Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

GAG Immobilien AG steunt de dierentuin van Keulen met 11.111 euro
Schilderwedstrijd voor kinderen: "Dieren zoals je ze nog nooit hebt gezien"
 
De dierentuin van Keulen heeft zwaar geleden onder de sluiting ten gevolge van de corona-pandemie. Ondersteuning komt er nu mede van GAG Immobilien AG: de grootste verhuurder van Keulen voorziet de dierentuin van 11.111 euro. In ruil daarvoor organiseert de dierentuin de schilderwedstrijd voor kinderen in Keulen "Dieren zoals je ze nog nooit hebt gezien".
 
“Als grootste verhuurder zorgen wij niet alleen voor het leven in Keulen, maar ook voor het leven in deze stad. We helpen de dierentuin dan ook graag in deze uitzonderlijke situatie. Zelfs als een bezoek aan de dierentuin weer mogelijk is, is er nog steeds actieve ondersteuning nodig om de gevolgen van de weken van sluiting op te vangen, ”aldus GAG-CEO Uwe Eichner, die de toezegging uitlegt. Bestuurslid van dierentuin Zoo Christopher Landsberg bedankt voor deze inzet: “In moeilijke tijden heb je sterke partners en solidariteit nodig. We danken GAG Immobilien AG dan ook hartelijk voor deze inzet. Het helpt ons de ontstane verliezen op te vangen. Tegelijkertijd krijgen kinderen de kans om hun creativiteit de vrije loop te laten en met een beetje geluk tot de winnaars te behoren. ”
 
Dierentuin Keulen organiseert een schilderwedstrijd voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Onder het motto "Dieren zoals je ze nog nooit hebt gezien" kun je je favoriete dieren of de dieren die je graag bezoekt in de dierentuin op papier zetten. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de dierentuin en de GAG ​​kent vervolgens de winnende foto's toe in drie leeftijdsgroepen. De drie winnaars ontvangen elk een gezinsjaarkaart; de winnende beelden worden vervolgens gedrukt op het motief van een advertentiecampagne en in verschillende media en op posters. Daarnaast worden 33 gezinskaartjes voor de dierentuin van Keulen verloot onder alle inzendingen. De GAG ​​toont ook de ingezonden beelden in een tentoonstelling in de Kulturkirche Ost in Keulen-Buchforst.
 
Met deze campagne steunt GAG voor de derde keer de dierentuin van Keulen. Al in haar jubileumjaar 2013 stelde ze een aanzienlijk bedrag beschikbaar voor de nieuwe speeltuin "Almira" op het terrein van de dierentuin. Vier jaar later financierde ze de uitbreiding van deze speeltuin.
 
Actuele informatie over de schilderwedstrijd op www.koelnerzoo.de.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

Varkens met pluizige oren
Penseelzwijnen geboren in de dierentuin van Keulen

"Picasso" en "Cassie", het koppeltje penseelzwijnen van de dierentuin in Keulen kregen nakomelingen. Begin mei werden ze ouders van twee eigenzinnige jongelingen. De penseelzwijntjes (Potamochoerus porcus) leven in het verblijf aan het neushoorn-huis. Zwijn "Picasso" verhuisde in 2012 van Zoo Landau naar Keulen. "Cassie" kwam in augustus 2017 uit het Britse Colchester. Beide dieren harmoniseerden vanaf het begin zeer goed. In 2018 hadden ze ook reeds jongen.

De twee biggen - "Yannika" (vrouwelijk), "Arturo (mannelijk) - waren vanaf het begin levendig en actief. Ze zuigen regelmatig op de spenen van de moeder. Hun draagtijd was iets minder dan 130 dagen. Penseelzwijnen brengen tot vier biggen groot per keer. In de eerste levensmaanden hebben ze een lichte kleur met verticale strepen. Vanaf ongeveer zes maanden veranderen ze eindelijk van kleur naar hun oude dag. Penseelzwijnen zijn erg kleurrijk met hun ruwharige, roodbruinzwarte vacht. Daarnaast zijn er de heldere snorharen en de gelijknamige "borstel" op de oren. Ze komen uit West- en Centraal-Afrika. De dieren geven de voorkeur aan regen en natte galeriewouden, evenals berg- en bushbossen waarin ze leven.

De manier van leven lijkt erg op die van ons gedomesticeerde everzwijn (Sus scrofa). Op deze manier snuffelen ze constant door de grond naar voedsel zoals wortels, knollen, insectenlarven of kleine dieren. Waar op de varkens wordt gejaagd door leeuwen, luipaarden of zelfs mensen, zijn borstelvarkens nachtdieren. In de dierentuin kunnen bezoekers ze ook overdag goed observeren.

In tegenstelling tot wilde zwijnen hebben penseelzwijnen warmte nodig omdat ze geen ondervacht onder hun vacht hebben. In de dierentuin van Keulen leven de dieren op een varkenvriendelijke faciliteit in het neushoornhuis, het oudste en meest historische huis in de dierentuin. Het is gebouwd in 1865.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

Welkom "Balina": Bonobo geboren in de dierentuin van Keulen
 
De Duitse dierentuin van Keulen is blij met de geboorte van een vrouwelijke bonobo. Het werd "Balina" gedoopt, wat walvis betekent. Haar naam begint met "B" gebaseerd op haar moeder "Binti". Het is een goed biologisch gebruik om dezelfde naamletter toe te kennen aan de naam van het vrouwtje als de moeder al draagt. "Balina" werd geboren op 7 december 2019 in de verwarmde binnenruimte van het traditionele Keulse oerwoudhuis voor mensapen.
 
De ontwikkeling gaat heel goed. Moeder "Binti" heeft vier keer kinderen grootgebracht. Ze is dus een zeer ervaren en ontspannen moeder. "Binti" komt uit de dierentuin in Frankfurt. Zij is 25 jaar oud. Het is het eerste nageslacht dat ze produceerde met de 13-jarige “Kivu” uit Berlijn.
 
De Keulse groep bestaat ook uit "Yala", de moeder van "Kivu". Zij is 40 jaar oud. Daarnaast zijn er "Balinas" twee halfzussen: de 6-jarige "Batia" (moeder "Yala") en de 5-jarige "Bina" (moeder "Binti"). Beide halfzussen zijn erg benieuwd hoe "Binti" haar jongen grootbrengt. Dit is een natuurlijk en belangrijk leereffect, zodat beiden later zelf goede en zelfstandige moeders kunnen worden.
 
Samen leven in open woongemeenschappen
Bonobo's leven in de regenwouden van het Congobekken. Ze werden pas in 1933 erkend als een aparte soort en worden beschouwd als de naaste verwanten van de mens. Ze verschillen van de chimpansees doordat ze een fijner lichaam hebben. Maar de verschillen in gedrag zijn nog groter. Terwijl de chimpansee-gemeenschap wordt gedomineerd door mannelijke dominantie, zijn vrouwen dominanter in bonobo's. Zij zijn het die migreren en nieuwe groepen bouwen.
 
