Nieuwstopic Zoo Duisburg

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 14, 2019, 12:25

Actiedag voor de Wereld Orang-oetandag
Habitatverlies en stroperij brengen de orang-oetans op de rand van uitsterven
Ze behoren tot de naaste verwanten van mensen: orang-oetans.

Tegelijkertijd vormen mensen hun grootste bedreiging. Voor de Wereld Orang-oetandag vestigen de regionale groep Duisburg / Düsseldorf van de Borneo-Orangutan-Survival eV (BOS eV) en de Zoo Duisburg de aandacht op de situatie van roodharige apen op zaterdag 17 augustus van 10.00 tot 16.00 uur.

In het apenhuis van de dierentuin van Duisburg leren zowel kleine en grote (dieren)liefhebbers alles over de bescherming van bedreigde soorten apen. Kinderen kunnen hun eigen orang-oetan maken en knutselen aan de verf- en knutselcabine. Tijdens het verzorgerspraatje (voedersessie orang-oetans) om 13:15 uur zullen de bezoekers meerl leren over de zorg, de houding en de voeding van de primaten.

Orang-oetans leven uitsluitend in de tropische regenwouden van de twee Indonesische eilanden Sumatra en Borneo. De mens is haar grootste vijand. De wereldwijde honger naar palmolie vernietigd elk uur namelijk grote stukken regenwoud. Met het verdwijnen van de bossen verdwijnt echter ook het leefgebied van de orang-oetan. Op het eiland Borneo hebben de dieren de afgelopen decennia meer dan 50% van hun leefgebied verloren. Maar ook jacht en stropers treft de rode apen. Steeds opnieuw gebeurt het dat jonge orang-oetans als huisdier op lokale markten worden aangeboden. Vanwege de lage reproductiesnelheid kunnen orang-families in beschermde gebieden hierdoor slechts langzaam of helemaal niet herstellen. Daarom classificeert de IUCN de orang-oetan als een acuut bedreigde diersoort op de Rode Lijst.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 20, 2019, 12:24

Geboortegeluk in Zoo Duisburg
Vader nandoe is een alleenstaande ouder
Acht kleine nandoes groeien momenteel op aan de Kaiserberg

De dierentuin Duisburg is tevreden over de acht Nandoe's welke uit het ei kwamen. Bij loopvogels uit Zuid-Amerika is het broeden en het grootbrengen van alleen de jongen steeds een zaak van een man.
 
Eind juni kwamen de nakomelingen uit de eieren. Eerder zat vader Nandoe reeds op de eieren die door zijn vrouwtjes waren gelegd te broeden, en kon hij het nest slechts voor korte tijd verlaten om voedsel te zoeken. Sinds het uitkomen van de eieren zorgt de alleenstaande vader Nandu voor zijn jongen. Net als de Afrikaanse struisvogel en de Australische emoe, behoort de Nandu tot de loopvogels die oorspronkelijk inheems zijn in de Zuid-Amerikaanse graslanden.

Terwijl de loopvogels een verblijf delen met de vicuna's en grote mara's, bouwde het dierentuinteam een ​​nandoe-kraal aan de achterzijde van het verblijf, kort nadat de kuikens waren uitgekomen. "Op deze manier konden we ervoor zorgen dat de jongen ook voldoende voedsel hadden", legt dierenarts en curator Dr. Ing uit. Carolin Bunert. Dit omdat gras, kruiden, fruit, groenten en korrels niet alleen populair zijn bij de kleine Nandoes. "Het zou ook goed smaken voor de huisgenoten van de Zuid-Amerikaanse pampa", lacht de dierenarts.

Omdat de acht kleine Nandoes de eerste levensweken goed hebben overleefd en nu sterk genoeg zijn, zijn ze vanaf vandaag zichtbaar voor alle bezoekers.  Foto''s door I. Sickman

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 22, 2019, 10:07

World Wildlife Conservation Day
Op de World Wildlife Conservation Day van dit jaar, op zondag 25 augustus, presenteren zowel Zoo Duisburg als vele andere organisaties die actief zijn in het behoud van dier- en plantensoorten hun werk. De parkbezoekers kunnen uitkijken naar een kleurrijk programma met veel praktische activiteiten.

