Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Dierentuin Duisburg is blij met de geboorte van vier mini-stokstaartjes

Sophie, de baas van de stokstaartjesfamilie in Zoo Duisburg, woont al bijna een jaar op de Kaiserberg. Met haar partner Elvis heeft ze nu weer voor nakomelingen gezorgd. Vier mini-stokstaartjes rennen momenteel door het verblijf. Dit zijn de eerste babydieren in de dierentuin dit jaar.

Verse meelwormen, sprinkhanen en soms een ei. Stokstaartjesbaas Sophie heeft momenteel grote honger, de vier jonge dieren willen immers verzorgd en liefdevol verzorgd worden. Terwijl de baas zich tegoed doet aan het eten, waakt de rest van de familie over het onhandige, zes weken oude kroost - en heeft hun poten vol met werk. Doordat de lenige bende de afgelopen dagen steeds wendbaarder is geworden, laat ze de beschermende werpkist steeds vaker in de warme stal staan ​​en gaat op ontdekkingstocht. Met hen - de lijfwachten. Want bij de sociale kleinere carnivoren staat de zorg hoog in het vaandel.

Bioloog Volker Grün: “Het grootbrengen van jonge dieren is niet alleen de verantwoordelijkheid van de ouders, alle gezinsleden zorgen voor de kleintjes en zorgen voor ze. Er is altijd minstens één volwassen dier in hun directe omgeving ”.

Met het tweede nest groeit de stokstaartjesfamilie nu uit tot acht dieren. En het kan nog groter worden, want de schattige roofdieren leven in groepen van soms wel meer dan 30 dieren. Stokstaartjes bevolken de savannes en het bushland van Afrika. Op hun zoektocht naar voedsel lopen de bekwame jagers op hun tenen door het zand en jagen op spinnen, schorpioenen en verschillende insecten. Maar ook kleinere zoogdieren en vogels staan ​​op hun menu. Terwijl de groep voedsel zoekt, kijkt de bewaker vanaf een verhoogde positie naar vijanden. Als hij een mogelijke dreiging ziet, waarschuwt hij de andere gezinsleden met een geluid. Het gezin trekt zich vervolgens terug in hun ondergrondse gebouwen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Dierentuin Duisburg bereidt zich geleidelijk voor om het voor bezoekers te openen
Een weerzien met giraffen, tijgers en co is binnenkort weer mogelijk. Dierentuindieren raken langzamerhand gewend aan groepen mensen.

De poorten van de dierentuin van Duisburg moesten vanwege de officiële vereisten ongeveer vier maanden gesloten blijven voor bezoekers om de coronapandemie in te dammen. Maar de resolutie van de deelstaat voorziet in de mogelijkheid dat de fascinerende dierenwereld op de Kaiserberg binnenkort weer live kan worden beleefd. "We zijn erg opgelucht en kijken erg uit naar onze bezoekers", zegt dierentuindirecteur Astrid Stewin.

Om dierenliefhebbers tijdig te kunnen verwelkomen, zal het dierentuinteam de informatie over infectiebescherming uit de nieuwe versie van de Coronabeschermingsverordening voor Noordrijn-Westfalen overdragen aan Dierentuin Duisburg. Alleen dan kan de geleidelijke opening van de dierentuin eindelijk worden voorbereid, rekening houdend met de officiële vereisten. "Zodra we hier iets nieuws weten, vooral wanneer en onder welke voorwaarden onze deuren weer geopend kunnen worden, zullen we je daarover informeren", belooft Stewin.

Al voor de officiële opening zullen de dieren uit voorzorg en stap voor stap aan groepen mensen gewend worden. Want sinds november vorig jaar hebben giraffen, alpaca's en co. Alleen contact gehad met het dierentuinpersoneel. Uit het gedrag van sommige dieren bleek dat ze aandachtiger reageerden op activiteiten op de bezoekerspaden. Zo ook bij giraffenstier Kiringo en de alpacakudde. Het crisisteam van de stad Duisburg keurde daarom goed dat aanverwanten van dierentuinmedewerkers die in het bezit zijn van een jaarkaart op de bezoekersroutes van de dierentuin kunnen lopen onder strikte hygiëneregels (oa maskervereisten en afstandsregels).

Met deze maatregel wordt de heropening voor de dierentuinbewoners langzaam en stapsgewijs voorbereid voor aanvang van de reguliere operaties onder voorwaarden vanuit zoölogisch oogpunt.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Dierentuin Duisburg: Poorten voor bezoekers zijn vanaf vandaag weer open
Een weerzien met giraffen, tijgers en co is eindelijk mogelijk. Het aquarium is ook open. Voor de bescherming van bezoekers, medewerkers en dieren gelden speciale regels: Voor het bezoek moet online een afspraak worden gemaakt. Dit is een vereiste om een ​​dagkaart aan de hoofdkassa te kunnen kopen. Ter bescherming tegen infecties moeten alle bezoekers van de hele dierentuin een medisch masker (FFP2 of chirurgisch masker) dragen. Jonge niet schoolgaande kinderen (-4 jaar) zijn hiervan vrijgesteld.

De poorten van dierentuin Duisburg moesten vanwege de coronapandemie zo'n vier maanden gesloten blijven voor bezoekers. Vanaf woensdag (10 maart 2021) kunnen bezoekers de dierenwereld weer live beleven op de Kaiserberg. “We zijn erg blij de dierentuin te kunnen heropenen en kijken uit naar onze bezoekers. Ook al zijn er nog beperkingen om besmettingsredenen, ik ben er zeker van dat we onze vele dierentuinvrienden uit Duisburg en omgeving onvergetelijke ervaringen en diermomenten kunnen bieden ”, zegt dierentuindirecteur Astrid Stewin.

Voordat de dierentuinbeleving weer mogelijk is, moet er een online afspraak gemaakt worden - ook voor begeleidende kinderen onder de 3 jaar. Dit is een vereiste die voortvloeit uit de huidige Corona-beschermingsverordening van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Op https://einlasstermin.zoo-duisburg.de/ worden zowel de dag van het bezoek als de benodigde gegevens voor gemakkelijke tracking geregistreerd. Het is niet mogelijk om de gevraagde datum telefonisch, per e-mail of ter plaatse vast te leggen. Na voltooiing van de registratie ontvangen bezoekers een e-mail die moet worden uitgeprint aan de kassa van de dierentuin bij aankoop van een kaartje of die op de smartphone moet worden getoond. Houders van jaarkaarten, of een vrijetijdskaart (bijv.RuhrtopCard) moeten hun afspraak ook vooraf online registreren.

