Dierenpark Wissel/ Zodiac

Dierentuinen bestaan al langer dan vandaag, en sommige dierentuinen zijn ook reeds verdwenen. Over hen kan u hier meer lezen.
Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14913
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Dierenpark Wissel/ Zodiac

Bericht door Gorilla Gust »

Plaats hier al het nieuws rondom dierenpark Wissel
Steeds weer onderweg enzo(o)!

TWit894

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door TWit894 »

9 september 2010

In augustus zijn in Dierenpark Wissel twee Kirk’s dikdiks geboren: op 2 augustus beviel het ene vrouwtje van een jong, zondag 28 augustus zette het andere vrouwtje een jong op de wereld. De groep bestaat nu uit vijf dieren: het mannetje, twee vrouwtjes en hun jongen. Onlangs is het vrouwtje dat vorig jaar juli is geboren verhuisd naar een dierentuin in Frankrijk. Achter de schermen zit in Dierenpark Wissel nog het mannetje dat in januari 2010 is geboren. Hij gaat zeer binnenkort naar een dierentuin in Groot-Brittannië.

Dit stond op hun site ;)

TWit894

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door TWit894 »

3 december 2010

De sneeuwval van de afgelopen dagen leverde voor mens en dier heel wat sneeuwpret op. In Dierenpark Wissel zijn er genoeg dieren die de kou trotseren en graag model staan voor prachtige foto's, een bezoek aan Dierenpark Wissel is dan ook ondanks de kou zeker de moeite waard!

Foto's: http://www.dierenparkwissel.nl/index.as ... pageId=753

Harm

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Harm »

Vanaf 2011 in Dierenpark Wissel:
Vicuña’s en Darwin nandoes
Het gebied achterin het park, waar momenteel emoes lopen, zal middels enkele aanpassingen geschikt worden gemaakt voor vicuña’s en Darwin nandoes. Er zal een grotere paddock worden gerealiseerd en door middel van de techniek ‘Landscape Immersion’ zal er voor worden gezorgd dat het publiek een goed zicht heeft op deze beide diersoorten.
Bron: www.wisselzoo.nl

Harm

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Harm »

Nieuw beermartervrouwtje uit de dierentuin van Praag gearriveerd, binnenkort zal ze kennismaken met het mannetje in Dierenpark Wissel.
Bron: Twitter Dierenpark Wissel

TWit894

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door TWit894 »

Ook hier hebben ze enkele plannen: http://www.dierenparkwissel.nl/?menuId= ... ive=499802

TWit894

Harm

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Harm »

Witgezichtsaki geboren
In Dierenpark Wissel is afgelopen week een witgezichtsaki geboren. Zowel moeder als jong maken het uitstekend en zijn de eerste kritieke dagen goed doorgekomen.
De witgezichtsaki’s delen hun buitenverblijf in Dierenpark Wissel met de witpluimoeistities. Bezoekers die het jong willen bewonderen moeten goed opletten; de jonge witgezichtsaki is piepklein en zit goed verscholen tussen de vacht van zijn moeder.
Bron: www.wisselzoo.nl

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14913
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Gorilla Gust »

Vandaag zal een nieuw vrouwtje bij de mannelijke zilveroeistitie geïntroduceerd worden aldus hun twitterpagina.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Harm

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Harm »

In Dierenpark Wissel was de nieuwe vicuña afgelopen vrijdag te zien, hij/zij liep samen met de 2 darwin nandoes uit Blijdorp in het oude emoe verblijf:
AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

Harm

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Harm »

