Nieuwstopic Zoo Duisburg

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2110
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 14, 2019, 12:25

Actiedag voor de Wereld Orang-oetandag
Habitatverlies en stroperij brengen de orang-oetans op de rand van uitsterven
Ze behoren tot de naaste verwanten van mensen: orang-oetans.

Tegelijkertijd vormen mensen hun grootste bedreiging. Voor de Wereld Orang-oetandag vestigen de regionale groep Duisburg / Düsseldorf van de Borneo-Orangutan-Survival eV (BOS eV) en de Zoo Duisburg de aandacht op de situatie van roodharige apen op zaterdag 17 augustus van 10.00 tot 16.00 uur.

In het apenhuis van de dierentuin van Duisburg leren zowel kleine en grote (dieren)liefhebbers alles over de bescherming van bedreigde soorten apen. Kinderen kunnen hun eigen orang-oetan maken en knutselen aan de verf- en knutselcabine. Tijdens het verzorgerspraatje (voedersessie orang-oetans) om 13:15 uur zullen de bezoekers meerl leren over de zorg, de houding en de voeding van de primaten.

Orang-oetans leven uitsluitend in de tropische regenwouden van de twee Indonesische eilanden Sumatra en Borneo. De mens is haar grootste vijand. De wereldwijde honger naar palmolie vernietigd elk uur namelijk grote stukken regenwoud. Met het verdwijnen van de bossen verdwijnt echter ook het leefgebied van de orang-oetan. Op het eiland Borneo hebben de dieren de afgelopen decennia meer dan 50% van hun leefgebied verloren. Maar ook jacht en stropers treft de rode apen. Steeds opnieuw gebeurt het dat jonge orang-oetans als huisdier op lokale markten worden aangeboden. Vanwege de lage reproductiesnelheid kunnen orang-families in beschermde gebieden hierdoor slechts langzaam of helemaal niet herstellen. Daarom classificeert de IUCN de orang-oetan als een acuut bedreigde diersoort op de Rode Lijst.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2110
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 20, 2019, 12:24

Geboortegeluk in Zoo Duisburg
Vader nandoe is een alleenstaande ouder
Acht kleine nandoes groeien momenteel op aan de Kaiserberg

De dierentuin Duisburg is tevreden over de acht Nandoe's welke uit het ei kwamen. Bij loopvogels uit Zuid-Amerika is het broeden en het grootbrengen van alleen de jongen steeds een zaak van een man.
 
Eind juni kwamen de nakomelingen uit de eieren. Eerder zat vader Nandoe reeds op de eieren die door zijn vrouwtjes waren gelegd te broeden, en kon hij het nest slechts voor korte tijd verlaten om voedsel te zoeken. Sinds het uitkomen van de eieren zorgt de alleenstaande vader Nandu voor zijn jongen. Net als de Afrikaanse struisvogel en de Australische emoe, behoort de Nandu tot de loopvogels die oorspronkelijk inheems zijn in de Zuid-Amerikaanse graslanden.

Terwijl de loopvogels een verblijf delen met de vicuna's en grote mara's, bouwde het dierentuinteam een ​​nandoe-kraal aan de achterzijde van het verblijf, kort nadat de kuikens waren uitgekomen. "Op deze manier konden we ervoor zorgen dat de jongen ook voldoende voedsel hadden", legt dierenarts en curator Dr. Ing uit. Carolin Bunert. Dit omdat gras, kruiden, fruit, groenten en korrels niet alleen populair zijn bij de kleine Nandoes. "Het zou ook goed smaken voor de huisgenoten van de Zuid-Amerikaanse pampa", lacht de dierenarts.

Omdat de acht kleine Nandoes de eerste levensweken goed hebben overleefd en nu sterk genoeg zijn, zijn ze vanaf vandaag zichtbaar voor alle bezoekers.  Foto''s door I. Sickman

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2110
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 22, 2019, 10:07

World Wildlife Conservation Day
Op de World Wildlife Conservation Day van dit jaar, op zondag 25 augustus, presenteren zowel Zoo Duisburg als vele andere organisaties die actief zijn in het behoud van dier- en plantensoorten hun werk. De parkbezoekers kunnen uitkijken naar een kleurrijk programma met veel praktische activiteiten.

De regenwouden van Indonesië, de berggebieden van Tadzjikistan, de steppes van Afrika en de moerasgebieden van het Ruhrgebied kunnen nauwelijks meer verschillen. Deze habitats hebben echter allemaal één ding gemeen. Ze herbergen talloze soms zeer bedreigde soorten. Op Species Conservation Day dit jaar op zondag 25 augustus presenteren Zoo Duisburg, de Zoological Society for Species and Population Protection e.V., de Zoological Society Frankfurt e.V., het Biological Station Westliches Ruhrgebiet e.V. en vele andere organisaties die actief zijn in de bescherming van dier- en plantensoorten hun werk. Bezoekers kunnen van 11 tot 17 uur een interessant programma verwachten.

