Nieuwstopic Artis

Al het nieuws van de dierentuinen die binnen "De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen" (http://www.nvdzoos.nl) vallen.
Apenarend
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 3735
Lid geworden op: november 13, 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Apenarend » november 13, 2017, 12:15

Letterlijk monumentaal werk dus. Hopelijk werken de politieke tegenkantingen op de duur niet negatief op het subsidievlak.

Ik was afgelopen week in Boedapest, daar valt ook een en ander te doen. Op dat vlak lijkt Antwerpen best ver te staan: vrijwel alle monumenten zijn gerenoveerd of men is er mee bezig.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gerald
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 4573
Lid geworden op: november 11, 2010, 15:07
Favoriete dierentuin: 1
Abonnement dierentuin: Meerdere

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Gerald » november 13, 2017, 12:24

Ja, monumenten zijn mooi maar soms ook een last. In Antwerpen zijn zelfs de paden een officieel monument.

In Artis werkt of gaat men werken aan diverse Rijksmonumenten zoals ik hierboven al heb geschetst. Het Groote Musuem, het Aquarium, het Duivenhuisje, de Pelikanenvijver, de Uilenruine. Allemaal lastige zaken om aan te pakken.

En dan staat er ook nog een monumentale Moeflonstal die groot onderhoud nodig heeft.

Ik was hierboven nog een zeer grote en hele dure wens van Artis vergeten: de ondergrondse parking en de inrichting van de ruimte daar bovenop, inclusief een nieuw binnenverblijf voor de olifanten en nieuw leeuwenverblijf.

Apenarend
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 3735
Lid geworden op: november 13, 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Apenarend » november 13, 2017, 12:39

Gerald, is de bescherming in Artis beperkt tot de rijksmonumenten die opgesomd staan op hun site? Zouden ze dan bv. het kleinezoogdierenhuis zonder veel problemen (los van de financiering natuurrlijk) mogen uitbreiden met ruime buitenverblijven die de huidige paden en perken inpalmen?
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gerald
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 4573
Lid geworden op: november 11, 2010, 15:07
Favoriete dierentuin: 1
Abonnement dierentuin: Meerdere

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Gerald » november 14, 2017, 12:13

Apenarend schreef:Gerald, is de bescherming in Artis beperkt tot de rijksmonumenten die opgesomd staan op hun site? Zouden ze dan bv. het kleinezoogdierenhuis zonder veel problemen (los van de financiering natuurrlijk) mogen uitbreiden met ruime buitenverblijven die de huidige paden en perken inpalmen?
Ja, in principe zijn alleen de monumenten een beperkende factor bij verbouwingen/uitbreidingen. Maar m.b.t. het Kleine Zoogdierenhuis dient nog wel vermeld te worden dat deze uit de gridlijnen staat. Dat moet wat nader uitgelegd worden.

De Plantage waarbinnen Artis valt kent van oorsprong een aantal straten die haaks op elkaar staan. Bij de diverse uitbreidingen van Artis zijn op deze wijze een aantal van die straten opgeslokt. De meest recente is de Plantage Doklaan welke van west naar oost achter het Vogel- en Apenhuis, Kerbertterras, olifantenhuis, Giraffenstal, Insectarium tot aan de Metzelaarskas loopt. Dwars door het nieuwe olifantenperk en dwars door de Savanne dus.

Dit stratenpatroon wordt aangeduid met gridlijnen. De bekendste kent iedereen die Artis bezoekt wel, alhoewel dat maar weinigen opvalt: de Papegaaienlaan. Ooit was dit de Franse Laan welke vanaf het Wertheimpark tot aan de Plantage Muidergracht liep (waar nu de Salmhuisjes staan). Vanaf de ingang kan je nu nog steeds een lijn trekken dwars door het park heen naar de Salmhuisjes. Een denkbeeldige straat eigenlijk.

