Tientallen prairiehondjes geboren in DierenPark Amersfoort
DierenPark Amersfoort verwelkomt nieuwe bewoners op de Prairie. Er zijn tientallen prairiehondjes geboren, de eerste zijn al buiten het gangenstelsel gezien. “Hoeveel het er precies zijn, is lastig te zeggen. De eerste weken na de geboorte leven de jongen onder de grond, in de gangenstelsels die de prairiehondjes zelf hebben gegraven”, vertelt dierverzorger Saskia Visser.
De kolonie bestaat uit meerdere families die elk een eigen gangenstelsel heeft. “De gangen hebben meerdere kamers met een eigen functie”, legt Saskia uit. “Elke familie heeft een eigen slaapkamer en een aparte kraamkamer. De eerste zes weken verblijven de jongen in de kraamkamer. Hierin worden zij verzorgd door de moeder.” Prairiehondjes worden doof, blind en kaal geboren. Pas wanneer hun zintuigen zijn ontwikkeld en zij een vacht hebben, komen de jongen voor het eerst boven de grond.
Zwartstaartprairiehondjes komen in de natuur voor in Canada, de Verenigde Staten en een deel van Mexico. Om met elkaar te communiceren, maken prairiehondjes twaalf verschillende kreten. Dit geluid lijkt op het geluid dat jonge hondjes maken. Daar dankt de prairiehond de naam aan. “Wij verwachten dat er nog een aantal jongen onder de grond verstopt zit. Binnenkort komen ook deze jonge dieren tevoorschijn”, voorspelt Saskia. Bezoekers kunnen de zwartstaartprairiehondjes bewonderen op de Prairie in DierenPark Amersfoort.
Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4281
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
-
- Laafsekikkertje (VU)
- Berichten: 698
- Lid geworden op: 16 jun 2020, 22:30
- Favoriete dierentuin: CNME
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)

Nieuwe rietenkap erop

Speeltoestel bij de prairiehondjes afgesloten

Goudwindes bij de kraanvogels
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4281
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Succesvolle start Mini DinoAdventures in DierenPark Amersfoort
De DinoAdventures in DierenPark Amersfoort zijn succesvol van start gegaan. Nieuw dit jaar zijn de Mini DinoAdventures, waarbij het dino-avontuur is aangepast aan de belevingswereld van de jongste dinofans. “Deze nieuwe editie blijkt populair te zijn”, vertelt projectleider Hylke Steggerda. “De jonge dinofans staan elke ochtend te trappelen voor de poort van het Dinobos totdat hun dino-avontuur begint.” Deze vliegende start belooft veel goeds voor de komende weken. Mede dankzij het succes van eerdere edities weten de dinofans het dierenpark ook dit jaar weer te vinden.
De Mini DinoAdventures zijn net zo spannend en avontuurlijk, maar een stuk minder eng dan de reguliere editie. “Zowel de mini-editie als het reguliere avontuur beloven een spannende tocht te worden, langs metershoge, bewegende dinosaurussen die tot leven komen”, belooft Hylke. Ook nieuw dit jaar is de survivalroute ‘De vloer is lava!’, waarbij kinderen de weg moeten zien te vinden naar het dinojong in het nest. Tijdens het dino-avontuur ontmoeten kinderen de Dinorangers die hen begeleiden tijdens hun expeditie in het Dinobos. Survivallend komen de dinofans aan bij de dinobroedplaats, waar de avonturiers zelfs dino-eieren kunnen bewonderen. “Sommige zijn al uitgekomen”, verklapt Hylke. Maar dan blijkt dat één van de dinojongen spoorloos is verdwenen. Het vermiste dinojong is ontvoerd door een knotsgekke professor. In zijn lab, diep verscholen in het Dinobos, heeft hij een kweekmachine staan waarmee hij dino-eieren laat uitkomen en dinosaurussen nog veel groter maakt. Aan de jonge avonturiers de belangrijke taak om het dinojong én de gigantische dino op te sporen.
