Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2958
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Al 2.636 gram: Koalabeeld Eerin ontwikkelt zich goed
Het kleine buideldier eet nu volledig zelfstandig eucalyptus en is met succes geïntegreerd in de koalagroep

Vrolijk klimt de kleine Eerin door de takken, knuffelt met moeder Eora en knabbelt zelfstandig aan verse eucalyptus. Als verantwoordelijke Mario Chindemi naar het kleintje kijkt, valt de opluchting op van de 57-jarige. Samen met zijn collega's van het koalahuis heeft hij veel energie gestoken in het grootbrengen van het kleine buideldier. Dat het jong nu 2.636 gram weegt, is te danken aan de inzet en ervaring van de dierentuinhouders. Omdat ze moeder Eora gefaseerd steunden bij het opvoeden van haar dochter.

Koala-joey Eerin is ongeveer een jaar geleden geboren. Aanvankelijk slechts zo groot als een gummibeer, ontwikkelde het vrouwtje zich in de buidel van moeder Eora op een manier die typerend was voor de soort. Rond de jaarwisseling stagneerde het gewicht van het jong - en moesten de verzorgers ingrijpen om te helpen. "Het was onmiddellijk en snel schakelen", zegt Mario Chindemi, herinnerend aan de ongebruikelijke situatie. Er zat haar stevig om de speen van moeder Eora, waardoor de melkstroom naar het jonge dier maar beperkt mogelijk was. "Zoiets hebben we in Duisburg nog nooit meegemaakt, maar op dat moment was het ons duidelijk dat we moesten ingrijpen", zei Chindemi. Het kleine buideldier woog destijds slechts ongeveer 300 gram. Er werd haastig speciale melk georganiseerd voor extra voeding. Chindemi zegt: “Een buideldierenexpert uit Nederland mengde melkpoeder volgens een Australisch recept speciaal voor ons - alleen zulke melk kan worden gebruikt om koala's groot te brengen. We hebben het toen in porties gemengd met gekookt water en aangeboden aan Eerin ”.

Overdag zorgden de verzorgers voor Eerin in het koalahuis, gaven keer op keer melk als tere eucalyptusblaadjes en keken ze nauwlettend naar de ontwikkeling. 'S Avonds gleed Mario Chindemi in de rol van de koalamoeder. Het jonge dier bracht de nacht bij hem door in een zelfgenaaide zak, werd 's avonds laat gevoerd en de volgende ochtend teruggebracht naar het koalahuis op Kaiserberg.

Ongeveer vijf maanden later is Chindemi opgelucht en kijkt met veel plezier naar de vorderingen die de kleine Eerin maakt. Omdat de baby, die toen nog maar zo groot was als een handpalm, een sterk jong dier is geworden dankzij het ervaren team van dierenverzorgers. Ze controleren regelmatig het gewicht van de kleintjes. De weegschaal geeft nu 2.636 gram aan. "Nu is er ook geen melk meer van ons. We hebben de omschakeling naar eucalyptus geleidelijk en met succes doorgevoerd", zegt de districtsmanager. Eerin verblijft nu een paar weken in het Koala-huis, woont bij haar moeder Eora in een opvangcentrum en ontwikkelt zich goed. "Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, koala's zijn erg gevoelige pleegkinderen - maar ze zijn nu uit het ergste", benadrukt de koala-kenner.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2958
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Mierenkwartier GEBAG in ZOO Duisburg is voltooid
De huurders zijn er! Meer dan 20.000 bladsnijdermieren zijn naar het twee verdiepingen tellende wooncomplex verhuisd en hebben al hun huizen gemaakt.


