Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Al het nieuws over de Belgische dierentuinen.
Gibbon2000
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 382
Lid geworden op: juni 27, 2016, 15:22
Favoriete dierentuin: Planckendael
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gibbon2000 » oktober 3, 2019, 18:36

- De zebragrasmuizen zitten terug in een nieuw ingericht verblijf
- Het verblijf van de parelkwartels en zwartwangagapornissen is terug ingericht, dus ik verwacht ze binnen één van de dagen ook terug
- Bij de nijlpaarden staat sinds vandaag een weegschaal geïnstalleerd in de middelste stal.
- Er lijkt weer een jong te zijn bij de lori's
- Er is minstens één jonge blauwwanghoningeter uitgevlogen
- Er zijn twee groene arassari's uitgevlogen

Nieuws over het jubileumcomplex:

- Het nocturama sluit defnitief op 7 oktober, het aquaforum sluit op 21 oktober
- De verhuis in het nocturama is nu bijna afgelopen. De balabac kantjils zijn vertrokken, alsook de nijlroezetten, het aardvarken en de vissende ratten. Woody, de nachtaap, is naar het kleine apengebouw verhuisd, naar het verblijf waar chico, de tamandua die recent overleed, leefde.
Momenteel zijn nog aanwezig: de lori's (+-10 dieren), de tamandua, de luiaards (met jong) en normaal gezien ook nog het kogelgordeldier. Ik had enkele maanden geleden gehoord dat de luiaards en (minstens) enkele lori's zouden blijven. Ik vermoed dat het gordeldier en de tamandua ook wel ergens een plek krijgen, die zijn immers niet zo moeilijk te huisvesten.

Sinds gisteren zijn er plannen van het toekomstige jubileumcomplex te zien aan de deuren aan de ingang van het aquaforum/nocturama.

Zoals gezegd zal het deel van het dak van het aquaforum, boven het bassin, verdwijnen. De tribunes zullen nog wel overdekt blijven. De stallen achter de schermen zullen verdwijnen en hier komen dan twee verblijven met buitenbassin, welke van elkaar te scheiden zijn indien nodig. Dit alles met onderwaterzicht op het onderste niveau van de skywalk.

Beneden wordt de volledige lengte vanaf het voormalig leeuwenpark tot en met het voormalig tijgerperk volgens mij ingericht voor de tijgers. De oppervlakte van de luipaard- en jaguar-kooi wordt uitgebreid tot aan het verharde bezoekerspad.

Boven zullen dan één of twee (op de plannen moeilijk te zien, maar ik vermoed een verblijf dat in twee te splitsen is) verblijven voor de sneeuwluipaarden komen. Het verblijf bevindt zich vanaf de luipaardkooi tot aan het oude leeuwenperk, dus op het brede deel aan de roofvogelkooien. Er wordt in de hoogte gewerkt doormiddel van trapvormige rotsen. Het bezoekerspad zal daar doodlopen en een deel van het verblijf komt dan naar voor tot aan de rand boven het leeuwenperk. Aan de kant van het aquaforum komt dan ook een uitkijkpunt.
Hoe ze dit met de binnenverblijven gaan organiseren, weet ik niet. Op de plannen lijkt er wel nog een gebouw van een meter of 2 à 3 breed te staan achter het verblijf. Ik vermoed dus dat men de binnenverblijven gedeeltelijk onder de rotsen zal maken.

Op het eerste zicht ziet alles er zeker niet slecht uit. Enkel de grootte van het sneeuwluipaardenverblijf kan ik moeilijk inschatten. Je hebt daar een lengte tussen de 50 en 60 meter en diepte van zo'n 7 meter, 10 met het gebouw achter het verblijf bijgerekend. Als je dan nog eens in de hoogte gaat werken, kan dat best meevallen. Zeker op het stuk waar het verblijf nog naar voor springt en je dus zeker 3 meter extra hebt.
Maar nogmaals, de diepte en hoogte zijn zeer moeilijk in te schatten. Voor de breedte kan je je nog wat baseren op de huidige verblijven. De tekeningen zijn ook niet zo heel duidelijk, enkel de relatieve grootte en positie kan je ervan afleiden.

Gibbon2000
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 382
Lid geworden op: juni 27, 2016, 15:22
Favoriete dierentuin: Planckendael
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gibbon2000 » oktober 3, 2019, 18:56

Verder zou de olifant die in de plaats van Ming Jung komt, Max heten.
Na wat opzoekwerk heb ik slechts twee opties gevonden.
Een dier uit Praag, Maximilian, maar wordt 'Max' genoemd, geboren op 8 april 2016. Dus maar 3.5 jaar oud, wat nog vrij jong is. Als heb ik wel gehoord dat het een zeer jong dier zou zijn.
De andere optie is een dier uit Whipsnade, geboren op 12 oktober 2013 en dus bijna 6 jaar oud. Qua leeftijd dus iets plausibeler.

