Alle tijden zijn UTC + 1 uur

Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 169 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Volgende
  Afdrukweergave

Nieuwstopic Ecomare (& Texel)
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 30 Apr 2011 14:38 
Laafse pijlgifkikker
Laafse pijlgifkikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:12 Nov 2010 17:05
Berichten:1541
Ecomare (Texel) krijgt bruinvissen, dat hoorde ik vorige week van een bruinvissenverzorgster in het Dolfinarium. Wanneer de bruinvissen naar Ecomare verhuizen is nog niet bekend, misschien moeten we nog een jaartje wachten.

De bruinvissen zullen natuurlijk uit het Dolfinarium komen, aangezien het daar een beetje vol wordt.


Omhoog
 Profiel  
 

Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 23 Jan 2012 20:56 
Laafse pijlgifkikker
Laafse pijlgifkikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:12 Nov 2010 17:05
Berichten:1541

Ecomare wil stoppen met grootschalige opvang van zeehonden: http://www.rtvnh.nl/nieuws/72595/Ecomar ... +zeehondenOmhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Overige Nederlandse dierentuinen
BerichtGeplaatst: 15 Feb 2012 09:47 
Laafse pijlgifkikker
Laafse pijlgifkikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:12 Nov 2010 17:05
Berichten:1541
Walvissen bij Ecomare
Er zwemmen twee nieuwe bewoners in het diepe bassin bij Ecomare. Het zijn bruinvissen. Eigenlijk is dat een rare naam voor deze dieren want het zijn geen vissen en ze zijn ook niet bruin. Het zijn de kleinste walvissen van de Noordzee. Op zee valt het niet mee om een bruinvis te spotten. Ze springen namelijk nooit uit het water. Bij Ecomare kun je ze zowel onder als boven water bekijken. Heel bijzonder om ze van dichtbij te zien zwemmen, je hoort ze zelfs ademhalen voor ze weer onderduiken.
Bruinvissen horen thuis in de Nederlandse zeeën. Tot het midden van de vorige eeuw kon je vanaf land heel makkelijk bruinvissen zien langs de kust, maar zo'n vijftig jaar geleden leken ze verdwenen. Sinds 1995 komen ze weer in grote aantallen in de Noordzee voor. Ook in de Waddenzee kun je tegenwoordig, vooral in het voorjaar en met stil weer, bruinvissen spotten.
De bruinvissen bij Ecomare zijn een vrouwtje en een mannetje en ze heten José en Michael. Ze zijn ooit gestrand en opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Omdat ze het om verschillende redenen niet zelf redden, kunnen ze niet terug naar zee. José is vorig jaar juli gestrand in Katwijk. Na een voorspoedig herstel is zij in oktober teruggebracht naar zee, maar dezelfde dag nog strandde ze weer. Michael is in 2009 op het strand gevonden. Hij was toen nog maar 1 of 2 maanden oud. Bruinvissen leren jagen van hun moeder en hebben daar minstens een half jaar voor nodig. Michael heeft dus niet voldoende jachtlessen gehad om zichzelf in het wild te kunnen redden. Normaal gesproken kunnen bruinvissen die niet terug kunnen naar zee terecht in het Dolfinarium. In overleg met Stichting SOS Dolfijn en het Dolfinarium is bij Ecomare een tweede permanente huisvesting voor bruinvissen gecreëerd.
De dierverzorgers van Ecomare hebben in 2011 allemaal stage gelopen bij SOS Dolfijn en de Bruinvisbaai van het Dolfinarium. De eerste weken blijft er bovendien een verzorger van het Dolfinarium op Texel, om de dieren en verzorgers te begeleiden.
Ecomare wil mensen laten zien wat er allemaal leeft in de Wadden- en Noordzee om het draagvlak voor bescherming te vergroten. De bruinvissen helpen ons een nog vollediger verhaal te vertellen.
Bron: http://www.ecomare.nl

Erg leuk voor Ecomare, maakt het park helemaal compleet!


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 27 Feb 2014 17:03 
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 13:23
Berichten:12594

Schedel van haai getoond

Ooit een schedel van een haai gezien? Grote kans van niet. Een haai heeft geen botten maar kraakbeen. Kraakbeen kun je niet in de openlucht bewaren, het verrot uiteindelijk. Je kunt het skelet van een dode haai dus niet zomaar tentoonstellen. Daarom was het heel bijzonder dat je deze week in Ecomare toch een echte schedel van een reuzenhaai kon zien.

De schedel was begin januari in de netten van de garnalenkotter OD3 terechtgekomen, vlak voor de kust van Goeree. De vissers hebben het aan Ecomare geschonken. De schedel was zo groot dat het niet in een viskist paste. Sinds de vondst heeft de schedel in de diepvries gelegen. Kraakbeen krimpt op den duur en inmiddels meet de schedel zo’n 50 cm; nu past hij wel in een viskist.

