Nieuwstopic Ecomare

Al het nieuws over de Nederlandse dierentuinen.
Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14914
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Gorilla Gust »

Plaats vanaf 2019 hier al het nieuws uit Ecomare (Texel)

Het oudere dierentuinnieuws van deze dierentuin vinden we terug in het Dierentuinnieuws Archief.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Commotie om gezonde zeehonden

“Er wordt constant gebeld over een zeehond bij Kaap Noord” verzuchtte José Kamerich, de telefoniste van Ecomare gisteren. Op het strand aan de noordkant van Texel lag een jonge grijze zeehond die de gemoederen van de strandwandelaars flink bezighield. Hij hoefde echter niet opgevangen te worden.

Hoe zit het ook alweer? Jonge grijze zeehonden worden in de winter geboren met een lange vacht, waarmee ze niet goed kunnen zwemmen. Ze blijven de eerste weken van hun leven op het droge, waar ze door hun moeder gezoogd worden. De zoogtijd duurt slechts negentien dagen, daarna laat de moeder het jong alleen. De pup verliest dan zijn geboortevacht, valt af en krijgt langzaam honger. Uiteindelijk zet dat het dier aan om te gaan jagen. Dit kan echter wel een paar weken duren. Hij leert het vis vangen dus niet van zijn moeder.

De zeehond die bij Kaap Noord op het strand lag, is al niet meer afhankelijk van moedermelk, maar nog niet helemaal verhaard. Waarschijnlijk is hij van de zandbank afgespoeld en op het strand terecht gekomen. Zo’n dier bobbert dan richting de duinen, omdat hij een droog plekje zoekt. In deze levensfase wil een jonge grijze zeehond nog niet zwemmen. Doordat het nu in de kerstvakantie gebeurde, waren er relatief veel mensen op het strand.

Niet alleen bij Kaap Noord lag een jonge grijze zeehond, ook elders op het Noordzeestrand lag er een. Uiteindelijk hebben de dierverzorgers besloten het dier van Kaap Noord op te halen, omdat hij teveel werd verstoord door mensen die erg dichtbij kwamen, zelfs met honden. Na een nacht in de opvang is hij bij de andere zeehond gelegd met een waarschuwingsbord erbij. Beide dieren zijn blauw gemerkt, zodat ze herkenbaar blijven als ze zich verplaatsen. Als mensen afstand houden en zorgen dat honden uit de buurt blijven, kunnen de dieren gewoon hun natuurlijke patroon volgen. Eenmaal volledig verhaard zullen ze vanzelf naar zee gaan.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Zeekoeten op het strand
Pas op voor de snavel

Op de stranden van de Waddeneilanden worden momenteel veel dode en verzwakte zeekoeten gevonden. Onderzoekers proberen te achterhalen wat de oorzaak hiervan is, opvangcentra vangen de verzwakte vogels op. Ook bij Ecomare is een aantal zeekoeten binnengebracht.

Zeekoeten zijn vogels die op volle zee leven. Ze komen alleen aan land om te broeden; niet op het strand maar op rotsige kusten. Als een zeekoet op het strand zit, is er dus iets aan de hand. Behalve verzwakte zeekoeten zijn bij een Ecomare in de afgelopen dagen ook een paar zeekoeten met olie binnengebracht. Deze vogels worden binnenkort gewassen.

Als mensen een zeekoet op het strand vinden en hem kunnen pakken, kunnen ze hem naar het dichtstbijzijnde opvangcentrum brengen. Op Texel is dat Ecomare. Hoofd dierverzorging Mariëtte Smit van Ecomare waarschuwt wel voor de scherpe snavel van de vogels: “Ook al is een zeekoet verzwakt, hij kan nog steeds pikken. Houd vooral afstand met je ogen. Het handigst is, om een lap of kledingstuk om de vogel te draperen en hem zo ‘in te pakken’.”


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Publicaties over walvisbottencollectie

De collectie walvisbotten uit de Noordzee van Adrie en Ineke Vonk heeft twee prachtige artikelen opgeleverd in het blad Cranium, het tijdschrift van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren. De collectie is in 2015 aan Ecomare geschonken, waarna hij in zijn geheel in kaart is gebracht onder leiding van Arthur Oosterbaan, conservator van Ecomare. Oosterbaan ontdekte duidelijke verschillen in de verhouding aan walvissen in de Noordzee tussen vroeger en nu. Deze analyse heeft hij in een artikel beschreven. Het andere artikel is een interview met Adrie en Ineke Vonk.

De walvisbotten in de collectie zijn afkomstig van Nederlandse vissers, die hun vangsten vanaf ongeveer 1980 aan Adrie Vonk gaven. De collectie bevat botten van maar liefst zestien walvissoorten. In 2017-2018 is de hele collectie beschreven door een tiental vrijwilligers, onder leiding van conservator Arthur Oosterbaan. De opgeviste botten geven een beeld van de soorten walvissen die in het verleden in de Noordzee voorkwamen en de verhouding waarin de dieren er leefden. Oosterbaan vergelijkt in zijn artikel deze historische gegevens met de recente kennis van het voorkomen van walvissen in de Noordzee. Hij signaleert duidelijke verschillen.

