Pagina 1 van 1

Rode lijst

Geplaatst: 16 dec 2016, 16:09
door Apenarend
Naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe rode lijst laat Birdlife weten dat er maar liefst 742 nieuwe soorten vogels zijn bijgekomen, dit na taxonomisch onderzoek.

13 daarvan zijn reeds uitgestorven, de taxonomie is dus gebeurd op basis van museumexemplaren.

De redbellied pitta werd opgesplitst in maar liefst 12 nieuwe soorten.

Ook Europa viel een nieuwe soort te beurt: de Gran Canaria blauwe vink.

Re: Rode lijst

Geplaatst: 16 dec 2016, 17:13
door Limburg vooruit
Ze zijn aant overdrijven, en nog geen klein beetje.

Re: Rode lijst

Geplaatst: 16 dec 2016, 21:49
door Apenarend
Limburg vooruit schreef:Ze zijn aant overdrijven, en nog geen klein beetje.
Waarom vind je dat? taxonomisch onderzoek is toch pure wetenschap, waarom zou de werkelijkheid niet zo zijn. Voor mij is de enige werkelijkheid deze die bewezen is.

Een andere invalshoek is of je voor zo duidelijk verwante soorten alle moeite moet doen om ze allemaal te beschermen en te behouden. Gegeven het feit dat de middelen beperkt zijn. Ik bedoel dat de natuur er wellicht niet zal onder lijden mocht er ooit op de Filippijnen de celebes soort van de red bellied pitta geintroduceerd worden indien de Filippijnse soort zou uitgestorven zijn. Maar ik vind het wel interessant om te weten.

Re: Rode lijst

Geplaatst: 17 dec 2016, 03:11
door Limburg vooruit
Waarom al dan niet bedreigde soorten nog meer opsplitsen om ze nog meer bedreigd te maken?
Wat voor zin heeft dit. Een mens is toch ook een mens ongeacht van waar hij komt. Al zijn de uiterlijke kenmerken zeer duidelijk zelfs binnen Europa.

Wat maakt het uit dat die pitta in 1x 12 ondersoorten heeft?? Je ziet er geen verschil in.

Er zijn soorten waarvan de ondersoorten in het wild in hetzelfde gebied leven. Denk je dan echt dat daar nog 1 zuiver exemplaar van bestaat.

Dat is heel kort mijn idee omtrent de huidige tendens om nog meer (onder)soorten te vinden op alle mogelijke manieren. En je helpt de soorten er niet mee verder. Steek het geld in het redden van soorten en leefgebieden, niet in nutteloze onderzoeken.