De regenwouden van Indonesië, de berggebieden van Tadzjikistan, de steppes van Afrika en de moerasgebieden van het Ruhrgebied kunnen nauwelijks meer verschillen. Deze habitats hebben echter allemaal één ding gemeen. Ze herbergen talloze soms zeer bedreigde soorten. Op Species Conservation Day dit jaar op zondag 25 augustus presenteren Zoo Duisburg, de Zoological Society for Species and Population Protection e.V., de Zoological Society Frankfurt e.V., het Biological Station Westliches Ruhrgebiet e.V. en vele andere organisaties die actief zijn in de bescherming van dier- en plantensoorten hun werk. Bezoekers kunnen van 11 tot 17 uur een interessant programma verwachten.

Blijf weg van souvenirs voor dierenvakanties!
Dat is het onderwerp bij de informatiestand van het douanekantoor uit Düsseldorf. De douanebeambten hebben hun bewijsruimten en allerlei 'gevaarlijke vakantieherinneringen' in de bagage geopend. Het gebeurt immers nog steeds dat koralen, slangenhuid, gedroogde zeepaardjes of zelfs ivoor wordt ontdekt in koffers van reizigers.

Is dit een slang? De eerste indruk is bedrieglijk.
Hoewel hazelwormen (zie foto) met hun lange beenloze lichaam van een slang erg op elkaar lijken, behoren deze dieren tot de familie van slakken en slangachtige hagedissen met of zonder benen en met enkel stompe benen. Blinde naaktslakken werden op veel plaatsen in het Ruhrgebied verplaatst door de vernietiging van hun habitats en door de intensieve bosbouw en landbouw. Ze worden tegenwoordig enkel nog in bepaalde biotopen gevonden.

Dat je niet bang hoeft te zijn voor de verlegen reptielen, dat leren de experts van het Biological Station Western Ruhr e.V. ons. De conservatie-organisatie Yaqu Pacha e.V. is ook aanwezig met een informatiestand. Hier zijn de dierentuinbezoekers in de mogelijkheid om te meer leren over de gevaren van verontreiniging van de zee. Dolfijnen en walvissen worden vooral getroffen door de toevloed van plastic in de oceanen. Keer op keer komen hierdoor dode dieren op het strand aangespoeld. In hun maag zitten plastic vepakkingen, tassen maar ook bloempotten en (plastic) flessen. De dieren verhongeren hierdoor tot de dood. Zelfs vogels en schildpadden sterven aan achteloos weggegooid plastic.

Maar niet alleen de grote dieren staan centraal tijdens de soortbeschermingsdag. Verschillende bijenkolonies hebben een thuis gevonden in de dierentuin. Imker Frank Werners geeft een intrigerend inzicht in de wereld van bijen en nuttige tips over hoe iedereen een bijdrage kan leveren om insecten te beschermen.


Dier
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 252
Lid geworden op: oktober 1, 2016, 04:21
Favoriete dierentuin: Olmense Zoo
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Dier » augustus 22, 2019, 19:37

Is dit een slang? De eerste indruk is bedrieglijk.
Hoewel blinde naaktslakken (zie foto) met hun lange beenloze lichaam van een slang erg op elkaar lijken, behoren deze dieren tot de familie van slakken en slangachtige hagedissen met of zonder benen en met enkel stompe benen. Blinde naaktslakken werden op veel plaatsen in het Ruhrgebied verplaatst door de vernietiging van hun habitats en door de intensieve bosbouw en landbouw. Ze worden tegenwoordig enkel nog in bepaalde biotopen gevonden.

Ik vond dit tekstje raar en zei dit klopt niet bij mezelf. Dan heb ik dit opgezocht en in het Duits gaat het over Blindschleichen en dat zijn hazelwormen in het Nederlands. Dit was een fout bij het vertalen geloof ik.

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12622
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Gorilla Gust » augustus 23, 2019, 05:58

Vertaalfoutjes zijn altijd mogelijk, we passen het alvast aan! :)
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 23, 2019, 12:20

Leuke varkentjes in Zoo Duisburg
De Witlip Pekari’s hebben hun eerste nakomelingen gehad

Sinds vier weken wonen vier Zuidelijke witlip pekari’s in Zoo Duisburg. Ze kwamen echter met een verrassing vanuit de vanuit de dierentuin van Berlijn, want onverwacht liep ook de volgende generatie in hun verblijf. Twee kleine pekari’s snuffelen sinds deze week ook in het verblijf.
Ook al zien deze pekari’s er schattig uit, toch wordt knuffelen afgeraden. In het wild durft zelfs een jaguar deze op het eerste zicht weerloze dieren zelden aan te vallen. Hun tanden en kaken zijn echter erg sterk. In de dierentuin worden ze niet bedreigd door gevaar, en genieten van een volledige ‘hotelservice’.

