen een beeld van de kleurrijke, intelligente vogels. Het is des te angstaanjagender om te weten dat sommige van hen op de rand van uitsterven staan”, legt prof. Theo B. Pagel, directeur van de dierentuin van Keulen, uit. “We moeten nooit moe worden om te vechten voor bedreigde diersoorten. In dierentuinen kunnen we de dieren leren kennen en samen wandelen om ze wereldwijd te beschermen.” De dierentuin van Keulen steunt projecten om de ara's te beschermen met 5.000 euro. Het geld maakt deel uit van de brede inzet van de dierentuin van Keulen voor het behoud van de natuurlijke biodiversiteit. In 2022 kon hij dankzij de nieuw ingevoerde soortenbeschermings-euro 360.000 euro ter beschikking stellen voor soortenbeschermingswerk - een recordwaarde in de 163-jarige geschiedenis van de dierentuin. Theo Pagel: “Daar zijn we trots op en we gaan door op deze ingeslagen weg. Succesverhalen uit Keulen, zoals de terugkeer van uiterst zeldzame Filippijnse krokodillen naar hun gebied van herkomst of de herintroductie van bizons en Przewalskipaarden in Centraal-Azië, laten heel concreet zien wat dierentuinen kunnen doen om soorten te beschermen."

Ara's - exotische schoonheden onder druk
De wilde populaties van veel arasoorten zijn de afgelopen jaren sterk afgenomen. Het meest bedreigend is het verlies van leefgebied door het toenemende menselijk ingrijpen. Van de 19 bekende soorten is meer dan de helft bedreigd, met uitsterven bedreigd of uitgestorven. “Als Dierentuindier van het Jaar 2023 staan ​​de ara’s nu een jaar lang in de schijnwerpers. Samen met de steun van onze campagnepartners en de dierentuingemeenschap willen we lobbyen voor deze speciale papegaaien en specifiek lokale projecten voor het behoud van soorten ondersteunen", zegt Dr. Sven Hammer, 1e vice-voorzitter van de ZGAP. Een van de belangrijkste redenen voor de dramatische achteruitgang van de populatie van veel arasoorten is het verlies van hun leefgebied als gevolg van de uitbreiding van bevolkte en landbouwgebieden.

Hun bossen worden het slachtoffer van veeweiden en de nest- en foerageerbomen die van vitaal belang zijn voor het overleven van ara's worden gebruikt voor houtkap. Steeds meer ara's lijden aan "acute huisvestingstekorten." De resterende leefgebieden zijn nu zo klein dat individuele milieugebeurtenissen een hele populatie of zelfs een hele soort kunnen uitroeien. De kleurrijke schoonheden worden ook bedreigd door stroperij. Vanwege hun indrukwekkende verenkleed en intelligente aard zijn ara's al lang gewild als siervogels. Hun verkoop belooft hoge inkomsten en bovendien wordt er op de papegaaien gejaagd voor hun veren, als tijdverdrijf of als plaagdier.

Met de campagnegelden worden beschermende maatregelen voor roodvoorhoofd ara's in Bolivia en voor de kleine en grote groene ara's in Ecuador uitgevoerd en milieueducatieve maatregelen gestart. Fondsen die het hele jaar door worden ingezameld, vergroten het bereik van activiteiten.

Zoölogische tuinen als drijvende kracht achter de bescherming van soorten
Zoölogische tuinen houden en kweken bedreigde diersoorten en geven hun bezoekers interessante inzichten in biologische en ecologische relaties. De Europese Unie van Dierentuinen en Aquaria (EAZA) plannen voor het behoud van ara's zullen in 2023 worden herzien. Als onderdeel van Europese fokprogramma's voor natuurbehoud moeten de kweekinspanningen in dierentuinen voor de meest bedreigde arasoorten worden geïntensiveerd om de ontwikkeling van stabiele reservepopulaties verder te bevorderen.

De uitdaging van het kiezen van een partner
Ara's leven monogaam met een partner voor het leven. Ze zijn navenant veeleisend als het gaat om selectie. Het fokken van deze intelligente vogels is een uitdaging, zelfs voor ervaren dierentuinen en fokkers. Om een ​​vrije partnerkeuze mogelijk te maken, wordt daar veel energie in gestoken. Bijvoorbeeld in de grote vrijvliegende volière "Aralandia" in de dierentuin van Wuppertal. Tot 40 jonge ara's van verschillende soorten zijn hier in paren te vinden, gecontroleerd en gedocumenteerd met moderne technologie. diDe vogels zijn afkomstig van leden van de Europese dierentuingemeenschap, met wie de dierentuin nauw samenwerkt.

De campagne Dierentuindier van het jaar
In 2016 werd de soortbeschermingscampagne "Zoodier van het jaar" gelanceerd met als doel campagne te voeren voor sterk bedreigde diersoorten waarvan de dreiging tot nu toe niet of nauwelijks in de publieke belangstelling stond, zoals het pustulair varken 2022. Sinds vorig jaar , een supportersnetwerk met diverse internationale inspanningen in de Filippijnen en in Indonesië, evenals in de partnerdierentuinen in Duitstalige landen voor de soort. Er kon 150.000 euro worden ingezameld voor de Visayawrattenzwijnen geïnvesteerd in lokale beschermingsprojecten. Deze activiteiten lopen door na 2022.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Nieuw project: De dierentuin van Keulen financiert beschermingsmaatregelen voor de zeldzaamste schildpaddensoort in Vietnam

Soortenbescherming in beeld: de dierentuin van Keulen ondersteunt de Annam-waterschildpad (Mauremys annamensis). Het is een van de meest bedreigde schildpadsoorten op aarde. Het reptiel, dat alleen voorkomt in Centraal-Vietnam, staat vermeld als "ernstig bedreigd" op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Dit is de hoogste risicostatus. De Annam-waterschildpad is zo zeldzaam dat hij als uitgestorven of functioneel uitgestorven in het wild wordt beschouwd. Het is door schildpaddenexperts opgenomen in de top 25 van meest bedreigde schildpadden ter wereld. Hoewel het Asian Turtle Program (ATP) veel onderzoeken heeft uitgevoerd, is de soort in geen enkel beschermd gebied binnen zijn verspreidingsgebied geregistreerd.

De sterk aan water gebonden soort was bekend van rivieren, plassen en wetlands van de laaglanden tot op een hoogte van ongeveer 200 meter. Het is een alleseter, dus hij eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Deze schildpad, die endemisch is in Vietnam, neemt in aantallen snel af als gevolg van illegale handel en verlies van leefgebied. De soort wordt sinds de jaren dertig als verloren beschouwd. Pas in de jaren negentig werd ze weer gezien. Aangezien er steeds weer exemplaren in de Oost-Aziatische voedselhandel verschijnen, werd aangenomen dat het wilde bestand nog niet volledig was uitgestorven.

Om de soort te redden, heeft ons Duits-Vietnamese samenwerkingsteam - namens dierentuin en aquariumconservator Prof. Dr. Thomas Ziegler – concrete maatregelen in gang gezet. De dierentuin financierde de afgelopen maanden onder meer wetenschappelijke studies van Vietnamese partnerinstellingen over mogelijke leefgebieden en bedreigingen voor de Annam-waterschildpad. Door middel van modern e-DNA-onderzoek, d.w.z. onderzoek naar de genetische vingerafdruk van de doelsoort in waterlichamen, werd gezocht naar potentiële, voorheen over het hoofd geziene populaties. Er zijn ook genetische analyses van dieren die in beslag zijn genomen door smokkelaars van wilde dieren om hun identiteit te verifiëren. Daarnaast zijn er studies geweest naar de mogelijkheid om genetisch homozygote dieren terug te brengen naar de gebieden van herkomst om de natuurlijke bestanden daar weer te versterken.

