Dierentuin in de kijker: Parc Animalier d'Auvergne (Fr)

In dit subforum staan onze uitgelichte reportages. Hier gaan we samen met jullie dieper in op bepaalde dierentuinen, verblijven of evenementen. Reageren in dit subforum is niet mogelijk. Na een (vrijblijvende) registratie kan u uiteraard wel reageren op de andere delen van dit forum.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3937
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Dierentuin in de kijker: Parc Animalier d'Auvergne (Fr)

Bericht door Laafsekikker »

Parc Animalier d’Auvergne –
Naar de top van de wereld (vers les sommets du monde)

Afbeelding

Een half uurtje van de snelweg richting het Zuiden van Frankrijk treffen we op een bergflank het Parc Animalier d’Auvergne aan. Het park ging vroeger door het leven als het Parc Animalier du Cézallier, maar kent de laatste jaren een stevige opmars in haar park, zowel qua verblijven als collectie. De collectie van het park wordt steeds uitgebreid met diersoorten waarbij de dierentuinen een meerwaarde kan betekenen in de conservatie van de desbetreffende soorten. Een thema waarmee deze dierentuin actief bezig is.

Afbeelding

In 2019 werd de entreeprijs van het park met €1,5 verhoogd, waardoor het park steeds €1 per verkocht ticket doneert aan La Passerelle. Dit is de door het park opgerichte vereniging welke zich inzet voor conservatie en bescherming van de dieren in het wild. De doelstelling is om onder meer via de ticketverkoop en enkele extra acties op deze manier €100.000 te kunnen donderen op het einde van het jaar. Via een verdeelsleutel zal het park daarna diverse bestaande sub-projecten ondersteunen zoals ‘the Red Panda Network’ en de ‘Snow Leopard Trust’ (alsook diverse anderen). Ontdek meer over hun werking via https://lapasserelleconservation.fr

Afbeelding

De dierentuin heeft diverse parkings, en een uitnodigende blokhut waarin zowel de kassa als de horeca momenteel gehuisvest is. Door de toenemende groei van het bezoekersaantal gaat het park wel in 2020 een nieuw gebouw voor de horeca bouwen. Al kan je op drukke dagen ook bovenaan in het park nog steeds een klein snackpunt aantreffen.
Desondanks dat het park best een stevige klim vraagt aan haar bezoekers, zijn er op diverse punten in het park en op de berg toiletten voorzien. Wie niet goed te been is kan ook steeds met het parktreintje naar de bovenzijde van het park (tegen een meerbetaling van €2).

Het dierenpark zelf is het beste te beschrijven in twee delen. Een fraai wildpark op een steile heuvel, en een eerder klassiek stuk met onder meer een Afrikaanse savanne. Dit laatst stuk licht het dichtste bij de ingang van het park en kan betreden worden langsheen een leeuwentunnel(grot) met eveneens diverse inkijkjes in het verblijf van de Afrikaanse leeuwen. Hierna stoten we op enkele apeneilanden (bruine slingerapen, siamangs, witwanggibbons) en de eigenlijke savanne. Wat ook opvalt in deze hoek van het park zijn de buren van het park, welke zelf een grote weide hebben waarop enkele gedomesticeerde dieren alsook struisvogels staan, doch maakt dit geen deel uit van de dierentuin.

Afbeelding
Leeuwenverblijf met op de achtergrond de Afrikaanse savanne (giraffen, zebra's)

Afbeelding
Tunnel en inkijk naar het leeuwenverblijf


Nabij de speeltuin en de ingang vinden we ook een nieuw combinatieverblijf terug voor zowel Prevosteekhoorns als binturongs. Deze laatste zaten reeds in hun verblijf, en eenmaal de omheining wordt aangepast kunnen ook de eekhoorns in het verblijf bij hun.
Aan de andere kant van het lagere deel van het park vinden we een grote oudere doch nog steeds imposante rotswand terug voor Berberapen. Desondanks dat deze bij ons bezoek nog verfraait moest worden met nieuwe boomstammen en verrijking maakte deze oude kale wand een mooie eerste indruk. Op termijn wilt men deze dieren echter wel verhuizen binnen het park, naar een hoger gedeelte in het park, waar de beplanting geschikter is voor deze (slopende) diersoort.
In deze hoek van het park vinden we buiten een Aziatische hoekje met onder meer koelans, kamelen en zwijnsherten de ruïne van een oud sanatorium enkel nog de sneeuwluipaarden terug in een fraaie rots omgeving. We kijken vanaf de onderzijde van het verblijf op tegen de bergflank waar deze dieren leven.
We kunnen het lagere deel van het park min of meer afsluiten bij het oude nijlpaard (ruime vijver, iets te klein binnen verblijf) waarvoor een nieuwe thuis gezocht wordt, de Zuid Amerikaanse vlakte met onder meer tapirs en capybara’s en zelfs een Coundou en Peruviaanse doodshoofdaapjes. Deze laatste wachten samen met een luiaard echter op de nieuwbouw van het nieuwe restaurant, waar zij ook een speciale plekje aan gaan krijgen.