In de Europese dierentuinen is de Zuidelijke Witlip Pekari een zeldzaamheid. In Duitsland worden de sympathieke varkens alleen gehouden in de dierentuin van Berlijn. In andere Europese landen vinden we deze in slechts zeven andere faciliteiten terug. De populatie van zuidelijke soorten met een witte punt in het veld wordt als bedreigd beschouwd.
In delen van hun oorspronkelijke habitat zoals Bolivia, Zuid-Brazilië, Noord-Argentinië en Paraguay, zijn de Zuidelijke witlip pekari’s al uitgeroeid. Habitatverlies en jacht zorgen ervoor dat de resterende bestanden blijven dalen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 30, 2019, 10:02

Zoo Duisburg is de eerste dementievriendelijke dierentuin in NRW

De Alzheimer's Association Duisburg benoemde Zoo Duisburg als de eerste dementievriendelijke dierentuin in de Kaiserberg Zoo in Noord-Rijnland-Westfalen. Als onderdeel van de "Heart & Home"campagne kunnen mensen met dementie nu deelnemen aan een speciale rondleiding door de dierentuin.

Het project "Herz & Heimat" werd mogelijk gemaakt dankzij een specifieke nalatenschap en met de steun van de stad Duisburg. "Met het project willen we herinneringen oproepen en de kracht van mensen met dementie bevorderen. Dit bevat vooral het vertellen van eerdere ervaringen" onthult Orla-Maria Wunderlich, vice-voorzitter van de Alzheimer's Society Duisburg. Samen met de dierentuin hebben de werknemers van het bedrijf de afgelopen maanden een uitgebreid concept ontwikkeld. De training van 11 dierentuinmedewerkers hiervoor was ook onderdeel van het programma.

"Het dierentuinteam is erg trots om te worden erkend als de eerste dementievriendelijke dierentuin in NRW", zegt dierentuindirecteur Astrid Stewin. Burgemeester Mayor Sören Link voegde er nog aan toe dat: "De dierentuin is een plek die mensen van alle leeftijden graag bezoeken. Ik ben dus des te blijer dat er een speciale aanbieding is voor mensen met dementie en dat ze de dierentuin kunnen ervaren op een manier die bij hen past".

Samen met de Alzheimer's Society Duisburg heeft het dierentuinteam een ​​rondleiding ontwikkeld die specifiek is afgestemd op demente personen, waarbij de geheugenwaarde van de deelnemers centraal staat. Maar niet alleen giraffen, brilberen en de kamelen worden bezocht tijdens de rondleiding van ongeveer 1 ½ uur. Ook de olifanten staan op het programma. Bij de olifanten kunnen de mensen met dementie in nauw contact komen met de dieren, en ze samen met een verzorger wortelen voederen. "Na het eerste bezoek zag ik enkel veel zorgeloze en gelukkige gezichten", zegt Bettina Vootz, voorzitter van de Alzheimer's Society, over haar eerste indrukken.

Bij deze bijzondere rondleiding gaat het minder om echte kennisoverdracht, maar om de volledige ervaring met alle zintuigen. Daarom inspireert de dierentuin de deelnemers met een replica van een olifant, kamelenwol alsook verse eucalyptus, het favoriete gerecht van de Koala van Duisburg. De rondleiding door de dierentuin biedt niet alleen 'beestige' mooie momenten, maar de deelnemers hebben ook de mogelijkheid om over hun ervaringen met dieren te praten en vervolgens na te genieten van deze ervaring met koffie en cake.

Van maart tot oktober bieden de Alzheimer's Society en de Zoo elke laatste donderdag van de maand om 15.00 uur deze speciale rondleiding door de dierentuin aan. Voor demente deelnemers is de deelname en de daaropvolgende bijeenkomst met koffie en cake gratis. Begeleiding door een familielid is noodzakelijk, en kost 25 euro.

Aanvragen voor de evenementen worden geaccepteerd door de Alzheimergesellschaft Duisburg via onder meer info@alzheimer-duisburg.de
Getrainde dierentuin-geleiders en vrijwilligers van de Alzheimer's Association Duisburg zijn ter plaatse aanwezig als contactpersonen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 30, 2019, 12:28

Paca's verrassen de dierentuin!
De Zuid-Amerikaanse knaagdieren zijn onverwacht bevallen

Er is een onverwachte groei in de bevolking van de tropische hal "Rio Negro" in Zoo Duisburg. De Zuid-Amerikaanse Paca's hebben onverwacht nageslacht ontvangen. Het vrouwtje verhuisde in juli naar de Kaiserberg en bleek dus bij haar aankomst al zwanger. Met een beetje geluk kunnen bezoekers ondertussen mooi de groei van de jongen zien.