Bron & meer op:
http://www.ecomare.nl/bezoek-ecomare/ni ... wA.twitter


_________________
Steeds weer onderweg enzo(o)!


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 03 Mrt 2014 12:35 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Traanroeierdonateurs krijgen primeur
Afgelopen zondag 2 maart organiseerde Stichting De Traanroeier een ochtend voor haar donateurs. Bij de koffie serveerde banketbakker John Koopman een nieuwe koek, gemaakt van meel van De Traanroeier. Binnenkort wordt de koek officieel gelanceerd, maar de donateurs hadden de primeur.

De donateursochtend was bedoeld om de begunstigers van de molen te informeren en te bedanken voor hun steun. Tussen 11 en 12 uur werden zij door voorzitter Alfred Schaatsenberg en molenaars Dirk Haker en Klaas Veenbaas bijgepraat. Het ging over wat er het afgelopen jaar aan en met de molen is gebeurd en wat de plannen zijn voor het komende jaar. Belangrijk onderdeel van de plannen vormt het aanvragen van subsidies voor renovatiewerkzaamheden en voor een tentoonstelling in de molen.

Het initiatief om een koek te ontwikkelen met meel van De Traanroeier kwam van John Koopman, banketbakker bij Texel Catering- en Banketservice Ruud Boom. Omdat de molenaars vooralsnog alleen volkorenmeel produceren, ging hij hiermee aan de slag. Dankzij de spijs is de koek toch zacht en met de ruime hoeveelheid noten vormt het een prima basis voor een flinke strandwandeling. Het is de bedoeling dat de Traanroeierkoek in de nabije toekomst wordt verkocht in de Spar in Oudeschild en bij Kaap Skil. Een deel van de opbrengst is bestemd voor de molen. Mogelijk schaffen de molenaars in de toekomst een zeef aan en gaan ze ook bloem leveren. Dit biedt dan weer perspectieven voor andere producten.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 19 Mrt 2014 12:29 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Zomerkamp op Texel
Het is weer tijd om plannen te maken voor de zomer. Voor kinderen die houden van de zee, dieren, natuur en actief buiten bezig zijn, is een zomerkamp van Ecomare een aanrader. Het kamp wordt georganiseerd op Texel en is bedoeld voor kinderen van 8 t/m 15 jaar.

Het zomerkamp vindt plaats van 21 t/m 25 juli 2014. Gedurende deze vijf dagen wordt de natuur van Texel grondig verkend. Er wordt veel gefietst, gezwommen, ontdekt in de natuur, gesport en gespeeld. Een week lang strand, bos, duinen en wad! Bij Ecomare krijgen de kinderen een voorkeursbehandeling; ze mogen overal komen. Uitvalsbasis is een groepsverblijf midden in het bos, tussen de Schotse Hooglanders.

Het kamp kost € 260,-. De begeleiding wordt verzorgd door vrijwilligers en medewerkers van Ecomare.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 27 Mrt 2014 17:02 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Molen De Traanroeier draait weer, ondernemersvereniging Oudeschild draagt bij

Afbeelding
Foto: Om het werk op grote hoogte te kunnen uitvoeren staat er een kraan op de omloop van de molen (Foto Patrick Piersma)

Sinds de najaarsstorm van 13 oktober 2013 stond De Traanroeier stil. Verschillende latten en kleppen van de wieken waren kapot gewaaid. Afgelopen twee weken heeft molenmaker Poland de schade hersteld en tegelijk het schilderwerk op grote hoogte aangepakt. Mede dankzij een royale bijdrage van ondernemersvereniging Oudeschild is de klus geklaard en kan de molen weer draaien.

Om tot de nok van de molen te kunnen komen, zetten de molenmakers met een telekraan een kleine kraan op de omloop van de molen. Nu de molenmakers er toch waren om de stormschade te herstellen, kon meteen ook het noodzakelijke schilderwerk gedaan worden. Hierdoor kon de Stichting De Traanroeier besparen op het transport en de huur van de kraan. De kosten van de gehele klus liepen daardoor wel behoorlijk op.

De Ondernemersvereniging Oudeschild heeft € 2500,- bijgedragen voor het schilderwerk. Dit is een flink deel van de kosten van het schilderen. De molenaars en bestuursleden van De Traanroeier waren hier dan ook heel blij mee!

Tijdens het werk stuitten de molenmakers op twee verrotte korte schoren. Na rijp beraad is besloten deze grenen steunbalken te laten vervangen door hardhouten exemplaren. Hiermee was natuurlijk wel weer een extra kostenpost gemoeid.