Vorig jaar stelde de dierentuin van Keulen 18.660 euro beschikbaar uit het Europrogramma Soortenbescherming. In totaal heeft de dierentuin alleen al in 2022 ongeveer 360.000 euro uitgegeven aan nationale en internationale soortenbeschermingsprojecten - een recordcijfer in de geschiedenis van de dierentuin van Keulen.

Hoopvolle eerste resultaten

Veldstudies in natuurreservaten en in voorgestelde beschermde gebieden in Zuid-Vietnam toonden aan dat er in principe geschikte leefgebieden voor deze dieren bestaan. Hierin konden echter geen bestaande populaties direct worden geregistreerd. Uit interviews met de lokale bevolking bleek echter dat de soort daar vroeger voorkwam. Als gevolg hiervan kan deze nieuwe locatie, die we hier met opzet niet noemen, worden beschouwd als een prioriteit voor natuurbeschermingsacties in de toekomst. Tijdens interviewonderzoeken op een andere locatie werd in een landelijke gemeente een jong dier gevonden dat jaren eerder niet ver van het dorp was gevangen. Dit is een verder sterk bewijs voor de aanwezigheid van de soort op deze locatie, die deel uitmaakt van een beschermd gebied in centraal Vietnam. Deze site kan daarom dienen als een potentieel gebied voor een toekomstige release.

Detectivewerk: het redden en identificeren van dieren uit de illegale handel in wilde dieren
Ondanks de status van de soort in het wild, werden in januari 2022 in totaal 74 individuen verhandeld van Da Nang naar Hanoi. Ze werden in beslag genomen door de politie van Hanoi en vervolgens naar het reddingscentrum Soc Son in Hanoi gebracht. Destijds was het echter onduidelijk of deze dieren raszuiver waren of van hybride oorsprong - in het laatste geval dan niet meer bruikbaar voor soortbescherming. Om deze vraag te beantwoorden hebben het Asian Turtle Program, de dierentuin van Keulen en de moleculair bioloog en schildpaddenbeschermer prof.dr. Minh D. Le van het Centraal Instituut voor Natuurlijke Hulpbronnen en Milieustudies (CRES) aan de Nationale Universiteit van Vietnam, Hanoi, om de oorsprong van de in beslag genomen schildpadden te bepalen met behulp van moleculair onderzoek.

Genetische screening onthulde dat drie individuen hybriden waren tussen de Vietnamese waterschildpad en een andere soort waterschildpad. Gelukkig bleken de overgebleven dieren allemaal raszuiver en gaan ze nu een fokprogramma in dat eigendom is van mensen in Vietnam. Het doel is om toekomstige herbevoorrading van deze ernstig bedreigde diersoort in het wild te ondersteunen.

Je kunt alleen beschermen wat je weet
Over de biologie van deze middelgrote schildpaddensoort is wegens zeldzaamheid niet bekend veel bekend. Veel van wat we tegenwoordig weten over de biologie van de soort komt daarom uit documentatie van dieren die in dierentuinen en stations worden gehouden. Er zijn goede populaties van de soort in dierentuinen in Europa, de VS en Vietnam. Tot nu toe is het echter nauwelijks mogelijk geweest om dieren die door mensenhanden werden gehouden weer in hun natuurlijke habitat vrij te laten, aangezien er geen geregistreerde voorvallen in beschermde gebieden bekend zijn en de informatie over bewoonde habitats vaag was.

De huidige onderzoeken hebben ertoe bijgedragen meer te weten te komen over de status van deze soort in de natuur, over het leefgebied dat in ieder geval vroeger bewoond was en over een verstandige inrichting van beschermde gebieden. De dierentuin van Keulen doet dit vanuit het Asian Turtle Program samen met prof.dr. Minh D. Le van CRES in Hanoi zal het project, dat aanzienlijk gevorderd is, blijven steunen. De taak is nu om nieuwe beschermde gebieden aan te wijzen op basis van de interviewresultaten en de resultaten verkregen uit de e-DNA-onderzoeken.

Het aquarium van Keulen, een pionier op het gebied van soortenbescherming
Het aquarium in de dierentuin van Keulen is op vele manieren betrokken bij de bescherming van de natuurlijke biodiversiteit. De verantwoordelijke curator prof.dr. Reeds ontdekt door Thomas Ziegler en zijn internationale samenwerkingsteam tijdens hun veldmissies over de hele wereld en voor het eerst wetenschappelijk beschreven. Er is nauwelijks een betere manier om het credo "You can only protect what you know" met het leven te vullen. De lijst met successen op het gebied van soortenbescherming is lang, www.koelnerzoo.de/artenschutz.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Zeldzaamste herten op aarde
De dierentuin van Keulen toont voor het eerst prins Alfred-herten

Niet alleen Prins Carnaval heeft deze week grote optredens. Het prins Alfred-hert (Rusa alfredi), die nieuw is in de dierentuin van Keulen, komt ook opdagen. Hij woont sinds een paar weken aan de Rijn en komt uit een dierentuin in Frankrijk. De 13-jarige hert krijgt straks gezelschap van enkele vrouwen. Als onderdeel van zijn inzet voor soortenbescherming wil de dierentuin van Keulen ervoor zorgen dat deze mooie hertensoort nakomelingen krijgt.

Prins Alfred-herten zijn ongeveer zo groot als een hert, maar zijn massiever en zwaarder gebouwd. Het hoofd is relatief smal, de oren zijn kort. Het gewei, dat tot 25 centimeter lang is, vormt maximaal drie uiteinden aan elke paal. Hun vacht is kort, zacht en dicht, met gevlekte en gevoerde patronen. De oorspronkelijke habitat is de Filippijnen. Volgens de International Union for Conservation of Nature is het het zeldzaamste hert op aarde.

Het Prins Alfred-hert was daar vroeger te vinden in oer- en secundaire bossen, evenals grasvelden op lage en hooggelegen locaties. Tegenwoordig is zijn leefgebied beperkt tot ontoegankelijke hellingen bedekt met vleugelnootbomen. Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is het de zeldzaamste hertensoort op aarde. De dieren eten vooral knoppen en bladeren van bomen en struiken. Tegenwoordig worden Prins Alfred-herten meestal als individuen of in groepen van maximaal drie dieren gevonden. Of dit hun natuurlijke sociale structuur is of dat ze eerder roedels hebben gevormd, is niet bekend. De bronsttijd bereikt zijn hoogtepunt van november tot december. Kalveren worden geboren na een draagtijd van ongeveer 240 dagen.

Prins Alfred-herten zijn plaatselijk uitgestorven. De reden is de massale vernietiging van leefgebieden door ontbossing en jacht op dieren voor vleesproductie. Waar ze nog voorkomen, bestaat hun populatie uit slechts een paar honderd dieren - en de trend is dalend. Ze zijn vernoemd naar de echtgenoot van koningin Victoria, prins Alfred.

Dierentuinen zijn actieve natuurbeschermers

Samen met andere dierentuinen bevorderen de Keulse biologen inspanningen voor het behoud van deze soort. Dierentuinen waren belangrijk voor het voortbestaan ​​van het prins Alfred-hert. Begin jaren tachtig leek de soort uitgestorven. Toen werden een paar overgebleven dieren ontdekt op de Filippijnse eilanden Panay en Negros. Ze vormden de grondleggers van twee succesvolle fokprogramma's voor natuurbehoud.

