Evenementen in de kijker: Africa by Light

In dit subforum staan onze uitgelichte reportages. Hier gaan we samen met jullie dieper in op bepaalde dierentuinen, verblijven of evenementen. Reageren in dit subforum is niet mogelijk. Na een (vrijblijvende) registratie kan u uiteraard wel reageren op de andere delen van dit forum.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3937
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Evenementen in de kijker: Africa by Light

Bericht door Laafsekikker »

Met "Africa by light" in Safaripark Beekse Bergen is dit het uitgelezen moment om de vele 'lichtjes' in onze dierentuinen eens uit te lichten. Lezen/ kijken jullie met ons mee? :Nick:

Het "Africa by light" evenement van Safaripark Beekse Bergen is een attractief en vooral ook leuke uitstap, welke je makkelijk kan combineren met een educatief dagje uit tussen de dieren. In Safaripark Beekse Bergen kan dat werkelijk tussen de dieren, zo ervaar je met de safaribus of met je eigen wagen het Afrikaanse savanneleven in Nederland. Eenmaal het donker wordt, gaan de lichtjes aan... en veranderd het Safaripark in een feeëriek tafereel.

Afbeelding
Entree Africa by Light, Safaripark Beekse Bergen

Het houden van dergelijke nocturne's is binnen dierentuinen een reeds beproefd en vaak ook geslaagd concept. Desondanks dat we in de meeste dierentuinen op dergelijke evenementen slechts beperkt (of geen) dieren kunnen bekijken, wordt dit goedgemaakt met vrolijke en vooral verlichte dierenbeelden.

Een grote constante binnen deze lichtfestivals is het China Light Festival, welke in 2009 voor het eerst in het (weldra voormalige) dierenpark Emmen verscheen. Desondanks het tegenzittende winter weer met bijhorende sneeuwval, wist Dierenpark Emmen toch 130.000 bezoekers te lokken. Waardoor het dierenpark desondanks van een begroting van circa 200.000 extra bezoekers toch van een succes mocht spreken. Met dit lichtfestival als een fraaie extra beleving wist het dierenpark de eerste stap te zetten naar haar toekomstplannen, waarvan we in 2016 de uitwerking kunnen bezoeken onder de naam Wildlands Adventure Zoo Emmen. Een dierentuin van de volgende generatie, een belevingspark waar het park niet alles op haar bewoners inzet, maar ook op doorgedreven thematisatie en bijhorende belevingen/ attracties. Na dit eerste lichtfestival werden diverse van de authentieke en door Chinese werkkrachten vervaardigde objecten lokaal geveild, waardoor de plaatselijke bevolking kon nagenieten van dit geslaagde evenement.

Afbeelding
Zoo Antwerpen, 2014

Tijdens de vorige Kerstvakantie zagen we dit evenement terug opduiken in Zoo Antwerpen, waar deze stadstuin maar liefst 100.000 bezoekers wist te lokken naar een feeërieke kermis aan lichtobjecten. Ook hier werden de objecten door tientallen kunstenaars vervaardigd, en werden grotere praalobjecten zoals de gekende Chinese draak ter plaatse in Antwerpen opgebouwd.

Afbeelding Afbeelding
Entree Zoo Antwerpen & Entree Burgers' Zoo

Kort na deze Antwerpse editie zagen we deze fraaie objecten opnieuw opduiken in het Nederlandse Burgers' Zoo. Weliswaar vergezeld van extra thematische figuren waaronder een groep van maar liefst 25 'kleine' reuzenpanda's. Waar we bij de Antwerpse Zoo nog een apart avond ticket diende te boeken, zat deze mysterieuze Chinese avondwandeling in Arnhem bij in de prijs van het dagticket. Bezoekers die enkel het park in de duisternis wilde opzoeken, konden toen een goedkoper avondticket kopen aan de kassa's van het dierenpark. In tegenstelling tot bij gelijkaardige evenementen in andere dierenparken, kon je in Burgers' Zoo dankzij de drie grote eco-display's wel diverse dieren bewonderen in hun leefomgeving. Deze eco-displays omvatten immers een tropische serre, een groot aquarium en een heuse overdekte Desert.

Na de geslaagde (en uitverkochte) proef-editie van haar zomernocturne's in 2014 opende ook in 2015 Pairi Daiza bij het vallen van het duistere avonddeken wederom haar poorten. Ook hier diende ook de abonnementshouders een ticket te kopen, maar desondanks de prijs vonden veel liefhebbers de richting van het park. Dit jaar konden we genieten van de magische nachten, waarbij ook de muziek centraal stond. Om alles sfeervol te behouden waren de tickets ook dit jaar echter beperkt per avond. We konden in sfeervolle en culturele werelden van het park genieten van onder meer klassieke muziek, jazz maar ook van passende aan het desbetreffende werelddeel gerelateerde muziek. Zo konden we bij kaarslicht genieten van zowel het Waals Koninklijk Kamerorkest als van een dertigtal andere artiesten welke het beste van zichzelf gaven. Deze tuin wil immers een weerspiegeling van het paradijs bieden aan haar bezoekers, en wat is het paradijs zonder muziek?

Afbeelding Afbeelding
Pairi Daiza, zomernocturne's 2014

Liefhebbers van sfeervolle nocturne's moeten gelukkig nooit lang op hun honger blijven zitten, en na Halloween komt de Kerstperiode er weer snel aan. De periode bij uitstek om je te laten betoveren door vele ontelbare lampjes. Dat weet ook Dierenpark Amersfoort, waar men tijdens de warme winteravonden je laat ontdooien! Dan kan je de avond doorbrengen in deze Amersfoortste dierentuin waar overal lichtjes, gezang en vuurkorven te vinden zijn. Gezelliger kan bijna niet! Een laagje witte en sprookjesachtige sneeuw maakt het plaatje hier fijntjes af.

