Nieuwstopic De Zonnegloed

Al het nieuws over de Belgische dierentuinen.
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3513
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Laafsekikker »

Sanctuary De Zonnegloed Oostvleteren

Elke nieuwe update is het weer bang afwachten wat het verdict zal zijn… Wij leven dan ook oprecht mee met de collega’s/organisaties (Bellewaerde, Plopsaland,…) die vandaag hun harde werk verloren zien gaan. Zij moeten opnieuw de deuren sluiten. Niet leuk, dat weten wij maar al te goed. Het komt echt binnen als je je personeel aan de deur moet zetten en je inkomsten ziet opdrogen.

Wij, echter, kunnen u met een zucht van opluchting melden dat ons park wél mag open blijven. Gezien de meeste van onze dieren zich in openlucht bevinden en er heel gemakkelijk afstand kan worden gehouden, stelt er zich bij ons geen probleem. De coronaregels kunnen strikt worden nageleefd. Wij blijven er ook continu op toezien dat niemand die regels overtreedt.

Wat verandert er tijdens uw bezoek? Wel, de catering gaat dicht. Dat wil zeggen dat eten en drank in het park kopen niet meer mogelijk is.
Ook onze kleinebeestjeszolder sluit de deuren. Voor de kindjes blijven de speeltuintjes wél open.

Voor de rest kan u bij ons nog steeds terecht voor een fijne wandeling temidden de natuur. Uw gezondheid wordt in De Zonnegloed niet alleen gerespecteerd en bewaakt, door de gezonde buitenlucht en de aanwezigheid van de dieren, krijgt die zelfs een boost!
Niets beter dan in de koude, donkere maanden een mooie wandeling maken in de frisse buitenlucht.

De Zonnegloed is zeer dankbaar dat ze de komende periode dus ‘mag’ blijven werken zoals voorheen. Wij danken daarom ook al onze bezoekers die zich tot op vandaag voorbeeldig hebben gedragen en vragen hen om dit in de toekomst te blijven doen. Op die manier steunt u niet alleen onze werking maar zorgt u er eveneens voor dat wij het nodige geld om alle kosten te betalen, kunnen blijven verdienen.
We gaan opnieuw naar een onzekere periode en het blijft de verantwoordelijkheid van ons allemaal om zorg te dragen voor elkaar. En dan vooral ook voor de zwaksten onder ons. Mensen vangen wij niet op in De Zonnegloed, maar we zien ze wel graag. En we zouden ze ook nog lange tijd graag zien terugkomen. Bedankt om het met ons veilig te houden!


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3513
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Laafsekikker »

Opiniestuk, open brief, het moet van onze lever….

Aan de mensen van de zorg! Wij staan als één blok achter jullie. Wij begrijpen het.


Beste medemens,

Wij zien jou graag, laat mij daarmee beginnen. We hebben jou altijd graag gezien en zullen dat ook blijven doen. Al is het dat wij elkaar niet altijd goed verstaan. Toen ik de beelden zag van jullie in de Nieuwstraat, de hallucinante rijen op De Meir, … Toen bekroop mij het gevoel: wat wij doen in ons opvangcentrum en waar de mensen van de zorg nu mee geconfronteerd worden ... Er is weinig verschil. Wij en de medische wereld verstaan elkaar. We botsen tegen onze grenzen.

Waarom? Omdat we allebei dweilen met de kraan open. We blijven maar herhalen, we blijven maar vragen… Het heeft vaak geen zin. De egoïstische manier waarop wij mensen soms in het leven staan is stuitend.
Hoe is dit mogelijk? Het is een vraag die wij ons elke dag stellen. Want: een aap in een kooi? Een gekortwiekte uil? Daartegen zegt toch ieder rechtschapen mens: neen. Maar wat we zeggen is blijkbaar niet wat we doen, zo blijkt nu weer.
Wij kunnen de kraan niet dichtdraaien, hoezeer we het ook willen. Er blijven dieren binnenkomen met een enorme rugzak aan mishandeling, verwaarlozing, aftakeling, … Dieren waar wij mee aan de slag moeten. Dieren die wij moeten genezen.
Maar nu blijkt hetzelfde als het over onze eigen soort gaat. Geen expert, geen oververhitte viroloog, geen ontgoochelde epidemioloog, geen uitgebluste spoedarts, geen gekraakte verpleegkundige kan ons verhinderen om te doen wat eigenlijk niet hoort.

