Nieuwstopic Ecomare

Al het nieuws over de Nederlandse dierentuinen.
Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12860
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Gorilla Gust » januari 31, 2020, 12:25

Een quiz in de Cultuurnacht

Na een paar uur muziek en vermaak ben je als bezoeker van de Cultuurnacht misschien wel toe aan iets met meer rust en inhoud. Dat komt dan mooi uit, want om 22 uur begint de ‘Wat weet jij van het wad-quiz’. Een inhoudelijke quiz die toch niet al te serieus moet worden genomen. Om mee te doen is alleen een smartphone nodig.

Jan Berend Stuut (NIOZ) en Arthur Oosterbaan (Ecomare) presenteren de quiz in de Doopsgezinde kerk aan de Peperstraat. De vragen gaan allemaal over het waddengebied en zijn een opmaat voor de winterlezingen die eind februari en in maart bij Ecomare worden gegeven. Dus wie ontdekt dat er nog wel wat schort aan zijn of haar kennis van het wad, kan de hiaten later deze winter opvullen bij de lezingen.

Deelnemers aan de quiz sturen hun antwoorden op de meerkeuzevragen op via hun smartphone. Ter plekke wordt vervolgens de stand bekend gemaakt. De winnaar kan een aantrekkelijke prijs tegemoet zien, maar ook degene met de laagste score gaat niet met lege handen naar huis. De ervaring leert dat er, ondanks het laagdrempelige karakter van de quiz, al snel een competitieve sfeer ontstaat. Dus ga het gevecht aan en kom op 8 februari om 22 uur naar de ‘Wat weet jij van het wad-quiz’.

Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2362
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker » februari 7, 2020, 12:36

Ecomare zoekt vrijwilligers voor buitenterrein

Het buitenterrein van Ecomare ziet er altijd piekfijn uit en dat is vooral te danken aan een groep vrijwilligers. Ecomare is vijf jaar geleden gestart met deze activiteit en is heel blij met de inzet van de vrijwilligers. Jan Beerling helpt al sinds het begin elke maandag mee. Doordat wat mensen gestopt zijn, is nieuwe hulp welkom, met name op de vrijdag. Jan legt uit waarom hij het een fijne bezigheid vindt.

In 2015 las Jan Beerling in de krant dat Ecomare op zoek was naar vrijwilligers om te helpen het buitenterrein schoon te houden. Jan doet, zoals hij het zelf zegt “Alles wat met natuur te maken heeft”. Zo is hij actief lid van de Vogelwerkgroep en werkt hij elke dinsdagochtend als Natuurmonumenten-vrijwilliger in een van de eendenkooien. Jan is ook buiten het vrijwilligerswerk een actieve man: hij tennist, zingt, biljart, schildert en timmert. Een ochtend helpen bij Ecomare paste nog wel in zijn schema.

Jan werkt op de maandagochtend samen met Klaas van der Meer. Klaas leegt de grijze vuilcontainers en haalt afval van het parkeerterrein, Jan ruimt rommel op tussen de bassins, veegt het zand terug in de zandbak en loopt meestal ook nog een rondje door het Duinpark om te kijken of daar wat ligt. Dit alles kost hem ongeveer een uur, waarmee hij zijn week actief buiten start. “Na dat uurtje ga ik altijd met een goed gevoel weer naar huis.”

Voor Ecomare is het heel waardevol dat deze groep vrijwilligers dagelijks de zorg voor het buitengebied op zich neemt. Niet alleen voor het aangezicht en om te voorkomen dat er afval in de omringende duinen terecht komt, maar ook vanwege de dieren. Met name de bruinvissen zijn bijzonder gevoelig voor zwerfvuil in hun bassin. Ze eten het op en krijgen vervolgens maagproblemen. Ecomare heeft verschillende maatregelen genomen om zoveel mogelijk te voorkomen dat er afval in het water terecht komt en de buitendienstvrijwilligers zijn daar een belangrijke schakel in.

