Evenementen in de kijker: Wildlands Backstage

In dit subforum staan onze uitgelichte reportages. Hier gaan we samen met jullie dieper in op bepaalde dierentuinen, verblijven of evenementen. Reageren in dit subforum is niet mogelijk. Na een (vrijblijvende) registratie kan u uiteraard wel reageren op de andere delen van dit forum.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3937
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Evenementen in de kijker: Wildlands Backstage

Bericht door Laafsekikker »

Wildlands Backstage!
Gedurende de wintermaanden is er in menig dierentuin een minder aantrekkelijk aanbod aan zichtbare dieren in de dierentuinen. Dat is in Wildlands niet anders. Wat wel anders is in Wildlands, is dat deze dierentuin in Emmen tijdens de wintermaanden een backstage-tour voorziet. Elke namiddag zijn bezoekers vrij om een aangeven en afgebakend parcours achter de schermen van deze nieuwe jonge dierentuin te ontdekken. Van een kijkje bij de technische diensten of garages tot bij de decorateur, de voerkeukens , de dierenarts of tot in de stallen van de neushoorns en nijlpaarden. In Wildlands kan het allemaal deze winter.

Afbeelding

Het backstage programma loopt van 11 november 2019 tot en met 1 Maart 2020 (met uitzondering van Nieuwjaarsdag) en kan zonder bijkomende toeslag vrij doorlopen worden tussen 13u en 15u30 (laatste start tijd voor het backstage parcours). Het parcours sluit naadloos aan bij de adviesroute die het park haar bezoekers in deze maanden adviseert (Jungola – Serenga – Nortica). Desondanks deze rustigere periode kan je zowel op het inkomplein bij ‘Nortica’ als in ‘Jungola’ en de ‘Serenga’ geopende restaurants terugvinden, waardoor je het backstage parcours steeds met een goed gevulde maag kan starten. De backstage gebieden zijn verspreid over twee zones in ‘Serenga’.Backstage tour

Afbeelding

Elke winter overwinteren diverse dieren in hun binnenverblijven. Niet elk exotisch dier is immers van nature voorzien voor de koudere winters van Nederland. Daarom verkiezen diverse diersoorten de beschutting van hun binnenverblijf. Om de bezoekers daarbij alsnog de kans te geven de dieren op te kunnen bewonderen, geeft Wildlands via het backstage parcours een inkijkje in de savannestallen (neushoorns, defassa waterbok, zebra’s), de giraffenstal (vanuit Momma’s restaurant), de leeuwenkooien alsook de nijlpaardenstal. Maar bij deze jonge dierentuin is de technische ruimte achter de schermen ruim en tactisch ingepland, waardoor ook een kijkje in het technische gedeelte meer dan zeker de moeite loont. Dat is het grote voordeel van een nieuwe dierentuin, waarbij de wildgroei aan installaties achter de schermen vermeden kan worden in de eerste periode zonder ongeplande organisatorische groei. Onder de tweede directeur van het dierenpark, directeur Erik van Engelen, werd er daarom geopteerd om deze backstage-beleving als een vierde themawereld toe te voegen. Dit vergde een apart parcours om het bezoek optimaal en veilig te laten verlopen, maar men nam ook de kans om de bezoekers uitgebreid te kunnen informeren van de werking van een dierentuin achter de schermen.

We nemen jullie mee op wandeling achter de schermen van het dierenpark. Bovenaan de ‘Serenga’ vinden we het Momma’s restaurant terug, hier kunnen we steeds vanuit de zitgelegenheid een kijkje nemen bij de giraffen welke in hun comfortabele stallen staan. Even verderop, nabij de achtbaan Tweestryd vinden we de toegang tot de Savannestallen terug. Hier huizen de witte neushoorns bij hun borstelmachine en zonnebank, maar ook de savannedieren zoals de zebra’s of de Defassa waterbokken. Bij elke stal met dieren vinden we steeds een enthousiaste vrijwilliger of medewerker, welke ons te woord willen staan bij eventuele vragen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Nabij de Serenga-safaritour vinden we de ingang van een groots backstage parcours, hier lopen we tussen de gebieden van de ‘Serenga’ en ‘Jungola’. De overdekte garages maken hier een grote eerste indruk bij de bezoekers, waarna ze onder het toezicht van de achternakijkende stokstaartjes hun pad kunnen vervolgen. Hier komen we de decorateur van het dierenpark tegen alsook de voerkeuken, dierenarts en voerkeuken/ pluktuin. De leeuwen zijn aan de achterzijde van hun verblijf ook zichtbaar, dit achter een kijkwand waarbij de dieren ook tegenover de bezoekers beschutting kunnen opzoeken. Deze dieren hebben echter een open stal, en kunnen daarom ook voor de schermen lopen.