Tegenwoordig is de populatie van Prins Alfred-herten in gevangenschap weer ongeveer 170 dieren. Zoölogen zouden ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken om het voortplantingsgedrag van deze soort te documenteren. Ook zouden de eisen die de dieren stellen aan hun leefgebied kunnen worden vastgelegd en zou de kennis ter beschikking kunnen worden gesteld aan degenen die verantwoordelijk zijn voor beschermingsprojecten in de Filippijnen. Daarnaast zijn de dieren die in dierentuinen leven ambassadeurs voor hun soortgenoten in het wild, waarmee ze bijvoorbeeld gevaarlijke situaties onder de aandacht kunnen brengen en inzamelingsacties kunnen starten.

De dierentuin van Keulen is tijdens de carnavalsdagen geopend. Ideaal om een Prins-hert te ontmoeten in plaats van Prins-Carnaval. ;)


Gebruikersavatar
Rafiaan
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 792
Lid geworden op: 24 jul 2013, 14:35
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp, Zoologischer Garten Köln

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Rafiaan »

Uit een foto op de Facebookpagina van de dierentuin leidt ik af dat het hert in het verblijf van de bantengs zit, op zich een te verwachten plek. Of er ook nog steeds Indsiche antilopen zitten, weet ik niet.

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

het Reuzenrad is terug! vanaf zaterdag zal het altijd in de dierentuin zijn!

Vanwege de grote vraag van de bezoekers in de afgelopen jaren keert het Reuzenrad terug naar de dierentuin van Keulen. Attente gasten zullen al hebben gemerkt dat de bouwwerkzaamheden werden gestart op de grote weide voor de dierentuin. De eerste ritjes worden vandaag op zaterdag 4 maart toegelaten. Het reuzenrad draait drie maanden. De beste vooruitzichten voor hoge gevoelens in de lente en vroege zomer. :love:

Deze enorme wielen hebben in de afgelopen twee zomers al in de dierentuin gestaan ​​- doch met een verschillende technologie, faciliteiten en uitzicht. Het reuzenrad van dit jaar viert zijn première op deze locatie. Net als de voorgangers komt het van Ferris Wheel Operator Company Kipp uit Bonn. Met een hoogte van 48 meter en zijn moderne 36 gondels, kan het rad tot 216 mensen per ronde meenemen.

Dankzij de allround visuele cabines biedt het reuzenrad een geweldig uitzicht op verschillende dierentuingebieden en dieren. “Op een hoogte van 48 meter kijken onze exotische dierenlandschappen over het hoofd - en laten ze zich tegelijkertijd gefascineerd worden door Dom, Rijn en het silhouet van het Bergisches land. We zijn erg blij dat we het reuzenrad hier terug kunnen krijgen ”, zegt Christopher Landsberg, bestuurslid van de Keulen Zoo.

Het reuzenrad draait bijna geruisloos. Bronvriendelijke LED-lichten worden gebruikt voor verminderde verlichting. Reistijden zijn van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en zondag van 11.00 tot 20.00 uur. Informatie over tickets en boeking op: www.das-koelnerer-riesenrad.de


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Zeldzaam Przewalskipaard geboren in de dierentuin van Keulen
Pionierswerk als "soortenredder": de dierentuin van Keulen speelt een sleutelrol bij het herstel van wilde populaties van deze bijna uitgestorven soort

Vreugde in de dierentuin van Keulen. Drie dagen geleden is hier een vrouwelijk Przewalskipaard geboren. De moeder is de 16-jarige "Luca", die in 2007 ook in de dierentuin van Keulen werd geboren. Ze heeft meerdere veulens grootgebracht. Vader is de vijfjarige "Vandan". Het is zijn tweede jong. "Vandan" werd in 2018 geboren in de dierentuin in Praag. Hij heeft drie jaar in Keulen gewoond als dekhengst in het kader van het European Conservation Programme (EEP).

De krachtige Przewalski-paarden staan ​​vermeld als bedreigd op de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature. Dierentuinen zijn al lang actief in het behoud van deze wilde paardensoort. De biologen van de dierentuin van Keulen, die baanbrekend werk verrichtten als 'soortenredders', gingen als eerste. Meer dan 30 jaar hebben zij het programma voor het behoud van de Przewalski-paarden geleid. Ze coördineerden de vestiging van nieuwe bestanden in het enorme Hortobagy-reservaat in de Hongaarse Poesta, evenals volledig vrij rondlopende wilde bestanden in Mongolië en China.

De dierentuin: Ark voor de bescherming van soorten

De Przewalskipaarden zijn dus het schoolvoorbeeld van de redding van een wild dier dat zonder de hulp van dierentuinen niet zou hebben overleefd. Deze soort was in 1969 al uitgestorven in zijn natuurlijke verspreidingsgebied, de droge steppen van Mongolië en China. De vanuit Keulen geïnitieerde hervestigingsprojecten bestaan ​​sinds 1992. In Mongolië en China zwerven nu weer wilde paarden, verdeeld over vijf populaties, over de steppen en halfwoestijnen. Ze gaan allemaal terug naar dieren die in menselijke zorg zijn gefokt. Gemiddeld worden er elk jaar drie tot vier merries van Europese dierentuinen naar Mongolië gebracht om de herintroduceerde bestanden daar te ondersteunen. De algemene bevolkingstrend neemt daardoor weer toe. Deskundigen gaan er momenteel van uit dat er 180 koppels Przewalskipaarden in het wild leven.

Przewalski's paarden lopen ook vrij rond in het Hortobagy National Park in Hongarije. Al 26 jaar ondersteunt de dierentuin van Keulen het beschermingsproject in Hongarije met dieren voor vrijlating, geld of biologische knowhow, afhankelijk van de behoefte.

Over de biologie van de Przewalskipaarden
In het wild verlaten beide geslachten de geboortegroep op de leeftijd van één tot twee jaar. Jonge hengsten vormen los van de haremhengsten vrijgezellengroepen. Daarnaast zijn er ook solitaire hengsten. Op de leeftijd van vijf tot zeven jaar proberen ze een merrie over te nemen in een gevecht met haremhengsten of een nieuwe groep te vormen met zwervende jonge merries.

De territoria van de groepen overlappen elkaar, er worden geen territoria verdedigd. Essentiële onderdelen van deze leefgebieden zijn voldoende grasvoer en vaste waterpunten. In het kader van het EEP worden ook jonge hengsten na één of twee jaar in een hengstengroep geplaatst, waar ze in vechtspellen gendertypisch gedrag kunnen oefenen. Jonge merries worden vaak ook een paar jaar in merriekuddes gehuisvest.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Op stap van Keulen tot Singapore - soortenbescherming kent geen grenzen
kweekprogramma's voor het behoud van bedreigde diersoorten: de dierentuin van Keulen werkt samen met de dierentuin van Singapore

Wereldspeler op het gebied van soortenbescherming: de dierentuin van Keulen werkt samen met partners over de hele wereld aan het behoud van de biologische diversiteit. De Zoo stuurde onlangs nakomelingen van verschillende bedreigde diersoorten van de terrariumafdeling van het Aquarium van Keulen naar de dierentuin van Singapore. Het doel is om fokprogramma's voor het behoud van deze soorten uit te breiden. Hierdoor kunnen er nu ook in Singapore voorraden van deze zeldzame dieren worden opgebouwd. De Singapore Zoo is een van de meest bekende en vooruitstrevende dierentuinen in Zuidoost-Azië. Hij is ook een groot voorstander van soortenbescherming. Ook de dierentuin van Keulen zal deze zeldzame soorten blijven fokken en tentoonstellen.

