Nieuwstopic Kolner Zoo

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Architectuurpark Dierentuin van Keulen: wandel op 20 hectare ontspannen doorheen vele (bouw)tijdperken
Ontspanning, recreatie, amusement - Pinksteren in de dierentuin van Keulen

Met ongeveer 11.000 dieren van meer dan 850 soorten is de dierentuin van Keulen een van de meest diverse van Europa. Ook in andere opzichten is hij veelzijdig. De op twee na oudste dierentuin van Duitsland biedt gebouwen uit verschillende architectuurperiodes op een park van 20 hectare. Veel verblijven en gebouwen zijn rijksmonumenten. Naast de vele aantrekkelijke nieuwe gebouwen vormt de oude gebouwenvoorraad mee de bijzondere charme van de dierentuin van Keulen.

Achter de ingang, langs de rondweg, wacht een heel bijzonder ensemble op de bezoekers met de "Villa Bodinus" en het "Arnulf-und-Elizabeth-Reichert-Haus". De villa, vernoemd naar oprichter en directeur Heinrich Bodinus, is onlangs volledig gerenoveerd en tegen hoge kosten heropend voor zo'n 3 miljoen euro. De stad Keulen zorgde ervoor dat aan de hoge eisen voor de monumentenbescherming van dit architectonische pareltje kon worden voldaan. Het classicistische gebouw uit 1863 is het oudste nog bestaande woongebouw in Riehl. Vroeger de thuisbasis van de dierentuindirecteuren, nu een moderne conferentie- en evenementenlocatie - te boeken via de dierentuingastronomie.

Wie iets wil vieren in de "Villa Bodinus" doet dat in goed gezelschap. Enerzijds in de buurt van de Cubaanse flamingo's die ernaast wonen. En aan de andere kant de direct aangrenzende bewoners van het "Arnulf-und-Elizabeth-Reichert-Haus". Het gebouw werd in 1899 gebouwd als volière en deed later dienst als huis voor primaten nadat het in de Tweede Wereldoorlog was verwoest. De vorm van het markante gebouw is gebaseerd op een Russisch-Orthodoxe kerk. Het geel-witte gebouw bestaat uit een middenbeuk met een apsis, twee zijbeuken en vier flankerende hoektorens op een vierkante plattegrond. In 2021 werd het na anderhalf jaar monumentaal passende kernrenovatie plechtig heropend. Met zijn vrij bewegende luiaards, vogels en primaten uit Midden- en Zuid-Amerika is het gebouw meteen een van de publiekstrekkers op het dierentuinterrein geworden.

Ook het voormalige antilopen- en giraffenhuis midden in de dierentuin dateert uit de oprichtingsperiode. Bij generaties Keulense inwoners stond het tientallen jaren bekend als het olifantenhuis. Gebouwd in 1863 op één verdieping, doen de opeenvolging van poorten met hun hoefijzerbogen of de plantenversieringen op de kapitelen van de pilasters denken aan de Moorse architectuur, die in die tijd modern was.

Als bezoekers de rondleiding blijven volgen, komen ze bij de baviaanrots. Het dateert uit 1914 en maakte deel uit van een diersoortengebied ontworpen volgens de principes van Carl Hagenbeck, waar dieren vrij konden rondlopen en slechts door water en sloten van gasten werden gescheiden. De ca. 10 meter hoge baviaanrots, die wordt omgeven door een vijveroppervlak van ongeveer 1.000 vierkante meter, is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Onzichtbaar aangebrachte openingen leiden naar binnen, waarin de dieren zich kunnen terugtrekken. Dierenverzorgers hebben overigens toegang tot de binnenruimtes via een ondergrondse doorgang die onder water doorloopt.

Er zijn ook mooie gebouwen aan de kant van de dierentuin tegenover de Stammheimer Strasse die ouder zijn dan je denkt. De veestallen in Zwitserse blokhuisstijl dateren uit 1884. Kenmerkend zijn de geprofileerde balkkoppen onder de ver doorlopende daken. De voorzieningen rond de traditionele blokhutten worden momenteel omgebouwd tot een nieuw onderkomen voor zwarte neushoorns. De opening is deze zomer.

Een paar meter verderop staat het giraffenhuis, een voorbeeld van hoe de dierentuin na de Tweede Wereldoorlog werd herbouwd. Het asymmetrische zadeldak en de schuine betonnen kolommen passen bij de smaak van deze tijd, evenals de met gele klinker beklede zijgevel en de zichtbare rode baksteenvlakken. De dierentuin zal binnenkort beginnen met het upgraden van dit huis en het uitbreiden van het giraffenverblijf.

De dierentuinmanagers hebben de taak om de oude bouwstructuur, die deel uitmaakt van het DNA van de dierentuin van Keulen, te verzoenen met een optimale veehouderij volgens de nieuwste wetenschappelijke kennis en de huidige eisen van de gasten. Dit is complex en kost veel geld. Omdat er geen kant-en-klare componenten zijn voor monumentale renovaties of uitbreidingen van bestaande dierentuingebouwen. Over alles moet goed nagedacht worden. Het doel is altijd om bezoekers opwindende nieuwe inzichten in de dieren te geven en om moderne educatieve elementen op te nemen die mensen inspireren om enthousiast te worden over dieren en hun bescherming. Tegelijkertijd is het belangrijk om medewerkers optimale werkomstandigheden te bieden voor een optimaal diermanagement. Met de publiekstrekkers "Arnulf-und-Elizabeth-Reichert-Haus" en de "Villa Bodinus" als populaire ontmoetingsplaats voor mensen die elkaar willen ontmoeten en feesten in de dierentuin, is dit onlangs weer gelukt.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Levendige stokstaartjes in de dierentuin van Keulen
Zomer, zon, zonneschijn: tijd om je het nest te verlaten en zoals de jonge bruisende stokstaartjes in de dierentuin van Keulen de buitenwereld op te zoeken. Vier jongen van deze kleine publiekslievelingen zijn hier geboren. Het dominante vrouwtje, de clanleider "Babetje", beviel begin mei van de kleintjes in een zelf gegraven hol.

"Babetje" gooit meerdere keren per jaar een nest van twee tot vijf jongen. De draagtijd is 77 dagen. Als leidster kiest ze de vader uit de hooggeplaatste mannetjes in de groep. "Babetje" kwam in 2019 samen met twee andere stokstaartjesdames uit Nederland naar Keulen en veroverde al snel de hoofdrol. De groep omvat nu in totaal 22 dieren. Als kweekvrouwtje was "Babetje" alleen de eerste dagen na de geboorte constant bij haar pasgeborenen. Kort daarna verliet ze het hol om op zoek te gaan naar voedsel. Goede voeding is belangrijk voor haar terwijl ze de jongen verzorgt. Tijdens hun afwezigheid blijft een volwassen stokstaartje, de oppas, altijd bij de kleintjes.

Kleine roofdieren in plaats van schattige knuffelige dwergen
In hun natuurlijke habitat, de droge steppen en halfwoestijnen in zuidelijk Afrika, zoeken stokstaartjes vooral naar insecten en spinachtigen die opgegraven moeten worden. Vogeleieren, kleine zoogdieren of sappig fruit komen minder vaak voor op het menu. Dit voedsel wordt ook door de babysitters aan de jongen aangeboden als ze het hol verlaten.