Bonobo's leven in gemeenschappen van 50 tot 120 dieren op een oppervlakte van 20 tot 60 vierkante kilometer. Communityleden leven niet altijd samen. Ze splitsen zich op in subgroepen, ontmoeten elkaar en gaan dan weer uit elkaar. Zo'n vorm van samenleven wordt een splijtingsfusiesysteem genoemd. Het is ontwikkeld als een aanpassing aan de onregelmatige voedselvoorziening. Naast hun hoofdvoedsel, verschillende soorten fruit, jagen bonobo's soms op kleinere zoogdieren of vogelkuikens.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

Kleine olifantenkoe geboren in de dierentuin van Keulen

Goed nieuws uit de dierentuin van Keulen: er is een kleine meid geboren in de groep van de Aziatische olifanten. De 25-jarige "Shu Thu Zar", die in 2005 vanuit Myanmar naar het Olifantenpark van Keulen kwam, beviel die nacht van een vrouwelijk kalf. Het is de twaalfde keer dat er een olifant in Keulen is geboren. De vader is de 51-jarige "Bindu", die 3,15m schouderhoogte heeft en een van de meest indrukwekkende olifantenstieren in Europa is.

Olifantenkoeien dragen ongeveer twee jaar. 'Moeder en jong zien er goed uit. De bevalling verliep vlot zonder de hulp van onze dierenverzorgers. De kudde is kalm en ontspannen. Er zijn al veel dieren geboren, 'zei dierentuindirecteur prof. Theo B. Pagel. Als curator is hij ook verantwoordelijk voor de Keulse olifanten.

De dikhuidkudde is uitgegroeid tot 14 dieren. Het olifantenpark van 2 hectare, geopend in 2004, is een van de grootste in Europa en het architectonische model van vele andere nieuwe olifantenfaciliteiten over de hele wereld. De dieren leven hier in hun natuurlijke kuddegroep. Ze worden gehouden volgens het zogenaamde "beschermde contact" -principe, waarbij er geen direct contact is tussen mensen en olifanten.

“Shu Thu Zar” heeft al met succes twee jonge dieren geboren en grootgebracht in Keulen: de vrouwelijke “Bindi” in 2012, de stier “La Min Kyaw” in 2016. Beiden wonen tot op de dag van vandaag in de Keulse groep.

Aziatische olifanten worden in het wild ernstig bedreigd. De dierentuin is des te meer opgetogen over de nakomelingen. In 2017 werd in Keulen voor het laatst een olifantenwelp geboren. Destijds waren er drie jonge stieren tegelijk: "Jung Bul Kne", die nu in de dierentuin van Kopenhagen woont, "Moma" - zoon van "Marlar" - en "Kitai", zoon van "Tong Koon".


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

800.000 euro voor de dierentuin van Keulen

De dierentuin van Keulen ontvangt 800.000 euro financiering die de deelstaat Noordrijn-Westfalen beschikbaar heeft gesteld als "Corona-hulp" voor dierentuinen. Districtspresident Gisela Walsken overhandigde symbolisch het donatiebericht aan prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg, de bestuursleden van de dierentuin van Keulen.

'Een dierentuin kan niet zomaar haar activiteiten stopzetten of naar een thuiskantoor overschakelen. Het is essentieel dat de verzorging van de dieren nog steeds verzekerd is. Dierentuinen brengen mensen in de grote steden zoals Keulen wat dichter bij de natuur, vooral tot dieren. Ik ben erg blij dat we de Keulse dierentuin in deze moeilijke tijd kunnen steunen met 800.000 euro aan staatsfinanciering”, aldus Gisela Walsken.

“We danken de deelstaat Noordrijn-Westfalen voor deze aanzienlijke financiële steun. Het bedrag is erg belangrijk voor ons om de werking van de dierentuin veilig te stellen met al haar sociale taken voor recreatie en recreatie, onderwijs, onderzoek en bescherming van diersoorten in de toekomst ”, aldus de bestuursleden van de dierentuin bij de overdracht in de dierentuin.

Het bedrag dekt een deel van de verliezen als gevolg van de infectiebeheersmaatregelen sinds 17 maart. De dierentuin van Keulen was van half maart tot begin mei 2020 volledig gesloten voor bezoekers. Op 5 mei gingen de poorten weer open. Momenteel is er een bovengrens van 4.900 gelijktijdige bezoekers voor het de dierentuin, welke normaal gesproken echter een capaciteit heeft van 10.000 bezoekers.

“Afsluitingen en met name de bovengrens van dagelijkse bezoekers maken enorme gaten in ons budget. Entreegelden en cursusopbrengsten zijn aanzienlijk lager. De kosten voor o.a. Dierenverzorging, voer, medicatie en parkonderhoud blijven daarentegen hetzelfde ”, aldus de bestuursleden van de dierentuin. 'Hoewel de situatie ernstig was, werd het bestaan van de dierentuin nooit in gevaar gebracht.'

Districtspresident Gisel Walsken nam namens het districtsbestuur ook de sponsoring voor de sneeuwluipaard "Siri" over. Het aan de dierentuin gedoneerde bedrag dekt de voerkosten voor deze grote kat voor meer dan een jaar. “Sponsoring is een geweldige manier om actief te worden en de dierentuin te steunen. Hiervoor willen we onze oprechte dank uitspreken ”, benadrukt het dierentuinbestuur.

Medio mei heeft de deelstaat Noordrijn-Westfalen deze Coronahulp verleend aan de dierentuinen in haar deelstaat, met een totaalbedrag van 11.825.000 euro.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

"Leev Ma Rie": Kleine Keulse olifantenkoe

"Leev Ma Rie" - zo heet de kleine olifantenkoe die op 17 juni in de dierentuin van Keulen is geboren. De jongste nakomeling in het olifantenperk van Keulen wordt gesponsord door de Keulse dialectband "Paveier". Hun donatie van meer dan 5.000 euro gaat naar de verzorging van de 14 olifanten die nu in de dierentuin leven. “We zijn erg blij dat we het werk van de dierentuin kunnen ondersteunen. Het is fascinerend om te zien hoe groot de Keulse stamkudde zich hier ontwikkelt. We zijn des te blijer dat de jongste generatie Leev Ma Rie heet ', aldus de leden van de zeskoppige band.

De groep eerde het Keulse olifantenmeisje met een kleine serenade - live uitgevoerd in het olifantenperk. Ze brachten ook wortels- en appels naar de kudde. 'Het is geweldig dat de Paveiers de dierentuin en de kleine dikhuid ondersteunen. We hebben de naam met een beetje fantasie toepasselijk gebaseerd op basis van de taal van Myanmar. Dit is een van de landen waar onze Aziatische olifanten vandaan komen ', aldus de bestuursleden prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg op het punt van de doop.