Nieuwe bijzondere diersoort Dierenpark Wissel
De kleinste van de familie, maar wel met de allergrootste oren. Vanaf donderdagmiddag 12 mei kunnen bezoekers van Dierenpark Wissel kennis maken met een nieuwe diersoort: de fennek, ook wel woestijnvos genoemd. De twee zusjes komen uit een dierentuin in Praag en hebben een paar dagen achter de schermen kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving en de dierverzorgers. Om 14:00 uur zullen de twee vosjes de eerste stappen in het nieuwe verblijf zetten.
De afgelopen weken is hard gewerkt om de komst van de fenneks mogelijk te maken. Eerst is een ander verblijf voor de lori´s van de blauwe bergen (kleine papegaaiachtigen) en potoroes (kleine buideldieren) aangepast. Pas nadat dat verblijf klaar was, konden die twee diersoorten verhuizen naar hun nieuwe onderkomen en aansluitend is hun ‘oude’ verblijf gereed gemaakt voor de fenneks. Fenneks zijn zeer goede gravers, dus zo was het onder andere nodig om onder de grond onder het hele verblijf gaas aan te brengen. Ook is de inrichting aangepast aan de eisen van deze kleine vossensoort.
Bron: http://www.wisselzoo.nl

Leuke soort! De lori's en potoroes zijn naar het smalstreepmangoesten verblijf verhuisd. Waar de smalstreepmangoesten nu zijn is (nog) onbekend.

Harm

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Harm »

Toch een verrassing: stokstaartjes geboren in Dierenpark Wissel!
Er was onduidelijkheid bij de dierverzorging; zijn er stokstaartjes geboren of toch niet? De eerste tekenen zeiden van wel, maar het duurde nogal lang voordat er jongen te zien waren. Daarom werd geconcludeerd dat het vast niet zo zou zijn, totdat deze week onverwacht het tegendeel werd bewezen. Sinds deze week lopen er namelijk drie jonge stokstaartjes op het eiland in Dierenpark Wissel rond!
Sinds 2010 leeft in Dierenpark Wissel een nieuw fokkoppel stokstaartjes. De oude fokgroep was uit elkaar gevallen doordat het vrouwtje was overleden. Op het fokmannetje na, kregen alle dieren uit de groep een nieuw onderkomen in andere dierentuinen en voor het overgebleven mannetje werd een nieuw vrouwtje gevonden. Het is altijd afwachten of een nieuw koppel elkaar leuk genoeg vindt om jongen te krijgen, maar het kersverse koppel in Dierenpark Wissel kan het erg goed met elkaar vinden. In de loop van de lente werd bij het vrouwtje een steeds dikkere buik gezien, dus het vermoeden bestond dat ze drachtig was van haar eerste nest.
Zoals bij veel diersoorten is het ook bij stokstaartjes erg spannend of een eerste nest jongen blijft leven. Zijn de jongen sterk genoeg, weten de nog onervaren ouders wat ze moeten doen om de jongen groot te brengen en lukt dat uiteindelijk ook? Stokstaartjes werpen hun jongen in één van de zelfgegraven holen onder de grond. Het is voor dierverzorgers daarom ook niet mogelijk om te controleren of er jongen zijn geboren totdat ze groot genoeg zijn om op eigen houtje het hol te verlaten. Stokstaartjes zijn bij de geboorte namelijk doof, blind en hulpeloos.
Het stokstaartjesvrouwtje werd enkele weken terug al met een flink minder dikke buik gespot en haar tepels waren goed zichtbaar. Een teken dat er wel eens een geboorte plaats gevonden kon hebben. Maar aangezien het redelijk lang duurde voordat er een glimp van de jongen werd opgevangen, werd vermoed dat eventuele jongen het niet gered hadden. Daarom was de verrassing groot toen deze week ineens drie jongen werden gespot! De jongen zijn erg actief en met een beetje geluk door de bezoekers van Dierenpark Wissel te bewonderen.
Stokstaartjes komen voor op savannes in zuidelijk Afrika. Het zijn kleine roofdiertjes die in familiegroepen leven. Stokstaartjes eten vooral insecten maar ook kleine zoogdiertjes, eieren en fruit. Tijdens de zoektocht naar voedsel staat één van de groepsleden, vaak steunend op de staart, altijd op wacht, uitkijkend naar eventueel gevaar.
Bron: www.wisselzoo.nl

