Beleef de dierentuin…
Beleef een leuk dagje uit… in de dierentuin. Het is een doel wat velen onder ons voor ogen hebben, en waar velen onder ons ook in weten te slagen. Maar beleving in de dierentuin? Hoe zit dat juist? Het is een populaire term die we steeds vaker voorbij horen komen, maar waar weinig bij stil wordt gestaan.
Allereerst zijn er velen soorten dierentuin(en). De aloude klassieke stadstuinen zijn het bekendst. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan Artis in Amsterdam of Zoo Antwerpen waarbij er veel aandacht is voor het historische verleden.
Eveneens gemakkelijk te benoemen zijn de gespecialiseerde parken zoals een vogelpark (denk aan Avifauna), een dolfinarium zoals in Harderwijk, diverse aquaria zoals bij de Sealife vestingen… en zelfs het apenpark Apenheul of la Vallée des singes of denk aan reptielenparken zoals het Serpentarium in Blankenberge of Reptielenhuis de Aarde. Ook de gekende krokodillenparken of ‘farms‘ zoals in Frankrijk (bijvoorbeeld de Alligator Bay) kan je binnen zo een specialisatie rekenen.
Safariparken en wildparken kan je op zich ook als een specialisatie oplijsten, maar eigenlijk? Zijn dat niet altijd even duidelijke termen, en lopen ze soms wat door elkaar. Het domein van het Wildpark bij de Grotten van Han en ook Safaripark Beekse Bergen stellen zich echter duidelijk op met dit imago.
Je hebt ook de dierenparken, dierentuinen die zich in een park of bosrijk karakter hebben uitgebouwd. Niet direct in de nabijheid van de stad, maar gemakkelijker bereikbaar, we denken dat aan tuinen zoals Burgers’ Zoo of ook Planckendael. Deze laatste had de term ‘dierenpark’ tot voor kort ook nog in haar naam, maar probeerde daar sinds de komst van giraffen en olifanten toch wat afstand van te doen. Dit desondanks het feit dat het label ‘dierenpark’ zeker geen minderwaarde moet betekenen. Soms heb je ook dierentuinen die zich dan weer juist wel een dierenpark noemen, terwijl je ze maar moeilijk met de ‘echte’ dierenparken kan vergelijken. Dierenpark Zie-Zoo is er zo een. Voor de ene dus een meerwaarde qua titel, voor de andere niet… Een ding is duidelijk, de definities zijn niet zwart-wit te noemen.
Maar dan… heb je ook een heel veel parken die allemaal onder de noemen ‘dierentuin’ vallen, waarbij het verschil soms klein is. Sommige liggen wat dichter in de stad, anderen wat verder weg, sommigen met een eigen parking. Veel van deze parken proberen zich een eigen imago aan te meten, en sommige zoals Ouwehands Dierenpark slagen daar ook best in. Ook kleinere parken zoals Zie-Zoo of het zeer kleine Artisklas zetten zichzelf duidelijk met een eigen imago neer.
Maar veel kleinere dierentuinen verschillen niet zoveel van elkaar. Niet qua imago, niet qua stijl, maar ook niet qua dierenbestand. Het lijkt soms wat zoeken naar een passend eigen karakter om mee naar buiten te treden. Toch hebben ze ook hun charmes, maar blijven ze hierdoor voor het grotere publiek eerder wat op afstand. We denken hierbij vooral aan Dierenrijk en Zooparc Overloon.
Waar sommige dierentuinen bijna niet opvallen, zijn er uiteraard ook tuinen die enorm opvallen. Maar toch vallen ze niet direct onder een aparte categorie. We denken dat bijvoorbeeld ook aan parken zoals Zoo Amneville. Maar er zijn parken welke we nog niet hebben aangehaald… Welke ook ‘maar’ onder de noemer van dierentuin vallen, maar welke ook op een bijzondere wijze hun karakter uitspelen.
We denken hierbij aan Zoo Leipzig, een dierentuin die je nét niet onder de belevingstuinen kan plaatsen, maar ook niet onder de gewone dierentuinen. Zo ook bij Dierenpark Amersfoort waar doormiddel van landschapsimmersie en thematisatie op grote schaal toch ook een thema-beleving werd gecreëerd. Net zoals bijvoorbeeld Zoo de Beauval, maar zij doen het op een totaal andere manier. En laten je verbazen door groots uitgevoerde themagebieden en projecten binnen een ‘klassieke’ dierentuin.
Onderdompelen is ook hét woord in Bioparc Doué La Fontaine. Waar men weinig thematisatie nodig heeft, maar je wel letterlijk laat onderdompelen in de natuur van het park. Dit park heeft uiteraard haar natuurlijke ligging in de steengroeve’s mee, waardoor het op dat vlak moeilijk te evenaren is. Het gebruik van woorden zoals ‘Bioparc’ zien we nog bij enkele buitenlandse tuinen voorbijkomen, net zoals de titel ‘Naturzoo’. Dat zijn de parken welke een flinke portie van hun verkregen aandacht willen vestigingen om het feit dat ze alles zo natuurlijk mogelijk proberen te presenteren. Ondermeer NaturZoo de Mervent of NaturZoo Rheine zijn daar mooie voorbeelden van.