Leev Marie! Dat kun je ook zeggen als je kijkt naar de ontwikkeling “Leev Ma Ries”. Ze is buitengewoon behendig en leert snel. Slechts een paar uur na haar geboorte doorkruiste de kleine koe reeds het olifantenverblijf van 2 hectare. Op haar eerste levensdag gebruikte ze haar slurf om met belangstelling te spelen met bladeren en twijgen. "Leev Ma Rie" weegt ongeveer 100 kilogram. Momenteel voedt ze zich uitsluitend met de rijke melk van haar moeder "Shu Thu Zar". Vader "Bindu" woont in het stierengebied van het olifantenperk van Keulen. In de toekomst zal "Leev Ma Rie" ongeveer twee kilo per week aankomen om in de gewichtsklassen van haar ouders te kunnen komen ("Bindu": 5.600 kilogram; "Shu Thu Zar: 3.300 kilogram").

Aziatische olifanten worden in het wild ernstig bedreigd. Ze staan onder enorme druk in hun land van herkomst. De reden hiervoor is vernietiging van hun leefgebied en de stroperij (jacht op hun ivoor). Experts schatten dat olifanten binnen dit en 30 jaar niet meer in het wild kunnen leven. Als onderdeel van haar inzet om de soort te beschermen, ondersteunt de dierentuin van Keulen verschillende projecten die dienen om deze iconische dieren te behouden: b.v. het "Elephant Transit Home" in Sri Lanka, een opvang- en heruitbrengstation voor olifanten die gewond zijn geraakt door stropers.

Olifantenfans kunnen de gebeurtenissen in het olifantenpark van Keulen de klok rond volgen via een livestream: https://koelnerzoo.de/index.php/tiere#elefantenpark. De webcam wordt geproduceerd met de vriendelijke ondersteuning van Sigma-camera's, NetCologne, tf: broadcast en LiveU. Alle informatie over de actueel geldende bezoekregels op www.koelnerzoo.de.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

Donaties van de dierentuinondersteunende vereniging: 350.000 euro voor de Sifaka-faciliteit in het oude olifanten huis van Zoo Keulen
Zeldzame halfapen uit Madagaskar worden voor het eerst getoond in de dierentuin van Keulen

350.000 euro - dit is het bedrag van de donatie die de Steunvereniging van de dierentuin van Keulen dit jaar beschikbaar stelt aan dierentuinmanagers. Een deel komt uit de contributie van de in de vereniging verzamelde zoo-supporters. Het andere deel komt van een specifieke erfenis, die de vereniging moet doorgeven aan de dierentuin. Het bedrag gaat naar de bouw van een moderne faciliteit voor Coquerel Sifakas. Eerst wordt het binnensysteem gebouwd. Deze komt in het oude olifantenhuis (momenteel bewoond door een neushoorn). Een buitenvoorziening volgt daarna. Sifakas, een zeer zeldzame half-aap-soort uit Madagaskar, had de dierentuin nog niet eerder in zijn bijna 160-jarig bestaan ​​in de collectie.

“We zijn erg blij om de dierentuin te ondersteunen in dit baanbrekende project met een nieuwe bestemming van het oude olifantenhuis. We leggen hier graag de financiële basis voor, ”aldus Uwe Schöneberg en Dr. Klaus Tiedeken, bestuurslid van de dierentuinondersteunende vereniging, tijdens de overhandiging van de symbolische donatiecontrole in de dierentuin. De oplevering van de indoor faciliteit staat gepland voor eind zomer 2020.

Sifaka's worden ernstig bedreigd. Ze komen alleen voor in een paar droge bladwouden in het westen van Madagaskar. Het is de bedoeling dat de dierentuin van Keulen samen met de dierentuin van Berlijn een fokprogramma zal opzetten om de populatie onder menselijke zorg te versterken. De nieuwe voorziening voor deze speelse, veeleisende dieren wordt gebouwd op een deel van het zogenaamde oude Olifantenhuis. Het is de bedoeling om in eerste instantie een driedelige omheining voor sifaka's te creëren in de voormalige binnenruimtes van de olifanten. Daarna wordt het voormalige olifantenterrein volledig voorzien van netten en omgetoverd tot een ruime klimwereld. De dierentuin van Keulen is van plan te beginnen met het houden van twee sifaka's.

Prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg, bestuursleden van de dierentuin van Keulen, lichten het project toe: “Het plan om Sifakas een nieuw thuis te geven in het oude olifantenhuis heeft verschillende voordelen. Om te beginnen kunnen we het gebruiken om deze zeer bedreigde soort te behouden. Ten tweede willen we de achterkant van het oude olifantenhuis verlevendigen en deze historische plek (sinds de oprichting van de dierentuin) een nieuw, zinvol doel geven. Ten derde willen we onze bezoekers nog een bijkomende blikvanger aanbieden met deze zeer mooie halfaap soort. Des te belangrijker is het om een ​​betrouwbare partner te hebben bij de sponsorvereniging, waarmee we altijd ambitieuze projecten kunnen initiëren. "

Het zogenaamde oude olifantenhuis is het oudste nog bestaande gebouw uit de tijd van de dierentuin. Het werd in 1863/64 gebouwd in Moorse stijl en deed aanvankelijk dienst als antilopen- en giraffenhuis. Het maakt deel uit van de historische gebouwen die zo kenmerkend zijn voor de dierentuin van Keulen. Deze omvatten ook de Zwitserse blokhutten, de classicistische regisseursvilla, de zeeleeuwenrots en het historische Zuid-Amerikaanse huis (welke momenteel met veel moeite wordt gerenoveerd in overeenstemming met de conserveringsopdracht). De dierentuin steekt veel bloed in het behoud van deze historische bouwstenen, die qua vorm en diversiteit regionaal uniek zijn. Tegelijkertijd worden, zoals blijkt uit de plannen voor de Sifaka-faciliteit, altijd de hoogste eisen gesteld aan het houden van de exotische dieren, de bescherming van soorten en de aantrekkelijkheid van bezoekers.

Meer informatie over de dierentuinondersteunende vereniging? Klik dan door naar www.zoosamme.de.


Gebruikersavatar
JvG
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 342
Lid geworden op: 02 jul 2017, 06:31
Favoriete dierentuin: -

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door JvG »

De oude olifantengedeelte, bedoelen ze daar dan de rechterkant mee als je binnenkomt? Links zit momenteel nog een zwarte neushoorn. Rechtvooruit de vogels in het oude nijlpaardenbad. Rechts is op een klein stukje voor de penseelzwijnen na verborgen achter een schutting...