DinoAdventures is al jarenlang een begrip en een populair evenement in het dierenpark. In de voorjaarszon beleven bezoekers de wildste avonturen. Hylke: “De Mini DinoAdventures zijn uitsluitend toegankelijk voor dino-fans tot vijf jaar, met begeleiding. Tijdens de reguliere DinoAdventures is iedereen welkom, ook de allerkleinsten.” Voor deze jongere dinofans is er een 'veilige' route om het meest spannende deel van het Dinobos te vermijden. Bezoekers beleven de Mini DinoAdventures tussen 10.00 en 11.00 uur. Daarna start het reguliere dino-avontuur. De dinofans kunnen in de meivakantie, tot en met 5 mei, gratis meedoen met de (Mini) DinoAdventures in het Dinobos van DierenPark Amersfoort.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4281
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Nieuwe rode panda in DierenPark Amersfoort
DierenPark Amersfoort heeft een nieuwe bewoner: rode pandaman Kawai. Het dier is tien maanden oud en komt uit een dierenpark in Frankrijk. De kleine panda onderzoekt zijn nieuwe verblijf met grote nieuwsgierigheid en heeft inmiddels kennisgemaakt met soortgenoot Shanti en hun medebewoners: de pauwen. “Het gaat heel goed met Kawai. Hij eet goed en beide rode panda’s zijn nieuwsgierig naar elkaar”, vertelt dierverzorger Saskia Visser.
Een paar maanden lang deelde Shanti haar verblijf alleen met de pauwen. Ondertussen zocht de coördinator van de diersoort een soortgenoot. Dierentuinen die zijn aangesloten bij EAZA wisselen onderling dieren met elkaar uit om een gezonde populatie in stand te houden. “Hopelijk draagt dit koppel in de toekomst bij aan de instandhouding van de soort”, vertelt Saskia. Nieuwe dieren verblijven eerst enkele weken in quarantaine, zodat de dierenarts onder andere medische checks kan uitvoeren. Ook Shanti verbleef enkele dagen achter de schermen, zodat de klimstructuren van het rode pandaverblijf konden worden aangepast. Saskia: “Toen de introductie goed was verlopen, verhuisden beide dieren samen naar het verblijf.” Kawai is gezond en eet goed. Het dieet van de rode panda bestaat voor 95 procent uit bamboe. Daarnaast eet de diersoort bladeren, bessen, eieren en noten.
Rode panda's komen vooral voor op de hellingen van het Himalayagebergte in Azië. De dieren leven en slapen hoog in de bomen. Het verblijf van Shanti en Kawai is daarom ingericht met veel bomen en takken. De diersoort wordt bedreigd, omdat hun leefomgeving kleiner wordt door boskapping. Ook worden rode panda’s gevangen door de lokale bevolking om ze te houden als huisdier en hebben mensen het voorzien op hun vacht. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt het Red Panda Network. Deze natuurorganisatie beschermt de rode panda’s en hun bosrijke leefomgeving. “Als bezoekers de nieuwste dierbewoner willen spotten, kijk dan hoog in de bomen”, tipt Saskia. Wie weet verwelkomt DierenPark Amersfoort, met de komst van Kawai, in de toekomst rode pandajongen.
-
- Laafsekikkerdril (NE)
- Berichten: 38
- Lid geworden op: 15 okt 2023, 10:25
- Favoriete dierentuin: Ouwehand
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4281
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Twee gierkuikens uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort
Er zijn twee vale gieren uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. “Het gaat goed met beide kuikens, zij groeien als kool”, vertelt dierverzorger Hielko van Rijthoven. Beide koppels hebben eerder jongen grootgebracht. De ervaren ouders pakken ook dit jaar hun rol perfect op. De kuikens eten goed, maar verblijven voorlopig nog op hun nest. Met de komst van de jonge vogels leven er nu zeven vale gieren in Snavelrijk. Het geslacht van de kuikens is nog niet bekend.
De vliegende aaseters vormen koppels die hun hele leven bij elkaar blijven. Zowel vader- als moedergier broeden op de eieren en voeden hun jong samen op. “De vliegende aaseters vormen koppels die hun hele leven bij elkaar blijven”, legt Hielko uit. De vogels broeden ongeveer vijftig dagen hoog op een nagemaakte klif, net als in de natuur. De nesten bestaan uit takken en ander groen. Hielko: “Vier tot vijf maanden nadat de kuikens uit hun ei kruipen, krijgen de gieren hun eerste vliegles.” Het geslacht van de jongen is nog niet bekend. “Pas wanneer de jongen een verenkleed dragen, stellen wij aan de hand van DNA-onderzoek het geslacht vast.”