Anneke Schrama is coördinator van de groep buitendienstvrijwilligers. Zij maakt het rooster en is de vaste contactpersoon. “Het zou fijn zijn als we de groep nog wat kunnen uitbreiden” aldus Anneke. “Je hoeft ook niet elke week te kunnen, we roosteren de mensen in naar wat ze zelf aangeven. Momenteel hebben we een gat op de vrijdag, daar zou ik heel graag weer een vaste persoon willen hebben.” Als tegenprestatie verschaft Ecomare werkkleding en een medewerkerspas, is de vrijwilliger van harte welkom om aansluitend met de collega’s koffiepauze te houden en is er een jaarlijkse samenkomst met de andere vrijwilligers. Ook voor alle STM-festiviteiten worden de vrijwilligers uitgenodigd. Wie interesse heeft, meer wil weten of zich aan wil melden, kan contact opnemen met Anneke Schrama via 0222-317741 of annekeschrama@texelsmuseum.nl.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2362
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker » februari 11, 2020, 12:19

Natuurwijzer vernieuwd van start met Allert Bijleveld

Op zondag 16 februari vertelt NIOZ-onderzoeker Allert Bijleveld over zijn werk aan kanoeten op Radio Texel bij het programma Natuurwijzer. Interviewer is Mathijs Deen, bekend van de landelijke radio. Het team van Natuurwijzer is vernieuwd. Voortaan wisselen de makers elkaar af: Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Ecomare, IVN-Texel, Txgids, en In vogelvlucht (het duo Klaas de Jong en Lieuwe Dijksen).

In de eerste aflevering op zondag 16 februari praat radiomaker en schrijver Mathijs Deen met gedragsecoloog Allert Bijleveld van het NIOZ. Allert Bijleveld: “Ik doe mijn werk vooral met kanoeten. Dat zijn wadvogels die in het Arctisch gebied broeden en in Europa en in Afrika overwinteren. Het zijn inmiddels ideale modeldieren, omdat we er al zo lang onderzoek aan doen. De interactie van een vogel met zijn omgeving is per definitie complex en dan is het goed om te werken met een soort waar je al zo veel van weet. Van verschillende kanoeten kennen we zelfs de karakters: je hebt heel ondernemende, exploratieve dieren, die makkelijk een nieuwe omgeving verkennen. Daarnaast heb je ook meer behoudende kanoeten, die op zeker spelen.
De verschillende karakters hebben niet alleen consequenties voor het gedrag, maar zelfs voor hun fysiek. Exploratieve dieren kunnen met een kleinere maag toe, omdat ze steeds het beste voedsel weten te vinden. De behoudende types hebben een grotere maag nodig, waarmee ze ook een lagere kwaliteit voedsel kunnen verteren.
Mijn onderzoek is vooral gedreven door een fascinatie voor de wereld van het wad. Ik ben ervan overtuigd dat, wanneer je dat door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek maar lang genoeg volhoudt, er altijd praktische toepassingen komen bovendrijven. Zo begint de kanoet ons nu steeds meer te leren hoe de natuur reageert op veranderingen die wij in hun wereld veroorzaken.”

Natuurwijzer is een wekelijks programma over natuur en milieu op Radio Texel. Het bestaat al 30 jaar. De uitzendtijd blijft gelijk: zondag van 12-13 uur en herhaling op dinsdag van 18-19 uur. Te beluisteren via ether FM 106.1, kabel 98.5 en online http://www.radiotexel.nl/stream.html.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2362
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker » februari 12, 2020, 15:31

Naar Ecomare in de voorjaarsvakantie
Kom naar Ecomare deze vakantie voor de zeehonden, zeeaquaria, tentoonstellingen en vakantieactiviteiten. Veel te zien en te doen voor een gezellig dagje uit!
In de zeehondenopvang van Ecomare is het behoorlijk druk. Er worden gewone zeehonden van zo’n driekwart jaar oud verzorgd en jonge grijze zeehonden die deze winter zijn geboren. De verschillen tussen de twee soorten zijn goed te zien. Let maar eens op de vorm van hun snuit. De twee ringelrobben van de vaste groep zien er weer anders uit: klein, rond lijf, grote achterflippers en een heel kleine kop.

Het zeelaboratorium is in de vakantie bijna elke middag geopend. Er staan microscopen, je kunt spelletjes doen en in het aquarium van het zeelab leven interessante dieren. Bekijk naast dit aquarium en de grote open aquaria ook de kleine aquaria op de demonstratietafel. Hier kun je de kleine visjes, krabben, anemonen en bijzondere dieren goed bekijken. Wie kan er de bijzondere vlokkige zeeslak vinden?

Op 19, 23, 26 en 27 februari is het inloopatelier geopend. Hier kunnen kinderen en volwassenen iets moois maken om mee naar huis te nemen. Bekijk ook de nieuwe tentoonstellingenTijdelijk opgeslagen en Plastic soep in zee.