Molenaar Klaas Veenbaas en vrijwilliger Ron Latjes hebben de 24 kleppen van de wieken zelf geschilderd. Al met al is er twee weken hard gewerkt aan de molen. De molenaars hebben de molen inmiddels weer laten draaien en zijn tevreden met het resultaat van alle inspanningen. De bewoners en bezoekers van Oudeschild kunnen nu dus weer genieten van het draaiende visitekaartje van het dorp.Cursussen voor beroepschartervaart bij Ecomare
Afbeelding
Foto: Op excursie over het wad

Al enige jaren geeft Ecomare, samen met de Vereniging voor Beroepschartervaart, de basiscursus ‘Wat is Wad?’ aan schippers van de bruine vloot. Afgelopen week is voor het eerst een tweedaagse verdiepingscursus gegeven. Hier heeft ook de Waddenvereniging aan mee geholpen. Deelnemende schippers en bemanningsleden waren enthousiast.

De basiscursus ‘Wat is Wad?’ is inmiddels aan zo’n 150 medewerkers van de bruine vloot gegeven. In de cursus worden onder andere de ecologie van het wad behandeld en welke soorten vogels en zeedieren er in en rond de Waddenzee leven. Andere onderwerpen zijn afval op zee, verstoring van zeevogels en zeehonden en de regels waaraan schippers op het wad gebonden zijn. Belangrijk onderdeel is daarnaast het leren begeleiden van groepen op het wad.

In de vervolgcursus ‘Ambassadeur van het wad’, die dit jaar voor het eerst is gegeven, wordt de kennis van de deelnemers over het wad verdiept en uitgebreid. Lezingen worden afgewisseld met excursies, practica en workshops. Ook wordt er geoefend in het overbrengen van kennis.

De bruine vloot komt met veel groepen op het wad. Schippers en bemanningsleden zijn daarmee belangrijke ambassadeurs van het Werelderfgoed Waddenzee. De cursus is gesponsord door het Waddenfonds en de provincies Noord-Holland en Friesland. De vervolgcursus werd door de deelnemers zeer gewaardeerd en staat volgend jaar maart zeker weer op het programma.Sixties herleven in de Oudheidkamer, 5 april open dag
De tijdelijke tentoonstelling van de Oudheidkamer gaat dit jaar over de jaren zestig. De tentoonstelling, met als titel ‘Van sanseveria tot Sarasani: Texel in de sixties’, is te zien op de bovenverdieping van het museum. Op zaterdag 5 april houdt de Oudheidkamer open dag en is de toegang van 12 tot 16 uur gratis.

De nieuwe tentoonstelling heeft twee gezichten. Enerzijds is er een gezellig ingerichte huiskamer met allerlei herkenbare elementen. Anderzijds is er de jeugdcultuur, verbeeld door Sarasani. Hier gaat het om vrijheid, muziek en uit je bol gaan.

Tijdens de wintersluiting van de Oudheidkamer hebben de vrijwilligers niet alleen de jaren zestig tentoonstelling gemaakt, maar zijn er ook allerlei andere werkzaamheden uitgevoerd. Er is geschilderd, verrot houtwerk is vervangen en alles is grondig schoongemaakt. De tuindames hebben de sporen van de winter gewist, zodat ook het kruidentuintje er weer prachtig bij staat. Alles is klaar voor het nieuwe seizoen. Kom het zelf bekijken op de open dag op 5 april!Nieuwe kwal in Nederland

Afbeelding
Foto: Close-up van Mitrocomella polydiademata (Foto Lodewijk van Walraven)

Bioloog Lodewijk van Walraven van het onderzoeksinstituut NIOZ heeft onlangs een nieuwe kwallensoort voor Nederland ontdekt. Van Walraven vond het medusekwalletje op 18 maart bij het Balgzand in de Waddenzee. Het diertje, dat maar 15 mm groot is, is nooit eerder in Nederland gezien. In de noordelijke Noordzee komt de soort wel voor.

De wetenschappelijke naam van dit voor Nederland nieuwe kwalletje is Mitrocomella polydiademata. Een Nederlandse naam is er nog niet. Het diertje heeft een paarse kleur, kleine maagsteel en vijf tot negen minitentakeltjes tussen de hoofdtentakels op de rand. Het is een meduse­kwalletje. Dat betekent dat uit de eitjes van deze kwal een poliep komt. Deze zit vast op een steen of een ander hard voorwerp in zee. De poliep snoert na verloop van tijd weer vrij zwemmende kwalletjes af. Zoals vaker met medusekwallen is het vastzittende stadium van Mitrocomella polydiademata nooit ontdekt.

Over de kleine kwalachtigen in Nederland is nog maar weinig bekend. De kans bestaat dat er binnen deze diergroep veranderingen zullen optreden, bijvoorbeeld door opwarming van het zeewater of door introductie van andere soorten van ver weg. Misschien kunnen ze zelfs voor problemen gaan zorgen. Daarom is het Koninklijk NIOZ samen met het onderzoeksinstituut Deltares een kwallenonderzoek gestart.