Ging naar Singapore:
Grüne Marmorkrötchen (Scaphiophryne marmorata); Bedrohungsstatus laut Weltnaturschutzunion IUCN: „Gefährdet“
Kronengeckos (Correlophus ciliatus); IUCN-Bedrohungsstatus: „Gefährdet
Chinesische Tigergeckos (Goniurosaurus luii); IUCN-Bedrohungsstatus: „Gefährdet“
Huulien-Tigergeckos (Goniurosaurus huuliensis); IUCN-Bedrohungsstatus: „Vom Aussterben bedroht“
Spenglers aardschildpad (Geoemyda spengleri); IUCN-Bedrohungsstatus: „Stark Gefährdet

Curator Bernd Marcordes was verantwoordelijk voor het vervoer van dieren in de dierentuin van Keulen. Het transportbedrijf was het dierenreisbureau GRADLYN Petshipping was de ervaren transporteur. Dat de nakomelingen van deze moeilijk te houden dieren konden worden verscheept, heeft de dierentuin te danken aan het terrariumteam onder leiding van dierenverzorger Anna Rauhaus. Met expertise en knowhow zorgt dit ervoor dat bedreigde diersoorten succesvol worden gekweekt. Alleen al in 2022 werd de helft van de 40 soorten amfibieën en reptielen die in de terrariumafdeling worden vermeerderd, volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als bedreigd aangemerkt - hetzij als "kwetsbaar", "bedreigd" of "ernstig bedreigd".

Verander "slecht" in "goed"!

Enkele van de stamdieren van de Keulse nakomelingen die nu aan Singapore zijn overgedragen, zijn afkomstig uit officiële inbeslagnames. De dierentuin van Keulen had destijds geholpen om deze dieren op te vangen. In totaal worden momenteel meer dan 20 soorten die in het kader van overheidssteun uit inbeslagnames zijn overgenomen, gehouden in de terrariumafdeling van het dierentuin-aquarium. Door de nakomelingen te vermeerderen en door te geven aan andere dierentuinen - in dit geval de Singapore Zoo - ontstaat een internationaal netwerk voor het fokken van bedreigde diersoorten. Op een later tijdstip kunnen de resulterende dieren beschikbaar worden gesteld voor vrijlating in het wild. Zo kan er zelfs iets goeds voortkomen uit iets slechts, de illegale dierenhandel!

prof. dr. Thomas Ziegler, conservator aquarium:
“Dierentuinen worden moderne arken door bedreigde diersoorten op te vangen. Dankzij de expertise van de dierentuinmedewerkers kunnen deze soorten worden vermenigvuldigd, herverdeeld en teruggebracht naar de landen van herkomst of naar de natuur. Dat is het idee achter de dierentuin voor soortenbescherming.” Dat kan alleen dankzij professionele partners en een internationaal netwerk voor soortenbescherming. Zo heeft de dierentuin van Keulen in 2020 jonge Filippijnse krokodillen die in Keulen zijn grootgebracht naar de Filippijnen gevlogen om weer in het wild te worden vrijgelaten. Daar kun je de bedreigde bestanden versterken in een beschermd gebied. Prof. Theo B. Pagel, directeur van de dierentuin van Keulen: “De ontwikkeling van reservepopulaties in menselijke handen, d.w.z. in dierentuinen en kweekstations, evenals de distributie van deze nakomelingen naar verschillende instellingen zijn belangrijke bouwstenen voor het behoud van bedreigde diersoorten. soort. Samen met soortenbeschermingsmaatregelen ter plaatse helpen ze het uitsterven van soorten tegen te gaan. Dit is in overeenstemming met de IUCN One Plan-benadering. Het beoogt de combinatie van ‘in situ soortbescherming’ in de natuur met ‘ex situ’ soortbescherming, d.w.z. instandhoudingsfokkerij in dierentuinen.”


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Een stadion voor "Hennes IX"

Een bijzonder nieuw gebouw in de dierentuin van Keulen. Vaste gasten zullen het zeker al hebben ontdekt: een replica van het Rhein-EnergieS-TADION van Keulen is onlangs verschenen op het terrein van "Kleiner Geißbockheim" - de thuisbasis van "Hennes IX.", de beroemdste dierenmascotte ter wereld. Het dient als een extra klimprikkel voor de sportieve en stadion-ervaren "Hennes IX." en de geit "Mätes" die bij hem op de faciliteit woont.Kölner Sportstätten GmbH steunt dit project. Manager sportaccommodatie Lutz Wingerath: “We zijn verheugd dat het RheinEnergieSTADION nu een broertje in de dierentuin heeft. In Keulen komt samen wat bij elkaar hoort. Dit is weer een mooi hoogtepunt voor de dierentuin en haar gasten.”

Dierentuintimmerman Carsten Reichart maakte het van hout en plastic in twee maanden werk in de eigen werkplaats van de dierentuin. Dierenverzorger Steffen Schröder kwam met het idee. Met de karakteristieke vier zijtorens en de rood-wit gestreepte verfafwerking is de mini-arena in Riehl gebaseerd op het origineel van Müngersdorfer. Het stadion is ongeveer 3 meter hoog, 3 meter lang en 1.45 breed.

Het zorgt voor een win-winsituatie voor alle betrokkenen. Voor de dierentuingasten is het een nieuwe blikvanger op het dierentuinterrein, net op tijd voor de komende paasdagen. Tegelijkertijd kijken "Hennes IX." en zijn bokmaatje "Mätes" uit naar extra werkgelegenheid in hun vestiging op Clemenshof. Het idee wordt goed ontvangen: beide bokken hebben al vele klimtochten in en op het dierentuinstadion ondernomen.

De dierentuin is de hele dag open. Sinds maart zijn de zomeropeningstijden van 9.00 uur tot 18.00 uur. Informatie & tickets op www.koelnerzoo.de


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Moo-ra! Zeldzaam kalf geboren in de dierentuin van Keulen

Dat het leven goed kan zijn op de Clemenshof in de dierentuin van Keulen is eens te meer duidelijk: "Lenchen", een Fries-Hollandse (Deutsches Schwarzbuntes Niederungsrind) koe, is op 6 maart bevallen van een vrouwelijk kalf. Het kalfje is nog steeds naamloos. "Lenchen" heeft in de dierentuin van Keulen meerdere nakomelingen gekregen en is een ervaren moeder. Vader is de krachtige fokstier "Kalle".

Het Duitse Schwarzbuntes Niederungsrind is in de 16e eeuw ontstaan ​​in de laagvlakten van Nederland tot Denemarken. Het ras kan worden gebruikt voor zowel melk- als vleesproductie. Eeuwenlang werd er vee gehouden van het Noord-Duitse laagland tot in het middelgebergte. Duitse zwartbonte laaglandrunderen zijn zeer goedaardig, kalven gemakkelijk en maken bovendien optimaal gebruik van voedselarme planten.

Soortbescherming in de praktijk: de dierentuin van Keulen bewaart oude veerassen

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog worden ze steeds meer verdrongen door het meer lacterende ras "Holstein Friesian". Het Duitse Schwarzbuntes Niederungsrind wordt daarom vandaag bedreigd. De dierentuin van Keulen is toegewijd aan het behoud ervan!