De nieuw gecreëerde leefruimte voor de mierengroep strekt zich uit over twee verdiepingen en is dankzij de bijzondere vormgeving naadloos geïntegreerd in het bestaande landschap van de tropische hal Rio Negro. Omgebouwde wijnvaten en houten kisten werden met de hand en met veel oog voor detail omgetoverd tot unieke mierenhuisjes. Transparante pijpleidingen verbinden de afzonderlijke onderdelen van de mierenverblijven met elkaar en maken zo fascinerende inzichten in de wereld van de kleine regenwoudbewoners mogelijk. “Als gemeentelijk woningbouwbedrijf heeft GEBAG de taak om iedereen in Duisburg woonruimte te bieden. Het was voor ons dan ook een bijzonder genoegen om deze bijzondere nieuwbouw in de dierentuin van Duisburg mogelijk te maken - en zo woonruimte te creëren voor de allerkleinsten. En kijken naar de mieren aan het werk is echt spannend”, zegt GEBAG-directeur Bernd Wortmeyer enthousiast.

Een mierenkolonie functioneert als een onafhankelijk stadje. De sociale dieren brengen voortdurend nieuw voedsel binnen via de 'straten', verdedigen hun huizen en hebben zelfs hun eigen afvalverwerkingsstrategieën. Het hart van elke kolonie bladsnijdersmieren is de paddenstoel die de insecten zelf kweken. In het nieuw gebouwde mierenkwartier bevindt deze zich in een bijzonder temperatuurgecontroleerde ruimte op de begane grond. “Bladsnijdersmieren kunnen bladeren niet als voedsel gebruiken. Ze voeden de paddenstoel met stukjes blad en voeden zich er op hun beurt weer mee. Het gebied werd voorzien van speciale airconditioning zodat het optimale groeicondities heeft”, leggen de verantwoordelijke dierenhouders uit.

Om het voedsel voor de paddenstoel te krijgen, migreren de dieren via het meer dan 20 meter lange buizenstelsel naar de bovenverdieping. Hier vinden de drukbezette insecten rozen- en ligusterbladeren, snijden kleinere stukjes blad af en dragen ze op hun rug naar de begane grond. “Ons doel is om onze bezoekers fascinerende inzichten te geven in de wereld van onze dieren en hen ook voor de kleintjes te inspireren. Dit zijn wij met de nieuwe faciliteit. Zonder de blijvende inzet en samenwerking tussen GEBAG en de dierentuin zou dit project niet mogelijk zijn geweest”, benadrukt dierentuindirecteur Astrid Stewin.

De mierenkolonie Duisburg heeft momenteel een geschatte grootte van 20.000 individuen, is drie jaar oud en is door een particuliere eigenaar aan de dierentuin nagelaten. Uit voorzorg vanwege de coronapandemie zijn de nieuwe dierentuinbewoners nog niet te bewonderen, de tropische zaal Rio Negro is momenteel gesloten voor bezoekers.

Bladsnijdermieren leven van oorsprong in de bossen van Zuid- en Midden-Amerika. De kleine insecten doen echte meesterwerken. Samen bouwt de kolonie in de bosbodem aan een wijd vertakt levend systeem: een ondergrondse stad met kamers voor het mierenbroed, voor plantenresten en paddenstoelentuinen. De koningin leeft in de paddenstoelentuin zelf en legt dagelijks zo'n 25.000 eieren, waarmee de basis wordt gelegd voor de voortdurende uitbreiding van de kolonie.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2958
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Dierenkinderen met een gestreepte look: de emoes hebben nakomelingen
Twee kuikens zijn uitgekomen. Het fokken van de Australische loopvogels is meestal mannenwerk. In Duisburg zorgen de ouders samen voor de kleintjes.

De twee emoe-kuikens peddelen rond en verkennen nieuwsgierig de omgeving. De 40 cm lange en drie weken oude nakomelingen worden momenteel nog gepresenteerd aan het publiek in hun elegante gestreepte look. “Met de donkere strepen zijn de jonge vogels goed gecamoufleerd in het hoge gras. Pas bij de eerste rui verliezen ze hun kenmerkende jonge dierenveren”, weten de dierentuinhouders.