De vale gier kwam vroeger in grote aantallen voor in de Balkan, maar in de jaren tachtig was de vogelsoort bijna uitgestorven. Dat kwam onder andere door stroperijen, vergiftigde karkassen en hoogspanningskabels waar de gieren tegenaan vliegen. Hielko: “Door de inzet van verschillende natuurorganisaties zijn de omstandigheden verbeterd. Nu leeft er gelukkig een gezonde gierenpopulatie in de Balkan, Spanje, Italië en Frankrijk.” Bezoekers kunnen de vale gieren en andere vogelsoorten bewonderen in Snavelrijk in DierenPark Amersfoort.
- MennoPebesma
- Laafsekikker (CR)
- Berichten: 4272
- Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
- Favoriete dierentuin: Meerdere
- Locatie: Fryslân, Nederland
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
- Spoiler: geef het geheim prijs!
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4281
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Stekelvarken geboren in DierenPark Amersfoort
Er is een witstaartstekelvarken geboren in DierenPark Amersfoort. Het jong is gezond en drinkt goed. “Het jonge dier laat zich regelmatig zien en is af en toe buiten te bewonderen”, vertelt Dierverzorger Hielko van Rijthoven. Het geslacht van het jong is nog niet bekend.
De eerste maanden wordt het jong gezoogd door de moeder. Het knaagdier heeft direct na de geboorte de ogen open. Ook heeft een stekelvarkenjong al tanden. Zo kunnen deze nestvlieders hun nest meteen verlaten om de omgeving te verkennen. “Net als de moeder, zijn ook de vader en oudere broer regelmatig in de buurt van de pasgeboren soortgenoot te vinden. Vaak liggen de dieren dicht tegen elkaar aan”, vertelt Hielko. Het geslacht van het jong is nog niet bekend. “Wanneer het dier ouder is, kunnen wij door middel van DNA-onderzoek het geslacht bepalen.”
Witstaartstekelvarkens komen in de natuur voor in het Midden-Oosten en in Centraal en Zuid-Azië. Voor de paring legt de vrouw haar staart over haar stekels en strijkt ze glad. Zo voorkomt zij dat ze de man bezeert. Haar jongen worden zonder scherpe stekers geboren. Ongeveer een uur na de geboorte worden de stekels harder. De langste pennen van een volwassen stekelvarken kunnen tot veertig centimeter lang worden. Hielko: “Wanneer het stekelvarken zich moet verdedigen, draaien de dieren zich om. De scherpe stekels aan het achterlichaam drijven de vijand weg.” Bezoekers kunnen het pasgeboren jong bewonderen in de Stad der Oudheid van DierenPark Amersfoort.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4281
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Pelikaankuiken uit ei gekropen in DierenPark Amersfoort
Het eerste pelikaankuiken van het jaar is uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. “Wij waren blij verrast toen we het ei zagen en er een maand later een jong tevoorschijn kwam”, vertelt dierverzorger Esther. “Het kuiken eet goed en de kersverse ouders pakken de verzorgende rol perfect op.” Net als de twee jonge vale gieren, zal ook het pelikaankuiken binnenkort de vleugels spreiden.
In het voorjaar begint het broedseizoen voor pelikanen. Na een broedperiode van ongeveer een maand komt het ei uit. De ouders vormen een ervaren koppel; ook vorig jaar brachten zij een kuiken succesvol groot. De jonge vogel wordt nu nog veilig en warm gehouden onder de vleugels van de ouders, maar het kuiken laat zich ook regelmatig zien. “Als de jonge pelikaan drie maanden oud is, kan de vogel zelfstandig zwemmen en krijgt het een eerste vliegles”, vertelt Esther.
Door de komst van het kuiken bestaat de pelikanenkolonie in Snavelrijk uit elf individuen. Kroeskoppelikanen leven in de natuur in Oost-Europa en Azië. De vogelsoort heeft een kwetsbare status door onder andere het verlies van overwinteringsgebieden en de jacht door de lokale bevolking. Esther: “Nu de landelijke maatregelen tegen de vogelgriep zijn opgeheven, zal Snavelrijk vanaf komend weekend weer volledig zijn geopend.” Bezoekers kunnen het pelikaankuiken, de jonge vale gieren en de andere vogelsoorten van dichtbij bewonderen in Snavelrijk van DierenPark Amersfoort.
