Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Al het nieuws over de Belgische dierentuinen.
Gebruikersavatar
zoofan
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 1911
Lid geworden op: november 11, 2010, 14:55

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door zoofan » april 23, 2019, 21:14

Hero was nergens te bekennen, ook niet wanneer alle dieren binnen zaten.
Hero is naar een Italiaanse zoo gebracht.

Gebruikersavatar
zoofan
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 1911
Lid geworden op: november 11, 2010, 14:55

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door zoofan » april 24, 2019, 14:52

Bij de pinguins stralen ze nu met behulp van nieuwe lampen ook UV licht. Zo zien de pinguins elkaar "anders" wat de partnerkeuze zou bevorderen.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/04/24 ... -moet-pin/


Apenarend
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 3765
Lid geworden op: november 13, 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Apenarend » april 26, 2019, 21:22

Op Zoochat https://www.zoochat.com/community/threa ... 84.472805/ staat een review van Antwerpen uit 1984. Ongelofelijk hoe sterk de zoo is veranderd.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5370
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Limburg vooruit » april 27, 2019, 04:46

Mooi om te lezen, dat verslag is een jaar jonger dan ikzelf.
Dit heb ik dus niet bewust mee gemaakt, al was de zoo van einde jaren '80 zeker niet verbeterd.

Maar wat een collectie apen!!

Gibbon2000
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 383
Lid geworden op: juni 27, 2016, 15:22
Favoriete dierentuin: Planckendael
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gibbon2000 » april 29, 2019, 19:27

Nieuws uit de Zoo!

Antwerpen heeft een nieuwe koala man! Niemand minder dan Maka kwam over uit Planckendael.

Mambele werd van de pil gehaald, maar er is nog heen positieve zwangerschapstest.

Er verhuisden vandaag vijf gele boomeenden naar de moerasvoliere, na enkele uren zat er echter al een exemplaar in het nijlpaardengebouw, waarna men de 'uitkijkhut' heeft afgespannen met linten om zo een tijdelijke bariere te vormen.

In diezelfde volière zijn de maraboes aan het nestelen.

Zowel in de savanne volière als in de moerasvoliere zitten terug twee Ruppelsgieren. Het lijken mij de geplande vtouwtjes te zijn, aangezien het duidelijk andere dieren zijn dan de twee uit de roofvogelgalerij, die trouwens nergens meer te bekennen waren.

In de savanne volière tel ik nog maar 1 hamerkop

Bij de Koningspinguins telde ik tien exemplaren, er is dus een nieuw dier bij gekomen.

In het reptielengebouw is de senegalmabuya verdwenen en is dit verblijf ingericht voor een soort gekko.

Gebruikersavatar
zoofan
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 1911
Lid geworden op: november 11, 2010, 14:55

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door zoofan » april 29, 2019, 19:54

Hopelijk niet als kweekman want Guwarra is de grootmoeder van Maka!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2199
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Laafsekikker » april 30, 2019, 12:22

ZOO Antwerpen stelt juwelen met een grote boodschap tentoon

In samenwerking met de vzw Stop Darmkanker en verzekeraar AG Insurance stelt ZOO Antwerpen vanaf begin april 2019 ‘Juwelen met een grote boodschap’ tentoon. De expo bestaat uit 20 juwelensets geïnspireerd op de uitwerpselen van 19 dieren en 1 darmkankerpatiënt. Die moet het publiek van ZOO Antwerpen informeren en sensibiliseren rond het belang van vroegtijdige opsporing van darmkanker. Elke dag sterven maar liefst 9 Belgen aan darmkanker. ZOO Antwerpen steunt als maatschappelijk verantwoorde onderneming dan ook graag dit project en stelt haar locatie ter beschikking voor het sensibiliseren van honderdduizenden mensen. Bovendien zijn dierlijke uitwerpselen ook erg belangrijk voor ZOO Antwerpen als basis voor wetenschappelijk onderzoek.