Niet alleen de kleur van hun veren camoufleert jonge emoes voor potentiële vijanden, hun vader is een imposante lijfwacht met waakzame ogen. Want bij de Australische loopvogels zorgen de mannetjes intensief voor het nageslacht, bewaken het nest en broeden zelfs zelf de eieren uit. Het broeden duurt ongeveer 60 dagen en de mannelijke emoe overtuigt daarna nog steeds met vaderkwaliteiten: "Hij laat de kleintjes nooit uit het oog en is ook erg waakzaam naar ons toe - maar dat is precies hoe het zou moeten zijn", benadrukken de dierenverzorgers.

In tegenstelling tot wat meestal het geval is, ondersteunt ook de Emu-hen het opvoeden in Duisburg. Als de kleintjes in nieuwe en onbekende situaties gluren, komen beide ouders aanrennen. "Onze mannelijke emoe zit dan meestal direct op de grond om de kleintjes onder zijn vleugels te beschermen en geborgenheid te geven", zegt het zorgzame team. Jonge emoes beginnen al op de eerste levensdag met het eten van vast voedsel. Op het menu staan ​​verse sla, maar ook wortel, komkommer en appels in snavelgrote stukjes. Vooral wortelgroen is populair.

Emoes behoren tot het geslacht van loopvogels en zijn verwant aan de Afrikaanse struisvogel en de Zuid-Amerikaanse rhea. De ongeveer 35 kg zware dieren komen alleen in Australië voor. Hier bewonen ze de steppe, het bushland en het open grasland. Hun drie tenen zijn bewapend met sterke klauwen en dienen als verdediging.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2958
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Grote vreugde in dierentuin Duisburg: de Siberische tijgers hebben twee nakomelingen
Moeder Dasha zorgt liefdevol voor haar welpen, die steeds wendbaarder worden. Ze zitten nog in de beschermende kraamkamer.

Het zijn de grootste landroofdieren op aarde: Siberische tijgers. Met een gewicht tot 300 kg zijn de grote katten indrukwekkende jagers. Dat geldt ook voor Dasha, de achtjarige vrouwelijke tijger in dierentuin Duisburg. De moederkat zorgt liefdevol voor haar twee welpen, maakt de pelsballen schoon en onderhoudt lichamelijk contact. "De harten van onze verzorgers gaan gewoon open, ze is een eersteklas-moeder en zorgt uitstekend", zegt een opgetogen manager Sandra Sinn.

De naamloze mini tijgers zijn nu zes weken oud, ze zijn geboren op 6 mei. Het dierentuinteam is zeer tevreden over hun ontwikkeling. "Ze zijn dik en rond", lacht wijkmanager Sandra Sinn, "bijten speels in mama's pootjes en worden steeds wendbaarder". Al bijna twee weken hebben de kleintjes hun oogjes definitief open en zetten ze onder de blik van moeder Dasha hun eerste stapjes achterin het tijgerverblijf. "Het werkt altijd beter", zegt Sinn. Ondertussen lijken de jonge dieren precies te weten dat ze ooit statige tijgers zullen worden. Sinn: “Tussendoor kijken ze ons van een afstandje aan vanuit hun strobed en sissen. Dat is heel schattig”.

De manager en haar collega's observeren het gezinsgeluk met de tijgers op voldoende afstand en zijn slechts zelden ter plaatse. "Zelfs als Dasha ontspannen is en veel rust uitstraalt, houdt ze de omgeving nauwlettend in de gaten - zoals het hoort voor een goede tijgermoeder", zegt Sinn over haar protégé. Wat Dasha echter niet weet, is dat zelfs als ze haar verzorgers niet ziet, deze het opgroeien toch van een afstand kunnen volgen. Camera's in de afgeschermde kraamkamer geven een kijkje in de kinderkamer. Het dierentuinteam zal de kleine tijgers de komende weken ook niet van dichtbij zien. Op de leeftijd van acht weken is er niet alleen een veterinaire controleafspraak, maar ook de eerste profylactische vaccinatie tegen niesziekte.