Omdat ik vanuit mijn beroep - wij vangen dus verwaarloosde en mishandelde dieren op -weet waar de mensen van de zorg nu doorgaan, wil ik iedereen die wél zijn verantwoordelijkheid neemt, een hart onder de riem steken.
Er zijn mensen die het wél goed doen. En als we focussen op dat segment, is er weer hoop. En die mensen zijn er, echt. Ik weet het, want wij bestaan door en bij hun gratie.

Toch is het zo dat de meesten onder ons leiders nodig hebben. Die niet alleen zeggen wat we moeten doen, maar die ons ook beschermen als het moet. Als je op vrijdag aankondigt dat de winkels op maandag dichtgaan, dan weet je gewoon dat er dat weekend enorm veel mensen zullen zeggen: ikke en de rest kan... Of: aan mij zal het niet liggen…eentje meer of minder…

Bedenk dit, beste medemens:

Wat zijn we zonder die ander?
Wat zijn we zonder vrienden, buren, familie?
Wat zijn wij zonder onze planeet?
Wat zijn we zonder haar bewoners? Die vaak grappige, mooie, kleurrijke dieren die ons leven zo verrijken?
Wie zijn wij dan nog?

Het recht van de sterkste. Dat hebben we gezien vorig weekend.

Wij vechten al jaren met een tekort aan opvangplaatsen. Dieren blijven toestromen, de plaatsen zijn beperkt. Het is een keuze die we elke dag opnieuw maken. Wie mag binnen, wie niet. De beslissing is vaak hartverscheurend.

Jawel Covid-19-afdeling in elk ziekenhuis van het land, wij begrijpen jullie meer dan wie ook. Het is een keuze die wij noch jullie kunnen maken. En toch worden we verplicht.

Mensen in de Nieuwstraat, mensen op de Meir, aan de kust, in het hele land, jullie dwingen de ziekenhuizen, jullie dwingen de artsen, tot een onmogelijke keuze. Net zoals dierenbeulen ons dwingen.
En wij kunnen niet kiezen. Omdat we jullie allemaal graag zien.

En daarom durf ik jullie te vragen:

Stop het nu. Voor mensen, voor dieren. Stop het. Elk van ons heeft die macht. Laat er ons niet laks mee omgaan.

Karel Ackaert
De Zonnegloed, Oostvleteren
3 november 2020


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3513
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Laafsekikker »

Hadden jullie deze verstrenging verwacht?
We hadden zeker een verstrenging verwacht maar niet zo snel.
Exact een week voordien zei men ons dat dierenparken konden openblijven. Het meerendeel van ons park bevindt zich immers in openlucht. Buiten wandelen is gezond voor de mensen… Bovendien is het gemakkelijk om afstand te houden omdat wij in tegenstelling met pretparken niet werken met wachtrijen. Wij steunen de overheid wel 100% in deze beslissing. Er moest iets gebeuren.

Zal deze sluiting minder ‘zwaar’ zijn voor jullie aangezien het kouder is ? Of is er geen verschil?
Eerlijk is eerlijk. Het zal zeker minder zwaar zijn. In de winter zijn er sowieso minder bezoekers en sluiten wij toch grotendeels. Wij hopen wel dat volgend jaar de grootste risico’s achter de rug zullen zijn en wij bijvoorbeeld in maart weer zullen mogen voltijds openen. In de lente en de zomer bouwen wij onze reserves op voor de winter. De afgelopen coronazomer is al bij al nog redelijk OK geweest voor ons. Wij konden gelukkig rekenen op veel mensen die het probleem niet alleen inzagen, maar ook bereid waren om te helpen. Anders was het een regelrechte ramp geweest.