In het kader van darmkankerpreventie slaan vzw Stop Darmkanker, ZOO Antwerpen en verzekeringsmaatschappij AG Insurance de handen in elkaar. Van begin april tot eind augustus 2019 zal de expo ‘Juwelen met een grote boodschap’ plaatsvinden aan het olifantenverblijf in ZOO Antwerpen. De uitspraak ‘grote boodschap’ mag letterlijk en figuurlijk geïnterpreteerd worden. Daniëlle Goffa, de ontwerpster achter de collectie exclusieve juwelen, zag dierlijke uitwerpselen als een bijzondere bron van inspiratie. “Mijn fascinatie voor de uitwerpselen van dieren begon tijdens mijn edelsteenreizen naar Azië, Afrika en de Egyptische woestijn. De verscheidenheid gaf me zoveel inspiratie dat ik dit onderwerp wou vertalen naar juwelen. Tijdens mijn ontmoeting met Dr. Luc Colemont werd de link naar Stop Darmkanker snel gelegd”, zegt Daniëlle Goffa. Zij baseerde haar juwelen op de uitwerpselen van 19 dieren en 1 darmkankerpatiënt. Met behulp van ZOO Antwerpen verzamelde ze mest van onder andere de olifant, de giraf en de wombat. Maar de grote boodschap van deze expo is: doe de test!

Doe de test!
Waarom? Meer dan 20 Belgen per dag krijgen de diagnose darmkanker en maar liefst 9 sterven dagelijks aan de sluipmoordenaar. Dat is veel te veel, volgens maag- en darmspecialist Dr. Luc Colemont en drijfveer achter deze expo. Dr. Luc Colemont zet zich al jaren actief in voor de strijd tegen darmkanker. “Ik leg mij toe op het geven van informatie en voorlichting over dit monster. Als darmkanker op tijd ontdekt wordt, is er meer dan 90% kans op genezing. Darmkanker vroegtijdig opsporen, kan eenvoudig via een stoelgangtest. Onder het motto ‘Kennis delen kan levens redden’ slaan wij daarom de handen in elkaar om het brede publiek hiervan bewust te maken. Danielle Goffa bewijst hoe je iets uit de taboesfeer kunt halen en het naar iets heel mooi kan vertalen. 1 op 20 mensen wordt geconfronteerd met darmkanker. Geef darmkanker geen kans en doe de test! Raadpleeg je huisarts.”

Informeren en sensibiliseren rond het belang van het vroegtijdig opsporen, is het doel van deze expo. “Dit is een boodschap die wij erg ondersteunen. We zijn blij om dit onderwerp onder de aandacht te brengen en hier mee onze schouders onder te zetten”, vertelt Dries Herpoelaert, algemeen directeur van ZOO Antwerpen.

Ook verzekeringsmaatschappij AG Insurance steunt dit project. Als ‘Supporter van jouw leven’ besteedt AG Insurance al jaren veel aandacht aan preventie en een gezonde levensstijl. Op dat vlak zijn er duidelijke raakvlakken met de missie van ‘Stop Darmkanker’: het risico op darmkanker kan door gezond te leven met een kwart beperkt worden. Het is een gezamenlijke ambitie om tegen 2021 zowat 6.000 darmkankers vroegtijdig op te sporen. Als marktleider in collectieve pensioen- en gezondheidsverzekeringen die sterke banden heeft met tal van grote bedrijven verspreid over het hele land, zorgt AG Insurance voor een aanzienlijke schaalvergroting die meer levens kan redden, meer leed kan vermijden en extra kosten kan besparen. Dankzij de samenwerking met AG Insurance bereikte de boodschap van de vzw al meer dan 600 medewerkers van de verzekeraar in Brussel, Antwerpen en Charleroi. Bovendien moedigt AG onder de slogan ‘Bedrijven stoppen darmkanker’ zijn B2B-klanten aan om infosessies voor het eigen personeel te organiseren – zo werden nog eens 1.000 extra mensen bereikt – en verleent hij operationele steun om de participatiegraad in Franstalig België een boost te geven. Ten slotte stimuleert AG Insurance ook via zijn verzekeringsaanbod de preventie van darmkanker. Voortaan worden in de verschillende formules van zijn hospitalisatieverzekeringen ook de kosten verbonden aan onderzoeken ter preventie van darmkanker terugbetaald.

