Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort

Al het nieuws van de dierentuinen die binnen "De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen" (http://www.nvdzoos.nl) vallen.
Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3557
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: Nieuwstopic DierenPark Amersfoort

Bericht door MennoPebesma »

Geboortenieuws! Er is een giftige plompe lori-tweeling geboren in ons park. Het gaat goed met de kleine nachtaapjes. De tweeling kijkt nieuwsgierig om zich heen, maar verkent de leefomgeving voorlopig nog vanaf de buik van hun moeder of vanuit de planten. De kleine plompe lori is een halfaap en familie van de lori-achtigen. De dieren zijn ’s nachts actief en zijn, voor zover bekend, een van de weinige zoogdieren die giftig zijn.

De kleine plompe lori leeft in de natuur voornamelijk in Vietnam en Laos. De diersoort heeft een kwetsbare status en staat op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten. De giftige nachtaapjes worden als huisdier gehouden en hun leefgebied wordt helaas steeds kleiner. We zijn erg blij met de komst van de nachtaapjes en gelukkig gaat het goed met de dieren. De kleine plompe lori-tweeling kun je bewonderen in De Nacht. Kijk wel goed in de bomen en tussen de planten om de pasgeboren tweeling te spotten!

Bron: Facebook DierenPark Amersfoort


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3847
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort

Bericht door Laafsekikker »

Giftige plompe lori-tweeling geboren in DierenPark Amersfoort

Er zijn twee plompe lori’s geboren in DierenPark Amersfoort. “Het gaat goed met de nachtaapjes”, vertelt dierverzorger Christel Broekman. “De tweeling kijkt nieuwsgierig om zich heen, maar verkent de leefomgeving voorlopig nog vanaf de buik van hun moeder of vanuit de planten.” Het geslacht van de jongen is nog niet bekend.

De kleine plompe lori is een halfaap en familie van de lori-achtigen. De dieren zijn ’s nachts actief en zijn, voor zover bekend, de enige zoogdieren die giftig zijn. “Voordat de moeder op jacht gaat, likt zij haar ellebogen die speciale gifklieren bevatten. Vervolgens likt zij haar jong, zodat het gif het jonge dier beschermt tegen vijanden”, legt Christel uit. Het geslacht van de jongen wordt op een later moment aan de hand van DNA-onderzoek vastgesteld. Dit gebeurt door de afname van een haartje. Christel: “De kersverse moeder is beschermend over haar jongen. Daarom wachten wij hier nog mee totdat de moeder het toelaat dat wij in de buurt van haar jongen komen.”

De kleine plompe lori leeft in de natuur voornamelijk in Vietnam en Laos. De diersoort heeft een kwetsbare status en staat op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten. Door hun reflecterende ogen is de kleine plompe lori een ‘makkelijke’ prooi voor jagers. De giftige nachtaapjes worden als huisdier gehouden en gebruikt in de traditionele geneeskunde. Ook worden de populatie en het leefgebied kleiner door het kappen en verbranden van de bossen. “In DierenPark Amersfoort zijn wij erg blij met de komst van de nachtaapjes en gelukkig gaat het goed met de dieren.” Bezoekers kunnen de kleine plompe lori-tweeling bewonderen in De Nacht in DierenPark Amersfoort. Kijk wel goed in de bomen en tussen de planten om de pasgeboren tweeling te spotten”, tipt Christel. 


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3847
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort

Bericht door Laafsekikker »

Prairiehondjes geboren in DierenPark Amersfoort
DierenPark Amersfoort verwelkomt nieuwe bewoners op de Prairie. Er is een aantal prairiehondjes geboren, de eerste zijn al buiten het gangenstelsel gezien. “Hoeveel het er precies zijn, is lastig te zeggen. De eerste weken na de geboorte leven de jongen onder de grond, in de gangenstelsels die de prairiehondjes zelf hebben gegraven”, vertelt dierverzorger Kiki Klomp. Waarschijnlijk zullen er meerdere volgen.