De Clemenshof in de dierentuin van Keulen is een boerderij naar Bergisch model. Elf verschillende soorten huisdieren leven er op meer dan 4.000 vierkante meter - vooral die met uitsterven worden bedreigd. Grote en kleine dierentuinbezoekers komen alles te weten over zeldzame inheemse diersoorten en kleinschalige voedselproductie.

Stemmen op naam:
Koefans kunnen stemmen op de naam van het kalf op de Facebook-pagina van de dierentuin van Keulen op www.facebook.com/zoo.koeln/. U kunt kiezen tussen "Luna" en "Leila".


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Zondag, olifantendag

Aanstaande zondag is het Olifantendag in de dierentuin van Keulen. Op de actiedag voor de tien dikhuiden van de dierentuin zijn er informatiemobielen, dierenpraatjes en knutselspullen voor jong en oud. Rondleidingen door het olifantenperk starten elk uur. Twee experts rapporteren over de natuurbeschermingsprojecten van de dierentuin in Myanmar en Sri Lanka. Tickets en meer informatie op www.koelnerzoo.de. Tip: Dagkaarten die daar online zijn gekocht, zijn geldig als VRS vervoersbewijs-kaart – niet meer zoeken naar een parkeerplaats, geen wachtrijen bij de kassa.

Het dierentuinteam kijkt niet alleen uit naar Olifantendag, maar ook naar de nakomelingen van de grijze reuzen. De tienjarige Bindi verwacht voor het eerst een jong. Ze werd bezwangerd door "Sang Raja". Hij woont sinds vorig jaar in de Pont-Scorff Zoo in Frankrijk als onderdeel van het Asian Elephant Conservation Programme. "Bindi" is een echt "Kölsch meisje". Ze werd geboren in juli 2012 in de dierentuin van Keulen. Moeder "Shu Thu Zar" en vader "Bindu" wonen ook in het olifantenpark van Keulen, dat met 2 hectare een van de grootste van Europa is.

De geboorte is vroeg in de zomer gepland, en wordt verwacht tussen mei en juni. Olifanten dragen gemiddeld 22 maanden. In het geval van nieuwe moeders zoals "Bindi", kan deze periode enigszins variëren. “Onze kudde is zeer ervaren en heeft veel jonge dieren grootgebracht. 'Bindi' heeft ook al meerdere geboortes gezien bij andere koeien. We kijken uit naar de nakomelingen”, zegt dierentuindirecteur prof. Theo B. Pagel.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Nijlantilope geboren in Zoo Keulen
Begin april werd in de dierentuin van Keulen een vrouwtje geboren tussen de zeldzame Nijlantilopen. Vader is de Keulense fokbok, die afkomstig is uit het Serengeti Park Hodenhagen. Hij woont bij de moeder in het gebied midden in de dierentuin, dat is ingericht met gras- en waterpartijen. De dierentuin van Keulen houdt de sierlijke dieren sinds 2019.

Mannelijke exemplaren hebben een zwarte vacht die in de nek wit gekleurd is. Vandaar de Duitse naam van deze antilopensoort, de Weißnacken-Moorantilope. De vrouwen hebben een roodbruine vacht en zijn iets kleiner. Nijlantilopen, ook bekend als de Mrs. Gray waterbokken, komen oorspronkelijk uit Zuid-Soedan. Daar bevolken ze de delta van de Nijl. Ze behoren tot de moerasantilopen die de randen van alluviale vlaktes volgen en zich voeden met moerasgrassen. Volwassen dieren wegen 80 tot 120 kilogram. Je schouderhoogte is 80 tot 105 centimeter, de lengte varieert tussen de 135 en 165 centimeter. De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) zet Nijlantilopen op de rode lijst; ze worden in het wild als bedreigd beschouwd. De reden hiervoor is vernietiging van habitats en jacht. De laatste inventarisatie was iets meer dan 4.000 dieren, maar het is al tien jaar geleden. Aangenomen wordt dat vanwege gewapende conflicten veel dieren worden gestroopt voor de bevoorrading van strijders. Dit maakt nakomelingen des te belangrijker voor deze zeer bedreigde diersoort. In Duitsland houden twee andere dierentuinen nijlantilopen.

Klimaatdag in de dierentuin van Keulen op zondag 23 april 2023 - tal van extra activiteiten, normale toegangsprijs
Dat klimaatbescherming en soortenbescherming twee kanten van dezelfde medaille zijn, maakt de dierentuin van Keulen deze zondag op Klimaatdag duidelijk. Op tal van spannende informatie- en doe-stations voor jong en oud laat de dierentuin samen met de actiedagpartners zien hoe kleurrijk en veelzijdig klimaatbescherming is - en hoe iedereen zelf een bijdrage kan leveren. Het WWF en BUND, het consumentenadviescentrum van NRW, RheinEnergie, KVB en AWB, Unicef ​​​​en het initiatief "Education meets Development" zijn vertegenwoordigd met stands en aanbiedingen. Milieu- en duurzaamheidseducatie kan ook op een speelse en spannende manier worden beleefd met behulp van de dieren in de dierentuin: want de dierentuinschool in Keulen laat onder andere zien hoe vogels hun warmtehuishouding reguleren aan de hand van de Humboldt-pinguïns.

VdZ-dierentuinen: 42 miljoen gasten beleven hier een bijzondere milieueducatie
De klimaatdag in de dierentuin van Keulen vindt plaats ter gelegenheid van Wereld-Aarde dag. De Verenigde Naties herinneren ons eraan hoe belangrijk het is om onze planeet te beschermen. Dierentuinen spelen een belangrijke rol bij het vergroten van het bewustzijn van milieu- en natuurbeschermingskwesties. De dierentuinen die zijn aangesloten bij de Vereniging van Dierentuinen (VdZ) zetten zich actief in voor het behoud van bedreigde diersoorten en hun leefgebieden. VdZ-dierentuinen telden alleen al in 2022 meer dan 42 miljoen gasten en wisten zo het aantal bezoekers verder te verhogen. Educatie door emotionele natuurbelevenissen en speciale aanbiedingen zoals de Keulense Klimaatdag maken deel uit van het totaalconcept in VdZ-liddierentuinen. Velen zijn aangewezen als locaties van het VN-decennium van onderwijs voor duurzame ontwikkeling.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Lentekriebels onder de dierentuindieren
Mei zorgt ervoor dat de natuur ontwaakt. De dieren in de dierentuin van Keulen gaan hiermee in april van start. In de verschillende uihoeken van de dierentuin wordt verkeerd, gedanst, geroepen en betoverd.
Tijdens een rondleiding liet de dierentuin zien waar de echte lentekriebels al zijn uitgebroken.


Cubaanse flamingo's: roze bril op
De groep van meer dan 100 grotere flamingo's in de dierentuin van Keulen houdt van gezelligheid. Deze vogels komen alleen samen in de stemming. Ze maken elkaar het hof in groep en laten balletachtige formatiedansen zien met meer dan tien verschillende houdingen. Deze dansen zijn nog maar net begonnen. Overigens: Onderzoekers hebben ontdekt dat die flamingo's die in bijzonder grote groepen zitten bijzonder succesvol zijn in de kweek. Na dans en bevruchting in april en mei volgt begin juni de nestbouw. Dan broedt het. De kuikens komen in juli uit en hebben aanvankelijk grijs verenkleed. Tip: Wil je het dansen, broeden en nestbouw zien, dan kan dat vanaf het zonnige terras van het dierentuinrestaurant. Rozerode vooruitzichten voor de mooiste lentemomenten.