Sinds een paar dagen vergezellen de jonge dieren hun babysitters op uitstapjes door het terrein van de dierentuin van Keulen. De volwassen dieren nemen de verwarming en het zorgen voor de jongen over. Bij vochtig weer nestelen ze zich onder de warmtelampen in de kleipotten en manden gevuld met hooi. De parasols bieden bescherming tegen regen. Hoewel de stokstaartjes in de dierentuin van Keulen op elk moment hun binnenverblijf kunnen bezoeken, zijn ze het liefst buiten, waar altijd minstens één bewaker op een verhoogde paal zit op zoek naar vijanden vanuit de lucht. Dit gedrag is aangeboren, evenals het graven van grotere slaap- en werpholen en kleine toevluchtsoorden, waarin ze zich terugtrekken in geval van gevaar, aangegeven door bepaalde oproepen van de bewaker. De stokstaartjes kunnen de waarschuwingsoproepen van de bewaker gebruiken om te vertellen of de vijand uit de lucht of uit de grond komt. Als het bijvoorbeeld een vogel is, vluchten ze snel de gebouwen in. Als er gevaar dreigt van op de grond levende dieren, zullen stokstaartjes zich verenigen en proberen de vijand te verdrijven.

In gevangenschap moeten de dieren worden voorzien van de vereiste leefgebieden die bewaken en graven mogelijk maken, d.w.z. verhoogde uitkijkposten en een ondergronds hol. Het voer is gevarieerd en moet voldoen aan de voedingsbehoefte en het voedselopnamegedrag van de stokstaartjes. Krekels staan ​​op het menu, evenals af en toe garnalen. Op andere dagen zijn er stukjes spier- en hartvlees, maar ook gehakt, muizen of fruit. Het voer wordt vaak aangeboden in zakken met hooi of boomschors, zodat het zoek- en scharrelgedrag wordt gestimuleerd. Bij mooi weer graven de stokstaartjes ook uitgebreid tussen de graspollen en struiken van de voorziening op zoek naar insecten en wormen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Nakomelingen van de met uitsterven bedreigde Siberische witte kraanvogel

Twee Siberische witte kraanvogel zijn uit het ei gekomen in de dierentuin van Keulen. Een van de kuikens wordt met de hand grootgebracht, de andere door roodkopkraanvogel "pleegouders". Dit geeft de biologische ouders de kans om dit jaar weer te broeden en voor nakomelingen te zorgen voor deze zeer bedreigde vogels. Op deze manier stellen dierentuinvogelconservator Bernd Marcoordes en zijn team dieren beschikbaar voor de beschermingsprogramma's van Europese dierentuinen. Het doel is om de reservebestanden in mensenhanden voor deze steeds zeldzamer wordende soort zo breed mogelijk aan te leggen en dieren terug te brengen naar hun gebieden van herkomst. Dierentuinen hebben in het verleden al sneeuwkranen in het wild losgelaten, waardoor de natuurlijke populaties werden versterkt.

Siberische witte kraanvogels worden ongeveer 20 jaar in het wild. In dierentuinen leven ze meestal veel langer en bereiken soms de leeftijd van 60 jaar. Volwassen dieren zijn ongeveer 140 cm lang en wegen 6 kilogram. Siberische witte kraanvogel krijgen hun naam vanwege het witte verenkleed dat kenmerkend is voor volwassen dieren. Pas uitgekomen jongen hebben korte, dichte dons op het bovenlichaam die intens roodachtig kastanjebruin zijn. De onderkant van het lichaam is vrij licht met een licht gelige tint. De tweede donsvacht, die jonge vogels dragen van de tweede tot derde levensweek, is minder intens en heeft roodachtige grijze tinten. Vanaf de leeftijd van drie jaar is het verenkleed overal wit.

Siberische witte kraanvogel hebben vochtige leefgebieden nodig. Ze zijn erg vocaal. Ze verdedigen hun territorium sterk en vertonen vaak dominantiegedrag. De vogels leven in monogame paarrelaties; Paren kunnen meer dan eens jongen grootbrengen. De soort is een alleseter. Dieet omvat knollen, kleine knaagdieren, vissen en insecten. Ze worden met name bedreigd door vernietiging van habitat en klimaatverandering. Siberische witte kraanvogels zijn erg moeilijk te beschermen omdat het trekvogels zijn die op verschillende plaatsen op het noordelijk halfrond leven en broeden. Tijdens hun migraties zwerven ze door veel landen, waaronder China en Rusland. Het is daarom erg moeilijk om de beschermingsinspanningen te coördineren. Desalniettemin worden er onder meer in het "Global Animal Survival Plan" pogingen ondernomen om wereldwijde samenwerking en conservatie-fokprogramma's te smeden om het voortbestaan ​​van deze soort veilig te stellen. De dierentuin van Keulen is daarom des te blijer met de nakomelingen van deze soort.


Zoozot
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1548
Lid geworden op: 12 okt 2011, 20:52
Favoriete dierentuin: Berlijn, Antwerpen

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Zoozot »

In de olifantenkudde van de Kölner Zoo is op 13 juli iets voor middernacht een jong geboren. De kersverse moeder is Bindi en de vader is de 24-jarige Sang Raja, die intussen in Pont-Scorff verblijft. Het geslacht van het jong moet nog bepaald worden.

Bron: Facebook Kölner Zoo

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Olifant geboren in de dierentuin van Keulen
Goed nieuws uit de dierentuin van Keulen: tussen de Aziatische olifanten is een naamloos kalfje geboren. De tienjarige "Bindi", die in 2012 ter wereld kwam, beviel kort voor middernacht van een kalf. Het bepalen van het geslacht is mogelijk als men dit tijdens het plassen van dichtbij kan observeren. Momenteel schermt de kudde het jong nog fel af, zoals dat bij wilde dieren gebruikelijk is. Op 13 juni was het ook de 13e keer dat er in Keulen een olifant werd geboren. Vader is de 24-jarige "Sang Raja", in het kader van het kweekprogramma woont hij echter reeds in het Franse Pont-Scorff.

Olifantskoeien zijn ongeveer twee jaar drachtig. “'Bindi' is voor de eerste keer een moeder, maar deed het geweldig. Als je weet hoe je het moet doen, moet je afkijken van anderen.. waarbij ze opties in overvloed had in de grotere Keulse kudde”, aldus dierentuindirecteur prof. Theo B. Pagel. “De bevalling vond weer plaats in de groep. Moeder en jong zijn beiden fit. De kudde is kalm en ontspannen”, beschrijft Pagel, die zowel lid is van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) specialistische groep voor Aziatische olifanten als curator van de Keulse olifanten. Het hele team van het Olifantenpark is een team van vreugde dat helemaal flitst.

De Rijnlandse kudde dikhuiden is daarmee uitgebreid tot tien dieren. Hun huidige perk werd geopend in 2004, een olifantenpark van ongeveer twee hectare, dat een van de grootste in Europa is en een structureel model voor veel nieuwe olifantenparken over de hele wereld. De dieren leven hier in hun natuurlijke kuddes. Ze worden gehouden volgens het zogenaamde "beschermd contact" principe totdat er geen direct contact meer is tussen mens en olifant. "Bindi's" moeder, "Shu Thu Zar", woont ook in Keulen. Ze is nu voor het eerst oma geworden.