Voor het Zoo-team is de eerste krijgen van jongen bij de paca's een groot succes. Sinds 2016 wonen er reeds exemplaren van de bruin-en-wit-gevlekte dieren in de dierentuin, waar ze binnen de tropische hal "Rio Negro" wonen. Het gehoopte foksucces bleef echter uit. Daarom kwam er een nieuwe vrouw uit Zwitserland naar de Kaiserberg - en deze bracht onverwachte groei met zich mee. Zoölogisch directeur in Duisburg. "Omdat we er allemaal niets van wisten, was de verrassing in de ochtend erg groot toen er plots een jong stond te pronken".

Verbazingwekkend: ook mannetje "Pedro" zorgt voor de jongen als een voorbeeldvader. Hij slaapt met hem in zijn vertrouwde boomholte en ze vergezellen elkaar op de excursies in hun verblijf, desondanks dat hij niet de biologische vader is. "Hij lijkt het niet te weten", zegt de bioloog. Voor de dierentuin is dit niet tragisch. "Het belangrijkste is dat het nieuwe paar harmoniseert en het jong goed wordt verzorgd", benadrukt Pfleiderer. De eerste stap is gezet, en het dierentuinteam hoopt ook in de toekomst de sympathieke Pacas te kunnen blijven fokken.
 
De paca is het derde grootste knaagdier in Zuid-Amerika, en is na de capibara en de pakarana en is een van de grootste vertegenwoordigers van bijna 2.300 knaagdierensoorten wereldwijd. Op hun zoektochten naar voedsel zoeken ze voorzichtig door het tropische regenwoud. De dieren tot 14 kilogram moeten altijd op hun hoede zijn, want zowel bij de Jaguar, anaconda en boshonden staan ​​ze op het menu. In geval van gevaar ontsnappen de ervaren zwemmers daarom in het water en duiken ze snel weg. Maar ook de mens vangt deze knaagdieren. Hun vlees wordt als een delicatesse beschouwd en wordt op lokale markten aangeboden. Bovendien worden ze in sommige regio's vervolgd als een plaag voor landbouwgewassen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » september 6, 2019, 12:22

Vleermuis-seminar in Zoo Duisburg
Kinderen krijgen een 'spannend' inzicht in de wereld van vleermuizen

Peter Allenschläger is gepassioneerd door vleermuizen. Al meer dan 50 jaar heeft deze natuurbeschermer te maken met vleermuizen. Op zaterdag om 13.00 uur nodigt de vleermuisexpert u uit op de zoo-school van Zoo Duisburg. Uit eerste hand kunnen geïnteresseerde bezoekers allerhande interessante feiten leren over de biologie, bescherming en bedreiging van inheemse vleermuissoorten.

Peter Allenschläger zal ook verslag uitbrengen over zijn werk op het vleermuisstation in de dierentuin van Duisburg. Sinds vele jaren worden hier verzwakte/ gewonde en zieke dieren verzorgd en vervolgens terug voorbereid op vrijlating. Deze inspanning werd reeds beloond met meer dan 5000 geredde dieren.

De openbare verlichting van het landschap, het gebruik van pesticiden en (hout)conserveringsmiddelen alsook de achteruitgang van insectenpopulaties zijn bedreigingen voor de vleermuizen. Bovendien zijn er steeds minder slaapplaatsen beschikbaar voor de dieren, omdat oude bomen met knotgaten worden gekapt, zolders worden hermetisch afgesloten en grotten worden opgevuld. Het gebeurt ook steeds weer dat huiskatten vleermuizen vangen. In het vleermuisstation van Duisburg worden de gewonde dieren geholpen. Daarnaast zijn er ook tal van vleermuiskasten op het terrein van de dierentuin op de Kaiserberg, die de dieren een veilig thuis bieden.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » september 17, 2019, 18:46

Zoo Duisburg organiseert herfstplezier
Kleurrijk reilen en zeilen op de boerderij
                
Op 21 en 22 september is Herfst-feest in de dierentuin. Van 11 tot 17 uur wachten er verschillende activiteiten op de dierentuinbezoekers bij de kinderboerderij en het ontdekkingshuis. De medewerkers van de kinderboerderij geven inzicht in hun dagelijkse werkzaamheden. Gasten van de dierentuin kunnen bijvoorbeeld ontdekken waar het eten van de dierentuin vandaan komt en wat er op het menu staat van de gorilla's, miereneters en giraffen. Bij imker Frank Werners dompelen de kleine en grote dierenliefhebbers zich onder in de wereld van honingbijen.

