Nieuwstopic Zoo Duisburg

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3842
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Jubileum: Dierentuin Duisburg viert zijn 90e verjaardag
Dierentuingasten kunnen zich verheugen op diverse activiteiten en speciale themadagen. Voor de grote verjaardag heeft de dierentuin ook een eigen logo ontwikkeld.

De dierentuin van Kaiserberg werd op 12 mei 1934 geopend - dit jaar viert de dierentuin zijn 90-jarig jubileum en blikt met verschillende evenementen terug op zijn geschiedenis. Naast de 90e verjaardag geeft 2024 nog een reden om te vieren: het koalahuis bestaat namelijk 30 jaar. Bij de oprichting besloeg het terrein van de voormalige dierentuin aan de stadsgrens van Mülheim slechts 4 hectare. In het begin leefden er slechts enkele, veelal inheemse, diersoorten op de Kaiserberg. Tegenwoordig herbergt de dierentuin van Duisburg ruim 4.700 dieren uit 328 soorten en is het een nationale excursiebestemming. In de loop der jaren is de kleine dierentuin uitgegroeid tot een bekende dierentuin die zich heeft ontwikkeld tot een modern centrum voor dierbescherming.

programma
Met de start van het jubileumjaar wordt vanaf maart het hele jaar gevierd. Elke maand bieden verschillende themadagen inzicht in de verschillende werkgebieden van de dierentuin. Terwijl in maart de focus ligt op het oudste dierentuingebouw, het aquarium, zal het dierentuinteam zich in april richten op Afrikaanse soorten en in mei op levendige otters. De komende maanden zullen andere delen van de dierentuin hun werk presenteren. Als onderdeel van een gratis audiotour neemt het dierentuinteam geïnteresseerde gasten mee op een reis door de tijd. Op geselecteerde locaties zijn de verhalen toegankelijk via uw eigen smartphone en geven ze inzicht in de historische, huidige en toekomstige ontwikkeling van de dierentuin. Het bespreekt ook hoe zoölogische tuinen zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld tot onmisbare drijfveren voor de bescherming van soorten.

Dierentuin verzamelt bijzondere verhalen
Sinds de oprichting ondersteunt de dierentuin op Kaiserberg mensen uit Duisburg en vele andere mensen uit de omgeving. Veel dierenliefhebbers zijn met de dierentuin opgegroeid en hebben hun eigen, bijzondere herinneringen die hen aan de dierentuin verbinden. In het kader van het jubileum verzamelt het dierentuinteam historische foto's en publiceert deze in het jubileumjaar geselecteerd op de sociale media van de dierentuin. Geïnteresseerden kunnen hun eigen foto's onder het trefwoord 'Historische Foto's' naar info@zoo-duisburg.de sturen en zo actief meewerken aan het jubileumjaar. Onder alle deelnemers die eind april hun foto hebben ingestuurd, verloot de dierentuin twee exclusieve ontmoetingen met een diersoort. De winnaars mogen maximaal drie andere mensen meenemen naar dit dier 'ontmoeten en voeren'.

30 jaar koalahuis en jubileumlogo
Naast de verjaardag van de grote dierentuin wordt dit jaar op Kaiserberg nog een jubileum gevierd: op 24 mei 2024 bestaat het koalahuis 30 jaar. De datum markeert het begin van een waar succesverhaal, want vandaag de dag wordt de dierentuin van Duisburg beschouwd als een fok- en competentiecentrum, heeft al met succes meer dan 40 koala's gefokt en voert het Europese natuurbeschermingsprogramma voor de bedreigde buideldieren uit. Het dierentuinteam viert met alle bezoekers de geschiedenis van het meest succesvolle koalahouden in Duitsland als onderdeel van Save the Koala Day op 14 juli 2024.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3842
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Zeldzame nakomelingen, de jonge Fossa's zijn nu te zien
In juni vorig jaar werden in de dierentuin van Duisburg drie jonge Fossa geboren. Vanaf nu zijn de jonge dieren in de buitenruimtes te observeren. In Madagaskar worden de roestbruine roofdieren met uitsterven bedreigd.

