Alle tijden zijn UTC + 1 uur

Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 308 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Volgende
  Afdrukweergave

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 28 Jun 2018 09:28 
Laafs Dikkopje
Laafs Dikkopje
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:12 Okt 2011 19:52
Berichten:207
Inderdaad, vooral Caitlyn heeft nogal een moeilijk karakter tegenover andere leeuwen.


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 28 Jun 2018 14:49 
Laafse boomkikker
Laafse boomkikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:27 Jul 2012 14:55
Berichten:4694
nog belangrijker nieuws in het boekje:
Gorilla Mayani is zwanger! :)

_________________
flickr fotoalbum


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 02 Jul 2018 18:12 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Positieve zwangerschapstest bij bedreigde gorilla
Prachtig nieuws uit de nieuwe Mensapenvallei in ZOO Antwerpen: vrouwtjesgorilla Mayani is zwanger. Met dit prachtige nieuws midden in het jaar waarin ze haar 175ste verjaardag viert, is ZOO Antwerpen uiteraard enorm blij. De ZOO neemt zo actief deel aan het kweekprogramma voor deze bedreigde gorilla’s. Het is nog maar sinds vorig jaar dat de gorilla’s hun intrek namen in hun prachtige Mensapenvallei en dat Mayani de groep kwam versterken.Verzorger Julie: “Ongelooflijk! Ik ben dolgelukkig! Nu is het spannend uitkijken naar de geboorte van de gorillababy eind december. Ik hoop zo dat alles goed loopt.”

Voorbeeldfunctie
Mayani (17) mocht als eerste in de groep zwanger worden. Ze heeft zich al bewezen als moeder en gaat nu het goede voorbeeld geven aan Mambele, het andere kweekvrouwtje in de groep. ZOO Antwerpen hoopt zo de zorgende kneepjes van het moederschap door te geven van de ene gorilla aan de andere.

Westelijk en oostelijk
Net als de vader en zilverrug Matadi zijn deze twee vrouwen westelijke laaglandgorilla’s. De westelijke laaglandgorilla is erg bedreigd met nog maar 90 000 individuen in de natuur. Nakomelingen zijn dus erg belangrijk en zeer welkom. Matadi is eveneens het boegbeeld voor het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp, het internationale congrescentrum van ZOO Antwerpen. Hij geniet ondertussen internationale bekendheid. Zo helpt hij ons om ons wetenschappelijke werk ook internationaal te promoten. Bovendien schenkt hij namens het FMCCA 25.000 euro aan zijn soortgenoten in Nationaal Park Virunga in Congo. De berggorilla’s daar worden ernstig bedreigd door stropers en de Belgische prins Emmanuel de Merode beschermt hen. Met het geld van Matadi kan de prins een jaar lang een wachtpost met rangers inrichten en bemannen ter bescherming van de broeders en zusters van Matadi.

Ons kent ons

Gorilla’s hebben een vergelijkbare cyclus als de mens. Ze zijn enkele dagen per maand vruchtbaar. Ook de dracht van een gorilla benadert die van de mens met bijna 37 weken. De geboorte in ZOO Antwerpen zal gewoon in de groep plaatsvinden, net als in de natuur.

TIP: Verzorgersbabbel in de nieuwe Mensapenvallei dagelijks om 13u45.

Mensapenproject in Kameroen

In Kameroen heeft het Antwerp ZOO Center for Research and Conservation, het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, al 15 jaar een eigen veldstation. In dit Projet Grands Singes onderzoeken wetenschappers van de ZOO de invloed van houtkap, illegale jacht en landbouw op het overleven van de mensapen. Het team onderzoekt en beschermt de apen, maar helpt de lokale bewoners ook aan een alternatief inkomen (aanplanten van cacaoplantages) en alternatieve voedselbronnen (visvijvers) zodat ze niet op jacht hoeven te gaan naar woudvlees of bushmeat.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 03 Jul 2018 12:48 
Laafse pijlgifkikker
Laafse pijlgifkikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:13
Berichten:1989
Er zijn twee jongen uitgevlogen bij de Von der Decken Toks.