Maar het hoeft niet enkel met Kerst gezellig te zijn... en dankzij Safaripark Beekse Bergen kunnen ook voor en na de feestdagen genieten van prachtige verlichte taferelen, terwijl we ons verwarmen aan het kampvuur van het Afrikaanse dorp.

Het ‘glow-in-the-dark’-avondevenement ‘Africa by Light’ is op 3 december start gegaan bij Safaripark Beekse Bergen toen burgemeester Ryan Palmen ( gemeente Hilvarenbeek) samen met vestigingsmanager Niels de Wildt de enorme stekker in het stopcontact stak welke de duizenden lichtjes deden oplichten. Bezoekers kunnen tot en met 17 januari van 17.00 tot 21.00 uur genieten van meer dan 350 lichtobjecten over een feeëriek verlicht en kleurrijk wandeldomein. De honderden - vaak metershoge – lichtobjecten, met meer dan 1000 meter snoer zorgen voor een betoverende sfeer op de wandelsafari van het park. Van leeuwen tot neushoorns , van Afrikaanse taferelen tot prachtige lampionnen. Langs imposante led-neushoorns en olifanten, tot voorbij goudkleurige leeuwen, oplichtende zebra’s en jachtluipaarden, vogels met fluorescerende verenkleden, en zo(o)veel meer. Allen zorgen ze voor een mystieke sfeer welke passend aan het parkthema ‘Afrika, gevaarlijk dichtbij!’ weet te raken.
Om van Africa by Light een succes te maken arriveerde een grote scheepslading met alle objecten ongeveer een maand geleden vanuit China in het Safaripark. Waarna een team van twaalf Chinese medewerkers van het gekende en geliefde China Light ter plaatse de objecten langsheen het parcours wisten op te bouwen.

Overdag is het park uiteraard ook te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden. ’s Avonds gaan de dieren zoals gewoonlijk naar hun binnen- en nachtverblijven en krijgt ‘Africa by Light’ ruim baan. Daarnaast is het voor bezoekers ook nog mogelijk om in de ‘slaapkamers’/binnenverblijven van de chimpansees en de neushoorns te kijken. De andere dieren liggen dan al op één oor en krijgen niets mee van het supersfeervolle Africa by Light. Maar de bezoekers mogen deze dieren wel spreekwoordelijk instoppen. Maar wees wel zachtjes… de dieren kunnen immers al slapen.

Het safaripark grijpt dit winterevenement tevens aan om in te spelen om een nieuwe technologische trend, en begint in het Afrikaanse drop op een bescheiden manier met ‘virtual reality’. Deze moderne techniek zorgt er voor dat bezoekers de dieren ’s avonds toch in hun dagsituatie kunnen aanschouwen. Op een spectaculaire wijze kan met dankzij 3D-techniek plots op het dak van een jeep in het leeuwenverblijf staan… en dit terwijl de bezoeker veilig met zijn beide voeten in het Afrikaanse dorp blijft staan. Ditzelfde Afrikaanse dorp is als het ware het middelpunt van de beleving tijdens het ‘Africa by Light’ evenement, en een aangenaam rustpunt halverwege de verlichte route op de wandelsafari.

Het Afrikaanse dorp laat haar kampvuren opwaaien, en laat een magisch Afrikaans sprookje tot leven komen rondom de grote kerstboom op het centrale plein en haar vele gekleurde lampjes en lampionnen. Reeds ver buiten het dorp horen de bezoekers reeds de trommels en het fraaie gezang. Rond het kampvuur kom je terecht van Afrikaanse dans en muziek alsook de Djambo-kindershow (waarbij de kids djembé mogen spelen). Maar je kan ook marshmallows roosteren terwijl je volop geniet van de extra horeca & entertainment in het dorp. Warme spijzen en dranken in overvloed! Een vrolijke koopman brengt zijn waren aan de man. Een aandenken aan deze bijzondere Afrika-reis, wat extra licht voor onderweg: snuisterijen voor groot en klein. Maar je kan ook gewoon gezellig even uitrusten bij het kampvuur, onderwijl genietend van Afrikaanse zang. Of dans onder een stralende sterrenhemel warm bij het licht van de (Afrikaanse) maan. Stil blijven zitten is dan haast onmogelijk! Ook dát is ‘Africa by Light’!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Uiteraard zijn er nog veel meer fraai verlichte evenementen binnen onze dierentuinen, denk maar aan de kerstwandeling in Artis, de vuuravonden van de Olmense Zoo en de talloze Halloween-events welke na de pretparken ook naar de dierenparken komen.

Maar voorlopig? Genieten we alvast volop van het 'Africa by Light' evenement in Safaripark Beekse Bergen. Wil je dit zelf ook ervaren? Ga dan tussen 4 december en 17 januari naar Safaripark Beekse Bergen! Omstreeks 17u (tot 21u) valt het duistere deken van de avond over de savanne… en overvalt het 'Geheim van Afrika' je. Tot zo(o)? :)

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 14999
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Uitgelicht: Africa by Light

Bericht door Gorilla Gust »

Reacties op dit artikel zijn ten alle tijde welkom in het nieuwstopic van Safaripark Beekse Bergen op: viewtopic.php?f=89&t=4959&p=65362#p65362
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Plaats reactie