Afbeelding

Vervolgens komen er ook technische zones aan de achterzijde van ‘Animazië’ en de waterweg/ waterfabriek. Van zonnepanelen tot waterbassins en een grote waterzuiveringsinstallatie. Deze waterzuiveringsinstallatie is de waterfabriek welke we onder Dierenpark Emmen reeds konden bezoeken via de Yucutan-speeltuin (nu Animazië). In de zomermaanden is deze niet meer toegankelijk, maar tijdens het backstage programma kunnen we zowel de natuurlijke filterinstallaties als de mechanische filters van zeer nabij bekijken. Deze zorgen ervoor dat onder meer het afvalwater van de dieren duurzaam wordt gezuiverd om hergebruikt te kunnen worden. Ook de installaties om de grootse serre van ‘Jungola’ te kunnen verwarmen komen aan bod.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Het backstage parcours eindigen we bij de olifantenschuur en de nijlpaardenstallen. De olifanten zelf zijn niet zichtbaar achter de schermen (wel voor de schermen), maar we krijgen ter plaatse wel meer uitleg over hun voedselvoorziening alsook de noodzakelijke voetverzorging. Met een haast neus-aan-neus ontmoeting van de nijlpaarden eindigen we de route. Ook deze dieren zoeken in de winter immers graag hun binnenverblijf op. Het buitenbassin is daarom ook leeggepompt. Verspreid over een brede stal kunnen de bezoekers deze grootse dikhuiden bekijken, terwijl ze al hun vragen kunnen stellen aan de vrijwilligers van het park. Deze route loopt daarna ten einde op het Prairie Café (bij de Prairie-hondjes), waarbij de bezoekers weer in de eigenlijke dierentuin staan.

Afbeelding

Het uitgebreide parcours doorheen het backstage gebied van het dierenpark komt gratis bovenop de beleving die je in het dierenpark zelf krijgt. Want desondanks de winterperiode zitten nog heel wat dieren buiten, zo ook bij ons bezoek aan Wildlands Backstage. Uiteraard de bewoners van ‘Nortica’ met de ijsberen, pinguïns of pelsrobben. Maar ook bij ‘Jungola’ konden we nog even de olifanten buiten groeten alsook de otters. Bij de ‘Serenga’ waren diverse hoefdieren ook eveneens op de savanne, net zoals dat de leeuwen of stokstaartjes ons vanaf hun rots gade sloegen. Ook de opgravingssite bij de bavianen was eveneens als vanouds buiten gevuld met heel wat bavianen, net zoals de kamelen of onagers welke vanuit staande treinstellen te bekijken vallen.

Wanneer we dit combineren met familieattracties zoals de overdekte Rimbula-river (boottocht), de Serenga-safari (safaribus) of de Artic-1 explorer (4D cinema) of zelfs de lanceerachtbaan Tweestryd, dan merk je al snel dat er heel wat te doen is in de dierentuin. Kortom, méér dan genoeg om ook in de winter ten volle een dagje Wildlands op het programma te kunnen plaatsen.

Meer foto's vinden jullie terug op onze facebookpagina via https://www.facebook.com/laafsekikkers/ ... 6210805382

Wijzelf waren alvast onder de indruk hiervan! Wanneer gaan jullie?

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14999
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Evenementen in de kijker: Wildlands Backstage

Bericht door Gorilla Gust »

Reacties op dit bericht zijn steeds mogelijk via viewtopic.php?f=89&t=5191
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Plaats reactie