Met de boekingstool kan tot vijf dagen van tevoren een afspraak worden gereserveerd. De bezoeker kiest een van de aangegeven tijdvakken (9.00 uur - 11.00 uur / 11.00 uur - 13.00 uur / 13.00 uur - 15.00 uur / 15.00 uur - 16.30 uur / vanaf 16.30 uur sluit de kassa van de dierentuin om 17.30 uur) voor zijn binnenkomst. Het bezoek aan de dierentuin is niet beperkt in tijd - bezoekers kunnen tot sluitingstijd (19.00 uur) in de dierentuin blijven. Jaarkaartafspraken kunnen vanaf 11 maart 2021 worden geboekt op https://jahreskartentermin.zoo-duisburg.de/ De jaarkaarten kunnen worden gekocht of verlengd bij de Ccentrale Bezoekersdienst vooraan aan het park. De dierentuin kan dan op dezelfde datum worden bezocht.

Als de afspraak is geboekt, moet de bevestiging worden getoond aan de kassa bij aankoop van het toegangsbewijs op de dag van het bezoek. Dan is een weerzien met veel personages en bezoekersfavorieten van de Kaiserberg eindelijk weer mogelijk. Maar niet alleen de giraffestier Kiringo, de olifantenkudde van de leidende koe Daisy en de Siberische tijgers Dasha of El-Roi kunnen door de bezoekers worden geobserveerd. Dierenliefhebbers hebben vanaf de bezoekerspaden van het uitgestrekte 16 hectare grote dierentuingebied goed zicht op de kinderdagverblijven van veel dierentuinbewoners. Er is hier de afgelopen maanden veel gebeurd, omdat de jonge dieren van het afgelopen jaar vaak in echte pubers zijn veranderd. Alpaca Paco, de sterke zeeleeuwenbroers en ook de levendige dwergotters houden hun ouders bezig. Bovendien worden de jonge stokstaartjes die in januari geboren zijn steeds wendbaarder en zijn ze te observeren tijdens hun excursies. En de jonge kameel Saliwa, die pas een paar dagen geleden werd geboren, waagt zich steeds vaker de stal uit.

Bovendien staan ​​de deuren van het aquarium open: hier betovert de glinsterende onderwaterwereld de bezoekers. De levendige drukte in het tropische rifbassin is net zo betoverend als de elegante drijvende kwallen in de kwallentop. Borden bij de ingang vertellen bezoekers hoeveel mensen tegelijkertijd in het gebouw mogen zijn. De overige dierenverblijven, toegankelijke dierverblijven en het dolfinarium zijn momenteel niet te bezoeken vanwege infectiepreventie. De talrijke speelplaatsen die open zijn en mogelijkheden bieden om te ravotten, klimmen en bewegen, zorgen voor afwisseling bij een bezoek aan de dierentuin. Maar ook hier moet een FFP2- of medischmasker worden gedragen.

Momenteel gelden de volgende regels:
• Een bezoek aan de dierentuin is alleen mogelijk met een online reservering vooraf, het kaartje wordt dan gekocht op vertoon van de reservering aan de kassa bij de hoofdingang. Voor elke persoon is een aparte boeking vereist, ook voor kinderen jonger dan 3 jaar, jaarkaarthouders, leden van de Förderverein en Ruhrtop.Card-houders. • •
• Voor honden hoeft u geen afspraak te maken
• Het is niet mogelijk om de gewenste datum telefonisch, per e-mail of ter plaatse op te nemen
• Jaarlijkse ticketafspraken kunnen worden gemaakt vanaf 11 maart 2021 geboekt worden, jaarkaarten kunnen gekocht of verlengd worden in de Centrale Bezoekersdienst. De dierentuin kan dan op dezelfde datum worden bezocht
• De dierentuin is alleen te bezoeken en te verlaten via de hoofdingang Mülheimer Straße, de zij-ingang met de tijgerkassa is gesloten
• Bezoekers worden bij de hoofdingang toegelaten bij maximaal twee kassa's. Alleen dagkaarten zijn hier verkrijgbaar. Jaarkaarthouders, leden van de Förderverein en Ruhrtop Kaarthouders dienen zich ook na het maken van een afspraak aan de kassa te registreren
• Het dragen van een medisch masker (FFP2 of chirurgisch masker) is verplicht op het gehele terrein van de dierentuin, kinderen tot aan de schoolleeftijd zijn vrijgesteld van de verplichting om een ​​masker te dragen. Daarnaast zijn regelmatig handen wassen en het naleven van het nies- en hoest hygiëne essentieel
• In het kader van de Coronabeschermingsverordening is een bezoek met uw eigen huishouden en één ander mogelijk. De groepsgrootte mag niet groter zijn dan vijf personen, waarbij kinderen tot en met 14 jaar niet worden meegeteld. Koppels als één huishouden tellen ongeacht de leefomstandigheden
• Bezoekers dienen minimaal 1,5 meter afstand te houden van andere bezoekers en ook van de dieren. Vloermarkeringen, bijvoorbeeld bij de kassa's en voor verblijven en dierenverblijven, geven dit aan
• De deuren van het aquarium staan ​​open voor bezoekers. De andere dierenverblijven, het dolfinarium en de toegankelijke dierenverblijven zijn niet te bezoeken. De voederpraatjes en gesprekken met dierenverzorgers vinden niet plaats om afstandsregels te handhaven
• De gastronomie verkoopt eten en snacks "to go". Consumptie binnen een straal van 50 meter rond het restaurant is verboden
• Er worden geen handkarren en rolstoelen verhuurd
• De dierentuin zet controlepersoneel in om groepsvorming te voorkomen en toezicht te houden op de naleving van de hygiëneregels

Een bezoek aan de diverse fauna van de dierentuin van Duisburg is elke dag mogelijk van 9.00 uur tot 19.00 uur op afspraak, de kassa's sluiten om 17.30 uur.


Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 13726
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Gorilla Gust »

Helaas is het groepje zwartstaartzijdeaapjes van de Rio Negro hal in Zoo Duisburg overleden. Pathologisch onderzoek zal de oorzaak van het plotse overlijden moeten uitwijzen.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
rick04
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 951
Lid geworden op: 06 apr 2020, 11:32
Favoriete dierentuin: The Living Coast
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door rick04 »

Gorilla Gust schreef:
12 mar 2021, 20:57
Helaas is het groepje zwartstaartzijdeaapjes van de Rio Negro hal in Zoo Duisburg overleden. Pathologisch onderzoek zal de oorzaak van het plotse overlijden moeten uitwijzen.
Zonde van deze best nog wel zoo-zeldzame soort..
Let the beauty of the nature remind you of the goodness of God

Gebruikersavatar
aardvarkentje15
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1047
Lid geworden op: 27 jan 2015, 18:46
Favoriete dierentuin: Dierenpark ziezoo
Locatie: Nootdorp

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door aardvarkentje15 »

Het hele groepje? Zijn ze dan allemaal dood gevonden of zoiets? :s :--
"It's a moral question about wether we have the right to exterminate species" - Sir David Attenborough

Apenarend
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4693
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Apenarend »

Lijkt dan toch op een vergiftiging of zo, indien ze allemaal op hetzelfde tijdstip overleden zijn.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Joost
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1923
Lid geworden op: 03 dec 2013, 17:15
Favoriete dierentuin: The Bronx Zoo, Wildlands

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Joost »

Op hun Facebook laat Zoo Duisburg weten dat de dieren zijn overleden aan orgaanfalen van de lever, nier en milt. Hoe het kan dat alle 4 de dieren plots tegelijk overleden is niet bekend. Corona is in elk geval uitgesloten, want op de longen waren geen afwijkingen te zien.

Gebruikersavatar
rick04
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 951
Lid geworden op: 06 apr 2020, 11:32
Favoriete dierentuin: The Living Coast
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door rick04 »

Joost schreef:
18 mar 2021, 20:25
Op hun Facebook laat Zoo Duisburg weten dat de dieren zijn overleden aan orgaanfalen van de lever, nier en milt. Hoe het kan dat alle 4 de dieren plots tegelijk overleden is niet bekend. Corona is in elk geval uitgesloten, want op de longen waren geen afwijkingen te zien.
Wellicht iets giftigs op of een infectieziekte opgelopen?
Let the beauty of the nature remind you of the goodness of God

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Dierentuin Duisburg: online ticketshop beschikbaar vanaf zondagavond
Vanaf dit moment kan elk bezoek aan de dierentuin alleen online worden geboekt om een ​​snelle toegang tot de dierentuin mogelijk te maken en om zo correct te voldoen aan de momenteel geldende eisen van de NRW haar Corona-veiligheidsprotocol. Online tickets moeten bij het betreden van de dierentuin worden uitgeprint of in digitale vorm op de smartphone worden getoond.

Om de wachttijden bij de entree te verminderen, heeft de dierentuin de afgelopen dagen intensief gewerkt aan de implementatie van een webshop. Deze wordt zondagavond geactiveerd en is vervolgens toegankelijk via de homepage van de dierentuin van Duisburg op www.zoo-duisburg.de. Met de ingebruikname van de online winkel kunnen dagkaarten voor bezoek aan de dierentuin alleen digitaal worden gekocht vanaf maandag 22 maart 2021. Het verkopen van dagkaarten aan de kassa's van de dierentuin is dan voorlopig niet meer mogelijk.

Naast de online aankoop van het toegangsbewijs, worden de noodzakelijke afspraakboeking en persoonlijke gegevens vastgelegd om te voldoen aan alle momenteel geldende voorschriften van de Corona-veiligheidsprotocol. Ook voor kinderen onder de drie jaar moet vooraf een gratis dagpas worden gereserveerd. Tickets kunnen tot vijf dagen van tevoren worden gekocht.

Om een ​​regelmatige toegang voor dierentuinbezoekers en gemakkelijke traceerbaarheid van contacten, jaarkaarthouders, leden van de vriendenvereniging en houders van de Ruhrtop te garanderen, moeten zij van tevoren een kaartje van € 0 reserveren in de online winkel, die vervolgens wordt verzonden per email. Het personeel bij de ingang van de dierentuin begeleidt bezoekers dienovereenkomstig en staat altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden.

Om een ​​jaarkaart aan te schaffen of het bestaande abonnement te verlengen dient vooraf alsnog een online afspraak te worden geboekt via "Click and Meet" - als vaste gasten direct daarna de dierentuin willen bezoeken moet er ook een € 0-kaart geboekt worden via de online shop.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Uniek in Duitsland, een zeldzaamheid in Europa:
Twee jonge koala's groeien momenteel op in het koalahuis in de dierentuin van Duisburg.

Uniek in Duitsland, een zeldzaamheid in Europa: twee jonge koala's groeien momenteel op in het koalahuis in de dierentuin van Duisburg. Terwijl het oudere jong van moeder Gooni al Tarni is gedoopt, zelfstandig rond klimt en al betrouwbaar aan eucalyptus knabbelt, zorgt het ervaren team van dierenverzorgers momenteel bijzonder intensief voor het jong van moeder Eora. Eerin, de naam van het vrouwtje, welke gedeeltelijk moet worden bijgevoerd.

Sinds 1994 leven koala's in Duisburg. Sindsdien zijn er meer dan 30 jonge grijze buideldieren met succes gekweekt op de Kaiserberg. "Elke geboorte en elke opfok is iets speciaals, je kunt je elk dier nog herinneren", zegt verantwoordelijke Mario Chindemi. De 56-jarige zorgt vanaf het begin voor de koala's in de dierentuin van Duisburg en is een expert in de zorg voor gevoelige buideldieren.