Mest is goud voor de wetenschap
Dierlijke uitwerpselen zijn erg belangrijk voor ZOO Antwerpen als basis voor wetenschappelijk onderzoek. Wat leert de dierentuin daaruit voor dieren op het terrein en in veldprojecten? “Mest is goud voor de wetenschap”, zegt zoölogisch directeur Linda Van Elsacker. “In verschillende wetenschappelijke disciplines vertellen uitwerpselen erg veel. Dat begint al macroscopisch, of met het blote oog. We kunnen door de vorm bijvoorbeeld zien van welke diersoort de mest is. Ook de stevigheid, de kleur en de geur geven informatie. Eigenlijk is de beoordeling van mest van dieren heel erg te vergelijken met die van kleine kinderen. De staat laat ons toe heel snel de gezondheid te beoordelen. Als we even peuteren kunnen we voedselresten waarnemen. In veldprojecten verraden die naar welke voedselbomen we op zoek moeten om de dieren te vinden.”   Microscopisch kunnen parasieten, eitjes en wormen ontdekt worden. Dat is evenzeer een indicatie van een mogelijk medisch probleem. Het onderzoek kan nog dieper gaan. Op moleculair niveau leert DNA-analyse welk individu de mest geproduceerd heeft. “Niet alleen kunnen we dan zeggen dat het pakweg mest van een gorilla is, maar ook van bijvoorbeeld de oudste vrouw in een groep. Hormonaal kan uit mest geconcludeerd worden of ze gestresseerd of zwanger was. Dat is vooral belangrijk als we in het veld het dier zelf niet zien en we alleen mest kunnen verzamelen om op verder te werken. Het onderzoeken van mest is in dierentuinen vooral een niet-invasieve manier om dieren te onderzoeken. Kortom: mest is een onuitputtelijke bron van informatie.”

Gorilla’s, de tuiniers van het oerwoud
In de natuur heeft het onderzoek van mest al baanbrekende inzichten opgeleverd. In Kameroen werkt ZOO Antwerpen al meer dan 20 jaar aan een beschermingsproject Projet Grands Singes (PGS). De grootte van de populatie gorilla’s wordt er onder meer geschat aan de hand van de gevonden uitwerpselen. Maar nog concreter: gorilla’s zijn vruchteneters. Ze slikken grote zaden in het geheel in. Die zaden verschijnen terug in de mest. Door ze te identificeren, te tellen en te bekijken of ze beschadigd waren, kregen de wetenschappers van ZOO Antwerpen ook een duidelijk beeld van de hoeveelheid en de aard van de zaden die een gorilla verspreidt. Er werd bestudeerd of er een verschil was in de kiemkracht van zaden die uit de gorillamest kwamen tegenover zaden die rechtstreeks met fruit op de grond vielen.

Uit het onderzoek blijkt dat de zaden uit gorillamest beter kiemen en uitgroeien tot een zaailing. Doordat gorilla’s grote afstanden afleggen, worden de zaden in de mest bovendien automatisch ver van de oorspronkelijke boom achtergelaten in een omgeving met veel zonlicht en weinig concurrentie van andere bomen. Want gorilla’s slapen graag op open plaatsen en deponeren er mest. “Met deze meststudies hebben we aangetoond welke cruciale rol gorilla’s spelen in het herstel van het oerwoud. Als wouden door houtkap verdwijnen, is de gorilla bedreigd maar ook omgekeerd. Want gorilla’s houden wouden in stand. Het gaat dus om een zeer kostbare relatie want een regenwoud is een wereldwijde spons voor CO2. Als het natuurlijke evenwicht en de ecologische processen in de regenwouden worden verstoord, heeft dit wereldwijde implicaties op het klimaat en op onze gezondheid en welzijn. En dat is slecht nieuws voor ieder van ons. Dus door de studie van hun drollen hebben we aangetoond dat de bescherming van de gorilla belangrijk is voor ons allemaal.”