Voor wie naar Ecomare, Museum Kaap Skil en de vuurtoren wil, biedt de combikaart aantrekkelijke korting. Een volwassene bespaart wel € 9,- op de entreeprijs voor de drie uitjes. De combikaart is te koop bij de kassa’s van de drie deelnemende musea.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2362
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker » maart 2, 2020, 12:34

Winterlezing bij Ecomare: Vissen in de Waddenzee
In de tweede winterlezing nemen NIOZ-onderzoekers Hans Witte en Suzanne Poiesz hun gehoor mee in de onderwaterwereld van de Waddenzee. Al vele jaren volgen zij hier de visstand met vismethodes die al decennia worden gebruikt. Hun langlopende onderzoek levert een schat aan gegevens op. De onderzoekers vertellen erover bij Ecomare, op donderdag 5 maart om 20 uur.

Het NIOZ heeft al tientallen jaren fuiken staan rond ‘t Horntje. Al die tijd zijn de soorten, aantallen en maten van de vissen bijgehouden. Hierdoor beschikken Hans en Suzanne over een gigantische dataset. Zij weten hoe de visstand zich in het verleden heeft ontwikkeld en kunnen voorspellingen doen voor toekomstige ontwikkelingen.

Hans en Suzanne vertellen over de historie van het vissen in de Waddenzee en het huidige visonderzoek. Zij kijken hoe de vispopulatie van de Waddenzee is opgebouwd, welke vissoorten er voorkomen en waar welke soort staat in de voedselketen. In de lezing geven ze tevens een inkijkje in de verschillende technieken die zij gebruiken.

De lezing van Hans Witte en Suzanne Poiesz is de tweede in de serie winterlezingen van NIOZ en Ecomare. Op 12 maart volgt de derde, over vogels. Op 19 maart zijn de zeehonden aan de beurt. Entree bedraagt € 5,- per avond, inclusief koffie/thee in de pauze. Graag contant geld meenemen, pinnen is helaas niet mogelijk.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2362
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker » maart 9, 2020, 10:03

Meeuwen en kanoeten in lezing Ecomare

In de serie winterlezingen over de dieren van het wad, is het op donderdag 12 maart de beurt aan de vogels. NIOZ-onderzoekers Roos Kentie en Allert Bijleveld delen het podium om het samen antwoord te geven op de vraag ‘Wat doen steltlopers en meeuwen in het waddengebied?’ Hun lezing begint om 20 uur bij Ecomare.

Als vogelonderzoeker heb je geregeld je onderzoeksobject in handen. Om te ringen, te wegen en te meten, of om hem een zender om te doen. De onderzoekers kennen de dieren individueel. Zo worden de hier geringde kanoeten teruggezien in Mauritanië en komen de meeuwen op hun vaste plek terug om te broeden.

Roos Kentie werkt samen met Kees Camphuysen aan het langlopende meeuwenonderzoek. In de duinen bij paal 9 volgen ze intensief de daar broedende zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen. Het broedsucces, de groei van de kuikens, het voedsel dat ze krijgen, alles wordt bijgehouden. Het onderzoek van Roos richt zich daarnaast op de ontwikkelingen in de meeuwenpopulatie door veranderde voedselbeschikbaarheid. Doordat de vissersboten hun bijvangst tegenwoordig niet meer overboord mogen zetten, komt er minder eten beschikbaar voor de meeuwen die gewend zijn om hun kostje rond de kotters bij elkaar te scharrelen.

Gedragsbioloog Allert Bijleveld onderzoekt al jaren verschillende vogelsoorten waaronder de kanoet. Een deel van de vogels krijgt een zender om. Hierdoor komt Allert veel te weten over het gedrag van de individuele vogels. Daar blijkt behoorlijk wat variatie in te zitten! De ene kanoet vliegt binnen een etmaal de hele Waddenzee over, de ander blijft veel meer op een plek. Op de wadplaten eten de vogels nonnetjes en kleine kokkels. De hoeveelheid energie die dit kost en die het oplevert, zijn ook onderdeel van Allerts onderzoek. Welke keuzes moeten de vogels maken om zo efficiënt mogelijk aan hun voedsel te komen?