Kleurrijke marktkramen met sieraden, lederwaren en mooie houten decoratie nodigen u uit tot een aankoop. Ook kunnen de bezoekers hun vaardigheden bewijzen, of in een speciale stand individuele souvenirfoto's maken. Het herfstfestival wordt afgesloten met een Beiers gastronomisch aanbod.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » september 24, 2019, 12:39

Leeuwen verhuizen naar een nieuw verblijf
Eerste bouwfase voor de uitbreiding van de Leeuwenverbljf is voltooid

Leeuwenman Tsavo en zijn twee vrouwtjes Manyara en Masindi wonen nu al een goede week in het nieuw gebouwde deel van hun verblijf. Alleen dankzij de hernieuwde ondersteuning van Sparkasse Duisburg kon de uitbreiding en modernisering van het Löwen-huis worden gerealiseerd. Met de verhuizing van de drie populaire dieren naar het uitbreidingsgebied is de eerste bouwfase in de dierentuin voltooid - nu rollen de graafmachines naar het oude gebied van deze grote katten.

In april gaven Sparkasse directeur Dr. Joachim Bonn en Zoo Directrice Astrid Stewin het startschot van de bouw voor deze uitbreiding. In de afgelopen maanden is het uitbreidingsgebied beetje bij beetje afgewerkt, rotsformaties aangelegd en klimbomen opgezet. De voormalige wisentstal werd herbouwd als het nieuwe leeuwenhuis. "Leeuwen behoren tot de belangrijkste attracties voor jong en oud en zijn publiekstrekkers in elke dierentuin! Je kunt niet genoeg aandacht besteden aan deze dieren en de omgeving waarin ze leven. Daarom zijn we toegewijd aan onze vaste overtuiging. "

De geherstructureerde faciliteit voor de leeuwen is goed ontvangen door het trio. "Vooral de schuilplaats en de klimbomen bevallen de drie leeuwen", zei projectleider Mike Kirschner. Zoo directrice Astrid Stewin is ook blij met de leeuwen: "het ravotten van de drie leeuwen over het nieuwe terrein is geweldig om naar te kijken, het doet je hart sneller slaan. Daarom bedank ik in naam van onze leeuwen de Sparkasse, zonder wiens steun het nieuwe verblijf niet mogelijk zou zijn geweest. "

Maar niet alleen de leeuwen krijgen waar voor hun geld op het uitbreidingsgebied. Drie nieuwe uitzichtpunten met grote panoramische ramen wachten op bezoekers. Deze bieden de mogelijkheid om de leeuwen vanuit verschillende perspectieven te observeren. Bovendien werd er ook een vijver ontwikkeld bij het bouwproject, dat amfibieën een nieuwe habitat biedt.

Nadat de eerste bouwfase is voltooid, wordt de bestaande leeuwenverblijf in de komende maanden gerenoveerd en vervolgens verbonden met het uitbreidingsgebied. "De twee buitenfaciliteiten kunnen later naar behoefte worden gedeeld. Dit geeft de verzorgers de mogelijkheid om te reageren op de individuele behoeften van de leeuwengroep" zegt dierenarts Dr. Carolin Bunert.

De dierentuin verwacht dit jaar het volledige verblijf van ongeveer 2500 m² te voltooien.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » oktober 1, 2019, 12:17

Fascinerende vliegende kunstenaars bezoeken de dierentuin en thematour "Animal Records"
Valkeniers laten op 3 oktober zien wat adelaars, uilen en valken allemaal in hun mars hebben. Gratis thematour op dierenarchieven op 6 oktober

Op de dag van de Duitse eenheid (3/10) verwelkomt de dierentuin heel wat gevederde gasten. Vanuit Nederland bezoeken de valkeniers van De Valkenhof naar Zoo Duisburg, en ze brengen verschillende roofvogels en uilen mee. Vanaf 10:00 uur krijgen bezoekers van de kinderboerderij de gelegenheid om informatie uit de eerste hand te krijgen over de majestueuze roofvogels. Bij drie vliegshows tonen de vogels vervolgens hun vaardigheden en cirkelen ze over de hoofden van de bezoekers. Het begint om 11.30, 13.30 en 15.30 uur op de kinderboerderij van de dierentuin.

