Nieuwstopic Zoo Keulen

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2196
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker » september 13, 2019, 10:01

De dierentuin van Keulen vervoert met succes drie olifanten naar Kopenhagen

Succesvol olifantenvervoer vanuit de dierentuin van Keulen: Gisterenochtend zijn drie olifanten uit Keulen - "Thi Ha Phyu", "Maha Kumari" en "Jung Bul Kne" - veilig aangekomen in de dierentuin van Kopenhagen. Daar zullen ze vanaf nu blijvend kunnen wonen. Medewerkers van de dierentuin in Keulen reden de dieren 's nachts met opleggers in speciaal voorbereide transportkisten naar Scandinavië. "Alles verliep vlot dankzij de zeer goede voorbereidingen. De drie olifanten zijn een beetje vermoeid, maar verder fit en ontspannen, "zegt dierentuindirecteur prof. Theo B. Pagel, die het transport leidde, vanuit Kopenhagen.

De olifantenkudde in de dierentuin van Keulen was de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Alleen al sinds 2016 is de groep met vier jongen gegroeid. "Thi Ha Phyu", "Maha Kumari" en "Kne" vormden hun eigen "kleine familie" binnen de grotere kudde van Keulen. "Thi Ha Phyu" is de moeder van "Maha Kumari", de tweede olifant ooit geboren in Keulen. Op zijn beurt beviel "Maha Kumari" in 2017 van "Kne". De nauwe band van de drie olifanten zorgt ervoor dat alle drie elkaar snel zullen vinden in hun nieuwe omgeving, volledig volgens de eisen van het moderne olifantenbeheer. Bovendien vestigden twee olifantenhouders uit Keulen zich deze keer, voor het eerst, in Kopenhagen om de integratie in de nieuwe kudde te begeleiden.

De verhuizing is op veel manieren zinvol. Enerzijds kan de dierentuin van Kopenhagen haar fokprogramma voor conservatie hierdoor uitbreiden met behulp van de Keulense olifanten. De dierentuin van Keulen verwacht op zijn beurt nieuwe olifanten in de komende twee jaar. Met de tijdelijke vermindering tot nu 13 dieren, voorkomt de dierentuin van Keulen hiermee dat de ruimte in het verblijf in de toekomst te schaars kan worden.

Het Keulense olifantenverblijf is een van de grootste in Europa. Het is ongeveer 2 hectare groot en stond model voor vele andere nieuw ontworpen olifantenverblijven over de hele wereld. Sinds de opening in 2004 zijn hier in totaal tien jongen geboren.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2196
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker » september 24, 2019, 12:28

Roze schijn
De dierentuin van Keulen introduceert een nieuwe flamingoverblijf
 
De dierentuin van Keulen houdt momenteel flamingo's op een andere plek op haar grondgebied. Vierentwintig van deze roze blikvangers laten nu ook op de vijver tegenover het historische Zuid-Amerika huis zien dat men vrij goed op één been kan staan. Ze komen uit de hoofdkolonie bij de vijver voor het Zoorestaurant, waar de resterende 137 flamingo's van de groep uit Keulen overblijven. De dierentuin opent het extra flamingogedeelte als onderdeel van de renovatie van oude Zuid Amerika-huis en de directeurswoning/ villa, welke tegenover elkaar staan. 

Sparkasse Köln Bonn ondersteunt het bijkomende flamingoverblijf van de dierentuin. In de zomer heeft het 24 door schoolklas-peterschappen gefinancierd - één per nieuw verhuisde flamingo. "Enerzijds is dit bij wijze van spreken een welkomstvergoeding waarmee we het verblijf van de roze vogels hier in de dierentuin ondersteunen. Aan de andere kant kunnen we zo scholieren helpen meer te weten te komen over de biologie van deze dieren, die vooral populair zijn bij jonge mensen ", aldus Katharina Holert, Corporate Communications Officer bij Sparkasse KölnBonn.