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 04 Jul 2018 12:09 
Laafse pijlgifkikker
Laafse pijlgifkikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:13
Berichten:1989
De vogels zijn dit jaar bijzonder productief in Antwerpen:
. bij de Abdim ooievaars tel ik nu al 3 kuikens in twee nesten;
. het koppel blauwnekmuisvogels blijft het ene na het andere nest voortbrengen; dit keer tel ik minstens 2 (misschien 3) kuikens;
. in tegenstelling tot wat ik eerder meldde is er niet 1 maar 2 vuurkopbaardvogels uitgevlogen;
. zowel bij de grote textorwevers als de roodbekwevers zijn jongen uitgevlogen (moeilijk te tellen...);
. bij de Cubaanse flamingo's staat 1 kuiken op de kegels van het nesteiland.

In het vogelgebouw zijn infobordjes aangebracht mbt de 'silent forest' actie.


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 09 Jul 2018 18:15 
Laafse boomkikker
Laafse boomkikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:27 Jul 2012 14:55
Berichten:4694
Banjo overleden ...

Lieve Banjo, met je 30 levensjaren werd je niet alleen de oudste zeeleeuwman in Europa, je was ook één van de liefste. Kusjes te over voor je verzorgers en de kindjes die je bewonderden in onze ZOO sinds je aankomst uit Nederland in ’97. Je had wel een eigen willetje, zeker als je je lievelingskost niet kreeg. Als kweekman zorgde je voor vier fantastische jongen. Helaas ben je nu bezweken aan je ouderdom. Net als de vijf andere zeeleeuwen in het Aquaforum zullen we je enorm missen. Rust zacht, Banjo! ♥
https://www.facebook.com/zooantwerpen/p ... =3&theater


_________________
flickr fotoalbum


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 10 Jul 2018 01:16 
Volgroeide Laafse kikker
Volgroeide Laafse kikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 17:12
Berichten:5087
De mooiste zeeleeuw na Kees in Ouwehands. Spijtig maar het zat er aan te komen.


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen
BerichtGeplaatst: 11 Jul 2018 16:17 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

Hallo Tajo!
Pasgeboren Cubaanse rode flamingo in ZOO AntwerpenHeuglijk nieuws aan het flamingoverblijf in ZOO Antwerpen! Eind juni heeft een kuiken zich een weg gepikt door de schaal van zijn ei. Voor ZOO Antwerpen is het bijna dertig jaar geleden dat er een Cubaanse rode flamingo het levenslicht ziet. Omdat het schattige kuiken een beetje vroeger dan verwacht kwam piepen, kreeg het de toepasselijke naam Tajo. Dat betekent ‘hallo’ in het Cubaans.

Luchtkamer
Zo’n 106 gram woog het pluizige kuiken, toen het op 28 juni uit het ei kwam piepen. Gezond en wel, met al een eigen karaktertje. Want normaal gezien duurt de broedtijd ongeveer 28 dagen, maar Tajo zat op de 26ste dag al in de luchtkamer van het ei. Die luchtkamer is erg belangrijk voor een jong omdat het daar met het kopje eerst in terecht komt voor het kan beginnen aanpikken. “Tijdens het broedproces verliest een ei 15 procent aan gewicht”, legt Jan Dams uit, coördinerende dierenverzorger. “Dat is het gevolg van water dat verdampt. Daardoor komt er ruimte vrij voor de luchtkamer.”

Toen Tajo effectief begon te pikken, hebben de verzorgers het ei in een vochtigere broedkast gelegd. “Dit helpt het jong te bewegen. Als de broedmachine te droog staat, zou het eivlies kunnen opdrogen, waardoor het jong komt vast te zitten en het dus niet rondom kan pikken om het ei te openen.” Bij het allerlaatste werk kreeg Tajo nog wat extra hulp van de verzorgers. “We dachten dat het jong met een restvliesje in het ei bleef hangen. Voor de zekerheid hebben we het kuiken zelf uit het ei gehaald en heb ik een laatste restje van de dooierzak doorgeknipt”, gaat Jan verder.