Het zal nog enige tijd duren voordat bezoekers de jonge dieren kunnen observeren. De timing is vooral afhankelijk van de ontwikkeling van de kleintjes. Want alleen als de nakomelingen mobiel genoeg zijn en moeder Dasha veilig kan volgen kan de ruime buitenruimte worden verkend.

Siberische tijgers zijn de grootste levende katten ter wereld en hun populaties worden als ernstig bedreigd beschouwd. Deze tijgersoort werd oorspronkelijk gevonden in grote delen van Azië. Door stroperij en vernietiging van leefgebieden is de populatie in het oorspronkelijke verspreidingsgebied de afgelopen 100 jaar met meer dan 90% afgenomen. Tegenwoordig leven naar schatting slechts 600 Siberische tijgers in een paar natuurreservaten, die iets meer dan 5% van het oorspronkelijke verspreidingsgebied uitmaken. Hoewel alle tijgersoorten strikt worden beschermd, bloeit de illegale handel in hun pelzen, botten en tanden op de Aziatische markt. Elk ras in dierentuinen is daarom uitermate belangrijk en draagt ​​bij aan het behoud van een gezonde reservepopulatie onder beschermde omstandigheden.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2958
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Iguana Island in dierentuin Duisburg: de eerste dieren zijn ingetrokken
Ringstaartleguaan Ivan bewoont het Caribische zandstrand. De Socorrotreurduif voelt zich er ook thuis - in zijn oorspronkelijke habitat wordt deze vogelsoort sinds 1972 als uitgestorven beschouwd.

Het werk aan het nieuwe leguaaneiland van de dierentuin komt langzaam tot een einde. Het landschap is voltooid en het bezoekersgedeelte is bijna voltooid. Nu hebben de eerste dieren hun intrek genomen in de faciliteit, wat alleen kon worden gerealiseerd dankzij de steun van de Vrienden van de dierentuin van Duisburg.

De nieuwe bewoners van de nieuwe, circa 120 m², overdekte Caribische hal nemen hun intrek en wennen langzaam aan de nieuwe omgeving. Het begon allemaal met Ivan, een 1,25 meter lange Cubaanse ringstaartleguaan. Hij reisde van de dierentuin van Zagreb naar de Kaiserberg. Ivan behoort tot een bedreigde diersoort waarvan de populaties in de oorspronkelijke habitat afnemen. In Duisburg nam het oerreptiel enkele dagen geleden zijn intrek in de grootste vestiging van het nieuwe leguaaneiland: het Caribische zandstrand. “Hij heeft het echt naar zijn zin, eet met veel trek bladsalades, zonnebaadt uitgebreid en staat heel open voor ons dierenverzorgers”, legt Maik Peschke uit. De wijkmanager en zijn collega's hebben de afgelopen weken alles voorbereid om de nieuwe bewoner er in te laten trekken en hebben de voorziening dicht bij de natuur ontworpen. "Cubaanse ringstaartleguanen leven, zoals de naam al doet vermoeden, op rotsachtige stranden op het eiland Cuba - en zo ziet hun verblijf er natuurlijk ook uit", legt Peschke uit. Licht zand, rotsen en laagblijvende planten kenmerken het landschap van het complex. Het statige reptiel, dat momenteel rond de 6 kilogram weegt, zal niet alleen in het ruime gebied leven, maar zal binnenkort gezelschap krijgen van soortgenoten die vanuit andere dierentuinen naar Duisburg zullen reizen.