De lezing van Allert en Roos is op donderdag 12 maart om 20 uur. De toegang bedraagt € 5,- inclusief koffie/thee in de pauze. Graag contant geld meenemen, pinnen is helaas niet mogelijk. De winterlezingen worden georganiseerd door Ecomare en het Koninklijk NIOZ.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2362
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker » maart 18, 2020, 19:45

Ecomare doneert mondkapjes
Ecomare heeft 1600 mondkapjes gedoneerd aan de Texelse huisartsen. De mondkapjes zijn van het type dat gebruikt wordt als bescherming tegen virussen. Door de Corona-crisis is een groot tekort ontstaan aan mondkapjes en zeker van dit type. Vandaar dat de huisartsen heel blij zijn met de gift.
Ecomare had de mondkapjes eerder gekregen van een bedrijf, met als doel ze te bewaren voor als er een virusuitbraak zou zijn bij zeehonden of vogels. Dan zouden de dierverzorgers ze kunnen gebruiken om zichzelf te beschermen bij het opvangen van de slachtoffers. Nu komen ze echter op een heel andere manier van pas: om de huisartsen te beschermen tegen het Corona-virus. De huisartsen hebben er 1600 gekregen, 400 mondkapjes zijn naar de Gollards gegaan.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2362
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker » maart 19, 2020, 10:02

Reddingsactie zeehond met net

Een zeehond, verstrikt in een stuk net, lag onder het strandpaviljoen van Paal 15 dat hoog op palen staat. Het was een jonge grijze zeehond en het net zat goed strak om zijn nek. Hoofd Dierverzorging van Ecomare Mariëtte Smit ging erheen om het dier op te halen. In haar eentje, vanwege de Corona-maatregelen.

Om energie te sparen blijven grijze zeehonden op het droge over het algemeen lang liggen als ze benaderd worden. Daardoor lukte het Mariëtte vrij makkelijk om de zeehond in de opvangkist te krijgen. Maar om het dier in haar eentje onder het paviljoen vandaan te krijgen, zou nog wel een hele klus zijn geweest. Gelukkig wilde een toevallig aanwezige technische man een handje helpen bij het sjouwen van de kist. Kist en zeehond samen waren een heel gewicht: bij Ecomare bleek het dier ruim 30 kilo te wegen.

De zeehond had het net waarschijnlijk een tijdje geleden om zijn nek gekregen, want het zat erg strak. Vermoedelijk was het dier een stuk kleiner toen hij erin verstrikt raakte. Hij werd gelukkig nog op tijd gevonden; als het langer had geduurd was hij nog meer gegroeid. Er zijn wel eens zeehonden in de opvang gekomen met een diep in het vlees gesneden touw om de nek. Uiteindelijk wordt het zo’n dier dan fataal. Maar dat was bij deze zeehond dus nog niet aan de orde. Hij had ook nog recent gegeten, want hij poepte in de opvang.

Terwijl de dierenarts de zeehond fixeerde, bevrijdde Mariëtte hem van het touw. Toen ze daarna een koude waterstraal op de striem zette om hem te koelen, reageerde de zeehond zichtbaar enthousiast. Hij was duidelijk opgelucht dat hij het touw kwijt was! Omdat de zeehond goed op gewicht was en heel pittig reageerde, is hij na controle door de dierenarts meteen weer teruggebracht naar zee.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2362
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker » maart 23, 2020, 16:59

Dierverzorgers Ecomare werken door
Het is kaal en leeg bij Ecomare. Er is niemand in het museum, op het buitenterrein of in de kantoren. Alleen bij de dieren is iemand druk bezig. Tussen 7.30 en 18 uur is er steeds een dierverzorger aan het werk. Want de zorg voor de dieren gaat natuurlijk gewoon door.

De dierverzorgers werken momenteel in shifts. In hun eentje, om de kans op besmetting met het corona-virus te minimaliseren. Het is voor hen wel even wennen. Normaal gesproken zijn ze altijd met zijn drieën, waarbij de diergroepen ‘zeehonden’, ’bruinvissen’, ‘vogels’ en ‘dieren van het Zeeaquarium‘ over de verschillende personen zijn verdeeld. Nu moeten ze alles alleen doen! Het is flink aanpoten, maar tegelijkertijd ook een hele bijzondere ervaring om op zo’n verstild Ecomare aan het werk te zijn.
Er worden nog dertien zeehonden in de opvang verzorgd. Gelukkig is het nu geen geboorteseizoen en is het minder druk met meldingen. Ook voor de dieren is het een andere ervaring dat er geen publiek is en ze eten krijgen zonder presentatie. De zeehonden vertonen gedrag wat ze normaal vooral na sluitingstijd laten zien; ze liggen bijvoorbeeld wat meer op de kant. Vooral als de zon schijnt.

De opvang van dieren gaat ook door. Voor dieren in nood heeft er altijd een dierverzorger de meldingentelefoon bij zich: 06-51571878. Vogels met een gevaarlijke snavel, zoals jan-van-genten, aalscholvers en reigers, worden opgehaald, alle andere kunnen naar Ecomare worden gebracht. Op de toegangsweg naar Ecomare staat een opvangkist waarin de vogel achtergelaten kan worden. Het is wel fijn als dat even gemeld wordt op bovenstaand telefoonnummer.