In de collectie zitten botten van walvissen die tegenwoordig niet of nauwelijks in de Noordzee worden gezien. Zo zijn er botten van de grijze walvis bij, een soort die in de 17e eeuw is verdwenen uit de Noordzee. Deze botten moeten dus al eeuwen op de Noordzeebodem hebben gelegen. Aan de andere kant bevat de collectie nauwelijks botten van bultruggen, terwijl deze soort tegenwoordig heel regelmatig in de Noordzee wordt gezien.

De bruinvis is verreweg de talrijkste walvissoort in de Noordzee, zowel in de collectie als tegenwoordig. De dwergvinvis, gewone vinvis, butskop en griend zijn in de collectie algemener vergeleken met recente strandingen en zichtwaarnemingen. Mogelijk kwamen deze soorten in de Noordzee vroeger meer voor dan nu. De potvis en de spitssnuitdolfijn zijn juist zeldzamer in de collectie Vonk. Deze soorten leven in de oceaan. Als ze in de Noordzee terecht komen, lopen ze kennelijk meer kans om te stranden dan om naar de bodem te zinken. Al met al levert de collectie Vonk een nieuw beeld op van het voorkomen van walvissen in de Noordzee.

Het tweede artikel is een interview met Adrie en Ineke Vonk. Het gaat over de passie van dit stel voor walvissen, hoe de collectie tot stand is gekomen en waarom ze hem aan Ecomare hebben geschonken. Ze willen vooral dat de collectie op het eiland blijft: “Wat ligt op Texel bluuft op Texel!”

Ecomare is blij met deze publicaties en hoopt dat ze een stimulans zijn om deze waardevolle collectie verder te onderzoeken.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Voorjaarvakantie bij de musea

In de voorjaarsvakantie is het vaak echt museumweer. Dat komt goed uit, want bij Ecomare en Museum Kaap Skil kun je je urenlang vermaken en ontdek je telkens weer iets nieuws. Bovendien zijn er extra activiteiten die een bezoek nóg leuker maken.

Bij Ecomare zijn de dieren de grootste trekkers. De zeehonden, bruinvissen, vogels en dieren in het Zeeaquarium. Veel jonge kinderen zijn niet weg te slaan bij de aquaria; zij kunnen eindeloos kijken naar de platvissen die zich zo geweldig camoufleren, de heremietkreeften die in een slakkenhuis wonen en de zeesterren die tegen de glazen wand kruipen. Ook het zeelaboratorium en de strandvondstenkar zijn favoriet bij kinderen. Op 20 februari kunnen bezoekers ’s middags braakballen pluizen.

Bij Museum Kaap Skil zijn er elke dag extra activiteiten, behalve op maandag, want dan is het museum gesloten. Er zijn juttersverhalen, creatieve workshops en op woensdag zijn de molenaars aan het werk. Op vrijdag 22 februari kunnen bezoekers de conservator helpen om objecten op naam te brengen. Een bijzondere activiteit!

Op de websites van de musea is het dagprogramma te vinden; kijk hiervoor op www.ecomare.nl en www.kaapskil.nl . Bij Museum Kaap Skil is de landelijke museumkaart geldig. Voor wie deze kaart niet heeft maar wel naar beide musea wil, biedt de combikaart van Stichting Texels Museum uitkomst. Hiermee bezoek je Ecomare en Museum Kaap Skil tegen het zeer gunstige tarief van € 18,50 voor volwassenen en € 13,50 voor kinderen. De combikaart is te koop bij de musea.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Ecomare bereidt zich voor op gevolgen oliecalamiteit

Gisteren is op de Noordzee een olievlek ontdekt, drijvend richting de Waddeneilanden. Rijkswaterstaat heeft, gezien de stroming en de wind, berekend dat de olie waarschijnlijk vanmiddag op Texel op het strand terecht komt. Gisteren en vandaag werden er al twee zeekoeten met olie naar de opvang gebracht. Voor de zekerheid brengen de dierverzorgers de Vogelopvang gereed voor meer olievogels.

De zeekoet die gisteren in de opvang kwam was er heel slecht aan toe en is uit zijn lijden verlost. De vogel van vandaag heeft een beter vooruitzicht. In Vogelopvangcentrum De Paddestoel in Den Helder is ook een olievogel binnengebracht. De opvangcentra vrezen voor veel meer slachtoffers. Doordat zeekoeten een groot deel van hun leven op zee zijn en duikend aan hun eten komen, zijn ze erg gevoelig voor olievervuiling. De olie maakt hun verenkleed lek, waardoor het koude zeewater op de huid kan komen. Hierdoor raken de zeekoeten onderkoeld en neemt hun drijfvermogen af.