Bonobo's: Hier regeert zij!
De bonobo's in de dierentuin van Keulen laten zien dat seksueel gedrag niet noodzakelijkerwijs verband houdt met voortplanting. Ze gebruiken het wederzijds wrijven van geslachtsdelen als begroetingsgebaar of om stress te verlichten tijdens groepsruzies. Deze contacten – die soms maar enkele seconden duren – komen het meest voor bij 'goede vrienden' of familieleden. Geslacht maakt niet uit. Over geslacht gesproken: bij de bonobo's, de naaste verwanten van de mens, hebben de vrouwtjes de leiding. Dit is ook het geval met de groep van vijf bonobo's in het junglehuis in de dierentuin van Keulen.

Humboldt-pinguïns: Dik is chic
Humboldt-pinguïns broeden momenteel in de dierentuin van Keulen. Om eieren te leggen, moeten de vogels van tevoren zich "dik" maken. Pinguïns zijn enthousiast over een partner met de grootst mogelijke lichaamsafmetingen en een dikke vetlaag. De reden ligt voor de hand. Tijdens de kweek hebben de nakomelingen enorme hoeveelheden vis en andere zeedieren nodig, zodat de ouders zelf nauwelijks te eten krijgen. Alleen navenant dikke koppels kunnen deze zeer tijdrovende tijd ongeschonden doorkomen. Overigens vinden pinguïns hun partner in de overvolle broedkolonie voornamelijk via stem met extatische oproepen. Hierbij geldt: hoe harder, hoe beter! Deze oproepen zijn momenteel heel goed te horen in het pinguïnverblijf in de dierentuin van Keulen.

Bavianen: Rots met bont

De Keulse bavianen zijn wat willekeuriger in hun partnerkeuze. Deze harige primatensoort leeft in haremgroepen. Voor elk mannetje zijn er meerdere vrouwtjes. De mannetjes bewaken angstvallig hun vrouwtjes, bijten of jagen ze zelfs achterna als ze andere mannetjes naderen. Toch komt "vals spelen" af en toe voor, bijvoorbeeld wanneer alleenstaande mannetjes een groep volgen op zoek naar een partner. Bij dergelijke gelegenheden barsten vaak agressieve gevechten los. De Keulse baviaanrots is meer dan 100 jaar oud. Er leven hier momenteel 48 dieren, 25 mannetjes en 23 vrouwtjes. De dierentuin neemt voorzorgsmaatregelen zodat het aantal niet te groot wordt - gemakkelijk vergeven liefdeswerk .... Overigens: hoe feller het rode achterste deel van een vrouwtje, hoe dichterbij de ovulatie is - een duidelijk signaal voor de mannetjes.

De kids op de Clemenshof: 'Je moet jong en vaardig zijn'
Op kinderboerderij Clemenshof zijn er momenteel veel nakomelingen tussen de geiten. Het vaderschap kan niet duidelijk worden toegewezen. Het meervoud komt van "Hennes IX.". Maar het wapendier van 1. FC Köln is genereus op de Keulse manier. Wanneer "Hennes" een thuiswedstrijd heeft en de spelen in Müngersdorf bijwoont, kan zijn bokkenmaatje "Mätes" uitzonderlijk voor de lokale vrouwen zorgen. Geiten zijn drachtig in de late herfst. De jongen worden rond Pasen geboren - en zijn momenteel van dichtbij te bewonderen in kinderboerderij Clemenshof.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Nieuw in de dierentuin van Keulen: Zuid-Amerikaanse agoutis

Een slank lichaam en lange benen: de dierentuin van Keulen houdt sinds kort Azara agoutis. De knaagdieren komen uit Zuid-Amerika. Deze levendige dieren, die wel 20 jaar kunnen worden, behoren tot de orde van de knaagdieren en vormen daar de onderorde van de cavia-achtigen. In tegenstelling tot cavia's hebben agouti's dunnere en langere poten waardoor ze heel snel kunnen rennen.

De vacht van de Azara agoutis is op de rug bruin tot roodachtig. Op de buik zijn de knaagdieren zijn wit tot geelachtig. Opvallend zijn de afstaande oren. Aguti's worden behoorlijk groot. Hun hoofd-rompomtrek is 42 tot 62 centimeter. De dieren wegen tussen de anderhalve en vier kilogram. De Azara agoutis bewonen het Oosten en Midden van Zuid Amerika. Als habitat geven ze de voorkeur aan regenwouden en andere natte gebieden zoals moerassen. Zeer zelden zijn ze ook in de open Pampa te vinden. Aguti's hebben een vast territorium. Ze verdedigen dit met geweld tegen buitenlandse soortgenoten. Als dreigend gebaar steken ze de haren op hun rug in de lucht en maken ze geluiden die doen denken aan een blaffende hond.

Agouti's zijn alleseters en eten meestal noten, zaden, wortels en fruit. Aguti's volgen vaak apen om vallend fruit op te rapen. Zelf staan ​​ze op het menu van veel Zuid-Amerikaanse roofdieren, zoals de boa, jaguar of ocelot. In sommige regio's wordt er ook op ze gejaagd door mensen. Agouti's kunnen het hele jaar door broeden. Ze hebben een heel bijzonder 'liefdesritueel': het mannetje spettert urine op het vrouwtje, waarop het vrouwtje begint te dansen. Dit wordt verschillende keren herhaald, uiteindelijk vindt paring plaats. Na ruim 100 dagen worden er één of twee jongen geboren. De nakomelingen hebben al een vacht en zijn precociaal, d.w.z. agouti-jongeren kunnen een uur na de geboorte lopen. Doch nemen de Azara agouti-populaties af. Naast het verlies van leefgebied is de jacht een probleem. Dit vanwege hun smakelijke vlees. Er is echter te weinig bekend over het voorkomen en de manier van leven in het wild.

Foto's: Werner Scheurer


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

's Werelds meest bedreigde krokodillensoort: Een mijlpaal voor het behoud van soorten
De dierentuin van Keulen slaagt er opnieuw in om jonge Filippijnse krokodillen te repatriëren voor herintroductie in het wild
"Ligaya", "Mutya" en "Mayumi" zijn bedoeld om natuurlijke populaties te versterken


Experts van de dierentuin van Keulen zijn erin geslaagd om Filippijnse krokodillen naar hun land van herkomst terug te brengen. "Ligaya", "Mutya" en "Mayumi" zijn eind vorige week na een transportvlucht veilig aangekomen in de Filippijnse hoofdstad Manilla. De drie gepantsererde dieren behoren tot de zeldzaamste krokodillensoort op aarde: de Filippijnse krokodil, die met uitsterven wordt bedreigd. Al in december 2020 werden met Keulense Filippijnse krokodillen gefokte nakomelingen met succes teruggestuurd, toen de mannelijke welpen "Hulky" en "Dodong" werden teruggestuurd naar de Filippijnen. Net als de huidige jonge dieren kwamen ze uit natuurlijke kweek, d.w.z. de jonge dieren groeiden samen met hun moeder op in de dierentuin van Keulen.