Hoe ver springt een kangoeroe? Hoe lang kan een zeeleeuw zijn adem inhouden? En hoe kunnen olifanten hun oren gebruiken als airconditioning?

Het onderwerp "Animal Records" op zondag 6 oktober gaat over de vergaande excellentie in het dierenrijk. Het begint om 12.00 uur en 14.00 uur bij de hoofdingang. Deelname aan de tour is gratis, alleen de toegang tot de dierentuin moet worden betaald.
Inschrijvingen kunnen worden aanvaard tot 3.10.2019 onder limpinsel@zoo-duisburg.de


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » oktober 2, 2019, 10:02

Schattige jonge dwergotters in zoo Duisburg
Voor het dierentuinteam is dit het eerste foksucces in ruim acht jaar

Leuk nieuws bij de familie dwergotters in Zoo Duisburg, daar zijn er recent zes keer nakomelingen geteld.Het dierentuinteam is blij, want het huidige paar dwergotters woont pas sinds de afgelopen mei-maand in Duisburg. Met een beetje geluk kunnen de jongen reeds op het terrein worden waargenomen.

Het personeel had al langer vermoedens dat de Aziatische dwergotters jongen zouden kunnen krijgen. Volgens Zoölogisch directeur Johannes Pfleiderer konden reeds direct na de aankomst van het koppel de eerste gedragingen worden waargenomen hiertoe, en in de daaropvolgende weken werden er regelmatig paringen waargenomen. Het zacht gejank uit het hol in begin augustus bevestigde dit vervolgens. Voor het eerst na acht jaar zijn er weer schattige dwergotters op Kaiserberg.

De eerste medische controle is al uitgevoerd op de kleine otters. Dit was niet eenvoudig voor dierenarts Dr. Carolin Bunert, want de dieren zijn bijzonder levendig. Zoals alle dierentuindieren kregen ook de jonge otters hun 'identiteitskaart' tijdens het onderzoek. Dit unieke nummer wordt opgeslagen op een chip ter grote van een rijstkorrel, en met licht protesterend gepiep onder de huid geplaatst bij de dieren. Op die manier kan met steeds de dieren identificeren. De dierenarts is tevreden met de ontwikkeling van de jonge dieren, en kon zes mannetjes en zes vrouwtjes noteren.

Aziatische dwergotters leven in familiegroepen van ongeveer 12 dieren en worden als een zeer sociale soort beschouwd. Met luide roepen/ piepen communiceren de leden van een groep met elkaar. In hun oorspronkelijke verspreidingsgebied zorgen zowel habitatverlies als de illegale handel in dieren in toenemende mate een bedreiging voor de sympathieke dwergotters. Daarom wordt de soort als "bedreigd" beschouwd.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » oktober 3, 2019, 10:04

Internationale dag van de dierenverzorger
In Zoo Duisburg zorgen 48 dierenverzorgers voor het welzijn van meer dan 9000 dieren van 400 soorten. Op de Internationale Dag van de 'Zookeeper' komt hun beroep in beeld.

Ze zorgen voor imposante olifanten, levendige zeeleeuwen, gezellige gorilla's en behendige reuzenotters. De dierentuinverzorgers in het Duitse Zoo Duisburg hebben hun handen vol, ze voeren de hongerige monden en reinigen hun verblijven. Maar het beroep is diverser, en heeft meer verantwoordelijkheden dan je op het eerste gezicht denkt. De Internationale Dag van de Zookeeper op 4 oktober brengt het functieprofiel onder de aandacht, want zonder de mensen achter de dieren zou de dierentuinervaring niet mogelijk zou zijn.
 
Om er voor te zorgen dat alle dieren hun dagelijkse voedsel krijgen begint de dag voor Richard Luhmer en zijn collega's vroeg in de ochtend. Al om 6.00 uur laadt het team uit de keuken boxen vol fruit en groenten, zakjes pellets en speciaal voer op de wiellader. "Als we alles hebben geladen, leveren we aan de specifieke werkgebieden, de zogenaamde sectoren van de dierentuin," legt de leiding van de keuken uit.
Luhmer is niet alleen verantwoordelijk voor de bevoorrading van deze sectoren, als getrainde dierenhouder beheert hij ook de voedsel logistiek van de dierentuin en zorgt ervoor dat er altijd voldoende voedsel in de magazijnen is.
"Als je bedenkt dat een olifant alleen al ongeveer 150 kilo gras of hooi eet, dan kun je je voorstellen hoeveel voedsel we onze dieren moeten voeren", zegt Luhmer.