Nepeieren

De ouders keken alleszins even op toen Tajo plots in hun nest lag. Want flamingo-eieren worden voor de zekerheid weggehaald zodat ze niet zouden breken. Tijdens de broedtijd wordt een nepei in de plaats gelegd. “Ze schrokken even toen ze plots een kuiken in hun nest hadden. En net omdat het zo lang geleden was dat er nog een kuiken werd geboren, hebben we alles heel goed in de gaten gehouden tijdens de eerste dagen. Maar de ouders accepteren het jong en doen dat erg goed!” In tegenstelling tot hun spruit Tajo hebben ze geen namen, maar het mannetje komt uit de zoo van Ostrava en is 8 jaar, het vrouwtje is 6 jaar en komt uit de dierentuin van Barcelona.

Bijna dertig jaar geleden
Met deze nieuwe aanwinst is de flamingo-familie nu met 33. Maar er liggen op dit moment nog twee eieren in de broedmachine, waarvan er ééntje ook zeker bevrucht is. Spannend! Want het is welgeteld 27 jaar geleden, van 1991, dat er nog een Cubaanse rode flamingo geboren is in ZOO Antwerpen.

De laatste jaren is de kolonie verdubbeld, onder meer door de vernieuwing van het flamingo-perk en de komst van jonge vogels uit andere dierentuinen “Bij flamingo’s is groepsgrootte een belangrijke factor voor een geslaagde kweek. Als er te weinig dieren zijn, bouwen ze geen nesten en leggen ze dus ook geen eieren. Sinds vorig jaar zijn de vogels in onze ZOO geslachtsrijp en zijn ze vlijtig aan het bouwen. Vorig jaar hadden we jammer genoeg geen bevrucht ei, maar dit jaar zijn er dus twee. En daar is er nu al één van uitgekomen.”

Jongen, meisje?
Op het geslacht van Tajo is het nog even wachten. Alleszins maakt het kuiken nu deel uit van een grote trots van ZOO Antwerpen. De flamingo’s zijn een symbool voor de dierentuin en zitten niet voor niets op het Flamingoplein. Dat is het stukje van ZOO Antwerpen dat sinds een paar jaar publiek toegankelijk is en waar iedereen deze zomer elke avond ook van een een ZOOmerbar en live-muziek kan genietenOmhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 12 Jul 2018 17:29 
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 13:23
Berichten:12594

Felixarchief - Mini-expo: 175 jaar Zoo!

Deze verjaardag is een perfecte gelegenheid om één van de mooiste en oudste bedrijfsarchieven in de verf te zetten.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen, in de volksmond ook wel gewoon de Zoo genoemd, is een begrip in Antwerpen. De Maatschappij, gesticht in 1843, had de opdracht om de zoölogische en botanische wetenschappen te onderzoeken en te bevorderen.
Al van bij de start keek de Zoo verder. Het organiseren van culturele evenementen werd, net zoals het bekijken van de dieren een belangrijke activiteit.

Op artistiek vlak was de Zoo een inspiratiebron voor verschillende animaliers die er met levende modellen konden werken.

Daarnaast geeft het archief een sterke weerspiegeling van een non-profitbedrijf en toont het de werking van één van de eerste toeristische attracties van het land. De Zoo blijft immers de meest populaire familie- en schooluitstap.