Om zoveel mogelijk mensen toch de gelegenheid te geven de dieren te bekijken, worden er dagelijks filmpjes gepost op de Facebook-pagina van Ecomare. Ook zijn er zeehonden te zien via de webcam op ecomare.nl. Met een beetje geluk zie je net een dierverzorger rond het bassin van de grijze zeehonden rennen. Die is dan aan het spelen met Annie, die daar enorm van kan genieten.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2362
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker » maart 26, 2020, 17:12

Emmertjes vis voor Ecomare
Nu Ecomare door de corona-maatregelen gesloten is, komen er geen inkomsten binnen van de entree, het restaurant en de winkel. Ondertussen gaat de zorg voor de zeehonden, bruinvissen en andere dieren gewoon door. Vandaar dat het centrum een actie is gestart: ‘Geef een emmertje vis’.
Via de donateursnieuwsbrief en social media heeft Ecomare mensen gevraagd of ze willen helpen. Door symbolisch een emmer vis te betalen voor € 10,- kunnen ze op een laagdrempelige manier iets doen voor de dieren. De actie slaat aan: in een dag was er al ruim 4000 Euro gedoneerd en was het bericht vele malen gedeeld op Facebook. De mogelijkheid om een emmertje vis te doneren, staat op de steun-pagina op de website ecomare.nl.

Om mensen toch in de gelegenheid te stellen de dieren te zien, plaatst Ecomare twee keer per dag een filmpje op Facebook. Ook deze worden heel goed gewaardeerd. Als afleiding tussen alle zorgwekkende berichtgevingen is een filmpje van een zeehond die van de zon geniet heel welkom!

Ecomare is onderdeel van Stichting Texels Museum. Hiertoe behoren ook de Texelse Oudheidkamer en vuurtoren en Museum Kaap Skil. De stichting ontvangt relatief weinig subsidie; het overgrote deel van de inkomsten wordt zelf gegenereerd. Vandaar dat de langdurige sluiting hier hard aankomt. De actie ‘Geef een emmertje vis’ levert naast financiële ook veel morele steun op: er wordt enorm betrokken gereageerd. Het is heel fijn om te merken dat zoveel mensen bereid zijn te helpen.


Apenarend
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 3891
Lid geworden op: november 13, 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Apenarend » maart 26, 2020, 18:10

Qua marketing kan dit parkje vele grotere broers en zussen een lesje leren :-)
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2362
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker » maart 27, 2020, 18:17

Eenzaam haasje is niet zielig
De geboortetijd van de hazen is weer aangebroken. Hazen hebben een heel eigen manier waarop ze voor hun kroost zorgen en dat leidt wel eens tot verwarring bij mensen. Wie een jong haasje in zijn eentje in een weiland ziet liggen, denkt al gauw dat het diertje hulp nodig heeft. Dat is echter niet het geval.

Een haas maakt geen hol, maar een zogenaamd leger. Dit is niet veel meer dan een ondiepe kuil. Het nest is dus behoorlijk onbeschermd tegen rovers. Daarbij laat de hazenmoeder haar jongen vrijwel meteen na de geboorte alleen achter in het nest. Niet omdat ze een slechte moeder is, maar voor de veiligheid van de kleintjes: de moederhaas verraadt niet waar de jongen zijn. Jonge haasjes zijn klein en geurloos en worden daardoor niet snel gevonden door roofdieren.
Na een paar dagen gaan de jonge haasjes zich individueel buiten het nest verstoppen. Een paar keer per etmaal komen de jongen en de moederhaas bij elkaar in het nest, zodat de jongen gezoogd kunnen worden. De jonge haasjes zijn dus bijna de hele dag in hun eentje en dat is precies de bedoeling.

Zie je een jonge haas, laat hem dan vooral met rust. Als je het diertje oppakt, geef je jouw geur aan hem af. Daarmee verliest hij een deel van zijn bescherming. Mocht een jong haasje op een voor hem gevaarlijke plek zitten, dan kun je hem eventueel verplaatsen door hem met een schone doek op te pakken. Zet hem dan in de buurt van waar je hem hebt gevonden, bijvoorbeeld onder struiken. De moederhaas zal hem tegen zonsondergang roepen en dan zullen ze elkaar weer terugvinden. In het algemeen geldt: grijp zo min mogelijk in!


Plaats reactie