De drie kleine Fossa houden hun moeder Kinja bezig. Sinds een paar dagen verkennen de nakomelingen de voor bezoekers zichtbare buitenruimtes, klimmen in boomstammen en rennen door het struikgewas. Het is de eerste keer dat de jonge dieren tijdens hun excursies door bezoekers worden geobserveerd.

Toen de drie kleine Fossa vorig jaar juni werden geboren, waren de jonge dieren klein: slechts 23 centimeter lang en ongeveer 100 gram zwaar. De nakomelingen werden goed beschermd door moeder Kinja en ontwikkelden zich eerst in een beschermende werpkist totdat de achterverblijven geleidelijk werden veroverd. Nu de volgende stap: Sinds een paar dagen verkennen de jonge dieren de buitenruimtes die zichtbaar zijn voor dierentuinbezoekers. Dierenverzorger Mike Kirschner observeert de eerste excursies naar onbekend terrein - en vertelt enthousiast: “De onhandige puppy's zijn echte fossa-tieners geworden. Dat ik deze ontwikkeling mag begeleiden en er met eigen ogen bij kan zijn, maakt mij erg trots.” Ook al zijn de jonge dieren inmiddels behoorlijk zelfstandig, eten ze vast voedsel en gaan ze steeds meer hun eigen gang, moeder Kinja houdt het trio altijd in de gaten. “Kinja is een zeer ervaren moeder die haar werk fantastisch doet. Ze is zorgzaam, zeer evenwichtig en uiterst ontspannen”, zegt de dierenverzorgster.

Fossa-houding: Dierentuin Duisburg is wereldleider

Sinds de Fossa op 17 december 1975 begon met het houden van dieren, zijn er op de Kaiserberg bijna 70 jonge dieren opgegroeid. “Dit is uniek in de wereld. Geen enkele andere dierentuin heeft deze successen geboekt”, benadrukt Kirschner. Bij veel van de opfok was de dierenverzorger actief betrokken. Vooruitziendheid en gevoeligheid in de omgang met de dieren zijn cruciaal voor het succes van het kweken van de fossa, die met uitsterven wordt bedreigd. Ook de omstandigheden spelen een beslissende rol. “Onze complexe kweekfaciliteit biedt precies de omstandigheden die nodig zijn om Malagassische roofdieren te kweken en is uniek in de Duitse dierentuinwereld”, legt Mike Kirschner uit. Zichtbare voorzieningen voor bezoekers en met elkaar combineerbare verblijven in het achtergedeelte van de Fossa-faciliteit stellen ons in staat altijd op actuele situaties te reageren.

Soortenbescherming in Madagaskar: Dierentuin Duisburg met een leidende rol

De Fossa behoort tot de bedreigde diersoorten en staat vermeld op de zogenaamde Rode Lijst. Schattingen suggereren dat er in het ergste geval nog maar zo'n 2.500 Fossa op Madagaskar achterblijven. Om de dieren ter plaatse beter te beschermen, heeft de dierentuin van Duisburg in 1995 het Fossa Fonds opgericht - een soortbeschermingsfonds waarin Europese dierentuinen die Fossa houden en particuliere sponsors donaties doen voor soortbescherming. Sinds de oprichting wordt het fonds beheerd vanuit Duisburg en bevordert het specifieke soortenbeschermingsmaatregelen in Madagaskar. Zo worden jachtopzieners betaald en wordt apparatuur in de vorm van verrekijkers, radio's en voertuigen gefinancierd. Het fonds financiert ook de uitvoering van veldstudies. Daarnaast worden er praktijkprojecten uitgevoerd: de ontwikkeling en aanschaf van fossaveilige kippenhokken is gerealiseerd. “Als de Fossa niet langer op het vee van de bevolking jaagt, zal het conflict tussen mens en dier verdwijnen. Dit leidt tot een afname van de motivatie om op de fossa te jagen”, legt bioloog Taissa Faust uit, die het fossafonds beheert. Het Fossa Fonds ontwikkelde ook kooktoestellen met een laag brandstofverbruik. “Hoe effectiever kookplekken worden gestookt, hoe minder hout er nodig is. “Dit bespaart hulpbronnen, beschermt het leefgebied van de fossa en helpt tegelijkertijd de bevolking van Madagaskar”, zegt de bioloog.