De dierentuin van Keulen heeft Cubaanse flamingos. Deze komen voornamelijk voor in Midden-Amerika. De sierlijke vogels voeden zich met plankton, dat ze uit het water filteren met behulp van hun zeefachtige bek. In de vrije natuur eten flamingo's schaaldieren op die hun veren rood kleuren. In de dierentuin in Keulen geven dierenverzorgers voedsel waaraan ze rode kleurstoffen toevoegen. Op deze manier blijven de vogels op een natuurlijke manier intens gekleurd. Flamingo's kunnen heel oud worden. De oudste van de vogels die in Keulen woonden, werd begin jaren 70 geboren.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2196
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker » september 27, 2019, 10:01

Kleine bizon geboren in Zoo Keulen
Een extra lid voor de kudde bizons van de dierentuin in Keulen. De zesjarige koe 'Lakota' is daar vorige week bevallen van een jonge stier. Het jong is behendig alsook alert en drinkt vlot de moedermelk. Vader is de eveneens zesjarige stier "Cherokee", die met zijn imposante gestalte de baas is van de bizongroep in Keulen.

Het leefgebied van de bizons varieert van de droge vlakten van Noord-Mexico tot de prairies van het Amerikaanse Mid-westen tot de weiden langs de rivieren van Alaska. Bizons kunnen tot een ton wegen, ze zijn de grootste landzoogdieren in Noord-Amerika. De dieren vormden ooit het levensonderhoud van Noord-Amerikaanse Indianen die op en met de bizons leefden. Ze doodden alleen voor eigen gebruik en gebruikte daarbij de dieren volledig. Bont, pezen en botten werden gebruikt om kleding, dekens, zadels, hoofdstellen, schilden, touwen, lijm, kussenvullingen, schalen, rammelaars, sieraden, gereedschap en tipi's te maken. De verzamelde buffelmest diende dan weer als brandstof.

Met de ontwikkeling van het Amerikaanse continent door blanke kolonisten en jagers, kwam het tot massale veldslagen voor deze dieren. De jacht op bizons werd immers een populaire sport. In de korte periode tussen 1870 en 1876 werd het bestand van enkele miljoenen gedecimeerd tot enkele duizenden dieren. Dit gebeurde op bevel van de regering om het levensonderhoud van de indianen te ontnemen. De inspanningen voor de bescherming en instandhouding begonnen in 1905. Inmiddels wonen er terug meer dan een half miljoen bizons in Noord-Amerika, de meeste op boerderijen. Slechts 5 procent is wild. Andere dieren worden beheerd voor onderhoudsdoeleinden in omheinde reservaten. Het doel is om het cultureel en economisch belang voor de Indianen te herstellen en de bizon zijn oorspronkelijke rol in het steppe-ecosysteem terug te geven. Bizons zijn niet alleen belangrijke(prooi)dieren, maar ook landschapsontwerpers. Als herbivoren voorkomen ze de verspreiding van struiken en bomen en zorgen ze voor de typerende open landschappen. Deze bieden op hun beurt dan weer het leefgebied voor veel planten, insecten, vogels en kleinere zoogdieren.

In de dierentuin van Keulen bestaat het belangrijkste voedsel uit gras, dat in de zomer wordt gemaaid en in de winter als hooi wordt gedroogd. Een graanconcentraat wordt hier dagelijks toegevoegd. In de winter krijgt de bizon ook rapen en soms takken om aan de schors te knabbelen, welke veel mineralen bevat.

Zondag is Zootag
Deze zondag zijn er exclusieve inzichten in het werk van de dierentuin in Keulen. Tijdens deze Keulen-Zootag zijn er ook diverse extra’s en speciale aanbiedingen oor het gehele gezin. Men kan zien hoe de dieren worden verplaats tussen dierentuinen, hoe men werkt met de grote katten of (mens)apen en hoeveel voedsel er juist wordt gegeven door de gehele dierentuincollectie. Mobiele informatiestations voor jong en oud maken het programma compleet.

Voor de vroege vogels zijn er voor het eerst ook rondleidingen, nog voor de opening van de dierentuin (7.30 - 9.00 uur). Deze kosten € 28 / € 19 inclusief toegang. Hiervoor kan je jezelf inschrijven op ckmann@koelnerzoo.de.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2196
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker » oktober 11, 2019, 12:36

Baden, loungen - en af ​​en toe een traktatie: kleine otter geboren in de dierentuin van Keulen

Geen twijfel mogelijk - deze nieuwe toevoeging aan de collectie kan de ster van het hersftseizoen worden in de dierentuin van Keulen.Dit omdat de recent geboren otter houdt van waar alle kinderen houden: zwemmen, loungen en af ​​en toe verwend worden met een lekkere traktatie. Moeder van de nog naamloze (vrouwelijke) jong is de vierjarige "Nikola". Zij kwam vorig jaar uit de Nikolaev dierentuin van Oekraïne naar Keulen. "Nikola" zorgt goed voor haar levendige en speelse jong.
 