Leer meer over dit specifieke onderzoek via https://www.zooscience.be/nl/verhalen/t ... regenwoud/


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2199
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Laafsekikker » april 30, 2019, 12:23

Hip veulentje

Rond de Egyptische Tempel huppelt er een nieuw zebraatje rond. Mama Luena beviel onlangs van haar derde kleintje. Het is een prachtig meisje en ze heet Ulani. Het veulentje werd in de vrouwengroep geboren, net zoals in de natuur en is al onmiddellijk met de kudde op de Savanne te bewonderen. Flank aan flank laat mama Luena haar kleintje het perk verkennen. Het veulentje is een afscheidsgeschenk van papa Hero die inmiddels in Italië woont. Zijn genenlijn is voldoende vertegenwoordigd. De bergzebra’s doen het goed, hier en in andere Europese zoos. In de natuur niet, daar leven er nog maar 9 000 dieren. Deze zebra’s herken je aan een typerend flapje aan hun keel. Kom dit kleintje zeker een bezoekje brengen. Je vindt haar aan de Egyptische Tempel tussen de giraffen en de andere 4 zebra’s.


Gibbon2000
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 383
Lid geworden op: juni 27, 2016, 15:22
Favoriete dierentuin: Planckendael
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gibbon2000 » mei 3, 2019, 18:35

Op 27 april is er een bruinkopslingeraap geboren.
De nieuwe gekko soort in het reptielengebouw zou een Afrikaanse vetstaartgekko zijn.

Gibbon2000
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 383
Lid geworden op: juni 27, 2016, 15:22
Favoriete dierentuin: Planckendael
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gibbon2000 » mei 6, 2019, 18:33

Vandaag hebben ze de pelikanenvijver leeggepompt en het nestplatform en de boomstammen er uitgehaald.
De twee dieren zitten nu in de moerasvolière.
Ik ben er van overtuigd dat de zeehonden een goed onderkomen zullen hebben, de vijver is dieper dan ik dacht en de dieren gaan er op vooruit qua ruimte.

De vijf zeeleeuwen in het huidige zeehondenverblijf huisvesten, lijkt me dan weer geen ideaal scenario.

Gibbon2000
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 383
Lid geworden op: juni 27, 2016, 15:22
Favoriete dierentuin: Planckendael
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gibbon2000 » mei 7, 2019, 17:14

De pagodespreeuwen zijn verhuisd naar de Von der Decken tok(ken) (ik zie de laatste tijd enkel nog maar het mannetje)
Hun plaats bij de edwardsfazanten werd ingenomen door wat volgens mij een balispreeuw is.
Weer een mooie aanwinst!

zoofreak
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 2003
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:13

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door zoofreak » mei 9, 2019, 10:36

Balispreeuw inderdaad ook gezien, mooi.

Het leek alsof de Hyacinthara's waren weggehaald. Ter voorbereiding van de nieuwe behuizing?

In het kleinapengebouw zijn de kleinere separatiehokken aan de linkerkant van de gang afgeplakt met fotostickers. met name de moormaki's, de langoeren en de slingerapen zullen we dus niet meer zien wanneer ze worden afgezonderd.

Er zitten een paar kluten te broeden in de waadvogelvolière; ik zag minstens 1 ei; ik zag daar ook een nieuwe bewoner: een zomertortel!

Gundiverblijf heeft nu opnieuw substraat; hopelijk komen er nu snel nieuwe bewoners.

