Nieuwstopic Kolner Zoo

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Kleine klimkunstenaar met veel aandacht: De gekko is het dierentuindier van het jaar
De dierentuin van Keulen heeft al 1 miljoen euro ter beschikking gesteld voor projecten voor het behoud van soorten in Vietnam

Het dierentuindier van het jaar 2024, de gekko, werd vandaag gepresenteerd in het aquarium van de dierentuin van Keulen. Door het kweken van verschillende gekkosoorten levert het aquariumteam een ​​belangrijke bijdrage aan het voor uitsterven behoeden van deze soorten. Tijdens het openingsevenement kon de beschermheer van de campagne van dit jaar, de voorzitter van het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud (BfN) Sabine Riewenherm, de met uitsterven bedreigde gekko's bewonderen. Op de terrariumafdeling van het aquarium van de dierentuin van Keulen worden 16 soorten gekko's gehouden. Volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur hebben twaalf van hen de officiële bedreigde status – van ‘bedreigd’ tot ‘bedreigd met uitsterven’. Ze worden allemaal met succes verder gekweekt in de dierentuin van Keulen.

Vermalen tot poeder, gebrouwen als thee of gedrenkt in alcohol - veel gekko's worden uiteindelijk het slachtoffer van een bijgeloof dat speciale genezende krachten aan de dieren toekent. Er is geen wetenschappelijk bewijs hiervoor, maar de vraag naar deze zogenaamde medicijnen neemt dramatisch toe. Over het algemeen worden gekko's geconfronteerd met verschillende bedreigingen. Deze variëren van vervuiling en verlies van leefgebied, schade door invasieve soorten, klimaatverandering, tot overmatige verzameling voor de handel in huisdieren of gebruik in de traditionele Aziatische geneeskunde en als delicatesse. Deze reptielen fascineren ons mensen als ze zich veilig voortbewegen op gladde oppervlakken zoals bladeren of zelfs glas met speciale plakstrips op hun tenen.

Dierentuinen spelen een centrale rol bij de bescherming van soorten
“We hebben effectieve instrumenten en goede samenwerking nodig om bedreigde gekkosoorten te behouden”, benadrukt Sabine Riewenherm, voorzitter van de BfN. “Een combinatie van in-situ (in de habitat) en ex-situ (in de veehouderij) maatregelen is bijzonder effectief gebleken voor effectieve soortenbescherming. Dit komt ook overeen met de zogenaamde One Plan Approach van de IUCN. Lokale projecten, autoriteiten en dierentuinen moeten hand in hand samenwerken.” In het nieuwe position paper verduidelijkt de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) de sleutelrollen die dierentuinen spelen op het grensvlak tussen natuurbehoud in dierentuinen en in de oorspronkelijke situatie. Speelhabitat. “We zijn erg blij met het bezoek van mevrouw Riewenherm hier in de dierentuin van Keulen. Dierentuinen hebben een lange traditie in het omgaan met de levensbehoeften van gekko's om ze – in het ergste geval – te behoeden voor uitsterven door middel van gericht fokken. Maar alleen samen kunnen we deze fascinerende dieren in hun leefgebied redden”, zegt prof. Theo B. Pagel, directeur van de dierentuin van Keulen. Dit is vooral belangrijk voor soorten als de hemelsblauwe dwergdaggekko, omdat het hele verspreidingsgebied in Tanzania slechts acht vierkante kilometer beslaat. Zelfs een grote bosbrand kan ervoor zorgen dat de soort voor altijd verdwijnt.

Omdat de populaties van veel gekkosoorten acuut bedreigd zijn en blijven afnemen, zullen de gekko's nu een jaar lang in de schijnwerpers staan. “Met de verkiezing tot Dierentuindier van het Jaar 2024 willen we, samen met de steun van onze campagnepartners en de dierentuingemeenschap, lobbyen voor zeer bedreigde gekkosoorten en specifiek specifieke soortenbeschermingsprojecten ter plaatse ondersteunen”, zegt Dr. Viktoria Michel, projectcoördinator van de ZGAP-campagne “Zoodier van het Jaar”. De campagnefondsen zullen worden gebruikt om steeds meer beschermende maatregelen te implementeren voor verschillende gekkosoorten in Vietnam en Tanzania en om milieueducatieve maatregelen te starten. De fondsen die dit jaar worden ingezameld, zullen het bereik van de activiteiten vergroten. In verschillende regio's van Vietnam worden nieuwe veredelingsstations opgezet of bestaande boerderijen uitgebreid. In Tanzania zullen de campagnegelden worden gebruikt om een ​​nieuw beschermd gebied aan te wijzen en te bouwen om het leefgebied van de hemelsblauwe dwergdaggekko's uit te breiden en de voorheen gescheiden gekkopopulaties weer bij elkaar te brengen.

Vietnamese gekko's staan ​​centraal in de campagne
“Er zijn meer dan honderd verschillende soorten gekko’s te vinden in Vietnam, waaronder psychedelische rotsgekko’s, tijgergekko’s, Vietnamese gouden gekko’s, boogvingerige gekko’s en Reeves Tokehs. Veel Vietnamese gekko’s zijn nog niet eens wetenschappelijk beschreven, maar zijn al ernstig bedreigd”, meldt prof. dr. Thomas Ziegler, curator van het aquarium van de dierentuin van Keulen. Vooral de charismatische Tokehs – aanpasbare culturele volgers en nuttige insectenvangers – worden met honderdduizenden gevangen, gedood en verwerkt tot zogenaamde wondermiddelen, die hun bevolking steeds meer in gevaar brengen. Helaas wordt de ooit wijdverbreide gekkosoort nu steeds minder gezien. Gouden gekko's uit Vietnam zijn ook sernstig bedreigd, hoewel ze niet als medicijn worden verhandeld, maar eerder als een lokale delicatesse.