De biologie van de otters
Euraziatische otters (Lutra lutra lutra) zijn watermarters. Ze bereiken een lichaamslengte van 70 tot 80 centimeter, met een staart van ruim 40 centimeter en schouderhoogte van ongeveer 30 centimeter. Otters kunnen maximaal 14 kilogram wegen. Vrouwtjes blijven echter kleiner en lichter dan de mannen. Haar lange en sterke staart is taps en volledig behaard. Het dient als controle-orgaan zowel op het land als in het water. Het lichaam is langwerpig en heeft korte maar sterke benen. De voeten eindigen in tenen met duidelijk gedefinieerde huiden met zwemvliezen. Op de bovenlip van de snuit bevinden zich kleine opstaande snorhaartjes, deze vormen een belangrijk oriëntatie-orgaan bij de frequente duiken.

Het verblijf in Keulen is gemodelleerd naar de natuurlijke habitat.
Het otterverblijf in de dierentuin van Keulen bevindt zich nabij de hoofdingang, en werd opnieuw ontworpen in 1996. De behuizing toont een op de natuur geïnspireerde kreeksituatie. Kinderen en rolstoelgebruikers kunnen goed kijken door de grote glazen ruiten naar de levendige otters. De natuurlijke habitats zijn helder, schoon en bevatten visrijk water. Met oevers welke rijk zijn aan vegetatie, vergelijkbaar met de situatie in de dierentuin van Keulen. Dergelijke habitats zijn echter zeldzaam geworden, waardoor hun aantal in de natuur onder druk staat. Otters komen in ruime delen van Europa veel voor. De otter is echter ook vertegenwoordigd in het Midden-Oosten, de Kaukasus, Noord-India, delen van de Himalaya, China, Japan, Sumatra, Noord-Afrika, Japan en Java met in totaal 15 ondersoorten. Grotere aantallen vinden we nu nog terug in de Tsjechische Republiek, in het oosten van Duitsland, in het Beierse Woud en in Polen.

 


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2196
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker » oktober 21, 2019, 15:59

Zoo Keulen en Snapchat zijn toegewijd aan biodiversiteit met augmented reality

*AR: Een innovatieve augmented reality-installatie in de dierentuin van Keulen vestigt de aandacht op het uitsterven van soorten.
*Bezoekers van de dierentuin kunnen bedreigde dieren via Snapchat ervaren als een 3D animatie tussen 17 en 28 oktober.
*Snapchat ondersteunt belangrijke conserveringsprojecten in de dierentuin van Keulen, zodat bedreigde dieren niet alleen een digitale toekomst hebben.


Elke dag sterven er op aarde 100 soorten dieren. Dit is niet alleen dramatisch, maar dit heeft ook verstrekkende gevolgen.
Snapchat en de dierentuin van Keulen hebben daarom hun krachten gebundeld om het bewustzijn rond de wereldwijde uitsterving van soorten te vergroten door middel van augmented reality (AR). Van 17 tot 28 oktober 2019 kunnen bezoekers van de dierentuin van Keulen daarom bedreigde dieren als 3D-animatie ervaren via Snapchat op hun smartphone. Het gezamenlijke project onderstreept het essentiële werk dat dierentuinen hebben neergezet voor milieueducatie, onderzoek en natuurbehoud. Om ervoor te zorgen dat dieren in het wild niet alleen worden gezien als virtuele projecties in de toekomst, verzamelen zowel de dierentuin van Keulen als Snapchat donaties voor lopende natuurbeschermingsprojecten als onderdeel van de gezamenlijke campagne.

Is augmented reality de dierentuin van de toekomst?
Lege leefgebieden waar ooit dieren rondzwierven? Zonder programma's voor dierentuinbehoud zou dit scenario snel werkelijkheid kunnen worden. Dankzij hun rol als ark helpen dierentuinen voorkomen dat dieren uitsterven. Daarom is het belangrijk om het werk van dierentuinen te ondersteunen.