Pelikanen in de moerasvogelvolière is een heel leuk gezicht; benieuwd of dat gaat blijven duren; het leek wel alsof de kaalkopibissen nog eens een broedpoging gaan doen; dat zou lang geleden zijn!

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5370
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Limburg vooruit » mei 9, 2019, 11:45

Pelikanen zijn eierroovers

Apenarend
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 3765
Lid geworden op: november 13, 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Apenarend » mei 9, 2019, 12:24

Zouden die in die volière zo hoog geraken (ik veronderstel dat de kaalkoppen boven broeden)?
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gibbon2000
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 383
Lid geworden op: juni 27, 2016, 15:22
Favoriete dierentuin: Planckendael
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gibbon2000 » mei 9, 2019, 19:02

Apenarend schreef:
mei 9, 2019, 12:24
Zouden die in die volière zo hoog geraken (ik veronderstel dat de kaalkoppen boven broeden)?
Ja, ze geraken tot bovenaan. Ze kunnen niet vliegen, maar via de rotsformatie geraken ze wel boven.
De kaalkopibissen broeden in de houten nissen bovenaan, maar ik denk niet dat de pelikanen daar bij kunnen.
Maraboes eten evengoed eieren en deze kunnen volgens mij ook niet bij de nesten in de nissen.

Pip
Laafsekikkerdril
Laafsekikkerdril
Berichten: 56
Lid geworden op: november 20, 2015, 08:37
Favoriete dierentuin: Zoo
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Pip » mei 13, 2019, 13:14

Gibbon2000 schreef:
mei 3, 2019, 18:35
Op 27 april is er een bruinkopslingeraap geboren.
Afbeelding

Pip
Laafsekikkerdril
Laafsekikkerdril
Berichten: 56
Lid geworden op: november 20, 2015, 08:37
Favoriete dierentuin: Zoo
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Pip » mei 13, 2019, 13:26

Overlijdens in de Savanne:
Verleden nazomer al, de vrouwelijke hamerkop waarschijnlijk tegen het raam van het restaurant gevlogen :-(
kortelings het vrouwtje van de grijze tok, plots ziek geworden en daarna overleden :-(
een tweetal weken geleden een van de vrouwelijke buffels , Yamma bijna 22 jaar en veel lichamelijke kwaaltjes, laten inslapen. :-(

zoofreak
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 2003
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:13

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door zoofreak » mei 13, 2019, 16:27

Allemaal jammer natuurlijk, maar een buffel van 22 jaar? Die heeft (meer dan) zijn tijd wel gehad...
Er zijn er zo nog een paar...

De Abdims zijn nu blijkbaar opnieuw aan de slag op hun broedplaats van vorig jaar. Duimen dat het goed gaat.

De kapgieren zie ik allebei vrolijk samen rondvliegen dus die zitten niet meer op een nest...


In het reptielengebouw hebben de Tapijtpythons eieren gelegd. Ze liggen wat slordig doorheen het verblijf, ik vermoed dat men de dieren hun gang laat gaan en afwacht wat het wordt. Wel leuk om te zien.

Gibbon2000
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 383
Lid geworden op: juni 27, 2016, 15:22
Favoriete dierentuin: Planckendael
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gibbon2000 » mei 17, 2019, 18:05

De goendi's zitten terug in hun verblijf, ze zijn nu met twee.
Er is een nieuwe soort te zien in de moerasvolière, een gierparelhoen.

Elwing
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 339
Lid geworden op: augustus 16, 2014, 18:28
Favoriete dierentuin: Avifauna
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Elwing » mei 23, 2019, 20:15

Ik vraag me af of er nog jongen gaan komen voor de kluten. Er zijn 3 nesten met zeker 5 eieren, maar de kemphanen verjagen soms de broedende ouders van hun nest. Ik ga vaak kijken in de hoop kleine pluizebolletjes met lange poten te zien, maar ik vrees er een beetje voor.

Plaats reactie