Namen betekenen "geluk", "zachtmoedig" en "juweel"
Overigens hebben de Keulsense dieren, ook het resultaat van een natuurlijk broedproces, "Ligaya", "Mutya" en "Mayumi" die momenteel worden teruggestuurd, hun naam gekregen als onderdeel van een naamwedstrijd die in september 2021 werd gehouden samen met onze Filippijnse samenwerkingspartners CPPI (Crocodylus Porosus Philippines inc.). "Ligaya" betekent geluk, "Mayumi" betekent zachtaardig en "Mutya" betekent juweel. Na hun acclimatisatie in een wildreservaat van de Filippijnse regering, moeten de drie nakomelingen uit Keulen helpen een homozygote populatie te vestigen die vervolgens in het wild kan worden vrijgelaten om de zeer bedreigde natuurlijke populatie te versterken.

Met de steun van de Zoological Society for Species and Population Protection e. V. (ZGAP) en de campagne "Zoodier van het jaar 2021", die meer dan 170.000 euro opbracht voor de bescherming van krokodillen, bouwen onze samenwerkingspartners van CPPI, ook ondersteund door de dierentuin van Keulen, momenteel een halfopen luchtvoorziening en een educatief centrum in het zuiden van de Filipijnen - Door de Coronacrisis heeft dit project helaas vertraging opgelopen waardoor het station nog niet af is. Daar, in het Paghungawan-moerasgebied, Siargao Island Protected Landscape and Seascape (SIPLAS), zullen de nakomelingen van het Europese stamboek bijdragen aan de vestiging van een natuurlijke populatie.

Net als de terugkeer van "Hulky" en "Dodong" in Manilla, zorgde ook de recente komst van "Ligaya", "Mutya" en "Mayumi" voor grote opwinding in de Filippijnen. De drie 'gepantserde dieren' zijn echte Rijnlanders. Ze kwamen eind juni of begin juli 2021 uit in het aquarium van de dierentuin van Keulen. De eerste kweek van de bedreigde krokodillensoort voor Europa was daar succesvol in 2013, daarna het eerste natuurlijke broedsel in 2015 en met het uitkomen van "Ligaya", "Mutya" en "Mayumi" momenteel het tweede natuurlijke broedsel. Dit betekent dat de eieren na het leggen in het verblijf werden gelaten en dat de jongen na het uitkomen door de moeder het water in werden gedragen. Daar konden ze samen opgroeien. Een dergelijke natuurlijke socialisatie in het kader van een natuurlijke kweek is een basisvereiste voor latere vrijlating in het wild. Het Keulense krokodillenteam rond districtswachter Anna Rauhaus kon ook het mondtransport, de nestbewaking en het algemene sociale gedrag van deze uiterst zeldzame gepantserde hagedissoort observeren en onderzoeken. Het opgroeien van de kleintjes met hun moeder - niemand weet hoe lang ze samen in de natuur blijven - werd daarom dit keer door Keulense studenten onderzocht en deze baanbrekende wetenschappelijke studie die in het Aquarium van Keulen is onderzocht, wordt momenteel door het Keulse team voorbereid voor publicatie in een vakblad.

Ernstig bedreigde status: er zijn nog maar ongeveer 100 exemplaren in het wild
De Filippijnse krokodil (Crocodylus mindorensis) is een middelgrote krokodillensoort die alleen op de Filippijnen voorkomt. Met nog maar ongeveer 100 dieren in het wild, is het een van de zeldzaamste krokodillen ter wereld. Om deze reden staat de soort vermeld als "ernstig bedreigd" in de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Het heeft de hoogste beschermingsstatus (bijlage I) op de Washington Convention on International Trade in Endangered Species. Vanwege deze zorgwekkende situatie in de natuur en om de soort niet verloren te laten gaan, heeft de IUCN Crocodile Specialist Group (CSG) ex situ maatregelen aanbevolen, i. H. de vestiging van beschermde rassen in dierentuinen. Internationale fokprogramma's voor natuurbehoud, gereguleerd door contracten met de Filippijnse overheid, werden eerst opgezet in de VS en Australië, en later ook in Europa. Het Conservation Breeding Program (ESB) in Europa werd in april 2012 gelanceerd door de European Association of Zoos and Aquariums (EAZA). Het Europese programma van de dierentuin van Keulen wordt gecoördineerd door aquariumconservator prof.dr. Thomas Ziegler en terrariumdierenhoudster Anna Rauhaus.

Het doel was om een ​​reservepopulatie in Europa op te bouwen. In 2006 werden 15 jonge Filippijnse krokodillen van de Palawan Wildlife Rescue & Co nservation Center (PWRCC) naar Europa gevlogen. Ze zijn in bruikleen van het Ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (DENR) van de Filippijnse regering. Kort daarna, in juli 2013, werd de Filippijnse krokodil voor het eerst gefokt voor Europa in de dierentuin van Keulen - een mijlpaal. Verdere nakomelingensuccessen volgden in de Tsjechische krokodillenzoo Protivin, in de Engelse ZSL London Zoo en in de Deense krokodillenzoo. Dit werd gevolgd door de twee natuurlijke rassen van Keulen van 2015 en 2021. Het aantal Filippijnse krokodillen in Europa groeide gestaag. Nu zijn er in totaal ongeveer 50 dieren, verdeeld over twee keer zoveel instellingen als aan het begin van het fokprogramma voor natuurbehoud.

Reverse the Red - actief tegen het uitsterven van soorten

Dit is een treffend voorbeeld van modern dierentuinwerk en het uitzetten van bedreigde natuurlijke populaties. Dit is ook wat de "One Plan Approach" van de Conservation Planning Specialist Group van de IUCN beoogt, namelijk soortbescherming ter plekke combineren met soortbescherming door dierentuinen en dierentuinhouderij om zo snel en optimaal soortbescherming te kunnen uitvoeren mogelijk in tijden van slinkende leefgebieden en populaties wilde dieren. De bedreigingsstatus van een soort kan worden geminimaliseerd door verzwakte natuurlijke bestanden van dierentuinnakomelingen aan te vullen. Dit voorbeeld van modern dierentuinwerk in de zin van de One Plan Approach werd daarom onlangs als succesverhaal gepresenteerd op de Reverse the Red-homepage (https://www.reversethered.org/stories/p ... -crocodile). Door verzwakte natuurlijke bestanden te versterken door de fok in dierentuinen, kan de bedreigingsstatus van een soort afnemen.

International Union for Conservation of Nature ondersteunt de strategie voor de bescherming van dierentuinsoorten
"Dit is een prachtig voorbeeld van hoe door dierentuinen gecoördineerde fokprojecten voor natuurbehoud actief bijdragen aan in situ beschermende maatregelen of, zoals in dit geval, deze in de eerste plaats mogelijk maken", zegt prof. dr. Thomas Ziegler, die ook lid is van de internationale IUCN Crocodile Specialist Group. Prof. Theo B. Pagel, directeur van de dierentuin van Keulen, vat samen: "Dit is weer een succesvol voorbeeld van de 'One Plan Approach', geïmplementeerd door moderne, vooruitstrevende dierentuinen die de bescherming van soorten ter plaatse massaal ondersteunen en mogelijk maken."

Alleen mogelijk door internationale samenwerking
Nadat het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud (BfN) in Bonn en de Filippijnse autoriteiten groen licht hadden gegeven voor een terugkeer, d.w.z. de export- en importpapieren voor deze internationaal zeer beschermde soort hadden verstrekt, Bernd Marcoordes, transfercoördinator van de dierentuin van Keulen, organiseerde het transport samen met het dierenreisbureau Gradlyn ("Gradlyn petshipping - Het dierenreisbureau") gevestigd op de luchthaven van Frankfurt. Een tijdrovende onderneming, er moet niet alleen een vlucht geboekt worden, maar er moeten ook allerlei papieren zoals gezondheidscertificaten of samenwerkingsovereenkomsten verzameld worden.