Dierentuin van Keulen begint “Vietnamazing”
De dierentuin van Keulen besteedt bijzondere aandacht aan Vietnam bij haar soortenbeschermingswerkzaamheden. Hij en zijn partners lanceerden onlangs een nieuwe, internationale soortbeschermingscampagne om de unieke wilde dieren van Vietnam te behouden. Met de naam ‘Vietnamazing’ draagt ​​het initiatief de liefde voor het Zuidoost-Aziatische land en zijn fauna in zijn naam. De komende 24 maanden zal de focus liggen op Vietnam, een van 's werelds hotspots op het gebied van biodiversiteit, zie ook www.vietnamazing.eu/. De dierentuin van Keulen is al meer dan 25 jaar actief in het behoud van de natuurlijke ecosystemen van Vietnam. Zo runt hij samen met het Instituut voor Ecologie en Biologische Hulpbronnen (IEBR) een natuurbeschermingscentrum in het noorden van het land. De dierentuin van Keulen heeft de afgelopen jaren jaarlijks minstens 60.000 euro geïnvesteerd in biodiversiteitsonderzoek en projecten voor het behoud van soorten in Vietnam. De afgelopen 25 jaar heeft de dierentuin in totaal ruim 1 miljoen euro bijgedragen aan Vietnam.

De campagne ‘Zoodier van het Jaar’
De soortbeschermingscampagne ‘Zoo Animal of the Year’ werd in 2016 gelanceerd met als doel campagne te voeren voor zeer bedreigde diersoorten die niet goed bekend zijn en waarvan de bedreigingen tot nu toe weinig of geen publieke aandacht hebben gehad. In het verleden zijn bijvoorbeeld belangrijke projecten voor andere diersoorten uitgevoerd. Bij haar inspanningen om de doelen te bereiken die zijn gesteld voor de soort in kwestie, wordt ZGAP ondersteund door haar partners in de Community of Zoo Supporters (GdZ), de Duitse Dierenparkvereniging (DTG) en de Vereniging van Zoölogische Tuinen (VdZ).


Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3527
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door MennoPebesma »

In de Kölner Zoo zijn op 25 januari vier Aziatische leeuwen geboren. Moeder van de jongen is de 10-jarige Gina. Een aantal dagen later is één van de jongen overleden, met de andere drie welpen gaat het goed.

Bron: Facebook Kölner Zoo

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Zeven Schwäbisch-Hällische zwijnen schudden het Clemenshof in de dierentuin wakker
Vandaag is het internationale ‘Reverse the Red Day’ – dierentuinen werken samen met de International Union for Conservation of Nature

Zeven 'geluksvarkens' voor de Keulse dierentuin: Kort voor carnaval werden op Clemenshof zeven biggen geboren. Opvallend: vijf biggen zijn volledig zwart! Ze maken deel uit van het met uitsterven bedreigde oude landbouwdierras van de Schwäbisch-Hällische varkens. Moederzeug “Uschi” is half januari bevallen van de kleintjes. De vader is de indrukwekkende fokbeer “Eberhardt”, die parallel aan zijn nieuwe vaderschap als orakel fungeerde voor de uitslag van de Duitse deelname op de Europese handbalkampioenschappen.

Varkens hebben precies drie maanden, drie weken en drie dagen nodig om hun biggen te krijgen. Dit is ook het geval met de Schwäbisch-Hällische varkens, een oud veeras. Kenmerkend zijn hun zwarte hoofden, halzen en achterpoten. Sommige dieren zijn ook helemaal zwart – in het huidige nest geldt dit vijfvoudig. Vanwege het vette vlees was de Zwabisch-Hällische soort vroeger erg populair. Omdat consumenten nu de voorkeur geven aan mager voedsel, zijn de aantallen gedaald. Tegenwoordig wordt het traditionele ras met uitsterven bedreigd. De dierentuin van Keulen zet zich door middel van het fokken in voor het behoud van deze dieren.

Ook geboortegeluk bij de Schwarzbunten Niederungsrindern, Fries-Hollandse runderen.
Ook nieuw op de Clemenshof is een vrouwelijk kalfje tussen de Fries-Hollandse runderen. Moeder “Lara” is op 6 december bevallen. De vader is de fokstier “Kalle”. Deze veesoort ontstond in de 16e eeuw in de laagvlakten van Nederland tot Denemarken. Het ras kan worden gebruikt voor zowel melk- als vleesproductie. Het vee werd eeuwenlang gehouden van de Noord-Duitse laaglanden tot aan het middelgebergte. Duitse Holsteinse laaglandrunderen zijn zeer goedaardig, kalven gemakkelijk en maken optimaal gebruik van zelfs voedselarme planten. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn ze steeds meer verdrongen door het Holstein Friesian-ras, dat meer melk produceert. Het oude ras wordt vandaag de dag daarom in zijn voortbestaan ​​bedreigd. De dierentuin van Keulen is hier ook gewijd aan het behoud.

Vandaag is het “Reverse the Red Day”: de dierentuin van Keulen ontvangt oude boerderijdierenrassen
Het Clemenshof in de dierentuin van Keulen is een boerderij naar Bergisch model. Op ruim 4.000 vierkante meter leven er verschillende soorten huisdieren, vooral de soorten die met uitsterven worden bedreigd. Het doel is om deze te behouden en zo de natuurlijke biodiversiteit zo hoog mogelijk te houden. Met deze en vele andere maatregelen zet de dierentuin van Keulen zich massaal in voor de bescherming van soorten. Andere dierentuinen over de hele wereld doen hetzelfde. Om dit engagement nog effectiever te koppelen aan het biodiversiteitswerk van overheden, de Verenigde Naties en onderzoeksinstellingen, hebben dierentuinen onlangs samen met de Species Survival Commission van de IUCN het ‘Reverse the Red’-initiatief opgericht.

De naam van het platform verwijst naar de Rode Lijst van Bedreigde Dier- en Plantensoorten, uitgegeven door de IUCN, die jaarlijks wordt samengesteld. De lijst evalueert bedreigingscategorieën - van “niet bedreigd” tot “met uitsterven bedreigd” en “uitgestorven in de natuur” tot “uitgestorven”. Steeds meer dieren en planten worden opgenomen in de kritische categorieën van de Rode Lijst. Het ‘Reverse the Red Initiative’ onderneemt onder meer actie:

•             fok- en repatriëringswerkzaamheden voor bedreigde diersoorten wereldwijd gecoördineerd door actoren op het gebied van soortenbehoud
•             nog intensiever onderzoek en meer uitwisseling over hoe natuurlijke ecosystemen en de levende wezens die daarin voorkomen beschermd moeten worden
•             een groter publiek bewustzijn van deze kwestie
•             nog meer internationale samenwerking, netwerken en lobbyen

Save the date: de dierentuin van Keulen zal deze belofte op 15 mei 2024 tastbaar maken tijdens het eerste “Reverse the Red – World Species Congress”. Talrijke speciale evenementen, gesprekken met dierenverzorgers en live discussieformats met beroemdheden en natuurbeschermingsexperts zullen dan plaatsvinden in de dierentuin.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Nieuw leven bij de leeuwen
Zoo biedt gasten live cam

In de dierentuin van Keulen werden ongeveer twee weken geleden voor het eerst in twintig jaar Aziatische leeuwenwelpen geboren. Moeder “Gina” voorziet de drie nakomelingen van uitstekende melk, hun ontwikkeling verloopt daarom ook uitstekend. Moeder en kinderen leven momenteel gescheiden in een kraamkamer achter de schermen van het leeuwenverblijf. Zoals gebruikelijk in het wild is vader “Navin” momenteel gescheiden van zijn nakomelingen en leeft hij buiten. Ook hebben de dierverzorgers momenteel geen contact met de werpkist om de gevoelige moeder-kindrelatie niet te verstoren. Met een camera in de box kan de dierentuin toch op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen met de jonge dieren.