Blijf weg van souvenirs voor dierenvakanties!
Dat is het onderwerp bij de informatiestand van het douanekantoor uit Düsseldorf. De douanebeambten hebben hun bewijsruimten en allerlei 'gevaarlijke vakantieherinneringen' in de bagage geopend. Het gebeurt immers nog steeds dat koralen, slangenhuid, gedroogde zeepaardjes of zelfs ivoor wordt ontdekt in koffers van reizigers.

Is dit een slang? De eerste indruk is bedrieglijk.
Hoewel hazelwormen (zie foto) met hun lange beenloze lichaam van een slang erg op elkaar lijken, behoren deze dieren tot de familie van slakken en slangachtige hagedissen met of zonder benen en met enkel stompe benen. Blinde naaktslakken werden op veel plaatsen in het Ruhrgebied verplaatst door de vernietiging van hun habitats en door de intensieve bosbouw en landbouw. Ze worden tegenwoordig enkel nog in bepaalde biotopen gevonden.

Dat je niet bang hoeft te zijn voor de verlegen reptielen, dat leren de experts van het Biological Station Western Ruhr e.V. ons. De conservatie-organisatie Yaqu Pacha e.V. is ook aanwezig met een informatiestand. Hier zijn de dierentuinbezoekers in de mogelijkheid om te meer leren over de gevaren van verontreiniging van de zee. Dolfijnen en walvissen worden vooral getroffen door de toevloed van plastic in de oceanen. Keer op keer komen hierdoor dode dieren op het strand aangespoeld. In hun maag zitten plastic vepakkingen, tassen maar ook bloempotten en (plastic) flessen. De dieren verhongeren hierdoor tot de dood. Zelfs vogels en schildpadden sterven aan achteloos weggegooid plastic.

Maar niet alleen de grote dieren staan centraal tijdens de soortbeschermingsdag. Verschillende bijenkolonies hebben een thuis gevonden in de dierentuin. Imker Frank Werners geeft een intrigerend inzicht in de wereld van bijen en nuttige tips over hoe iedereen een bijdrage kan leveren om insecten te beschermen.


Dier
Laafsekikker(dik)kopje
Laafsekikker(dik)kopje
Berichten: 246
Lid geworden op: oktober 1, 2016, 04:21
Favoriete dierentuin: Olmense Zoo
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Dier » augustus 22, 2019, 19:37

Is dit een slang? De eerste indruk is bedrieglijk.
Hoewel blinde naaktslakken (zie foto) met hun lange beenloze lichaam van een slang erg op elkaar lijken, behoren deze dieren tot de familie van slakken en slangachtige hagedissen met of zonder benen en met enkel stompe benen. Blinde naaktslakken werden op veel plaatsen in het Ruhrgebied verplaatst door de vernietiging van hun habitats en door de intensieve bosbouw en landbouw. Ze worden tegenwoordig enkel nog in bepaalde biotopen gevonden.

Ik vond dit tekstje raar en zei dit klopt niet bij mezelf. Dan heb ik dit opgezocht en in het Duits gaat het over Blindschleichen en dat zijn hazelwormen in het Nederlands. Dit was een fout bij het vertalen geloof ik.

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12579
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Gorilla Gust » augustus 23, 2019, 05:58

Vertaalfoutjes zijn altijd mogelijk, we passen het alvast aan! :)
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2110
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 23, 2019, 12:20

Leuke varkentjes in Zoo Duisburg
De Witlip Pekari’s hebben hun eerste nakomelingen gehad

Sinds vier weken wonen vier Zuidelijke witlip pekari’s in Zoo Duisburg. Ze kwamen echter met een verrassing vanuit de vanuit de dierentuin van Berlijn, want onverwacht liep ook de volgende generatie in hun verblijf. Twee kleine pekari’s snuffelen sinds deze week ook in het verblijf.
Ook al zien deze pekari’s er schattig uit, toch wordt knuffelen afgeraden. In het wild durft zelfs een jaguar deze op het eerste zicht weerloze dieren zelden aan te vallen. Hun tanden en kaken zijn echter erg sterk. In de dierentuin worden ze niet bedreigd door gevaar, en genieten van een volledige ‘hotelservice’.