Hulp ter plaatse: dierenverzorger reisde naar Madagaskar
De fossa is een verlegen en teruggetrokken roofdier en wordt zelden gezien in zijn oorspronkelijke habitat op Madagaskar. “Informatie en educatief werk ter plaatse zijn daarom uiterst belangrijk, zodat mensen inzicht krijgen in deze prachtige roofdieren en betrokken raken bij de bescherming ervan”, zegt verzorger Mike Kirschner. Voor dit doel werd in 1998 een grote faciliteit voltooid in Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, waar fossa leven en fungeren als ambassadeursdieren voor hun soortgenoten. Mike Kirschner was er zelf bij en steunde het project. “We hebben drie weken lang de ongeveer 150 m² grote faciliteit gebouwd, grotendeels met de hand en met lokale mensen, die in 2011 zelfs nakomelingen verwelkomden”, herinnert de dierenverzorger zich. Een indrukwekkende ervaring die de verzorger tot op de dag van vandaag en voor de Erha begeleidt in zijn dagelijkse werk met zijn beschermelingen met fossa's.


Gebruikersavatar
Renegade
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 753
Lid geworden op: 22 jan 2011, 20:06
Favoriete dierentuin: Burgers' Zoo
Locatie: Vlaanderen
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Renegade »

Ik zou graag binnenkort naar Duisburg gaan en ik heb een vraag. Heeft er iemand weet van of er bepaalde verblijven of gebieden gesloten zijn door de vogelgriep?

Apenarend
Laafsekikker (EW)
Laafsekikker (EW)
Berichten: 6559
Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Apenarend »

Renegade schreef:
14 apr 2024, 16:33
Ik zou graag binnenkort naar Duisburg gaan en ik heb een vraag. Heeft er iemand weet van of er bepaalde verblijven of gebieden gesloten zijn door de vogelgriep?
Bij mijn weten (website zoo en Zoofreunde forum) is momenteel alles open in Duisburg.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
Mr. Gharial
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 594
Lid geworden op: 25 jan 2022, 11:26
Favoriete dierentuin: Wildlands, Burgers' Zoo

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Mr. Gharial »

Renegade schreef:
14 apr 2024, 16:33
Ik zou graag binnenkort naar Duisburg gaan en ik heb een vraag. Heeft er iemand weet van of er bepaalde verblijven of gebieden gesloten zijn door de vogelgriep?
De Australische volière was dicht tijdens mijn bezoek maar dat is alweer een paar weken geleden, verder zijn er eigenlijk geen volières om af te sluiten
Monsieur gavial! (Dun, dun dun duuun) J'n'veux pas mourir!

Gebruikersavatar
Renegade
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 753
Lid geworden op: 22 jan 2011, 20:06
Favoriete dierentuin: Burgers' Zoo
Locatie: Vlaanderen
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Renegade »

Mr. Gharial schreef:
14 apr 2024, 17:32
Renegade schreef:
14 apr 2024, 16:33
Ik zou graag binnenkort naar Duisburg gaan en ik heb een vraag. Heeft er iemand weet van of er bepaalde verblijven of gebieden gesloten zijn door de vogelgriep?
De Australische volière was dicht tijdens mijn bezoek maar dat is alweer een paar weken geleden, verder zijn er eigenlijk geen volières om af te sluiten
Is die volière ook van buitenaf een beetje goed te bekijken?

