Pagina 1 van 2

Nieuwstopic Parc zoologique et botanique de Mulhouse

Geplaatst: september 22, 2013, 11:01
door Gorilla Gust
De Zoo van Mulhouse heeft de geboorte van Santana de tijgerkat/ oncilla (°19-8-2013) bekend gemaakt. Een zeldzame en kostbare aanwinst voor de dierentuin.

(via ActuaZoo, https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 318&type=1 )

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen.

Geplaatst: november 1, 2013, 18:06
door Gorilla Gust

Carmen, l'unique saki satan vivant en captivité au monde est morte de son grand âge mardi 22 octobre. Âgée de 28 ans, un âge avancé pour l'espèce, elle avait été confiée au zoo de Mulhouse suite à une saisie à des braconniers par les douanes. Elle vivait au sein d'un groupe de tamarins avec lequel elle s'entendait bien. L'espèce est classée en danger critique d'extinction et Carmen était son unique représentante en captivité dans le monde. Elle sera conservée à des fins d'étude scientifique et intégrera une collection muséale.

De laatste Saki Satan (Chiropotes satana?) in gevangenschap is gestorven in Zoo Mulhouse, het dier is 28 jaar oud geworden.

De nieuwsbrief van de Zoo gaf trouwens ook een kennisgeveing van een geboorte bij de uilenkopmeerkatten (cercopithecus de hamlyn) en bij de L'Hoest meerkatten (Cercopithecus lhoest).

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen.

Geplaatst: februari 11, 2014, 19:51
door Gorilla Gust
In Mulhouse gaat dit jaar het nieuwe 'Grote Noorden' open voor het publiek. Het reeds uit 1974 bestaande ijsberen verblijf was immers aan meer dan zomaar een opknapbeurt toe. Maar we krijgen ook muskusossen en poolvossen te zien!

In totaal hebben ze 87 representatieve bomen en 2951 planten in dit gebied geplaatst, en in een volière bij de poolvossen (600m²) van 10m hoogte komen ook uilen te zitten.

Voor de ijsberen komen er twee verblijven, elk 10.000 m² groot. Dit met twee vijvers van 3 meter diep en respectievelijk 70 m² en 200 m² groot. Meer Franstalige informatie vinden we hierover terug bij onze vrienden van Zoonaute:

http://zoonaute.net/mulhouse-2014grandnord.html

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen.

Geplaatst: maart 3, 2014, 12:33
door Gorilla Gust
In Parc Zoologique et Botanique de Mulhouse kan je vanaf 2 april eindelijk het groots aangekondigde l'Espace Grand Nord (gebied van het grote Noorden) bezoeken, waar ook ijsberen (en oud-bekende voor velen) Vicks en Sesi wonen.

In dat zelfde park zijn recent ook boshondjes geboren aldus de nieuwsbrief.

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen.

Geplaatst: april 2, 2014, 18:54
door Gorilla Gust
Het l'espace Grand Nord is in Zoo Mullhouse ook geopend ondertussen. De ijsberen Vicks en Sesi welke ook nog in diergaarde Blijdorp gewoond hebben keurde het verblijf alvast goed!

https://www.facebook.com/VilleMulhouse/ ... 9711217687

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen.

Geplaatst: april 4, 2014, 16:50
door Gorilla Gust
Gorilla Gust schreef:Het l'espace Grand Nord is in Zoo Mullhouse ook geopend ondertussen. De ijsberen Vicks en Sesi welke ook nog in diergaarde Blijdorp gewoond hebben keurde het verblijf alvast goed!

https://www.facebook.com/VilleMulhouse/ ... 9711217687
En op deze beelden van France3 krijg je er alvast een beter beeld van:
http://alsace.france3.fr/2014/04/02/un- ... 51559.html

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen.