In de Europese dierentuinen is de Zuidelijke Witlip Pekari een zeldzaamheid. In Duitsland worden de sympathieke varkens alleen gehouden in de dierentuin van Berlijn. In andere Europese landen vinden we deze in slechts zeven andere faciliteiten terug. De populatie van zuidelijke soorten met een witte punt in het veld wordt als bedreigd beschouwd.
In delen van hun oorspronkelijke habitat zoals Bolivia, Zuid-Brazilië, Noord-Argentinië en Paraguay, zijn de Zuidelijke witlip pekari’s al uitgeroeid. Habitatverlies en jacht zorgen ervoor dat de resterende bestanden blijven dalen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2110
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 30, 2019, 10:02

Zoo Duisburg is de eerste dementievriendelijke dierentuin in NRW

De Alzheimer's Association Duisburg benoemde Zoo Duisburg als de eerste dementievriendelijke dierentuin in de Kaiserberg Zoo in Noord-Rijnland-Westfalen. Als onderdeel van de "Heart & Home"campagne kunnen mensen met dementie nu deelnemen aan een speciale rondleiding door de dierentuin.

Het project "Herz & Heimat" werd mogelijk gemaakt dankzij een specifieke nalatenschap en met de steun van de stad Duisburg. "Met het project willen we herinneringen oproepen en de kracht van mensen met dementie bevorderen. Dit bevat vooral het vertellen van eerdere ervaringen" onthult Orla-Maria Wunderlich, vice-voorzitter van de Alzheimer's Society Duisburg. Samen met de dierentuin hebben de werknemers van het bedrijf de afgelopen maanden een uitgebreid concept ontwikkeld. De training van 11 dierentuinmedewerkers hiervoor was ook onderdeel van het programma.

"Het dierentuinteam is erg trots om te worden erkend als de eerste dementievriendelijke dierentuin in NRW", zegt dierentuindirecteur Astrid Stewin. Burgemeester Mayor Sören Link voegde er nog aan toe dat: "De dierentuin is een plek die mensen van alle leeftijden graag bezoeken. Ik ben dus des te blijer dat er een speciale aanbieding is voor mensen met dementie en dat ze de dierentuin kunnen ervaren op een manier die bij hen past".

Samen met de Alzheimer's Society Duisburg heeft het dierentuinteam een ​​rondleiding ontwikkeld die specifiek is afgestemd op demente personen, waarbij de geheugenwaarde van de deelnemers centraal staat. Maar niet alleen giraffen, brilberen en de kamelen worden bezocht tijdens de rondleiding van ongeveer 1 ½ uur. Ook de olifanten staan op het programma. Bij de olifanten kunnen de mensen met dementie in nauw contact komen met de dieren, en ze samen met een verzorger wortelen voederen. "Na het eerste bezoek zag ik enkel veel zorgeloze en gelukkige gezichten", zegt Bettina Vootz, voorzitter van de Alzheimer's Society, over haar eerste indrukken.

Bij deze bijzondere rondleiding gaat het minder om echte kennisoverdracht, maar om de volledige ervaring met alle zintuigen. Daarom inspireert de dierentuin de deelnemers met een replica van een olifant, kamelenwol alsook verse eucalyptus, het favoriete gerecht van de Koala van Duisburg. De rondleiding door de dierentuin biedt niet alleen 'beestige' mooie momenten, maar de deelnemers hebben ook de mogelijkheid om over hun ervaringen met dieren te praten en vervolgens na te genieten van deze ervaring met koffie en cake.

Van maart tot oktober bieden de Alzheimer's Society en de Zoo elke laatste donderdag van de maand om 15.00 uur deze speciale rondleiding door de dierentuin aan. Voor demente deelnemers is de deelname en de daaropvolgende bijeenkomst met koffie en cake gratis. Begeleiding door een familielid is noodzakelijk, en kost 25 euro.

Aanvragen voor de evenementen worden geaccepteerd door de Alzheimergesellschaft Duisburg via onder meer info@alzheimer-duisburg.de
Getrainde dierentuin-geleiders en vrijwilligers van de Alzheimer's Association Duisburg zijn ter plaatse aanwezig als contactpersonen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2110
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 30, 2019, 12:28

Paca's verrassen de dierentuin!
De Zuid-Amerikaanse knaagdieren zijn onverwacht bevallen

Er is een onverwachte groei in de bevolking van de tropische hal "Rio Negro" in Zoo Duisburg. De Zuid-Amerikaanse Paca's hebben onverwacht nageslacht ontvangen. Het vrouwtje verhuisde in juli naar de Kaiserberg en bleek dus bij haar aankomst al zwanger. Met een beetje geluk kunnen bezoekers ondertussen mooi de groei van de jongen zien.