Eigenlijk zouden er vandaag zes zeehonden uit de opvang, gezond en wel, teruggebracht worden naar zee. Vanwege deze olievervuiling stelt Ecomare dit nu uit. Volgens het ministerie gaat het om gaat om 4 tot 17 kubieke meter olie en dreef de vlek gisteren op 18,5 kilometer uit de kust. Zodra de olie is opgeruimd kunnen de zeehonden terug naar zee.

Momenteel is nog onbekend over wat voor type vervuiling het gaat. Er wordt vooralsnog gesproken over een olieachtige substantie. Ecomare maakt deel uit van SON-Respons, de overkoepelende organisatie van kustasielen, die gespecialiseerd zijn in de opvang van olievogels. SON-Respons staat in nauw contact met Rijkswaterstaat en houdt de opvangcentra met de laatste informatie op de hoogte. Vooralsnog kunnen de vogelopvangcentra niet meer doen dat zich voorbereiden op wat komen gaat.

Ecomare zet de laatste ontwikkelingen steeds in het nieuwsbericht op de website.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Deense zeehonden bij Ecomare

Gisteravond reed er een busje met een grote afbeelding van een aap en verschillende Deense teksten het buitenterrein van Ecomare op. De zeehonden van de vaste groep klommen op de kant om te zien wat er gebeurde. Voor hen was het bezoek onverwacht. Dierverzorgers van de dierentuin Odense Zoo kwamen drie gewone zeehonden brengen.

De dieren en hun verzorgers hadden een flinke reis achter de rug. De zeehonden mochten dan ook meteen uit hun transportkisten. Het zijn twee vrouwtjes van 13 jaar en een mannetje van 5 jaar oud. De Deense dierentuin wil hun verblijf verbouwen voor de zeeleeuwen en zocht een nieuw onderkomen voor de zeehonden. Ecomare was bereid de dieren op te nemen.

Bij Ecomare blijven de drie nieuwelingen de eerste weken in twee gekoppelde ovale bassins. Deze periode wordt gebruikt om de dieren te laten wennen aan hun nieuwe omgeving en verzorgers en om hun gezondheid te controleren. De dierverzorgers van Ecomare moeten op hun beurt ook de dieren leren kennen. In Odense Zoo zijn ze getraind om verschillende handelingen te doen voor gezondheidscontroles, zoals bek openen en zich laten aanraken. Deze training nemen de dierverzorgers van Ecomare over.

Na de quarantaineperiode zullen de drie zeehonden bij de vaste groep gewone zeehonden komen. De verzorgers hebben de ervaring dat nieuwe dieren makkelijk in de groep opgenomen worden, dus ze verwachten geen problemen bij hun introductie. De drie dieren halen de gemiddelde leeftijd van de groep flink omlaag, omdat de meeste zeehonden in de vaste groep heel oud zijn. De Deense verzorgers zijn blij hun dieren in goede handen te kunnen achterlaten. Toch was het afscheid voor hen wel emotioneel: de twee dierverzorgers die mee waren hebben de dieren vanaf hun geboorte verzorgd


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Fototentoonstelling bij Ecomare geopend

Bij Ecomare is vandaag de fototentoonstelling ‘Poolvogels’ geopend. Op de Vogelverdieping in het museum hangen negentien foto’s van fotograaf Wim van Passel, gemaakt in het noordpoolgebied. Op de foto’s staan soorten die in de zomer in het hoge noorden leven en in onze regionen overwinteren.

Ecomare gaat over de natuur van de wadden en Noordzee, maar vogels bewegen zich in en uit het gebied. Soorten die bij ons broeden, trekken in de winter veelal naar het zuiden, noordelijke broeders komen juist hierheen of trekken langs. Wim van Passel reisde meermalen naar het noordpoolgebied om onder andere onze wintergasten in hun zomerverblijf te fotograferen. Het koude landschap heeft een overdonderde schoonheid, die de foto’s een extra dimensie geeft.

Wim van Passel heeft voor zijn project ‘Tijdloze momenten’ meer dan dertig reizen gemaakt naar het noordpoolgebied en Antarctica, om daar de natuur te fotograferen. Hij mag vaak gratis meereizen op de expedities van de organisatie Oceanwide. Van Passel hoopt dat zijn foto’s er toe zullen bijdragen dat mensen verstandiger omgaan met de natuurlijke rijkdommen op aarde. Daarom heeft hij zijn foto’s gratis aangeboden aan Ecomare.

Conservator Arthur Oosterbaan heeft uit Van Passels indrukwekkende collectie, foto’s gekozen van vogels die ’s winters op of vanaf Texel te zien zijn. Voorbeelden hiervan zijn de zeekoet, kleine alk, middelste jager en noordse stormvogel.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Ecomare op Waddenvogelfestival

In het weekend van 11 en 12 mei is het jaarlijkse Waddenvogelfestival. Texel staat dan bol van de vogelgerelateerde activiteiten. Ecomare doet eraan mee met een kraam met spelletjes en korte excursies op de markt op zaterdag 11 mei. Op zondag 12 mei is er om 11 en 14 uur een presentatie bij Ecomare over de Vogelopvang.