De achteruitgang van de natuurlijke biodiversiteit gaat enorm snel. Vorig jaar alleen al was de noordelijke witte neushoorn functioneel uitgestorven. Om dit gevaar tastbaar te maken, heeft Snapchat Augmented Reality filters ontwikkeld, speciaal voor de dierentuin van Keulen. Tot 28 oktober 2019 hebben bezoekers van de dierentuin van Keulen de kans om indrukwekkende 3D-animaties van dieren rechtstreeks op hun eigen smartphone te ervaren via de Snapchat-app en om te communiceren met de bedreigde diersoorten. Hiermee kun je virtuele installaties ontdekken van de bedreigde Aziatische olifanten, de bedreigde Amoer-tijgers en de bedreigde Filipijnse krokodillen.

De installaties zijn te vinden in de wei voor het voormalige olifantenhuis, op de tijgerplant en in het terrariumgedeelte van het aquarium. Vanaf november is het voor elke Snapchat-gebruiker in Duitsland mogelijk om de virtuele dieren te ervaren en ermee te communiceren - zelfs zonder de dierentuin van Keulen te bezoeken.

Samen voor de bescherming van soorten
Met de campagne willen Snapchat en de dierentuin van Keulen de aandacht vestigen op het feit dat dierentuinen in de toekomst een steeds belangrijkere rol zullen spelen bij het behoud van bedreigde soorten met hun arkfunctie - maar ook voor herbebossing. Zonder geschikte instandhoudingsprojecten van dierentuinen en andere instellingen voor milieubescherming zouden de Filippijnse krokodillen bijvoorbeeld binnenkort in het wild uitsterven - en alleen bekeken worden in dierentuinen of de digitale wereld. Deze projecten hebben financiële en sociale steun nodig, zodat natuurbeschermers hun werkzaamheden kunnen voortzetten en uitsterven van soorten kunnen voorkomen. Daarom steunt het Snapchat ook financieel mee de inzet van de dierentuin van Keulen, die zich in meer dan 20 projecten wereldwijd sterk maakt voor het behoud van de biodiversiteit. Ook Snapchat-gebruikers kunnen zelf actief worden en doneren door middel van een knop onder de Snapchat-filters, dit ten gunste van soortenbeschermingsprojecten van de dierentuin van Keulen. Meer specifiek vloeien de donaties die tijdens de campagne zijn ontvangen over in een hervestigingsproject voor de repatriëring van twee Filippijnse krokodillenjongen in de Filippijnen.

Prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg, directeur van de dierentuin van Keulen: "We danken Snapchat voor de steun. Dierentuinen coördineren fokprogramma's voor 1.000 verschillende soorten wereldwijd. Bijna de helft van de soorten die op deze manier worden beheerd, staan op de Rode Lijst van de World Conservation Union (IUCN) als 'bedreigd'. Het doel is te voorzien in genetisch variabele en levensvatbare bestanden in menselijke handen en, indien mogelijk, dieren voor vrijlating te voorzien. Als gevolg van deze betrokkenheid bij de dierentuin zijn soorten zoals Europese bizons, condors in Californië, balimeeuwen, Przewalski's paarden en sabelantilopen gered van het lot om uit te sterven. "

Snapchat als innovatieleider in de AR-sector

Augmented reality op Snapchat vervaagt de grenzen tussen digitale en fysieke wereld. Snapchat-filters kunnen worden gebruikt om objecten, dieren of hele virtuele werelden te maken en deze samen te voegen met de echte omgeving. Snapchat is een innovatieleider op het gebied van AR en heeft deze technologie toegankelijk gemaakt voor meer mensen dan ooit tevoren dankzij tools zoals de filters en Lens-Studio. Het is nu een van de grootste augmented reality-platforms ter wereld: meer dan 70% van de 203 miljoen gebruikers spelen elke dag met deze filters op Snapchat. Vanwege het grote aantal gebruikers tussen 18 en 35 jaar, wordt vooral de jonge generatie gesensibiliseerd voor het project voor het behoud van biodiversiteit. Met AR-technologie kunnen gebruikers eenvoudig complexe problemen benaderen en tot leven brengen. De speciaal ontwikkelde filters voor de dierentuin van Keulen zorgen voor een directe, emotionele ervaring.