Apenarend
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4151
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Apenarend »

JvG schreef:
30 jun 2020, 18:35
De oude olifantengedeelte, bedoelen ze daar dan de rechterkant mee als je binnenkomt? Links zit momenteel nog een zwarte neushoorn. Rechtvooruit de vogels in het oude nijlpaardenbad. Rechts is op een klein stukje voor de penseelzwijnen na verborgen achter een schutting...
Ik denk het wel. Daar zaten volgens mij enkele jaren geleden inderdaad alle watervogels tijdens de quarantaine omwille van de vogelgriep, wist niet dat ze dat nog steeds daarvoor gebruikten.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

Dierentuin van Keulen opende het nieuwe verblijf voor de Amoertijgers (Siberische tijgers)


De dierentuin van Keulen heeft haar tijgerfaciliteit aanzienlijk gemoderniseerd en uitgebreid. Het werd vandaag geopend in aanwezigheid van burgemeester Henriette Reker, die ook de tijgerkat "Sergan" van Keulen sponsort. Het roofdiergebied had in de jaren zestig de normen gesteld voor het soortspecifiek houden van grote katten. Tegenwoordig worden er echter nog hogere eisen gesteld aan de tijgerhouderij. Deze omschakeling maakt de Keulense tijgers nog interessanter voor bezoekers - een 'win-win' voor dieren en bezoekers. De renovatie kost ongeveer 2 miljoen euro.

Een deel van het geld komt van de leden van het "Team Tiger Cologne". Het WWF en Zoo Keulen zijn in 2016 het gezamenlijke initiatief gestart. Met hulp van de ruim 1.400 leden kon meer dan een half miljoen euro worden ingezameld voor tijgerbescherming. De maandelijkse bijdragen van minstens 15 euro kwamen ten goede aan de modernisering van de Keulense tijgerfaciliteit en tegelijkertijd aan de WWF-beschermingsprojecten voor de laatste bijna 600 nog in het wild levende tijgers in de Amoer-regio.

Burgemeester Henriette Reker beschrijft de samenwerking van de dierentuin van Keulen met het WWF in het project "Team Tiger Cologne" als een goed voorbeeld van hoe dierentuinen en natuurbeschermingsverenigingen hand in hand werken. Ze prijst: “In haar 160-jarige geschiedenis is de dierentuin erin geslaagd zichzelf steeds opnieuw uit te vinden - zonder haar basis, originaliteit en oorsprong te verliezen. Tegenwoordig zet de dierentuin ook internationale normen - zowel bij de bouw van moderne dierenverblijven als bij de bescherming van soorten. ”Markus Radday, adviseur voor de Amoerregio bij het WWF, legt uit:“ In de dierentuin ervaren bezoekers de gratie van dieren van dichtbij. Dit is belangrijk om mensen bewust te maken van de bescherming van soorten. Vervolgens zorgen we voor een effectieve bescherming van deze soorten in de thuisregio's. We willen onze supporters bedanken die deze samenwerking mogelijk hebben gemaakt. "De dierentuinbestuurders prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg:" We zijn erg blij dat we de tijgerfaciliteit konden verbeteren mede dankzij het WWF. De dieren hebben nu meer ruimte en tonen meer activiteit. De dierenverzorgers ondervinden nu ook betere omstandigheden om met de katten te werken. De bezoekers krijgen daarboven op geweldige nieuwe inzichten in de tijgers en het houden van tijgers. ”

Hiervoor zijn er onder andere twee extra behuizingen gemaakt om de kater bijvoorbeeld van jonge dieren te scheiden. Er werd ook een speciale muur geïnstalleerd om dierenverzorgers op te leiden Het werk van de dierenverzorgers met de tijgers die daar plaatsvinden is eveneens goed te observeren door de bezoekers. Een 5 meter hoge klimboom dient dan weer om de tijgers fysiek te trainen - ook in volle aanblik van de bezoekers. Een bijzonder hoogtepunt is daarnaast de trap op grachtniveau met XXL kijkvensters op de imposante grote katten.

De twee gigantische kijkvensters en de tijgergrot in de onlangs geopende snackbar Tigerhütten bieden ook nieuwe, spectaculaire inzichten. Enerzijds kunnen bezoekers genieten van het groothoekperspectief van de hele voorziening. Aan de andere kant kijken ze door het aangrenzende kijkvenster in een nieuw gecreëerde grot. Het zal waarschijnlijk een van de favoriete plekken zijn om te verblijven, en waar tijgerkater "Sergan" zich zal willen terugtrekken. Hij woont momenteel alleen in Keulen. Een tijgerin zal in de nabije toekomst volgen als onderdeel van het fokprogramma. Om het Aziatische thuisgebied van de tijgers beter te begrijpen en te benaderen, werd de voormalige leisteengevel van het oude roofdierenhuis vervangen of aangevuld met een uitgebreide kunstmatige rotsbekleding. Een aantrekkelijke waterstroom versterkt het karakter van het systeem verder en zorgt voor verkoeling. De tuinders van de dierentuin hebben ook de groenvoorziening van het verblijf vernieuwd. Dierentuinbezoekers hebben nu nieuwe, heerlijke inzichten in de naturalistische indeling.

De dierentuin van Keulen had vorig jaar al het direct aangrenzende leeuwenpark gemoderniseerd. Onlangs is ook de blokhut "Tiger snack" geopend, die midden tussen het tijger- en leeuwengebied ligt. Bezoekers kunnen hier genieten van snacks, koffiespecialiteiten en frisdrank - als perfecte "predator-voeding" met het beste zicht op leeuwen en tijgers.

De dierentuin van Keulen houdt sinds 1900 Amurtijgers. Het oorspronkelijke leefgebied van deze bijzonder krachtige grote katten is de Amoer-regio in het Chinees-Russische grensgebied. Tijgerkater "Sergan" vond tijdens de bouw een onderkomen in de dierentuin van Schwerin. De tijgerkat “Hanya” woonde tijdelijk op het tijgercomplex van de dierentuin van Krefeld tot ze dit voorjaar door ziekte voorgoed in slaap viel. In totaal zijn er sinds 1973 in Keulen 32 Amurtijgers geboren!

Sensibiliseer ter plaatse en bescherm in het wild
De dierentuin werd aanzienlijk ondersteund door de meer dan 1.400 "Team Tiger Cologne" -leden. De fondsen die zijn ingezameld in het gezamenlijke initiatief van WWF en de dierentuin van Keulen, gaan naar de modernisering van de Keulense tijgerfaciliteit. Aan de andere kant financiert het WWF beschermende patrouilles tegen stroperij in de Amoer-regio.
Stropers zetten in de beschermde gebieden valstrikken om herten te vangen. De katten hebben steeds minder prooi om te jagen, wat eigenlijk de grootste bedreiging is voor de Amoer-tijgers in China. Daarnaast verzorgen twee teams in het Russische deel van het distributiegebied nu zieke of gewonde tijgers. Om conflicten met de lokale bevolking te voorkomen, worden deze tijgers naar een revalidatiecentrum gebracht. Voor het transport is een vrachtwagen aangeschaft die dienst doet als "Tiger ambulance". Daarnaast financiert het WWF tijgerinventarissen en zet het zich in voor de aanwijzing van nieuwe beschermde gebieden in het leefgebied van de tijger. Op deze manier is sinds 2004 ongeveer 2,5 miljoen hectare beschermde gebieden in het tijgergebied in de Amoer-regio ontstaan.