Terwijl het voer in de dierentuin wordt gedistribueerd, verwelkomen de verzorgers van elke sector hun protégés - en beginnen vervolgens het voedsel te bereiden dat eerder bij hen werd afgeleverd. "We nemen dan de rol van chefkok aan", glimlacht Aline Steinbach, die groenten en fruit hakt in de voerkeuken van de Tropische hal Rio Negro. "Elke soort heeft zijn eigen speciale voedingsplan, dat is afgestemd op individuele behoeften", zegt Steinbach.

De dierenverzorgers kennen niet alleen de voedingsbehoeften van hun beschermelingen, maar ook elk kenmerk, bewegingspatronen en gedrag zijn hen bekend. "Het vermogen om dieren te observeren en te voelen of er iets is, is een zeer belangrijk kenmerk dat een dierentuinverzorger moet hebben. Ze werken immers elke dag met hun beschermelingen. Ze zullen de eerste zijn die opmerkt als er iets mis is. Zonder hen zijn we is er geen oplossing " legt dierenarts dr. Kerstin Ternes uit.

In de reguliere medische opleiding bereiden de dierenverzorgers hun dieren ook voor op routinematig onderzoek door de dierenartsen. Deze training is gebaseerd op vertrouwen en plezier, en is niet alleen voorzorgsmaatregel, maar ook mentale actie voor de bewoners van de dierentuin. Ook bij bijvoorbeeld de olifanten. "Op dit moment leren we onze drie olifanten dat bloed afnemen niet slecht is. Via speciale openingen in een trainingsmuur strekken Daisy, Saiwa en Etosha een oor uit, waarlangs de dierenartsen vervolgens dan bloed kunnen afnemen. Daarna is er een heerlijke beloning, bijvoorbeeld meloenen of ananas, "verklaart Philipp Goralski, manager in het olifantenhuis.

Over olifanten gesproken. Met zulke grote dieren wordt natuurlijk veel afval gecreeërd. Natuurlijk is het reinigen, schrobben en reinigen van de behuizingen een van de belangrijkste taken van de dierentuin, waardoor de verzorgers ook het grootste deel van de dag bezig blijven. Maar als het gaat om het verbouwen van bestaande behuizingen of het plannen van nieuwe voorzieningen, worden ze ook mantelzorgers en interieurontwerpers.
Creativiteit is ook nodig om de dieren bezig te houden in de dierentuin. Knabbelkisten voor giraffen of gevulde zebragestyleerde zakken voor leeuwen of tijgers zijn slechts enkele voorbeelden van hoe de dierentuinverzorgers de tijdrovende zoektocht naar voedsel simuleren door middel van verrijking.

Maar soms worden de dierenverzorgers ook plaatsvervangende moeders. Zoals voor Bennett kangoeroe Lizzy. Haar moeder was gestorven, en Lizzy vertrouwde op de warmte van het moederzakje als een kleine, naakte kangoeroe. Zonder de moedige inzet van het dierentuinteam zou Lizzy ook zijn gestorven. In plaats daarvan bewoog ze zich in een stoffen zak, werd ze voortdurend rondgedragen door haar verzorgers en gevoed met kangoeroemelk die uit Australië werd geïmporteerd. Ondertussen is Lizzy een echte kangoeroe-tiener en is ze al lang niet meer in het leven van haar surogaatouders. Ze kon gemakkelijk worden geïntegreerd in de groep Bennett-kangoeroes binnen de dierentuin van Duisburg.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » oktober 11, 2019, 10:08

Leren met alle zintuigen: I-Dötzchen-Tag in de dierentuin van Duisburg
Gratis dierentuinbezoeken voor alle scholen en kleuterscholen in Duisburg dankzij Sparkasse Duisburg en GEBAG

Dit jaar gingen ongeveer 700 leerlingen van het eerste jaar binnen de Duisburgse scholen in op de uitnodiging om de dierentuin op de Kaiserberg te bezoeken. Onder het motto "Leren met alle zintuigen" heeft I-Dötzchen de diversiteit van de dierentuin op een heel speciale manier ervaren.
De actie werd mogelijk gemaakt door de aanhoudende inzet van sad, Sparkasse Duisburg en de gemeentelijke woningbouwvereniging GEBAG.

Voorbij giraffe, flamingo en Co. wachtten drie avonturen op de eerste klassers. In het Koala huis dook de enthousiaste I-Dötzchen de wereld van Australische dieren in, leerde ze allerlei bijzonderheden over de biologie van buideldieren en mochten ze ook de geur van de Koala's hun favoriete eten, de eucalyptus, opsnuiven.