Aziatische olifanten zijn in de natuur sterk bedreigd. De dierentuin is des te blijer met nakomelingen. In 2020 werd in Keulen het laatste olifantenwelpje geboren met de eigenaardige "Leev Ma Rie".


Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3427
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door MennoPebesma »

Zoozot schreef:
14 jun 2023, 17:29
In de olifantenkudde van de Kölner Zoo is op 13 juli iets voor middernacht een jong geboren. De kersverse moeder is Bindi en de vader is de 24-jarige Sang Raja, die intussen in Pont-Scorff verblijft. Het geslacht van het jong moet nog bepaald worden.

Bron: Facebook Kölner Zoo
Het is een vrouwtje!

Bron: Facebook Kölner Zoo

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Gelukkige meidendag: Pasgeboren olifant is een koe

De Aziatische olifant die op 13 juni kort voor middernacht in de dierentuin van Keulen werd geboren, is een vrouwtje. De dierenverzorgers in het olifantenpark bepaalden zonder twijfel het geslacht door met de camera-zoom voor het eerst van dichtbij te kijken hoe de kleine koe aan het plassen was. De kudde olifanten in de dierentuin van Keulen is ontspannen en kalm. Moeder "Bindi" en de tantes zorgen uitstekend voor de pasgeborene. De 3-jarige "Leev Ma Rie" is vooral geïnteresseerd in de nakomelingen met een mengeling van lichte jaloezie en speelse nieuwsgierigheid.

Het jongste dier is de 13e olifant die in de dierentuin van Keulen is geboren. Vader is de 24-jarige "Sang Raja". Hij woont sinds vorig jaar in de Pont-Scorff Zoo aan de Franse Atlantische kust, op aanbeveling van het European Conservation Breeding Program for Asian Elephants. “We zijn blij dat het een koe is. Vrouwtjes blijven hun hele leven bij elkaar in kuddes. Dit versterkt de toch al goede sociale structuur van onze groep nog meer”, legt dierentuindirecteur prof. Theo B. Pagel uit. "Stieren daarentegen moeten als ze geslachtsrijp zijn, net als in het wild, de groep verlaten en in een andere dierentuin worden geplaatst." In de dierentuin van Keulen leven nu tien olifanten, twee stieren en acht koeien.

De welp is te zien in het olifantenperk. De dierentuin beslist de komende week naar alle waarschijnlijkheid over de naam.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

De dierentuin van Keulen opent een nieuw neushoornverblijf en werkt samen met het WWF

De dierentuin van Keulen opende v haar nieuwe neushoornverblijf en startte tegelijkertijd een samenwerking met het World Wide Fund For Nature (WWF). Waar vroeger muskusossen en bizons leefden, is nu de thuisbasis van de zwarte neushoornstier "Taco". De totale bouwkosten bedroegen zo'n 2 miljoen euro. De "Hans-und-Waltraud-Korbmacher-Stichting" steunde het project met 250.000 euro.

Het nieuwe gebied is ontstaan ​​rond de bekende Zwitserse blokhutten. In een bouwtijd van een kleine acht maanden zijn drie nieuwe bezoekersplatforms neergezet. De toegevoegde waarde: gasten van de dierentuin van Keulen hebben veel spannende zichten in de dieren van dichtbij. Op de faciliteit zijn overdekte voerschuilplaatsen gecreëerd die ongeacht het weer kunnen worden gebruikt. Er zijn ook aanvullende opties voor tewerkstelling en scheiding - het systeem kan bijvoorbeeld worden opgedeeld in twee onafhankelijk van elkaar functionerende gebieden. De historische blokhutten uit 1884 zijn gerenoveerd. Ze dienen als inpandige stallen.

De nieuwe neushoornfaciliteit, met een totale oppervlakte van ongeveer 2.500 vierkante meter, betekent een verdere verbetering voor de dieren in termen van kwantiteit en kwaliteit.Als onderdeel van het fokproject voor natuurbehoud heeft de dierentuin van Keulen al een zwarte neushoornkoe aangevraagd zorgen voor toekomstige nakomelingen en bijdragen aan het behoud van deze zeer bedreigde Afrikaanse grote zoogdieren. De stamboekhouder is momenteel bezig met het bepalen van een geschikte vrouw voor "Taco" wat betreft leeftijd, karakter en genetische vereisten.

WWF en dierentuin richten "Team Rhino Cologne" op - worden actief voor de bescherming van soorten
Heel toepasselijk hebben de dierentuin van Keulen en het Wereld Natuur Fonds (WWF) Duitsland onlangs een nieuwe samenwerking gesloten. Samen presenteerden de partners het "Team Nashorn Köln", waar fans van neushoorns en soortenbescherming zich nu bij kunnen aansluiten. Het partnerschap werkt op twee niveaus - en is daarom bijzonder efficiënt - voor de bescherming van neushoorns. Enerzijds wordt het onderhoudsfokwerk in de dierentuin van Keulen gefinancierd door de maandelijkse donaties van de deelnemers van "Team Nashorn Köln". Anderzijds gaat het geld naar WWF-projecten om de neushoorns in hun natuurlijke habitat te beschermen.

Sabine Krüger, Head of Marketing van WWF, zegt: “Uitgebreide bescherming tegen stroperij is cruciaal voor het behoud van deze majestueuze soorten. In Zuid-Afrika ondersteunt het WWF onder andere het werk van jachtopzieners in beschermde gebieden. De drijvende kracht achter stroperij is de grote vraag naar neushoornhoorn, bijvoorbeeld als vermeend medicijn - vooral in Vietnam en China. Daar werkt het WNF samen met artsen, universiteiten en politici om de vraag naar neushoornhoorn op de lange termijn terug te dringen.” Een van de doelen is dat de volgende generatie artsen in de traditionele geneeskunde neushoornhoorn niet langer als medicijn aanbevelen.

Een deel van de opkomende "Magomba Savannah"

De bouw van het neushoornverblijf is het eerste deel van het "Magomba" savannelandschap dat volgens het masterplan van de dierentuin nieuw in dit gebied wordt gecreëerd. In de volgende stap wordt ook het giraffenverblijf gerenoveerd, aanzienlijk uitgebreid en technisch geüpgraded. Het startschot hiervoor wordt gegeven zodra de financiering rond is en alle bouwbeslissingen zijn genomen. Het verbindende element tussen de neushoorn- en giraffenverblijven zijn antilopen, die heen en weer kunnen rennen tussen de twee verblijven. Vooruitlopend daarop zijn de technische systemen voor het houden van antilopen al geoptimaliseerd en opnieuw ontworpen.

“De neushoornfaciliteit voldoet aan de laatste eisen op het gebied van dierenwelzijn, bezoekerservaring, dierentuineducatie en diermanagement. Ze is een nieuwe blikvanger op het dierentuinterrein”, aldus de dierentuindirecteuren prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg bij de opening. dr Ralf Unna, voorzitter van de raad van toezicht van de dierentuin, bedankte alle betrokkenen voor de uitvoering van weer een ambitieus dierentuinproject. “Zwarte neushoorns zijn een van de oudste soorten op aarde, met een evolutionaire geschiedenis van 50 miljoen jaar. Helaas zijn ze tegenwoordig ook een van de meest bedreigde diersoorten. Met nieuwe, geweldige faciliteiten zoals deze versterken we de fascinatie voor neushoorns en de interesse in hun bescherming.”