De dierentuin van Keulen maakt dit beeld nu live zichtbaar voor haar gasten. Vanaf aanstaande zaterdag zal hij ze op de monitor laten zien bij de zogenaamde “Tiger Cave”, die precies tussen het leeuwen- en tijgerverblijf ligt en met borden is aangegeven.“Er is veel belangstelling voor de jonge dieren en er is veel vraag naar. De kleintjes hebben aanvankelijk nog behoefte aan rust en afzondering. Met de live cam uit de werpkist kunnen we onze gasten de jonge dieren laten zien zonder ze te storen”, aldus de dierentuindirecteuren prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg. Als de ontwikkeling van de leeuwennakomelingen goed blijft verlopen, zullen de jonge dieren in april waarschijnlijk voor het eerst zichtbaar zijn voor dierentuingasten in de buitenruimte.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

ZOO Keulen tijdelijk gesloten
Er is geen gevaar voor dierentuingasten

De dierentuin van Keulen was gisteren tijdelijk gesloten vanwege een positieve vogelgriep-uitslag. Verschillende soorten vogels werden volgens de geplande procedures afgeschermd en in quarantaine gebracht waar nodig. Er werden ook aanvullende monsters genomen. Deze worden momenteel onderzocht. De resultaten van de monsters bepalen wanneer de dierentuin van Keulen weer open kan. Alle stappen worden uitgevoerd in nauwe en goede afstemming met de verantwoordelijke gemeentelijke autoriteiten. Er was en is geen gevaar voor dierentuingasten.

De dierentuin van Keulen informeert zelf de media zodra er een update beschikbaar is.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Dierentuin van Keulen nog steeds gesloten - huidige status van de vogelgriep
De dierentuin van Keulen blijft tijdelijk gesloten vanwege een positieve vogelgriepuitslag. Alle interne plannen voor deze noodsituatie zijn uitgevoerd zoals voorzien. Dit omvat ook regelmatige monsters van mogelijk getroffen vogelsoorten. Deze tests worden continu en in nauwe en zeer goede coördinatie met het veterinaire kantoor uitgevoerd. Gelukkig waren 58 van de eerste 75 monsters negatief. Slechts zeven stalen vertoonden het type virus dat gevaarlijk was voor de vogels. Alle positief geteste vogels kwamen uit dezelfde vijver. Dit suggereert dat het virus lokaal kon worden gelokaliseerd dankzij de onmiddellijk genomen maatregelen van de dierentuin van Keulen.

Gisteren, woensdag, waren drie vertegenwoordigers van het Keulse Veterinaire Bureau ter plaatse in de dierentuin en onderzochten de uitvoering van de noodplannen en vonden deze zeer goed. In overleg met het veterinaire bureau worden vandaag verdere monsters genomen. De resultaten bepalen wanneer de dierentuin van Keulen weer open kan. Prof. Theo B. Pagel, directeur van de dierentuin van Keulen: “We informeren u zodra de resultaten beschikbaar zijn. Een exact tijdstip is nog niet bekend. Wij willen het veterinair keuringsbureau in ieder geval alvast bedanken voor het zo snel mogelijk verwerken van de monsters.”

Vogelgriep: in principe onschadelijk voor de mens – wilde vogels hebben het naar de dierentuin gebracht
Vogelgriep (van het Latijnse avis, vogel), ook bekend als vogelgriep of vogelgriep, verwijst voornamelijk naar een ziekte die wordt veroorzaakt door influenza A-virussen bij vogels. Het is een meldingsplichtige virusziekte bij vogels. Het virus kan door direct contact van vogel op vogel worden overgedragen. Vooral wilde watervogels zijn vaak virusdragers. Dit moet ook het geval zijn geweest in de dierentuin van Keulen. Ze kunnen het virus over grote afstanden vervoeren. Ook indirecte overdracht via mensen, voertuigen, mest, voer of transportkratten is mogelijk.

Twee wilde kalkoenen stierven vorige week in de dierentuin van Keulen. Zoals doorgaans het geval is, werden de dieren naar een veterinair onderzoeksbureau gestuurd om de doodsoorzaak vast te stellen. Beide overleden wilde kalkoenen testten positief op vogelgriep. Nog eens drie eenden stierven deze maandag en ook zij testten positief.

Er was en is geen gevaar voor dierentuingasten
De dierentuin van Keulen werd op maandag uit voorzorg gesloten door de verantwoordelijke autoriteiten. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de vogelgriep zich niet verspreidt onder potentieel gevoelige vogelsoorten. Eenden en kippenvogels worden als bijzonder vatbaar voor het virus beschouwd. De dierentuin van Keulen houdt ongeveer 1.500 vogels, waaronder meer dan 650 eenden en kippen. Andere dieren of mensen lopen geen risico. Lt. Volgens het Robert Koch Instituut wordt het risico voor de mens, zelfs bij nauw contact met vogels, als zeer laag beschouwd.

Zoals reeds gemeld, trad het bijbehorende noodplan van de Keulse dierentuin onmiddellijk in werking. Prof. Pagel: “We kunnen zien dat dit noodplan werkt en professioneel werd geïmplementeerd en beheerd door ons team. Ook de afspraken en samenwerking met het verantwoordelijke veterinaire bureau zijn voorbeeldig.”