Wat betekent deze sluiting voor jullie financieel?
Ook daar moeten we geen doekjes omwinden. Het betekent dat we verschillende bouwwerken moeten uitstellen met als gevolg dat we verschillende dieren gewoon niet kunnen opvangen.

Wat betekent dit praktisch voor jullie? Zijn er mensen bij jullie die voor enkele weken werkloos zijn?
Er zal zeker in het onthaal geknipt worden nu er geen bezoekers meer zijn. Maar bij de dierenverzorgers wil ik dit echt niet meer doen. De vorige keer zaten we in een overlevingsmodus en deed iedereen alleen het hoognodige. Ik zeg niet dat de dieren er onder geleden hebben, maar ze kregen niet wat ze normaal gewoon zijn en wat ze nodig hebben. Gelukkig zijn we met de inzet van velen snel kunnen terugkeren naar een normaal ritme. Alle extra inkomsten werden ingezet om nieuwe verwaarloosde, inbeslaggenomen of achtergelaten dieren te redden.

Vrezen jullie om opnieuw financieel in moeilijkheden te geraken?
Het zal zwaar worden. Een uitdaging zelfs. De grootste angstfactor is dat er momenteel nog geen zicht is op wat we mogen verwachten aan instroom. Veel parken zullen hun deuren sluiten omdat het niet rendabel meer is. En dan moeten de dieren ergens terecht natuurlijk. Hoeveel er zullen zijn is nu nog koffiedik kijken. Maar de aanvragen komen wel al binnen.

Enkele dagen geleden kregen we de vraag om te helpen met een gigantische reddingsactie van meer dan 150 dieren. Veel grote dieren. We gaan alles op alles zetten om hen allemaal terug een plek te geven. Al is het dat er financieel niet veel mag gebeuren of wij zullen hen ook moeten weigeren.
Straks vangen we bijvoorbeeld 5 Amiatina ezels op. Een zeer zeldzame soort die van een opvangcentrum komt. Jammer genoeg hebben ze daar de deuren moeten sluiten. Het bezorgt mij kippenvel als ik bedenk dat dit slecht het topje van de ijsberg is. Want…
Daarnaast komen er nog 12 ringstaartmaki’s van een inbeslagname. De dieren zaten daar op een camping. 150 dieren is niet niets als je weet dat we er nu al honderden opvangen.

Dit is ons werk. Dieren redden, dieren opvangen en hen daarna dagelijks verzorgen. En dat zal nu de grote uitdaging worden voor de komende winter. We zullen helpen waar we kunnen en met de middelen die er zijn. Hoe meer mensen ons steunen, hoe meer wij kunnen doen. En gelukkig kunnen we rekenen op veel dierenvrienden met het hart op de goede plaats. Anders was er van De Zonnegloed gewoonweg geen sprake. Niemand kan dit in zijn eentje aan.

Hoe is jullie laatste openingsdag verlopen? Uitverkocht? Rustig? Druk?
De shop is zeker niet uitverkocht. Die was vorige week al gesloten. Wat bezoek betreft waren we zaterdag bijna uitverkocht. Mooi weer, enorm veel boekingen die ’s morgens nog binnen gelopen zijn, zondag iets minder omwille van het weer.


Gebruikersavatar
rick04
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 2339
Lid geworden op: 06 apr 2020, 11:32
Favoriete dierentuin: The Living Coast
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door rick04 »

Positief nieuws uit Dierenpark de Zonnegloed https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/02/05 ... nd-dankzi/
You can find me in the zoo :)

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14645
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Gorilla Gust »

3.100 euro per dag, zoveel geld heeft het dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren nodig om de werking te kunnen verzekeren.