Gebruikersavatar
1doodshoofdaapje
Laafsekikkerdril
Laafsekikkerdril
Berichten: 39
Lid geworden op: juni 25, 2019, 13:18
Favoriete dierentuin: Diergaarde Blijdorp

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door 1doodshoofdaapje » oktober 4, 2019, 22:47

Weet iemand wat er met de doodshoofdaapjes (toepasselijk :lala ) gaat gebeuren of is gebeurd I.v.m de verbouwingen rondom het roofdieren complex?

Gibbon2000
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 382
Lid geworden op: juni 27, 2016, 15:22
Favoriete dierentuin: Planckendael
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gibbon2000 » oktober 4, 2019, 22:54

1doodshoofdaapje schreef:
oktober 4, 2019, 22:47
Weet iemand wat er met de doodshoofdaapjes (toepasselijk :lala ) gaat gebeuren of is gebeurd I.v.m de verbouwingen rondom het roofdieren complex?
Er zijn nog slechts 3 dieren over, de rest is stuk voor stuk door de leider uit de groep gezet. De doodshoofdaapjes zullen niet meer terugkeren en normaal gezien vervangen worden door een andere apensoort.

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5335
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Limburg vooruit » oktober 7, 2019, 16:52

Ofwel heb ik er over gelezen, ofwel zie word het voor het eerst gezegd. Volgens de gazet van Antwerpen gaand de werken aan het jubuleumcomplex duren tot 2030?!!?

Dat moet toch een fout zijn, wat gaan ze doen, steen per steen afbreken, afstoffen en terug zetten??

Gebruikersavatar
JvG
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 263
Lid geworden op: juli 2, 2017, 06:31
Favoriete dierentuin: -
Abonnement dierentuin: Meerdere

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door JvG » oktober 7, 2019, 17:09

In de Zoo zelf staan op de bordjes dat ze in 2023 klaar willen zijn met verblijven voor brilberen, zeeleeuwen, tijgers en sneeuwpanters. Dus ik denk dat het een foutje is van de Gazet...

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12608
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gorilla Gust » oktober 7, 2019, 18:48

Tussen nu en 2023 ondergaat het gekende jubileumcomplex van Zoo Antwerpen een grote transformatie. Wat er in de zeven jaren daarna gebeurd is koffiedik kijken. Wellicht een foutje inderdaad. ;)

We overlopen heel grof. Een deel van het dak van het aquaforum, boven het bassin, verdwijnt. De tribunes zullen nog wel overdekt blijven. De bassins achter de schermen zullen verdwijnen en hier komen dan twee verblijven met buitenbassin. Dit alles met onderwaterzicht op het onderste niveau van de skywalk.

Beneden wordt de volledige lengte van het complex ingericht voor de tijgers. Boven zullen dan één of twee verblijven voor de sneeuwluipaarden komen. We kijken mee met Zoo inside naar de tekeningen... :)

https://www.facebook.com/51882251520612 ... 927254113/
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Apenarend
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 3744
Lid geworden op: november 13, 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Apenarend » oktober 7, 2019, 20:05

Ik zit op die bovenste tekening te kijken en het lijkt alsof er een oplopend pad komt langsheen de volledige lengte van het jubileumcomplex... met daarlangs dan een langerekt (tijger?)verblijf met boven een dubbeldeks uitkijkniveau.... en bovenop een ander (sneeuwluipaarden?)verblijf dat even langgerekt is en onmogelijk echte terugtrekplaatsen kan bevatten.

Mogelijks zie ik het niet goed en is wat ik interpreteer als een openlopende pad eerder een opstaande rand van het verblijf (maar esthetisch naar de rest van de tuin lijkt me dat niet echt mooi) en loopt er onderaan een pad (zoals de huidige situatie) op grondniveau met inkijkpunten in het verblijf.

In het allerslechtste geval zijn er aan beide lange zijden dubbeldekse inkijkpaden en aan de kopse kanten ook gewoon inkijkmogelijkheden, maar van zo'n opstelling durf ik de KMDA toch niet verdenken.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

zoofreak
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 1996
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:13

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door zoofreak » oktober 8, 2019, 09:23