Van Walraven was bij het Balgzand voor het kwallenonderzoek kwalletjes aan het monsteren, samen met Groninger biologiestudenten. Ze vingen opvallend veel Eutonina indicans, een andere soort medusekwal, en daartussen vonden ze het nieuwe kwalletje. De volgende dag vond Van Walraven er nog eentje, dit keer in de NIOZ-haven op Texel.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 02 Apr 2014 18:06 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Jubileumjaar vuurtoren geopend
De Texelse vuurtoren bestaat 150 jaar. Het jubileumjaar is op maandag 31 maart feestelijk van start gegaan. Harry de Graaf hield een mooi betoog over de toren, waarna de medewerkers van de vuurtoren de vlag hesen bij het nieuwe toegangshek.

Afbeelding
Foto: de medewerkers van de vuurtoren hijsen de jubileumvlag (Foto STM, Salko de Wolf)

Texels Ereburger Harry de Graaf wist zijn gehoor te boeien met anekdotes, liedteksten en zijn eigen mening over de toren. Ondanks dat hij de toren sinds de verbouwing van 1948 “plomp, lijkend op een thermosfles” noemt, ziet hij er toch het belang van in. Niet meer voor de scheepvaart, maar vanwege het eilandgevoel, de toeristen en de mooie plaatjes.

De vuurtoren is een van de meest gefotografeerde objecten van Texel. Daarom is er een fotowedstrijd georganiseerd, waaraan mensen kunnen deelnemen met een mooie, bijzondere of gekke foto van de vuurtoren. Tot en met augustus kunnen foto’s gestuurd worden naar info@vuurtorentexel.nl.

In de toren is dit jaar een tentoonstelling te zien over wat het bouwwerk in de anderhalve eeuw van zijn bestaan heeft doorstaan. Het gaat vanzelfsprekend over de beschietingen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de techniek, de bemensing en de inspanningen die zijn gepleegd om te voorkomen dat de toren in zee zou verdwijnen. Sinds 1 april is de toren weer dagelijks open.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 04 Apr 2014 15:36 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Ecomare-medewerkster ontdekt nieuw mosdiertje voor Nederland op Texel
Sytske Dijksen, medewerkster Expositie van Ecomare, trof onlangs op De Hors, aan de zuidkant van Texel, een plastic krat aan waar mosdiertjes op zaten. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om een nieuwe soort voor Nederland: Pentapora.

Afbeelding
Foto: Close-up van Pentapora (Foto Sytske Dijksen)

Mosdiertjes zijn microscopisch kleine zeediertjes die in kolonies samenleven. Ze bouwen stevige kalkhuisjes die bij elke soort anders van vorm zijn. Een kolonie mosdiertjes zit altijd vast op een harde ondergrond. Veel mosdiertjeskolonies vormen platte korstjes van kalk op schelpen, stenen en plastic. Andere zien eruit als kanten blaadjes en takjes. Die zijn niet van kalk maar van hoornachtig materiaal. De bouwsels bestaan uit een groot aantal verschillende deeltjes die stevig aan elkaar vast zitten. Elk ‘huisje’ is hooguit een millimeter groot. Het diertje steekt tentakels naar buiten waarmee het plankton eet.

Het kalkskelet van Pentapora is opvallend omdat de skeletjes haaks op de ondergrond staan en daardoor een kantpatroon vormen. De levende dieren zijn oranje van kleur. Aan de kusten van het Kanaal en Zuid- Engeland komt Pentapora veel voor. Maar in Nederland was dit mosdiertje nog nooit eerder aangespoeld.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 08 Apr 2014 20:24 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Ruim 160 bezoekers op open dag Oudheidkamer

Afgelopen zaterdag werd bij de Oudheidkamer de nieuwe tijdelijke tentoonstelling geopend. De tentoonstelling ‘Van sanseveria tot Sarasani, Texel in de sixties’ geeft veel herkenning. Ook tijdens de aansluitende open dag waren de reacties positief. Ruim 160 mensen maakten gebruik van de gelegenheid het museum gratis te bezoeken.

Corina Hordijk , locatiemanager van de Oudheidkamer en Kaap Skil, opende de tentoonstelling. Samen met een aantal vrijwilligers was zij verantwoordelijk voor de samenstelling ervan. Een hoekje van de ruimte is als een soort Sarasani-kijkdoos ingericht; bezoekers kunnen er naar binnen gluren en zo de sfeer van de beatschuur ervaren. Het ontlokte bij een jeugdige bezoekster de verzuchting: “Jammer dat het niet meer bestaat”.

Afbeelding
Foto: Corina Hordijk spreekt in het kruidentuintje van de Oudheidkamer de genodigden toe.

Een van de aanwezigen bij de opening was Miek Jimmink. Haar vader was de eigenaar van Sarasani, zodat zij de perikelen rond de Texelse rocktempel van dichtbij heeft meegemaakt. In de tentoonstelling is een interview met Jimmink te beluisteren, waarin ze vertelt hoe zij het heeft ervaren; als een enorm gezellige tijd.

