Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Al het nieuws over de Belgische dierentuinen.
TWit894

Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Bericht door TWit894 » november 16, 2010, 20:30

Wolfhonden zoeken nieuwe thuis...
08.11.2010

Het Natuurhulpcentrum is op zoek naar dierenvrienden die een of meerdere van onze wolfhonden willen adopteren. Er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Sinds enkele maanden verblijven in het Natuurhulpcentrum zes hybride wolven. Het zijn grote dieren - kruisingen van honden met wolven - die in Wallonië in beslag genomen werden. De dieren werden daar gehouden in een natte kelder zonder enige vorm van comfort, zelfs een plank of doek om op te liggen was er niet, de dieren konden zelfs niet naar buiten kijken. Er was enkel een klein raampje. De dieren werden officieel aan het Natuurhulpcentrum toegewezen. De dieren zouden al een aantal jaren geleefd hebben in deze omstandigheden.

Voor deze dieren zoekt het Natuurhulpcentrum nu een nieuwe thuis.

Gezien het percentage wolf eerder gering is en de dieren geen tekenen van agressie vertonen, kunnen ze als huisdier geplaatst worden. Toch kan je deze dieren zeker niet simpelweg vergelijken met een hond zoals bijvoorbeeld een Duitse herder. De dieren hebben tot op heden altijd samen in een roedel geleefd, en zijn eigenlijk (nog) geen echt menselijk contact gewoon. De dieren zijn een stuk schuwer dan doorsnee honden, maar toch is er goede hoop dat ze - mits veel geduld en liefde - als huisdier gehouden kunnen worden.
We verwachten van de kandidaat eigenaars dat ze over een stevige buitenren of stal beschikken om één of meerdere van deze dieren te huisvesten. Ideaal zou zijn mocht er iemand gevonden worden die de hele roedel een nieuwe thuis zou kunnen geven. Indien dat niet kan dan zouden we liefst deze honden per koppel plaatsen.

Hen gewoon zonder begeleiding los laten lopen op een omheind terrein kan voor problemen zorgen. Deze dieren hebben een stevige afsluiting nodig omdat je er van kan uitgaan dat ze hun grenzen zullen willen aftasten en wellicht ontsnappen, en als ze dat al doen, dan krijg je ze niet meer gevangen omdat ze niet gehoorzamen en heel schuw zijn.

Het is duidelijk dat het niet wenselijk is om deze dieren binnenshuis te houden: ze zijn dat helemaal niet gewoon, en dat zit ook niet in hun aard. Als kandidaat adoptanten ervaring met honden hebben is dat duidelijk een pluspunt.

Als je al een hond hebt, zal het waarschijnlijk verkieslijk zijn om deze apart te houden.
Verder zal er behoorlijk wat tijd nodig zijn om het vertrouwen van dit soort dieren te winnen. Kweken met de honden mag niet, de mannelijke dieren zijn trouwens gecastreerd. Het Natuurhulpcentrum blijft te allen tijde eigenaar van de dieren. Mocht het echt niet lukken om de dieren te socialiseren of lukt het na herhaaldelijke pogingen echt niet om de dieren te houden, dan engageren wij ons om de dieren terug op te vangen.
Om de nieuwe eigenaars op weg te helpen en bij te staan met de nodige deskundige hulp, werken we samen met dierengedragstherapeut Dany Grosemans. Hij zal de dieren en de nieuwe baasjes begeleiden, zowel bij de eerste kennismaking in het Natuurhulpcentrum zelf, als bij de belangrijke eerste periode in hun nieuwe leefomgeving en zal het Natuurhulpcentrum en de nieuwe eigenaars helpen om de kans op succes te vergroten.

Kan je tegemoetkomen aan bovenstaande verwachtingen, en wil je je met veel geduld en toewijding ontfermen over een of meerdere van deze verwaarloosde wolfhonden om hen zo een verdiend gelukkig tweede leven te bieden, neem dan contact op met het Natuurhulpcentrum op 089/85 49 06 of via info@natuurhulpcentrum.be :beestt:
Laatst gewijzigd door TWit894 op november 16, 2010, 21:03, 1 keer totaal gewijzigd.

TWit894

Re: Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door TWit894 » november 16, 2010, 20:31

+ hier nog een bericht:
Alweer nieuwe baby-berber...
27.09.2010

Gisteren werd Chatzi, een babyberber, binnengebracht in het Natuurhulpcentrum. Het diertje werd achtergelaten bij een dierenarts.

Babyberberaapje Geertje, die in augustus op de luchthaven van Zaventem in beslag werd genomen, is nog maar net in een groep geplaatst, of in onze quarantaine zit opnieuw een heel jong berberaapje.

Berberaapje Chatzi werd zaterdag voor de deur van een dierenartsenpraktijk in een kist achtergelaten. 's Morgens ontdekte de dierenarts het aapje, waarna ze ons contacteerde.