Toen tijdens de verplichte coronasluiting alle inkomsten wegvielen, zag het er niet goed uit voor het park. Dankzij giften van dierenvrienden slaagden de uitbaters erin het hoofd boven water te houden. “We zijn iedereen heel erg dankbaar, maar ook heel blij dat we opnieuw open mogen.”

We lezen er meer over bij HLN+ https://www.hln.be/vleteren/dierenopvan ... ~a6e7ddd6/

Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14645
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Gorilla Gust »

Gisteren waren we in de Zonnegloed, waar we voor het eerst zelf het roofvogeldorp konden bewonderen (Op zich eenvoudig, vierkante verblijven met veel hout. Passend in de parkstijl, min of meer vergelijkbaar met een kleine versie uit Monde Sauvage). Het dorp werd bewoond door Afrikaanse, Amerikaanse, Siberische alsook Europese oehoes, Amerikaanse woestijnbuizerd, arendbuizerd, boeboekuil, Kerkuil, roodpootbosuil, alsook torenvalken.

Ook zagen we reeds de eerste aanzet voor een verblijf voor grote katachtigen (nu tijdelijk opgevuld met bizons, manenschapen, ...), wat toch best een groot geheel leek te kunnen gaan vormen voor dit kleine parkje. Dit nieuwe stuk kunnen we in de rechterbovenhoek van het park terugvinden (nabij de bruine beren), waar eerst de grote grazers liepen (Schotse hooglandrunderen bv).

Zie ook https://www.facebook.com/laafsekikkers/ ... 9080428750

Waterbuffels werden ook reeds aangekondigd, maar deze waren niet aanwezig. Bij de prairiehonden zagen we ook werkzaamheden, waardoor deze tijdelijk niet zichtbaar waren in het kleine zoogdieren stukje van het park (vooraan, nabij de parking).

Gezien COVID was de reptielenzolder uiteraard afgesloten. ;)
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14645
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Gorilla Gust »

Afgelopen week was de reptielenzolder terug geopend. Ook het ingangsgebied kreeg een licht aangepaste route door een klauwaapjestunnel (witoor- zwartoorpenseelaapjes). De buitentrap naar de reptielenzolder kreeg nu ook een buiten verblijf voor dwergzijdeaapjes.

We zagen verder vooral veel kleine bouwwerkzaamheden zoals kleine nieuwe binnenstallen voor nog te determineren diersoorten op een drietal plaatsen in het park. Ook vlak voor ingang werd er een gebouw geplaatst (noodopvang zover ik begreep, egeltjes etc).

Her en der had ik de indruk dat ze een nieuwe volière bijkwam?

Daar waar de nu grazers zoals de manenschapen en bizons staan had ik min of meer de katachtigen verwacht in de toekomst (vooral door de bizar hoge constructie voor hen), maar een verblijf voor poema's werd verderop in het park klaargemaakt. Maar wie weet sturen ze dat alsnog bij als er meer grote katten komen later. Ik meen dat dit nieuwe poemastukje voorheen voor rendieren was (achterzijde beren). De bouwwerkzaamheden waren nog volop bezig echter, doch wel duidelijk bestempeld voor de poema door de bebording.

De twee gibbons leven tijdelijk gescheiden, de liefde was niet wederzijds tussen beide dieren.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14645
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Gorilla Gust »

Gorilla Gust schreef:
09 okt 2021, 21:42
Ik meen dat dit nieuwe poemastukje voorheen voor rendieren was (achterzijde beren). De bouwwerkzaamheden waren nog volop bezig echter, doch wel duidelijk bestempeld voor de poema door de bebording.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Renegade
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 721
Lid geworden op: 22 jan 2011, 20:06
Favoriete dierentuin: Burgers' Zoo
Locatie: Vlaanderen
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Renegade »

Daar was inderdaad vorig jaar het rendierenverblijf.