Een andere bewoner van de nieuwe faciliteit scharrelde boven Iguana Ivan: een onopvallende, roestbruine Socorrotreurduif. "Deze dieren leven meestal als solitaire dieren, mannetjes verdedigen hun territorium krachtig", zegt Maik Peschke. Het is voor hem en zijn collega's iets heel bijzonders om voor deze soort te mogen zorgen. Oorspronkelijk kwam deze vogelsoort alleen voor op het gelijknamige eiland Socorro. Verwilderde huiskatten die door mensen werden binnengebracht, evenals de jacht, hebben de populaties sterk verminderd. De laatste keer dat een dier in zijn oorspronkelijke habitat werd waargenomen, was in 1972 - sindsdien wordt de Socorrotreurduif beschouwd als "uitgestorven in het wild". Alleen dankzij dierentuinen overleefde de soort onder beschermde omstandigheden. "Met onze deelname aan het European Endangered Species Program stellen we waardevolle grond beschikbaar voor deze diersoort om een ​​stabiele populatie op te bouwen ver weg van het eiland Socorro", legt curator Volker Grün uit over het belang van het houden van deze onopvallende soort .

Omgeven door een thematisch passend landschapsontwerp kunnen bezoekers na de opening van de nieuwe hal karakteristieke bewoners van het Cubaanse eilandlandschap op ooghoogte ontmoeten vanaf een houten loopbrug. Het zal enige tijd duren voordat dat gebeurt. Want pas als er meer dieren zijn gearriveerd en gewend zijn aan de nieuwe omgeving, gaat de faciliteit officieel open samen met de vriendenvereniging van de dierentuin.


Gebruikersavatar
rick04
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1211
Lid geworden op: 06 apr 2020, 11:32
Favoriete dierentuin: The Living Coast
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door rick04 »

Gaan er nog meer soorten in komen of is dit alles?
Let the beauty of the nature remind you of the goodness of God

Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 813
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: AquaZoo Leeuwarden, Wildlands, Artis
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door MennoPebesma »

rick04 schreef:
26 jun 2021, 13:05
Gaan er nog meer soorten in komen of is dit alles?
Er komen ook nog Cubaanse hutia's en Jamaicaanse boa's. En in een eerder persbericht werdt gesproken over "Meerdere vogelsoorten" dus er zullen nog wel wat meer vogels bij komen.

Gebruikersavatar
rick04
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1211
Lid geworden op: 06 apr 2020, 11:32
Favoriete dierentuin: The Living Coast
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door rick04 »

MennoPebesma schreef:
26 jun 2021, 13:22
rick04 schreef:
26 jun 2021, 13:05
Gaan er nog meer soorten in komen of is dit alles?
Er komen ook nog Cubaanse hutia's en Jamaicaanse boa's. En in een eerder persbericht werdt gesproken over "Meerdere vogelsoorten" dus er zullen nog wel wat meer vogels bij komen.
Gelukkig maar, anders wordt het wel erg leeg. Wel een leuk concept.
Let the beauty of the nature remind you of the goodness of God

Apenarend
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4823
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Apenarend »

rick04 schreef:
26 jun 2021, 13:54
MennoPebesma schreef:
26 jun 2021, 13:22
rick04 schreef:
26 jun 2021, 13:05
Gaan er nog meer soorten in komen of is dit alles?
Er komen ook nog Cubaanse hutia's en Jamaicaanse boa's. En in een eerder persbericht werdt gesproken over "Meerdere vogelsoorten" dus er zullen nog wel wat meer vogels bij komen.
Gelukkig maar, anders wordt het wel erg leeg. Wel een leuk concept.
https://www.youtube.com/watch?v=7282tbjHigM
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
rick04
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1211
Lid geworden op: 06 apr 2020, 11:32
Favoriete dierentuin: The Living Coast
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door rick04 »

Apenarend schreef:
26 jun 2021, 19:25
rick04 schreef:
26 jun 2021, 13:54
MennoPebesma schreef:
26 jun 2021, 13:22
rick04 schreef:
26 jun 2021, 13:05
Gaan er nog meer soorten in komen of is dit alles?
Er komen ook nog Cubaanse hutia's en Jamaicaanse boa's. En in een eerder persbericht werdt gesproken over "Meerdere vogelsoorten" dus er zullen nog wel wat meer vogels bij komen.
Gelukkig maar, anders wordt het wel erg leeg. Wel een leuk concept.
https://www.youtube.com/watch?v=7282tbjHigM
Ziet er leuk uit zo, klein, maar zeker niet saai!
Let the beauty of the nature remind you of the goodness of God

