Verblijf in de kijker: Berenbos Domein van de Grotten van Han

In dit subforum staan onze uitgelichte reportages. Hier gaan we samen met jullie dieper in op bepaalde dierentuinen, verblijven of evenementen. Reageren in dit subforum is niet mogelijk. Na een (vrijblijvende) registratie kan u uiteraard wel reageren op de andere delen van dit forum.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3806
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Verblijf in de kijker: Berenbos Domein van de Grotten van Han

Bericht door Laafsekikker »

Berenvallei voor bruine beren
Wildpark op het domein van de 'Grotten van Han'

Afbeelding

We werpen vandaag een diepgaande blik op een verblijf met een steeds groeiend verhaal, namelijk dat van de bruine beren in het Wildpark op het domein van de Grotten van Han. Dit park wordt door dierentuinliefhebbers vaak nog onderschat, maar heeft in de loop der jaren haar prachtige omgeving optimaal weten te benutten, en laat ons keer op keer genieten van prachtige uitzichten alsook aantrekkelijke verblijven. Zo ook dat van de bruine beren, welke we hieronder van dichtbij zullen bekijken met jullie.

Evolutie en verleden
Het wildpark op het domein van de Grotten van Han bestaat reeds sinds 1970, en sinds 1971 waren er reeds bruine beren van de partij. Geheel in de tijdsgeest van toen zaten de beren in een traditionele berenkuil, zoals we tot in de jaren ’90 nog in vele dierentuinen (of steden) in onze omgeving konden terugvinden. Met de steeds verbeterde inzichten in het houden van dieren evolueerde ook het houden van de bruine beren in Han in de loop der tijd.

Afbeelding
Foto door Dbelgian, 1984

De eerste beren kwamen naar Han vanuit Zwitserland, dat waren Doris en Daniel. In 1993 kreeg het domein vervolgens de twee bekende en ondertussen iconische beren Willy en Marleen/ Marlène vanuit Duitsland aan. Zij werden genoemd naar de toenmalige Duitse bondskanselier Willy Brandt en naar Lili Marlène, het gekende liedje door Marlene Dietrich.

Je kon tijdens een bezoekje aan het wildpark de beren steeds trouw in hun verblijf aantreffen. Zowel het pad te voet kwam tot bij de beren, alsook het safari-treintje welke hier steeds een stop maakte zodat de bezoekers konden uitstappen en ten volle genieten van de beren.
Tot de komst van de tree-tents als overnachtingsmogelijkheid in 2017, kon je ook nabij de beren slapen. Dit bovenaan hun nachtverblijf in de nagebouwde pelsjagershut. Een gekende en regelmatig herhaalde tv-reportage door ‘Met vier in bed’ op het Vlaamse commerciële net van VTM, liet zien hoe men hier op een authentieke wijze de nacht kon doorbrengen in de hut boven de nachtverblijven van de beren. Destijds was dit een bijzondere beleving voor families of kleine groepen.

Afbeelding
oude berenverblijf, voor Willy en Marlène, in de huidige opzet.

In 2007 werd het verblijf opgefrist, en in de lente van 2016 werd het gekende verblijf voor het eerst fors uitgebreid met een hellende vallei van maar liefst 1000m² bebost gebied, welke door middel van een tunnel verbonden werd aan het gekende oude verblijf. Een klein horecapunt voor de bezoekers inclusief sanitair maakte deze uitbreiding compleet, en zorgde ervoor dat het aangenaam vertoeven was op dit punt. Ideaal als rustmoment of om langere tijd te kunnen genieten van de bruine beren.

Afbeelding

Afbeelding
De 'oude' beren Willy en Marlène welke onbekommerd van hun oude dag genieten.

Nieuwe beren voor het berenbos

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Nieuwe berenbos/ berenvallei

In de zomer van 2019 kreeg het wildpark echter een ware berenvallei, een bijkomend berenbos met extra beren. Er werd voor drie nieuwe jonge beren een verblijf gebouwd dat bijna 2ha bevat. Op termijn is men ook van plan het verblijf van de twee oude beren hieraan te koppelen, zodat het verblijf de 2ha zal overschrijden. Maar voorlopig mogen de oude beren nog in alle rust genieten van hun vertrouwde verblijf.