Er zijn nogal wat 'terugtrekplaatsen' voorzien voor de katten. Net zoals bij het mensapengebouw is de structuur van de binnenverblijven complex en veelzijdig en dat is een voordeel. De talrijke binnenkooien die vroeger grote aantallen dieren moesten huisvesten, staan nu - mede door het openstal beleid, ter beschikking van twee volwassen dieren. Met schuiven en tussenschotten kan daar een heel flexibel systeem van gemaakt worden.
Ook in de buitenperken zit veel flexibiliteit ingebouwd. Onderdelen van de buitenperken zullen kunnen gescheiden of juist samengevoegd worden naargelang van de behoeften. Er is zelfs voorzien in een 'canyon' die de dieren toelaat om zich desgewenst van de onderste naar de bovenste verdieping te verplaatsen. Op het niveau van de roofvogels blijft de 'achterbouw' van de volières staan. Dat is een smal gebouw dat de nachthokken van de vogels bevatte, en straks nissen en lig- en rustplaatsen voor de katten zal bevatten.
Wat de inkijk betreft is op grondniveau hier en daar een groot glazen raam voorzien waar je dus dichtbij de dieren zal staan, maar evengoed zones waar je door een borstwering en groenaanplant op een afstand van de katten wordt gehouden. Het geheel wordt trouwens overspannen door een net (beetje type mensapenvallei), vandaar onder andere de betonnen luifel die voor de aanhechting van dat net dienst doet.
Dat levert grosso modo buitenverblijven van 2 x 1200 vierkante meter op. Wat de bezetting betreft flexibel in te vullen: een koppel tijgers met jongen krijgt meer plaats dan een duo.

Voor alle duidelijkheid: ik ben geen kattenliefhebber en deel de conclusie dat er veel moet sneuvelen voor de komst van deze twee soorten. Maar een correcte, objectieve analyse doet mij wel besluiten dat ze hun huiswerk goed gemaakt hebben en ze binnen de gegeven beperkingen een bevredigend resultaat opleveren.

Limburg vooruit
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 5335
Lid geworden op: november 11, 2010, 17:12
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza, Walsrode
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Limburg vooruit » oktober 8, 2019, 11:17

Ik twijfel er niet aan dat het mooi zal zijn, en 1'200 m2 voor 2 sneeuwluipaarden voldoet ruimschoots.
Maar diezelfde 1'200 m2 is minder dan 1/3 van het oude tijgerverblijf in Olmen wat voor meerdere mensen hier niet voldeed?

De zoo is spijtig genoeg met deze 1'200 m2 perfect in orde voor de Belgische wetgeving. Maar of het WAZA dit ook vind betwijfel ik ten zeerste. Daar werd een minimum van 2'000 m2 aangeraden voor een koppel. En zelfs dit vind ik voor zo'n enorme katten krap, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Maar op tekening lijkt het me prachtig te worden!

Gebruikersavatar
JvG
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 263
Lid geworden op: juli 2, 2017, 06:31
Favoriete dierentuin: -
Abonnement dierentuin: Meerdere

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door JvG » oktober 8, 2019, 12:45

Het tijgerverblijf wordt wel enorm langgerekt. Vaak lijkt een verblijf een stuk groter daardoor in de ogen van de bezoekers. Verder vind ik de tekening die ze in het park hebben mooi maar niet het meest duidelijke. Dus tot ze meer communiceren ben ik benieuwd naar het definitieve resultaat.

Gister in de Zoo was het meest rechterverblijf in de binnenbocht van het kleinapengebouw (naast de slingerapen) nog leeg met een bordje dat ze bezig waren. De langoeren stonden nog steeds op het voederbord in de keuken. Zou het niet mogelijk zijn dat ze daar toch terugkomen? Anders zou je het denk ik niet leeg laten staan als ze nu achter de schermen zitten...

Gibbon2000
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 382
Lid geworden op: juni 27, 2016, 15:22
Favoriete dierentuin: Planckendael
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gibbon2000 » oktober 8, 2019, 15:03

Bouli (mannelijk nijlpaard) is vanmorgen verhuisd.
Ik vraag me wel af waarom die weegschaal er nog steeds staat... misschien toch een jong op komst?

Secretarisvogel
Laafsekikkerdril
Laafsekikkerdril
Berichten: 6
Lid geworden op: januari 11, 2019, 17:07

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Secretarisvogel » oktober 8, 2019, 16:45

Waarheen is hij verhuist?

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 12608
Lid geworden op: november 11, 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: België
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Gorilla Gust » oktober 9, 2019, 12:24

Vermoedelijk Zoo Ostrava in Tsjechië volgens geruchten op facebook. Maar dat is nog niet bevestigd.
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Apenarend
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 3744
Lid geworden op: november 13, 2010, 17:20
Favoriete dierentuin: de BBB's
Locatie: Waregem

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Apenarend » oktober 9, 2019, 17:18

Limburg vooruit schreef:
oktober 8, 2019, 11:17
Ik twijfel er niet aan dat het mooi zal zijn, en 1'200 m2 voor 2 sneeuwluipaarden voldoet ruimschoots.
Maar diezelfde 1'200 m2 is minder dan 1/3 van het oude tijgerverblijf in Olmen wat voor meerdere mensen hier niet voldeed?