De markt in De Cocksdorp bevat naast uitgebreide mogelijkheden om verrekijkers en telescopen uit te proberen, ook informatiekramen. Bij de kraam van Ecomare kunnen de gezinsleden van de vogelaars en andere belangstellenden onderling de strijd aangaan bij het vogelring(werp)en, naar schelpen prikken als een scholekster en algemene vogelsoorten oefenen in een verrekijkerspel.

Vanuit de kraam wordt een aantal keer op zaterdag een korte beginners-vogelexcursie gegeven. Tijdens deze gratis, laagdrempelige activiteit gaat de Ecomare-medewerker met de groep over de dijk kijken welke vogels er te zien zijn. Verrekijkers zijn te leen bij de excursieleider.

Op zondag 12 mei vertelt dierverzorger en vogelliefhebber Jasmijn Hulleman om 11 en 14 uur over haar werk in de Vogelopvang van Ecomare. Zij doet dit bij de vogelvijver op het buitenterrein van Ecomare. Momenteel worden in de Vogelopvang een groepje van zes nijlganzenkuikens verzorgd, een jan van gent en een aalscholver. In de winter spoelen er regelmatig zeekoeten met olie aan op het Texelse strand. De dierverzorgers van Ecomare zijn getraind in het wassen van olieslachtoffers. Ook over dit aspect van haar werk zal Jasmijn vertellen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Boommarter op Texel aangespoeld

Op 6 mei is een dode boommarter gevonden aan de waddendijk bij De Cocksdorp. Deze soort is nooit eerder op Texel aangespoeld, wel op andere Waddeneilanden. Boommarters komen sinds enkele jaren vrij algemeen voor in Noord-Holland, vooral in het duingebied. Op Texel leven ze niet.

De boommarter is gevonden door hond Sep. Zijn baasjes Desirée en Erik Mus stuurden het dier en een foto door naar Ecomare, om te bevestigen dat het echt een boommarter is en geen steenmarter. Deze twee soorten lijken behoorlijk veel op elkaar. Enkele jaren geleden was er al een steenmarter op Texel gevonden, als wegslachtoffer.

Conservator Arthur Oosterbaan kon op het eerste gezicht niet met zekerheid zeggen om welke martersoort het ging. Hij heeft de foto doorgestuurd naar de Zoogdiervereniging, die zijn vermoeden bevestigde. Op grond van de vorm en kleur van de keelvlek en de kleur van de ondervacht, snuit en oorranden is vastgesteld dat het dier van de waddendijk echt een boommarter moet zijn. Ecomare zal het kadaver, niet vers maar wel compleet, voor onderzoek naar de Zoogdiervereniging sturen.

Zowel de boommarter als de steenmarter zijn bezig met een opmars in heel Nederland. De steenmarter is een echte cultuurvolger die tot in steden voorkomt. De boommarter is meer een bosbewoner. Beide soorten zouden op Texel kunnen leven, maar het hoort bij een eiland dat allerlei landzoogdieren, zoals vossen, mollen, eekhoorns en marters, ontbreken. De enige marterachtige die op Texel voorkomt is de hermelijn. Deze boommarter is mogelijk per ongeluk in zee terecht gekomen, verdronken, en met zeestromen naar Texel gedreven. De steenmarter is destijds waarschijnlijk onder de motorkap van een auto gekropen en zo naar Texel vervoerd.

Hoe de boommarter in de Waddenzee terecht is gekomen, is onbekend. Het is zelfs niet met zekerheid te zeggen of hij is verdronken. Maurice La Haye, onderzoeker bij de Zoogdiervereniging: “Boommarters zwemmen vrijwillig en goed, maar of een boommarter de Waddenzee in springt om te gaan zwemmen acht ik onwaarschijnlijk. Het kan ook gaan om een verkeersslachtoffer dat in de zee terecht is gekomen en vervolgens is 'uitgespuid'.”


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Biofilm, een nieuwe tentoonstelling bij Ecomare

Bij Ecomare, in de nieuwe tentoonstelling Biofilm, krijgen de echte superhelden van onze planeet eindelijk de aandacht die ze verdienen. De microben van het wad, de onzichtbaar kleine wezens die al het andere leven in de zee en op het land mogelijk maken. Onverschillig genegeerd door vogelaars en strandgangers, overlopen door toeristen, maar nu in de schijnwerpers gezet door kunstenaar Wim van Egmond.

Biofilm maakt deel uit van de SEA Art Tour. Wim van Egmond dook voor het project Science Encounters Art in het werkveld van onderzoekers Henk Bolhuis en Michele Grego van het NIOZ. Zij doen onderzoek aan microbiële matten, een bepaald type biofilms. Van Egmond maakte een jaar lang microscoop-opnames van het leven in zo’n mat. Door de beelden extreem te vergroten en te versnellen, ontstaan hypnotiserende filmpjes van door elkaar krioelende wezens in verschillende kleuren. Deze worden op grote schermen getoond, zodat bezoekers het gevoel krijgen er onderdeel van uit te maken.