Alle vogels zijn nu veilig overdekt gehuisvest in de dierentuin van Keulen. De verschillende gebieden waar de vogels gehuisvest waren, waren verdeeld in districten. Deze worden alleen verzorgd door specifieke dierenhouders om mogelijke verspreiding te voorkomen. Er worden strikte desinfectie- en hygiënemaatregelen nageleefd en alle medewerkers in deze ruimtes zijn dienovereenkomstig geïnstrueerd.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

De dierentuin van Keulen is morgen weer open

De dierentuin van Keulen kan vanaf morgen, zaterdag 17 februari, zoals gewoonlijk weer open voor gasten. Dat hebben de verantwoordelijke autoriteiten van de stad Keulen vandaag toegestaan aan de verantwoordelijken voor de dierentuin. In de tussentijd was de dierentuin uit voorzorg door de autoriteiten gesloten vanwege de bevindingen van vogelgriep bij enkele van de vogels.

Beschermende maatregelen die rechtstreeks in overeenstemming waren met het noodplan en nauwe samenwerking met de veterinaire dienst van de stad Keulen zorgden ervoor dat het virus, dat specifiek alleen gevaarlijk was voor vogels, zich niet verder kon verspreiden. Door de onmiddellijk genomen voorzorgsmaatregelen werden slechts zes dode eenden en kippen gemeld. De 96 gisteren ingezonden monsters waren allemaal negatief. De vogelpopulatie blijft in eerste instantie apart en achter de schermen gehuisvest. Voorlopig moeten de huizen waar vogels worden gehouden gesloten blijven. Deze omvatten "Hippodom", "Tropenhaus", "Eulenkloster" en "Arnulf-und-Elizabeth-Reichert-Haus". Daarnaast worden de niet-gekoppelde vogelverblijven tijdelijk niet bewoond door dieren.

Er zijn momenteel ruim 9.000 dieren in meer dan 500 soorten te zien in de dierentuin van Keulen - een bezoek aan de dierentuin is bijna net zo normaal. Het aquarium, het olifantenhuis, het giraffenhuis, het Madagaskarhuis en het junglehuis zijn geheel open, evenals de speeltuinen en de ZooShop. Bijna alle voederpraatjes vinden ook regelmatig plaats. Het dierentuinrestaurant is helaas wel tot 1 maart gesloten vanwege lang geplande reparatiewerkzaamheden. Maar de snackkraampjes op het dierentuinterrein zijn geopend.

“We zijn erg blij dat we het virus dat van buitenaf door wilde vogels is geïntroduceerd, zo snel en effectief hebben kunnen elimineren. “Onze oprechte dank gaat uit naar al onze medewerkers die de plannen voor deze zaak consistent en snel hebben geïmplementeerd”, aldus dierentuindirecteur prof. Theo B. Pagel en Christopher Landsberg. “Er was en is geen gevaar voor mensen. Wij kijken er naar uit om er vanaf zaterdag weer zoals gewoonlijk voor onze gasten te kunnen staan.”

De dierentuin is tot en met 29 februari dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Vanaf 1 maart zijn de zomeropeningstijden van 9.00 tot 18.00 uur.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

De dierentuin van Keulen zet zich in voor het behoud van de natuurlijke biodiversiteit

Aanstaande zondag 3 maart is het Werelddag van bedreigde diersoorten. Het wordt internationaal gevierd ter gelegenheid van de oprichting van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), een van de belangrijkste internationale overeenkomsten over de bescherming van soorten. De strijd tegen het verlies van soorten is – naast de klimaatverandering – een van de belangrijkste uitdagingen. Want als steeds meer soorten uitsterven, zal op termijn de levensbasis van Homo sapiens zelf verdwijnen – doordat bijvoorbeeld voedselketens instorten of grondstoffen voor medicijnen ontbreken. Dierentuinen zetten zich met veel initiatieven in voor het behoud van de biologische diversiteit. Of het nu gaat om fokprogramma's voor natuurbehoud, onderzoek, het vergroten van het publieke bewustzijn van de waarde van intacte ecosystemen of het verstrekken van kennis en financiering aan organisaties voor het behoud van dieren en soorten over de hele wereld.

Zieglers krokodilsalamander - eerste kweek van de "kleinkinderengeneratie".
In lijn met de Werelddag van bedreigde diersoorten is het aquariumteam van de dierentuin van Keulen er deze week opnieuw in geslaagd de Zieglers krokodilsalamander (Tylototriton ziegleri) te kweken, die op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) als bedreigd staat vermeld. Ze helpen bij het opbouwen van een F2-generatie, d.w.z. het fokken van de eerste nakomelingen van de nakomelingen van de oorspronkelijke dieren - zo zijn er nu Zieglers krokodillensalamanders in de dierentuin van Keulen. Continue reproductie, zelfs over generaties heen, is van groot belang voor fokprogramma's voor natuurbehoud. Krokodillensalamanders worden bedreigd in hun herkomstgebied in het noorden van Vietnam en – zoals onlangs is gemeld – ook in aangrenzende bosgebieden in China. Dit geldt voor veel andere diersoorten daar - of het nu ongewervelde dieren, vissen, amfibieën, reptielen, vogels of zoogdieren zijn. De dierentuin van Keulen richt zich daarom samen met andere dierentuinen en de European Zoo Association (EAZA) op Vietnam en zijn bedreigde diersoorten als onderdeel van een internationale campagne. Het heet “Vietnamazing”, wat het enthousiasme voor het Zuidoost-Aziatische land en zijn fauna illustreert. Het begon in januari.

De Europese campagne heeft tot doel zoveel mogelijk geld in te zamelen door middel van fondsenwerving om tal van beschermende maatregelen te financieren. Deze omvatten onder meer communicatie- en milieueducatieprogramma's, lobbyen en netwerken van internationale actoren, verder onderzoek naar de ecosystemen van Vietnam en het verstrekken van fondsen, technologie en knowhow voor concrete beschermingsmaatregelen. Bijvoorbeeld voor het opzetten van natuurbehoudsfokkerijen in dierentuinen in zowel Europa als Vietnam, zodat dieren van bedreigde diersoorten later in het wild kunnen worden vrijgelaten om de natuurlijke populaties te versterken.

Terugkeer van krokodillensalamanders naar Vietnam gepland

Dit is ook het plan van de dierentuin van Keulen met de nakomelingen van Zieglers krokodilsalamander. De soort werd pas in 2013 ontdekt en volgens de Keulse aquariumconservator Prof. Dr. genaamd Thomas Ziegler. Het is een middelgrote soort krokodilsalamander. De huid is ruw en er zijn uitgesproken, benige randen op het hoofd. Op de rug zijn nog twee stroken gevormd, bekleed met opvallende ribknopen. Hoewel de basiskleur grijs tot zwart is, kunnen de ribbenknopen oranje gekleurd zijn, evenals de toppen van de vingers en tenen en de onderkant van de staart.