Zondagnamiddag werd het diertje binnengebracht. Chatzi is een erg jong aapje dat dit jaar werd geboren. Waarschijnlijk werd het in Marokkko in het wild gevangen en door toeristen meegesmokkeld.
Erg triestig natuurlijk, want voor elk berberaapje dat verkocht wordt, moet er weer een nieuw aapje gevangen worden. De handel hierin heeft ervoor gezorgd dat de populatie de laatste 30 jaar met maar liefst 50% tot 80% is afgenomen, waardoor de berberaap een met uitsterven bedreigde diersoort is geworden!

We hopen dat we Chatzi na zijn quarantaineperiode kunnen samenvoegen met de groep waar ook berber Geertje in verblijft. Zo kunnen ze speelkameraadjes worden en samen opgroeien. Hopelijk lukt dit, maar 1 ding staat al vast: ook dit aapje zal spijtig genoeg heel zijn leven in gevangenschap moeten doorbrengen...


Bij onze mimimeeting in september hebben we het andere jong al kunnen zien, foto staat op mijn picasa :D

TWit894

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door TWit894 » november 30, 2010, 17:57

Nieuw berberaapje uit Wallonië
26.11.2010

Gisteren werd op vraag van de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn een berberaapje opgehaald nabij de Waalse plaats St.-Hubert. Het dier werd illegaal als huisdier gehouden.

Het was een inspecteur van de dienst Dierenwelzijn die ons gisteren contacteerde met de vraag of we nog plaats hadden voor een nieuwe berberaap. Aangezien de quarantaine leeg stond, was er geen enkel probleem om dit nieuwe dier op te nemen. Twee medewerkers werden op pad gestuurd richting St. Hubert om het aapje op te halen.

Het berberaapje, Maitica genaamd, was al enkele maanden in het bezit van het gezin en was ondertussen helemaal geïntegreerd binnen de familie. Het aapje liep aan de leiband rond in het huis, had een pampertje aan, en at gewoon mee van tafel. Vooral de man des huizes hield zich met het diertje bezig. De eigenaars zouden het aapje op hun beurt hebben overgenomen van een zigeunerfamilie.

Hoewel ze het aapje met de beste bedoelingen hebben opgevangen, is het illegaal om een aap als huisdier te houden. Maitica zou ongeveer 1,5 jaar oud zijn en is waarschijnlijk destijds door de zigeuners meegebracht uit het buitenland. Na een lang gesprek met de inspecteur van Dierenwelzijn en onze medewerkers besloot het gezin afstand te doen van het aapje. Hoewel het een emotioneel afscheid was, begreep het gezin dat Maitica beter af was bij soortgenoten in een grote kooi. Dan kon dit aapje -zoals het hoort- met soortgenoten spelen, eten, knuffelen, klimmen, ruziën,...

Hoewel het aapje door een dierenarts nauwlettend werd opgevolgd, verblijft Maitica momenteel nog in onze quarantaine. We kunnen immers geen risico's nemen, want berberapen kunnen allerlei ziektes hebben die ook overdraagbaar zijn op mensen. Eenmaal ze gezond wordt verklaard, kan ze geresocialiseerd worden in een van onze berbergroepen.

Wéér al een berberaapje :baby:
Nuja, ze hebben er nu wel al genoeg om er naar Olmen te sturen, zou mooi staan op de savanne ;) :bravo:

Gerald
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 4573
Lid geworden op: november 11, 2010, 15:07
Favoriete dierentuin: 1
Abonnement dierentuin: Meerdere

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door Gerald » november 30, 2010, 18:56

Ik vind niet dat je zo blij moet zijn met iedere berberaapje. Want aan ieder aapje zit een schrijnend verhaal vast. Een collega is juist teruggekeerd van Marrakech in Marokko en heeft daar foto's gemaakt van gewetenloze hufters die met soms wel 10 aapjes de toeristen proberen te strikken voor het maken van foto's - tegen betaling uiteraard. Je wordt daar soms letterlijk besprongen door die gasten en je moet erg goed bestand zijn tegen dit soort zaken - hetgeen betekent dat de doorsnee toerist er toch intrapt.

Mijn collega heeft van afstand stiekem foto's van het gedoe gemaakt want anders had hij ook kunnen betalen.

Maar het zijn dit soort hufters die in het woongebied van de berberapen opzoek gaan naar vooral jonge dieren en de ouderen doodleuk afmaken. de apen belanden vervolgens op de markt in Marrakech of worden verkocht aan domme toeristen die ze vervolgens meesmokkelen naar o.a. België en Nederland. Stichting AAP in Almere komt ondertussen om in de berbers. Achter iedere aap schuilt dus een drama en met dit soort praktijken zullen de berberapen binnenkort ook uitgestorven zijn in het Atlasgebergte.