Gebruikersavatar
Mr. Gharial
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 594
Lid geworden op: 25 jan 2022, 11:26
Favoriete dierentuin: Wildlands, Burgers' Zoo

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Mr. Gharial »

Renegade schreef:
14 apr 2024, 17:35
Mr. Gharial schreef:
14 apr 2024, 17:32
Renegade schreef:
14 apr 2024, 16:33
Ik zou graag binnenkort naar Duisburg gaan en ik heb een vraag. Heeft er iemand weet van of er bepaalde verblijven of gebieden gesloten zijn door de vogelgriep?
De Australische volière was dicht tijdens mijn bezoek maar dat is alweer een paar weken geleden, verder zijn er eigenlijk geen volières om af te sluiten
Is die volière ook van buitenaf een beetje goed te bekijken?
Het pad loopt direct naast de volière dus je kan het wel relatief goed zien, maar het is een boogvolière dus het is niet bepaald ideaal.
Monsieur gavial! (Dun, dun dun duuun) J'n'veux pas mourir!

Zoozot
Laafsekikker (EN)
Laafsekikker (EN)
Berichten: 1577
Lid geworden op: 12 okt 2011, 20:52
Favoriete dierentuin: Berlijn, Antwerpen

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Zoozot »

De arapaima's uit het gesloten Amazonica in Diergaarde Blijdorp zijn naar Rio Negro in Zoo Duisburg verhuisd. Het transport is een unicum: nooit eerder werden zulke grote arapaima's succesvol getransporteerd. Naast de grootte van de vissen is ook de atypische ademhalingsstelsel van een complicerende factor. Dankzij intensieve voorbereiding en hulp van ervaringsdeskundigen uit Zuid-Amerika heeft men het transport kunnen doen slagen.

Bron: Facebook Zoo Duisburg

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3842
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Ttweelinggeboorte bij de kangoeroes
Er is een tweeling onder de zandwallaby's in de dierentuin van Duisburg. Tweelinggeboorten zijn zeldzaam onder buideldieren. De jongen hebben onlangs de buidel van de moeder verlaten en zijn nu te zien.

Zwarte wiebelogen, bruine vacht en dat alles in het dubbele: er zijn nakomelingen van de behendige wallaby's in de dierentuin van Duisburg. Het bijzondere aan de jonge dieren: het is een tweeling. Dierenverzorgster Anna Moia is erg blij met de ontwikkeling van haar jongste pups. Nu kunnen de jonge dieren gezien worden door dierentuingasten.

“En plotseling kijken er twee kleine hoofdjes uit de buidel van de moeder en laten ons allemaal even sprakeloos achter”, herinnert dierenverzorger Anna Moia zich. Omdat tweelinggeboorten zeer zeldzaam zijn voor kangoeroes. “In de buidel van de moeder groeit er in de regel maar één jong dier.” De jonge behendige wallabies zijn rond augustus vorig jaar geboren. Niemand heeft hier iets van gemerkt. Anna Moia legt uit: “Als jonge kangoeroes geboren worden, zijn ze klein en wegen ze slechts een paar gram. De jonge dieren kruipen zelfstandig in de buidel en groeien de komende maanden onzichtbaar”, zegt de buideldierexpert. De nakomelingen worden pas merkbaar voor de verzorgers als ze ongeveer vier maanden oud zijn. “Dan zijn bewegingen vanaf een afstand waar te nemen.” Een paar dagen geleden de volgende mijlpaal in de ontwikkeling van de jonge dieren: de tweeling verliet de buidel van hun moeder en wordt steeds vaker door dierentuingasten gezien tijdens hun ontdekkingstochten.