Zijn de rendieren weg of zitten die nu elders in het park?

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14645
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Gorilla Gust »

Renegade schreef:
16 okt 2021, 15:53
Daar was inderdaad vorig jaar het rendierenverblijf.

Zijn de rendieren weg of zitten die nu elders in het park?
Naast de bizons, bij Quessant-schapen. In een redelijk rechtop-rechtaan verblijf. Eigenlijk de plaats waar je eerder de katachtigen had verwacht (met de hoge palen).
Steeds weer onderweg enzo(o)!

zoofreak
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 2136
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:13

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door zoofreak »

Ze doen dat toch echt heel netjes, bij de Zonnegloed.
Hun bouwstijl is basic maar effectief. Dat bevalt mij wel.
Goed bezig.

Gebruikersavatar
Boomkangoeroe
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 2678
Lid geworden op: 23 okt 2011, 20:34
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza op de nr 1 en Burgerszoo op nr 2
Locatie: Vlaanderen

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Boomkangoeroe »

Idd ben ook verrast erg mooi gedaan! Maar tis dan ook een leuk parkje om te bezoeken!

Gebruikersavatar
Renegade
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 721
Lid geworden op: 22 jan 2011, 20:06
Favoriete dierentuin: Burgers' Zoo
Locatie: Vlaanderen
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Renegade »

Helaas heeft De Zonnegloed ook heel wat last van de wateroverlast in West-Vlaanderen, heel wat wegen en delen van dierenverblijven staan onder water.

Het park blijft minstens morgen dan ook gesloten, en voor het personeel is het een uitdaging. De dieren zouden wel veilig zijn.

https://www.instagram.com/p/CW5hT1booNi/

Gebruikersavatar
Renegade
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 721
Lid geworden op: 22 jan 2011, 20:06
Favoriete dierentuin: Burgers' Zoo
Locatie: Vlaanderen
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Renegade »

De bestaande groep lynxen zijn verhuisd naar het nieuwe verblijf waar tot voor enkele maanden de rendieren woonden. Een nieuwe groep lynxen zal naast de bestaande wonen.

https://www.instagram.com/p/CXHEvLcoAnP/

Ondertussen zijn er vanuit het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek lynxen, wolven, een poema en landschildpadden naar de Zonnegloed verhuisd.

https://www.instagram.com/p/CXMYNVvIECU/

In de stories op Instagram zag ik recent beelden van de aankomst van vijf lynxen en een groep wolven.

Apenarend
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 5899
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Apenarend »

niet meteen heel erg goede verblijven voor deze soort, vind ik persoonlijk.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14645
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Gorilla Gust »

In de Zonnegloed gingen de lynxen dus inderdaad naar een nieuwe stek... samen met minimaal vier extra lynxen. Ze zitten nu tegenover de dromedarissen/ ezels. Het oude rendierenperk. De rendieren zitten nu naast de bizons samen met enkele Quessant-schapen. Momenteel krijgt het grote buitenverblijf van de lynxen nog de laatste afwerkingen... daarna kunnen de lynxen hun kraal verlaten voor een ruimer buitenperk.

Het oude lynxenverblijf (tegenover de groene bavianen) huisvest ondertussen een poema.
https://www.facebook.com/laafsekikkers/ ... 0471756266

In de Zonnegloed kwamen ook twee jonge wolven aan. Deze bewonen nu het (aangepaste) verblijf van de manenschapen tegenover de bizons. Waar de manenschapen nu heen is was me helaas niet duidelijk bij een rondje in het park.
https://www.facebook.com/laafsekikkers/ ... 9915088655
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Boomkangoeroe
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 2678
Lid geworden op: 23 okt 2011, 20:34
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza op de nr 1 en Burgerszoo op nr 2
Locatie: Vlaanderen

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Boomkangoeroe »

Enkele weken geleden had de beer Sandra die tijdelijk uit de dierentuin van Oekraine was komen te verhuizen verschrikkelijke tandpijn, om een operatie te bekostigen werd een crowd founding opgestart waarmee in één dag al 3500 Euro werd verzameld om de operatie te bekostigen, maar de beer had blijkbaar niet alleen kiespijn, deze ochtend hoorde een verzorger immers piepgeluidjes uit het berenverblijf komen... dat was even schrikken...