Zieglers krokodilsalamander is op het land, dat wil zeggen het grootste deel van het jaar verborgen onder bladeren en wortels. De soort bezoekt alleen waterlichamen tijdens de paartijd, meestal permanente of drogende vijvers in het karstbos. Het broedseizoen in de natuur is in de lente. De eieren worden als kuitjes op de grond gelegd op een veilige afstand van de waterkant. Nakomelingen van deze soort zijn al aan andere dierentuinen in Europa gegeven, bijvoorbeeld aan de dierentuinen in Plock, Riga en Warschau en aan het burgerbeschermingsinitiatief Citizen Conservation - allemaal om het soortbeschermingsnetwerk uit te breiden. Want als een soort uitsterft, is het te laat; Maar als het zich nog in dierentuinen bevindt en daar wordt gereproduceerd, kan het worden teruggegeven aan de natuur. Onderzoeken die momenteel worden uitgevoerd door Vietnamese samenwerkingspartners in de karstbosgebieden nabij de Chinese grens zijn bedoeld om te laten zien wat er met de kleine, overgebleven bevolking gebeurt. Als de natuurlijke voorraden moeten worden vergroot, kan de dierentuin van Keulen helpen. De Vietnam-krokodillensalamander, die ook met veel succes werd gefokt in de dierentuin van Keulen, is al teruggefokt naar Vietnam verzonden.

Biodiversiteit hotspot
De dierentuin van Keulen is al jaren actief in het behoud van de natuurlijke ecosystemen van Vietnam. Samen met het Instituut voor Ecologie en Biologische Hulpbronnen (IEBR) leidt hij een soortbeschermingscentrum in het noorden van het land. Dit resulteert in belangrijke empirische waarden en vooral een landelijk netwerk van samenwerkingspartners die zijn opgenomen in het ‘Vietnamazing’-initiatief. De dierentuin van Keulen heeft al ongeveer 20.000 euro aan startfinanciering in het budget van de nog jonge campagne gestort. Hij financiert ook lokale projecten met zijn soortbeschermingseuro.

Ark voor soortenbescherming – midden in Keulen
De dierentuin van Keulen zet zich op veel andere gebieden sterk in voor de bescherming van soorten. Van de ongeveer 800 soorten die de dierentuin houdt, staan ​​er 160 op de lijst van ernstig bedreigd, bedreigd of kwetsbaar volgens de Rode Lijst van de IUCN. Trouwens: het feit dat Ziegler's krokodilsalamander ook wordt vermeld in bijlage II van de Washington Convention on Endangered Species is ook te danken aan het werk van het internationale onderzoeksteam dat wordt gesponsord door de dierentuin van Keulen en zijn voortdurend gepubliceerde onderzoek naar soortenbescherming. Duits-Vietnamese inspanningen, ondersteund door het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud (BfN), hebben al ongeveer 60 soorten amfibieën en reptielen op de bijlagen van de Washington Convention on Endangered Species gebracht.

Het aandeel bedreigde en uiterst zeldzame dieren in het totale aantal inheemse dieren in de dierentuin van Keulen neemt voortdurend toe. Aan de ene kant kunnen de biologen reservepopulaties in menselijke handen opbouwen en, idealiter, de natuurlijke populaties op een later tijdstip versterken door ze in het wild vrij te laten. Aan de andere kant kan de biologie van bedreigde diersoorten heel goed worden onderzocht en begrepen in dierentuinen, wat op zijn beurt bijdraagt ​​aan de bescherming van wilde soorten. Je kunt tenslotte alleen beschermen wat je weet.

Een voorbeeld van dit alles is het succes van de dierentuin van Keulen bij het beschermen van de Filippijnse krokodillen, de zeldzaamste soort gepantserde hagedis op aarde. Het terrariumteam slaagde er ongeveer tien jaar geleden in om de eerste menselijke nakomelingen van deze soort in Europa te kweken. Het was mogelijk om het voortplantings- en voortplantingsgedrag te documenteren en de kennis door te geven aan natuurbeschermingsorganisaties op de Filippijnen. Filippijnse krokodillen die in Keulen zijn uitgekomen, zijn nu twee keer gerepatrieerd. Na een acclimatisatieperiode worden ze in het wild vrijgelaten om de verzwakte natuurlijke populaties te versterken. De biologen van de dierentuin van Keulen hebben deze successen ook met andere soorten geboekt. Decennia lang heeft de dierentuin van Keulen internationale soortenbeschermingswerkzaamheden geleid om de Przewalski-paarden te behouden. In Hongarije en Mongolië zijn in het wild al uitgestorven wilde populaties ontstaan ​​door het fokken in dierentuinen en het vrijlaten ervan in het wild. Tegenwoordig lopen er weer enkele duizenden dieren rond op de steppen. De dierentuin houdt zich ook bezig met bizons. Een koe die opgroeide in het Dünnwalder Wildlife Park werd onlangs in Azerbeidzjan in het wild vrijgelaten.

De dierentuin van Keulen heeft alleen al sinds 2010 ongeveer 2,6 miljoen euro geïnvesteerd in soortenbeschermingsprojecten. Van de bescherming van nijlpaarden in de Afrikaanse staat Eswatini tot de inzet voor Vietnamese amfibieën en reptielen tot de strijd voor het behoud van de inheemse groene pad in de baai van Keulen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Leeuwenupdate

De drie Aziatische leeuwenwelpen die eind januari in de dierentuin van Keulen zijn geboren, doen het nog steeds erg goed. Moeder “Gina”, 10 jaar, zorgt voorbeeldig voor de kleintjes en vervult de rol van moeder optimaal. Het is haar eerste nestje. De jonge dieren zijn netjes en goed gevoed. Ze verblijven nog steeds in de werpkist in het backstagegedeelte van de Keulse leeuwenfaciliteit, die van buitenaf niet te zien is. De dierverzorgers hebben geen contact met de dieren om de band tussen moeder en kind niet te verstoren. Daarom zijn de geslachten nog niet bepaald.