De tentoonstelling is een eerbetoon aan de microscopische wezens van het wad. De cyanobacteriën en kiezelwieren, de roeipootkreeftjes en aaltjes. Zij vormen de basis van het voedselweb. Zonder hen geen zeehonden, vogels of schelpdieren. Ontdek hun verborgen wereld en verbaas je over hun veelzijdigheid, kleurigheid en beweeglijkheid. Biofilm is te bekijken als onderdeel van een bezoek aan Ecomare of met een SEA Art Tour ticket.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Wandelen in de voetsporen van Pieter Kikkert

Het onlangs verschenen boek van Lodewijk Dros ‘Eiland in de nevel’ beschrijft Texel in 1791, gezien vanuit het romantische oogpunt van Pieter Kikkert. Dros en Ecomare organiseren op zaterdag 15 juni eenmalig een wandeling door de noordkop van Texel in de geest van Pieter Kikkert.

Schrijver Lodewijk Dros en Ecomare-bioloog Pierre Bonnet hebben zich laten inspireren door de tocht die Pieter Kikkert eind achttiende eeuw maakte. Hij wandelde over het hele eiland en beschreef wat hij zag. De aangeboden wandelexcursie beslaat 15 kilometer over het voormalige schiereiland Eierland. Start- en eindpunt zijn bij Vakantiepark De Krim.

Lodewijk Dros geeft bij de start een korte toelichting op de route en tips om op z’n 18de -eeuws te wandelen. Pierre Bonnet begeleidt de wandelaars tijdens de voettocht en verbindt het landschap van nu met de beschrijvingen van Kikkert. De tocht duurt ongeveer 4 uur en wordt onderbroken door een pauze waarin een authentiek Eierlands gerecht kan worden geproefd. Inschrijven voor de tocht ‘In de voetsporen van Pieter Kikkert’ kan op ecomare.nl bij Excursies. Deelname kost € 19,50, het aantal deelnemers is beperkt.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Ecomare viert Dag van het Wad

Zaterdag 29 juni is de Dag van het Wad. Dit jaar met een extra feestelijk tintje, want het is tien jaar geleden dat de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed werd uitgeroepen. Ecomare viert de dag met extra activiteiten en wadexcursies.

Wadexcursies zijn een uitgelezen manier om kennis te maken met het wad en alles wat erin en erop leeft. Met een wadgreep haalt de gids de dieren uit het slik. Het gevoel, de geur en de weidsheid van het wad maken altijd diepe indruk op de deelnemers. Op de Dag van het Wad besteedt de gids extra aandacht aan de Werelderfgoedstatus en krijgen kinderen een Waddenpaspoort. Bovendien ontvangen de deelnemers een kortingskaartje voor een bezoek aan Ecomare. Er zijn zowel op zaterdag als op zondag wadexcursies.

Ook in Ecomare is aandacht voor het leven op en in het wad. Op 29 juni toont NIOZ-onderzoeker Rob Witbaard ‘s middags beestjes uit het wad in het museum. In kleine aquaria en onder de microscoop kunnen de dieren bekeken worden. In het inloopatelier is er vanaf 12 uur een creatieve activiteit: zeebeestjes maken van stof.

De nieuwe tentoonstelling Biofilm bij Ecomare sluit mooi aan bij de Dag van het Wad. Wij mensen zijn geneigd vooral aandacht te hebben voor wat met het blote oog zichtbaar is: zeehonden, vogels, krabben, schelpen. Maar in het wad leven vooral heel veel organismen die zonder microscoop niet zichtbaar zijn. Deze minuscule dieren en planten spelen een essentiële rol in de voedselkringloop van het wad. In Biofilm krijgen ze de aandacht die ze verdienen. Op grote schermen en afbeeldingen zijn deze ‘kleine helden van het wad’ te bewonderen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Dode vos in het Texelse bos
Op 17 juni, werd er een dode jonge vos gevonden langs de Randweg op Texel. De vinder belde de dierverzorgers van Ecomare, die het dier ophaalden. Samen met dierenarts Davis Tijssen is geprobeerd erachter te komen waar het dier aan is overleden. Verder onderzoek moet uitwijzen of de vos daadwerkelijk op Texel heeft rondgelopen.
Dierverzorger Lisanne Duursma die de vos ophaalde, had er geen fris klusje aan: “Het dier was al een tijdje dood en rook behoorlijk.” Dit maakt het aannemelijk dat de vos er dood is neergelegd. Het dier lag vlak langs de weg en zou anders waarschijnlijk eerder gemeld zijn. Biologen Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan van Ecomare gaan proberen de ware toedracht te achterhalen. Ze zijn begonnen met een röntgenopname bij Dierenartsen Praktijk Texel.