De ervaring en het nodige instinct van het hele koalateam zijn op dit moment bijzonder belangrijk, omdat een jong dier ondersteuning nodig heeft en gedeeltelijk wordt gevoerd. "We moesten tussenbeide komen en hulp bieden, anders had de kleine koala het niet gehaald", herinnert Chindemi zich. De verzorgers wegen routinematig hun kostbare dieren. Uit het gewicht van het vrouwtje, dat wordt gewogen met het jong in de zak, konden reeds conclusies worden getrokken over de ontwikkeling van het nageslacht. “Tijdens de inspectie merkten we dat het jonge dier van Eora niet binnen een paar dagen aankwam”, zegt dierenverzorgster Chindemi. Een alarmsignaal, want normaal gesproken komen de jonge buideldieren in deze levensfase ongeveer 10 gram lichaamsgewicht per dag aan. "We zijn meteen begonnen met het voeren van speciale koalamelk aan het jonge dier en hebben tegelijkertijd de oorzaak onderzocht", zegt dierenverzorger Chindemi. Tijdens het onderzoek van moeder Eora herkenden de dierenartsen en verpleegsters de reden voor de stagnerende groei van het jonge dier: het haar in de buidel had zich om de speen van de moeder gewikkeld, waardoor de melkstroom slechts in zeer beperkte mate mogelijk was. “Kleine oorzaak, groot gevolg en van buitenaf onzichtbaar. We hebben zoiets nog niet bij ons vastgesteld, ”zei Chindemi, die de situatie beschreef. Ondanks behandeling en verschillende pogingen werd al snel duidelijk dat Eora niet meer genoeg melk kon geven. "Je denkt er niet lang over na, het was voor ons allemaal meteen duidelijk dat we hier aanloophulp zouden geven", benadrukt de koalaspecialist.

Overdag woont het vrouwtje Eerin bij moeder Eora in het koalahuis, wordt door haar rondgedragen en liefdevol verzorgd. De verzorgers blijven langskomen en geven melk. 'S Avonds glijdt Mario Chindemi in de rol van de koalamoeder, biedt herhaaldelijk de speciale koalamelk en eucalyptus aan en draagt ​​het kleintje rond in een zelfgenaaid tasje. "Deze stoffen zak heeft al zoveel buideldieren een tijdelijk thuis geboden - of het nu kangoeroe Lizzy of Wombat Apari zijn, ze zijn er allemaal mee opgegroeid", lacht de dierenverzorger. Als iedereen gaat slapen, springt de mini-koala van Mario Chindemi echt op, doet aan wat gymnastiek en traint de spieren tijdens het klimmen. "Dan kijkt ze me aan met haar wiebelogen - als een uil", lacht de verzorger. En dat is precies de oorsprong van de naam: Eerin komt uit de taal van de Australische aboriginals en betekent vertaald "kleine grijze uil".

Ondertussen is de mini koala uit de onzekere weken, komt gestaag aan en wordt steeds wendbaarder. Binnenkort zal ze permanent in de koalagroep van de dierentuin wonen. Dit samen met haar moeder Eora en speelkameraadje Tarni, die tegelijkertijd opgroeit met Eerin in Duisburg.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Nieuw hoogtepunt in de speeltuin in de vorm van een zeeleeuw
De acht meter hoge glijbaan biedt een scala aan mogelijkheden om te spelen, ravotten en te beleven. De houten zeeleeuw vervangt de ouder wordende dolfijnentoren. De bouw van de nieuwe speeltoestellen werd mogelijk gemaakt door de Sparkasse Duisburg.

De grote avonturenspeeltuin bij de Sparkasse Adventure World in de dierentuin van Duisburg heeft een nieuw juweeltje: een unieke glijbaan in de vorm van een zeeleeuw. het buitengewone speeltoestel werd mogelijk gemaakt dankzij de Sparkasse Duisburg. Precies op tijd voor de naderende paasvakantie, Sparkasse-baas Dr. Joachim Bonn huldigde het nieuwe hoogtepunt van de speeltuin in samen met Johannes Pfleiderer, zoölogisch directeur in Duisburg.

Hij heeft een totale hoogte van 8,5 meter, is gemaakt van duurzaam verbouwd robinia-hout en draagt ​​een opvallende sjaal in Sparkasse-rood. De nieuwe glijbaan in dierentuin Duisburg is een echte blikvanger en biedt veel speelplezier. Speelliefhebbers kunnen via luiken het interieur van de houten afdichting betreden. Netvlakken maken een veilige opstijging mogelijk, de omgeving kan vanaf een verhoogde positie door kijkgaten worden bekeken en er kan naar de wachtende ouders worden gezwaaid. Twee roestvrijstalen glijbanen (instaphoogtes op 2,5 en 4 meter) met elk een bocht van 30 ° zorgen voor snelle afdalingen. "De speeltuin naast onze Sparkasse-avonturenwereld met een ontdekkingshuis, een boerderij en een kinderboerderij is altijd al een prachtige aanvulling geweest en is dankzij de speciale speeltoestellen voor veel kinderen een bijzondere attractie in de dierentuin van Duisburg", zegt Dr. . Joachim Bonn, voorzitter van de raad van bestuur van Sparkasse Duisburg en verder: "Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat we nu de verouderde glijbaanmast hebben kunnen vervangen door een nieuwe en de aantrekkelijkheid hoog hebben gehouden."

Ook het buitenoppervlak van de nieuwe glijtoren kan worden gebruikt: naast een klimnet, een glijstok en een hellingbaan maken klimgrepen van rubber het klimmen tot een hoogte van maximaal twee meter mogelijk. “Dieren en mensen profiteren in gelijke mate van de duurzame inzet van Sparkasse Duisburg. Dit kan nieuwe verblijven en leefruimtes creëren, evenals avontuurlijke gebieden voor onze bezoekers. Ik ben er zeker van dat de nieuwe glijtoren de ogen van kinderen zal doen oplichten - daarvoor zijn we de Sparkasse zeer dankbaar ”, benadrukt Johannes Pfleiderer, zoölogisch directeur van Kaiserberg.