Neushoornbescherming dringend nodig
De dierentuin van Keulen ondersteunt ook een ander neushoornbeschermingsproject in de Afrikaanse staat Eswatini (voorheen Swaziland). Sinds 2009 ondersteunt de dierentuin haar partner "Big Game Parks", de officiële natuurbeschermingsautoriteit van het land, in de strijd tegen stroperij of de identificatie van nieuwe beschermde gebieden. De volgende figuren laten zien hoe belangrijk effectieve bescherming van neushoorns is. De Internationale Unie voor het behoud van de natuur IUCN

heeft actuele populatiecijfers voor neushoorns voor 2022 gepubliceerd. Op het Afrikaanse continent zijn de neushoornpopulaties blijven afnemen, met 1,6 procent per jaar sinds 2017. Eind 2021 waren er nog maar ongeveer 22.140 van de iconische dikhuiden over in heel Afrika, terwijl in dezelfde periode minstens 2.707 neushoorns werden gestroopt. . Bovenal vormen de vernietiging van hun leefgebied en de jacht op hun hoorns een enorm probleem voor de herbivoren. Precies op dit punt beginnen de verschillende initiatieven van het WWF en de dierentuin van Keulen.

Neushoornverblijf - constructieve feiten in één oogopslag:
Bouwtijd: 8 maanden van november 2022 tot juni 2023
Bouwkosten: ca. 2 miljoen euro
Gebruikt materiaal: Robinia naturel houten stammen, rieten dak, groen dak, kunstmatige rots, WPC-terrassen
Maat: Open ruimte neushoorn: 2240m², Open ruimte antilopen: 2280m², Bezoekersplatforms: 179m²


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Zeldzaam Przewalskipaard geboren in de dierentuin van Keulen
Mooi nieuws in het nieuwe "Chiperman's" -gebied

Vakantievreugde in de dierentuin van Keulen. Eind juni is hier een Przewalski-reutje geboren. Moeder is de zevenjarige "Luna". Ze heeft al eerder een veulen grootgebracht. De naam van de vader is "Vandan". Het is zijn derde nakomeling. "Vandan" werd geboren in 2017 in de dierentuin in Praag. Hij heeft nu drie jaar in Keulen gewoond als dekhengst in het kader van het European Conservation Programme (EEP). Er zijn nu twee veulens aan het ravotten in de dierentuin van Keulen - een ander jong dier van deze zeldzame soort werd hier pas in maart geboren. De kudde bestaat nu in totaal uit zeven dieren. Dierentuingasten kunnen de jonge wilde paarden bijzonder goed observeren vanaf de terrassen en faciliteiten van de nieuwe snackbar "Chiperman's". De dierentuin huldigde in het voorjaar de speel-, plezier- en ontspanningsruimte in met strandstoelen en houten golfligstoelen.

De krachtige Przewalski-paarden staan ​​vermeld als bedreigd op de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature. Dierentuinen zijn al lang actief in het behoud van deze wilde paardensoort. De biologen van de dierentuin van Keulen, die baanbrekend werk verrichtten als 'soortenredders', gingen als eerste. Meer dan 30 jaar hebben zij het programma voor het behoud van de Przewalski-paarden geleid. Ze coördineerden onder meer dat er nieuwe bestanden konden worden opgebouwd in het enorme Hortobagy-reservaat in de Hongaarse Poesta, evenals volledig vrij rondlopende wilde bestanden in Mongolië en China.

De dierentuin: Ark voor de bescherming van soorten
De paarden van Przewalski zijn dus het schoolvoorbeeld van de redding van een wild dier dat zonder de hulp van dierentuinen niet zou hebben overleefd. Deze soort was in 1969 al uitgestorven in zijn natuurlijke verspreidingsgebied, de droge steppen van Mongolië en China. De vanuit Keulen geïnitieerde hervestigingsprojecten bestaan ​​sinds 1992. In Mongolië en China zwerven nu weer wilde paarden, verdeeld over vijf populaties, over de steppen en halfwoestijnen. Ze gaan allemaal terug naar dieren die in menselijke zorg zijn gefokt. Gemiddeld worden er elk jaar drie tot vier merrie's van Europese dierentuinen naar Mongolië gebracht om de herintroduceerde bestanden daar te ondersteunen. De algemene bevolkingstrend neemt weer toe. Deskundigen gaan er momenteel van uit dat er 180 koppels Przewalskipaarden in het wild leven. Przewalski's paarden lopen ook vrij rond in het Hortobagy National Park in Hongarije. Al 26 jaar ondersteunt de dierentuin van Keulen het beschermingsproject in Hongarije met dieren voor vrijlating, geld of biologische knowhow, afhankelijk van de behoefte.

Over de biologie van de paarden van Przewalski
In het wild verlaten beide geslachten de geboortegroep op de leeftijd van één tot twee jaar. Jonge hengsten en haremhengsten los van sterkere concurrenten vormen vrijgezellengroepen. Daarnaast zijn er ook solitaire hengsten. Op de leeftijd van vijf tot zeven jaar proberen ze een merrie over te nemen in een gevecht met haremhengsten of een nieuwe groep te vormen met zwervende jonge merries.

De territoria van de groepen overlappen elkaar, er worden geen territoria verdedigd. Essentiële onderdelen van deze leefgebieden zijn voldoende grasvoer en vaste waterpunten. In het kader van het EEP worden ook jonge hengsten na één of twee jaar in een hengstengroep geplaatst, waar ze in vechtspellen gendertypisch gedrag kunnen oefenen. Jonge merries worden vaak ook een paar jaar in merriekuddes gehuisvest.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Tenrek geboren in de dierentuin van Keulen
De "egel" van Madagaskar heeft nakomelingen gekregen.

De tenreks (Tenrecidae) zijn een familie van zoogdieren die in Madagaskar leven. De groep omvat voornamelijk vertegenwoordigers die lijken op egels en spitsmuizen. De niet erg grote zoogdieren zijn voornamelijk 's nachts actief, leven grotendeels solitair en voeden zich met ongewervelde dieren. Ze hebben zich aangepast aan verschillende levensstijlen. Onder de tenreks zijn er gravende, grondbewonende, boomklimmende en aquatische vormen. Als gevolg hiervan gebruiken de dieren verschillende ecologische niches die onbezet bleven vanwege het gebrek aan concurrenten onder zoogdieren in Madagaskar. Er leven nu in totaal 3 kleine egeltenreks in de dierentuin van Keulen. Vader en moeder zijn 7 jaar oud en komen ook uit Keulen. Het nageslacht werd geboren op 23.6. geboren in de dierentuin van Keulen. Eerst was de kleine blind – het duurde bijna twee weken voordat haar oogjes opengingen. Nu begint hij met zijn ouders zijn terrarium te verkennen in het kleine nachtdierenhuis van het Madagaskarhuis.

Woongebied Madagaskar
De tenreks komen veel voor in Madagaskar. Alleen de grote tenrek komt ook voor op de Madagscar-eilanden, de Seychellen en de Comoren-archipel, maar is daar waarschijnlijk in alle gevallen door de mens geïntroduceerd. De dieren bewonen verschillende habitats in Madagaskar, waaronder de vochtige regenwouden van de oostelijke en centrale delen van het eiland, de droge bossen van het westelijke deel en de doornstruiksavannes van het zuidwesten. De meeste, vooral kleinere vertegenwoordigers, komen voor in eng gedefinieerde habitats.