Het KMDA-archief vertelt de boeiende geschiedenis van één van de oudste dierentuinen van de wereld. Het bevat briefwisseling, facturen, folders, huldeblijken, uitnodigingen, dankbetuigingen, tentoonstellingsprogramma's, nieuwjaarskaarten, persknipsels, affiches, stichtingsakten en foto's. Ook ontwerpen van gevels, gebouwen en de prachtige tuin vinden hier een onderkomen.
Voor deze mini-expo tonen we stukken rond het ontstaan van de Zoo, de verdwenen en nog bestaande gebouwen die te zien zijn op de verzameling porseleinkaarten en lithografiën, maar ook plattegronden, zoogidsen die de bezoekers wegwijs maakten in de Zoo.
Bijzonder zijn ook de archiefstukken rond de dierenhandel. Zo is er het reisdagboek van Antoine Vekemans (broer van directeur Jacques Vekemans) die in 1848 een expeditiereis maakte in opdracht van de raad van bestuur om de verzameling dieren uit te breiden.

Deze mini-expo kan u vanaf dinsdag 24 juli tot en met 31 oktober tijdens de openingsuren komen bekijken aan het onthaal en de zesde verdieping.


https://www.facebook.com/bert.vandenbos ... 7974427003

_________________
Steeds weer onderweg enzo(o)!


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 12 Jul 2018 17:54 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

ZOO Antwerpen viert eerste World Chimpanzee Day met nieuw onderzoek over chimpanseesOp 14 juli wordt dit jaar voor het eerst World Chimpanzee Day gevierd. Die datum is symbolisch: op 14 juli 1960 startte Jane Goodall haar iconische onderzoek naar het gedrag van chimpansees in Tanzania. Op World Chimpanzee Day vieren we niet alleen onze nauwste verwanten, maar wordt er ook opgeroepen tot meer onderzoek en bescherming van deze prachtige dieren. Er leven nog maar 350.000 chimpansees in het wild. Die worden nog elke dag bedreigd door habitatverlies en door illegale verkoop als bushmeat en als huisdier.

Ook ZOO Antwerpen vecht voor een betere toekomst voor de chimpansee, door onderzoek van het gedrag van deze dieren in de dierentuin en in het onderzoeksproject ‘Projet Grands Singes’ in Kameroen. Samen met het plaatselijke team onderzoekt projectleider Nikki Tagg (Antwerp ZOO Centre for Research and Conservation) er hoe apen en mensen kunnen samenleven in niet-beschermde gebieden. Daarvoor is de betrokkenheid van de lokale bevolking in het onderzoeks- en conservatieproject cruciaal.

Net deze week publiceerde Nikki Tagg in American Journal of Physical Anthropology een uitgebreide studie over het nachtelijk gedrag van chimpansees, waarover tot nu zeer weinig bekend was. Daaruit blijkt dat chimpansees, net als mensen, één lange periode slapen tijdens de nacht. Toch hebben ze een flexibel slaappatroon: externe factoren als extreme temperaturen en aanwezigheid van menselijke activiteit beïnvloeden hun activiteit tijdens de nacht. Het is de eerste keer dat nachtactiviteit bij chimpansees zo uitgebreid wordt onderzocht. Zulke kennis is niet enkel belangrijk voor efficiënte conservatieplanning, maar geeft ook inzicht in de evolutie van het slaapgedrag van de mens en zou informatie kunnen leveren voor slaapgeneeskunde.

Op 14 juli worden onze chimpansees in ZOO Antwerpen extra in de bloemetjes gezet, met een speciale voederbabbel om 13u45 -Slapende apen
Onderzoek bij chimpansees geeft inzicht in evolutie van ons slaapgedrag

Chimpansees hebben ’s nachts één lange slaapperiode, net als mensen, maar kunnen hun slaappatroon aanpassen bij stress van buitenaf. Dat is één van de vaststellingen van een studie rond slaapgedrag van primaten en mensen, geïnitieerd door Antwerp ZOO Centre for Research and Conservation en Liverpool John Moores University. Het is de eerste keer dat nachtactiviteit bij chimpansees zo uitgebreid wordt onderzocht. Kennis over slaappatronen is van belang voor de efficiënte bescherming van deze bedreigde dieren, maar geeft ook inzicht in de evolutie van onze slaapgewoonten.

