Nieuwstopic Zoo Duisburg

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2080
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 14, 2019, 12:25

Actiedag voor de Wereld Orang-oetandag
Habitatverlies en stroperij brengen de orang-oetans op de rand van uitsterven
Ze behoren tot de naaste verwanten van mensen: orang-oetans.

Tegelijkertijd vormen mensen hun grootste bedreiging. Voor de Wereld Orang-oetandag vestigen de regionale groep Duisburg / Düsseldorf van de Borneo-Orangutan-Survival eV (BOS eV) en de Zoo Duisburg de aandacht op de situatie van roodharige apen op zaterdag 17 augustus van 10.00 tot 16.00 uur.

In het apenhuis van de dierentuin van Duisburg leren zowel kleine en grote (dieren)liefhebbers alles over de bescherming van bedreigde soorten apen. Kinderen kunnen hun eigen orang-oetan maken en knutselen aan de verf- en knutselcabine. Tijdens het verzorgerspraatje (voedersessie orang-oetans) om 13:15 uur zullen de bezoekers meerl leren over de zorg, de houding en de voeding van de primaten.

Orang-oetans leven uitsluitend in de tropische regenwouden van de twee Indonesische eilanden Sumatra en Borneo. De mens is haar grootste vijand. De wereldwijde honger naar palmolie vernietigd elk uur namelijk grote stukken regenwoud. Met het verdwijnen van de bossen verdwijnt echter ook het leefgebied van de orang-oetan. Op het eiland Borneo hebben de dieren de afgelopen decennia meer dan 50% van hun leefgebied verloren. Maar ook jacht en stropers treft de rode apen. Steeds opnieuw gebeurt het dat jonge orang-oetans als huisdier op lokale markten worden aangeboden. Vanwege de lage reproductiesnelheid kunnen orang-families in beschermde gebieden hierdoor slechts langzaam of helemaal niet herstellen. Daarom classificeert de IUCN de orang-oetan als een acuut bedreigde diersoort op de Rode Lijst.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2080
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 20, 2019, 12:24

Geboortegeluk in Zoo Duisburg
Vader nandoe is een alleenstaande ouder
Acht kleine nandoes groeien momenteel op aan de Kaiserberg

De dierentuin Duisburg is tevreden over de acht Nandoe's welke uit het ei kwamen. Bij loopvogels uit Zuid-Amerika is het broeden en het grootbrengen van alleen de jongen steeds een zaak van een man.
 
Eind juni kwamen de nakomelingen uit de eieren. Eerder zat vader Nandoe reeds op de eieren die door zijn vrouwtjes waren gelegd te broeden, en kon hij het nest slechts voor korte tijd verlaten om voedsel te zoeken. Sinds het uitkomen van de eieren zorgt de alleenstaande vader Nandu voor zijn jongen. Net als de Afrikaanse struisvogel en de Australische emoe, behoort de Nandu tot de loopvogels die oorspronkelijk inheems zijn in de Zuid-Amerikaanse graslanden.

Terwijl de loopvogels een verblijf delen met de vicuna's en grote mara's, bouwde het dierentuinteam een ​​nandoe-kraal aan de achterzijde van het verblijf, kort nadat de kuikens waren uitgekomen. "Op deze manier konden we ervoor zorgen dat de jongen ook voldoende voedsel hadden", legt dierenarts en curator Dr. Ing uit. Carolin Bunert. Dit omdat gras, kruiden, fruit, groenten en korrels niet alleen populair zijn bij de kleine Nandoes. "Het zou ook goed smaken voor de huisgenoten van de Zuid-Amerikaanse pampa", lacht de dierenarts.

Omdat de acht kleine Nandoes de eerste levensweken goed hebben overleefd en nu sterk genoeg zijn, zijn ze vanaf vandaag zichtbaar voor alle bezoekers.  Foto''s door I. Sickman

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2080
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 22, 2019, 10:07

World Wildlife Conservation Day
Op de World Wildlife Conservation Day van dit jaar, op zondag 25 augustus, presenteren zowel Zoo Duisburg als vele andere organisaties die actief zijn in het behoud van dier- en plantensoorten hun werk. De parkbezoekers kunnen uitkijken naar een kleurrijk programma met veel praktische activiteiten.

De regenwouden van Indonesië, de berggebieden van Tadzjikistan, de steppes van Afrika en de moerasgebieden van het Ruhrgebied kunnen nauwelijks meer verschillen. Deze habitats hebben echter allemaal één ding gemeen. Ze herbergen talloze soms zeer bedreigde soorten. Op Species Conservation Day dit jaar op zondag 25 augustus presenteren Zoo Duisburg, de Zoological Society for Species and Population Protection e.V., de Zoological Society Frankfurt e.V., het Biological Station Westliches Ruhrgebiet e.V. en vele andere organisaties die actief zijn in de bescherming van dier- en plantensoorten hun werk. Bezoekers kunnen van 11 tot 17 uur een interessant programma verwachten.