De moderne tijgerfaciliteit in cijfers:
• De buitenruimte werd volledig heringericht en uitgebreid van 900 naar 1050 m²
• Er werd 340 m² extra aan bijkomende (separatie)buitenverblijven gecreëerd.
• Het seperatieverblijf van 340 m² kent 5m hoogte traliewanden.
• Er is in totaal voor 6,5 ton stalen constructies gebruikt binnen de kunstmatige rotsen
• 240 m² geveloppervlakte werd ontworpen als kunstmatige rotsen
• Als onderbouw van de gesteentereplica's werd 70 m³ betonconstructies geplaatst
• Op het buitenterrein werd voor 260 m² aan rotsreplica's gecreëerd
• Gebruik van 350 m² reliëfbeton voor pad, canyon, hut, grotvloeren
• De nieuwe blokhut voor bezoekers is 24 m² groot
• De nieuwe zichtbare grot is 12 m² groot
• Installatie van 6 tot 5 meter hoge kogelwerende ruiten
• Bouw van een kloof van 65 m² met traptreden, met bezoekersinzicht in het verblijf op 3m diepte.

Maar ook:
• Installatie van een cascade-waterval
• Installatie van stenen rotsblokken in de buitenruimte
• Installatie van vloerspots en padverlichting voor de bezoekers(kloof)

Informatie over de actuele bezoekregeling vindt u op www.koelnerzoo.de.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

Zwemplezier met de jonge zeeleeuw!

Meerdere keren per dag een apart zwembad, amusementsprogramma - en zes andere metgezellen om te spetteren en verfrissen: het naamloze zeeleeuwtje (mannelijk), geboren op 2 juni, werd goed ontvangen. De tienjarige “Lina” is de moeder van het levendige jonge dier. Ze werd geboren in Keulen in 2010. Vader "Oz", geboren in de dierentuin van München in 2014, woont sinds 2015 aan de Rijn. De laatste nakomelingen in de dierentuin van Keulen voor deze soort waren in 2019. Toen werd vrouwtje "Lucy" geboren, ook een jong van "Lina" en "Oz".

De kleine zeeleeuw wordt gesponsord door FC Bundesliga-professional Marco Höger. De inwoner van Keulen schenkt 1.000 euro aan de dierentuin. 'Wij danken u hartelijk. Dit is een voorbeeldige verbintenis van Marco Höger voor onze Keulse zeeleeuwentroep ”, zei dierentuindirecteur prof. Theo B. Pagel toen hij het sponsorcertificaat overhandigde aan de voetballer.

Geen zeeleeuwenshow op dit moment
De draagtijd voor Californische zeeleeuwen is 12 maanden. De kleine zeeleeuw zal gedurende dezelfde tijd melk van zijn moeder zogen. De dierenverzorgers schakelen daarna geleidelijk over op vis. Daarna begint hij ook met doeltraining, waarbij hij leert de eerste commando's te volgen. De verzorgers van dierentuin van Keulen hebben al talloze trucs en trucs geoefend met de zes zwembadgenoten van het jonge dier. Deze zijn meestal te zien op de zeeleeuwenshow in de dierentuin van Keulen, die tweemaal daags plaatsvindt (11.30 uur en 16.00 uur). Helaas zijn deze (en alle andere sessies) vanwege de extra sanitaire maatregelen rondom COVD-19 niet publiekelijk.

Californische zeeleeuwen zijn nieuwsgierige dieren die graag bezig willen worden gehouden. Eenmaal geleerd, kunnen opdrachten tientallen jaren worden opgeslagen en uitgevoerd wanneer er naar wordt gevraagd. Zeeleeuwen komen veel voor aan de Noord-Amerikaanse kusten van de Stille Oceaan en behoren tot de zeehonden. Ze leven in haremgroepen, d.w.z. een stier paren met meerdere vrouwtjes. Stieren worden tot 220 centimeter lang en wegen ongeveer 400 kilogram. De vrouwtjes zijn tot 180 centimeter lang en ongeveer 90 kilo zwaar. Bij het vangen van prooien kunnen zeeleeuwen 40 meter diep duiken. Ze zijn op zoek naar vis en octopus in zee. Zeeleeuwen duiken meestal in groepen. Zo kunnen ze scholen vissen goed omcirkelen. Californische zeeleeuwen, waaronder de groep in de dierentuin van Keulen, worden beschouwd als de meest elegante en snelste zeehonden. Zeeleeuwen halen snelheden tot 40 km / u.

Dierenliefhebbers kunnen de naam van de kleine zeeleeuw kiezen door te stemmen op www.facebook.com/zoo.koeln/
Je hebt de keuze tussen "Luke" of "Linus".


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

"Babyboom" in de dierentuin van Keulen gaat verder
Acht Schwäbisch-Hällische biggen geboren

De "babyboom" in de dierentuin van Keulen gaat verder: en de babyboom piept en gromt "als een varken" op het Clemenshof. Schwäbisch-Hällische varken "Rita” bracht eind juni acht biggen ter wereld. Het is haar vijfde nest. "Rita" heeft de afgelopen jaren heel wat jongen gekregen. De vader van de kleine bende varkens - vier zwijnen en vier zwijnen - is het imposante fokzwijn "Harry".

De dierentuin van Keulen zet zich in voor het behoud van oude vee-rassen
Schwäbisch-Hällische varkens zijn een oude soort binnen het vee. Kenmerkend zijn hun zwarte koppen, nek en achterpoten. Ze waren vroeger erg populair vanwege hun vette vlees. Omdat consumenten dit minder smaken, is het aantal afgenomen. Tegenwoordig wordt het traditionele ras zelfs met uitsterven bedreigd. De dierentuin van Keulen is echter gewijd aan het behoud van deze intelligente dieren. De leidinggevenden zijn daarom verheugd met de vele biggen nakomelingen.

Het Clemenshof in de dierentuin van Keulen is een boerderij naar het Bergisch model. Elf verschillende soorten huisdieren leven op meer dan 4.000 vierkante meter, vooral soorten welke met uitsterven worden bedreigd. Zowel grote als kleine bezoekers van de dierentuin kunnen hier alles leren over deze zeldzame huisdiersoorten en de kleinschalige voedselproductie.