Het houden van behendige zandwallaby's (Notamacropus agilis) is uniek in Noordrijn-Westfalen en ook uniek in heel Duitsland. Afgezien van de Hellabrunn Zoo in München zijn de charismatische buideldieren alleen in Duisburg te zien. Deze wallabies leven oorspronkelijk in het noorden en oosten van Australië, waar ze in kleine groepjes door het landschap zwerven.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3842
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Een mini-koala gluurt uit de buidel in de dierentuin van Duisburg
Het dierentuinteam is tot nu toe zeer tevreden over de ontwikkeling van het jonge dier. Het kleine beestje zal binnenkort steeds vaker gezien worden. Maar het vastleggen op de foto blijft een lastige opdracht!

Er groeit een kleine koala op in de dierentuin van Duisburg. Het kleine kleintje ziet er nog een beetje dromerig uit uit de tas van moeder Gooni. Om een ​​glimp op te vangen van de jongste koala op Kaiserberg hebben dierentuingasten geduld nodig. Bij de openbare weging van de koala's geeft het dierentuinteam regelmatig inzicht in de verzorging en verzorging van de buideldieren. Dierenverzorger Florian Thaller is tevreden. “Naarmate het jonge dier ouder wordt, wordt het steeds wendbaarder, kijkt het vaker uit de buidel en klimmen we al snel op de rug van moeder Gooni rond”, legt de dierenverzorger uit. Het jongste lid van de Duisburg-koalagroep is ongeveer 180 dagen oud. Bij de geboorte, net zo groot als een gummibeer, hebben de nakomelingen zich sindsdien vrijwel onzichtbaar ontwikkeld in de buidel van de moeder.

Zorgteam monitort de groei met een weegschaal
Het team van verzorgers volgt de ontwikkeling van het jongste lid van de koalagroep met een toeziend oog en volgt nauwlettend. Koalahouder Florian Thaller kent de uitdagingen die gepaard gaan met het opvoeden van zijn gevoelige dieren en beschrijft de procedure: “We wegen routinematig al onze koala's, moeders met hun jonge dieren, met bijzonder korte tussenpozen. Conclusies over de ontwikkeling van de nakomelingen kunnen worden getrokken uit het gewicht van het betreffende vrouwtje, dat wordt gewogen met het jonge dier in de buidel. Een kleine koala komt ongeveer 30 gram per week aan als hij ongeveer 180 dagen oud is. “Wij steken onze handen niet in de tas zelf.”

Gecompliceerd dieet: eerst melk, dan eucalyptus
In de beschermende buidel van de moeder drinkt het jonge dier de eerste levensmaanden alleen melk. Pas als de kleine koala de zak verlaat, beginnen de nakomelingen langzaam eucalyptus te eten. “De langzame overgang van melk naar eucalyptus is een delicaat proces. Het maagdarmkanaal van de jonge dieren moet eerst gedurende een langere periode worden voorbereid op de van nature giftige eucalyptusbladeren. De moeders doen dit zelfstandig – wij verzorgers kunnen hier niet helpen”, zegt Florian Thaller, die het complexe proces uitlegt. De kleine koala heeft nog geen naam en ook het geslacht van het jonge dier is onbekend. “Het maakt niet uit of het een mannetje of een vrouwtje is, als het maar gezond is”, lacht dierenverzorger Thaller.

Hoogtepunt voor dierentuinbezoekers: weging van de koala's
Elke woensdag en zondag worden de koala's in de dierentuin van Duisburg openbaar gewogen. Vanaf 11.00 uur kunnen gasten het evenement op Kaiserberg bijwonen. Als onderdeel van de weging rapporteren de experts allerlei interessante feiten over de verzorging en het houden van de vriendelijke buideldieren, praten ze over de eigenaardigheden van hun ladingen en de uitdagingen van het grootbrengen van jonge dieren.