Het dieet van dierentuindieren kwam dan weer aan bod in het apenhuis. Een kijkje in de voerpotten van de gorilla's, zonder bananen, stond daar op het menu. Integendeel, de zachte reuzen voeden zich uitsluitend met groenten en houden vooral van verse bladeren en schors.

Iedereen die eens een kat in de mond wilde kijken, werd op zijn wenken bediend in het tijger-huis. Replica's van roofdierschedels konden van dichtbij worden bekeken en ook worden aangeraakt. De begeleiders van de dierentuin maakten van de gelegenheid gebruik om de I-Dötzchen te informeren over het gevaar van de majestueuze grote katten.

"Als dierentuin hebben we een speciale betekenis als buitenschoolse leerlocatie", zegt dierentuindirecteur Astrid Stewin. "Met onze dieren sensibiliseren en inspireren we elke dag voor de biologische diversiteit in de verschillende habitats. De inzet van Sparkasse en GEBAG opent een speciale plek voor studenten om duurzaam te leren - en dat is fantastisch, "zegt Stewin. Burgemeester Sören Link, beschermheer van de I-Dötzchen-dag, benadrukte bij het begroeten van de eerste klassers in het Duisburg-dolfinarium dat alle schoolklassen en kleuterscholen in Duisburg de dierentuin gratis kunnen bezoeken, niet alleen de I-Dötzchen.

Het gratis dierentuinbezoek hoeft niet te worden geregistreerd. Alleen een geldig certificaat van de betreffende school of kleuterschool in Duisburg moet als bewijs aan de kassa worden getoond. Afhankelijk van de grootte van de groep geeft de dierentuin ook de begeleidende personen gratis toegang. Een escort heeft bijvoorbeeld gratis toegang bij zes kleuters, 10 basisschoolleerlingen of 20 middelbare scholieren.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2177
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » oktober 11, 2019, 12:37

Kangoeroe Skippy vindt een nieuw thuis in Zoo Duisburg
Het in het Sonsbeck-gebied ontdekte dier zal worden geïntegreerd in de bestaande groep Bennett Kangoeroes

Bennett Kangoeroe Skippy was enkele weken bij de politie in Xanten in dienst. Het dier kon door de ambtenaren worden gevangen met de hulp van een dierenarts. In de dierentuin van Duisburg heeft de kleine springer echter een veilig thuis en talloze soortengenoten gevonden.

In tegenstelling tot de eerste gedachte is Skippy een Bennett-kangoeroe, een buideldier ongeveer 80 cm, dat inheems is in het zuidoosten van Australië. "Omdat we een grotere groep van deze kangoeroesoort in de dierentuin van Duisburg hebben, hebben we meteen onze goedkeuring gegeven om Skippy op te nemen", aldus Zoo-woordvoerder Christian Schreiner. Tijdelijk woonde Skippy in een dierenartspraktijk in Moers, de verhuizing naar de Kaiserberg heeft de kangoeroe-dame echter heel goed doorgemaakt. Voordat Skippy zichtbaar is voor bezoekers van de dierentuin, zal ze nog een paar dagen doorbrengen in de eigen dierenartspraktijk van de dierentuin. "We zullen haar opnieuw controleren als een voorzorgsmaatregel. Tot nu toe maakt ze een zeer goede, behendige indruk en heeft ze al gegeten, "legt dierenarts Dr. med. Carolin Bunert. Na de voltooide quarantaine ontmoet Skippy vervolgens haar soortgenoten die een verblijf delen met Wombat Barney in Duisburg. Waar Skippy oorspronkelijk vandaan komt, is nog onduidelijk. "Omdat ze niet gechipt is, vermoeden we ook dat ze uit een privécollectie komt," zei de dierenarts.

Skippy zal de status van beroemdheid in Zoo Duisburg echter moeten delen met de favoriet van de bezoekers, Lizzy. Vorig jaar hebben de dierenverzorgers op Kaiserberg het leven gered van de kleine Bennett-kangoeroe Lizzy. Haar moeder was gestorven. Terwijl de kleine Lizzy op de warmte van het moederzakje vertrouwde, trok ze eigenlijk de stoffen tas van de verzorgers in. Hierin werd ze constant rondgedragen door haar verzorgers en opgevoed met speciale kangoeroemelk. Sinds januari is Lizzy permanent lid van de Duisburg Bennett Kangoeroe-groep, waar straks ook Skippy gezelschap van uit zal maken.


Plaats reactie