(Masterplan) Masterplannen KMDA

Al het nieuws over de Belgische dierentuinen.
Harm

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door Harm »

In Burgers' Rimba verwarmen ze de ruiten.

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3834
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

(oude forum) Verslag Zooase - O dierbaar Antwerpen 2007

Bericht door Laafsekikker »

Nota Laafsekikker
Deze post is afkomstig van het oude forum, waar deze door Hippo geplaatst werd op 28 Aug 2007


Afgelopen maandagavond om 20u00 ging de eerste lezing van “O Dierbaar Antwerpen” van start. Nog tot eind september vinden er op verschillende locaties in ’t stad lezingen plaats. De aftrap werd gehouden in de toeristische trekpleister van Antwerpen: de ZOO. De lezing, “Zooase”, ging over het nieuwe Masterplan dat de ZOO over 10 jaar op de uitbreiding volledig moet laten aansluiten bij de “oude dierentuin”. De voordracht werd gehouden door de Algemeen Directeur van de KMDA Rudy van Eysendeyk en Paul Robrecht van het architectenbureau Robrecht en Daem.

Het hele gebeuren vond plaats in het Melkerijgebouw van de ZOO aangezien alle zalen (de ZOO heeft een eigen groot zalencomplex , het FC&CC) volgeboekt waren hebben ze in allerijl nog twee zalen moeten “bijbouwen” en werden er stoelen verzameld die ze nog ergens hadden staan op overschot. Niet dat dit erg was, want de kleinere ruimte maakte het eens zo gezellig. Na een inleiding gegeven door de man achter “O Dierbaar Antwerpen” nam de Algemeen Directeur het woord. Hij gaf uitleg waarvoor de KMDA staat, wat ze doen en wat de missie van ze is. Ook werd het bedrijf op zich even besproken. Daaruit hebben we o.a. geleerd dat de KMDA een eigen inkomen heeft van zo’n 40 miljoen euro per jaar en dat de KMDA 150.000 leden heeft op dit moment. En van die leden komt 14% van de KMDA haar eigen inkomsten. De Directeur wees er uitdrukkelijk op dat wat architect Paul Robrecht ons ging vertellen de visie is van het architectenbureau, met natuurlijk al overleg met de ZOO zelf, maar dat het eigenlijke “vaste” ontwerp eind dit jaar pas klaar is. Dus zoals Rudy Van Eysendeyk zei: “Groen op deze tekeningen kan nog veranderen naar rood.”.

Wat we uit de visie van Paul Robrecht hebben geleerd is dat er een geheel nieuw concept moet ontstaan dat de ZOO over 10 jaar een ontmoetings-, educatie-, dichtbijzien en rustplaats moet worden. Dat laatste, de rustplaats, omdat de ZOO de groene oase is van de stad. Het effect moet er komen dat als je de ZOO binnenwandelt dat je je ineens trager gaat verplaatsen met een zekere rust, en dat terwijl je net in een grote en dynamische stad als Antwerpen hebt gelopen. De ingang zou meer in de ZOO zelf komen te liggen aan de kant waar nu het Kleine Apenhuis is. Daarvoor zou je al een hele weg hebben moeten afgewandeld en al enkele dieren gezien moeten hebben. Ook komt er daar van het begin tot het einde een lange bank die, uit ervaring, veel mensen moet gaan aanzetten om daar te gaan zitten en elkaar te ontmoeten. En dan kom je pas bij de gloednieuwe ingang waar je eerst in een soort kuil terecht gaat komen waar bijvoorbeeld de leerkracht nog iets kan zeggen tegen zijn of haar leerlingen of de educatieve dienst kan er al uitleg geven wat je te wachten staat als je eenmaal die ingang gepasseerd bent. De ingang zou een groot gebouw moeten worden met veel ruimtes. O.a. een boekenshop en een plaats waar je koffie kan drinken.