Harm

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Harm »

Potoroe geboren!
In Dierenpark Wissel is een langsnuitpotoroe geboren. Dierverzorgers hebben bewegingen in de buidel van een vrouwtje gezien, wat erop duidt dat een er jong in zit. Potoroes worden onderontwikkeld geboren: ze zijn niet alleen blind en doof maar ook de achterpoten zijn onder andere nog niet volgroeid. Nadat het jong de buidel is ingekropen, zuigt het zich vast aan een tepel en zal zich hier verder ontwikkelen tot een ‘complete’ potoroe.
Het is het tweede jong van dit jaar en in totaal bestaat de groep nu uit vijf dieren.
Bron: www.wisselzoo.nl

Harm

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Harm »

Alleenstaande vicuñamoeder krijgt jong in Dierenpark Wissel
In Dierenpark Wissel kan deze week flink worden uitgepakt met beschuit met muisjes: bij de Kirk’s dikdiks, langsnuitpotoroes en de vicuña is een jong geboren. De dikdik en de potoroes hebben dit jaar al eerder jongen gekregen; het is echter de allereerste keer in de geschiedenis van Dierenpark Wissel dat er een vicuña is geboren. Moeder en jong vicuña maken het goed en zijn goed zichtbaar voor publiek. Het geslacht van de pasgeborene moet nog worden bepaald, dat zal één dezer dagen gebeuren.
In het voorjaar is het vicuñavrouwtje in haar eentje naar Dierenpark Wissel verhuisd en zodra er een mannetje gevonden was, zou die haar komen vergezellen. Doordat ze alleen is, werd er geen rekening gehouden met een geboorte, maar toch volgde begin deze week een telefoontje naar de hoofddierverzorger: er staken twee pootjes onder de staart van de vicuña uit. Nog geen kwartier later was de kleine geboren en nog een half uur later liep het jong al naast de moeder. In de dierentuin waar de vicuñavrouw vandaan komt, deelde ze haar verblijf met een hengst en ze is dus nog gedekt voordat ze vertrok naar Dierenpark Wissel.
Vicuña’s zijn de kleinste kameelachtigen ter wereld en leven in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Het slanke lichaam en de lange nek en benen geven de vicuña een elegant en sierlijk uiterlijk. De vicuña is veelvuldig bejaagd voor zijn zeer fijne en zachte wol waardoor het dier bijna was uitgestorven. De wol was (en is) zeer gewild en behoort tot één van de meest waardevolle ter wereld. In 1825 werd de vicuña de allereerste beschermde diersoort van Zuid-Amerika. Inmiddels zijn in beschermde gebieden weer grote populaties vicuña’s waardoor ze niet meer als bedreigde diersoort zijn geclassificeerd.

In Dierenpark Wissel hebben de Kirk’s dikdiks het erg naar hun zin. Het pasgeboren jong is het dertiende jong dat in het dierenpark geboren is. Vandaag is het één dag oude dikdikjong gewogen, voorzien van een identificatiechip en het geslacht is bepaald: het is een mannetje. Het is bij dikdiks belangrijk om deze handelingen te doen als het jong nog maar één of twee dagen oud is. Daarna is het jong al zo snel dat het bijna onmogelijk is om het nog te vangen.
De dikdik kan met een beetje geluk door bezoekers gespot worden, al is het goed speuren. Ook al kan deze antilopensoort al binnen een paar uur na de geboorte lopen en rennen, het jong slaapt nog veel en verschuilt zich daarbij in het hoge gras.
Het jong van de langsnuitpotoroes is helaas nog niet voor de bezoekers van Dierenpark Wissel te zien. Potoroes zijn buideldieren en net als bij kangoeroes kruipt het jong direct na de geboorte lekker warm bij de moeder in de buidel.
Bron: www.wisselzoo.nl

spidermonkey

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door spidermonkey »


Gerald
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4573
Lid geworden op: 11 nov 2010, 15:07
Favoriete dierentuin: 1

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Gerald »

spidermonkey schreef:Zilveroeistities geboren!

http://www.telegraaf.nl/binnenland/1072 ... l?p=12%2C1
Mooi nieuws! Is één van de mooiste soorten in Wissel (aldus ikke).