- MennoPebesma
- Laafsekikker (CR)
- Berichten: 4272
- Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
- Favoriete dierentuin: Meerdere
- Locatie: Fryslân, Nederland
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Goed nieuws: de vogelgriep maatregelen zijn opgeheven en Snavelrijk is vanaf nu weer helemaal open. Wandel tussen de gieren, pelikanen, nimmerzatten en zwarte ibissen. De Klim Alles-route loopt dwars door Snavelrijk, dus trek je vlot door het water en spring van steen naar steen. 🪶 Spot jij de vogels binnenkort van nog geen meter afstand?
Bron: Facebook DierenPark Amersfoort
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4281
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
IJsjes voor otters en ringstaartmaki’s in DierenPark Amersfoort
Nu de temperaturen blijven stijgen, krijgen de dieren in DierenPark Amersfoort een ijskoude traktatie voorgeschoteld. De ringstaartmaki’s rennen direct op de ijsjes af en de otters duiken met hun ijsblokjes onder water. Het ijs is verkoelend, maar de dieren vinden het ook leuk om ermee te spelen. “Deze koude verrassing prikkelt de nieuwsgierigheid van de dieren en is natuurlijk extra lekker op zo’n warme dag als vandaag”, legt Dierverzorger Marianne Spies uit.
Komend weekend stijgen de temperaturen verder. Daarom is het belangrijk om extra verkoeling aan te bieden aan zowel mens als dier. “De ijsjes zijn afgestemd op elk diersoort. De ringstaartmaki’s likken aan hun ijsje totdat ze bij de verrijkingskorrels, zaadjes en kleine stukjes fruit komen”, vertelt Marianne. “De otters verorberen kleine stukjes vis wanneer zij door de ijslaag heen bijten.” Ook andere dieren, zoals de bavianen, chimpansees en brilberen, worden komende dagen verrast met een ijskoude traktatie.
Niet alleen de dieren krijgen komend weekend een verfrissend ijsje voorgeschoteld.
Marianne: “Natuurlijk zijn de vriezers ook weer rijk gevuld met heerlijke ijsjes voor bezoekers.” In het bosrijke dierenpark, in de schaduw van de bomen, klimmen en klauteren kinderen onder, boven en tussen de dieren. Wie dit weekend extra verkoeling zoekt, kan pootjebaden in de Bosbeek. Deze zomervakantie (5 juli t/m 31 augustus) beleven bezoekers een ‘koele’ zomer tussen de dieren. Marianne: “Kinderen ontdekken de dierenwereld én genieten van speelfonteinen en nog meer waterpret in DierenPark Amersfoort.”
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4281
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Nieuw evenement: DierenPark Amersfoort organiseert ZOOmer Festival
Deze zomervakantie verandert DierenPark Amersfoort in een vrolijk festivalbos voor het hele gezin. Tijdens de eerste editie van het ZOOmer Festival (23 t/m 26 juli) genieten bezoekers van swingende muziek, entertainment en zonnige foodtrucks. “In dé dierentuin voor kinderen beleeft het hele gezin een vrolijke avond vol verrassingen”, vertelt Hylke Steggerda, projectleider van het evenement.
Tijdens het ZOOmer Festival swingen bezoekers mee op livemuziek, dansen erop los bij de silent disco en laten zich verrassen door entertainmentacts. In de Stad der Oudheid stappen bezoekers in een spannend gladiatorenspel en ontdekken kinderen hoe zij de leeuw kunnen beschermen. Verderop smullen bezoekers bij zonnige foodtrucks van zomerse lekkernijen en draait het Happenrad op volle toeren met verrassende proeverijen. Zelfs de Berenboemel wordt omgetoverd tot Feesttrein en maakt van elke rit een feestje. “En dat alles midden tussen de dieren. Dat maakt het festival écht uniek”, vertelt Hylke.