Gebruikersavatar
zoofan
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 2062
Lid geworden op: 11 nov 2010, 14:55

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door zoofan »

Koala Yiribana heeft een jong gekregen. Blijkbaar is zij nogal kieskeurig naar mannen toe maar met Tinarroo is het gelukt.

https://zoo-duisburg.de/unser-zoo/aktue ... 280d0c4c26

Zoozot
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 592
Lid geworden op: 12 okt 2011, 20:52
Favoriete dierentuin: Berlijn, Antwerpen

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Zoozot »

Een rode panda is kunnen ontsnappen en is nog niet teruggevonden.

Bron: https://www.looopings.nl/weblog/17174/R ... ntuin.html

Zoozot
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 592
Lid geworden op: 12 okt 2011, 20:52
Favoriete dierentuin: Berlijn, Antwerpen

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Zoozot »

Zoozot schreef:
02 jul 2021, 15:35
Een rode panda is kunnen ontsnappen en is nog niet teruggevonden.

Bron: https://www.looopings.nl/weblog/17174/R ... ntuin.html
Inmiddels heeft men de panda met behulp van een drone met warmtebeeldcamera kunnen vinden. Rondom het verblijf moet gesnoeid worden om verdere ontsnappingen te voorkomen.

Bron: https://www.facebook.com/ZooDuisburg/po ... 6824358413

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2958
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Weer een kweeksucces in Duisburg: Koala Yiribana heeft nakomelingen
Het mannetje weegt al 556 gram, een pluche koala vergezelt het mannetje op de weegschaal.

Het dierentuinteam wachtte zes jaar, stelde de Koala Yiribana herhaaldelijk voor aan geschikte partners en hield de vingers gekruist - nu is het gelukt: het bijna achtjarige vrouwtje brengt voor de tweede keer een jong groot. De vader van de kleine baby is Tinaroo. Pas in maart vorig jaar reisde het inmiddels vijfjarige mannetje van Leipzig naar de Kaiserberg. Mario Chindemi, verantwoordelijke in het Duisburgse Koalahuis, heeft zijn nieuwe beschermeling persoonlijk opgehaald. "Het werkte eindelijk met Tinaroo, hij wist hoe hij om moest gaan met de 'bitchy' Yiribana", zei het team van verzorgers blij over de bevalling.

Het resultaat van het koala-rendez-vous is momenteel 225 dagen oud en past nog steeds in de hand van een volwassen mens. Nadat er de afgelopen weken een arm of een voetje uit moeder Yiribana's beschermende buidel gluurde, kijkt het jonge dier nu steeds vaker naar buiten en ligt inmiddels op de rug van zijn moeder. Dit is dan ook de gelegenheid voor een eerste bezoek aan de Weegschaal. De mini koala weegt momenteel een delicate 556 gram. Het kleine, nog naamloze mannetje wordt op de weegschaal altijd vergezeld door een stoffen koala, die op een tak op de weegschaal wordt geplaatst. “De jonge dieren zijn gewend om hun vacht vast te houden. De stoffen koala biedt de kleine zekerheid', meldt het zorgteam. “Met de gewichtsgegevens kunnen we conclusies trekken over ontwikkeling en gezondheid”.