Hoewel tenreks niet worden bedreigd, zijn ze een ambassadeurssoort voor Madagaskar, het op twee na armste land ter wereld. 80% van het bosgebied van Madagaskar is al verloren gegaan. Daarom zet de dierentuin van Keulen zich bijzonder in voor de bescherming van de dieren van Madagaskar. Drie soortenbeschermingsprojecten profiteren van de steun van de dierentuin: in het zuiden, waar de dierentuin een onderzoeksstation heeft opgezet, in het westen, de thuisbasis van de Coquerel's sifaka, en in het oosten, waar veel dierentuinen maki's en hun dieren in de " Madagascar Fauna and Flora Group". leefgebied beschermen. Ze sponsorden ook de kleine tenrek in de dierentuin van Keulen.


Apenarend
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 6479
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Apenarend »

Ik zie op ZTL dat de zoo zijn reuzenkoekoek Scythrops novaehollandiae heeft afgestaan aan een private kweker. Jammer, dit was veruit de interessantste soort in het Regenwald, waar ze tot aan de brand samen met Argusfazanten werd gehouden in een grote volière.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Vier pelikanen kwamen uit het ei in de dierentuin van Keulen

Eind mei kwamen vier roze pelikanen uit het ei in de dierentuin van Keulen. Ze zijn te zien op Pelican Pond Island. Een van de jonge vogels zwemt al af en toe mee met de ouders. De andere drie zullen binnenkort het water veroveren. In tegenstelling tot de wit-roze volwassen exemplaren hebben de nakomelingen nog een donker verenkleed.

De dierentuin van Keulen houdt al tientallen jaren pelikanen. Deze kunnen erg oud worden. Sommige Keulse pelikanen zijn ver boven de 50. Met de jonge vogels leven er nu 20 exemplaren in de dierentuin. Grote witte pelikanen - de naam verwijst naar het lichtroze verenkleed - komen in het wild voor van Zuidoost-Europa via Klein-Azië en Centraal tot India. De meerderheid van de bevolking is inheems in zuidelijk Afrika. De soort wordt niet bedreigd, maar de bestanden nemen af.

Grote witte pelikanen behoren tot de grootste soorten van het geslacht. De spanwijdte kan oplopen tot 360 cm. Mannetjes wegen tot 15 kg, vrouwtjes tot 9 kg. Zijn grote snavel valt karakteristiek op. Pelikanen gebruiken het, samen met de grote keelzak, als een schepnet om te vissen. Op het menu staan ​​bijvoorbeeld karper, harder en baars.


Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3427
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door MennoPebesma »

In de dierentuin van Keulen is een Mitchell's varaan (Varanus mitchelli) uit het ei gekropen. Het is de 25e keer dat er een jong van deze ernstig bedreigde varanensoort in Keulen geboren wordt.

Bron: Facebook Kölner Zoo

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

De jongste olifant van Keulen "Sarinya" ontwikkelt zich

Als een blok, praktisch, en goed van hart! Met een gewicht van 170 kilogram – atletisch verdeeld over een hoogte van een meter. De kleine Aziatische olifantenkoe “Sarinya” heeft olifantachtige droomafmetingen. Het jonge dier werd op 13 juni van dit jaar geboren in het olifantenpark van de dierentuin van Keulen - het woog toen ongeveer 80 kilogram en was een betrekkelijker kleiner en lichter.

"Sarinya" houdt de kudde bezig, samen met moeder "Bindi". "Ze is heel snel met alles. "Sarinya' gebruikt de slurf zo handig dat ik ze nog maar zelden heb gezien bij pasgeboren olifanten", zegt Ingrid Wallner, verzorger bij de Aziatische olifanten. “Ze drinkt zo’n 11 liter melk per dag en plukt speels fruit en groente uit het zand met haar slurf, die we gebruiken om het voer voor de dieren af ​​te dekken om ze bezig te houden. Dat is mooi om naar te kijken."

Moeder "Bindi" doet het ook geweldig als nieuwe moeder. Ze is erg zorgzaam. Als "Bindi" af en toe een pauze neemt, nemen de tantes van de olifantenkudde, die als matriarchaat fungeert, het over en zorgen ze voor de kleine. "Sarinya's" favoriete speelkameraadje is "Leev Ma Rie". De driejarige had aanvankelijk iets te mopperen over de verloren status als jongste familielid. Ingrid Wallner: "Er was dan een stevige duw of een kleine duw van 'Leev Ma Rie'. De volwassen koeien grijpen altijd snel in en roepen om orde.”

Volwassen dieren eten 150 kilo per dag
Olifantenjongen worden tot drie jaar lang gezoogd. Tussendoor proberen ze af en toe vast voedsel. Olifanten zijn vegetariërs en eten hooi, bladeren, fruit of groenten. Volwassen dieren eten tot 150 kilo voer per dag. De dierhouders moeten elke dag een overeenkomstige hoeveelheid voer binnenbrengen. Om de dieren bezig te houden, verstoppen de dierenverzorgers het onder zand of verpakken ze appels, wortelen etc. in emmers die aan het plafond hangen. Hierdoor blijven de spieren en zintuigen van de dieren actief omdat ze iets moeten eten.

De dierentuin van Keulen houdt tien dikhuiden op de 2 hectare grote faciliteit, die het structurele model is voor veel nieuwe olifantenparken in Europa: acht koeien en twee stieren. Vrouwtjes en mannetjes leven gescheiden tussen olifanten. Koeien blijven hun hele leven in een verbintenis met vrouwtjes van hetzelfde geslacht. Stieren zijn meestal solitair. De vestiging in Keulen is daarom ook opgedeeld in aparte stieren- en koeienafdelingen. "Sarinya's" vader "Sang Raja" leeft nu als fokstier in de dierentuin van Pont-Scorff aan de Franse Atlantische kust.

"Sarinya" en de andere olifanten zijn dagelijks te zien tijdens de reguliere zomeropeningstijden tussen 9.00 en 18.00 uur.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Artsen van het Porz am Rhein Ziekenhuis voeren met succes een operatie uit in de dierentuin van Keulen

• Orang Oetan vrouwtje Cinta is ondertussen ook weer beter na behandelde eierstokontsteking
• De hoofdgynaecoloog van het ziekenhuis Porz am Rhein ondersteunt de dierentuindierenarts met het chirurgische team
• Dierentuindirecteur prof. Theo B. Pagel prijst de interdisciplinaire samenwerking

Vorige week, maandag 14 augustus 2023, is de vrouwelijke orang-oetan Cinta van Zoo Keulen geopereerd door een team van de vrouwenkliniek van het Porz am Rhein ziekenhuis.

De aanleiding voor de operatie was een vergevorderde eierstokinfectie bij het vrouwtje. Dit kon nu met succes worden behandeld met de interventie. Het dier doet het nu veel beter.
Dr Mahdis Najafpour, hoofd gynaecologie in het Porz am Rhein ziekenhuis, en haar team, bestaande uit Dr. Patricia Van de Vondel, hoofd verloskunde van het Porz am Rhein Ziekenhuis, en een chirurgisch specialist inclusief een complete chirurgische inventarisatie kwamen naar de veterinaire kamers van de Keulse dierentuin, om hier samen te werken met de dierenarts van de Keulse dierentuin, Dr. Sandra Marcodes, het vrouwtje te behandelen.