Dierentuin Duisburg coördineert de Europese kweek
Koala's staan ​​vermeld op de Rode Lijst en behoren tot de bedreigde diersoorten. Verlies van leefgebied en verwoestende bosbranden treffen de bevolking in Australië. Kerstin Ternes is verantwoordelijk voor de Europese kweek van de bedreigde buideldieren als onderdeel van het EEP (European ex-situ program). Als onderdeel van het EEP worden geschikte partners geïdentificeerd en bij elkaar gebracht. Op deze manier helpt de dierentuingemeenschap belangrijke reservepopulaties te creëren ver van hun oorspronkelijke leefgebied, wat vooral belangrijk is voor bedreigde diersoorten.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3842
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

XXL dierentransport: Dierentuin Duisburg verwelkomt een nieuwe lamantijn of zeekoe
Het 4-jarige mannetje werd geboren in de Franse dierentuin van Beauval. Het zwaargewicht overleefde de reis naar de Kaiserberg goed en is vanaf nu te zien. Transport? Een logistieke uitdaging!

Het dierentuinteam heeft zich de afgelopen weken intensief voorbereid op het transport en nu is een zwaargewicht nieuwkomer veilig in Duisburg aangekomen: 'Sekoe' is een rondstaartlamantijn en ontmoet twee soortgenoten op de Kaiserberg. Manfred (6) en Pablo (4) wonen sinds zomer 2022 in het uitgestrekte watergebied van de tropische hal Rio Negro. De vrijgezellengroep rondstaartlamantijnen of zeekoeien groeit daardoor uit tot drie dieren. Dierentuindierenarts Dr. Kerstin Ternes begeleidde het transport.

Aankomst in een speciale doos gevuld met water
Sekoe overleefde de reis vanuit Frankrijk, zo'n 745 km verderop, veilig. De 4-jarige lamantijnstier, met een gewicht van 450 kg, vertrok afgelopen dinsdag (16 april 2024) in een verwarmde speciale vrachtwagen naar het Ruhrgebied. Een bedrijf gespecialiseerd in het vervoer van grote dieren bracht niet alleen het voertuig mee, maar ook het reisverblijf: een speciale kist met een leeggewicht van ruim 900 kg, die tijdens het transport met water werd gevuld. Dierentuindierenarts Dr. Kerstin Ternes vergezelde haar nieuwe beschermeling van Frankrijk naar Duisburg. “Tijdens reguliere stops controleerden we Sekoe, maten we de watertemperatuur en controleerden we de ademhaling. Hij maakte een ontspannen indruk. Naast de stops kon het dier tijdens de rit ook geobserveerd worden via de in de vrachtwagen geïnstalleerde videobewaking, zodat u het op ieder moment kon bekijken.

Aankomst in de dierentuin van Duisburg
Dinsdagavond laat verwelkomden ruim tien medewerkers van Dierentuin Duisburg hun nieuwe beschermeling. Met behulp van een zware vorkheftruck van Clark plaatsten de medewerkers de kist en de lamantijn met grote gevoeligheid op een bijzonder stabiele rolplank. Toen ze bij het watergedeelte van de tropische hal aankwamen, bracht het dierentuinteam de nieuwkomer voorzichtig over naar zijn nieuwe leefgebied. “Alles ging hand in hand, soepel en met grote concentratie”, vat de verantwoordelijke bioloog Taissa Faust samen. “We maakten gebruik van de ervaring die het team al had opgedaan bij het laatste transport zeekoeien in de zomer van 2022.” De volgende dag leerde Sekoe zijn soortgenoten kennen. “De hereniging verliep vlot, alle drie leerden elkaar kennen en zwemmen nu samen”, vertelt Taissa Faust.