Het moeilijke is dan dat je een overgang moet zien te creëren van het oude deel naar het nieuwe deel aangezien die pal naast elkaar liggen. De ZOO wil haar monumentale oude tuin alle eer aan doen en een zo goed mogelijke overgang maken van oud naar nieuw. Niet brut maar in één groot uitzicht. Het idee bestaat om een “antwoord” te geven aan het Centraal Station, één van de muren van de ZOO. Aan de kant van de afgebroken huizen zouden grote rotsformaties moeten komen met daartussen strepen van groen. Net zoals de rotsen aan de kust van westelijk Ierland dat tegen de Atlantische Oceaan grenst. En tussen de oude tuin en die rotsen komen golvende perken, golven van rust, de bezoeker moet hier trager gaan wandelen. Die golvende wegen en perken lijken op een riviermonding van ene bepaalde rivier in Madagaskar. Het moet zo één groot en vloeiend uitzicht worden vanuit het Centraal Station gezien, dat gebroken wordt door die rotsformaties op het einde. Er zouden drie van die uitzichten komen, eentje daarvan bestaat al, het Panoramaperk.

Ook gaat er weer veel aandacht aan het tuinidee van de ZOO gegeven worden, voor de botanische aanleg is de ontwerper van de Zoo van Basel in dienst genomen (de architecten hebben o.a. deze dierentuin en vele anderen hebben bezocht). Aangezien de ZOO na de uitbreiding nog steeds een vrij kleine oppervlakte gaat hebben moet iedere millimeter volledig benut worden en dat beseft de architect. Ze gaan proberen in verdiepingen te werken. Die rotsen aan de rand van de ZOO zijn eigenlijk gebouwen waar van alles inzit, zoals dierenkeukens, een nieuw restaurant en natuurlijk de dieren zelf. Zo zou men van dat verdiepingen idee handig gebruik gaan maken om bijvoorbeeld apen te huisvesten aangezien die vaak op grote hoogtes te vinden zijn. Zo zou de bezoeker in één van die rotsen de apen binnen kunnen bewonderen maar de apen kunnen ook helemaal naar boven klimmen in hun (glazen) binnenverblijf (het woord “kooi” gaan ze proberen nooit meer in de mond te nemen) en helemaal bovenaan kunnen ze naar buiten waar hun buitenverblijf zich dus bevindt op de rots waar de bezoeker eerst instond. Om het vloeiende aspect trouw te blijven gaan de hoogteverschillen voor de bezoekers niet met trappen maar met hellingen overwonnen worden zodat je dus in dit geval ook op de rots de apen in hun buitenverblijf kan bewonderen. Op de plattegronden stonden op de nieuwe golvende perken o.a. olifanten, giraffen en neushoorns vermeld, maar alles natuurlijk onder voorbehoud aangezien dit nog maar ideeën zijn. Want zo zou de Egyptische Tempel gaan dieren meer gaan huisvesten en komen die dieren dus op een nieuwe plaats op een volledig nieuw terrein.
Zoals we al eerder hadden gehoord zou het Rundergebouw nog steeds een restaurant moeten worden met daarover de oude roofvogelvolières. Het restaurant in het Rundergebouw zou ook juist op de middag bereikt moeten worden. Dat je dus net op dat punt komt wanneer je even moet uitrusten of iets wilt eten.

En zo zijn er nog vele plannen die de komende tijd meer een vaste vorm gaan krijgen en eind dit jaar klaar moeten zijn.
Geld is, in tegenstelling tot vele andere dierentuinen, hier niet het probleem. De 30 miljoen euro is er en er gaat ieder jaar 3 miljoen euro naar het uitbreidingsproject. Maar plannen kennende bij dierentuinen zal het wel meer dan 30 miljoen euro worden maar dat is geen probleem momenteel.
Ook een leuk nieuwtje was, want de werken in het oude deel van de dierentuin blijven natuurlijk doorgaan, dat het geld en de plannen voor het nieuwe leeuwenverblijf bijna rond zijn.

Jelle

Re: (oude forum) Verslag Zooase - O dierbaar Antwerpen 2007

Bericht door Jelle »

Handig dat jullie een account aan hebben gemaakt voor dit soort posts

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14924
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: (oude forum) Verslag Zooase - O dierbaar Antwerpen 2007

Bericht door Gorilla Gust »

Bob schreef:Handig dat jullie een account aan hebben gemaakt voor dit soort posts
viewtopic.php?f=77&t=3935&p=3600#p3600

:anders:
Steeds weer onderweg enzo(o)!

vermillio

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door vermillio »

In het masterplan van de zoo is men toch van plan om de oude roofvogelvolière te integreren bij het runderverblijf en daar een restaurant van te maken, maar gaat men in de oude volière weer vogels gaan houden of gaat men bv. een deel van de volière openen en hier speeltuigen in instaleren zodat de kinderen hierin kunnen spelen? Dus kern: wordt het een dierenverblijf of krijgt het daar een andere bestemming?