Het is nog steeds een zeldzaamheid dat gewone artsen operaties uitvoeren bij dieren: “Orang-oetans lijken qua anatomie fascinerend veel op ons mensen. Het genoom is voor ongeveer 97 procent identiek, zodat de eierstokken van de mensapen sterk lijken op die van de primaire menselijke geslachtsorganen. Het laten uitvoeren van de operatie door geschoolde specialisten op dit gebied vergroot de kans op een complicatievrij behandeltraject en kan in een geval als dit zeer nuttig zijn”, zegt de gynaecologische hoofdarts dr. Mahdis Najafpour. Zij leidde de operatie, bijgestaan ​​door Dr. Patricia Van de Vondel.

"In ons ziekenhuis in Porz am Rhein zijn dergelijke operaties nu routineprocedures, maar de operatie aan Cinta was iets heel bijzonders en niet vergelijkbaar met onze eerdere ervaringen. Gelukkig verliep de operatie zonder complicaties, en ook het vrouwtjesaapje verdroeg de verdoving zonder problemen", aldus dr. Patricia Van de Vondel. "We zijn blij met de hulp van de menselijke geneeskunde - ik ben persoonlijk erg blij met de succesvolle samenwerking met het Porz-ziekenhuis, omdat ik daar ben geboren en opgegroeid in Porz", zegt de dierenarts van de dierentuin van Keulen, Dr. Marcodes was opgelucht dat de operatie een succes was.

De chirurgische ingreep heeft al effect: Cinta is inmiddels weer op de been en doet het veel beter. dr Najafpour vertelt: “De apendame ligt op koers om binnenkort weer volledig fit te zijn. Mijn team bezocht Cinta na de operatie en was ervan overtuigd dat haar conditie goed was.” Zowel de artsen als de dierenarts zijn zeer tevreden na de succesvolle eierstokoperatie van de orang-oetan.

De directeur van de dierentuin van Keulen, prof. Theo B. Pagel, zegt ook: "Iedereen heeft geprofiteerd van deze uitstekende teamprestatie - vooral onze Cinta. Ik ben blij dat ze op deze manier geholpen kan worden. Wij kunnen ons goed voorstellen dat we in de toekomst indien nodig weer een beroep kunnen doen op de expertise van het Porz Ziekenhuis.” Dr. Najafpour: “Ik zou het elk moment opnieuw doen. Deze taak is niet alleen vanuit technisch oogpunt heel spannend, maar ook de medewerking van alle betrokkenen bij deze onderneming was heel bijzonder. De liefdevolle behandeling van het dier raakte mij diep.” De dierentuindierenarts had zich voor de behandeling van het dier tot de specialisten van de gynaecologische afdeling menselijke geneeskunde van het Porz-ziekenhuis gewend. dr Najafpour nam vooraf de organisatie van de interventie over en verduidelijkte onder meer ter plaatse de hygiënemaatregelen zoals verdere sterilisatie en regelde het gebruik van de medische instrumenten.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Roze optocht - dwars door de dierentuin: 15 kleine flamingo's verhuizen naar een nieuw huis

Cubaanse flamingo's behoren tot de kleurrijke blikvangers in de dierentuin van Keulen. Bij deze vogelsoort kwamen tussen half juni en begin juli 15 jongen uit. De jonge groep bracht de eerste dagen van hun leven backstage door in de couveuse. Vervolgens werden ze verzorgd door de dierenverzorgers in de kwekerij daar. Vier keer per dag kregen ze een voedingsrijke pap van eigeelpoeder, waardoor de kuikens snel groeiden. De dierentuin bracht de kuikens aanvankelijk in het beschutte backstage gedeelte groot, zodat ze niet door roofvogels of vossen zouden worden belaagd. Vandaag waren de nakomelingen groot genoeg om met een busje naar een apart jonge vogelgebied in het flamingoverblijf bij het dierentuinrestaurant te worden verplaatst. De kleintjes leren nu de basisprincipes van het flamingoleven in de buurt van hun ouderdieren kennen.

De ervaring leert dat wanneer de "kinderen" over ongeveer een maand volwassen zijn, ze zonder problemen in de groep zullen integreren. Voor de bezoekers blijven ze vanwege hun grijze verenkleed ongeveer een jaar gemakkelijk herkenbaar als juvenielen. De kuikens zijn zeven vrouwtjes en acht mannetjes. Eigenlijk wordt het geslacht van flamingo’s pas bepaald als ze volgroeid zijn op basis van hun uiterlijk. Mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes en hebben ook dikkere benen. Om niet zo lang te hoeven wachten, heeft de dierentuin bij het ringen van alle kuikens een verenmonster genomen en op basis daarvan het geslacht laten bepalen.

Flamingo's voelen zich alleen op hun gemak in de gemeenschap. Ruim 160 van de elegante dieren, die graag weerleggen dat je niet op één poot kunt staan, leven momenteel bij ons in de dierentuin van Keulen in twee groepen - en sommige al heel lang. Flamingo's in gevangenschap kunnen gemakkelijk ouder worden dan 60 jaar.

Cubaanse flamingo's komen vooral voor in Midden-Amerika. Ze voeden zich met plankton, dat ze met behulp van hun zeefachtige snavel uit het water filteren. In het wild eten flamingo's schaaldieren waarvan het pigment hun verenkleed rood kleurt. In de dierentuin van Keulen geven de dierenverzorgers hen voedsel waaraan rode kleurstoffen zijn toegevoegd. Dus ook hier blijven de vogels intens gekleurd. Trouwens: de flamingo's zijn gemakkelijk te observeren vanaf het zonneterras van het dierentuinrestaurant "Flamingos" - als kleurrijke blikvanger voor mooie zomeruren.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Liefdesuitwisseling: Nieuwe vrouwtje bij de tijgers in de dierentuin van Keulen
Nieuwe aanwinst voor de Keulse dierentuin: Sinds eind juli leeft de vrouwelijke Amoertijger “Katinka” aan de Rijn. Zij komt uit de dierentuin van Neurenberg en is nu regelmatig te zien op het buitenterrein van het Keulse tijgerverblijf. “Katinka” is twaalf jaar oud.

De vorige Keulse vrouwelijke tijger “Akina” ging in ruil daarvoor naar Neurenberg. De reden voor deze wissel? “Akina” harmoniseerde niet met de achtjarige Keulse fokkat “Sergan”. Ook de voortplanting in Neurenberg tussen “Katinka” en de nieuwe kater “Manu” die daar zat, werkte niet. Op aanbeveling van het Europese Conservatieprogramma EEP volgde de uitwisseling om bij te dragen aan het behoud van de Amoertijger (Panthera tigris altaica), die ernstig bedreigd wordt. “Helaas werkt het herenigen en fokken van grote katachtigen niet altijd. “Dit is niets ongewoons, ook al passen de dieren genetisch goed bij elkaar”, zegt dr. Alexander Sliwa, curator van de dierentuin van Keulen. “De Amoer-tijgers worden acuut met uitsterven bedreigd. “Daarom doen dierentuinen veel moeite om deze kattensoort op aarde te behouden.”