En als je dat doet dan zie je dat de lijn keurig netjes door de Papegaaienlaan loopt, over de vijver heen langs het gebouw Eik en Linde, welke vroeger aan de weg stond, langs de zijgevel van De Volharding, waarvan het oorspronkelijke gebouw ook aan de weg stond tot aan de Plantage Muidergracht waar in het verleden op dit punt de achteruitgang was.

Je ziet dan ook dat er een aantal perken en gebouwen deze lijn doorkruisen met als meest opvallende het Kleine Zoogdierenhuis. En in een interview met Haig Balian zij hij dat men hier niet gelukkig mee was en dat ze zoiets nu niet weer zouden doen. Voor een monumentencommissie zijn die gridlijnen blijkbaar heilig.

Dus in hoeverre men geneigd is om de bestaande kooien aan de zuidzijde eventueel in de diepte uit te breiden is nog maar de vraag. Daar staat tegenover dat ze wel aan de west- en oostzijde van het gebouw kunnen uitbreiden zonder een gridlijn te verstoren, de eerstvolgende dwarslijn loopt namelijk iets verderop van de directeurswoning richting Eik en Linde. Dat laatste gebouw stond vroeger op de hoek Franse Laan / Lepellaan. Je kan deze lijn ook nog goed volgen: tussen Welgelegen en de directeurswoning door, langs het Duivenhuisje, langs Eik en Linde en dan bots je tegen de uitbouw van het olifantenhuis. Het oorspronkelijke dikhuidengebouw was een magazijn en die stond aan de Lepellaan.

En voor de geintresseerden: ook de Badlaan kan je nog volgen: voor de ingang van het Aquarium langs richting De Volharding, langs de gierenkooi en zelfs over de brug richting de Twee Cheeta's. Al is deze lijn dan wel iets naar het westen getrokken want eigenlijk moet je strak langs de westgevel van De Volharding

Apenarend
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 3735
Lid geworden op: november 13, 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Apenarend » november 14, 2017, 17:30

Thx Gerald, mooie en omstandige uitleg. Die gridlijnen doen me denken aan de zichtlijnen in Antwerpen.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2148
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Laafsekikker » november 21, 2017, 19:19

ARTIS-Bibliotheek weer onderdeel van het erfgoed-ensemble van ARTIS

ARTIS-Bibliotheek blijft toegankelijk dankzij de UvA en ARTIS
Vandaag was de symbolische overdracht van de ARTIS-Bibliotheek door de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan ARTIS. Hiermee is het erfgoed-ensemble van ARTIS weer compleet. De boeken- en prentencollectie zal in het gebouw blijven, in eigendom van de UvA. Door de hernieuwde taakverdeling tussen ARTIS en de UvA blijven het gebouw en de collectie toegankelijk. In de 19de-eeuwse ARTIS-Bibliotheek werd kennis van de natuur van over de hele wereld verzameld en bestudeerd. Na een opknapbeurt zal de ARTIS-Bibliotheek een plek blijven om de natuur te bestuderen, maar zal ook een plaats zijn waar mensen samen kunnen komen, voor colleges, lezingen van de ARTIS-Academie en de UvA , of voor andere bijeenkomsten.

Afbeelding
Foto Artis, Edwin Butter

Historie
De ARTIS-Bibliotheek heeft een rijke historie. Het gebouw werd ontworpen door architecten G.B. Salm en zijn zoon A. Salm, en gebouwd tussen 1867 en 1872. Grondlegger van de boekencollectie was ARTIS-oprichter en -directeur Westerman (1807-1890). Doel van het ARTIS-genootschap was destijds “het bevorderen van de kennis der natuurlijke historie”. In ARTIS kon men de levende collectie dieren en planten bestuderen, in het Zoölogisch Museum de niet-levende collectie, en in de ARTIS-Bibliotheek allerlei boeken en prenten over de natuur. Het bibliotheekgebouw had ook andere functies. Zo diende tot 1920 de benedenverdieping als zebra- en paardenstal. Hier overleed op 12 augustus 1883 de laatste quagga, een nu uitgestorven zebrasoort.