Veel kleine jongen - "babyboom" in de dierentuin van Keulen
Jonge dieren zover het oog reikt: het trompettert, piept, maait, gromt en miauwt in veel faciliteiten. De dierentuin van Keulen is onder meer blij met de kleine olifantenkoe "Leev Ma Rie", de "ster" in het olifantenpark. Maar ook bonobo "Balina, zwart-witte runderen, indische antilopen, kleine kamelen en eveneens een kleine Californische zeeleeuw is een van de jonge dieren. Deze laatstea kreeg de naam "Luke" nadat circa 10.000 mensen deelnamen aan een online stemming op het Facebook-kanaal van de dierentuin van Keulen.

Naast de talrijke jonge dieren, trekt de nieuwe faciliteit voor Amoertijgers die onlangs is geopend in samenwerking met het WWF ook bezoekers naar de dierentuin. Tijgerkater "Sergan" verkent immers volop zijn volledig nieuwe en verruimde buitenverblijf op dit moment. Een bezoek aan de dierentuin van Keulen is altijd de moeite waard - maar op dit moment zelfs een beetje meer!


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

Vandaag, 160 jaar geleden, opende de Keulense Zoo voor het eerst haar poorten!

160 jaar geleden, op 22 juli 1860, opende de Keulse dierentuin voor het eerst haar poorten. Met ongeveer 10.000 dieren van meer dan 850 soorten is het vandaag een van de meest diverse dierentuinen in Europa. De dierentuin van Keulen is sinds 1860 een onmiskenbaar stukje Keulen. Het combineert traditie met innovatiekracht maar combineert eveneens ontspanning met wetenschap en onderzoek. De Keulse dierentuin zet ook internationaal de standaard - b.v. bij de bouw van moderne dierenverblijven of bij haar uitgebreide inzet voor de bescherming van soorten. Dit alles wordt jaarlijks beloond door meer dan 1 miljoen bezoekers.

De Burgemeester Henriette Reker van Keulen feliciteert: “Ik wil ook de bezoekers van de dierentuin feliciteren met deze 160ste verjaardag. Welk kind had niet zijn eerste grote indrukken van de diverse dierenwereld binnen de verschillende continenten in de dierentuin van Keulen, observeerde de dieren en nam veel gedachten mee naar huis. Virtuele afbeeldingen kunnen dergelijke live-ervaringen nauwelijks vervangen. Dank aan de dierentuinploeg, die de dierentuin en de natuurbeschermingsprogramma's continu ontwikkelt. "

In de loop van de tijd - op het snijvlak
In meer dan anderhalve eeuw is de dierentuin erin geslaagd zichzelf steeds opnieuw uit te vinden - zonder willekeurig of irrelevant te worden. De huidige veehouderij kan niet worden vergeleken met die uit haar oprichtingsperiode. Onderwijs, onderzoek en bescherming van soorten behoren al lang tot de taken van de dierentuin. Op al deze gebieden speelt de stadsdierentuin internationaal in de hoogste klasse. Mensen merken dit op en belonen het brede aanbod van de dierentuin met sterke aanmoedigingen. Alleen al vorig jaar kwamen ongeveer 1,3 miljoen bezoekers en genoten van de dieren- en parkfaciliteiten. De dierentuin slaagt erin de historische dierenverblijven en groene gebieden te moderniseren zodat ze voldoen aan de huidige behoeften van dieren en bezoekers - zonder hun eigen architectonische charme te verliezen. De onlangs geopende nieuwe tijgerfaciliteit symboliseert dit. Het biedt bezoekers spectaculaire nieuwe inzichten in de Amoertijger, die op zijn beurt meer ruimte en meer werkgelegenheid krijgt.

'De dierentuin, kunnen we zeggen, is een echt stukje Keulen. Veel mensen kunnen zich de stad niet zonder voorstellen. We rusten niet op onze lauweren, maar zien het als een verplichting om innovatief te blijven investeren in een goede toekomst voor de dierentuin. De opening van de tijgerfaciliteit en de voortdurende renovatie van het historische Zuid-Amerikaanse huis, dat eveneens een monument is, zijn hiervan het beste bewijs ”, aldus de bestuursleden van de dierentuin, prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg, die de dierentuin sinds 2007 beheren. In de nazomer presenteren ze beiden het 'Masterplan 2030', welke de mijlpalen in de verdere ontwikkeling van de dierentuin laat zien.

Het jubileum van de dierentuin in aantallen:
• Ongeveer 1,3 miljoen mensen bezochten de dierentuin in 2019.
• De dierentuin van Keulen heeft van 2010 tot 2019 alleen al 1,8 miljoen euro geschonken voor verschillende soorten instandhoudingsprojecten over de hele wereld - van Belize tot Swaziland, van Brazilië tot Vietnam, van Keulen-Dünnwald tot -Weidenpesch.
• De dierentuin van Keulen is een van de meest diverse van Europa met circa 10.000 dieren van meer dan 850 soorten.
• 165 vaste medewerkers zorgen voor dieren, bezoekers en parken.
• 10.849 bezoekers leerden meer over de dierentuindieren tijdens 659 rondleidingen in 2019.
• De dierentuin van Keulen is de grootste van Duitsland. Jaarlijks leren ongeveer 23.000 schoolkinderen hier hoe waardevol het is om dieren en het milieu te beschermen tijdens buitenschoolse lessen.
• De biologen van de Keulense dierentuin adviseren overheids- en niet-gouvernementele organisaties over de hele wereld over kwesties in verband met dieren- en natuurbehoud. Zoo-directeur prof. Theo B. Pagel zit de wereldwijde dierentuinvereniging voor.
• De dierentuin is ook een regionale economische motor. Een analyse door het Instituut voor de Duitse economie Keulen (IW) toont aan dat de dierentuin 2018 in Keulen een bruto toegevoegde waarde van 19 miljoen euro genereerde in alle bedrijfstakken. De bruto productiewaarde is circa 36 miljoen euro. 3/4 gegenereerde bruto toegevoegde waarde, namelijk 25 miljoen euro, blijft in Keulen. De dierentuin biedt ook 330 banen in de regio. Hiervan worden 264 banen gecreëerd of bewaard in Keulen.

Het boek voor het jubileum van de dierentuin: "111 verhalen uit de dierentuin van Keulen die je moet kennen", werd uitgegeven door emons Verlag; ISBN 978-3-7408-0853-2

Vandaag, 160 jaar geleden, opende de Keulense Zoo voor het eerst haar poorten!

160 jaar geleden, op 22 juli 1860, opende de Keulse dierentuin voor het eerst haar poorten. Met ongeveer 10.000 dieren van meer dan 850 soorten is het vandaag een van de meest diverse dierentuinen in Europa. De dierentuin van Keulen is sinds 1860 een onmiskenbaar stukje Keulen. Het combineert traditie met innovatiekracht maar combineert eveneens ontspanning met wetenschap en onderzoek. De Keulse dierentuin zet ook internationaal de standaard - b.v. bij de bouw van moderne dierenverblijven of bij haar uitgebreide inzet voor de bescherming van soorten. Dit alles wordt jaarlijks beloond door meer dan 1 miljoen bezoekers.