"Katinka" heeft al nakomelingen grootgebracht

Het EEP beslist op basis van wetenschappelijke criteria welke dieren in welke dierentuinen samenkomen voor fokprojecten. Vanwege zijn afkomst is “Katinka” een van de genetisch meest waardevolle tijgers van deze soort in Europa. dr. Sliwa: “We hopen dat ‘Katinka’ en ‘Sergan’ goed en snel bij elkaar komen. Voor deze soort is voortplanting essentieel.”

“Katinka” heeft al met succes jonge dieren grootgebracht in de dierentuin van Neurenberg. In de zomer van 2015 is ze bevallen van een dubbel nestje. Ze zorgde voorbeeldig voor de twee jongens.

Beschermende maatregelen waren effectief, maar moeten worden uitgebreid
De Amoer-tijger, ook wel bekend als de Siberische tijger, komt voor in de Amoer- en Ussuri-regio's van het Russische Verre Oosten, vlakbij de havenstad Vladivostok. Na een catastrofale achteruitgang van deze tijgerondersoort tot slechts ongeveer 50 dieren in 1940, is de wilde populatie weer toegenomen tot ongeveer 500 dankzij consistente beschermende maatregelen van de Russische regering. De populatie Amoer-tijgers herstelt zich ook langzaam in het aangrenzende noordoosten van China. Maar net als alle tijgers wereldwijd worden ze nog steeds met uitsterven bedreigd door de vernietiging van hun leefgebied, de jacht op hun natuurlijke prooi en – bovenal – stroperij voor gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde. Er wordt gezegd dat elk deel van het lichaam van de tijger een genezende werking heeft.

Er wordt nu geschat dat de totale populatie wilde tijgers slechts ongeveer 4.500 dieren bedraagt. Er zijn nu ruim 850.000 mensen per wilde tijger in Azië. Wetenschappelijk beheerde dierentuinen leveren via gecoördineerde fokprogramma's een belangrijke bijdrage aan de bescherming van tijgers. Hiertoe behoort bijvoorbeeld het European Conservation Breeding Program (EEP), dat in 1985 werd gelanceerd. Het coördineert momenteel 280 Amoer-tijgers in 90 houdingen. Dierentuinen proberen de tijger ook te helpen door de 700 miljoen jaarlijkse dierentuinbezoekers ter wereld te onderwijzen, jaarlijks ongeveer 6 miljoen dollar aan donaties in te zamelen en expertise en actieve hulp te bieden.

Moderne faciliteit voor Amoer-tijgers in de dierentuin van Keulen
Amoertijgers zijn publiekstrekkers in de dierentuin van Keulen. In 2020 opende de dierentuin samen met samenwerkingspartner WWF het Amoer-tijgergebied, dat voor een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro ingrijpend werd gemoderniseerd. De faciliteit werd vergroot en de huisvesting werd verder geoptimaliseerd, onder meer door extra scheidingsmogelijkheden en de installatie van een oefenmuur waarop de dierhouders activiteitenprogramma's met de dieren kunnen uitvoeren.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Gierath steunt de dierentuin van Keulen

Of het nu gaat om recreatie, onderwijs, onderzoek of soortbescherming: de Keulse dierentuin draait op volle kracht op veel gebieden die belangrijk zijn voor de samenleving als geheel. Het bedrijf Gebr.Gieraths GmbH uit Bergisch Gladbach ondersteunt deze inzet en stelt de dierentuin twee auto's ter beschikking. De voertuigen, beide Opel Combo's, worden op verschillende gebieden gebruikt: één in de dierentuin zelf, bijvoorbeeld voor voeruitstapjes, boodschappen doen, dierentuinwerkplaatsen of dierentransport. Het is gebrandmerkt in een dierentuinontwerp en is al in gebruik.

Het tweede voertuig zal in de toekomst worden gebruikt door de “Hans en Waltraud Korbmacher Foundation” ten behoeve van de dierentuin van Keulen. Hun inkomen komt uit de verhuur van onroerend goed. Eén van de twee voertuigen zal voortaan voornamelijk worden gebruikt voor verplaatsingen door de conciërge, die instaat voor de verzorging en het onderhoud van de eigendommen.

Eind september overhandigden Gabriele Gieraths en Monika Gieraths-Heller van de directie van de autodealer, evenals Gieraths verkoopmanager Karl-Heinz Ratzke en Ewald Steinle, zakelijke klantenverkoop, de sleutels aan de bestuursleden van de dierentuin, prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg. “Snelle en ongecompliceerde ondersteuning, van het ene traditionele Rijnlandse bedrijf naar het andere: we zijn erg blij om de dierentuin mobiel te maken”, zegt Gabriele Gieraths. De bestuursleden van de dierentuin zijn blij met de steun: “Dit helpt ons enorm bij het dagelijkse werk en de logistiek rondom de dierentuin. Namens alle dierentuindieren, groot en klein, willen wij u hartelijk bedanken.”


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Weer terug van weggeweest: China Lights in de dierentuin van Keulen
Een van de hoogtepunten van het advents- en winterseizoen in Keulen keert terug. Op 15 december 2023 gaat de China Lights weer van start in de dierentuin. De voorverkoop begint vandaag op www.koelnerzoo.de/onlineshop.

75 lichtensembles - meer dan 10.000 LED-lampen - op 20 hectare dierentuinterrein: de China Lights zijn terug aan de Rijn. Het is de vierde editie van het verlichtingsspektakel voor het hele gezin. Bij voorgaande edities trok het in totaal ruim een ​​kwart miljoen mensen. Dit jaar zijn er weer talloze lichtensembles met sfeervol verlichte dieren en fantasiefiguren in Aziatische stijl te zien - verspreid over het gehele dierentuinterrein.

Nieuw is de indeling in verschillende themazones: “Dino’s”, “Jungle & Safari” en “Mysterie”. Vanaf november zullen de lichtontwerpers in de dierentuin in totaal 75 lichtstations inrichten, die uit meer dan 1.000 individuele tentoonstellingsstukken bestaan. Er worden ongeveer 10.000 LED's gebruikt. De grootste figuren zijn de 40 meter lange en zes meter hoge draak op de dierentuinweide bij de hoofdingang en de dinosaurusfamilie, die 25 meter lang en tien meter hoog is.

Maanschommel- en spiegelcursus – doe-activiteit voor jong en oud
Ook nieuw zijn de vele interactieve figuren - dit jaar zijn er tien doe-stations voor jong en oud. Gasten van China Lights kunnen bijvoorbeeld op de maanschommels de Keulse avondhemel in zweven of in de spiegelbaan een nieuw licht op zichzelf laten schijnen. Aap, slang of varken? In de cursus sterrenbeelden kan iedereen zelf nagaan of de karaktereigenschappen die aan hem worden toegeschreven overeenkomen met de feiten - of slechts een mooie illusie zijn. Bezoekers hebben ook de kans om hun eigen verlichte boodschap op de graffitimuur te plaatsen.