Afbeelding
Berberapenrots

Afbeelding
Zuid Amerikaanse vlakte

Afbeelding
Uitzichtpunten op diverse plaatsen, hier op de Zuid Amerikaanse vlakte


Hiernaast vinden we het pas vernieuwde en indrukwekkende tijgerverblijf op de passerelle de l’amour. De tijgers kregen een fraai verblijf op een bergflank met een kleine waterval en heel wat schuilmogelijkheden. Geheel bij de tijds met ruim aandacht voor de noden van de dieren, en voorzien van een uitzichttoren voor de bezoekers.
Voor de rest van het dierenpark starten we een gezonde klimtocht, en zien we heel wat klassieke verblijven zoals die in menig bosrijk dieren- en wildpark te zien zouden zijn. Maar toch treffen hier ook leuke soorten aan zoals de attractieve Aziatische rode wilde honden, het Europese eland (met jong), lynxen, Chinese gorals en troep Canadese wolven (met jongen). Ook het doorloopverblijf voor de vele sikaherten van het park is eerder klassiek, maar komt dankzij haar bergachtig karakter tegemoet aan de verwachten die je krijgt tijdens een wandeling in dit park.
De veelvraten kregen in de loop der tijd een iets kleiner verblijf, maar in vergelijking met hun oude grasvlakte een rijk en divers verblijf dat hen voldoende uitdagingen kan bieden. Ook het verblijf van de wasberen is best attractief, en biedt hen diverse hoge bomen die ze duidelijk benutten.

Afbeelding
Indrukwekkend en nieuw (2019) tijgerverblijf

In dit gebied hebben we echter enkele kenmerkende verblijven en echte uitschieters qua verblijven. De passerelle de l’Himalaya met de Tibetaanse beren in hun berenvallei is er zo een, net zoals dat het passerelle deel dat hierbij is voorzien voor de kleine rode panda’s en kuifherten. Op het moment van ons bezoek was dit pad wel deels afgezet omwille van een recent geboren jong, en de nodige rust voor de kersverse moeder.

Afbeelding
Passerelle voor onder meer de kleine rode panda's

Maar zeker het verblijf voor de steenbokken en gemzen is een opvallende blikvanger in het park. Zij zijn op te zoeken in een doorloopverblijf met een zeer stevige klim, maar wel een klim die alle moeite beloond. Zowel met haar prachtige uitzicht vanop het hoogste punt van het park, als op de nabijheid van deze prachtige bergdieren en hun klimkunsten. De dieren waren bij ons bezoek zeer op hun gemak, en kwamen tot vlakbij de bezoekers. Oog in oog kunnen staan zonder een noemenswaardig hekwerk met een indrukwekkende volwassen steenbok vergeet je niet snel.


Gemzen en steenbokken


Marhors & takins

Even verderop vinden we een zeer bergachtig en bosrijk gebied voor de markhors en takins. Qua omgeving één van de mooiste verblijven die het park kan bieden, al is dat niet makkelijk dankzij het natuurlijke karakter en het prachtige uitzicht die we krijgen in de diverse perken bovenaan in het park.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gemzen en steenbokken (doorloop)verblijf, door de klim enkel toegankelijk voor mensen die goed te been zijnVia een lemurenbos met diverse halfapen (ringstaartmaki, rode vari, zwartwitte vari en kroonmaki’s) vinden we tenslotte terug onze weg naar beneden op de berg, en kunnen we bijkomen bij de horeca van het park.
Net zoals bij de achterliggende redenen zoals conservatie, is ook de horeca lokaal en bewust geïnspireerd. Via diverse grappige woordspelingen op het menu kan je hier enkele eenvoudige snacks en schotels bestellen. Een gezonde en ecologische keuze die geheel past in het conservatieverhaal dat deze dierentuin wilt uitdragen. Mede dankzij haar vele (aantrekkelijke) educatieborden is dit een rode draad binnen de dierentuin.

Afbeelding

Wijzelf lieten het ons alvast smaken, en deden vervolgens krachten op voor een tweede klimtocht in deze verrassende dierentuin. Met andere woorden…. wij komen zeker nog eens terug voor een herbezoek. Tot de volgende keer, tot in Parc Animalier d’Auvergne!

Samengevat:

Afbeelding

Een bijzondere en groeiende middelgrote dierentuin (+/- 3,5u bezoektijd vereist) op een heuvelachtig gebied binnen een groene setting, met een eveneens een mooie bergdierencollectie. Uitschieters zoals het Steenbokken & gemzen doorloopverblijf, en het Takin & Markhor verblijf maken deze dierentuin alleen al de moeite waard om te bezoeken.


Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14999
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dierentuin in de kijker: Parc Animalier d'Auvergne (Fr)

Bericht door Gorilla Gust »

Reacties op dit bericht zijn steeds welkom in het nieuwstopic van Parc Animalier d'Auvergne op viewtopic.php?f=92&t=5217
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Plaats reactie