Geplaatst: juli 26, 2014, 10:06
door Gorilla Gust
Bij Parc Zoologique et Botanique de Mulhouse zijn ze trots op de geboorte van maar liefst 3 jongen sneeuwluipaarden, het gaat om het eerste nestje van Tawa (sinds 2012 in het park) en het mannetje Lanak (15 jaar). Het gaat om een nestje van twee mannetjes & een vrouwtje.

https://www.facebook.com/Parc.zoologiqu ... 12/?type=1

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen.

Geplaatst: augustus 22, 2014, 17:05
door Gorilla Gust
In Parc Zoologique et Botanique de Mulhouse zijn de eerste stappen van de drie kleine sneeuwluipaardwelpjes nog wat terughoudend, maar zij zullen volledig klaar staan om ook door jullie bewonderd te kunnen worden vanaf dit weekend! ;)

https://www.facebook.com/Parc.zoologiqu ... =1&theater

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen.

Geplaatst: september 19, 2014, 16:53
door Gorilla Gust
Op 17 September liet muskusos Thor de Dierentuin van Parc Zoologique et Botanique de Mulhouse om andere avonturen in een andere dierentuin te beleven, maar in tussentijd zat men niet stil in deze Franse dierentuin. De dierentuin verwelkomde namelijk reeds Namiippunga!

Zoals u in de video zien kunt, probeerde Olympas reeds volop om haar te imponeren, en een stevige indruk na te laten. Wat ons betreft... Moet hij haar zeker opgevallen zijn!

https://www.facebook.com/laafsekikkers/ ... 6976883658

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen

Geplaatst: oktober 3, 2014, 11:57
door Apenarend
Een interessant artikel over het voormalige en het nieuwe ijsberenverblijf in de dierentuin van Mulhouze vind je hier:http://ullijseisbaeren.wordpress.com/ha ... -mulhouse/

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen.

Geplaatst: november 7, 2014, 17:37
door Gorilla Gust
In Parc Zoologique et Botanique de Mulhouse zat vorige week enkel de mannelijke leeuw buiten... een bordje deed reeds aankondiging van welpen in deze familie! En nu komt het park er ook daadwerkelijk mee naar buiten!

Op 6-9 werden er vier welpen geboren, twee vrouwlijke leeuwtjes, twee mannelijke leeuwtjes! :)

Meer op het Franstalige: https://www.facebook.com/Parc.zoologiqu ... 72/?type=1

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen.

Geplaatst: januari 23, 2015, 19:20
door Gorilla Gust
Gorilla Gust schreef:In Parc Zoologique et Botanique de Mulhouse kan je vanaf 2 april eindelijk het groots aangekondigde l'Espace Grand Nord (gebied van het grote Noorden) bezoeken, waar ook ijsberen (en oud-bekende voor velen) Vicks en Sesi wonen.
Een kleine wandeling doorheen dit "Grote Noorden" (najaar 2014):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ff0KDeR4gVg[/youtube]

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen

Geplaatst: mei 12, 2015, 17:19
door Gorilla Gust
Volgens de nieuwsbrief van Parc zoologique et botanique de Mulhouse is de mannelijke muskusos Olympas helaas overleden. Hij was al een tijdje zwakker, maar de aangeboden hulp mocht helaas niet baten. Uiteindelijk stierf het dier aan een bloedvergiftiging. Het vrouwtje Namiippunga staat daarom nu alleen... al is er gevraagd voor een nieuwe man binnen het kweekprogramma met deze diersoort.

Op facebook lezen we dan weer dan ook Lanak, het sneeuwluipaardenmannetje van 20 jaar oud gestorven is. Hij werd al enkele maanden behandeld wegens een nierfalen. Zie: https://www.facebook.com/Parc.zoologiqu ... 49/?type=1

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen

Geplaatst: mei 12, 2015, 17:32
door Laafsekikker

Heugelijk nieuws vanuit Parc zoologique et botanique de Mulhouse

Afbeelding

Zo werd er in de dierentuin een Roloway meerkat geboren, na de geboorte van Owabi in 2012 en Tanoé vorig jaar is dit het derde jong voor het kweekkoppel Bastian en Nyaga. Vorig jaar was Tanoé trouwens één van de twee apen die van deze diersoort binnen Europa werden geboren binnen de dierentuinen!

