Pagina 1 van 1

Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 31 dec 2018, 19:48
door Gorilla Gust
Plaats vanaf 2019 hier al het nieuws uit de Zonnegloed

Het oudere dierentuinnieuws van deze dierentuin vinden we terug in het Dierentuinnieuws Archief.

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 10 jan 2019, 17:13
door Boomkangoeroe

De Zonnegloed gaat binnenkort poema’s, luipaarden en leeuwen opvangen, “maar ook reptielen en wolven staan op ons lijstje”

De Zonnegloed in Vleteren heeft een succesvol jaar achter de rug. Het dierenopvangcentrum heeft de verwaarloosde beren Mimi en Uli een nieuwe thuis gegeven en zeventigduizend mensen zijn er over de vloer gekomen. Ook dit jaar zit het opvangcentrum niet stil. De Zonnegloed is namelijk druk bezig met de bouw van een verblijf voor grote katachtigen.

Bron & meer op https://www.hln.be/regio/vleteren/de-zo ... e~a1d9129a


Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 27 feb 2019, 12:21
door Laafsekikker

Nieuwe dieren, (ver)nieuwe kleine-beestjes-zolder

Op donderdag komt er een grote lading nieuwe dieren aan bij De Zonnegloed Sanctuary.

Het gaat over een twintigtal soorten, allemaal gered uit een benarde situatie. In de loop van de namiddag komen er drie transporten aan met de inbeslaggenomen, verwaarloosde of achtergelaten dieren. Het gaat over de volgende soorten:

Afrikaanse sporenschildpad, Chinese wateragame, Kolonistenagame, Koningsslang, Netpython, Regenboogboa, Ruitpython, Stekelstaartvaraan, Tijgerpython, Afrikaanse oehoe, Nijlvaraan, Taiwanese Rattenslang, Stekelstaartvaraan, Luipaardgekko, Muurgekko, Baardagame, Dwergbaardagame, Stierslang, Boa Constrictor, Korenslang en Steppevaraan

Ze zijn nog volop bezig de nieuwe zeer ruime verblijven voor de dieren af te werken. Het zal een strijd tegen de tijd worden, maar we gaan zeker alle dieren een mooi nieuw verblijf kunnen geven wanneer ze bij ons toekomen. Opnieuw verschillende dieren die we kunnen redden en een hoopvol leven aanbieden. De nieuwe, bijna drie keer zo grote kleine-beestjes-zolder is bijna afgewerkt.
Zaterdag gaan de deuren voor het eerst open voor het publiek.

De verbouwingen hebben nog meer voordelen: de rolstaartberen krijgen er een nieuw nachtverblijf bij en de gordeldieren een ruimer verblijf.


Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 01 mei 2019, 18:53
door Gorilla Gust
De Zonnegloed​ geeft verwaarloosde wilde dieren opnieuw een toekomst. Ze redden dieren uit gruwelijke situaties en laten ze herstellen in aangepaste leefomgevingen met soortgenoten in hun sanctuary! Bij GAIA onderschrijven ze de filosofie om verwaarloosde, uitgebuite en illegaal gehouden wilde dieren een nieuwe, zorgzame thuis te bezorgen. Daarom steunen zij elkaar.

Leden van GAIA hebben op vertoon van hun lidkaart en identiteitskaart recht op 2 euro korting op een toegangskaart voor De Zonnegloed Sanctuary.

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 24 mei 2019, 17:20
door Laafsekikker

Een grote dag!

Na een lange tijd van introductie zodat de drie beren elkaar beter konden leren kennen en ontdekken, zijn ze vandaag voor het eerst samengezet in ons berenbos.

Mimi, onze meest bange beer, ging als eerste kennis maken met beer Berros en het was dadelijk koekenbak. Grote liefde en ongelofelijk leuk speelplezier. Af en toe kwam beer Ulli even kijken van op afstand, maar beetje per beetje kwam ze toch ook dichterbij en nam uiteindelijk de beslissing om even zeer dicht te komen met gestrekte poten en licht gebrom. Maar ook tussen haar en Berros ging het snel over tot een spel.

Wat kan je meer wensen dan dat ze gewoon alle drie aan het genieten zijn van elkaar, spelen in het bos en stoeien in hun bad.