Blijf weg van souvenirs voor dierenvakanties!
Dat is het onderwerp bij de informatiestand van het douanekantoor uit Düsseldorf. De douanebeambten hebben hun bewijsruimten en allerlei 'gevaarlijke vakantieherinneringen' in de bagage geopend. Het gebeurt immers nog steeds dat koralen, slangenhuid, gedroogde zeepaardjes of zelfs ivoor wordt ontdekt in koffers van reizigers.

Is dit een slang? De eerste indruk is bedrieglijk.
Hoewel hazelwormen (zie foto) met hun lange beenloze lichaam van een slang erg op elkaar lijken, behoren deze dieren tot de familie van slakken en slangachtige hagedissen met of zonder benen en met enkel stompe benen. Blinde naaktslakken werden op veel plaatsen in het Ruhrgebied verplaatst door de vernietiging van hun habitats en door de intensieve bosbouw en landbouw. Ze worden tegenwoordig enkel nog in bepaalde biotopen gevonden.

Dat je niet bang hoeft te zijn voor de verlegen reptielen, dat leren de experts van het Biological Station Western Ruhr e.V. ons. De conservatie-organisatie Yaqu Pacha e.V. is ook aanwezig met een informatiestand. Hier zijn de dierentuinbezoekers in de mogelijkheid om te meer leren over de gevaren van verontreiniging van de zee. Dolfijnen en walvissen worden vooral getroffen door de toevloed van plastic in de oceanen. Keer op keer komen hierdoor dode dieren op het strand aangespoeld. In hun maag zitten plastic vepakkingen, tassen maar ook bloempotten en (plastic) flessen. De dieren verhongeren hierdoor tot de dood. Zelfs vogels en schildpadden sterven aan achteloos weggegooid plastic.

Maar niet alleen de grote dieren staan centraal tijdens de soortbeschermingsdag. Verschillende bijenkolonies hebben een thuis gevonden in de dierentuin. Imker Frank Werners geeft een intrigerend inzicht in de wereld van bijen en nuttige tips over hoe iedereen een bijdrage kan leveren om insecten te beschermen.


Dier
Laafsekikker(dik)kopje
Laafsekikker(dik)kopje
Berichten: 246
Lid geworden op: oktober 1, 2016, 04:21
Favoriete dierentuin: Olmense Zoo
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Dier » augustus 22, 2019, 19:37

Is dit een slang? De eerste indruk is bedrieglijk.
Hoewel blinde naaktslakken (zie foto) met hun lange beenloze lichaam van een slang erg op elkaar lijken, behoren deze dieren tot de familie van slakken en slangachtige hagedissen met of zonder benen en met enkel stompe benen. Blinde naaktslakken werden op veel plaatsen in het Ruhrgebied verplaatst door de vernietiging van hun habitats en door de intensieve bosbouw en landbouw. Ze worden tegenwoordig enkel nog in bepaalde biotopen gevonden.

Ik vond dit tekstje raar en zei dit klopt niet bij mezelf. Dan heb ik dit opgezocht en in het Duits gaat het over Blindschleichen en dat zijn hazelwormen in het Nederlands. Dit was een fout bij het vertalen geloof ik.

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12566
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Gorilla Gust » augustus 23, 2019, 05:58

Vertaalfoutjes zijn altijd mogelijk, we passen het alvast aan! :)
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2080
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker » augustus 23, 2019, 12:20

Leuke varkentjes in Zoo Duisburg
De Witlip Pekari’s hebben hun eerste nakomelingen gehad

Sinds vier weken wonen vier Zuidelijke witlip pekari’s in Zoo Duisburg. Ze kwamen echter met een verrassing vanuit de vanuit de dierentuin van Berlijn, want onverwacht liep ook de volgende generatie in hun verblijf. Twee kleine pekari’s snuffelen sinds deze week ook in het verblijf.
Ook al zien deze pekari’s er schattig uit, toch wordt knuffelen afgeraden. In het wild durft zelfs een jaguar deze op het eerste zicht weerloze dieren zelden aan te vallen. Hun tanden en kaken zijn echter erg sterk. In de dierentuin worden ze niet bedreigd door gevaar, en genieten van een volledige ‘hotelservice’.

In de Europese dierentuinen is de Zuidelijke Witlip Pekari een zeldzaamheid. In Duitsland worden de sympathieke varkens alleen gehouden in de dierentuin van Berlijn. In andere Europese landen vinden we deze in slechts zeven andere faciliteiten terug. De populatie van zuidelijke soorten met een witte punt in het veld wordt als bedreigd beschouwd.
In delen van hun oorspronkelijke habitat zoals Bolivia, Zuid-Brazilië, Noord-Argentinië en Paraguay, zijn de Zuidelijke witlip pekari’s al uitgeroeid. Habitatverlies en jacht zorgen ervoor dat de resterende bestanden blijven dalen.


Plaats reactie