Mensen slapen ‘s nachts gewoonlijk één lange periode, zonder onderbrekingen. Maar bij primaten (apen en halfapen) worden er al decennia lang geluiden en beweging in de nacht waargenomen. Nooit eerder werd bekeken welke plaats deze innemen in hun slaappatroon. Hoe slapen primaten, waarom zijn ze soms ’s nachts actief en welk inzicht geeft ons dat in de evolutie van onze eigen slaappatronen? Op zoek naar antwoorden initieerden Nikki Tagg (Antwerp ZOO Centre for Research and Conservation - AZCRC) en Fiona Stewart (Liverpool John Moores University - LJMU) een uitgebreide analyse en compilatie van data over halfapen, mensapen en traditionele menselijke gemeenschappen. De studie werd als een set van negen wetenschappelijke papers gepubliceerd in American Journal of Physical Anthropology.

Chimpansees: flexibele slapers
Eén van de papers beschrijft de analyse van de nachtelijke activiteit van wilde chimpansees in 22 verschillende studiegebieden. Het onderzoek, geleid door biologe Nikki Tagg, bekijkt hoe hun nachtactiviteit wordt beïnvloed door externe factoren, zoals de aanwezigheid van grote zoogdieren en predatoren, de dichtheid van het bos, de weersomstandigheden en nabije menselijke activiteiten.
Uit de studie blijkt dat chimpansees ’s nachts zelden wakker worden, en dus eerder één vaste slaapperiode hebben, net als mensen. De dieren worden ’s nachts wel actiever wanneer ze overdag hogere temperaturen te verwerken krijgen. “Nachtactiviteit lijkt verband te houden met hoge dagtemperaturen”, vertelt Nikki. “Chimpansees zijn dus flexibele slapers: ze kunnen hun slaappatroon aanpassen aan verandering in hun omgeving. Onze studie toont ook aan dat die nachtelijke activiteit hoger kan zijn als er minder verstoring door mensen is. Dit zijn belangrijke factoren om mee te nemen bij het plannen van conservatieacties.”
Het is de eerste keer dat nachtactiviteit bij chimpansees zo uitvoerig wordt onderzocht, met gebruik van moderne cameravallen in een groot aantal studieplekken. De gegevens werden verzameld binnen het PanAf-programma, een holistisch onderzoeksprogramma rond chimpansees, aangestuurd door het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie.

Kosten en baten van slaap
De studie vergroot ons inzicht in de evolutie van menselijke slaap. "Slaap is cruciaal, maar kan kostelijk zijn. Al slapend ben je kwetsbaar voor vijanden, en heb je geen tijd voor voedsel of sociaal gedrag", legt Nikki Tagg uit. "Mensen hebben een relatief korte, efficiënte slaap vergeleken met andere primaten, omdat wakker zijn bij vroege mensachtigen voordelen bracht. De langere wakkere periode gaf ons meer tijd om te leren en creëren.”
“Onze studie laat zien dat chimpansees hun slaap kunnen aanpassen als reactie op omgevingsstress, zoals extreme temperaturen en externe bedreigingen. Soortgelijke factoren hebben waarschijnlijk de evolutie van menselijke slaappatronen gevormd, wanneer vroege mensachtigen het evenwicht moesten zoeken tussen kosten en baten van slapen versus waken.”
“Er zijn aanwijzingen dat mensen in het pre-industriële westen twee slaapmomenten hadden, met een waakzame periode in het midden van de nacht. De hypothese was dat dit het slaappatroon van onze voorouders was, en dat de industrialisatie – en bijgevolg een drukker leven – onze slaaptijd heeft ingekrompen. De bewijzen uit ons onderzoek geven echter aan dat ook onze menselijke voorouders al één lange slaapperiode hadden, net als wij vandaag.”