Maar ook bij de Addaxen werd een geboorte (vrouwelijk, °27 april) opgemerkt, alsook een tweeling bij de pincheaapjes. Tevens meld men een jong bij de uilenkopmeerkatten, een blauwoogmaki, vier stokstaartjes, drie kaalkopibissen, drie Edwards fazanten en een Madagascar gekko

Afbeelding

Naast al die geboortes kreeg het park ook enkele nieuwe bewoners, zoals twee geelborstcapucijnapen uit La Vallee des signes. Maar afgelopen februari kreeg ook de mannelijke manoel van 7 jaar oud een vrouwelijke partner (Altai) vanuit dierentuin van Torbiera (Italië). Dit binnen het kader van EEP-kweekprogramma waaraan de dierentuin meedoet.


Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen

Geplaatst: mei 12, 2015, 23:35
door Apenarend
Uilekop al even belangrijk me dunkt.

Parc zoologique et botanique de Mulhouse

Geplaatst: mei 26, 2015, 19:28
door Gorilla Gust
In Parc zoologique et botanique de Mulhouse is er een nieuwe mannelijke muskusos gearriveerd na het overlijden van Olympas eerder. De nieuwkomer is Odin uit Bern, welke weldra kennis kan maken met het vrouwtje Namipunga.

https://www.facebook.com/permalink.php? ... 3298869391

Re: Nieuws uit de overige Franse dierentuinen

Geplaatst: juli 20, 2015, 12:21
door Laafsekikker

De liefde van ijsberen!
Dankzij de nodige expertise en de bereidheid om te herstructureren kon Parc zoologique et botanique de Mulhouse door de coördinator van het Europese fokprogramma (EEP) van de ijsberen uitgekozen worden om te kweken met deze prachtige witte beren. Het jonge kweekpaar kwam uit Nederland.

Afbeelding

Zo kwam het ijsberenkoppel in november 2013 aan. We zagen Sesi, geboren 24 november 2010 in Ouwehands Dierenpark naar het dierenpark komen. Samen met Vicks, geboren op 6 december 2010 in Diergaarde blijdorp. Op hun nieuwe plek werden ze vergezeld door Tina van 28 jaar oud, welke reeds sinds 4 februari 1987 in het park woont.

Tina, Sesi en Vick profiteren van het nieuwe verblijf en zijn nu volop te bewonderen in het binnen Frankrijk unieke l’Espace Grand Nord. Twee perken van 1000 m2 zijn volledig ter beschikking van de dieren. En dat samen met twee zwembaden van 3m diepte waarin respectievelijk 70 m² en 200 m² zwemplezier in te vinden is. Geschikt voor deze semi-water dieren om te kunnen spelen en zwemmen in het water. Een nieuwe lodge voor vier individuen (geïsoleerd, verder in het perk) is uitermate geschikt voor het werpen van jongen. Waardoor het kweekprogramma ook effectief van start kan gaan met Sesi en Vicks.

Afbeelding

Bij hun aankomst waren ze nog wat te jong, maar Vicks is ondertussen jong volwassen, en bijzonder geïnteresseerd. Kweeksucces met de oudere dame Tina is er in principe niet, maar sinds juni toont ook Sesi duidelijk haar genegenheid naar deze Rotterdamse bink. Ze leven nu ook samen als een koppel, en zijn haast onafscheidelijk. Of dit jonge koppel effectief al vruchtbaar was moet de tijd uitwijzen, maar een recente gewichtstoename bij Sesi suggereert dat ze wel fysiologisch klaar is voor het moederschap. De dierentuin volgt dit (dankzij haar gewicht- en gedragsveranderingen) nauwlettend op, en zonder de dieren te storen. Want de weegschaal zit hier eenvoudigweg in de toegang naar het door het vrouwtje gebruikte (werp)hol. Dat wordt dus de vingers gekruist houden!