Het kostte drie dagen om de houten zeeleeuw te bouwen. De vier grote losse elementen bereikten met meerdere vrachtwagens de grote avonturenspeeltuin van de dierentuin, werden met een vrachtkraan in de juiste positie gehesen en vakkundig gemonteerd. Voorheen werd de speeltoren met de hand gemaakt van duurzaam gekweekt hout door een bedrijf gespecialiseerd in speeltoestellen in nauwe samenwerking met de dierentuin. Het resultaat was een liefdevol op maat gemaakt, uniek stuk dat alleen op de Kaiserberg kan worden gebruikt. De nieuwe speeltoren vervangt de oude Dalbenturm, die enkele maanden geleden werd ontmanteld.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Tamandua geboren
Voor het vrouwtje Persea is het al het zevende jonge dier. Sinds 2017 broeden de tamandua's, zoals de boommiereneters ook wel worden genoemd, regelmatig in Duisburg
Kleine knoopogen, een lange snuit en een geelzwarte vacht. Goed gecamoufleerd klampt het tien weken oude jonge dier zich vast aan de rug van zijn moeder. De eerste keer dat de dierenarts op bezoek kwamen woog deze het vrouwtje ook. Het resultaat: de kleine haarbal weegt meer dan 700 gram.

Persea zorgt liefdevol voor haar jonge dier, onderhoudt lichaamscontact en reinigt het nog naamloze vrouwtje met haar lange tong. De twee slapen de hele dag door, en nestelen zich dicht bij elkaar in een holle boom. De dierentuinverzorgers die voor Persea (8) en haar negenjarige partner Tiago zorgen, zijn vooral blij met de intieme foto. Omdat het fokken van de tamandua's in dierentuinen allesbehalve vanzelfsprekend is, worden er binnen Europa jaarlijks minder dan tien jonge dieren geboren. De garantie voor nakomelingen, die sinds 2017 een vast gegeven is in Duisburg, is het harmonieus samenleven van de ouders. Persea maakt niet alleen indruk met haar zorgzame en rustige manier van doen, Tiago overtuigt ook met vaderkwaliteiten. Dit omdat hij, in tegenstelling tot de meeste mannelijke tamandua's, ook voor zijn kinderen zorgt. "Normaal gesproken is de opvoeding puur de taak van de vrouwtjes, maar we hebben vaak gezien dat Tiago zijn jongen ronddraagt ​​en bij hen slaapt in een boomhol", zeggen de verzorgers.

De situatie in Zuid-Amerika laat zien hoe belangrijk het is om onder beschutte omstandigheden een stabiele reservepopulatie te hebben. Curator Volker Grün legt uit: “De bevolking van Tamandua's wordt bedreigd door illegale jacht en de vernietiging van de natuurlijke habitat door voortschrijdende landteelt. Elk jong dier dat in de dierentuin wordt geboren, draagt ​​dus bij aan de verdere uitbreiding van de reservepopulatie ”.
Met de langwerpige, smalle kop, de gespierde omwikkelbare staart en de krachtige klauwen is de Tamandua perfect aangepast voor het leven in bomen. Voortdurend op zoek naar boomtermieten en mieren, schuren de dieren de boomtoppen maar ook het kreupelhout. Als ze eenmaal een prooi hebben gevonden, breken de kleine krachtpatsers met hun lange klauwen de natuurlijke woningen open voor hun voedsel. Vervolgens worden mieren en termieten afgelikt met hun tot wel 40 cm lange tong.


Gebruikersavatar
rick04
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 951
Lid geworden op: 06 apr 2020, 11:32
Favoriete dierentuin: The Living Coast
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door rick04 »

Bij de Zwartstaartzijdeaapjes die plotseling allemaal stierven is vastgesteld dat ze een aantasting hebben aan de lever, nier en milt. Corona is uitgesloten omdat ze niks aan de longen hadden. Verder is er ook 1 Kameel geboren.

Bron: Instagram
Let the beauty of the nature remind you of the goodness of God

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Levendige nakomelingen: de ringstaartfamilie heeft een nieuw lid
De hele groep zorgt liefdevol voor het jonge dier. In Madagaskar worden de sociale maki's met de karakteristieke zwart-witte krulstaart in sommige gebieden als bedreigd beschouwd - de populatie lijdt steeds meer aan verlies van leefgebied.

Het kleine ringstaartkind nestelde zich dicht bij de moeder en slaapt het grootste deel van de dag. Slechts af en toe kijkt hij met dromerige ogen onder zijn moeders arm vandaan en observeert hij de omgeving. Het naamloze kleine wezentje is slechts twee weken oud en niet groter dan de handpalm van een ons mensen. Om een ​​glimp op te vangen van het nieuwste lid van de familie, hebben de dierenverzorgers ook veel geduld nodig - en vooral lekker eten voor groepsleider Katja.

Als het jonge dier piept, gaat het alarm af. Dan komen alle vrouwtjes van de Katta-familie snel rennen om te kijken of alles goed gaat. Ze snuiven verwoed aan het jonge dier, dat zich vastklampt aan de buik van moeder Katja. "Ringstaartmaki's zijn erg sociale dieren", legt districtsmanager Philip Goralski uit. Het zijn niet alleen de moeders die een belangrijke rol spelen bij de opvoeding, maar ook de kinderloze vrouwtjes. Op deze manier wordt de cohesie in de groep bevorderd en wordt geleerd hoe om te gaan met jonge dieren. Daarom mogen de dochters van de groepsleider regelmatig het jongste familielid snuffelen en schoonmaken. Hermann daarentegen mag het intieme reilen en zeilen alleen op afstand observeren. "Zoals gebruikelijk bij ringstaartmaki's, is het mannetje het laagste dier in de groep en heeft hij weinig te melden", weet de dierenverzorger.

Tot dusverre is het grootbrengen van de kleine pelsbal probleemloos verlopen. Philip Goralski en zijn collega's controleren moeder en kind meerdere keren per dag. Ze hebben altijd hun favoriete eten bij zich: sprinkhanen. “Gedurende de eerste twee tot drie weken dragen de vrouwtjes hun jongen op hun buik. Je moet iets lekkers meenemen zodat je naar de baby kunt kijken ”, zegt de dierenverzorger met een glimlach. De dierentuin zal het geslacht van de jongen pas weten als de kleine leniger is en op de rug van de moeder wordt gedragen. Goralski: “Of het nu mannelijk of vrouwelijk is, dat is voor ons van ondergeschikt belang. Wat belangrijk is, is dat de mini ringstaartmaki drinkt, groeit en dat iedereen erom geeft ”.