De volgende stappen in slaaponderzoek
“Inzicht in de evolutie van ons slaappatroon kan erg nuttig zijn”, vervolgt Nikki Tagg. "Bijvoorbeeld, voor medisch onderzoek naar onze slaapgewoonten is het interessant om te weten welke slaap de mens nodig heeft volgens de menselijke evolutie.”
Een bijkomende overzichtsstudie van het slaap- en nestgedrag van mensapen moet een stimulans zijn voor toekomstig onderzoek. De auteurs - primatologe Barbara Fruth (AZCRC) samen met Nikki Tagg en Fiona Stewart – moedigen aan om elementen uit primaatonderzoek mee te nemen in onderzoek naar ons slaapgedrag. “Door onze expertises te bundelen kunnen we de belangrijkste functies van slaap bij primaten en mensen ontwarren", concluderen de auteurs.

De resultaten van deze studie werden in een set van negen papers gepubliceerd in American Journal of Physical Anthropology.Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 15 Jul 2018 10:06 
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 13:23
Berichten:12594
Ter ere van 175 jaar Zoo Antwerpen staan er verspreid in de Antwerpse binnenstad levensgrote replica’s van diersoorten opgesteld. Op het Mechelseplein staat sinds het begin van de zomervakantie een machtige olifant te pronken. Of laten weg zeggen... stond te pronken.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180715_03614230

:-\ :( :doh:

_________________
Steeds weer onderweg enzo(o)!


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 15 Jul 2018 11:18 
Laafs Dikkopje
Laafs Dikkopje
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:02 Jul 2017 05:31
Berichten:134
Het is iets wat helaas veel vaker gebeurd. Diverse edities van de olifantenparade hebben er ook mee te maken gehad...


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 17 Jul 2018 10:04 
Laafs Dikkopje
Laafs Dikkopje
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:12 Okt 2011 19:52
Berichten:207
Geloof ik nog niet vermeld: sinds de renovatie in Vriesland zijn de ezelspinguïns verdwenen. Enkel de macaroni- en koningspinguïns blijven nog over.


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 17 Jul 2018 11:40 
Laafse boomkikker
Laafse boomkikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:27 Jul 2012 14:55
Berichten:4694
geduld, het filter mag niet te snel overbelast worden, de gentoo's komen nog terug maar de introductie gaat geleidelijk aan

_________________
flickr fotoalbum


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 17 Jul 2018 14:48 
Laafse pijlgifkikker
Laafse pijlgifkikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:13
Berichten:1989
Ja, heb ik ook vernomen: de Gentoo's maken het meest intensief gebruik van het bad, en belasten de biofilter meer, dus komen iets later. Hetzelfde geldt voor de zeehonden.

. men is beide bakken in de inkomhal van het aquarium aan weerszijden van de ingang aan het herinrichten; in de rechterbak (vroeger octopus) komen alvast zeepaardjes;
. er is minstens één rozéspreeuw uitgevlogen, vele roodbekwevers en ik heb een sterk vermoeden dat de pagodespreeuwen ook jongen in het blok hebben;
. bij de Abdimooievaars is de stand nu 4 jongen in 3 nesten; alleen het nest het dichtst bij het glasraam van het restaurant heeft nog een intact ei; en dat allemaal van koppels die zich voor het eerst voortplanten;
. er resten nog slechts 3 pelikanen;
. een zeehond staat op springen;
. de keavrouw blijft halstarrig in het nestblok zitten terwijl de man haar luidkeels toeroept...
. en ... het tweede Cubaanse flamingokuiken is nu ook bij de ouders op het nest geplaatst.