Voor Texelaars heeft de film uit 1966 die in de expositie draait een grote aantrekkingskracht. Sommige bezoekers noemden de ene naam na de andere van Texelaars die op het beeld verschenen. Twee vitrines zijn ingericht als ‘ memory lane’. Ze bevatten spullen uit de jaren zestig met bijbehorende, persoonlijke, verhalen.

De Oudheidkamer is tot november weer dagelijks geopend, met uitzondering van feestdagen.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 23 Apr 2014 16:44 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Nieuwe indrukwekkende Walviszaal bij Ecomare
Afbeelding
De potvis, gestrand op de zandplaat De Razende Bol

In de Walviszaal van Ecomare loopt de bezoeker letterlijk tussen de walvisskeletten. Met deze nieuwe expositie heeft Ecomare, het centrum voor wadden en Noordzee op Texel, er een indrukwekkende attractie bij. De enorme skeletten en de manier waarop de zaal is ingericht veroorzaken een ‘wauw-effect’ bij het betreden. De tentoonstelling is vanaf 25 april open voor publiek

Meteen bij binnenkomst ziet de bezoeker het skelet van een bultrug. Het 9 meter lange skelet wordt geflankeerd door dat van een nog grotere potvis en een orka. De kleinere skeletten zijn van dolfijnen en bruinvissen. Allemaal dieren die ooit op of rond Texel zijn aangespoeld. De sfeervolle verlichting en de toepasselijke achtergrondmuziek dragen bij aan de indruk die de skeletten maken en vormen zo een eerbetoon aan deze zeegiganten.

Naast skeletten zijn in de Walviszaal modellen, filmpjes, foto’s en schilderijen te zien. Kinderen kunnen zich vermaken met leerzame walvisspelletjes op de computers. De expositie geeft een goed beeld van het uiterlijk, formaat en levenswijze van de walvissen die in de Noordzee kunnen voorkomen. De evolutiewand toont hoe de moderne walvis is ontstaan: uit een voorouder met pootjes.

Het skelet van de potvis neemt een aparte plaats in de Walviszaal in. In de darmen van dit dier werd bij de sectie 83 kilo ambergrijs gevonden. Deze zeldzame stof wordt maar door enkele potvissen aangemaakt. Nooit eerder was er zo’n grote hoeveelheid ambergrijs in een aangespoelde potvis gevonden. Het maakte deze walvis wereldwijd uniek. Dankzij de opbrengst van de verkoop van deze uitzonderlijke vondst heeft Ecomare de bouw en inrichting van de nieuwe tentoonstellingszaal kunnen realiseren.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 25 Apr 2014 16:27 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Nieuwe Walviszaal bij Ecomare feestelijk geopend
Gisteren, donderdag 24 april, is bij Ecomare de Walviszaal geopend. Nadat de genodigden nieuwsgierig waren gemaakt door verschillende sprekers, plaatste burgemeester Giskes het laatste bot in de tentoonstelling. Daarmee werd de nieuwe indrukwekkende expositie van op de wadden gestrande walvissen geopend.

Afbeelding
Foto Ecomare, Sytske Dijksen:
Burgemeester Giskes plaatst, geholpen door directeur Henk Wierenga, het laatste bot in de tentoonstelling.


De sprekers vertelden vooral spannende verhalen over de stranding en berging van de potvis waarvan het skelet in de Walviszaal hangt. Adri Vonk en Pierre Bonnet hadden elk hun eigen versie van het gebeuren, geïllustreerd met foto’s van het enorme kadaver en bloederige snijpartijen. Hoofd Expositie Kees Groenewoud vertelde over de totstandkoming van de zaal die, door het grote aantal Texelse bedrijven dat erbij betrokken was, een Texels Product kan worden genoemd.

Na het openingsmoment door de burgemeester kon iedereen op zijn gemak de tentoonstelling bekijken. Er waren veel enthousiaste reacties over de manier waarop de skeletten worden gepresenteerd en de interactieve elementen. Ook de evolutiewand, waarop te zien is hoe de tientallen moderne walvissen en dolfijnen zijn geëvolueerd uit een enkele voorouder, kreeg veel belangstelling.

Ecomare heeft er met de nieuwe Walviszaal een attractie van formaat bij gekregen. De bezoekers, die er de afgelopen dagen heel graag een kijkje hadden willen nemen, kunnen vanaf nu ervaren hoe immens groot een potvis is. Er is heel veel te bekijken, lezen en doen in de zaal en het is boeiend voor alle leeftijden. Ecomare is blij met deze prachtige tentoonstelling en hoopt dat de bezoekers er van zullen genieten.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 09 Mei 2014 11:34 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Beverrat aangespoeld op Texel

Afbeelding
Foto: De restanten van de beverrat op het strand bij Ceres (Foto Ecomare, Sytske Dijksen)

Een onalledaags telefoontje bij Ecomare leidde tot hilariteit onder de medewerkers. Bij Ceres zou een 60 cm lang dood knaagdier aangespoeld zijn; heel onwaarschijnlijk. Toch klom medewerkster Sytske Dijksen op haar scooter om te kijken. Tot verbazing van haar collega’s kwam ze daadwerkelijk terug met een groot knaagdier: een beverrat.