De Burgemeester Henriette Reker van Keulen feliciteert: “Ik wil ook de bezoekers van de dierentuin feliciteren met deze 160ste verjaardag. Welk kind had niet zijn eerste grote indrukken van de diverse dierenwereld binnen de verschillende continenten in de dierentuin van Keulen, observeerde de dieren en nam veel gedachten mee naar huis. Virtuele afbeeldingen kunnen dergelijke live-ervaringen nauwelijks vervangen. Dank aan de dierentuinploeg, die de dierentuin en de natuurbeschermingsprogramma's continu ontwikkelt. "

In de loop van de tijd - op het snijvlak
In meer dan anderhalve eeuw is de dierentuin erin geslaagd zichzelf steeds opnieuw uit te vinden - zonder willekeurig of irrelevant te worden. De huidige veehouderij kan niet worden vergeleken met die uit haar oprichtingsperiode. Onderwijs, onderzoek en bescherming van soorten behoren al lang tot de taken van de dierentuin. Op al deze gebieden speelt de stadsdierentuin internationaal in de hoogste klasse. Mensen merken dit op en belonen het brede aanbod van de dierentuin met sterke aanmoedigingen. Alleen al vorig jaar kwamen ongeveer 1,3 miljoen bezoekers en genoten van de dieren- en parkfaciliteiten. De dierentuin slaagt erin de historische dierenverblijven en groene gebieden te moderniseren zodat ze voldoen aan de huidige behoeften van dieren en bezoekers - zonder hun eigen architectonische charme te verliezen. De onlangs geopende nieuwe tijgerfaciliteit symboliseert dit. Het biedt bezoekers spectaculaire nieuwe inzichten in de Amoertijger, die op zijn beurt meer ruimte en meer werkgelegenheid krijgt.

'De dierentuin, kunnen we zeggen, is een echt stukje Keulen. Veel mensen kunnen zich de stad niet zonder voorstellen. We rusten niet op onze lauweren, maar zien het als een verplichting om innovatief te blijven investeren in een goede toekomst voor de dierentuin. De opening van de tijgerfaciliteit en de voortdurende renovatie van het historische Zuid-Amerikaanse huis, dat eveneens een monument is, zijn hiervan het beste bewijs ”, aldus de bestuursleden van de dierentuin, prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg, die de dierentuin sinds 2007 beheren. In de nazomer presenteren ze beiden het 'Masterplan 2030', welke de mijlpalen in de verdere ontwikkeling van de dierentuin laat zien.

Het jubileum van de dierentuin in aantallen:
• Ongeveer 1,3 miljoen mensen bezochten de dierentuin in 2019.
• De dierentuin van Keulen heeft van 2010 tot 2019 alleen al 1,8 miljoen euro geschonken voor verschillende soorten instandhoudingsprojecten over de hele wereld - van Belize tot Swaziland, van Brazilië tot Vietnam, van Keulen-Dünnwald tot -Weidenpesch.
• De dierentuin van Keulen is een van de meest diverse van Europa met circa 10.000 dieren van meer dan 850 soorten.
• 165 vaste medewerkers zorgen voor dieren, bezoekers en parken.
• 10.849 bezoekers leerden meer over de dierentuindieren tijdens 659 rondleidingen in 2019.
• De dierentuin van Keulen is de grootste van Duitsland. Jaarlijks leren ongeveer 23.000 schoolkinderen hier hoe waardevol het is om dieren en het milieu te beschermen tijdens buitenschoolse lessen.
• De biologen van de Keulense dierentuin adviseren overheids- en niet-gouvernementele organisaties over de hele wereld over kwesties in verband met dieren- en natuurbehoud. Zoo-directeur prof. Theo B. Pagel zit de wereldwijde dierentuinvereniging voor.
• De dierentuin is ook een regionale economische motor. Een analyse door het Instituut voor de Duitse economie Keulen (IW) toont aan dat de dierentuin 2018 in Keulen een bruto toegevoegde waarde van 19 miljoen euro genereerde in alle bedrijfstakken. De bruto productiewaarde is circa 36 miljoen euro. 3/4 gegenereerde bruto toegevoegde waarde, namelijk 25 miljoen euro, blijft in Keulen. De dierentuin biedt ook 330 banen in de regio. Hiervan worden 264 banen gecreëerd of bewaard in Keulen.

Het boek voor het jubileum van de dierentuin: "111 verhalen uit de dierentuin van Keulen die je moet kennen", werd uitgegeven door emons Verlag; ISBN 978-3-7408-0853-2


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

Stokstaartjes geboren!

"Babette", leidster van de stokstaartjes in de dierentuin van Keulen, heeft op 13 juni 2020 vier nakomelingen. Ze bracht ze ter wereld in een zelfgegraven hol. "Babette" kwam in 2019 samen met twee andere stokstaartdames uit Nederland naar Keulen. Naast de vier vrouwtjes en vier jonge dieren leven er zeven mannetjes in het verblijf in Keulen.

Als moeder was "Babette" pas de eerste dagen na de geboorte fulltime bij haar pasgeborenen. Kort daarna verliet ze het gebouw om voedsel te zoeken. Goede voeding is belangrijk voor haar omdat ze de jonge dieren verzorgt. Bij afwezigheid van de moeder blijft een volwassen stokstaartje, de babysitter, echter altijd bij de kleintjes. In hun natuurlijke habitat, de droge steppen en halfwoestijnen in zuidelijk Afrika, zoeken stokstaartjes voornamelijk naar insecten en spinachtigen die moeten worden opgegraven. Vogeleieren, kleine zoogdieren of sappig fruit staan minder vaak op het menu. Dit voer wordt de jongen ook aangeboden door de babysitters als ze het hol verlaten.

De jonge dieren vergezelden onlangs hun babysitters op hun uitstapjes door de faciliteit in de dierentuin van Keulen. De volwassen dieren nemen de opwarming en het hoeden op zich. Bij vochtig weer nestelen ze zich in de kleipotten en de met hooi manden onder de warmtelampen. De gekende parasols bieden bescherming tegen regen. De stokstaartjes kunnen op elk moment hun binnenverblijf in de dierentuin van Keulen opzoeken, maar ze brengen liever tijd buiten door, waarbij ten minste één bewaker altijd in een verhoogde positie zit op zoek naar vijanden vanuit de lucht.
Dit gedrag is aangeboren, evenals het graven van grotere slaap- en werpgrotten en kleinere ontsnappingskastelen, waarin ze zich terugtrekken wanneer gevaar wordt aangegeven door bepaalde oproepen van de bewaker. Aan de hand van de waarschuwingsgeluiden van de bewaker kunnen de stokstaartjes zien of het een vijand is vanuit de lucht, dat wil zeggen dat ze snel de gebouwen in moeten vluchten, of een grondvijand die door groepsvorming kan worden verdreven.