Als alles volgens plan blijft verlopen, volgen verdere repatriëringen van nakomelingen uit het Europese fokprogramma naar de Filipijnen. Releasegebied is het zuiden van de Filipijnen. "Er is hier voldoende leefgebied voor de vrijlating van Filippijnse krokodillen, ook die van andere Europese dierentuinen", zeggen Vicente P. Mercado en Rainier Manalo van Crocodylus Porosus Philippines Inc (CPPI), een Filippijnse ngo die zich inzet voor het behoud van krokodillen in de Filippijnen. en met wie de dierentuin van Keulen nauw samenwerkt.

En CPPI heeft andere plannen om samen met de dierentuin van Keulen, gesteund door ZGAP en donaties van de campagne Dierentuindier van het jaar 2021, nog een toevluchtsoord voor Filippijnse krokodillen te creëren waar de soort oorspronkelijk werd beschreven, waar hij leeft maar niet meer bestaat, namelijk op de eiland Mindoro, dat de soortnaam geeft - Crocodylus mindorensis.

Infobox: Homogeniteit is een voorwaarde voor onderhoudsveredeling

Om de weinige overgebleven natuurlijke populaties in hun leefgebied te versterken, ging CPPI op zoek naar herintroductie van Filippijnse krokodillen. In Keulen vonden ze wat ze zochten. Hoewel er op de Filippijnen ook krokodillen worden gehouden op boerderijen, is er weinig bekend over de herkomst van deze dieren. Er is bijvoorbeeld een gebrek aan betrouwbare informatie over hun homozygositeit. Dit betekent dat het niet kan worden uitgesloten dat krokodillen die op Filippijnse boerderijen worden gehouden zich hebben gekruist met andere krokodillensoorten die daar worden gehouden. Homozygote dieren zijn echter een basisvereiste voor fokprogramma's voor natuurbehoud voor herintroductie in het wild. In het geval van twijfelachtige oorsprong van originele dieren, voeren wetenschappelijk geleide dierentuinen genetische tests uit. Samen met genetici van Omaha's Henry Doorly Zoo (VS) en het Zoölogisch Instituut van de Technische Universiteit van Braunschweig zijn de Keulse krokodillen en alle andere in Europa gehouden Filippijnse krokodillen jaren geleden gedood


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Extreem zeldzaam en zeer bedreigd: de dierentuin van Keulen met jonge Vietnamese krokodillenstaarthagedissen
Dierentuin met een brede inzet voor de bescherming van deze soort

Vrijdag is het "Werelddag van bedreigde diersoorten". Toepasselijk is de dierentuin van Keulen er opnieuw in geslaagd een zeer bedreigde diersoort te fokken. Onlangs zijn in zijn terrariumafdeling zes jonge Vietnamese krokodillenstaarthagedissen (Shinisaurus crocodilurus vietnamensis) geboren. De eerste ontdekking van de krokodillenstaarthagedis voor Vietnam - voorheen alleen bekend uit China - werd bereikt door een internationaal samenwerkingsteam onder leiding van aquariumconservator prof.dr. Thomas Ziegler precies 20 jaar geleden.

Precies 13 jaar later werd het beschreven als een aparte ondersoort, waarbij ook onderzoekers van de dierentuin van Keulen significant betrokken waren. Over het algemeen zet de dierentuin van Keulen zich in voor het behoud van deze zeldzame hagedissoort. Bijvoorbeeld voor de hoogste internationale beschermingsstatuten zoals de classificatie als "Bedreigd" op de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) en de vermelding op Appendix I van de Washington Convention on Endangered Species. Dit komt overeen met het hoogste niveau van internationale bescherming. De vreugde van hernieuwde nakomelingen is des te groter.

In het terrariumgedeelte van de dierentuin van Keulen zijn nu in totaal 31 Vietnamese krokodillenstaarthagedissen geboren. Gezien de populatiecijfers van slechts 150-200 wilde dieren die bekend zijn uit Vietnam of door ons Duits-Vietnamese samenwerkingsteam tijdens veldwerk zijn vastgesteld, komt dit overeen met ongeveer 15 tot 20 procent van de wereldwijde populatie Vietnamese krokodillen- staart hagedissen. De cijfers laten zien hoe weinig exemplaren er nog in het wild leven en hoe belangrijk fokken in gevangenschap is voor het behoud van een soort.

De dierentuin van Keulen zet zich in voor een meervoudig fokprogramma voor het behoud van de dieren. Samen met zijn samenwerkingspartners IEBR in Hanoi heeft het terrariumteam van Keulen rond Thomas Ziegler en territoriumbewaarder Anna Rauhaus in het Melinh Station een attitude- en kweekprogramma voor biodiversiteit in Noord-Vietnam opgezet. Aan de andere kant fokt de dierentuin van Keulen zichzelf met succes en heeft hij al meerdere keren dieren aan andere dierentuinen gegeven, waar de nakomelingen van Keulen zich al hebben vermenigvuldigd. Zo groeit het netwerk van natuurbehoud in mensenhanden. Het doel is om op zoveel mogelijk plaatsen stabiele reservepopulaties in mensenhanden op te bouwen, die vervolgens kunnen worden teruggebracht naar het gebied van herkomst om de natuurlijke populatie te versterken. In een eerste stap zullen nakomelingen van de in Vietnam gevestigde instandhoudingsfokkerij in de nabije toekomst weer in het wild worden vrijgelaten. Aquariumconservator prof.dr. Thomas Ziegler vertelt over zijn recente reis naar Vietnam - de eerste in vier jaar vanwege Corona - na intensief overleg met de samenwerkingspartners in Vietnam.

Trouwens: de dieren die oorspronkelijk uit Keulen komen, zijn afkomstig van inbeslagnames van dieren die illegaal zijn gevangen en naar Europa zijn vervoerd. Het aquariumteam van Keulen werkt nauw samen met de douane en autoriteiten zoals het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud en biedt administratieve ondersteuning. In die tijd werd de oorsprong van de dieren uit Vietnam bepaald door genetische analyse en zo ontstond het Keulse natuurbeschermingsras, dat uitsluitend is gewijd aan de Vietnamese beschermingseenheid.

Overigens is de soort vernoemd naar de staart, die doet denken aan een krokodil. Net als krokodillen leeft de krokodillenstaarthagedis semi-aquatisch, d.w.z. hij leeft aan de oevers van tropische bosstromen, waarin hij duikt wanneer hij wordt bedreigd.

Feiten over soortenbescherming:
De dierentuin van Keulen is op veel gebieden actief voor de bescherming van soorten. Bijna een kwart van de soorten die hier gehouden en gekweekt worden, wordt bedreigd. Alleen al in het aquarium van Keulen worden meer dan 100 bedreigde diersoorten gehouden en vele daarvan worden gereproduceerd.
25 van de bedreigde diersoorten die daar worden gehouden, zijn afkomstig van officiële inbeslagnames. De dierentuin heeft de autoriteiten administratieve ondersteuning geboden: van het huisvesten en verzorgen van in beslag genomen soorten tot het opzetten van fokprogramma's voor natuurbehoud op basis daarvan of het terugsturen naar de landen van herkomst. De dierentuin van Keulen is - niet alleen op de "Werelddag van bedreigde diersoorten" - ark en soortenschat en een belangrijke speler in het behoud van de natuurlijke biodiversiteit.


Plaats reactie