Voor de moeder is het wegen van haar jong dier slechts een kleintje. “Ook Yiribana is hier in Duisburg geboren, ze heeft veel vertrouwen in ons verzorgers en kent Libra al jaren. Als we de kleine voorzichtig op de weegschaal leggen, kijkt ze ons niet eens aan - ze blijft liever haar eucalyptus eten', meldt het Koala House-team. Terug bij de moeder glijdt het nog naamloze jong meestal terug in de beschermende buidel, waar het ook wordt gezoogd. Naast melk staat de komende weken bij de excursies steeds meer sappige eucalyptus op het menu. Daarvoor moeten echter speciale bacteriën zich in het maagdarmkanaal nestelen. “Jonge dieren krijgen de bacteriestarter van hun moeder. Deze scheiden ze uit speciale appendix uit, een soort van darmpap, dat in grote aantallen de absoluut noodzakelijke bacteriën bevat en door het nageslacht wordt gegeten, "legen de verzorgers uit, die zich ook bewust zijn van de gevaren:" Koala's zijn veeleisende en gevoelige pleegkinderen Samen met bevalling, melk op vast voedsel is een van de meest kritische fasen in ontwikkeling ”.

Voor de Yiribana is het pas de tweede nakomeling, in 2015 bracht het vrouwtje voor het eerst een jong groot en lange tijd ook voor de laatste keer. Haar zoon Yindi woont nu in de Franse dierentuin in Beauval. De dierentuin van Duisburg is sinds 1994 de thuisbasis van de grijze buideldieren. Tegenwoordig wordt de dierentuin beschouwd als een kweek- en competentiecentrum in heel Europa, heeft ze al meer dan 30 koala's grootgebracht en voert ze het Europese fokprogramma voor de bescherming van de bedreigde diersoorten. Toch is elke geboorte een heel bijzonder moment.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2958
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

kleine panda veilig en wel gevonden

De kleine panda Jang is terug. Op vrijdagmiddag werd het dier ontdekt door een geconcentreerde zoektocht in een boomtop op het terrein van de dierentuin niet ver van de panda-faciliteit. Het werd gered met behulp van een draaitafelladder van de brandweer van Duisburg. Daarna werd Jang, die gezond is, naar de eigen dierenartsenpraktijk van de dierentuin gebracht om hier te ontspannen. Het dierentuinpersoneel is enorm opgelucht dat de zoektocht goed is afgelopen.

Het dierentuinteam had sinds gisterochtend alle beschikbare middelen gebundeld en was op zoek naar Jang. Er werd gebruik gemaakt van een verrekijker en warmtebeeldcamera's omdat werd aangenomen dat het dier zich in een van de vele boomtoppen op het dierentuinterrein bevond. De lommerrijke toestand van de bomen bemoeilijkte het zoeken. Daarom werd 's ochtends ook een warmtebeelddrone ingezet om de zoektocht vanuit de lucht te ondersteunen. Vanwege externe weersomstandigheden gaat de dierentuin ervan uit dat op een gegeven moment in het pandaverblijf de mogelijkheid deed zich voor dat de afbakening kon worden overwonnen met een plantaardig klimhulpmiddel. De planten zijn daarom gisteren dienovereenkomstig gesnoeid.

Kleine panda's behoren tot de bedreigde diersoorten, de populaties in hun oorspronkelijke habitat, het Himalaya gebergte van Nepal tot Myanmar, nemen af. De redenen hiervoor zijn onder meer de winning van hout, de verspreiding van landbouw en de jacht.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2958
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Tijdens de veterinaire controle werd het geslacht van de jonge tijgers bepaald.
Het dierentuinteam is zeer tevreden over de ontwikkeling van de kleine roofdieren.
De kleine tijgers in dierentuin Duisburg zijn tien weken oud. Nu hebben de dierenarts en de dierenverzorgers voor het eerst de nakomelingen onder de loep genomen. Er werd ook een geheim onthuld, want het geslacht van de jonge dieren is nu bepaald: het is een katertje en een katje.