Onder menselijke zorg in de dierentuin moeten de dieren worden voorzien van de rekwisieten uit hun leefomgeving die deze bewakers en greppels mogelijk maken - d.w.z. verhoogde uitkijkposten en een ondergrond waar holen kunnen worden gemaakt. Het voedsel is gevarieerd en moet voldoen aan de voedingsbehoeften en het voedselinname-gedrag van de stokstaartjes. Krekels staan op het menu, evenals af en toe garnalen. Op andere dagen zijn er stukjes spier- en hartvlees, maar ook gehakt, muizen of fruit. In veel gevallen wordt het voer aangeboden in zakken met hooi of boomschors, waardoor het zoek- en krasgedrag wordt gestimuleerd. Bovendien graven de stokstaartjes bij mooi weer uitgebreid tussen de plukjes gras en struiken voor insecten en wormen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

Zeldzame Poitou-ezel met veulen in Zoo Keulen

Het zien er Shaggy-versterkingen uit op het Clemenshof in de dierentuin van Keulen: de Poutou ezelmoeder "Elly de la Mer" welke onlangs naar de dierentuin kwam. Het pittige Franse meisje met de klinkende naam en breed pony-kapsel is zes jaar oud. Ze is geboren en getogen op de Archehof Ellermann aan het Steinhuder Meer in Nedersaksen. “Elly de la Mer” vormt nu de nieuwe Poitou-familie in de dierentuin van Keulen. Dit samen met de hengst “Michel”, die hier al enige tijd woont. Circa één jaar lang zien we nu ook "Elly de la Mers" haar veulen "Jelly Bean". Dit veulen keert terug naar de Archehof als het volledig zelfstandig is.

De Poitou ezel is een bedreigd maar opvallend groot ezelras. Het is genoemd naar de gelijknamige regio in de Franse regio Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes. Het ras was vroeger wijdverbreid in het zuidwesten van Frankrijk. Tegenwoordig zijn er echter nog maar een paar pure rassen over. Hengsten bereiken een hoogte van 140 tot 150 cm. Merries zijn 135 tot 145 cm groot. Poitou-ezels hebben een stevige bouw en kunnen tot 450 kilogram wegen. Daarmee zijn ze de zwaarste ezel ter wereld. Ze hebben meestal een lange, ruige vacht die meestal donkerbruin is. De mond, de randen van de ogen en de buik zijn grijs getekend. Hun hoofd is opvallend groot en langwerpig. De oren zijn tot 40 cm lang en worden door de weelderige vacht beschermd tegen wind en kou.

Het Clemenshof in de dierentuin van Keulen is een boerderij naar het Bergisch model. Elf verschillende soorten huisdieren leven op meer dan 4.000 vierkante meter, vooral diersoorten welke met uitsterven worden bedreigd. Zowel volwassenen als kinderen die de dierentuin bezoeken kunnen hier alles te weten komen over zeldzame soorten huisdieren en kleinschalige lockale voedselproductie.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2551
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker »

Zeer zeldzaam en uitzonderlijk mooi!
Grote bamboemaki geboren in de dierentuin van Keulen

Twee grote grote ogen, kleine handen en witte oren: de nakomeling van de grote bamboemaki's in de dierentuin van Keulen heeft duidelijk alles in huis om een publiekslieveling te worden. Het jonge dier heet "Mahery" en is zeer waarschijnlijk een mannetje. De geboorte was eind mei. Moeder "Izy" is geboren in Keulen. Momenteel draagt ze het jong de klok rond op haar buik. Vader "Woody" kwam een paar jaar geleden vanuit de Franse dierentuin in Besançon naar Keulen. Ze hebben al meerdere keren samen nakomelingen grootgebracht.

Binnen een paar weken zal het kleintje loskomen van de buik van moeder "Izy" en in zijn of haar eentje in de bomen en takken klimmen in het Madagaskarhuis van de dierentuin.

Bamboemaki's bereiken een lichaamslengte van 40 tot 42 centimeter. Met 45 tot 48 centimeter is zijn staart iets langer dan het lichaam. Het gewicht is 2 tot 2,5 kilogram. De achterpoten zijn enigszins langwerpig om zich aan te passen aan de springbeweging. De vacht is relatief onopvallend gekleurd in bruine of grijze tinten. Het hoofd is afgerond, de oren zijn klein en afgerond. Deze primaten leven uitsluitend in twee kleine regenwoudgebieden met bamboebestand in het noorden en oosten van Madagaskar. Ze zijn actief in de schemering, leven voornamelijk in bomen, maar kunnen ook op de grond komen. Bamboemaki's leven in groepen van drie tot vijf dieren. Tot de familieverenigingen behoren een mannetje, een of twee vrouwtjes en de bijbehorende jonge dieren. Hun belangrijkste voedsel is de gelijknamige bamboe.

Na een draagtijd van 150 dagen baart het vrouwtje tussen oktober en november meestal een jong in het wild. In dierentuinen komt het vooral voor dat de moeders bevallen in de vroege zomer. Het jonge dier wordt gespeend rond de acht maanden (wanneer de voedselvoorraad het grootst is). Bamboemaki's zijn geslachtsrijp als ze twee jaar oud zijn.

Door de vernietiging van hun leefgebieden zijn de grote bamboemaki’s in aantallen gekrompen tot slechts een paar 100 dieren. De World Conservation Union IUCN classificeert de soort als "ernstig bedreigd". In Duitsland is de dierentuin van Keulen de enige dierentuin die deze soort houdt en met succes fokt. In totaal leven momenteel slechts 25 dieren in zes Europese dierentuinen.


Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 5730
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Limburg vooruit »

Zeer mooie geboorte, spijtig dat enkel keulen er in slaagt met regelmaat te kweken.
Je weet pas wat je mist als het er niet meer is!

Apenarend
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4151
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Apenarend »

Limburg vooruit schreef:
07 aug 2020, 10:49
Zeer mooie geboorte, spijtig dat enkel keulen er in slaagt met regelmaat te kweken.
Klopt helemaal. Als je dan ziet dat er net geen 450 houders zijn van ringstaartmaki's.... Mochten er daarvan nu eens 100 willen switchen naar andere makisoorten, en 100 naar andere primatensoorten.

Binnen 10 jaar zullen we nauwelijks nog andere lemuren, drills, mangabey's, meerkatten, loris, potto's, galago's, wolapen, nachtapen, etc te zien krijgen in de Europese zoos.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 5730
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Limburg vooruit »

Ik droom van een zoo die enkel soorten heeft die je niet of maximaal 1 keer tegen komt in de Benelux.

Maar ik win de lotto maar niet
Je weet pas wat je mist als het er niet meer is!

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 5730
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Nieuwstopic Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Limburg vooruit »

Iemand enig idee hoe de verhouding is van deze 25 dieren en hoeveel elk park er heeft.
Je weet pas wat je mist als het er niet meer is!

Plaats reactie