Beverratten horen van oorsprong thuis in Zuid-Amerika. In de jaren twintig van de vorige eeuw zijn ze naar Europa gehaald voor de pelsdierfokkerij, waaruit dieren zijn ontsnapt. Ze kunnen zich ook in Nederland handhaven en worden, net als de muskusrat, actief bestreden omdat ze een bedreiging vormen voor dijken. Ze komen vooral voor rond de grote rivieren.


Beverratten worden zo’n 60 cm groot. Het gevonden exemplaar was dus een volwassen dier. Nooit eerder spoelde er een beverrat aan in het waddengebied. Waarschijnlijk is het dier dood vanuit een rivier of het IJsselmeer in de Waddenzee terecht gekomen. Zeker is dat het dier al geruime tijd dood was. Hij behoorde volgens conservator Arthur Oosterbaan tot de categorie “niet vers”, wat betekent dat hij in verregaande staat van ontbinding was. Toch zal Ecomare het skelet schoonmaken en opnemen in de collectie.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 22 Mei 2014 17:04 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Piets weer vanaf Ecomare

Piet Paulusma voorspelt vrijdag 23 mei het weer vanaf Ecomare. Hij zal tussen de weeritems door aandacht besteden aan de opvang van zeehonden en bruinvissen, geïllustreerd met beelden van het loslaten van zeehonden. De uitzending vindt ’s avonds plaats om 22.45 uur op SBS 6.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 23 Mei 2014 14:51 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Piet Paulusma zet zeehond uit

Afbeelding

Vandaag hebben drie opvangzeehonden de vrijheid gekregen. Eén ervan was geadopteerd door weerman Piet Paulusma. Deze gewone zeehond heette Tjeerd, naar een vriend van Paulusma. Tjeerd was zelf ook aanwezig bij het uitzetten.

De andere twee uitgezette zeehonden waren ook geadopteerd. In aanwezigheid van de adoptanten kregen de dieren de vrijheid terug. Het uitzetten is gefilmd. De beelden worden vanavond vertoond tijdens de uitzending van Piets Weer, waarvoor de opnames tussen 18 en 19 uur bij Ecomare zullen plaatsvinden. De uitzending is om 22.45 uur op SBS 6.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 03 Jun 2014 18:49 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Geld voor De Traanroeier

De afgelopen maanden heeft het bestuur van de Stichting tot behoud van molen De Traanroeier bij verschillende fondsen geld aangevraagd voor de molen. En met resultaat! De toekomst van de karakteristieke molen in Oudeschild ziet er zonnig uit.

Afbeelding Afbeelding
Foto’s Kaap Skil, Patrick Piersma

Vorig jaar werd aan de molen een BRIM-subsidie toegekend, een rijkssubsidie voor het onderhoud van Rijksmonumenten. Met dit bedrag als uitgangspunt is het bestuur van de molen verder gaan zoeken naar fondsen. Het totale plan moet resulteren in een goed onderhouden, werkende molen waarin een expositie over de geschiedenis te zien is. Inmiddels heeft een aantal fondsen een bijdrage toegezegd, waardoor realisatie van dit plan mogelijk is.

STIFTexel heeft een subsidie toegekend voor het maken van een tentoonstelling en een eigen website voor de molen, het TexelFonds en Stichting de Jonge Arnoldus ondersteunen het onderhoudsplan. Een deel van het onderhoud is begin dit jaar al uitgevoerd, omdat dat essentieel was om de molen weer te laten draaien. Hiervoor is geput uit de BRIM-subsidie, aangevuld met een bijdrage van de Ondernemersvereniging Oudeschild. De rest van het plan gaat vanaf nu gefaseerd uitgevoerd worden. Kaap Skil gaat zorgdragen voor de expositie in de molen.

De jaarlijkse kosten van de molen zoals de verzekeringspremies en klein onderhoud, worden gefinancierd dankzij bijna 150 donateurs en sponsoren, aangevuld met een provinciale subsidie. Om kosten te besparen verrichten de vrijwillige molenaars zo veel mogelijk klein onderhoud zelf. Maar voor de grote en vaak specialistische klussen zoals die nu noodzakelijk zijn voor het behoud van het monument, is binnen de gewone begroting geen geld. Stichting De Traanroeier en de molenaars zijn dan ook heel blij dat verschillende fondsen bereid zijn hieraan bij te dragen.


