Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Apenarend
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4272
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Apenarend »

630m² is behoorlijk groot, zeker mocht het geen doorwandelvolière worden.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 5847
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Limburg vooruit »

Apenarend schreef:
02 okt 2020, 17:09
630m² is behoorlijk groot, zeker mocht het geen doorwandelvolière worden.
Dat kan inderdaad al tellen zulke oppervlakte. Al kan een voliere nooit groot genoeg zijn vind ik.
Je weet pas wat je mist als het er niet meer is!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2628
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Voor het eerst brengt de Franse Elvis schattige nakomelingen naar de (nieuwe) stokstaartjesfamilie!
Het jonge dier waagt zich momenteel voorlopig zelden uit het beschermende hol.

De dierenverzorgers hadden reeds langere tijd het vermoeden dat er iets ging gebeuren in de stokstaartfamilie - een ronde buik bij het vrouwtje Sophie wekte de hoop op nakomelingen onder de Afrikaanse miniatuurroofdieren. Nu heeft zich voor het eerst een kleine stokstaartje laten zien. Alleen met veel geduld en een beetje geluk kun je het jonge dier tijdens de korte excursies bekijken.

Pas rond de jaarwisseling werd het verblijf van de stokstaartjes gerenoveerd, tunnels gelegd en het substraat vervangen. Toen trokken de nieuwe bewoners in: in februari verhuisden de vrouwtjes Scarlett en Sophie van de dierentuin van Halle naar Duisburg, en stokstaartje Elvis volgde half juni. De dominante Sophie werd verliefd op de onstuimige Fransman en samen gingen ze naar een pas gegraven grot - ver weg van de nieuwsgierige blikken van het dierentuinteam. Maar de waakzame ogen van de verzorgers merkten op dat Sophie veel aankwam en een ronde buik kreeg.

Sinds enige tijd worden de stokstaartjes zelden gezien en brachten ze veel tijd onder de grond door. De ingangen werden (afwisselend) nog intensiever bewaakt dan voorheen. Toen kwam de zekerheid: een paar dagen geleden keek een klein stokstaartje even uit een van de ingangen, kiepte een paar treden door het zand en verdween toen weer in het ondergrondse tunnelsysteem. Kleine stokstaartjes, die bij hun geboorte naakt en blind zijn, brengen de eerste weken van hun leven door in het beschermende hol. Pas na ongeveer twee weken worden ze actiever en verlaten ze voor het eerst de ondergrondse grotten met de andere gezinsleden. Het kleintje zal de komende dagen en weken dan ook op ontdekkingstocht gaan en het verblijf steeds vaker verkennen. Om een ​​glimp op te vangen van de jongste dierentuinbewoner, hebben bezoekers veel geduld en een beetje geluk nodig.

Het grootbrengen van jonge dieren is niet alleen de verantwoordelijkheid van de ouders, legt bioloog Volker Grün uit: “Stokstaartjes zijn heel sociale dieren. Hoewel alleen het dominante vrouwtje en haar uitverkoren partner nakomelingen hebben, zorgen alle gezinsleden voor de kleintjes. Het vrouwtje Scarlett zal daarom als tante een belangrijke rol gaan spelen”.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2628
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Buidelgeluk in een dubbele verpakking: twee koala's groeien momenteel op in de tassen van hun moeder

De twee kleine koala's waren niet groter dan een gummiebeer toen ze meer dan drie maanden geleden werden geboren. Sindsdien zijn de nakomelingen opgegroeid in de beschermende buidels van hun moeder. Nu stak een van de mini koala's voor het eerst een arm uit.

Irwin en Eora - zij zijn het gekende droompaar in het koalahuis. De inheemse Australische en de charmante Française hebben de afgelopen jaren reeds vijf keer voor pluizige nakomelingen gezorgd in Duisburg. Het is nu weer raak tussen deze twee: een kleine koala groeit al ongeveer 100 dagen op in Eora's buidel. En er is nog meer leuk nieuws van het koalahuis. Gooni werd ook moeder. "We zijn natuurlijk bijzonder verheugd dat er voor het eerst een nakomeling komt bij Gooni heeft gewerkt", zegt dierenverzorger Mario Chindemi. Pas in februari koos koalakenner Gooni's nieuwe partner Tinaroo persoonlijk uit in Leipzig. Na een korte acclimatisatie leerde hij zijn partner kennen - met succes. De verantwoordelijke verzorgers praten met een glimlach: “De eerste ontmoeting van de twee was ruw, wat volkomen normaal is voor koala's. Je bent niet echt romantisch ingesteld ”.

Daarom is een zeker instinct vereist bij het samenbrengen van de dieren. “Het tijdvenster waarin we de dieren samen kunnen laten is vrij kort. Soms accepteert het vrouwtje haar partner maar voor een paar uur - we moeten dit moment herkennen in het gedrag van de dieren ”, zegt Chindemi over de uitdagingen. Als het cruciale tijdstip wordt gemist, wordt het ongemakkelijk. Dan muteren de anders trage en knuffelige buideldieren in echte krabborstels. De ongenode man wordt met dan met luide kreten gewaarschuwd voor een poging tot vooruitgang. Als de waarschuwing niet wordt gehoord, leert de mannelijke koala bij twijfel ook de klauwen en tanden van het vrouwtje kennen.

Met zowel Eora en Irwin als Gooni en Tinaroo ging alles goed. Na ongeveer 34 dagen zwangerschap werd een kleine baby ter grootte van een gummibeertje geboren. Toen was het tijd om te wachten. "Na ongeveer 140 dagen komen er af en toe armen en benen naar buiten, vanaf dag 160 ook het hoofd - op dit punt zijn we nu tenminste bij Gooni’s haar wat oudere jong", weet Chindemi.

In de dierentuin van Duisburg leven sinds 1994 de grijze buideldieren. Tegenwoordig wordt de dierentuin beschouwd als een fok- en competentiecentrum in heel Europa, heeft ze al meer dan 30 koala's met succes grootgebracht. Ze is zeer belangrijk binnen het Europese instandhoudingsfokprogramma voor deze bedreigde diersoort. Toch is elke geboorte een heel bijzonder moment. (Foto: Zoo Duisburg / I. Sickmann)


Plaats reactie