Tussen 2016 en 2019 organiseerde het dierenpark in de zomer een vergelijkbaar foodfestival. Hylke: “Dit jaar keert het evenement terug, maar dan in een heel nieuw jasje gestoken.” Bezoekers kunnen tot 21.00 uur rondstruinen in het festivalbos tussen de dieren. Het ZOOmer Festival is niet het enige evenement dat deze zomer in het dierenpark plaatsvindt. Ook het bekende Waterpret! keert deze zomervakantie (5 juli t/m 31 augustus) terug. “Met speelfonteinen, een Watertocht en de mogelijkheid tot pootjebaden in de Bosbeek genieten bezoekers midden in ons bos van een verfrissende zomer tussen de dieren”, vertelt Hylke. “Je ervaart deze zomer het ultieme vakantiegevoel in ons bos vol avontuur.” Bezoekers kunnen vanaf nu hun tickets bestellen tegen een zomers tarief. Het ZOOmer Festival vindt plaats op 23 t/m 26 juli, van 16.00 tot 21.00 uur, in DierenPark Amersfoort.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4281
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Bijzondere geboorte: Afrikaanse nimmerzat uit ei gekropen in DierenPark Amersfoort
Na jaren is er weer een Afrikaans nimmerzatkuiken uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Na de komst van een gier- en een pelikaankuiken, is nu ook dit bijzondere jong te bewonderen in Snavelrijk. Het kuiken zit nu nog veilig in het nest, maar zal binnenkort een eerste vlucht maken door de openluchtvolière. “De komst van de jonge nimmerzat is bijzonder”, benadrukt Dierverzorger Hielko van Rijthoven. “Nimmerzatten broeden normaal gesproken in groepen. Sinds het vertrek van de maraboes, broedt dit ervaren koppel alleen. En met succes.”
De dierverzorgers houden de ontwikkeling van het kuiken goed in de gaten. “Opvallend is de naam van deze vogelsoort. In de eerste periode heeft het kuiken een enorme eetlust. Daarom verdient de nimmerzat de naam: ‘nimmer-zat’”, verklaart Hielko. Wie door Snavelrijk wandelt, hoort het jong op afstand roepen. De komst van het jong is extra bijzonder, omdat de maraboes – nauw verwant aan de nimmerzat en ook koloniebroeders – enkele jaren geleden uit het park vertrokken. “Dat dit enige nimmerzat-koppel nu succesvol een ei heeft uitgebroed, is een mooie verrassing”, vertelt Hielko.
Tijdens het broedproces wisselen beide ouders elkaar af. Na ongeveer een maand komt het ei uit. In de natuur leven Afrikaanse nimmerzatten ten zuiden van de Sahara, waar de vogels in ondiepe wateren op vis jagen. Opvallend is dat het nest vlak bij de zilverreigersnesten is gebouwd. Hielko: “Binnenkort vliegt de jonge nimmerzat uit, maar voorlopig kunnen bezoekers het kuiken bewonderen – en horen – tussen de hoge bomen van Snavelrijk.” Er leven nu zeven Afrikaanse nimmerzatten in DierenPark Amersfoort.
- rick04
- Laafsekikker (CR)
- Berichten: 2601
- Lid geworden op: 06 apr 2020, 11:32
- Favoriete dierentuin: The Living Coast
- Locatie: Hoeksche Waard
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)

- Mr. Gharial
- Laafsekikkertje (VU)
- Berichten: 947
- Lid geworden op: 25 jan 2022, 11:26
- Favoriete dierentuin: Wildlands, Burgers' Zoo
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Die zitten er al een tijdje niet meer volgens mij, ze hebben het park verlaten
-
- Laafsekikkertje (VU)
- Berichten: 698
- Lid geworden op: 16 jun 2020, 22:30
- Favoriete dierentuin: CNME
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Hierdoor loopt er ook geen direct looppad meer langs de siamangs.


- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4281
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Van euro tot boom: bezoekers van DierenPark Amersfoort maken planten duizenden bomen mogelijk
Vandaag, op Wereld Chimpansee Dag, vieren DierenPark Amersfoort en het Jane Goodall Instituut Nederland een bijzondere mijlpaal. Sinds de opening van de nieuwe Chimpanseevallei in december 2024 is met een knikkerbaanactie al meer dan 11.000 euro ingezameld. Met dit bedrag kunnen ruim 3.000 bomen worden geplant rondom Gombe, het bedreigde leefgebied van de chimpansee in Tanzania. “Het is leuk om te zien hoe kinderen een knikker laten rollen, maar vooral mooi dat dit leidt tot échte bomen in Afrika”, vertelt Arlette van Keekem, medewerker van het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund. In de Chimpanseevallei ontdekken bezoekers waarom de chimpansee en het leefgebied worden bedreigd en hoe zij zelf een steentje kunnen bijdragen aan de bescherming ervan.