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 19 Jul 2018 12:35 
Laafse pijlgifkikker
Laafse pijlgifkikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:13
Berichten:1989
Het blijft hard gaan bij de vogels:
. er zijn (ik denk twee) jongen uitgevlogen bij de Europese scharrelaar in de Europavolière
. ook de zwarte ibissen hebben jongen in de buffelvolière
. opnieuw een kuiken bij de groenvleugelduiven, en...
. een uitgevlogen fors jong bij de Falkland caracara's (het enige succes in deze afdeling dit jaar)
Verder:
. het nestblok is nu definitief verwijderd bij de Kea's (volgend jaar beter!)
. bij de flamingo's blijft de stand op 2, alle nesten zijn nu leeg
. in het kleineapengebouw is een kleine verhuizing op til: de Moormaki's gaan wonen waar de ringstaartmaki's zaten, zodat de Franjeapen (terecht) dat grotere verblijf kunnen innemen; de ringstaarten en de rode vari krijgen delen van het colobusverblijf;
. veel commotie bij de kaapse buffels: Porthos wordt groot en laat zich gelden; hij drijft de koeien, luid roepend en ging in de clinch met één van de grote, oude dieren; de verzorgers moesten ingrijpen en hem binnensluiten; voor wie denkt dat dit gezapige, dociele runderen zijn: het is verdomd indrukwekkend om er zo 7 van de ene kant van het perk naar de andere te zien (en voelen) denderen, onder luid geloei!


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 22 Jul 2018 17:12 
Laafs kikkertje
Laafs kikkertje
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:24 Jul 2013 13:35
Berichten:688
Gisteren was ik in de ZOO, hieronder enkele nieuwtjes.
Bij vele beelden doorheen de tuin zijn bordjes geplaatst.
Er zijn weer zeehonden voor de schermen in Vriesland.
De kleine brilbeer kan het publiek bekoren.
In de 'opkweekruimte' bij de reptielen zaten een kleine tuinboa, een kleine tapijtpython en twee mannelijke San Francisco kousenbandslangen (waarbij 'Amersfoort' geschreven stond). Verder is er een nieuwe soort wandelende tak voor de schermen.
Er zijn meerdere jonge witwangboomeenden en gele boomeenden.
Er zijn zeepaardjes geplaatst in de aquaria aan weerszijden van de ingang van het Aquarium. In denk niet dat o.a. de mandarijnpitvissen nog voor de schermen zijn.
Er leek slechts één flamingokuiken voor de schermen te zijn.
Er zijn zangvogels geplaatst bij de viooltjeslori's. Er waren drie prachtlori's. Zou het kunnen dat deze soort al heeft gebroed in de ZOO dit jaar?
De springtamarins hebben een jong.


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 23 Jul 2018 13:47 
Laafs Dikkopje
Laafs Dikkopje
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:12 Okt 2011 19:52
Berichten:207
Ik heb zonet van een kennis te horen gekregen dat vandaag de uilenkopmeerkatten weer voor de schermen zijn verschenen! :party:


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 27 Jul 2018 22:40 
Laafse boomkikker
Laafse boomkikker
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:13 Nov 2010 17:20
Berichten:3398
Woonplaats: Waregem
Ik heb ze vandaag gezien, helaas in twee kleinere verblijven; het jong leek me overigens alleen te zitten.

Er was heel weinig volk, pokkewarm gewoon. Enkel in het restaurant was het uit te houden.

_________________
Extinction is forever!
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/


Omhoog
 Profiel  
 

Re: Nieuwstopic Zoo Antwerpen (2018)
BerichtGeplaatst: 29 Jul 2018 11:35 
Fictieve account
Fictieve account
Gebruikers-avatar
Offline

Geregistreerd:11 Nov 2010 22:22
Berichten:1824
Woonplaats: Het forum

It’s a girl! Welkom brilbeertje Tinka
Onze kleine brilbeer kreeg een naam!
De spanning is eraf! Nadat we in ZOO Antwerpen al weken kunnen genieten van de schattige en tegelijkertijd stuntelige capriolen van ons brilbeertje, weten we nu ook eindelijk dat het een meisje is. Het geslacht is officieel vastgesteld door onze dierenarts. Maar de verzorgers hadden al stevige vermoedens. “Ze plast zittend. Dat klinkt misschien grappig, maar het is een grote indicatie. Bovendien is ze ook wat kleiner dan haar broertje Oberon, vijf jaar geleden geboren.” Dankzij een poll op Facebook kreeg brilbeer T ook officieel haar naam. Welkom Tinka!Meloen en apennootjes