Ringstaartmaki's zijn de bekendste vertegenwoordigers van de maki's, die alleen in Madagaskar voorkomen. Kenmerkend is hun lange, zwart-wit gekrulde staart, die rechtop gedragen wordt als de dieren over de grond lopen. De soort wordt graag in dierentuinen gehouden en heeft regelmatig nakomelingen. In Madagaskar, het oorspronkelijke leefgebied, komen de dieren echter slechts in sommige gebieden in grote aantallen voor. Verschillende populaties worden ernstig bedreigd als gevolg van de aantasting van habitats.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Dierentuin Duisburg moet vanaf maandag sluiten vanwege de huidige Corona-situatie
Een bezoek in het weekend is nog mogelijk. De adoptie van dierensponsoring en donaties helpt de dierentuin om haar verschillende taken tijdens de sluiting te blijven vervullen.

Om de coronapandemie in te dammen, moet Zoo Duisburg vanaf maandag (19 april 2021) de poorten weer sluiten voor bezoekers vanwege het officieel bevel van de stad Duisburg. Tot en met zondag heeft u de laatste gelegenheid om op de Kaiserberg op dieren te gaan ontdekken. De dierentuin heeft op https://zoo-duisburg.de/corona de momenteel geldende eisen opgesteld om de coronapandemie in te dammen.

“De hernieuwde sluiting van de dierentuin raakt ons hard. Het verzekeren van de bevoorrading en vezorgen van onze zeldzame en soms zeer bedreigde dierenpopulatie heeft de hoogste prioriteit. Het hele dierentuinteam zet zich hier ondanks de moeilijke omstandigheden voor in en is nog steeds ter plaatse ”, benadrukt dierentuindirecteur Astrid Stewin. Het is de derde keer dat Zoo Duisburg geen bezoekers mag ontvangen vanwege de coronabeschermende maatregelen. De dierentuin zal dus de komende weken blijven werken met lopende kosten, maar zonder kaartjes om aan de kassa te kunnen verkopen.

Elke maand wordt er voor de verzorging van de circa 9.000 dieren ongeveer 51.000 euro aan voerkosten gemaakt. Personeelskosten en kosten voor bijvoorbeeld energie, onderhoud van systemen, parkonderhoud en medische zorg voor de dieren moeten blijven worden gedragen. De dierentuin vertrouwt op de solidariteit van vele dierenliefhebbers die vorig jaar al campagne hebben gevoerd voor de diverse dierenwereld op de Kaiserberg:

Dierensponsoring:
Dieren hebben vrienden nodig - vooral in deze buitengewone tijden. Vanaf een donatie van 50 euro worden dierenliefhebbers dierensponsor en ondersteunen ze actief de dierentuin bij het verzorgen en houden van hun favoriete dieren. Zo gaat het: https://zoo-duisburg.de/foerderung/patenschaften

Doneer:
Of het nu gaat om vers gevangen vis, sappige eucalyptus of juist knapperige groenten: de dieren in de dierentuin zijn echte fijnproevers en hebben hun eigen eetgewoonten. Donaties helpen de dierentuin om voor zijn beschermelingen te blijven zorgen ondanks de verlaten bezoekersroutes. Op de website is een bijbehorend donatieformulier opgesteld (https://zoo-duisburg.de/foerderung/spenden). U kunt ook helpen via PayPal (https://www.paypal.com/paypalme/zooduisburg).


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Première in de dierentuin van Duisburg: Meissner Lop konijnen hebben nakomelingen
De dieren zijn een paar maanden geleden naar hun gerenoveerde faciliteit verhuisd. Meissner Lop konijnen zijn een van de bedreigde rassen van huisdieren.

Zeven in één klap: de Meissner Lop konijnen krijgen voor het eerst nakomelingen. Lente-achtige temperaturen trokken de jonge dieren naar de buitenruimte.

De tekenen waren duidelijk: het konijn had een dikke buik, een goede eetlust en had zelf al een nest in de stal voorbereid. Voor vrouwtje 'Schlapp Schlapp' is het de eerste nakomelingen die ze voorbeeldig grootbrengt. "De opfok is volkomen onproblematisch", zegt districtsmanager Maik Elbers blij. En het zorgteam verheugt zich op meer nakomelingen van de Meissner Lopjes. "De twee andere vrouwtjes in de groep hadden ook mannen op bezoek, en de 'kleuterschool' zou binnenkort een nieuw lid moeten hebben", vervolgt dierenverzorger Elbers.

De naakte en blinde baby's brachten de eerste twee weken van hun leven door in het warme, opgevulde nest. Een paar dagen geleden keken ze uit de beschermende kattenbak en huppelden voor het eerst rond op stal. Met lenteachtige temperaturen gingen de mini Meissner Lopjes naar de buitenruimte: hobbelen, graven en knabbelen aan vers gras stond dagelijks op het programma van de zeven boefjes. Opvallend: de kleintjes hebben allemaal rechtopstaande oren. Deze kantelen meestal zijwaarts vanaf de twaalfde levensweek. Ook in het uiterlijk van de kleintjes zal er veel veranderen: hoewel de jonge dieren nog maar zo groot zijn als de palm van een mens, zullen ze al snel een indrukwekkend gewicht bereiken van wel zo'n 5 kg.

In het verleden werden Meissner Lops vaker in Duitsland gefokt vanwege hun fluweelzachte vacht. In de loop van de afgelopen eeuwen is het ras steeds meer in de vergetelheid geraakt - omdat het geen economisch belang had. De populaties slonken en met minder dan 50 geregistreerde dieren in 1976 dreigden de Meissner Lops te verdwijnen. Niet voor niets wordt deze soort beschouwd als een met uitsterven bedreigd huisdierras. Een lot dat de Meissner Lop deelt met veel andere oude rassen van huisdieren. Toegewijde fokkers en dierentuinen zetten zich in voor het behoud van oude rassen van huisdieren. Omdat deze worden beschouwd als meer resistent tegen de rassen die in de conventionele landbouw worden gehouden. Naast de Meissner Lops leven er in de dierentuin van Duisburg andere bedreigde rassen van huisdieren met de Kune-Kune-varkens, het Dahomey-dwergrunderen en vertegenwoordigers van het kippenras "Duitse Koekoek".


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Dierentuin Duisburg is vanaf zaterdag weer open voor bezoekers
Zo is de veelzijdige dierenwereld van de Kaiserberg weer te bezoeken. Een online ticket moet vooraf worden gekocht.