Het lichtpad begint voor de poorten van de dierentuin. Het wordt daar indrukwekkend. De ingang wordt net als bij voorgaande edities en al van ver zichtbaar, dit jaar met een XXL lichtgevende draak. De eigenlijke rondleiding begint met de mars door de zes meter hoge en vier meter brede toegangspoort met gloeiende ara's en beren - een deuropener voor dieren naar het rijk van de verlichtingskunsten. Bezoekers lopen vervolgens door een 30 meter lange gang gemaakt van verlichte reuzenbladeren en passeren vervolgens verlichte stokstaartjes, cheeta's en flamingo's. Perfecte sfeerbooster op winteravonden!

Dinosaurussen tussen de dierentuindieren: Dinosaurussen komen weer tot leven in de dierentuin
Direct daarna begint het dinosaurusgebied - in de dierentuin leeft en licht de wereld van prehistorische dieren weer op. Zo rijst een 14 meter lange mosasaurus, een zeereptiel dat ooit op aarde leefde, spectaculair op uit de vijver midden in de dierentuin. Dimetrodon en parasauriërs zijn er ook. Hoogtepunten voor alle dinosaurusfans zijn de 18 meter lange oplichtende reus T-Rex, de XXL driehoornige dinosaurus en de 25 meter lange dinosaurusfamilie. Wees vriendelijk: een bijzondere blikvanger is de grote fotopunt van de dinosauruskop, in wiens mond gasten kunnen zitten voor een foto.

De dinosaurussen worden gevolgd door een jungle- en safari-themawereld met extra grote gloeiende orang-oetans, kameleons, gigantische spinnen, olifanten, neushoorns, giraffen en nijlpaarden. De lichtontwerpers hadden zelfs Coquerel-sifaka's, een van de meest bedreigde halfapensoorten op aarde en die in het Madagascar House van de dierentuin leven, speciaal gemaakt voor de Keulse China Lights.

De finale is de glinsterende sprookjesboom, de vuurdraak en de fantasie-eenhoorn onder het motto “Mystery”. Ook niet te missen is de FC-mascotte “Hennes IX.” Trots tonen de lichtkunstenaars het heraldische dier als gloeiende replica met schitterende hoorns en ruige baard. Een must – niet alleen voor fans van 1. FC Köln.

Het lichtpad met milieuvriendelijke LED-verlichting strekt zich uit over het gehele dierentuinterrein. Culinaire aanbiedingen van de Zoo Gastronomie en fotopuntpromoties van de Zoo Shop ronden het evenement voor het hele gezin af. Het festival begint op 15 december 2023 en eindigt op 28 januari 2024.

Wanneer? 15 december 2023 tot 28 januari 2024; dagelijks 17.30 – 21.00 uur (behalve kerstavond en oudejaarsavond)
Kaarten nu verkrijgbaar via www.koelnerzoo.de
Volwassene: € 23; Kinderen: € 11 (4 t/m 12 jaar); Kinderen tot 3 jaar: gratis


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3797
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Zoo Keulen: een virtuele reis naar de natuur van Namibië in een safaritruck
“SkyTrip Namibia”: extra attractie in de dierentuin tijdens de herfstvakantie

Herfsthoogtepunt met buitengewone perspectieven in de Zoo van Keulen! Van 5 tot 18 oktober kunnen dierentuingasten vanuit Keulen digitaal de dierenwereld van Afrika in trekken. De safaritruck “SkyTrip Namibia” maakt dit mogelijk. Tien dierentuinbezoekers kunnen hier tegelijkertijd zitten en zich dankzij een virtual reality-bril onderdompelen in de landschappen en wildlife van Namibië tijdens een 360°-vlucht.

De aanbieder is het Hamburgse bedrijf “Spherie”. Tot de initiatiefnemers van dit proefproject op het gebied van digitaal milieu- en ervaringsonderwijs behoorden het Federale Ministerie van Milieu (BMUV) en het Federale Ministerie van Ontwikkeling (BMZ), evenals de Duitse Vereniging voor Internationale Samenwerking (GIZ).

“Hoor, ruik, zie: de dierentuin van Keulen staat voor een dierenbelevenis met alle zintuigen. “Dit wordt tegenwoordig nog belangrijker in grote steden, waar mensen steeds verder verwijderd raken van de natuur”, aldus prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg, bestuursleden van de dierentuin van Keulen. “Digitale aanbiedingen zoals de ‘SkyTrip Namibia’, die onze gasten gemakkelijk naar de gebieden brengen waar wilde dieren vandaan komen, ronden ons aanbod voor moderne doelgroepen op een spannende manier af.”

Ervaring, kennis, soortbescherming: 360° infotainmentaanbod
De safaritent “SkyTrip” bevindt zich tussen het Madagaskarhuis en het giraffenhuis in de dierentuin van Keulen. De virtuele rondvluchten duren ongeveer acht minuten. Gasten van de dierentuin van Keulen kunnen op pad gaan met een 360°-bril met de hoogste beeldkwaliteit die momenteel beschikbaar is. Je vliegt CO2-neutraal over savannelandschappen, de Namib-woestijn of de 1.500 km lange kuststrook van Namibië - en ziet olifanten, giraffen en vele andere dieren van dichtbij op een manier die anders zelfs op een lokale safari nauwelijks mogelijk is.

Een commentator geeft toelichting tijdens de vlucht en geeft spannende informatie en feiten, zoals de biologie van de dieren en beschermingsprojecten. Er is ook een quiz geïntegreerd. Met hun reis ondersteunen dierentuingasten ook rechtstreeks de bescherming van soorten, aangezien 10 procent van de toegangsprijs van “SkyTrip” naar natuurbehoudsprojecten in Namibië gaat.

Soortenbescherming is tegenwoordig van groot belang. Habitats worden steeds kleiner, het klimaat verandert en door de vele mens-dierconflicten overleven sommige soorten alleen in dierentuinen en dankzij de fokprogramma’s daar.
Een blik op Namibië is vooral de moeite waard als het om soortbescherming gaat. Het land kent niet alleen een bijzonder grote biodiversiteit en indrukwekkende natuur. Het land kan ook bogen op bijzondere successen, zoals het vergroten van de giraffen- of olifantenpopulaties. Maar veel soorten blijven bedreigd. Vooral de focus op lokale gemeenschappen en toeristische initiatieven is een zeer succesvolle aanpak. Terwijl mensen voorheen vaak in conflict waren met dieren over landbouwgrond en te weinig profiteerden van het toerisme, zijn zij tegenwoordig steeds meer degenen die het toerisme ontwikkelen en ervan profiteren. Je profiteert dus meer van hun bescherming en duurzame landbouw dan van het doden van dieren.

• Let op: De “SkyTrip Namibia” is niet bij het dierentuinticket inbegrepen, maar is een betaalde extra aanbieding van de firma “Spherie”. Prijzen voor volwassenen en kinderen liggen tussen de 5 en 7 euro (“kinderen vanaf zes jaar mogen vliegen”).
• Tickets voor de “SkyTrip Namibia” kunnen alleen ter plaatse gekocht worden bij de safaritruck zelf, gelegen tussen het Madagascar Huis en het Giraffe Huis.
• De “SkyTrip Namibia” is beschikbaar tijdens de reguliere openingstijden van de dierentuin van Keulen (9.00 tot 18.00 uur).
• 10 procent van de ticketopbrengst gaat naar de ondersteuning van projecten voor het behoud van soorten in Namibië.


Plaats reactie