Dus verheug je vooral niet over de komst van deze apen naar welke dierenpark dan ook!

TWit894

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door TWit894 » november 30, 2010, 19:55

Ik ben ook niet blij dat er een aapje bij komt, vind het positief dat hij in beslag genomen is. :D

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12975
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door Gorilla Gust » november 30, 2010, 20:31

Dat is vlakbij Wildpark Saint-Hubert meen ik? Hebben die nog steeds enkel Europese dieren in hun collectie, of zouden die in principe ook een dergelijke dier kunnen opvangen?
Steeds weer onderweg enzo(o)!

TWit894

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door TWit894 » november 30, 2010, 20:49

Ik gok op enkel europese dieren ;) maar ben er nog nooit geweest :)

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12975
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door Gorilla Gust » januari 20, 2011, 20:28

Het natuurhulpcentrum van Opglabeek kennen we allemaal van de televisie, of uit onze eigen ervaringen. Maar het is misschien leuk om te vermelden dat ze een nieuwe website hebben?
http://www.natuurhulpcentrum.be/

PS: Met een bijbehorende videokanaal:
http://vimeo.com/nhc
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Julesblabla
Laafsekikker(dik)kopje
Laafsekikker(dik)kopje
Berichten: 236
Lid geworden op: januari 4, 2011, 20:21

Re: Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door Julesblabla » januari 20, 2011, 20:29

Oh ja van Dieren in nesten.

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5614
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door Limburg vooruit » januari 20, 2011, 20:59

Ik ken ze ook

TWit894

Re: Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door TWit894 » januari 20, 2011, 21:43

Ik ook :p (de website is eigenlijk al lange tijd zo hoor ;) )


TWit894

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door TWit894 » februari 1, 2011, 17:43

Poema en mantelbaviaan uit een circus zijn in beslag genomen door het NHC:
http://www.natuurhulpcentrum.be/CMS/ind ... eturnid=58

Op het eerste zicht zou je zeggen dat de poema uit Monde Sauvage komt, zo dik is hij. Het arme dier heeft geen staart, buiten dat heeft hij geen kwalen ;)

TWit894 :Nick:

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5614
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door Limburg vooruit » februari 1, 2011, 19:43

TWit894 schreef:Poema en mantelbaviaan uit een circus zijn in beslag genomen door het NHC:
http://www.natuurhulpcentrum.be/CMS/ind ... eturnid=58

Op het eerste zicht zou je zeggen dat de poema uit Monde Sauvage komt, zo dik is hij. Het arme dier heeft geen staart, buiten dat heeft hij geen kwalen ;)

TWit894 :Nick:
Voor die poema en die schildpad zullen ze nog wel een plaatsje vinden. Voor die boa gaat dit waarschijnlijk ook nog wel net lukken, maar er zit niemand te wachten op een puberende mantelbaviaan. Misschien AAP??


TWit894

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door TWit894 » februari 10, 2011, 17:39

En nog een last erbij: http://www.natuurhulpcentrum.be/CMS/ind ... eturnid=58

Stuur deze oude dames maar naar Olmen! :D

TWit894

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12975
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door Gorilla Gust » februari 10, 2011, 19:27

Het is misschien niet zo evident om ze rechtstreeks aan Olmen af te staan, of wel zag de eigenaar in het natuurhulpcentrum meer heil op dit moment. In ieder geval is nu ook nog alles mogelijk met de bruine beren.

En Olmen klinkt op zich niet zo heel slecht. Maar hoeveel beren zitten er daar nu al trouwens?
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5614
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door Limburg vooruit » februari 10, 2011, 19:43

Olmen heeft 3.1 bruine beer zitten. Ik dacht dat ze met hun verblijf van 4'000 m² wel enkelle dieren bij kunnen hebben. Maar willen ze dat wel, Olmen is ook geen asiel hé. Al zou het wel een mooie oplossing zijn voor deze 3 dieren.

motteke
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 342
Lid geworden op: november 30, 2010, 20:35
Favoriete dierentuin: olmen
Abonnement dierentuin: Ja
Locatie: geel

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door motteke » februari 10, 2011, 20:57

3 beren zijn ook 3 grote monden vullen
een kostelijke zaak volgens mij !

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12975
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Natuurhulpcentrum Opglabeek

Bericht door Gorilla Gust » februari 12, 2011, 09:50

In de gazet van Antwerpen wordt een dierentuin als bestemming ook geopperd. Maar er is daar verder nog niets duidelijk over op dit moment. De drie gezonde beren kan je hier in een korte reportage van TVLimburg bekijken:
http://www.tvl.be/nl/2011-02-10/drie-ci ... pglabbeek/
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Plaats reactie