Bij besluit van het crisisteam van de stad Duisburg kan de dierentuin vanaf zaterdag (8 mei 2021) heropend worden voor bezoekers. "We zijn erg blij de dierentuin te kunnen heropenen en zijn blij dat we onze vele dierentuinvrienden uit Duisburg en omgeving weer onvergetelijke ervaringen en diermomenten kunnen bieden", zegt directeur Astrid Stewin. De dierentuin zal zijn gevestigde hygiëneconcept blijven implementeren:

Online kaartjes

Voordat de dierentuinbelevenis weer mogelijk is, moet een online ticket worden gekocht in de online shop van de dierentuin (https://zoo-duisburg.de/shop). Om regelmatige toelating van dierentuinbezoekers en gemakkelijke traceerbaarheid van contacten in overeenstemming met de momenteel geldende Corona-beschermingsverordening voor Noordrijn-Westfalen te garanderen moeten ook kinderen jonger dan 3 jaar, houders van een jaarkaart, leden van de ontwikkelingsvereniging en houders van de Ruhrtop Card online een kaartje van € 0 kopen om vooraf te boeken. De geboekte tickets worden vervolgens per e-mail verzonden en moeten op de dag van het bezoek aan de dierentuin worden uitgeprint of vóór opname op de smartphone aan de kassa worden getoond.

Negatieve sneltest, vaccinatiekaart en maskervereiste
Voorwaarde voor een bezoek aan de dierentuin is een bewijs van een negatief corona-sneltestresultaat - een vereiste van de Infectiebeschermingswet. Dit dient schriftelijk of digitaal te worden bevestigd door een officieel testcentrum. Kinderen jonger dan 6 jaar zijn uitgesloten. Het testresultaat (certificaat) mag niet ouder zijn dan 24 uur. Zelf uitgevoerde tests ("lekentests") en zelftests onder toezicht zijn niet voldoende. Een bewezen immunisatie tegen het coronavirus staat gelijk aan een dagelijkse, negatieve coronasneltest van een officieel testcentrum. Het is van toepassing op elke leeftijdsgroep:
- De immunisatie kan worden bewezen door het bewijs van een volledige vaccinatie tegen COVID-19 met een vaccin dat is goedgekeurd in de Europese Unie en dat minstens 14 dagen geleden is voltooid
- Bewijs van een positief coronatestresultaat op basis van laboratoriumdiagnostiek met behulp van nucleïnezuurdetectie (PCR, PoC-PCR of andere methoden van nucleïnezuuramplificatietechnologie) en minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden geleden komt overeen met een negatieve sneltest
- Het bewijs van een positief coronatestresultaat (nucleïnezuurtest) in verband met het bewijs van toediening van ten minste één dosis vaccin tegen COVID-19 met een vaccin dat ten minste 14 dagen geleden in de Europese Unie is goedgekeurd, kan worden geleverd.

Ter bescherming tegen infectie moeten alle bezoekers van de hele dierentuin ook een FFP2 / KN95-masker of minstens één "medisch masker" (chirurgisch masker) dragen. Dit geldt niet voor kinderen tot 6 jaar.

Jaarpassen
Jaarkaarten en vouchers zijn vanaf zaterdag weer te koop bij de centrale bezoekersdienst van de dierentuin op afspraak. Afspraken worden elke 10 minuten gemaakt op https://jahreskartentermin.zoo-duisburg.de. In het geval dat de dierentuin naderhand wordt bezocht, moet ook een dagelijkse, negatieve sneltest worden overlegd, die niet ouder mag zijn dan 24 uur en moet worden aangetoond met een certificaat.

Een bezoek aan de dierentuin van Duisburg is elke dag mogelijk van 9.00 uur tot 19.00 uur op afspraak, de kassa's sluiten om 17.30 uur. Dierenliefhebbers hebben vanaf de bezoekerspaden op het uitgestrekte 16 hectare grote dierentuingebied goed zicht op de diverse fauna op de Kaiserberg. De dierenverblijven en het dolfinarium zijn momenteel niet te bezoeken vanwege infectiepreventie. De talrijke speelplaatsen die open zijn en mogelijkheden bieden om te ravotten, klimmen en bewegen, zorgen voor afwisseling bij een bezoek aan de dierentuin. Maar ook hier moet een masker FFP2 / KN95 of minimaal één "medisch masker" (chirurgisch masker) worden gedragen - kinderen tot 6 jaar zijn hiervan uitgesloten.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Extern corona-sneltestcentrum is in gebruik genomen
Alle burgers kunnen zich gratis laten testen op de parkeerplaats van de dierentuin aan de Mülheimer Straße

In de tent op het parkeerterrein van de dierentuin worden sinds het weekend sneltests op het coronavirus uitgevoerd in een 'inloop'-testcentrum. Dit is gratis voor alle burgers die in Duitsland wonen.

Getest worden is heel eenvoudig: u kunt online afspraken boeken voor het snelle testcentrum in de dierentuin op du-testet.de (district Mitte). Dit maakt een soepel proces mogelijk bij de momenteel twee testcabines aan de Mülheimer Straße. Opgeleid personeel voert de officiële sneltest elke dag uit van 8.30 uur tot 17.00 uur. Na een korte wachttijd worden de resultaten afgedrukt - in de toekomst zal het certificaat ook in digitale vorm beschikbaar zijn. Een negatieve sneltest van het officiële testcentrum maakt niet alleen een bezoek aan de dierentuin van Duisburg mogelijk, maar kan ook worden gebruikt voor winkelen, kappersafspraken en soortgelijke activiteiten.

"Het snelle testcentrum dat nu is opgericht, maakt de test ter plaatse mogelijk en is een geweldige service voor onze bezoekers", zegt dierentuindirecteur Astrid Stewin verheugd.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2864
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Dierentuin Duisburg is blij met twee kuikens bij de Zwartvoetpinguïns
De dierenverzorgers wegen de nakomelingen elke dag en volgen zo het opgroeien van de kuikens. In hun oorspronkelijke habitat zou de Afrikaanse ofwel zwartvoetpinguïn binnen 30 jaar uitgestorven kunnen zijn.