Collectie
In 1939 kwam de bibliotheek in beheer van de UvA. De bijzondere collectie in de ARTIS-Bibliotheek geeft inzicht in de geschiedenis van natuur, kunst en wetenschap. Namen van wetenschappers en kunstenaars van wie werken in de bibliotheek aanwezig zijn, staan op de gevel van de ARTIS-Bibliotheek in plaquettes gegraveerd. De boeken, handschriften, archieven en prenten worden beheerd door de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA. De collecties bestrijken verschillende terreinen zoals natuurlijke historie, ARTIS, moderne natuurstudie, land- en reisbeschrijvingen, evolutietheorie (Darwiniana) en Carolus Linnaeus (Linnaeana). Er zijn onder meer vroege drukken te vinden van Maria Sibylla Merian (1647- 1717), een van de beroemdste Nederlandse natuurtekenaars. Zij was de eerste die de samenhang in de natuur in beeld bracht. Ook worden er brieven bewaard van Charles Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie.


Gebruikersavatar
Max
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 358
Lid geworden op: oktober 27, 2015, 20:54
Favoriete dierentuin: Artis, Blijdorp
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Max » november 26, 2017, 17:19

Bij het Artis boekje zat ook een verzoek om een eenmalige bijdrage aan Artis te leveren, enkele dieren die toe zijn aan een nieuw verblijf werden genoemd. Zoals de uilen die de nieuwe directeur een groter verblijf wil geven, de zwarte slingerapen waar momenteel al meerdere kleine acties voor lopen maar ook voor de komodovaranen. De komodovaranen zitten uiteraard in een verblijf dat nu maar vooral in de toekomst te klein voor ze zal zijn, maar ik vraag me af waar een eventueel nieuw komodovaraan verblijf kan komen?
Dieren zijn het mooiste op de planeet!
Laten we ze dan ook beschermen!

Gebruikersavatar
Choco115
Laafsekikker(dik)kopje
Laafsekikker(dik)kopje
Berichten: 177
Lid geworden op: februari 6, 2017, 07:48
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Choco115 » november 26, 2017, 20:04

Misschien in de metselaarskas die al heel lang dicht is
De natuur is het mooiste wat er is

Theo
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 938
Lid geworden op: november 11, 2010, 16:08
Favoriete dierentuin: meerdere
Abonnement dierentuin: Ja
Locatie: Zwitserland
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Theo » november 27, 2017, 07:40

Max schreef:Bij het Artis boekje zat ook een verzoek om een eenmalige bijdrage aan Artis te leveren, enkele dieren die toe zijn aan een nieuw verblijf werden genoemd. Zoals de uilen die de nieuwe directeur een groter verblijf wil geven, de zwarte slingerapen waar momenteel al meerdere kleine acties voor lopen maar ook voor de komodovaranen. De komodovaranen zitten uiteraard in een verblijf dat nu maar vooral in de toekomst te klein voor ze zal zijn, maar ik vraag me af waar een eventueel nieuw komodovaraan verblijf kan komen?
Er waren geruchten over het kleine zoogdierenhuis, dus waar nu de ringstaartmaki's zitten.

Gebruikersavatar
Max
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 358
Lid geworden op: oktober 27, 2015, 20:54
Favoriete dierentuin: Artis, Blijdorp
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Max » november 27, 2017, 19:42

De metselaarskas zal niet een erg geschikte optie zijn, want het schijnt dat die kas destijds slecht gebouwd is. De kas isoleerd niet goed en het kost daardoor erg veel geld om het op temperatuur te houden. Het lijkt me erg leuk als ze daar zouden komen, maar dan moet de kas waarschijnlijk eerst gerenoveerd te worden.

Als ze in het kleine zoogdierenhuis komen, waar moeten dan de ringstaartmaki's heen?
Dieren zijn het mooiste op de planeet!
Laten we ze dan ook beschermen!