De kolonie bestaat uit meerdere families die elk een eigen gangenstelsel heeft. “De gangen hebben meerdere kamers met een eigen functie”, legt Kiki uit. “Elke familie heeft een eigen slaapkamer en een aparte kraamkamer. De eerste zes weken verblijven de jongen in de kraamkamer. Hierin worden zij verzorgd door de moeder.” Prairiehondjes worden doof, blind en kaal geboren. Pas wanneer hun zintuigen zijn ontwikkeld en zij een vacht hebben, komen de jongen voor het eerst boven de grond.

Zwartstaartprairiehondjes komen in de natuur voor in Canada, de Verenigde Staten en een deel van Mexico. Om met elkaar te communiceren, maken prairiehondjes twaalf verschillende kreten. Dit geluid lijkt op het geluid dat jonge hondjes maken. Daar dankt de prairiehond de naam aan. “Wij verwachten dat er nog een aantal jongen onder de grond verstopt zit. Binnenkort komen ook zij tevoorschijn”, voorspelt Kiki. Bezoekers kunnen de zwartstaartprairiehondjes bewonderen op de Prairie in DierenPark Amersfoort.


Gebruikersavatar
MennoPebesma
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 3557
Lid geworden op: 11 jul 2018, 10:20
Favoriete dierentuin: Meerdere
Locatie: Fryslân, Nederland

Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort

Bericht door MennoPebesma »

Goed nieuws: Snavelrijk is weer open! De landelijke maatregelen tegen de verspreiding van de vogelgriep zijn ingetrokken. Dit betekent dat Snavelrijk als doorloopgebied open is en je weer door de volière kunt wandelen. Kom je snel de pelikanen en gieren van dichtbij spotten?

Bron: Instagram DierenPark Amersoort


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3847
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Dierenpark Amersfoort

Bericht door Laafsekikker »

DinoAdventures vliegend van start in DierenPark Amersfoort

De meeslepende DinoAdventures in DierenPark Amersfoort zijn succesvol van start gegaan. “Zelfs op Koningsdag blijkt het Dinobos een populaire bestemming”, vertelt projectleider Hylke Steggerda. “Deze vliegende start belooft veel goeds voor de komende weken.” Voor het eerst vindt het dino-evenement in de meivakantie plaats. Mede dankzij het succes van eerdere edities weten de dinofans het dierenpark ook dit jaar weer te vinden. De komende twee weken beleven kinderen samen met de Dinorangers een spannend avontuur tussen de levensechte, bewegende dinosaurussen.

“Metershoge, bewegende dinosaurussen die tot leven komen behoren tot het spectaculaire decor”, vertelt projectleider Hylke Steggerda. “Dit voorjaar worden bezoekers in het Dinobos uitgenodigd om een avontuurlijke expeditie te beleven, waarbij zij Dinorangers helpen om een dinojong te redden uit de handen van een gemene, gevaarlijke professor.” Survivallend komen de dinofans aan bij de dinobroedplaats, waar de avonturiers zelfs de dino-eieren kunnen bewonderen. “Sommige zijn al uitgekomen”, verklapt Hylke. Maar dan blijkt dat één van de dinojongen spoorloos is verdwenen. Het vermiste dinojong is ontvoerd door een kwaadaardige, gestoorde professor. In zijn lab, diep verscholen in het Dinobos, heeft hij een kweekmachine staan waarmee hij dino-eieren laat uitkomen en dinosaurussen nog veel gevaarlijker en groter maakt. Aan de bezoekers de belangrijke taak om het dinojong op te sporen en de gevaarlijke professor te ontmaskeren.

De DinoAdventures zijn al jarenlang een begrip en een populair evenement in het dierenpark. Wegens succes vindt het dino-evenement voor het eerst in het voorjaar plaats. Hylke: “In de voorjaarszon is het nog lekkerder om de wildste avonturen te beleven tussen de hoge bomen.” Op elk moment van de dag kunnen kinderen via de reusachtige poort het Dinobos binnenstappen. Hun avontuur gaat direct van start. “Hopelijk weten de avontuurlijke dinofans ons de komende twee weken in grote getallen te vinden”, sluit Hylke af. Bezoekers van DierenPark Amersfoort kunnen in de meivakantie, tot en met 12 mei, gratis deelnemen aan de DinoAdventures.


Plaats reactie