De vos heeft een verbrijzelde kaak, wat de doodsoorzaak aangeeft. Op de röntgen waren geen kogels te zien, het dier is door een harde klap op zijn kop overleden. De verwonding kan veroorzaakt zijn door een aanrijding, maar ook door een klap met een ander voorwerp. Omdat de nagels van de vos nog heel waren, leek het David Tijssen niet waarschijnlijk dat het dier is aangereden op een verharde weg. Dan zijn de nagels namelijk meestal gebroken.

Het is mogelijk dat de vos elders in Nederland is gestorven en voor de grap op Texel is neergelegd. Op de Waddeneilanden komen geen vossen voor en er is ook geen melding geweest van een levende vos op Texel. Maagonderzoek kan daar meer over vertellen. Oosterbaan heeft Mardik Leopold, bioloog van Wageningen Marine Research en gespecialiseerd in het onderzoeken van maaginhouden, bereid gevonden hierbij te helpen. Tijdens een openbare anatomische les op dinsdag 16 juli om 14.00 uur zal de vos worden open gesneden en de maaginhoud worden onderzocht. Tot dan wordt het dier in de vriezer bewaard.

In 2010 lag er een dode vos langs de Hoofdweg op Texel. Middels een röntgenfoto werd bewezen dat deze vos van dichtbij met hagel was doodgeschoten. In zijn maag werden schildjes van kevers aangetroffen, die niet op Texel voorkomen. Vermoedelijk was de vos zelfs in Limburg aan zijn einde gekomen. Deze vos en zijn verhaal zijn sinds die tijd te zien in het museum van Ecomare.

Het ontbreken van vossen op de Nederlandse Waddeneilanden zorgt voor minder risico’s voor grond-broedende vogels. Op het vaste land verdreef de vos bijvoorbeeld veel broedkolonies van lepelaars, die op de eilanden een veilig heenkomen vonden. De veilige broedgronden van de Waddeneilanden zijn voor het voortbestaan van vogelsoorten als bijvoorbeeld lepelaars, eidereenden, strandplevieren en dwergsterns van groot belang.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Zomer bij Ecomare

Bij Ecomare staan weer een hoop leuke, interessante en bijzondere activiteiten op stapel deze zomer! Het zeelaboratorium is open en er staat een medewerker met de strandvondstenkar in het museum. In de Walviszaal wordt verteld over de aangespoelde walvissen. Bijzonder zijn de creatieve activiteiten, braakballen pluizen en anatomische lessen.

Anatomische les
De anatomische lessen vinden elke dinsdag om 14:00 uur plaats, behalve op 20 augustus. De biologen van het centrum bespreken dan de kenmerken van een dier, van binnen en van buiten. Ter plekke nemen ze de scalpel ter hand om het dode dier te ontleden. De ene keer is het een vogel, de andere keer een grote vis. Net wat er beschikbaar is. Op dinsdag 16 juli komt de op Texel dood gevonden jonge vos op de snijtafel te liggen. Alles is op een groot scherm te volgen, zodat iedereen het goed kan zien.

Braakballen pluizen
Uilen spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Het zijn veelal flinke vogels die ’s nachts actief zijn. Ze vliegen geruisloos en worden maar weinig gezien. Bovendien zijn ze heel herkenbaar met hun naar voren gerichte ogen en ronde kop. Door braakballen van uilen te bekijken, kom je meer te weten over deze bijzondere vogels. Op 17 en 31 juli en 14 en 28 augustus kunnen bezoekers van Ecomare ‘s middags een braakbal uitpluizen. Aan de hand van de muizenkaakjes is te achterhalen welke soorten muizen de uil gegeten heeft.

Inloopatelier
Op vier woensdagen in de zomer is het inloopatelier in het restaurant van Ecomare geopend. Onder begeleiding kunnen kinderen én volwassenen afwisselend een (fantasie)zeedier van stof maken of een Texelpotje. Een leuke herinnering om mee naar huis te nemen!

Kijk in de agenda

De dieren zijn voor de meeste mensen de eerste reden om naar Ecomare te gaan: de zeehonden, bruinvissen en dieren in het Zeeaquarium. De tentoonstellingen en de extra activiteiten geven het bezoek meer inhoud en zorgen ervoor dat mensen vaak veel langer blijven dan ze hadden ingeschat. Neem dus de tijd voor een bezoek aan het centrum en kijk vooraf op ecomare.nl in de agenda om te zien welke activiteiten er zijn.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Vos op snijtafel bij Ecomare
Bij Ecomare worden deze zomer elke dinsdagmiddag anatomische lessen gegeven. De biologen van het centrum nemen dan steeds een ander dood dier onder handen. Op dinsdag 16 juli is de op Texel dood gevonden jonge vos aan de beurt. In dit geval wordt het dier niet alleen van buiten en van binnen bekeken en besproken, maar wordt ook de maaginhoud onderzocht. Hiermee hopen de biologen antwoord te krijgen op de vraag waar de vos vandaan komt.