Gebruikersavatar
Choco115
Laafsekikker(dik)kopje
Laafsekikker(dik)kopje
Berichten: 177
Lid geworden op: februari 6, 2017, 07:48
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Choco115 » november 27, 2017, 19:50

Max schreef:De metselaarskas zal niet een erg geschikte optie zijn, want het schijnt dat die kas destijds slecht gebouwd is. De kas isoleerd niet goed en het kost daardoor erg veel geld om het op temperatuur te houden. Het lijkt me erg leuk als ze daar zouden komen, maar dan moet de kas waarschijnlijk eerst gerenoveerd te worden.

Als ze in het kleine zoogdierenhuis komen, waar moeten dan de ringstaartmaki's heen?

Misschien ringstaartmakis naar apenhuis??
De natuur is het mooiste wat er is

Gebruikersavatar
JvG
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 255
Lid geworden op: juli 2, 2017, 06:31
Favoriete dierentuin: -
Abonnement dierentuin: Meerdere

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door JvG » november 28, 2017, 14:37


Gebruikersavatar
Max
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 358
Lid geworden op: oktober 27, 2015, 20:54
Favoriete dierentuin: Artis, Blijdorp
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Max » november 29, 2017, 00:04

Choco115 schreef:
Misschien ringstaartmakis naar apenhuis??
Dat zou kunnen, maar ik denk dat het dan best ''vol'' in het apenhuis gaat worden. Artis heeft namelijk best veel ringstaartmaki's. Ze zouden eventueel wel het buitenverblijf tot hun beschikking kunnen krijgen, maar deze is erg klein.
Dieren zijn het mooiste op de planeet!
Laten we ze dan ook beschermen!

Gebruikersavatar
Choco115
Laafsekikker(dik)kopje
Laafsekikker(dik)kopje
Berichten: 177
Lid geworden op: februari 6, 2017, 07:48
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Choco115 » november 29, 2017, 07:06

Max schreef:
Choco115 schreef:
Misschien ringstaartmakis naar apenhuis??
Dat zou kunnen, maar ik denk dat het dan best ''vol'' in het apenhuis gaat worden. Artis heeft namelijk best veel ringstaartmaki's. Ze zouden eventueel wel het buitenverblijf tot hun beschikking kunnen krijgen, maar deze is erg klein.
Sowieso heeft Artis het probleem dat ze behoorlijk vol zitten.
De natuur is het mooiste wat er is

Gebruikersavatar
Max
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 358
Lid geworden op: oktober 27, 2015, 20:54
Favoriete dierentuin: Artis, Blijdorp
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Max » november 29, 2017, 14:47

Choco115 schreef:
Sowieso heeft Artis het probleem dat ze behoorlijk vol zitten.
Jammer genoeg is dit het geval... Waarschijnlijk zou hierdoor het aantal dieren in Artis in de loop van de tijd gaan afnemen.
Dieren zijn het mooiste op de planeet!
Laten we ze dan ook beschermen!

Gerald
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 4573
Lid geworden op: november 11, 2010, 15:07
Favoriete dierentuin: 1
Abonnement dierentuin: Meerdere

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Gerald » december 10, 2017, 18:41

Max schreef:
Choco115 schreef:
Sowieso heeft Artis het probleem dat ze behoorlijk vol zitten.
Jammer genoeg is dit het geval... Waarschijnlijk zou hierdoor het aantal dieren in Artis in de loop van de tijd gaan afnemen.
Dat is iets wat sowieso al jaren aan de gang is. Artis wil alleen dieren houden die een goed verblijf hebben en kan men dat niet realiseren dan gaat de soort uit de collectie.

Gebruikersavatar
Max
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 358
Lid geworden op: oktober 27, 2015, 20:54
Favoriete dierentuin: Artis, Blijdorp
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Max » december 10, 2017, 20:40

Ik heb niet gezegd dat het niet in het verleden al gebeurde.... Alleen dat het waarschijnlijk meer zal plaats vinden in de toekomst.
Dieren zijn het mooiste op de planeet!
Laten we ze dan ook beschermen!