Jonge dieren zullen binnenkort zichtbaar worden
“De jonge dieren lijken zich naar behoren en volkomen normaal te ontwikkelen. “De komende weken zullen ze beginnen te lopen en de werpkist verlaten voor hun eerste korte uitstapjes naar de achterkant van de faciliteit”, legt Dr. Alexander Sliwa, curator van de dierentuin van Keulen. Eind maart en half april krijgen de kleintjes de vaccinaties. Qua schema is dit dezelfde basisimmunisatie die huiskatten krijgen. dr. Sliwa: “Daarna, in de tweede helft van april, zullen de jonge dieren waarschijnlijk ook zichtbaar zijn voor onze gasten in de buitenruimte.”

De vader van de drie is de achtjarige kater “Navin”. Zoals gebruikelijk in het wild blijft hij gescheiden van zijn moeder en nakomelingen. Hiervoor maakt de dierentuin van Keulen gebruik van de verschillende ruimtes en scheidingsmogelijkheden van het leeuwenverblijf, dat een paar jaar geleden werd gemoderniseerd.

Eerste leeuwengeboorte in 20 jaar – belangrijk broedsucces
Het is de eerste leeuwengeboorte in de dierentuin van Keulen in twintig jaar. De dierentuin van Keulen houdt al zo'n 25 jaar Aziatische leeuwen. Op de Rijn hebben al 15 jonge dieren het levenslicht gezien, voor het laatst in 2004. De dierentuin bouwt nu voort op deze broedsuccessen.

Leeuwen, inclusief leeuwen in Afrika, staan ​​nu vermeld als ‘kwetsbare’ soorten op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN). De laatste van de ooit wijdverspreide Aziatische leeuwen verblijven nog steeds in het Gir National Park, gelegen in de noordwestelijke Indiase deelstaat Gujarat. De overige 20 tot 50 dieren werden daar effectief beschermd. Hun populatie vormde de basis voor de nu ongeveer 600 leeuwen in het Gir-bosecosysteem en het totaal van 150 Aziatische leeuwen in het natuurbehoudfokprogramma (EEP) in Europese dierentuinen.

De dierentuin van Keulen heeft een live cam geïnstalleerd waarmee gasten in de werpkist kunnen kijken. Dierentuingasten kunnen de monitor met het live cam-beeld vinden in de “tijgergrot” tussen het leeuwen- en tijgerverblijf.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Feelgood-programma XXL: Medische training voor de olifanten in de dierentuin van Keulen
“Sarinya”, “Marlar” & Co. verwonderde zich afgelopen zondag over Olifantendag

Momenteel leven er 10 olifanten in het Keulse Olifantenpark. Met ruim 2 hectare is de faciliteit een van de grootste in zijn soort in heel Europa. Onder leiding van de 3.700 kilogram zware leidende koe “Kreemblamduan” leven de dieren in hun natuurlijke kudde en sociale groep. De dikhuiden hebben 22 van de 24 uur vrije uitloop en kunnen uit de verschillende leefruimtes hun favoriete plekje kiezen. De overige twee uur gebruikt het dierenverzorgingsteam voor het uitvoeren van de zogenaamde medische training. Iedere ochtend worden de dieren in hun boxen gezet. Het belangrijkste instrument is het doelwit. De eenvoudige bamboestok is uiteindelijk de uitgestrekte arm van de zorgverlener. Door middel van positieve bekrachtiging – een fluitsignaal en beloning met voedsel – worden de dieren ertoe gebracht hun voeten, hoofd, oren of romp op één lijn te brengen met het doelwit. Zo kunnen de verzorgenden complexe voetzorg uitvoeren, bloed afnemen of zalven en infusen toedienen.

De dierentuin van Keulen gebruikt de zogenaamde beschermde contactmethode om olifanten te houden. De verzorgers hebben geen direct contact met de dieren. Tijdens de doeltraining worden ze door dozen en tralies van de olifanten gescheiden. Het is de bedoeling dat de dieren in hun natuurlijke organisatie samenkomen in de inrichting, die is opgedeeld in verschillende ruimtes: van de binnen- en buitenruimtes tot de waterloop en de stierenkamer. De verpleegkundigen monitoren dit via video in een controlekamer. Van daaruit kunt u de poorten ook individueel met een druk op de knop openen en sluiten.

De dierentuin van Keulen past sinds 2004 de beschermde contactmethode toe, waarop steeds meer dierentuinen op basis van het Keulse model overstappen en heeft er goede ervaringen mee. Dat bewijzen de vele geboorten. Er zijn hier al 13 jonge dieren geboren. De jongste nakomeling, de koe “Sarinya”, werd geboren in juni 2023. De kleine staat op haar tenen en dwarrelt als een echte aanwinst door het olifantenpark.

Bezoekers die alles willen weten over “Sarinya”, “Marlar” & Co. waren afgelopen zondag op de Olifantendag in de dierentuin van Keulen aan het juiste adres met extra informatie en activieiten


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Vogelgriep overwonnen

Nadat een paar weken geleden de uitbraak van de vogelgriep officieel werd afgekondigd in de dierentuin van Keulen, was er tijdelijk behoefte aan uitgebreide maatregelen ter bescherming tegen de verdere verspreiding van de vogelgriep. Dit leidde aanvankelijk tot de sluiting van de dierentuin van Keulen door de verantwoordelijke veterinaire autoriteit en vereiste dat alle vogels op stal moesten worden gezet. Hierop werden maatregelen ingesteld zoals de vorming van epidemiologische aparte eenheden, beperking van het personen- en voertuigverkeer, aanvullende bioveiligheidsmaatregelen en speciale reinigings- en desinfectiemaatregelen. Deze maakten het mogelijk om de verspreiding van de ziekte effectief te voorkomen. De dierentuin van Keulen kon daarom na korte tijd weer open, maar onder strikte voorwaarden. De vogelpopulatie werd regelmatig bemonsterd, ook onder officieel toezicht. In totaal testten 31 dieren in de loop van de tijd positief op vogelgriep, maar slechts zeven vogels stierven.

Het laatste monster op 2 april 2024 was volledig negatief. De voorwaarden zijn nu aanwezig om alle bevolen beschermende maatregelen op te heffen. Dit zal vanaf 4 april 2024 het geval zijn. Dit betekent dat de vijvers weer bezet zullen zijn en dat alle dierenverblijven in de dierentuin van Keulen weer open kunnen. “Dankzij het voorbeeldige, professionele en snelle optreden van haar medewerkers en de uitstekende samenwerking met het verantwoordelijke veterinaire kantoor van de stad Keulen verloor de dierentuin van Keulen slechts zeven van de 1.506 vogels aan de vogelgriep. Dit is een echt succes!”, aldus dierentuindirecteur prof. Theo B. Pagel. “Mijn grote dank gaat uit naar alle betrokkenen voor hun enorme inzet.”