Het was een lang proces. Maandenlang zijn we bezig geweest om de zwaar getraumatiseerde beren weg te krijgen uit hun ellendige situatie in Albanië, daar zaten ze samen in een betonnen kooi van 2m op 7m als attractie bij een hotel. Ze kregen als voer de overschotten van het hotel, ze hadden geen water om zich te wassen, geen boom om in te klimmen, geen gras om in te lopen of putten in te graven, enkel een betonnen vloer vol uitwerpselen. Het heeft maanden geduurd om ze gewoon te laten worden aan hun nieuwe omgeving. Vooral beer Mimi had het er moeilijk mee. Beer Ulli was dadelijk een beer die genoot van het buiten zijn en het stoeien in gras en bomen. En daarna opnieuw een maandenlang proces van introductie aan beer Berros zodat ze elkaar gewoon konden worden. En dan de grote dag. De grote samenvoeging. Spannend. Voorbereid op elke situatie. En dan verloopt alles bijna net of ze al maanden samen zijn. Puur genieten!


Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 30 jun 2019, 10:49
door Gorilla Gust

Vele handen maken licht werk… Met die gedachte bouwden ze met volle moed verder aan de verblijven van onder meer onze leeuwen Zazu en Aïssa en de poema. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers krijgen de nieuwe kattenverblijven stilaan vorm. Afgelopen maand werd er onder meer beton gestort zodat alles stevig verankerd kan worden en de verblijven tegen een stootje kunnen. Ook het kader waar het netwerk aan bevestigd zal worden, is klaar.

Binnenkort kunnen ze echt beginnen aftellen naar de komst van onze nieuwe bewoners.

Aldus de nieuwsbrief

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 30 jun 2019, 12:02
door Limburg vooruit
Ik begin toch meer en meer sympathie voor dit park te krijgen. Mooi werk daar!!

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 28 aug 2019, 17:11
door zoofreak
Ben maandag voor het eerst naar De Zonnegloed geweest en dat is mij goed bevallen.
Het is een zeer verzorgde tuin, met een consequente eigen stijl en aanpak.
Er is veel aandacht voor dierenwelzijn en dat resulteert in gezonde, actieve dieren.
Goeie educatie ook en alles is zichtbaar gemaakt voor de bezoekers: binnenstallen, keuken, veterinaire afdeling, en zelfs een apart enrichmentzaaltje.
Zeker en vast de trip waard!

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 08 dec 2019, 13:41
door Laafsekikker

“Beslissing minister Weyts belangrijke stap in de strijd tegen dierenmishandeling”
Vzw De Zonnegloed, een opvangcentrum voor wilde dieren, is erg tevreden met de beslissing van Ben Weyts, minister bevoegd voor dierenwelzijn, om geld vrij te maken voor lijkschouwingen op dieren die in verdachte omstandigheden om het leven kwamen.

Karel Ackaert: “Wij kunnen daar alleen maar blij mee zijn. Als opvangcentrum staan wij in voor het herstel van wilde dieren die mishandeld werden. Meestal is dit door verwaarlozing of een totaal onaangepaste huisvesting. Soms worden dieren ook opzettelijk verwond of vergiftigd.”

Bij De Zonnegloed krijgen wilde dieren de professionele zorg die zij nodig hebben, zodat ze weer 'dier' kunnen zijn, bij voorkeur in groep bij soortgenoten. Maandelijks komen er dieren bij.

Karel Ackaert: “Ons team staat steeds klaar om dieren op te vangen. Maar het is zoveel belangrijker om de toevloed aan dieren te stoppen. Dankzij het budget voor lijkschouwingen zullen minder gevallen van dierenmishandeling ongestraft blijven. Dit heeft ongetwijfeld een ontradend effect op al wie dieren mishandelt.”


Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 19 mar 2020, 07:33
door Boomkangoeroe
Een bijzonder schrijnende oproep vanuit de Zonnegloed!

https://www.looopings.nl/weblog/13979/B ... H1tAHSf4lA

Ik draag alvast men steentje bij :(

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 19 mar 2020, 12:29
door Apenarend
Dat lijkt me wel zinvol.

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Geplaatst: 10 apr 2020, 12:12
door zoofreak
Ik heb ook een bijdrage gedaan. Heb ze een paar maanden geleden voor het eerst bezocht en ze zijn daar écht goed bezig. Het zou doodzonde zijn als al hun werk voor niets zou geweest zijn. Het zijn deze kleine, ongesubsidieerde parken die onze hulp keihard nodig hebben. Dus aan alle Laafsekikkers: als je iets kunt missen: steun de Zonnegloed!