Voor het onderzoek aan de vos komen drie deskundigen de Ecomare-biologen ondersteunen. Mardik Leopold van Wageningen Marine Research heeft veel ervaring als patholoog anatoom van dieren, Eline Reydon is insectendeskundige en Dick Schermer is muizenexpert.

Vossen zijn alleseters. Ze houden van vlees, maar eten ook bessen, insecten en aas. In hun maag valt dus van alles te verwachten. De onverteerbare delen van het voedsel kunnen een indicatie geven van waar de maaltijd is genuttigd. Voorbeelden van onverteerbare delen zijn keverschildjes en muizenkaakjes. Op Texel komen minder soorten muizen en kevers voor dan in de rest van Nederland. Als er restanten van diersoorten die niet op Texel voorkomen worden gevonden in de maag van de vos, kan met zekerheid gezegd worden dat het dier niet van het eiland komt.

De vos was toen hij werd gevonden niet helemaal vers meer. Hij is in de tussentijd in de vriezer bewaard, dus het rottingsproces is wel gestopt. Toch zal het niet de meest frisruikende anatomische les van het seizoen worden. De zaal waar het plaatsvindt bevat gelukkig een deur naar buiten, die zal worden opengezet. De anatomische lessen beginnen steeds om 14 uur. Ze zijn gratis voor bezoekers van Ecomare. Vanwege de beperkte ruimte is het wel nodig vooraf een kaartje te halen bij de receptie.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Nieuw: Engelstalige excursies
Op Texel worden heel veel excursies aangeboden, maar ze zijn allemaal in het Nederlands of Duits. Ecomare en Staatsbosbeheer brengen daar nu verandering in. In juli en augustus worden er elke woensdag Engelstalige excursies aangeboden. Voor alle buitenlandse gasten die geen Duits spreken en Duitssprekenden die ook Engels verstaan. De excursies zijn op het wad en in De Slufter.

De excursie door De Slufter, Through the salt marshes of the Slufter, gaat door het noordelijk deel van het kweldergebied. Dit deel is niet openbaar toegankelijk, maar mag met een gids wel betreden worden. Tijdens een prachtige wandeling over de kwelder en door de aangrenzende duinen vertelt de gids over de geschiedenis van het gebied en de planten en dieren die er voorkomen.

Een wadexcursie is een belevenis! Alleen al om je voeten in het zuigende slib te zetten is voor veel mensen een heel nieuwe ervaring. Laarzen of goed-vastzittende schoenen die nat en vies mogen worden zijn wel een vereiste. Blote voeten geven namelijk een te groot risico op snijwonden door een mossel of oester. In het slib leeft van alles; de gids graaft de diertjes op met een wadgreep. Er is aandacht voor het kleine en het grote; ook het uitzicht en de vele vogels verderop worden bewonderd.
Beide Engelstalige excursies zijn te boeken via Ecomare. Dit kan op de website ecomare.nl/en bij Excursions of bij de receptie van het centrum. Staatsbosbeheer en Ecomare hopen dat met deze excursies meer mensen nader kennis maken met de bijzondere natuurgebieden van Texel.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Walvisdag bij Ecomare

Walvissen zijn fantastische dieren. Daarom organiseert Ecomare op 24 juli een Walvisdag. Met boeiende lezingen van onderzoekers, spannende verhalen over walvisstrandingen en het Walvisziekenhuis van SOS Dolfijn. Er zijn zelfs twee levende walvissen bij Ecomare: bruinvissen, de meest voorkomende en kleinste walvis in de Noordzee. Het veelzijdige programma maakt de dag leuk voor alle leeftijden.

Drie wetenschappers vertellen vanuit hun eigen werkgebied over walvissen. Mardik Leopold en Jeroen Hoekendijk hebben een biologische insteek, Lizzie Marx is kunsthistorica. Zij werkt bij het Rijksmuseum waar ze op basis van een schilderij van Cornelis de Man uit 1639 ontdekkingen heeft gedaan over walvissen en de walvisvaart in de Gouden Eeuw. Haar verhaal is in het Engels. De lezingen zijn vooral geschikt voor volwassenen en wat oudere kinderen.

De Ecomare-biologen zijn betrokken geweest bij alle walvisstrandingen op Texel van de laatste jaren. Pierre Bonnet vertelt over de weg van kadaver tot museumstuk. Het Walvisziekenhuis is vooral voor kinderen erg leuk. Met spelletjes ontdekken ze zelf van alles over walvissen. Op een dummie-bruinvis kunnen ze oefenen met het verlenen van eerste hulp aan een gestrande bruinvis. In het inloopatelier kun je ’s middags een zeedier maken van stof.

Er is ook een mooie walvisknuffel te winnen. Deze gaat naar de winnaar van de prijsvraag ‘Wie lost ons probleem van 18 meter op?’ Het beste idee waar Ecomare het 18 meter lange skelet van de twee jaar geleden gestrande vinvis kan tentoonstellen.