Niet elk vogeltje heeft hulp nodig
Wat zijn ze schattig, die jonge vogeltjes die nog niet goed kunnen vliegen! Onhandig fladderend belanden ze soms op de grond. Geniet ervan, bekijk ze van een veilige afstand, maar laat ze verder met rust. Als het goed is houden hun ouders ze in de gaten.

Afbeelding
Foto: Pimpelmees voert jongen (Foto Monique van Sambeek)

In het voorjaar worden er vaak jonge vogels naar de vogelopvangcentra gebracht. Ook bij Ecomare komt er regelmatig iemand met zo’n diertje aanzetten. Goed bedoeld, maar in het algemeen onnodig. Voor het vogeltje is het heel stressvol om opgepakt, vervoerd en in een kooi gezet te worden. En als hij met rust was gelaten, was het mogelijk vanzelf goed gekomen. Niemand kan zo goed zorgen voor een vogel als zijn ouders!

Het is een fabel dat vogelouders hun jong verstoten als het is aangeraakt. Vogels reageren niet op geur. Als een kuiken uit een nest is gevallen, kan het dus rustig teruggezet worden. Alleen als het jong expres uit het nest is gewerkt zal dit niet helpen. Dan is er iets mis met het jong en hebben de ouders een reden om hem niet meer te willen.

Het grootste gevaar voor de jonge onhandige vogeltjes zijn katten. Als er een kat in de buurt is en het vogeltje kan echt slecht vliegen, kan het helpen de vogel op een tak vlakbij te zetten. Dan zullen zijn ouders hem nog steeds kunnen vinden en is hij beter beschermd tegen onze roofzuchtige huisdieren. Katten ’s nachts binnenhouden is altijd een goed idee, maar in deze tijd van het jaar extra aan te bevelen.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 10 Jun 2014 17:26 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Eerste huiler bij Ecomare
Afgelopen weekend is de eerste huiler van dit seizoen opgevangen bij Ecomare. Schipper Jan Donkers ontdekte de jonge zeehond toen hij tussen Texel en Vlieland voor anker lag. Omdat het diertje maar rondjes om de boot bleef zwemmen en hij er geen andere zeehond bij zag, liet hij een viskist aan een touw het water in zakken. De zeehondenpup klom er direct in, waarna Jan haar aan boord kon hijsen. De schipper bracht haar aan de Vlielandse kant van het vaarwater aan land. Texelaar Bart Boon haalde de pasgeboren zeehond daar op met zijn rubberboot. Op het strand van de Cocksdorp werd het dier overgedragen aan Ecomare.

Afbeelding

Afbeelding
Bart Boon met zeehond en zeehond Daantje in quarantaine (Foto’s door Ecomare, Salko de Wolf).

De jonge zeehond woog maar 7,5 kilo, het normale geboortegewicht ligt rond de 10 kilo. Het is een vrouwtje van nog maar een paar dagen oud, de navelstreng was nog aanwezig. In de opvang heeft de gevonden zeehondenpup eerst ORS gekregen. Een soort medicijn tegen uitdroging. Nu krijgt ze havermoutwater en voorzichtig de eerste multimelk, speciale melk voor jonge zeehonden. Tot ze wat sterker is verblijft Daantje, zoals ze is genoemd, in de quarantaine en is ze te zien via de kijkruit.

In deze tijd van het jaar worden de jongen van gewone zeehonden geboren. Dat gebeurt bij laagwater, op drooggevallen zandbanken. Vrijwel meteen, zodra de vloed opkomt, moeten de pasgeboren zeehonden zwemmen. Normaal gesproken wijkt het jong bijna vier weken lang amper van moeders’ zijde. Wanneer moeder en jong elkaar in die periode kwijtraken kan de zeehondenpup nog niet voor zichzelf zorgen. Omdat jonge zeehonden klagelijke geluiden kunnen maken, worden ze ook wel huilers genoemd.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 13 Jun 2014 18:29 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Zwerfvuilslachtoffer terug naar zee
Opvangzeehond Beau is vandaag vrijgelaten door Ecomare. Een gebeurtenis die bijzonder is vanwege de geschiedenis van deze jonge grijze zeehond. Toen Beau eind april op Texel aanspoelde, was hij namelijk zwaar gewond. In anderhalve maand is hij helemaal hersteld, hoewel de littekens altijd zichtbaar zullen blijven.

Afbeelding
Beau met het stuk net nog om zijn nek (Ecomare, Ingrid de Porto)

Beau is als jonge zeehond in een stuk net gezwommen. Een dunne nylon draad kwam daarbij klem te zitten om zijn nek. Omdat Beau in de groei was, werd zijn nek al snel dikker dan de draad toestond. Toen Beau aanspoelde zat de draad diep in zijn vlees gesneden; een klein beetje dieper en vitale delen als de ruggenwervel, luchtpijp of halsslagaders waren geraakt.