Liane Siebenhaar, Creative Strategy Lead voor DA-CH bij Snap Inc, welke deel uitmaakte van het projectteam, zei: "Bij Snapchat willen we de camera meenemen, en de manier waarop honderden miljoenen mensen elke dag naar de wereld kijken, met een augmented reality, herdefiniëren. Met de filters willen we potentiële toekomstscenario's tot leven brengen en zo laten zien wat er gebeurt als de inspanningen voor de in het wild levende diersoorten niet langer bestaan. We willen de mensen stimuleren om nu te handelen. Voor de generatie van onze kinderen wens ik dat bedreigde dieren in het echte leven blijven kunnen bestaan en niet alleen in de virtuele wereld."

Om de soortenbeschermingsprojecten van de dierentuin van Keulen te ondersteunen, kunnen donaties worden gedaan via deze link: https://www.koelnerzoo.de/spenden-online
Informatie over de instandhoudingsplicht van de dierentuin van Keulen lezen we dan weer na op: http://www.koelnerzoo.de/artenschutz


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2196
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker » oktober 30, 2019, 12:20

Perfect plezier voor het hele gezin:
Grote Halloween-nacht in de dierentuin van Keulen

Sprankelende vuurspuwers, fantasierijk-griezelige wandelacts en vele buitengewone activiteiten in de directe omgeving van olifanten, nijlpaarden & Co: De grote Halloween-avond in de dierentuin van Keulen heeft veel te bieden op 31 oktober zijn van 18 tot 22 uur op het hele dierentuinterrein. De dierentuin baadt dan volledig in griezelig licht - en brengt de geesten van de nacht tot leven. Nachtdieren zoals oehoe, kakkerlak en vleermuis zorgen voor een geweldige ontmoeting.

Nieuw zijn de vele activiteiten zoals pompoen snijden, heksenbezems maken of brood barbecueën. Moedige bezoekers komen in contact met slangen en insecten. De wanhopige professor Animalius zoekt ook dringend hulp bij het sorteren van zijn beenderenkast. Kleine magiërs mogen dan weer hun vuurademhaling komen oefenen. Kindermuzikant Uwe Reetz nodigt je uit voor het enge zangprogramma. Vuurspuwers en grote fantasiekarakters die door de dierentuin rennen, maken het op veel plaatsen spannend. Kleine bezoekers kunnen zich ook verheugen op het poppentheater met de magische keuken van Zwackelmann en een fantastische verteller.

In het aquarium van de dierentuin van Keulen draait alles om de griezelige en kriebelende dieren. Zo ook de kakkerlakkenrace of de vogelspinnen: jong en oud zullen gefascineerd zijn door de manier waarop insecten en spinnen leven.

*Olifantenhuis, giraffenhuis, regenwoudhuis, uilenbucht, Hippodom en het Madagaska-huis zijn ’s avonds geopend open op deze dag.
* Er zijn nachtelijke speciale voedingen: bavianen 19.00 uur; Otters 18.30 uur; Wasberen 18.30 uur; aardvarken "Himba" om 20.30 uur; Piranha's in het aquarium: 19 uur

Hou er wel rekening mee dat er geen glazen flessen of alcoholische dranken naar de dierentuin mogen worden gebracht. Bezoekers zijn welkom om zich te verkleden in het thema van Halloween (met uitzondering van horrorclowns of lichaamskostuums met maskers).

prijzen:
Tickets nu verkrijgbaar bij de Zookassa of in de online shop op https://koelnerzoo.de/ticket-shop-halloween-de of bij KölnTicket.

Vroegboekkorting tot 30.10.2018:
Volwassenen 21,00 Euro (Jaarkaarthouder 18,00 Euro) *
Kinderen (4-12 jaar) 10,50 Euro (jaarkaarthouder 8,50 Euro) *
* (Kortingen voor houders van een jaarkaart zijn alleen geldig in VVK tot 30.10.2018 en alleen bij de Zookasse)

Kassaprijzen op de dag zelf zijn voor volwassenen 25,00 Euro en voor kinderen (4-12 jaar) 13,50 Euro.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2196
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker » november 8, 2019, 10:06

De dierentuin van Keulen stuurt bedreigde Vietnamese krokodilsalamanders terug naar hun thuisland