Tinka is niet alleen een beertje met sterallures door haar groot knuffelgehalte, haar fotogenieke poses en haar uitermate mooie snoet met een duidelijke briltekening. Ze is ook heel speels en superlenig! Kortom: een échte acrobate die de bezoekers van onze ZOO entertaint op haar manier. Geboren op 16 februari 2018 verkent ze nog maar sinds twee maanden haar buitenperk. En daar waar de eerste stapjes stuntelig en wiebelig waren, begint ze stilaan steviger op haar pootjes te staan. “Ze wordt ook wat brutaler”, legt coördinator dierenzorg Patrick Immens uit. “Zeker om iets lekkers te bemachtigen, stelt ze zich wat baziger op en duwt ze iedereen uit de weg. Zelfs haar mama Zamora”, lacht Patrick. Haar lievelingseten: meloen en apennootjes.

Geen boomstam veilig
Net als haar broertje Oberon, die vijf jaar gelden geboren werd, probeert Tinka àlles in het buitenperk uit. Dat zorgt vaak voor hilarische taferelen. Ze kruipt boomstammen op, klautert moedig touwen in…maar soms weet ze niet hoe terug veilig op de grond te geraken. “Dat is echt typisch brilberengedrag”, gaat Patrick verder. “Alles vinden ze interessant. Alles willen ze uitproberen, net als in de natuur. Soms gaat Tinka zelf aan de poort van haar binnenverblijf hangen. Gewoon, voor het plezier.”

Naamstemming
Gezien het vermoeden van de verzorgers al groot was, lagen er al een tijdje drie meisjesnamen klaar: Thea, Tinka of Tika. Via een poll op Facebook kon iedereen zijn of haar stem uitbrengen. De naam Tinka bleek het populairste bij de ZOO-liefhebbers.

Gezond en wel
Met een gewicht van zo’n 5 kilogram zit Tinka ook helemaal goed in de groeicurves. “Ze is gezond en wel. We kijken er echt naar uit om haar verder te zien opgroeien.” Papa Gladstone (28j) en mama Zamora (18j) vormen een genetisch belangrijk koppel. Brilbeer Oberon was hun eerste jong. Maar hij verhuisde in 2016 naar Groot-Brittannië, in het kader van het kweekprogramma rond de bedreigde brilberen. Ze worden ook wel Andesberen genoemd, naar hun herkomstgebied, en zijn hoofdzakelijk bedreigd door habitatvernieling en door jacht.Omhoog
 Profiel  
 

Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 308 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Volgende

Alle tijden zijn UTC + 1 uur


  Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: kenai en 4 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  

Dit forum werkt op phpBB © 2000-heden door de phpBB Group
Forumthema door Gokin/ Webdesigner custom, geoptimaliseerd met Greensmilies. Vertaald door phpBBservice.nl.


Creative Commons Licentie


Laafsekikkers is een niet-commercieel forum, 'Voor' en 'Door' dieren(tuin)liefhebbers, welke met online publicaties informatie over dierentuinen deelt. Werk van Laafsekikkers is in licentie gegeven volgens een Creative Commons: Naamsvermelding, Niet Commercieel 2.0 Belgische licentie. Citaten van bronnen buiten de Laafsekikkers dienen steeds door de gebruikers zelf, op eigen verantwoordelijkheid, voorzien te worden van een correcte bronvermelding. De gebruikers zijn steeds allen zelf verantwoordelijk voor hun geplaatste posts op het forum. Meer regels/ informatie over het forum vind u terug in onze forumregels en in onze privacy-disclaimer.Lees er meer over