Bovendien is de dierentuin blij dat er speciale geboorten van dieren kunnen worden vermeld. Onder de zogenaamde kamelen uit de Oude Wereld wordt onderscheid gemaakt tussen de dromedaris (met één bult) en de Bactrische kameel (met twee bulten). De dierentuin van Keulen heeft de gedomesticeerde vorm van laatstgenoemde decennia lang behouden. Op 10 maart 2024 werd een ander mannetjesjong genaamd “Omar” geboren. De moeder is de kameel “Charlotte”.

Ook het luiaard koppel “Jumi” en “Perez” kregen weer nageslacht. Het jong houdt zijn moeder nog steeds stevig vast en laat haar hem dragen. Maar ze konden de eerste voorzichtige pogingen van het jong om solo te kruipen reeds waarnemen. Het jong heeft nog geen naam omdat het geslacht van het dier nog niet bekend is. De Zoo van Keulen heeft de tweevingerige luiaard in haar collectie. Deze naam is echter enigszins verwarrend omdat ze slechts twee tenen aan hun voorpoten hebben en drie aan hun achterpoten. Tweevingerige luiaards verlaten de veiligheid van bomen alleen om naar een andere boom te gaan of voor het grote toiletbezoek.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Wandaroe geboren in de dierentuin van Keulen
De babyboom in de dierentuin van Keulen zet zich voort - met een geboorte tussen de baardapen of wandaroes in het junglehuis van de dierentuin van Keulen: de 15-jarige "Medini" beviel hier half maart van een zoontje. Het is nog steeds naamloos. De vader is de twaalfjarige “Obi”. De kleine ontwikkelt zich optimaal en is al goed te zien voor de gasten.

De Keulse baardapengroep omvat nu in totaal zes dieren: naast “Obi”, “Medini” en de nieuwe nakomelingen is er ook de tweejarige “Mayuri” – ook de dochter van “Medini” en “ Obi” – en de twee nieuw geïntroduceerde vrouwtjes “Sirsi”, 13, en “Indira”, 14, op de site. “Sirsi” en “Indira” kwamen half december naar Keulen vanuit Howletts Wildlife Park uit de UK. In de toekomst zullen ze zorgen voor verdere nakomelingen van deze zeer bedreigde primatensoort. Overdag zijn de dieren allemaal samen te zien in het junglehuis van de Keulse dierentuin, dat een paar jaar geleden opnieuw werd ontworpen.

Iedereen die komende zondag de dierentuin van Keulen bezoekt, kan niet alleen genieten van veel jonge dieren, maar ook van de aanbiedingen en extra activiteiten van de “Klimaatdag”. Het laat zien hoe kleurrijk en divers klimaatbescherming kan zijn. Talrijke partners uit de regio geven tips over hoe je in het dagelijks leven energie kunt besparen, duurzamer kunt eten of mobiel kunt zijn. Dierentuinexperts geven duidelijke informatie over de gevolgen van klimaatverandering voor de dierenwereld. Tickets & informatie op www.koelnerzoo.de.

De dierentuin van Keulen coördineert het natuurbehoudfokprogramma
Baardapen behoren tot het geslacht van de makaken. Hun herkomstgebied ligt in het zuidwesten van India. De soort wordt ernstig bedreigd: vernietiging van habitats, stroperij en wegverkeer veroorzaken ernstige problemen. Volgens schattingen van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) leven er nog maar 2.500 volwassen dieren in hun leefgebied. Baardapen planten zich langzaam voort vanwege de late geslachtsrijpheid en lange geboorte-intervallen. Helaas herstellen gedecimeerde populaties zich slecht. De dierentuin van Keulen zet zich in het bijzonder in voor het behoud van baardapen, aangezien de dierentuin het internationaal gecoördineerde beschermingsprogramma voor deze soort beheert.

Baardapen leven in grotere groepen, die in het wild uit enkele mannetjes en veel vrouwtjes bestaan. De vacht van baardapen is meestal zwart. Het opvallende kenmerk waaraan het zijn naam dankt, zijn de zilverwitte manen rond het hoofd, de wangen en de kin. Met een lichaamslengte van 40 tot 60 centimeter en een gewicht van drie tot tien kilogram behoren baardapen tot de kleinere makaken, al zijn de mannetjes aanzienlijk zwaarder dan de vrouwtjes. Baardapen voeden zich voornamelijk met fruit. Ze eten ook bladeren, knoppen, insecten en kleine gewervelde dieren.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Amoertijger geboren in de dierentuin van Keulen
De dierentuin biedt een videocamera met zicht op de kraamkamer, de tijgers bevinden zich in de backstage om de band tussen moeder en kind niet te verstoren

De babyboom in de dierentuin van Keulen gaat door! Op de ochtend van 19 april werden hier twee Amoer-tijgers geboren. De moeder is de bijna dertienjarige ‘Katinka’, die eind juli 2023 vanuit de dierentuin van Neurenberg naar Keulen kwam. In 2015 heeft ze daar met succes een nestje grootgebracht. De vader is de achtjarige Keulse kat “Sergan”, die al enkele weken na hun aankomst goed harmonieerde met “Katinka”, zodat er meerdere paringen ontstonden. dr. Alexander Sliwa, curator van de dierentuin van Keulen: “We zijn enorm blij met het bijzondere broedsucces van deze zeer bedreigde soort. We hebben ‘Katinka’ speciaal van Neurenberg naar Keulen gebracht. Dit werd gedaan in de dringende hoop snel nakomelingen te krijgen, aangezien ze acht jaar geleden nog maar één nestje had gehad en zeker weer zou moeten fokken als ze ouder is. Het is genetisch bijzonder waardevol voor het fokprogramma. Het plan werkte.”