Voor elke drieënhalve euro die bezoekers doneren, kan er al één boom worden geplant in het natuurlijke leefgebied van de chimpansee in Gombe, Tanzania. Het Jane Goodall Instituut plant de bomen in samenwerking met de lokale bevolking. “We herstellen niet alleen het leefgebied van de chimpansees samen met de lokale bevolking, maar versterken ook hun toekomstperspectief. Zo ondersteunen we gemeenschappen die direct afhankelijk zijn van deze bossen voor hun voedsel, water en inkomen”, licht Monique Spaan, Country Manager van het Jane Goodall Instituut Nederland toe. Het leefgebied van chimpansees wordt ernstig bedreigd, onder andere door ontbossing. Voor veel lokale bewoners zijn bomen van levensbelang. Dit leidt tot spanningen tussen mens en dier. “De Chimpanseevallei laat zien hoe mens en de chimpansee soms lijnrecht tegenover elkaar komen te staan, maar ook hoe we samen aan oplossingen kunnen werken”, vertelt Arlette. Monique vult aan: “Onze samenwerking met DierenPark Amersfoort stelt ons in staat om mensen te inspireren én in beweging te brengen; via educatie én actie maken we samen echt verschil.”
Het Jane Goodall Instituut Nederland is een organisatie die zich al decennialang inzet voor onderzoek naar en bescherming van chimpansees in het wild. Vandaag precies 65 jaar geleden, op 14 juli 1960, zette Jane Goodall voor het eerst voet in Gombe, Tanzania, om haar baanbrekende onderzoek naar het gedrag van wilde chimpansees te starten. Arlette: “Door de avontuurlijke Klim Alles-route te volgen en het interactieve onderzoekskamp te verkennen, komen kinderen onder andere te weten hoe het leefgebied van de chimpansee wordt bedreigd en hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan de bescherming ervan.” Sinds december 2024 kunnen bezoekers de nieuwe Chimpanseevallei verkennen in DierenPark Amersfoort.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4281
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort (2025)
Uniek: Dierkeuken opent haar deuren achter de schermen tijdens ZOOmer Festival in DierenPark Amersfoort
Tijdens het gloednieuwe ZOOmer Festival in DierenPark Amersfoort (23 t/m 26 juli) gaan deuren open die normaal altijd gesloten blijven. Slechts een handvol bezoekers krijgt de unieke kans om achter de schermen mee te kijken in de Dierkeuken, waar dagelijks het voedsel voor meer dan honderd diersoorten wordt bereid. “Van reusachtige koelingen tot de krioelende insectenkweek: deze backstagetour geeft een interessant kijkje in de bereiding van het voedsel”, vertelt projectleider van het evenement Hylke Steggerda. “Dit is een kans die je maar zelden krijgt.”
Onder begeleiding van een gids zien liefhebbers met eigen ogen wat er allemaal komt kijken bij het voeden van bavianen, leeuwen, stokstaartjes en andere bewoners van het park. Naast het exclusieve kijkje is er een heleboel te beleven tijdens het ZOOmer Festival. Gezinnen swingen mee op livemuziek, dansen erop los bij de Silent Disco en laten zich verrassen door entertainmentacts. In de Stad der Oudheid stappen bezoekers in een spannend gladiatorenspel en ontdekken kinderen hoe zij de leeuw kunnen beschermen. Verderop smullen bezoekers bij zonnige foodtrucks van zomerse lekkernijen en draait het Happenrad op volle toeren met verrassende proeverijen. Zelfs De Berenboemel wordt omgetoverd tot De Feesttrein en maakt van elke rit een feestje. “En dat alles midden tussen de dieren. Dat maakt het festival écht uniek”, vertelt Hylke.
Tussen 2016 en 2019 organiseerde het dierenpark in de zomer een vergelijkbaar foodfestival. Hylke: “Dit jaar keert het evenement terug, maar dan in een heel nieuw jasje gestoken.” Bezoekers kunnen tot 21.00 uur rondstruinen in het festivalbos tussen de dieren. Hylke: “Je ervaart deze zomer het ultieme vakantiegevoel in ons bos vol avontuur.” Bezoekers kunnen vanaf nu hun tickets bestellen voor het evenement tegen een zomers tarief. Het ZOOmer Festival vindt plaats op 23 t/m 26 juli, van 16.00 tot 21.00 uur. Festivalgangers die daarnaast geïnteresseerd zijn in het exclusieve kijkje achter de schermen van de Dierkeuken kunnen hun gratis plek reserveren via de website van het dierenpark. Hiervoor is een geldig entreebewijs nodig voor DierenPark Amersfoort. Hylke: “De rondleidingen zijn kleinschalig en exclusief. Reserveren is verplicht, en vol is echt vol.”