Limburg vooruit
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 7615
Lid geworden op: 11 nov 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode, Burger's
Locatie: Limburg (België)

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Limburg vooruit »

Gerald schreef:
spidermonkey schreef:Zilveroeistities geboren!

http://www.telegraaf.nl/binnenland/1072 ... l?p=12%2C1
Mooi nieuws! Is één van de mooiste soorten in Wissel (aldus ikke).
Die'aldus ikke' mag weg hoor, ik vind dit ook één van de mooiste soorten die Wissel bezit. Al hebben ze nog wel enkele kandidaten voor deze titel.
Waarom zijn er zoveel vragen
Waarom is er zoveel pijn
Waarom zijn er zoveel dingen
Die niet te begrijpen zijn

Harm

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Harm »

Dikdik geboren en knobbelpronkeenden in Dierenpark Wissel
Het fokstel dikdiks in Dierenpark Wissel doet het erg goed. Afgelopen weekend is opnieuw een dikdik geboren. Het nog natte jong werd door bezoekers ontdekt in het verblijf. Het jong is direct door de dierverzorgers nagekeken en voorzien van een chip. Na controle bleek het om een vrouwtje te gaan. Het jong is nu in het binnenverblijf gelegd maar kan morgen met de ouders mee naar buiten als het dat wil. Bezoekers zullen wel goed moeten speuren naar het jong want de eerste dagen ligt het het liefst verscholen in het hoge gras.
Bij de dikdiks is niet alleen een jong te ontdekken. Sinds kort lopen ook vijf knobbelpronkeenden in het dikdik- en kraanvogelverblijf.
Bron: http://www.wisselzoo.nl

Harm

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Harm »

Wissel bij de fenneks
Bij de fenneks heeft een dierenwissel plaats gevonden. Eén van onze twee vrouwtjes is naar een andere dierentuin verhuisd. Voor haar in de plaats is een mannetje uit een dierentuin in Engeland gekomen. Het fennekmannetje heeft eerst achter de schermen doorgebracht om te wennen aan zijn nieuwe omgeving én aan zijn nieuwe partner in spé.
Beide dieren konden elkaar tijdens de ‘wenperiode’ al wel zien en ruiken maar waren nog gescheiden door een gazen afscheiding. Sinds deze week is de afscheiding weggehaald en zijn de dieren bij elkaar geïntroduceerd.
Bron: www.wisselzoo.nl

TWit894

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door TWit894 »

Laatst gewijzigd door Gorilla Gust op 02 dec 2011, 17:10, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Kop toegevoegd aan het krantenartikel

Gerald
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 4573
Lid geworden op: 11 nov 2010, 15:07
Favoriete dierentuin: 1

Re: Nieuwstopic dierenpark Wissel

Bericht door Gerald »

Wintergeboorte: witgezichtsaki geboren in Dierenpark Wissel

Net als in heel Nederland vriest het dat het kraakt in Dierenpark Wissel en het hele park is bedekt met een mooie laag sneeuw. Dieren als de kleine panda’s en sneeuwuilen vinden deze winterse kou heerlijk en er zijn prachtige plaatjes van de dieren in een winterse omgeving te schieten. Voor sommige dieren, zoals de apen die van oorsprong in de tropische wouden van Zuid-Amerika voorkomen, is het winterse weer iets minder geschikt. De witgezichtsaki’s hebben zich er echter niks van aangetrokken: in de koudste week van deze winter is bij deze Zuid-Amerikaanse apensoort namelijk een jong geboren!

http://www.wisselzoo.nl/index.aspx?menu ... pageId=784

Plaats reactie