Een groot succes voor de conservatie van diersoorten. De dierentuin van Keulen was in staat om acht Vietnamese krokodilsalamanders (Tylototriton vietnamensis), welke in de dierentuin werden geboren, terug te sturen naar hun Zuidoost-Aziatische thuisland. Aquariumdirecteur en Vietnamees Projectcoördinator Prof. Dr. med. Thomas Ziegler van de dierentuin van Keulen ontving vanochtend samen met het team van het partnerinstituut IEBR in Hanoi de dieren welke vervoerd werden door een gespecialiseerd bedrijf op de luchthaven van Hanoi. Ze komen eerst naar het fokcentrum voor bedreigde amfibieën, dat mede werd opgericht door de dierentuin van Keulen, in het Vietnamese Melinh Station voor biodiversiteit. Daar moeten ze in eerste instantie voor verdere nakomelingen zorgen, welke op een later tijdstip opnieuw worden vrijgegeven. Het doel is om zo de bedreigde bestanden te versterken.

De experts van het aquarium in Keulen slaagden als de eerste dierentuin ter wereld om in maart 2018 nakomelingen te kweken van deze zeer zeldzame soort. In het voorjaar van 2019 herhaalde zich dit in de dierentuin van Keulen. In totaal kon het amfibische team rond verzorgster Anna Rauhaus met succes 69 Vietnamese krokodilsalamanders grootbrengen. Diverse volwassen dieren uit Keulen gaan nu naar andere dierentuinen, in Duitsland en het buitenland, om het fokprogramma voor deze instandhouding uit te kunnen breiden. Sommige dieren worden ook geschonken aan het conservatie-initiatief Citizen Conservation of Frogs and Friends, waarbij toegewijde privé-personen betrokken zijn. De dierentuin van Keulen zorgt er op die manier voor dat de reserve-populatie van deze amfibische soort, die in het wild zeer bedreigd is en slechts op enkele plaatsen in kleine gebieden voorkomt, zo breed mogelijk is. De dierentuin hoopt op meer succesvolle nakomelingen bij deze dieren, diwelke later ook kunnen worden teruggebracht naar Vietnam.

Pas 14 jaar geleden ontdekt

Vietnamese krokodil salamanders zijn een salamandersoort. Ze werden pas 14 jaar geleden ontdekt en zijn endemisch voor Noord-Vietnam. Vietnamese krokodilnieuws worden op de Rode Lijst van de World Conservation Union (IUCN) geclassificeerd als "bedreigd"vermeld. De soort is tot nu toe alleen in enkele, zeer beperkte Noord-Vietnamese gebieden gezien. De natuurlijke leefgebieden zijn sterk gefragmenteerd en door het verlies van de laatste habitats, ontbossing voor conversie naar bouwland, steenkoolwinning en vervuiling. Een ander probleem is dat de soort zowel wordt verzameld voor gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde als voor de handel in huisdieren. Gebaseerd op onderzoek door de dierentuin van Keulen en een daarop gebaseerde gezamenlijke aanvraag van de EU, Vietnam en China, werden Vietnamese krokodilsalamanders (en alle andere leden van het geslacht) onlangs vermeld op de CITES-conferentie in Genève in bijlage II van het Verdrag van Washington inzake de bescherming van de soorten. Ze staan ​​nu onder internationale bescherming. Een van de grondslagen hiervoor is een doctoraatsthesis onder toezicht van de dierentuin van Keulen over de ecologie en de bedreiging voor Vietnamese krokodilsalamanders ter plaatse.

Beschermingsprojecten: dierentuinen vechten voor het behoud van de soort
Kweekprojecten voor instandhouding, zoals uitgevoerd door de dierentuin van Keulen met de Vietnamese krokodilsalamanders, behoren tot de centrale componenten van de instandhoudingsinspanningen die dierentuinen wereldwijd leveren. Het doel is om een ​​ondersteunende reserve populatie voor bedreigde soorten te creëren. Dit is vooral belangrijk voor amfibieën. Enerzijds zijn ze de meest bedreigde gewervelde dieren op aarde. Aan de andere kant is hun nageslacht vaak moeilijker dan andere soorten omdat basiskennis ontbreekt. Het verzamelen van onderzoeksresultaten, zoals regelmatig gebeurt in en ook door de dierentuin van Keulen, is daarom bijzonder belangrijk. Prof. Theo B. Pagel, directeur van de dierentuin van Keulen en nieuw gekozen president van de World Zoo Association (WAZA) deze week: "Het baanbrekende project, dat de dierentuin van Keulen en zijn partners uitvoeren om het Vietnamese krokodillenvarken te behouden, is een ander succesvol voorbeeld van 'One Plan Approach', welke wordt ondersteund door de IUCN. Het beoogt meer strategieën te ontwikkelen in het licht van steeds de meer dramatische uitstervingen voor sommige soorten, welke de interactie tussen in situ en ex situ acties en expertgroepen zullen bevorderen. "