Voor het Zoo-team is de eerste krijgen van jongen bij de paca's een groot succes. Sinds 2016 wonen er reeds exemplaren van de bruin-en-wit-gevlekte dieren in de dierentuin, waar ze binnen de tropische hal "Rio Negro" wonen. Het gehoopte foksucces bleef echter uit. Daarom kwam er een nieuwe vrouw uit Zwitserland naar de Kaiserberg - en deze bracht onverwachte groei met zich mee. Zoölogisch directeur in Duisburg. "Omdat we er allemaal niets van wisten, was de verrassing in de ochtend erg groot toen er plots een jong stond te pronken".

Verbazingwekkend: ook mannetje "Pedro" zorgt voor de jongen als een voorbeeldvader. Hij slaapt met hem in zijn vertrouwde boomholte en ze vergezellen elkaar op de excursies in hun verblijf, desondanks dat hij niet de biologische vader is. "Hij lijkt het niet te weten", zegt de bioloog. Voor de dierentuin is dit niet tragisch. "Het belangrijkste is dat het nieuwe paar harmoniseert en het jong goed wordt verzorgd", benadrukt Pfleiderer. De eerste stap is gezet, en het dierentuinteam hoopt ook in de toekomst de sympathieke Pacas te kunnen blijven fokken.
 
De paca is het derde grootste knaagdier in Zuid-Amerika, en is na de capibara en de pakarana en is een van de grootste vertegenwoordigers van bijna 2.300 knaagdierensoorten wereldwijd. Op hun zoektochten naar voedsel zoeken ze voorzichtig door het tropische regenwoud. De dieren tot 14 kilogram moeten altijd op hun hoede zijn, want zowel bij de Jaguar, anaconda en boshonden staan ​​ze op het menu. In geval van gevaar ontsnappen de ervaren zwemmers daarom in het water en duiken ze snel weg. Maar ook de mens vangt deze knaagdieren. Hun vlees wordt als een delicatesse beschouwd en wordt op lokale markten aangeboden. Bovendien worden ze in sommige regio's vervolgd als een plaag voor landbouwgewassen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2110
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » september 6, 2019, 12:22

Vleermuis-seminar in Zoo Duisburg
Kinderen krijgen een 'spannend' inzicht in de wereld van vleermuizen

Peter Allenschläger is gepassioneerd door vleermuizen. Al meer dan 50 jaar heeft deze natuurbeschermer te maken met vleermuizen. Op zaterdag om 13.00 uur nodigt de vleermuisexpert u uit op de zoo-school van Zoo Duisburg. Uit eerste hand kunnen geïnteresseerde bezoekers allerhande interessante feiten leren over de biologie, bescherming en bedreiging van inheemse vleermuissoorten.

Peter Allenschläger zal ook verslag uitbrengen over zijn werk op het vleermuisstation in de dierentuin van Duisburg. Sinds vele jaren worden hier verzwakte/ gewonde en zieke dieren verzorgd en vervolgens terug voorbereid op vrijlating. Deze inspanning werd reeds beloond met meer dan 5000 geredde dieren.

De openbare verlichting van het landschap, het gebruik van pesticiden en (hout)conserveringsmiddelen alsook de achteruitgang van insectenpopulaties zijn bedreigingen voor de vleermuizen. Bovendien zijn er steeds minder slaapplaatsen beschikbaar voor de dieren, omdat oude bomen met knotgaten worden gekapt, zolders worden hermetisch afgesloten en grotten worden opgevuld. Het gebeurt ook steeds weer dat huiskatten vleermuizen vangen. In het vleermuisstation van Duisburg worden de gewonde dieren geholpen. Daarnaast zijn er ook tal van vleermuiskasten op het terrein van de dierentuin op de Kaiserberg, die de dieren een veilig thuis bieden.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2110
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » september 17, 2019, 18:46

Zoo Duisburg organiseert herfstplezier
Kleurrijk reilen en zeilen op de boerderij
                
Op 21 en 22 september is Herfst-feest in de dierentuin. Van 11 tot 17 uur wachten er verschillende activiteiten op de dierentuinbezoekers bij de kinderboerderij en het ontdekkingshuis. De medewerkers van de kinderboerderij geven inzicht in hun dagelijkse werkzaamheden. Gasten van de dierentuin kunnen bijvoorbeeld ontdekken waar het eten van de dierentuin vandaan komt en wat er op het menu staat van de gorilla's, miereneters en giraffen. Bij imker Frank Werners dompelen de kleine en grote dierenliefhebbers zich onder in de wereld van honingbijen.

Kleurrijke marktkramen met sieraden, lederwaren en mooie houten decoratie nodigen u uit tot een aankoop. Ook kunnen de bezoekers hun vaardigheden bewijzen, of in een speciale stand individuele souvenirfoto's maken. Het herfstfestival wordt afgesloten met een Beiers gastronomisch aanbod.


Plaats reactie