De zoo is spijtig genoeg met deze 1'200 m2 perfect in orde voor de Belgische wetgeving. Maar of het WAZA dit ook vind betwijfel ik ten zeerste. Daar werd een minimum van 2'000 m2 aangeraden voor een koppel. En zelfs dit vind ik voor zo'n enorme katten krap, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Maar op tekening lijkt het me prachtig te worden!
Over die oppervlakte maak ik mij minder zorgen, dat gaat wel in orde zijn. Het blijft natuurlijk een stadstuin en de vraag of je daar naast leeuwen ook tijgers moet huisvesten; ik zou het niet doen maar daarover hebben we het al gehad.

Wordt het overigens niet 2x 1200 m² voor de tijgers?

Ik ben meer bezorgd over het aantal inkijkpunten (rondom), een pijnpunt bij de KMDA. Al vermoed ik op basis van het bericht van Zoofreak dat ik de tekening enigszins fout geinterpreteerd heb en dat de dubbeldek wandelpaden in werkelijkheid overdekte paden zijn met inkijkramen.
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 2161
Lid geworden op: november 11, 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Abonnement dierentuin: Meerdere
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Laafsekikker » oktober 9, 2019, 18:02

Jungle Book Light Festival

Hoor je de lokroep van de jungle in ZOO Antwerpen? Wandel tijdens het Jungle Book Light Festival door het meeslepende avontuur van Mowgli, Bagheera, Baloo en hun vrienden. Een lichtverhaal over vriendschap, moed en avontuur. De jungle en haar bekende bewoners nodigen je uit. Kom hen bewonderen in de vijfde editie van het bekende lichtfestival van 29 november tot en met 12 januari in ZOO Antwerpen.

Van de makers van China Light ZOO.


Elwing
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 331
Lid geworden op: augustus 16, 2014, 18:28
Favoriete dierentuin: Avifauna
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Elwing » oktober 9, 2019, 18:09

Hee allemaal ik ben een beetje out of the loop en heb wat vragen...Ik ben vandaag bij de zoo geweest, en ik vraag me af of alle roofvogels in het jubileumcomplex permanent verdwijnen? of komen ze later op een andere plaats terug? Ik zou levendige soorten als de caracara's, kea's en monniksgieren (en hun vervangers de hoornraven) erg missen. Om van de uilen maar te zwijgen. En komen de nachtdieren nog terug op een andere locatie? Ik zal vooral de luiaards, gordeldieren, loris, aardvarkens, kantjils en vissende ratten erg missen.

En gaan al die zeeleeuwen in dat kleine badje van de zeehonden? Dat kan toch niet? Gelukkig wel dat de zeehonden iets meer ruimte hebben gekregen.

En waarom überhaubt nog verbouwen voor de niet-bedreigde Californische zeeleeuwen, terwijl zeeleeuwenshows niet helemaal onterecht onder vuur liggen...Ten koste van zo veel andere interessante soorten. Ik snap het niet helemaal, maar ik heb nog niet veel van de plannen gezien en ik wil niet te snel oordelen. Maar ik verschoot er een beetje van...

Gebruikersavatar
loekje
Laafsekikker(dik)kopje
Laafsekikker(dik)kopje
Berichten: 242
Lid geworden op: juli 12, 2011, 10:58
Favoriete dierentuin: o.a. Dierenpark Emmen
Abonnement dierentuin: Meerdere
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door loekje » oktober 9, 2019, 19:00

Het is wel even slikken als je in de Zoo loopt. Zoveel dieren zijn verhuisd of gaan verhuizen.

Elwing
Laafsekikker(tje)
Laafsekikker(tje)
Berichten: 331
Lid geworden op: augustus 16, 2014, 18:28
Favoriete dierentuin: Avifauna
Abonnement dierentuin: Ja

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Elwing » oktober 9, 2019, 19:08

Ja. Maar ik houd van architectuur en een goed bouwproject is voor mij een attractie op zich. Dat schrikt mij niet af, integendeel. Maar ik maak me wat zorgen over hoe dit zal uitpakken op de lange termijn.

Gebruikersavatar
Boomkangoeroe Mike
Laafsekikker
Laafsekikker
Berichten: 2244
Lid geworden op: oktober 23, 2011, 20:34
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza op de nr 1 en Burgerszoo op nr 2
Abonnement dierentuin: Ja
Locatie: heule/ kortrijk

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2019)

Bericht door Boomkangoeroe Mike » oktober 9, 2019, 21:39

ik hou ook van een mooi bouwproject maar de zoo mag zo stilaan wel eens communiceren ook bij veel leden hoor die ook abonnee zijn, veel mensen weten zelfs nog niet wat er komt te gebeuren je kan zo stilaan beter een abonnee zijn van de Gazet van Antwerpen zo hoor en zie je alles beter vanop de eerste rij ....

Plaats reactie