Hippo

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door Hippo »

De oude roofvogelvolières zouden normaal geen dieren meer gaan huisvesten. Het zou enkel gebruikt worden voor educatieve doeleinden, en niet onbelangrijk: men moet ze gewoon in de tuin laten staan aangezien het een monument is.

vermillio

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door vermillio »

Hippo schreef:De oude roofvogelvolières zouden normaal geen dieren meer gaan huisvesten. Het zou enkel gebruikt worden voor educatieve doeleinden, en niet onbelangrijk: men moet ze gewoon in de tuin laten staan aangezien het een monument is.
De volière wordt zelfs groter aangezien men van plan is om de linkervleugel, die afgebroken is, terug te reconstrueren.
Waarom zou men niet de twee doen? En educatie, en dieren? Of mag dit niet meer. Of zich lijkt de volière nog groot genoeg om hier een vogelsoort in te huisvesten. Als men deze terug in zijn oude glorie hersteld en volledig restaureerd dan moet dit toch mogelijk zijn?

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14924
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door Gorilla Gust »

Ik denk dat ze zelfs na een grondige renovatie (waarbij je niet veel kan veranderen, aangezien het monumenten zijn) niet geheel geschikt zijn voor diverse roofvogels. De inzichten hierin zijn vrij sterk geëvolueerd sinds die roofvogelkooien...
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gerald
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4573
Lid geworden op: 11 nov 2010, 15:07
Favoriete dierentuin: 1

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door Gerald »

Gewoon inrichten als terras voor een bakkie pleur met een kano. Het Runderverblijf wordt toch een restaurant? Zolang het maar weer mooi wordt gerestaureerd want het is een bijzonder verblijf waarvan je er niet veel meer zult aantreffen op deze wereld.

Gebruikersavatar
black-star
Laafsekikker Moderator
Laafsekikker Moderator
Berichten: 1842
Lid geworden op: 11 nov 2010, 15:12
Favoriete dierentuin: te veel
Locatie: Thuis

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door black-star »

Gerald schreef:voor een bakkie pleur met een kano.
En vertaald naar het Belgisch is dat een tas koffie met koek. ;)

Joos
Laafsekikkerdril (NE)
Laafsekikkerdril (NE)
Berichten: 58
Lid geworden op: 14 nov 2010, 11:47

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door Joos »

Heb het al eens eerder geopperd maar mss kunnen ze de rollen omdraaien en de bezoekers in de kooi plaatsen en de dieren ervoor. Een dergelijk staaltje van hergebruik is te zien in Wenen (Jachtluipaarden) en ik moet zeggen dat het ginder in Oostenrijk alvast een schot in de roos is.

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14924
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door Gorilla Gust »

In het Artis masterplan topic stond een post, waar het antwoord eigenlijk het beste hier thuis hoort. Dus ik quote deze post even hier opnieuw:
vermillio schreef:Artis is inderdaad heel goed bezig... Ik vind het ook geweldig dat ze aandacht spenderen aan de geschiedenis en zelfs durven terug te grijpen naar het verleden met de vormgeving van de verblijven...

Dit heeft niets met Artis te maken (weet dus niet goed waar dit past): is dat al gepland het tropische vogelhuis?
Steeds weer onderweg enzo(o)!

elandantiloop

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door elandantiloop »

Is er dan iets mis met het huidige? Grote verblijven en leuke tegeltjes met oude afbeeldingen van vogels.

Apenarend
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 6545
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door Apenarend »

goh, de kant van de papegaaien mag mss nog iets aan gedaan worden (alhoewel al mooie evolutie met grotere volières en dwergpapegaaien ; en vooral die donkere gang: weg ermee; de andere kant vind ik geslaagd.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

vermillio

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door vermillio »

Nee, die donkere gang moet blijven... Dat systeem is immers in Antwerpen ontworpen en behoort dus tot de historie van de dierentuin...
Van mij mogen de buitenverblijven van de papegaaien wel eens opgefrist worden... Dezelfde stijl als die bij het hippotamia... Met een boog zodat de papegaaien voldoende ruimte krijgen...