In de zeehondenopvang sneed dierenarts David Tijssen het touw los met een speciaal haakvormig mesje. Tijssen: “Ik vond het behoorlijk confronterend. Wat kan een klein beetje afval veel ellende veroorzaken! Voor mij was het voor het eerst dat ik een zo strakzittend stuk touw los moest snijden. Het was echt op het randje voor het dier.”

De dierverzorgers behandelden de wond in de dagen erna met wondspray om de genezende huid soepel te houden. Antibiotica voorkwamen dat het zou gaan ontsteken. Gelukkig traden er geen complicaties op. Tijssen: “Het is ongelooflijk hoe snel een wond bij een jong dier kan genezen.”

Afbeelding

Afbeelding
Beau mag terug naar zee (Ecomare, Marion Barth)

Beau zorgde voor veel emoties bij de bezoekers van Ecomare. Het verhaal van zijn verwonding en het stuk net hingen aan zijn verblijf en mensen konden zien wat het met hem gedaan had. Beau is geadopteerd door zijn vinders, die ook mee zijn gegaan met uitzetten. Het was heel mooi om hem, met zijn littekens rond zijn nek maar verder kerngezond, naar zee te zien bobberen.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 25 Jun 2014 17:47 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Bruinvis met jong gestrand op Texel

Twee bruinvissen spoelden woensdagmorgen aan bij Paal 17, een moeder en haar pasgeboren jong. De gealarmeerde dierverzorgers van Ecomare gingen er meteen heen met de bruinvisbrancard om de dieren zo snel mogelijk bij SOS Dolfijn te krijgen. Op het strand bleek dat de vinders hadden geprobeerd beide dieren terug in het water te duwen. Het kalf zwom daarop weg, maar het moederdier bleef achter in de branding. De volwassen bruinvis is naar Ecomare gebracht, vanwaar hij naar de overkant is vervoerd. Onderweg naar SOS Dolfijn is zij helaas overleden. Naar het kalf wordt nog uitgekeken, omdat het alleen in zee geen overlevingskansen heeft.

Afbeelding
Twee dierverzorgers van Ecomare tillen de volwassen bruinvis van het strand (Foto RTVNH / Matthijs Gemmink)

De laatste jaren stranden er 5 tot 10 levende bruinvissen per jaar op de Nederlandse kust. Bruinvissen zijn helemaal aangepast aan een leven langs de kust. Wanneer een bruinvis levend op het strand terecht komt, is er altijd iets aan de hand. Het kan zijn dat het dier gewond, ziek of verzwakt is of dat het om een jong gaat dat zijn moeder kwijt is geraakt. Omdat een bruinvis nooit ‘zomaar’ aanspoelt heeft direct terugzetten geen zin. Bruinvissen die levend stranden, gaan daarom altijd zo snel mogelijk naar SOS Dolfijn in Harderwijk. Daar zijn alle voorzieningen aanwezig voor de professionele opvang van deze zeezoogdieren.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Ecomare Texel
BerichtGeplaatst: 27 Jun 2014 17:45 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Zapp op Texel
Afbeelding

Afgelopen week zijn voor Zapp, het jeugdkanaal van de publieke omroep, opnames gemaakt op Texel. De opnames zijn bestemd voor de nieuwe serie ‘Zappmissie: Het Verborgen Eiland’. De tiendelige serie is vanaf 6 september wekelijks te zien op Nederland 3.

Presentator Diederik Jekel en het zangduo Monique Smit en Tim Douwsma waren bij de opnames betrokken. Ze hebben onder andere gefilmd bij Ecomare en de vuurtoren. De filmploeg toonde zich na afloop erg enthousiast, zowel over Texel als over de Texelaars.Omhoog
 Profiel  
 

Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 169 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Volgende

Alle tijden zijn UTC + 1 uur


  Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  

Dit forum werkt op phpBB © 2000-heden door de phpBB Group
Forumthema door Gokin/ Webdesigner custom, geoptimaliseerd met Greensmilies. Vertaald door phpBBservice.nl.


Creative Commons Licentie


Laafsekikkers is een niet-commercieel forum, 'Voor' en 'Door' dieren(tuin)liefhebbers, welke met online publicaties informatie over dierentuinen deelt. Werk van Laafsekikkers is in licentie gegeven volgens een Creative Commons: Naamsvermelding, Niet Commercieel 2.0 Belgische licentie. Citaten van bronnen buiten de Laafsekikkers dienen steeds door de gebruikers zelf, op eigen verantwoordelijkheid, voorzien te worden van een correcte bronvermelding. De gebruikers zijn steeds allen zelf verantwoordelijk voor hun geplaatste posts op het forum. Meer regels/ informatie over het forum vind u terug in onze forumregels en in onze privacy-disclaimer.Lees er meer over