“Katinka” zit met de twee jonge dieren achter de schermen in de kraamkamer, die tot nader order niet zichtbaar is voor dierentuingasten. Ze heeft de moederrol tot nu toe zeer goed vervuld, dus de dierentuin is voorzichtig optimistisch over verdere fokkerij. De dierentuin kan het geslacht van de jonge dieren pas bepalen als ze hun eerste vaccinatie krijgen als ze acht tot negen weken oud zijn. Voorlopig blijft moeder “Katinka” alleen en in alle rust met haar kroost in het werphol. Om deze reden is de aangrenzende tentoonstellingsruimte momenteel zonder tijgers. De reden is dat vader “Sergan” vaak tegen het hek van de werpgrot botst en de dierentuin de eerste dagen koste wat kost wil voorkomen dat de moeder en de jonge dieren worden gestoord. Om de ontwikkeling van de moeder-kindrelatie niet te verstoren, hebben de dierverzorgers geen contact met het zwerfvuil.

Live cam-aanbieding vanuit het nest
Met een camera in de box blijft de Keulse dierentuin op de hoogte van alle ontwikkelingen. Gasten kunnen dit livebeeld met de jonge dieren als extra aanbieding ook zien op de monitor bij de “tijgergrot”, die zich tussen het leeuwen- en tijgerverblijf bevindt. De dierentuin van Keulen is van plan de jonge dieren binnen twee tot drie maanden aan het publiek te presenteren, nadat ze alle noodzakelijke vaccinaties hebben voltooid, als alles goed gaat. De exacte datum staat nog niet vast en is afhankelijk van verdere ontwikkelingen. Tijgerwelpen hebben in de beginperiode veel rust nodig. Het is de eerste tijgergeboorte in de dierentuin van Keulen in elf jaar.

De Amoer-tijger, ook wel de Siberische tijger genoemd, wordt gevonden in de Amoer- en Ussuri-regio van het Russische Verre Oosten, vlakbij de havenstad Vladivostok. Na een catastrofale achteruitgang van deze tijgerondersoort tot slechts ongeveer 50 dieren in 1940, nam de wilde populatie dankzij consistente beschermingsmaatregelen weer toe tot ongeveer 500. De populatie Amoer-tijgers herstelt zich ook langzaam in het aangrenzende noordoosten van China. Maar net als alle tijgers wereldwijd worden ze nog steeds met uitsterven bedreigd door de vernietiging van hun leefgebied, de jacht op hun natuurlijke prooi en – bovenal – stroperij voor gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde, waarbij elk lichaamsdeel van de tijger een genezende werking zou hebben.

Er wordt nu geschat dat de totale populatie wilde tijgers slechts ongeveer 4.500 dieren bedraagt. Wetenschappelijk beheerde dierentuinen leveren via gecoördineerde fokprogramma's een belangrijke bijdrage aan de bescherming van tijgers. Hiertoe behoort bijvoorbeeld het European Conservation Breeding Program (EEP), dat in 1985 werd gelanceerd. Het coördineert momenteel 240 Amoer-tijgers in 100 houdingen. Dierentuinen proberen de tijger ook te helpen door de 700 miljoen jaarlijkse dierentuinbezoekers ter wereld voor te lichten, jaarlijks ongeveer 6 miljoen dollar aan donaties in te zamelen en expertise en actieve hulp te bieden.

Moderne faciliteit voor Amoertijgers in de dierentuin van Keulen
Amoertijgers zijn publiekstrekkers in de dierentuin van Keulen. In 2020 opende de dierentuin het gebied voor Amoer-tijgers, dat samen met samenwerkingspartner WWF voor een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro ingrijpend werd gemoderniseerd. De faciliteit werd vergroot en de huisvesting werd verder geoptimaliseerd, onder meer door extra scheidingsmogelijkheden en de installatie van een oefenmuur waarop de dierhouders activiteitenprogramma's met de dieren kunnen uitvoeren.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3841
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Kolner Zoo

Bericht door Laafsekikker »

Zeldzaam Przewalskipaard geboren in de dierentuin van Keulen
Lente-veulenvreugde in de dierentuin van Keulen: hier werd vorige week een mannelijk Przewalskipaard geboren. De moeder is de 16-jarige “Luca”. Het is haar vijfde veulen. De naam van de vader is "Vandan". Het is zijn vierde veulen. “Vandan” werd in 2017 geboren in de dierentuin van Praag. Hij woont al vier jaar in Keulen als dekhengst in het kader van het European Conservation Program (EEP). De kudde bestaat nu uit in totaal zeven dieren. Dierentuingasten kunnen de jonge wilde paarden bijzonder goed observeren vanaf de terrassen en faciliteiten van snackbar “Chiperman’s”. De dierentuin opende in 2023 de speel-, geniet- en ontspanningsruimte met strandstoelen en houten ligstoelen.

De krachtige Przewalskipaarden staan ​​vermeld als “bedreigd” op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur. Dierentuinen zijn al lang actief in het behoud van deze wilde paardensoort. De biologen van de Keulse dierentuin, die baanbrekend werk verrichtten als ‘soortbeschermers’, liepen voorop. Zij hebben ruim 30 jaar lang het conserveringsprogramma voor de Przewalskipaarden beheerd. Ze coördineerden onder meer de vestiging van nieuwe populaties in het enorme Hortobagy-reservaat in de Hongaarse Poesta, evenals van volledig vrij rondzwervende wilde populaties in Mongolië en China.

De dierentuin: ark voor soortbescherming
De Przewalskipaarden zijn een goed voorbeeld van het redden van een wild dier dat zonder de hulp van dierentuinen niet zou hebben overleefd. Al in 1969 was deze soort uitgestorven in zijn natuurlijke verspreidingsgebied, de droge steppen van Mongolië en China. De hervestigingsprojecten die vanuit Keulen zijn geïnitieerd, bestaan ​​sinds 1992. In Mongolië en China zwerven wilde paarden, verdeeld in vijf populaties, nu weer door de steppen en halfwoestijnen. Ze zijn allemaal afkomstig van dieren die in gevangenschap zijn gefokt. Gemiddeld worden er jaarlijks drie tot vier merries vanuit Europese dierentuinen alleen al naar Mongolië gebracht om de hergevestigde populaties daar te ondersteunen. De algemene bevolkingstrend groeit opnieuw. Deskundigen schatten momenteel dat er 180 paar Przewalskipaarden in het wild leven. Ook in het Hongaarse Hortobagy Nationaal Park lopen de paarden van Przewalski vrij rond. Al 27 jaar ondersteunt de dierentuin van Keulen het beschermingsproject in Hongarije met dieren die in het wild kunnen worden vrijgelaten, met geld of met biologische kennis, afhankelijk van de behoeften.


Plaats reactie