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 7648
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door Limburg vooruit »

Ik ben het eens met vermillio, die donkere gang moet blijven. Die mogen ze van mij zelfs beschermen als monument. Ze waren de eerste met dit soort verblijven.

Bij mijn laatste bezoek heb ik een uur in het vogelgebouw (en daar rond) gezeten en moet zeggen dat er op dat moment niets was wat mij stoorde. Het is een ouder gebouw dat toch vrij modern gehouden word. Mooi!
Waarom zijn er zoveel vragen
Waarom is er zoveel pijn
Waarom zijn er zoveel dingen
Die niet te begrijpen zijn

vermillio

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door vermillio »

De verblijven van de fazanten aan de linkerkant van het vogelgebouw zijn perfect in orde, maar de buitenverblijven van de papegaaien aan de achterzijde en rechterzijde (waar de hyacintara's, soldatenara's, vondertokkentok, ...) mogen dringend vernieuwd worden... Deze verblijven zijn al zeer oud en aan vervanging toe...
Ook het gebouw mag eens in haar oude glorie hersteld worden, vb. de gevels reinigen...

harimau

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door harimau »

De donkere gang in het vogelgebouw is gewoon een onding... :bah
Regelmatig moeten er terug vogels gevangen worden die "verkeerd" vlogen...lees: naar de buren verhuisden, als "experiment" volkomen waardeloos dus... :doh:
Als je ziet wat een grote oppervlakte het geheel inneemt? Veel ruimte aan de bezoekerskant want als die te dicht zouden komen vliegen de vogeltjes helemaal overal naartoe... :--
Op die geheel samengevoegde oppervlakte zou een mooie grote voliëre kunnen staan in plaats van die kleine hokjes, met 1 takje in het midden, waar de beestjes nu inzitten...en daar kunnen dan al die vogeltjes samen in want ze zijn onderling verdraagzaam...zouden ze eindelijk een leuker leven krijgen...
Jaaaren geleden was er in het reptielengebouw ook een vergelijkbaar experiment...slangen waren enkel van het publiek gescheiden door een barriere van ijs... geen slang die daar inderdaad overging...of dat is ons toen ook wijsgemaakt...maar de dieren werden ziek door de koude lucht die natuurlijk binnen waaide...
Dergelijke experimenten zijn ondingen voor mens en dier en enkel in een labo misschien verantwoord??
Moest er een reden toe zijn?
Maar toch niet in een dierentuin... :@

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14924
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door Gorilla Gust »

Het Antwerp-cage system is gewoon pure nostalgie. Op zich is het inderdaad eerder achterhaald, maar voor mij blijft de gang daar zijn charmes hebben momenteel. Al zou een update (bv in de stijl van het laatste deel van het vogelgebouw binnen) daar ook wel verandering in kunnen brengen. Er zijn immers onmiskenbaar veel mogelijkheden met de ruimte daar...
Steeds weer onderweg enzo(o)!

vermillio

Re: Masterplan Zoo Antwerpen

Bericht door vermillio »

Ik geef GG 200% gelijk! Ik vind dit deel ook niet het mooiste van de dierentuin, maar het is wel geschiedenis en als we van één ding zeker kunnen zijn, is het dat we respect moeten hebben voor het verleden.
Antwerpen zou Antwerpen niet zijn als ze dergelijke dingen zomaar over boord zouden gooien. Ik ben wel voorstander om hetzelfde systeem (donkere gang) toe te passen op een grotere volière op deze plek, maar ik denk dat de hokjes die we nu zien ook dateren van de tuin toe het systeem is bedacht.

Ik moet je ook ongelijk geven als je spreekt over een 'experiment'. Dit systeem valt niet te classificeren onder de noemer 'experiment'. Het is iets dat decennia lang bestaat. Dat je de situatie in het reptielengebouw een experiment noemt, kan ik 100% begrijpen. Het mag de dieren uiteraard niet kwaad doen, maar dit systeem is niet erg voor de dieren (ookal zouden ze dan af en toe 'verhuizen', heb er nog nooit vogels in een verblijf zien zitte).

Plaats reactie