Het resultaat van de veterinaire medische keuring was voor alle betrokkenen een genoegen: "De kleine tijgers zijn gezond en goed gevoed", zegt dierentuindierenarts Dr. Caroline Bunert. De jonge dieren wegen nu al zo'n zeven kilo - en weten blijkbaar al precies dat ze ooit statige roofdieren zullen worden. "De mini's kunnen bijna sissen als de grote", lacht Bunert. Bij de veterinaire keuring van de nog naamloze jonge dieren werd naast het bepalen van hun gewicht ook het gebit gecontroleerd, een ontwormingskuur toegediend, de buik gescand en de pootjes bekeken. Ook de twee kleine tijgers overleefden de vaccinatie tegen de niesziekte met succes. Zoals alle dierentuindieren ontvingen ook de nakomelingen hun transponders tijdens het onderzoek. “Elk dier is te identificeren met het unieke nummer. Het wordt opgeslagen op een chip ter grootte van een rijstkorrel, die we met een canule onder de huid steken', legt de dierenarts uit, die tijdens de onderzoeken ondersteuning kreeg van de dierenverzorgers.

Na een paar minuten gingen de twee bundels van vreugde terug naar het strobed. Dan kon tijgerin Dasha terug naar haar kleintjes. "Na alle opwinding kalmeert Dasha haar kroost voorbeeldig", zeggen de dierenverzorgers. Het zal niet lang meer duren voordat bezoekers de jonge dieren in de dierentuin kunnen zien leven. "De twee worden elke dag wendbaarder, verkennen hun omgeving en veroveren binnenkort ook de buitenruimte", weten de dierenverzorgers.

Siberische tijgers zijn de grootste levende katten ter wereld en hun populaties worden als ernstig bedreigd beschouwd. Deze tijgersoort werd oorspronkelijk gevonden in grote delen van Azië. Door stroperij en vernietiging van leefgebieden is de populatie in het oorspronkelijke verspreidingsgebied de afgelopen 100 jaar met meer dan 90% afgenomen. Tegenwoordig leven naar schatting slechts 600 Siberische tijgers in een paar natuurreservaten, die iets meer dan 5% van het oorspronkelijke verspreidingsgebied uitmaken. Hoewel alle tijgersoorten strikt worden beschermd, bloeit de illegale handel in hun pelzen, botten en tanden op de Aziatische markt. Elk ras in dierentuinen is daarom uitermate belangrijk en draagt ​​bij aan het behoud van een gezonde reservepopulatie onder beschermde omstandigheden.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2958
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

De jonge tijgers veroveren het buitengebied
Het is voor het eerst dat de jonge tijgers te zien zijn door bezoekers.

De afgelopen weken deden de kleine tijgers hun eerste pogingen om onder het toeziend oog van moeder Dasha in het achterste gedeelte van het tijgerverblijf te lopen. Nu veroveren de jonge tijgers ook de buitenruimte. "Ook voor ons is het spannend om te zien, het buitenterrein is een grote avonturenspeeltuin voor tijgerkinderen", zegt dierenverzorgster Bianca Königshausen blij. Hoog gras, ondiepe waterzones en talrijke klimmogelijkheden bieden de grote katten veel afwisseling. Vanaf nu kunnen alle dierentuinbezoekers de jonge dieren op hun excursies bekijken op twee uitkijkpunten. Maar geduld is absoluut noodzakelijk, want "de dieren hebben retraites op de faciliteit", legt de dierenverzorger uit.

Vooral in de ochtenduren heb je de grootste kans om de kleine grote katten te zien. Dan beuken de minitijgers uit de stal aan Dasha's zijde het buitenterrein op, klimmen in boomstammen en scharrelen rond in de dichte begroeiing. Terwijl haar moeder al haar pootjes vol heeft met het opvoeden van de kleintjes, geniet vader El-Roi van de rust in de naburige faciliteit. "Siberische tijgers zijn eenlingen, de opvoeding is de taak van de vrouw", zegt Bianca Königshausen. Toch had de statige tijgerkat al contact met zijn kroost. Met belangstelling observeerde hij de twee jonge dieren door een beschermende scheidingswand, snuffelde aan de kleintjes en speelde zelfs met ze. "Dasha tolereert dat, maar als ze elkaar rechtstreeks zouden ontmoeten, zou ze het nageslacht verdedigen en de vader wegjagen", weet de verzorgster.


Plaats reactie