Bruin dons, sterke snavel en veel honger: de twee pinguïnkuikens kwamen zo'n vijf weken geleden uit het ei in Zoo Duisburg! De opfok is niet alleen een leuke gebeurtenis voor het dierentuinteam, ook is elk jong dier belangrijk voor de bescherming van zijn soort! In hun oorspronkelijke habitat zijn de Afrikaanse pinguïns ofwel zwartvoetpinguïns in gevaar. Slechts ongeveer 20.000 broedparen leven nog aan de kusten van Zuid-Afrika - en hun aantal neemt af.

Het gekwetter en gezeur is geweldig als districtsmanager Maik Elbers de deur naar de broedgrot opent. De twee pinguïnkuikens komen tevoorschijn van achter de houten lambrisering. Ze zijn bruin en hun veren zijn heel anders gekleurd dan hun zwart-witte ouders. De dierenverzorger bezoekt het nageslacht elke dag en neemt de twee jongste leden van de Afrikaanse pinguïnkolonie Duisburg mee op een korte excursie op de weegschaal. "Dit is nodig omdat dit de enige manier is waarop we hun ontwikkeling kunnen sturen", legt Elbers uit. De dierenverzorger is zeer tevreden met de gewichtstoename van zijn beschermelingen; sinds het uitkomen hebben ze hun gewicht vermenigvuldigd - dankzij de vette vis. Dit omdat de volwassen pinguïns in Duisburg vooral haring en sprot te eten krijgen. "Terug in het nest voederen de ouders de zeer energieke vispuree aan hun jonge dieren", zegt de oppasser, terwijl hij het dieet van de jonge vogels beschrijft.

De jonge pinguïns kwamen ongeveer vijf weken geleden uit het ei in Duisburg en de twee ouders waren al 35 dagen bezig met het uitbroeden van een ei. "Kort na het uitkomen waren ze nog heel klein en niet zwaarder dan 100 gram", herinnert Maik Elbers zich. Maar zelfs kleine dieren groeien op een gegeven moment op en moeten met hun ouders naar buiten. De dierenverzorger weet dat dit de komende dagen zal gebeuren: “Ten eerste zullen de jonge pinguïns hun bruine donsjurk verliezen en aanzienlijk donkerdere veren krijgen en dan uit de nestholten van hun ouders komen. In plaats van hun ouders krijgen de kleintjes de vis van ons ”.

Afrikaanse pinguïns bewonen oorspronkelijk de wateren en steenachtige kusten rond Zuid-Afrika. Ze danken hun naam aan een roze plek boven hun ogen. Dit is het enige deel van het lichaam van de pinguïn dat niet bedekt is met veren. Via het stukje huid kunnen de dieren hun lichaamstemperatuur verlagen, omdat op de kuststrook de dragende mensen worden blootgesteld aan de hete Afrikaanse zon. Op het land leven Afrikaanse pinguïns op rotsachtige en zanderige kustlijnen, waar ze broeden in zelfgegraven holtes. De dieren vinden hun voedsel in de aangrenzende zee. Maar het verlies van leefgebied en de overbevissing van de oceanen blijven de sympathieke mensen met een staart treffen. De populatie Afrikaanse pinguïns wordt nu beschouwd als "ernstig bedreigd", deskundigen vrezen dat de soort in de kustgebieden van Afrika binnen 30 jaar zou kunnen uitsterven. Er wordt geschat dat er slechts ongeveer 20.000 wilde broedparen van de Afrikaanse pinguïn zijn in minder dan 30 kolonies. Om de Afrikaanse pinguïns in hun oorspronkelijke habitat te beschermen, ondersteunt Duisburg Zoo het werk van de SANCCOB-organisatie (Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds).

In Zuid-Afrika exploiteert SANCCOB twee revalidatiecentra met een aangrenzend gezondheidscentrum voor gewonde zeevogels. Hier worden de opgenomen dieren ongeveer 4-16 weken opgevangen, afhankelijk van hun verwonding of ziekte. Opgeknapte vogels worden regelmatig naar geselecteerde pinguïnkolonies gebracht en daar weer vrijgelaten. Naast trainingsruimten beschikt het station in Kaapstad ook over een goed geoutilleerde veterinaire post met operatiekamer en röntgenapparaat. Botbreuken en luchtweginfecties kunnen hier worden behandeld. Het heeft ook een gebied voor vogels die vanwege hun verwondingen niet weer in het wild kunnen worden vrijgelaten. Een andere focus van SANCCOB is het monitoren van gevestigde broedplaatsen voor zeevogels. Verlaten kuikens en eieren worden door de rangers geïdentificeerd en naar de opvangcentra gebracht, zodat ze niet ten prooi vallen aan roofdieren. Sinds SANCCOB weeseieren heeft uitgebroed en hulpeloze jonge vogels heeft grootgebracht, zijn meer dan 7.000 kuikens in het wild vrijgelaten aan de kusten van Zuid-Afrika. Studies tonen ook aan dat dit een effectieve beschermingsmaatregel is voor de populatie Afrikaanse pinguïns. Dit komt doordat het overlevingspercentage van met de hand grootgebrachte dieren even hoog is als dat van dieren die op natuurlijke wijze door hun ouderdieren zijn grootgebracht.

De bescherming van de wilde pinguïnkolonies kan alleen duurzaam zijn als de lokale bevolking achter het project staat. Daarom werkt SANCCOB intensief samen met leerkrachten en schoolklassen. Kinderen, van wie de meesten uit kansarme milieus komen, bezoeken regelmatig de revalidatiecentra en nemen deel aan begeleide observatietochten door de natuurgebieden. Op de lange termijn wil SANCCOB dit engagement gebruiken om leraren aan te moedigen om hun lesplannen meer te richten op natuur- en milieubescherming.

Commerciële visserij, veranderingen in de visbestanden van de Kaap als gevolg van klimaatverandering en vervuiling zijn de belangrijkste redenen voor de afname van de pinguïnpopulaties in Afrika. Daarom probeert SANCCOB de regering en de verantwoordelijke autoriteiten ertoe te brengen de visquota te verlagen en beschermde mariene gebieden in te stellen met lokale visserijverboden. Want alleen als de dieren voedsel vinden in hun oorspronkelijke habitat, hebben ze de kans om erover na te denken.


Plaats reactie