Hierdoor kent het park in de praktijk momenteel twee aparte berenverblijven. De nieuwe berenvallei is een visueel pareltje en bied de beren alle verrijking die ze nodig kunnen hebben. Het Wildpark van de Grotten van Han heeft hierbij het grote voordeel dat het domein zo goed als ongerept is gebleven sinds de laatste ijstijd. Het typerende kalksteenmassief van het park is de thuis voor diverse bloemen, eetbare planten, kruiden alsook een mooi dennenbos. Zulke natuurlijke rijkdom is moeilijk te evenaren voor veel dierentuinen, en weet het dierentuin goed te benutten voor zowel de dieren als voor het visuele plaatje naar de bezoekers toe.

In de vertrouwde vallei van 2016 ontmoeten we de vertrouwde gezichten van de oude beren Willy en Marlène. In het nieuwe berenbos ontmoeten we vanaf deze zomer ook Björn, Olof en Jojo. Twee van deze nieuw beren komen uit de Deense dierentuin Zoologisk Have van Kopenhagen, de derde uit het Zweedse Boras Djurpark. Kort na hun aankomst in het Wildpark kregen de drie jonge en nog speelse en vooral energieke beren een passende naam per individu.

Afbeelding
Uitzichtpunt in het nieuwe berenbos/ berenvallei

Het nieuwe verblijf is een ruim perk dat gecreëerd werd op een stuk van de weide waar we de oerossen en prezwalskipaarden kunnen terugvinden. Ook de safari-cars vanuit het dorp houden hier halt, zodat zowel de bezoekers die te voet het wildpark verkennen als de bezoekers die het park per 'trein' verkennen kunnen genieten van de nieuwe vallei. Tussen de nachtverblijven en het ruime perk heeft het park ook een uitzichtspunt door middel van een toren weten op te bouwen, zodat je steeds een goed overzicht hebt op de beren. We kunnen dit ongeveer situeren op de oude weide voor de Europese bizons (wisent), die dieren vinden we ondertussen terug op de weide bij de tarpan-paarden.



Bruine beer
De bewoners van het nieuwe verblijf zijn drie jonge beren, momenteel schommelt hun gewicht tussen de 66 en 80 kilo. Dat is best indrukwekkend als je weet dat ze bij de geboorte slechts zoveel wegen als een eekhoorntje. Maar ze worden dan ook goed en trouw gezoogd en verzorgd door de moeder tijdens hun eerste levensjaar, zodat ze klaar zijn voor nieuwe avonturen in andere tuinen/ groepen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
De nieuwe jonge beren uit het berenbos/ berenvallei

Volwassen Europese bruine beren kunnen echter tussen de 80 en de 200 kilo wegen, en worden in het wild tot 30 jaar oud. Binnen gevangenschap krijgen deze echter een aangepaste verzorging, en worden de beren regelmatig ouder dan hun soortgenoten in de vrije natuur. Er zijn reeds uitschieters tot 50 jaar opgetekend binnen gevangenschap. In principe leven de dieren vaak solitair, met overlappende leefgebieden van soortgenoten. Wanneer de verblijven in de dierentuin echter voldoende ruim zijn, voldoende verrijking en vooral eten bevatten, dan kan je deze ook in kleine groepen houden.

Kweekprogramma
De bruine beer is geen bedreigde diersoort meer maar hij is wel beschermd. Er zijn zo’n 18.000 bruine beren in Europa en de samenleving tussen mens en beer verloopt niet altijd van een leien dakje. De beschaving rukt meer en meer op en het territorium van wilde dieren wordt hierdoor steeds weer kleiner. We vinden deze impressionante dieren in het wild voornamelijk terug in Italië, Slovenië en Roemenië. In de bergachtige Karpaten leeft meer dan de helft van alle bruine beren! Daarom zijn ook de beren van het Wildpark van de Grotten van Han ingeschreven in een Europees kweekprogramma. In het stamboek van dit programma wordt alle belangrijke informatie over de dieren bijgehouden van geboorte, transfers, ziektes tot overlijden.
Via dit kweekprogramma analyseert en bekijkt de coördinator welke transfers het beste plaatsvinden tussen de verschillende parken.

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14913
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Verblijf in de kijker: Berenbos Domein van de Grotten van Han

Bericht door Gorilla Gust »

Reacties op dit bericht zijn steeds mogelijk via viewtopic.php?f=84&t=4772&start=160
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Plaats reactie