Programma Walvisdag 24 juli 2019:
10:30 Presentatie bij de bruinvissen
11:00 Vinvissen in de Noordzee door Mardik Leopold (WMR)
13:00 Van walvisstranding tot museumstuk door Pierre Bonnet (Ecomare)
13:30 Presentatie bij de bruinvissen
14:00 Walvissen in de Gouden Eeuw door Lizzie Marx (Rijksmuseum)
15:30 Ecologie & evolutie van walvissen door Jeroen Hoekendijk (NIOZ)

12:30-15:30: Maak een (fantasie)zeedier van stof
Hele dag:
Walvisziekenhuis van Stichting SOS Dolfijn
Prijsvraag: ‘Wie lost ons probleem van 18 meter op?’


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Ontdek de tentoonstelling Biofilm bij Ecomare met de maker
Op 2 en 3 augustus vertelt microfotograaf Wim van Egmond om 11 en 14 uur bij Ecomare over de tentoonstelling Biofilm. Hoe maakte hij de prachtige opnames van het verborgen leven van het wad en wat is er te zien op de beelden? Aansluitend geeft hij samen met kunstenaar Paulien Valk de workshop ‘Het portretteren van microleven’. In de workshop kunnen deelnemers door microscopen kijken naar de microben van het wad en ze natekenen.

Biofilm is onderdeel van de SEA Art Tour. Kunstenaar Wim van Egmond legde op bijzondere wijze het microscopische leven van het wad vast. Timelapse-opnames versnellen de langzame bodemprocessen en sterk vergrote microscoopbeelden laten de kleinste wezens van het wad zien. Een wereld die normaal gesproken onzichtbaar is. Op de grote schermen in Ecomare zijn de microben indrukwekkend en intrigerend.

Wim van Egmond heeft de microbiële wereld leren waarderen en bewonderen. In de lezing deelt hij zijn gevoelens en opgedane kennis. In de aansluitende workshop kunnen bezoekers zelf aan de slag met de microscopische organismen. Aan de workshops kunnen 20 mensen per keer meedoen. Gratis kaartjes zijn verkrijgbaar bij de receptie. Leeftijd of niet kunnen tekenen maakt voor de workshop niets uit. Het motto is: “Als het lijkt is het wetenschap, als het niet lijkt is het kunst”.
Tussen de lezingen en de workshops door is Van Egmond in de tentoonstelling Biofilm aanwezig om bezoekers te vertellen over de organismen die te zien zijn.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3812
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Bijzondere witte haai bij Ecomare

In het Zeeaquarium van Ecomare is een bijna geheel witte hondshaai opgevangen. De vissers op de TX36 hadden nog nooit zoiets gezien en ook de aquarist bij Ecomare was het nog niet eerder tegengekomen. Het lijkt of deze haai lijdt aan albinisme of leucisme. Dit zijn allebei afwijkingen die zorgen voor een lichte kleur. Deze afwijkingen komen vaker voor bij grondhaaien, maar is zeker in het wild een zeldzaam verschijnsel.

Albinisme of leucisme
Albinisme ontstaat door een genetische verandering waardoor er geen pigment aangemaakt kan worden. Deze dieren zijn helemaal wit en hebben rode ogen. Leucisme is een storing in de verplaatsing van het pigment, waardoor het niet op de goede plek terecht komt. Dieren met leucisme hebben soms alleen maar een paar witte vlekken en meestal ook een normale oogkleur.

Geen rode ogen
Hondshaaien zijn lichtbruin met opvallende kleine donkerbruine vlekken. De bleke haai bij Ecomare heeft die lichtbruine kleur en vlekken niet, maar is geelwit van kleur. Verder heeft ze heel lichte, iets roze ogen, terwijl de oogkleur bij hondshaaien normaal donkerbruin is. Omdat ze geen opvallend rode ogen heeft maar ook geen normale oogkleur, is niet helemaal duidelijk of ze albinisme of leucisme heeft.

Slechte camouflage

Volwassen dieren met albinisme en leucisme worden in het wild weinig gevonden. De kleurafwijking zorgt vaak voor problemen met de ogen, waardoor de dieren slecht zien. Daarnaast missen ze het kleurenpatroon dat zorgt voor camouflage. Dieren met een kleurafwijking vallen op en worden daardoor eerder door andere dieren gevangen en opgegeten.

Hondshaaien
Hondshaaien zijn kleine, voor mensen ongevaarlijke haaien. Volwassen exemplaren zijn ongeveer 1 meter lang. Ze komen voor in de Noord-oost Atlantische oceaan en dus ook de Noordzee. Ze leven in de buurt van zand- of modderbodems, het liefst op plekken waar ook wier groeit. Daar vangen ze kreeftjes, vissen, schelpdieren en wormen.

Zeeaquarium
De lichtgekleurde hondshaai zwemt bij Ecomare tussen de andere hondshaaien in het Haai-aquarium. Het is niet moeilijk haar te herkennen.


Plaats reactie