(foto Zoo Keulen/ T. Ziegler)


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2196
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Laafsekikker » november 19, 2019, 12:26

Spectaculaire nieuwe lichtinstallaties
China Light Festival van 7 december tot 19 januari in de dierentuin van Keulen
Speciaal voor het 160-jarig bestaan ​​van de dierentuin zijn er ook voor het eerst lichtfiguren te zien met betrekking tot Keulen en de geschiedenis van de dierentuin. Tickets nu verkrijgbaar bij www.koelnerzoo.de

Dit is letterlijk een hoogtepunt: op 7 december 2019 begint het China Light Festival in de dierentuin van Keulen. Het is de derde editie van het grote kleurenspektakel voor het hele gezin. Vorig jaar trok het ongeveer 100.000 bezoekers. Je ziet weer talloze lichtensembles met sfeervol verlichte dieren en fantasiefiguren in Aziatische stijl. Tickets zijn nu verkrijgbaar bij www.koelnerzoo.de.

Nieuw dit jaar zijn unieke exposities met verwijzingen naar de geschiedenis van de dierentuin - zoals de oude "speeltuinlocomotief" of de historische toegangspoort. De gelegenheid hiervoor is het 160-jarig jubileum van de Zoo in 2020. Ook nieuw zijn verschillende interactieve figuren.Iedereen die ooit door de mond van een 22 meter lange gigantische haai heeft willen rennen, heeft hiertoe de kans op het China Light Festival. De figuren zijn gebouwd door Chinese Illuminations-kunstenaars. Hun fantasierijke (en groter ten opzichte van de vorige editie) verlichtingsparcours met milieuvriendelijke LED-verlichting strekt zich uit over het hele dierentuinterrein. Een aantrekkelijk ondersteunend programma met Chinese kunst- en ambachtslieden, evenals verschillende gastronomische aanbiedingen maken de lichtshow zoals gewoonlijk compleet. Het festival eindigt op 19 januari 2020.

Bezoekers kunnen een spannende lichtparcours verwachten, welke werd aangepast aan de omliggende dierenfaciliteiten. Al voor de poorten van de dierentuin wordt het indrukwekkend. Daar begroet een 40 meter lange en zes meter hoge verlichte draak de verbaasde gasten. Hij stond op de afgelopen twee China Light-festivals in de weide voor het oude-olifantengebouw en was het hart van de show toen. Dit jaar presenteert de dierentuin een niet minder indrukwekkende en verrassende tentoonstelling waar alle bezoekers naar kunnen uitkijken. De eigenlijke tour begint met de nieuwe tijdelijke toegangspoort van de zes meter hoog en 12 meter breed, geheel historisch gemodelleerd voor het 160 jarige bestaan van de dierentuin met twee herten.Het is een echte deuropener naar het rijk van de lichtkunsten, en deze zijn niet alleen in een nostalgische sfeer opgebouwd. Bezoekers lopen vervolgens door een 20 meter lange verlichte gang met Chinese mythische figuren en passeren verlichte stokstaartjes, beren, luipaarden en flamingo's. Extra grote lichtzwanen worden weerspiegeld op de vijvers van de dierentuin, het zwanenmeer kan niet mooier zijn! Lichtgevende jaguars en luiaards staan nabij hun soortgenoten in het nieuwe Zuid-Amerikaanse deel van de dierentuin van Keulen. Een 5 meter hoge gigantische octopus en de 10 meter lange tunnel met giraffen zijn net zo opvallend als de kleurrijke lichtgevende toekan met zijn kleurrijke XXL-bek, de extra grote olifanten, okapi's, beren of kogelvissen. Bovendien bieden de pauw- en vlinderfotospot bezoekers de kans om onderdeel te worden van de lichtfiguren, en zo zichzelf interactief te kunnen decoreren met vreemde veren of prachtige perspectieven.