Nog een ander uiterste is het doorgedreven plaatsen van cultuur in je park, zodat de gasten op die manier ondergedompeld worden in ‘echte’ sferen. Wederom wel een vorm zonder een echte aparte titel, waardoor we terug in de categorie van ‘dierentuinen’ aanbelanden. Dit doet men niet door eenvoudig weg een simpele aankleding te kiezen, maar door het bouwen van bijvoorbeeld zo origineel mogelijk tempels uit Oosterse landen. Hierbij denken we dus vooral aan Pairi Daiza.
Nog een gekend label in de dierentuinwereld is het label van ‘Duitse tuin’. Een label dat vaak garant staat voor veel functioneel beton. Soms in combinatie met heel veel aandacht voor het verleden zoals Zoo Wuppertal, soms gewoon functioneel zonder meer zoals in AllweterZoo Münster. Voor de één absolute gruwel, voor de ander best leuk. Voor veel diersoorten maakt het op het eerste zicht niet veel verschil uit, maar vanuit menselijke oogpunt zijn deze tuinen vaak minderwaardig aan het gekende dierentuinniveau in België en Nederland.
Maar ook in Duitsland heb je een uiterste… en kom je terecht (eindelijk zijn we er, bij onze titel van dit bericht ) bij de belevingstuinen of de Erlebnis tuinen zoals ze het zelf noemen.
Het Duitse Zoo Hannover en ook het eveneens Duitse ZOOm in Gelsenkirchen zijn daar goede voorbeelden van. Waar in Hannover de onderdompeling van de themagebieden zeer druk kan overkomen (toch naar mijn ervaring op sommige stukken), is dit in ZOOm beter in evenwicht. Vaak kennen deze tuinen ook nog eenvoudige attracties zoals een boottocht, waardoor ze je het gevoel geven een dagje uit bij de dieren te beleven zoals het in het echt zou kunnen zijn. Dit is een trend die ook overwaait naar andere landen, zo zien we dat ook Wildlands in Nederland dit probeerde over te nemen.
Waar Hannover soms drukkend gethematiseerd lijkt over te komen, is Wildlands voorlopig (desondanks haar prijs) nog het andere uiterste. Daar merken we dat de jarenlange (80 jaar) ervaring van het klassieke Dierenpark Emmen niet zomaar over te plaatsen viel naar een nieuwbouw park zonder kinderziektes. We zeggen nu wel het klassieke Dierenpark Emmen, maar mogen niet vergeten dat zij in het verleden net één van de meer vooruitstrevende dierentuinen waren. Het stilstaan in de latere jaren van haar bestaan, zorgde er echter voor dat het klassieke label ook hen wist in te halen. Maar dat? Dat is een heel ander verhaal.
Het label van de Efteling van het Noorden van Nederland in de pers bij de opening van het nieuwe park waren (helaas) niet van toepassing, desondanks het veelvuldig gebruik van de term attracties. Maar net zoals bijvoorbeeld in Hannover of ZOOm bleef het veelal beperkt tot kleine toevoegingen welke wel hun meerwaarde hebben, maar niet onder het klassieke label van een attractie vallen. Het verkeerde gebruik van de term attractiepark leidde wellicht tot enkele teleurgestelde mensen, net zoals dat een deel van het vertrouwde publiek het nog moeilijk had met de overgang tussen het duidelijk soortenrijke oude dierenpark, en het nieuwere ruimere park waarbij er meer aandacht naar minder soorten ging. Over een poosje zullen we dat allemaal wellicht kunnen her-evalueren, want veel wordt in deze eerste jaren wellicht nog recht-gebalanceerd.
Een echte combinatie van attracties en dieren? Dieren- & attractieparken? Dat bestaat echter ook, en al een geruime tijd. Voor zulke parken kunnen naar het Franse Le Pal, diverse kleinere Duitse parken maar zeker ook ons eigen Bellewaerde hier vlakbij kijken. Een mooie mix van achtbanen, waterattracties, en dieren... van een ‘spannende’ met effecten opgewaardeerde boottocht langs dieren tot een trein doorheen het leeuwen- en tijgerverblijf, tot zelfs letterlijk een achtbaan bij de Europese bizons. De term attractieve beleving heeft hier wel zijn kracht bij de attracties weten te halen.
Maar is het alleenrecht op de term beleving enkel op deze laatste soorten parken van toepassing? Zeker niet, ook in de eerder genoemde parken beleef je immers een dagje uit. Met name in bijvoorbeeld gebieden als het Domein van de Grotten van Han. Of in de Safaribussen en boot van Safaripark Beekse Bergen.
Elke dierentuin geeft je wel een of andere vorm van beleving mee… Ga er dus op uit, en beleef het!
Beleef de dierentuin
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4016
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
- Gorilla Gust
- Laafsekikkers Admin
- Berichten: 15046
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
- Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
- Locatie: België
- Contacteer:
Re: Beleef de dierentuin
Reacties op dit artikel zijn ten alle tijde welkom op het algemene forum onder:
viewtopic.php?f=94&t=4057
viewtopic.php?f=94&t=4057
Steeds weer onderweg enzo(o)!