De Zoo & botanische tuinen van Mulhouse
Reeds in 1868 werd de dierentuin opgericht, en werd meer dan 50 jaar geleid door dierenartsen. In 2013 vierde de dierentuin nog haar 145ste verjaardag. De Mulhouse Alsace Agglomeratie (M2a) beheert nu deze uitzonderlijke site van 25 hectare waarin vorig jaar meer dan 400.000 bezoekers kwamen.

Door zijn erfgoed en landschappelijke specificaties kreeg de site het label "Opmerkelijk tuin" wat de de aantrekkingskracht en invloed nog zal kunnen versterken. In de afgelopen jaren heeft de dierentuin immers niet stilgezeten, en steeds meer en meer verbeteringen in de dierentuin aangebracht. Zo werd er sinds 2005, bijna € 10.000.000 besteed aan de volgende renovaties en nieuwigheden:

• Aziatische leeuwen park
• De renovatie van het apengebouw
• Het park van Grevy zebra
• Canada wolf perk
• Herontwikkeling van lemuren eilanden
• De stokstaartjesgebouw
• Het schildpadden gebouw
• La Maison de l’éclosion/ vogel opfokcentrum
• Het noordelijke gebied
• De brug over de vijver
• De mini-boerderij
• De nieuwe ingang

Tel dat samen met diverse bijzondere diersoorten binnen hun 172 verschillende diersoorten (waarvan 80 binnen een EEP) en de 16 in situ projecten waarin ze betrokken zijn, en je weet dat deze dierentuin meer dan de moeite waard is!


Re: Nieuwstopic Parc zoologique et botanique de Mulhouse

Geplaatst: juli 30, 2015, 18:55
door Laafsekikker

Geboortegeluk

Afbeelding

Een piepkleine tweeling van de mantelaapjes (Saguinus bicolor bicolor) vergroot de groep van Parc zoologique et botanique de Mulhouse. Op 19 juli werd deze tweeling geboren, en kregen moeder Sandia (°2007, Mulhouse) en vader Obi (Paignton Zoo, Engeland) de handen vol.Deze diersoort zit in een Europees fokprogramma (EEP), waarmee de dierentuin ook zeer betrokken is bij de studie en het behoud van deze diersoort. Daarom werken ze ook nauw samen met universiteit l’Universidade Federal do Amazonas in Brazilië.

Maar op 18 juli werd er ook een mannetje bij de Prins Alfred herten geboren. De trotse ouders waren hier Dico (° 2007, geboren in Diergaarde Blijdorp) en Ruth (°1994, Mulhouse). Dit brengt de groep op acht dieren, vier mannen en vier vrouwtjes. De afgelopen 25 jaar werden er maar liefst 50 hertjes bij deze diersoort geboren! De dierentuin steunt voor deze diersoort ook een ex situ-programma, fokprgramma's alsook studie in samenwerking met de Filipijnse Biodiversity Conservation Foundation.

Verder is er ook nog een Chinese muntjak geboren welke de naam Jack meekreeg, drie witgezichtoeistiti's, zes stokstaartjes, vier roze lepelaars, acht rode ibissen, twee blauwschapen, een 'ara à gorge jaune'.


Re: Nieuwstopic Parc zoologique et botanique de Mulhouse

Geplaatst: juli 30, 2015, 18:55
door Gorilla Gust
De vogeltjesfans kunnen ons vast helpen met de vertaling van die laatste ara? :)

Re: Nieuwstopic Parc zoologique et botanique de Mulhouse

Geplaatst: juli 30, 2015, 19:38
door Limburg vooruit
Gorilla Gust schreef:De vogeltjesfans kunnen ons vast helpen met de vertaling van die laatste ara? :)
Ik denk de geelvleugelara.