Hoogtepunten uit de dierentuingeschiedenis
Op de speelplaats maakt een van de favorieten uit de dierentuingeschiedenis ter gelegenheid van het 160-jarig bestaan ​​van de dierentuin haar schitterende comeback: hier is de verlichte replica van de "Zoo-Lok", die het hart van kinderen al tientallen jaren sneller laat kloppen. Zelfs ijsberen kregen zo weer een thuis tijdens het China Light Festival in de dierentuin van Keulen. Aan het einde van het circuit wacht FC mascotte "Hennes IX." De Chinese lichtkunstenaars presenteren met trots het vers officiërende heraldische dier als een lichtgevende replica met prachtige horens en een ruige baard. Een must - niet alleen voor fans van 1. FC Köln.

Bewonder exotische kunst
Naast de wandeling door de lichtwereld kunnen bezoekers zich verheugen op het ondersteunende programma. Op het podium in het Zoorestaurant presenteren Chinese muzikanten en artiesten regelmatig hun showprogramma. De gastronomie van de dierentuin biedt daarnaast Aziatische snacks op verschillende punten van het parcours. Zo is het bezoek aan het China Light Festival gegarandeerd een blikvanger en hoogtepunt voor jong en oud.

In één oogopslag:
Wat? China Light Festival in de dierentuin van Keulen
Wanneer? 7 december 2019 tot 19 januari 2020; dagelijks 17.30 - 21.00 uur (behalve op kerstavond en oudejaarsavond)

Prijzen in 3 categorieën:
I. Datum gebonden tickets voor (enkel) het China Light event (in het weekend, dag naar keuze zolang de voorraad strekt of de beschikbaarheid aan de kassa)
Normaal: volwassenen: 17,50 €; Kinderen: € 9 (4 tot 12 jaar oud); Kinderen tot 3 jaar: gratis

Voor jaarpassenhouders of sponsors zijn er voordeelprijzen binnen deze categorie:
volwassenen: € 15,50; Kinderen: € 7,50 (4 tot 12 jaar oud); Kinderen tot 3 jaar gratis

II. Datumloze "Vouchers" voor het China Light event. Voucher-tickets kunnen één keer tijdens de hele evenementperiode op een dag naar keuze gebruikt worden.
Volwassene: 21 €; Kinderen: € 10,50 (4 tot 12 jaar oud); Kinderen jonger dan 3 jaar gratis

III. combitickets voor de dierentuin en het China Light Event. Het is (alleen) bij de Zookassa mogelijk om een combi-ticket te nemen voor zowel de dierentuin als het China Light Festival op dezelfde dag:
volwassenen: 30 €; Kinderen: 15 € (4 tot en met 12 jaar); Kinderen tot 3 jaar: gratis

Alle tickets - behalve combinatieticket en tickets voor jaarkaarthouders en leden van Zoo-Förderverein - kunnen nu online worden gedownload op www.koelnerzoo.de,

Tip:
Wie na 17.30 uur verschijnt, bespaart zich het onnodig wachten voor de ingang (vooral in het weekend en drukke dagen rond Kerstmis). Sluitingstijd en laatste toegang om 20.00 uur.

De dierenverblijven zijn 's avonds gesloten tijdens het China Light Festival. De meerderheid van de dieren brengt de nacht door in hun binnenruimte. Daarom krijgen ze niets mee van het China Light Festival. De dieren, die ook 's nachts buiten zijn, zijn niet gevoelig voor lichteffecten.


Gebruikersavatar
Choco115
Laafsekikker(dik)kopje
Laafsekikker(dik)kopje
Berichten: 185
Lid geworden op: februari 6, 2017, 07:48
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door Choco115 » december 2, 2019, 16:00

Helaas is de laatste doeklangoer van Zoo Keulen overleden.

Bron: zoochat en zootierliste
De natuur is het mooiste wat er is

Gebruikersavatar
JvG
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 272
Lid geworden op: juli 2, 2017, 06:31
Favoriete dierentuin: -
Abonnement dierentuin: Meerdere

Re: Nieuwstopic Zoo Keulen

Bericht door JvG » december 2, 2019, 16:34

Choco115 schreef:
december 2, 2019, 16:00
Helaas is de laatste doeklangoer van Zoo Keulen overleden.

Bron: zoochat en zootierliste
Jammer, was toch wel een hele mooie soort. Is er een kans dat er toch nieuwe dieren komen uit Azie of worden ze daar ook maar weinig gehouden en gefokt??

Plaats reactie