Bachelorgroep belangrijk voor soortbehoud
Op aanraden van het verantwoordelijke European Endangered Species Program (EEP) voor lamantijnen kwam Sekoe in Duisburg terecht. Bioloog Dr. coördineert uit Neurenberg. Lorenzo von Fersen steunde het behoud van deze dieren in dierentuinen. Duisburg, benadrukt Von Fersen, heeft in dit verband een bijzondere taak. “Door een vrijgezellengroep zeekoeien te houden, draagt ​​Dierentuin Duisburg bij aan het gecoördineerd fokken van natuurbehoud. Mannelijke zeekoeien waarvan niet of nog niet wordt verwacht dat ze zelf nakomelingen krijgen, leven hier samen met andere mannelijke zeekoeien. Voor mij als coördinator is het van groot belang dat Duisburg deze rol op zich neemt. Want dit is van cruciaal belang voor het langdurig behoud van deze diersoort.” Als onderdeel van het EEP wordt het behoud van diersoorten in dierentuinen gecoördineerd. Op deze manier helpt de dierentuingemeenschap belangrijke reservepopulaties te creëren ver van hun oorspronkelijke habitat, wat vooral belangrijk is voor bedreigde diersoorten.

Nieuwkomer nu te zien
Sinds de zomer van 2022 herbergt de tropische hal van de dierentuin van Duisburg de rondstaartlamantijnen, ook wel zeekoeien genoemd. Hier glijden de vriendelijke vegetariërs geruisloos langs de 18 meter lange onderwaterruit en kunnen ze van dichtbij worden geobserveerd. Terwijl het uitgestrekte watergebied de thuisbasis is van zeekoeien en talloze vissoorten, zijn de bomen het leefgebied van vele andere diersoorten: luiaards, leeuwaapjes en verschillende soorten vogels kunnen hier worden ontdekt. Ook de bladsnijdermieren zorgen voor verbaasde blikken. Dierentuingasten observeren de drukke activiteit van de insecten vanuit verschillende perspectieven door transparante buizen.

Lamantijnen zijn zachtaardige reuzen – en worden met uitsterven bedreigd
Zeekoeien zijn ontspannen zwemmers die zich onder water heel langzaam voortbewegen. De zoogdieren komen ongeveer elke vijf minuten naar de oppervlakte van het water en halen adem. In hun oorspronkelijke leefgebied verblijven de dieren meestal in ondiepe watergebieden. Motorboten vormen vooral hier een groot gevaar voor dieren. Ongevallen veroorzaakt door aanvaringen en verwondingen veroorzaakt door scheepsschroeven zijn niet ongewoon. De toenemende vervuiling van hun leefgebieden en de jacht hebben ook gevolgen voor de charismatische zwaargewichten n wordt steeds gebruikelijker. Volgens de IUCN (=International Union for Conservation of Nature) worden zeekoeien beschouwd als een bedreigde diersoort en staan ​​ze op de zogenaamde “Rode Lijst”. Om hun leefgebied te beschermen steunt Dierentuin Duisburg al jaren de organisatie Yaqu Pacha e.V.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3842
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Historische rondleiding in een jarige Zoo
De dierentuin van Duisburg op de Kaiserberg werd op 12 mei 1934 geopend - dit jaar viert de dierentuin zijn 90-jarig jubileum en blikt met verschillende evenementen terug op zijn geschiedenis. De komende maanden worden de vele blikvangers van de dierentuin op een bijzondere manier gepresenteerd. Op 27 april 2024 staat de dierentuin van 10.00 tot 16.00 uur in het kader van een actiedag in het teken van de geschiedenis van Afrikanum. Dit is gepland:

Historische themarondleiding
Als onderdeel van de historische themarondleidingen maken geïnteresseerde dierentuingasten ook een reis door de tijd door het Afrikanum - een gebied waar voornamelijk Afrikaanse diersoorten worden verzorgd. Tijdens de rondleiding leren deelnemers bijvoorbeeld hoe de dierenpopulatie in het Afrikanum door de jaren heen is veranderd. Het is noodzakelijk om vooraf te reserveren via de online shop van de dierentuin. De prijs voor de ongeveer een uur durende rondleiding bedraagt ​​6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen, naast de reguliere dierentuintoegang. De rondleidingen beginnen om 12.00 uur bij het mangoestenverblijf.


Plaats reactie