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/31 ... eer-ze-be/

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3513
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic De Zonnegloed

Bericht door Laafsekikker »

Berin Sandra heeft nieuws

Enkele weken geleden vroeg berin Sandra om hulp. Ze had vreselijke tandpijn en kon enkel met een zware operatie geholpen worden. Gelukkig kon ze op jullie grote dierenhart rekenen. Jullie massale steun zette het licht op groen om de operatie in te plannen. Ontzettend dankbaar is ze, onze Sandra. Maar ook ontzettend onvoorspelbaar. En vol verrassingen. Want net wanneer we de operatie wilden voorbereiden, had ze ons iets te vertellen. Of beter: te tonen.

Een verrassing van formaat

Eerst gedroeg ze zich gewoon wat vreemd. Dat doen beren wel vaker, maar verzorger Bart vond het er wel heel apart uitzien. Hij hield haar even in de gaten en toen zag hij het. En hoorde hij het. Drie pasgeboren welpjes. Daar lagen ze, dicht bij onze Sandra. Van haar tandpijn was er even niets meer te merken. Zo fier was ze.

Een mysterie
En Bart? Ja, daar stond hij dan. Verbaasd, perplex, vertederd. En vol vragen. Hoe was dit mogelijk? Sandra was duidelijk zwanger geweest, maar had dat op geen enkele manier laten blijken. Bart dacht na. Bruine beren hebben een draagtijd van zes tot negen maanden. Dat betekent dat Sandra zwanger moet zijn geraakt nog voor ze bij ons terecht kwam. En dus toen ze nog in Oekraïne was, samen met haar broer Tishka. Maar Tishka is gecastreerd en kan dus niet de vader zijn. Leefden Sandra en Tishka in Oekraïne samen met andere beren? Wellicht. Alleen hebben we hierover geen enkele informatie. De oorlog laat zich overal gevoelen...

En nu?
Sandra toont zich een toegewijde moeder. Ze ontfermt zich over haar welpen en laat niemand in de buurt. Een echte berenmoeder, dus. En niet onlogisch. Want haar welpen zijn nog erg kwetsbaar en moeten elk uur bij haar drinken. Op dit moment zijn ze dan ook onafscheidelijk. En daarom moesten we een keuze maken. Een keuze om Sandra de tijd te geven om te bekomen en haar geliefde welpen alle zorg te geven die ze momenteel nodig hebben. Een keuze ook om haar tandoperatie uit te stellen. Want om haar te opereren moeten we haar een lange tijd verdoven. Wanneer ze dan ontwaakt, is de kans groot dat ze haar welpen verstoot. En zonder moeder zijn de welpen hulpeloos. Dat willen we niet. Dat is niet waar De Zonnegloed voor staat.

Eerst verzachten, dan verhelpen
Daarom stellen we de ingreep uit. We wachten tot moeder en welpen sterk genoeg zijn en aangeven dat ze er klaar voor zijn. Maar ondertussen kijken we niet hulpeloos toe. We verlichten Sandra’s pijn zoveel mogelijk. Dat doen we met medicatie, die we inbrengen in haar favoriete voedsel. Want dat verdient ze. Zeker nu.

Een uitdaging
Drie extra beren dus, in De Zonnegloed. Een hele uitdaging. We zetten alvast ons beste beentje voor, zoals altijd. En we passen ons aan. Want het huidige berenverblijf is niet voorzien op drie extra beren. We gaan aan de slag, met volle moed. En met een hart vol zonnegloed.

En u? Helpt u ook mee?


Plaats reactie