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2148
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Artis (2017)

Bericht door Laafsekikker » december 29, 2017, 18:28

Recordaantal bezoekers voor ARTIS

ARTIS en ARTIS-Micropia hebben in 2017 een recordaantal bezoekers ontvangen: 1,4 miljoen mensen. ARTIS is de afgelopen jaren vernieuwd en blijft vernieuwen, om haar missie – een breed publiek inspireren en stimuleren verantwoordelijk met natuur om te gaan - uit te kunnen dragen. In juni opende het nieuwe buitenverblijf voor de Aziatische olifanten. Aan dit verblijf is vier jaar lang gewerkt om het zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoeften van de olifanten. Zo kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen. Dankzij de steun van vele Amsterdammers is een deel van het parkeerterrein aan de olifanten gegeven. In het nieuwe jaguarverblijf werden dit jaar twee welpen geboren.

Afbeelding
Foto Artis/ Ronald van Weeren

Cirkel van het leven

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mllfyEKZ55I[/youtube]

ARTIS brengt de natuur dichtbij, en wil de bezoekers graag laten zien hoe alles in de natuur met elkaar samenhangt. In de zomer stond het park vol eetbare planten, bloemen en kruiden. Deze eetbare tuin leert mensen waar hun eten eigenlijk vandaan komt, en is tegelijkertijd een gevarieerde aanvulling op het dieet van de dieren in het park. Bezoekers konden zien hoe de zwartstaartprairiehonden de eetbare bloemen wegknaagden, terwijl ze tijdens de Zoomeravonden bij een picknick zelf proefden van de eetbare planten en kruiden.

Microben als opruimers in het park
ARTIS-Micropia werd dit jaar onderscheiden met de prijs Project of Influence voor innovatie. Microben hadden een belangrijke rol in het ARTIS-Park, bij het ontwikkelen van duurzame compost. ARTIS gebruikt de allerkleinste organismen, microben, om de poep van de allergrootsten, de olifanten, op te ruimen. Olifantenmest is heel rijk aan half verteerde plantenresten. Daaraan voegden de laboranten van ARTIS-Micropia een mengsel van 80 soorten microben toe, die samen de olifantenpoep fermenteren tot ‘bokashi’, een Japanse term voor gefermenteerd organisch materiaal. Net als bijvoorbeeld zuurkool. De bokashi wordt gebruikt als bodemverbeteraar voor de planten in ARTIS.

Monumentaal ARTIS
Aan het vrij toegankelijke Artisplein werkt ARTIS aan de restauratie van het eerste en oudste museum van Amsterdam, het ARTIS-Groote Museum. Dit jaar werd de eerste paal geslagen, waarmee de restauratie en vernieuwing van het museum officieel van start gingen. Monumentaal ARTIS werd compleet doordat de ARTIS-Bibliotheek weer onderdeel van ARTIS is geworden. De bijzondere collectie van de bibliotheek blijft in beheer van de Universiteit van Amsterdam. ARTIS kan de Bibliotheek na 78 jaar weer inzetten om de natuur te bestuderen en als plaats van samenkomst.

Afscheid
Na 14 jaar nam ARTIS-directeur Haig Balian afscheid. Hij werd opgevolgd door Rembrandt Sutorius.


Gerald
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 4573
Lid geworden op: november 11, 2010, 15:07
Favoriete dierentuin: 1
Abonnement dierentuin: Meerdere

Re: Nieuwstopic Artis

Bericht door Gerald » januari 5, 2018, 20:25

Vandaag hebben vier springbokken voor het eerst het buitenverblijf mogen betreden. Het zijn vier mannen waarvan twee zwart.

Bron: officiële FB-pagina van Artis (https://www.facebook.com/Artis/videos/1 ... cation=ufi)

Gebruikersavatar
aardvarkentje15
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 931
Lid geworden op: januari 27, 2015, 18:46
Favoriete dierentuin: van alles en nog wat
Locatie: rijswijk

Re: Nieuwstopic Artis

Bericht door aardvarkentje15 » januari 6, 2018, 10:27

Ze hadden toch al springbokken?
alles draait om de etherdicipline! ;)

Plaats reactie